Mislim ako se ovo vec obistini, uz postojece klubove tu bi trebalo obavezno PSG, Marseille, Bayern, Borrusia, Ajax, Benfica, Porto pa mozda i PSV. To bi vec bila prava Euro liga velikana
European Superleague
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
Gli invincibili
#351 Re: European Superleague
Al najjace Tottenham u Super Ligi
na osnovu cega?? Ljudi zadnji trofej osvojili 1961.
mada i ovaj Man City je upao samo na osnovu love koju imaju, napumpan klub zadnjih deset godina. Ko u svijetu uopce navija za njih? A moglo bi se raspravljati i o Arsenalu ali oni s bar zadnjih 25-ak godina relativno redovni ucesnici knock out faze LP-a te imaj kakvu takvu globalnu bazu navijaca.
Mislim ako se ovo vec obistini, uz postojece klubove tu bi trebalo obavezno PSG, Marseille, Bayern, Borrusia, Ajax, Benfica, Porto pa mozda i PSV. To bi vec bila prava Euro liga velikana
- nosara
#352 Re: European Superleague
Potpredsjednica Evropske komisije za promicanje evropskog načina života Margaritis Schinas na Twitteru se usprotivila "separatističkom planu".
"Moramo braniti vrijednosni evropski model sporta zasnovan na različitosti i inkluziji. Nema prostora za rezervisanje za nekoliko bogatih i moćnih klubova... Univerzalnost, inkluzija i različitost ključni su elementi evropskog sporta i našeg evropskog načina života", napisala je.
"Moramo braniti vrijednosni evropski model sporta zasnovan na različitosti i inkluziji. Nema prostora za rezervisanje za nekoliko bogatih i moćnih klubova... Univerzalnost, inkluzija i različitost ključni su elementi evropskog sporta i našeg evropskog načina života", napisala je.
- Haris.ba
#353 Re: European Superleague
https://en.wikipedia.org/wiki/ENIC_GroupGli invincibili wrote: ↑19/04/2021 13:40 Al najjace Tottenham u Super Ligi![]()
mada i ovaj Man City je upao samo na osnovu love koju imaju, napumpan klub zadnjih deset godina. Ko u svijetu uopce navija za njih? A moglo bi se raspravljati i o Arsenalu ali oni s bar zadnjih 25-ak godina relativno redovni ucesnici knock out faze LP-a te imaj kakvu takvu globalnu bazu navijaca.
https://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Levy_(businessman)
Stvarno misterija otkud Totenhem.
- uglavnomja
#354 Re: European Superleague
malo off
koliko vas stvarno gleda nba?
koliko vas stvarno gleda nba?
- avetinja
#355 Re: European Superleague
Zar nije išla priča da je vlasnik City-ja tušnuo ške UEFI da im ovi progledaju kroz prste?
Onda ostaje jedina nada da će manji klubovi bojkotovati nacionalna takmičenja pa neka izvole.
Onda ostaje jedina nada da će manji klubovi bojkotovati nacionalna takmičenja pa neka izvole.
- nosara
- deogest
#357 Re: European Superleague
Bayern je ipak vrlo blizu da pristane igrati u Superligi. PSG vjerovatno ce isto pristat nakon finala Lige Prvaka. A ako ne tada, vjerovatno za godinu,dvije.
Ovo je neizbjezno. Zasto? Pa odakle ces finansirat najbolje igrace kao su Lewandowski ako ti tim ne igra najbolje i najjace takmicenje? Dortmund je veoma pogrijesio. Kako zadrzati Haalanda sljedece godine i placati ga da igra kikiriki takmicenje?
Ima jos jedno pitanje...niti jedan igrac nece pristati produziti ugovor s timom koji bi eventualno finale LP igrao s Getafeom, za ne? Svi zele da se okusaju protiv najboljih i to vuce sve. Pred najvecim svjetlom, time ti skace i trzisna cijena- novac vuce novac.
Ovo je neizbjezno. Zasto? Pa odakle ces finansirat najbolje igrace kao su Lewandowski ako ti tim ne igra najbolje i najjace takmicenje? Dortmund je veoma pogrijesio. Kako zadrzati Haalanda sljedece godine i placati ga da igra kikiriki takmicenje?
Ima jos jedno pitanje...niti jedan igrac nece pristati produziti ugovor s timom koji bi eventualno finale LP igrao s Getafeom, za ne? Svi zele da se okusaju protiv najboljih i to vuce sve. Pred najvecim svjetlom, time ti skace i trzisna cijena- novac vuce novac.
- Riddle
#358 Re: European Superleague
Ja fudbal gotovo da ne pratim vec nekoliko godina. Tako da mi ne bi bilo tesko reci konacno zbogom sad. Da se ovo desilo prije 10 godina, mislim da bih bjesnio kao nikad. Moralo je negdje da pukne jednom. Ako se i ne napravi ova nova liga, neke reforme ce se sad uvesti koje ce promijeniti fudbal zauvijek. Na bolje ili na gore, vidjecemo. Kako god, nisam nesto uznemiren.
- Logovan
#359 Re: European Superleague
Ja ne gledam
-
Gli invincibili
#360 Re: European Superleague
Jbg, osim Milana nepratim fudbalsku politiku i finansije, samo terenHaris.ba wrote: ↑19/04/2021 13:43https://en.wikipedia.org/wiki/ENIC_GroupGli invincibili wrote: ↑19/04/2021 13:40 Al najjace Tottenham u Super Ligi![]()
https://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Levy_(businessman)
Stvarno misterija otkud Totenhem.
A hoces reci da je ovaj Deni neki zajeban igrac ili..? Opet nevidim po cemu je tottenhem zaslusio, osim sto je engleski klub i ima love na osnovu Premier League-e
- MarlboroGold
-
invincible1921
#362 Re: European Superleague
deogest wrote: ↑19/04/2021 13:48 Bayern je ipak vrlo blizu da pristane igrati u Superligi. PSG vjerovatno ce isto pristat nakon finala Lige Prvaka. A ako ne tada, vjerovatno za godinu,dvije.
A zasto se ne bi desilo da se njihovo takmicenje obezvrijedi?
Svi ti klubovi su veliki radi uspjeha...dokle god UEFA ima navijace koji su spremni gledati svoje kluove imati ce pare
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#363 Re: European Superleague
Da, ali nije isto biti najbolji medju stotinama, hiljadama ili medju desetoricom.
Ne sumnjam da ce ameri napraviti show, pa bolan navukli su da milioni gledaju one kecere.
Ne sumnjam da ce ameri napraviti show, pa bolan navukli su da milioni gledaju one kecere.
- deogest
#364 Re: European Superleague
Najsmijesniji su ovi lazni moralisti, isto se dogodilo 50ih godina kad se osnivala LP, recimo Engleska bila protiv. Nakon 5 utakmica i gledanosti svi popustili i slozili se.
Prema naprijed se mora, fudbal jeste novac. Vec zadnjih 20, pa mozda i 30 godina.
Kad prosjecno bude 30 % veca gledanost nego Lige Prvaka (a hoce) pridruzit ce se i ostali klubovi ako nista zbog novca.
Primjera radi, od objave da ulazi u Superligu, Juventusove dionice su skocile vec za cak 13 %.
@invincible1921, ali nece klubovi. To je sustinski problem. Jedino negativno oko ovog je sto ce neki manji timovi cisto da propadnu jer ce im budzet iznosit 10-20M.
Jedan Real Madrid sa 13 titula Lige Prvaka je odbio dalje takmicit se tu. Zasto? Zapitajte se.
Prema naprijed se mora, fudbal jeste novac. Vec zadnjih 20, pa mozda i 30 godina.
Kad prosjecno bude 30 % veca gledanost nego Lige Prvaka (a hoce) pridruzit ce se i ostali klubovi ako nista zbog novca.
Primjera radi, od objave da ulazi u Superligu, Juventusove dionice su skocile vec za cak 13 %.
@invincible1921, ali nece klubovi. To je sustinski problem. Jedino negativno oko ovog je sto ce neki manji timovi cisto da propadnu jer ce im budzet iznosit 10-20M.
Jedan Real Madrid sa 13 titula Lige Prvaka je odbio dalje takmicit se tu. Zasto? Zapitajte se.
Last edited by deogest on 19/04/2021 13:59, edited 1 time in total.
- uglavnomja
#365 Re: European Superleague
pa parve se paralele, kako je nba uspjesno gledana blabla pa ce i ova parada para i snobova i nametnutih bogova isto tako proci
a ja ne gledam kosarku, osim repki, od kad se nba-izirala
pola palnete gladauje, nema vode, da ne prica nema vakcina, pametna djeca se ne mogu skolovati, a ova grupica leziljebovica zasjela na trilijarde biliona milijardi
i ne mislim (samo) na igrace, mislim na te uprave, manipulete, koji vuku konce i uzimaju kajmak
- Tesla Edison
#366 Re: European Superleague
I obavezno FK Crvena Zvijezda i FK Željezničar. I oni su velikani. Prvi je osvajač Lige prvaka, a drugi je trećeplasirani u Evropa Ligi (Kup Uefa).Gli invincibili wrote: ↑19/04/2021 13:40 Al najjace Tottenham u Super Ligi![]()
Bez ta dva kluba, ovo nikad neće biti liga evropskih velikana.
-
invincible1921
#367 Re: European Superleague
Jesu al u americi...deogest wrote: ↑19/04/2021 13:57 Najsmijesniji su ovi lazni moralisti, isto se dogodilo 50ih godina kad se osnivala LP, recimo Engleska bila protiv. Nakon 5 utakmica i gledanosti svi popustili i slozili se.
NBA i NFL su takvi jer im to omogucava svijest i historijsko nasljedje sporta u americi
U evropi je fudbal pumo vise od same zabave
- deogest
#368 Re: European Superleague
Ako ti ne gledas NBA, to ne mora da znaci da nije gledana, naprotiv.uglavnomja wrote: ↑19/04/2021 13:59pa parve se paralele, kako je nba uspjesno gledana blabla pa ce i ova parada para i snobova i nametnutih bogova isto tako proci
a ja ne gledam kosarku, osim repki, od kad se nba-izirala![]()
pola palnete gladauje, nema vode, da ne prica nema vakcina, pametna djeca se ne mogu skolovati, a ova grupica leziljebovica zasjela na trilijarde biliona milijardi![]()
i ne mislim (samo) na igrace, mislim na te uprave, manipulete, koji vuku konce i uzimaju kajmak
Sto se mene licno tice, odgovara mi ova Superliga, utorak, srijeda, cetvrtak. Top nogomet. Top klubovi. Koga interesuje Hapoel i Zorja? Osim njihovih navijaca?
Licno mislim da je ovo samo pocetak, za par godina ce se dopustiti i losijim klubovima da nastupaju, posebno ako ostvare kroz svoje lige dobre rezultate, bit ce slicno ovoj Ligi Prvaka, zato UEFA mora da pregovara s tim klubovima, nista drugo im ne preostaje.
Top klubovi od kojih svaki vrijedi cca 2 milijarde eura ne potpisuje svakakav dokument valjda ako te nema neke garancije. To su ozbiljne firme. Mnogo ozbiljnije od same UEFE- jer sama UEFA postoji zbog KLUBOVA a ne obratno.
- avetinja
#369 Re: European Superleague
Ako im prođe da mogu igrati nacionalna takmičenja, koja je poenta nastaviti igrati nacionalne lige? Ovi "odabrani" će zaraditi toliko para da niko ništa neće moći osvojiti pored njih. Koja je onda poenta fudbala? Da gledamo nekoliko klubova kako se smjenjuju u svim mogućim trofejima? Nije da baš sada svako može osvojiti ligu, ali opet imaš iznenađenja za Ligu prvaka i Evropa ligu. Ovako će se to iskristalisati i poredak će unaprijed biti određen. O trofejima kupa da ne pričam. Neće više slabije ekipe osvajati. Opet kažem, oni ne mogu ništa ako se manji klubovi ujedine i blokiraju nacionalno prvenstvo.
-
Iker C
#370 Re: European Superleague
Bice zanimljivo gledati predstojece EP bez glavnih zvijezda. Po meni favorit bi mogla biti Rusija ili Ukrajina jer im glavne zvijezde ne igraju u najjacim ekipama.
-
invincible1921
#372 Re: European Superleague
Vec sam pisao da je glavni argument fudbala sto svako ima sansu...kakvu takvu, ali sansuavetinja wrote: ↑19/04/2021 14:07 Ako im prođe da mogu igrati nacionalna takmičenja, koja je poenta nastaviti igrati nacionalne lige? Ovi "odabrani" će zaraditi toliko para da niko ništa neće moći osvojiti pored njih. Koja je onda poenta fudbala? Da gledamo nekoliko klubova kako se smjenjuju u svim mogućim trofejima? Nije da baš sada svako može osvojiti ligu, ali opet imaš iznenađenja za Ligu prvaka i Evropa ligu. Ovako će se to iskristalisati i poredak će unaprijed biti određen. O trofejima kupa da ne pričam. Neće više slabije ekipe osvajati. Opet kažem, oni ne mogu ništa ako se manji klubovi ujedine i blokiraju nacionalno prvenstvo.
- deogest
#373 Re: European Superleague
Kako ne kontate da se vlade drzava, UEFA i FIFA bune samo jer ce dobit 0 eura, kakvi navijaci i PM.
Pa da su o njima brinuli, ne bi uveli ove zavrzlame oko FIFA fair playa koji se zaobilazio u sirokom luku (primjer City, PSG), pa su tim istim arapima dopustili da kupuju nasumicno klubove i upumpavaju ziv novac iz svojih pocekts.
Ovdje dobijaju- osnivaci, ljudi u vrhu, TV kuce, (bit ce najveca gledanost na svijetu, vjerovatno vise i od samog Svjetskog prvenstva)
NEUTRALNI GLEDAOCI, navijaci- super zabava
Klubovi- pare ( a s tim i mogucnost za poboljsanje infrastrukture i kupnju novih kapitalaca, top igraca)
Gube samo FIFA, UEFA i predsjednici vlada jer su bitni ko qita.
Apsolutno podrzavam. Za 5 godina ce biti smijesna ova prica za one koji su sad protiv.
@Iker C zar stvarno mislis da ce zabraniti igracima igrati za svoje drzave? Bi li ti to uradio i izgubio najveci novac ikad? Plus jos izgubio na sudu i tu jos platio troskove i odstete?
Ovdje dobijaju- osnivaci, ljudi u vrhu, TV kuce, (bit ce najveca gledanost na svijetu, vjerovatno vise i od samog Svjetskog prvenstva)
NEUTRALNI GLEDAOCI, navijaci- super zabava
Klubovi- pare ( a s tim i mogucnost za poboljsanje infrastrukture i kupnju novih kapitalaca, top igraca)
Gube samo FIFA, UEFA i predsjednici vlada jer su bitni ko qita.
Apsolutno podrzavam. Za 5 godina ce biti smijesna ova prica za one koji su sad protiv.
@Iker C zar stvarno mislis da ce zabraniti igracima igrati za svoje drzave? Bi li ti to uradio i izgubio najveci novac ikad? Plus jos izgubio na sudu i tu jos platio troskove i odstete?
- emigrazione
#374 Re: European Superleague
Svi koji prate kosarku prate NBA, sta ce drugo pratiti, ABA ligu?!
- deogest
#375 Re: European Superleague
Ovo si upravu, nazalost, ovdje nema kontraargumenata.avetinja wrote: ↑19/04/2021 14:07 Ako im prođe da mogu igrati nacionalna takmičenja, koja je poenta nastaviti igrati nacionalne lige? Ovi "odabrani" će zaraditi toliko para da niko ništa neće moći osvojiti pored njih. Koja je onda poenta fudbala? Da gledamo nekoliko klubova kako se smjenjuju u svim mogućim trofejima? Nije da baš sada svako može osvojiti ligu, ali opet imaš iznenađenja za Ligu prvaka i Evropa ligu. Ovako će se to iskristalisati i poredak će unaprijed biti određen. O trofejima kupa da ne pričam. Neće više slabije ekipe osvajati. Opet kažem, oni ne mogu ništa ako se manji klubovi ujedine i blokiraju nacionalno prvenstvo.
Ali mislim licno da ce za par godina da se i sistem tog takmicenja mijenja, ulazit ce vise slabijih timova, nesto slicno danasnjoj LP, zbog toga UEFA mora da pregovara s tim klubovima. Da nadju zajednicki jezik. Ovako samo oni gube, zaista.