Guadalajara wrote: ↑05/04/2021 21:35
nisam ja tema emisije

druzenje je na podforumu Bez Cenzure
Certifikate i akreditacije za proizvodnju legura koji zadovoljavaju medjunarodne vojne standarde Mittal nema...i to konkretno fabrika u Zenici...moguce da Mittalove druge zeljezare u svijetu imaju dozvolu za proizvodnju legura koje se koriste u proizvodnji kriticnih elemenata...Za kontrolu takvih vojnih standarda potrebne su dozvole vojno-tehnickih institucija koji imaju svoje razvojne, istrazivacke, laboratorijske/poluindustrijske, ljudske, materijalne uslove, metodologije, nacine analiziranja i testiranja materijala za kriticne elemente. Takva jedina institucija u BiH je metalurski Institut.Vazno je napomenuti da su oni bili centar metalurskog istrazivanja i razvoja u bivsoj Jugoslaviji. Da je kovacnica vec radila-proizvodila prema vojno-tehnickim pravilima i standardima domacim i stranim...
Za celike koji zadovoljavaju vojne standarde primjenjuju se neke druge metode i formule, tako da je potrebno imati kontinuitet u proizvodnji. Zato je u tom kontekstu i spomenuta manja elektrocelicana koja se ne bi vezala za trenutnu proizvodnju u Mittalu.
Specijalni granatni celik ne razlikuje se hemijski mnogo od redovnih legura koje Mittal proizvodi osim sto sadrzi vise hroma i nikla do 0.2% - 0.3% koji mu omogucavaju koristenje u ekstremnijim termickim uslovima, konkretno na nizim temperaturama -30. Za granatni celik najbitniji je mangan. Legure od kojih se proizvode celicne gredice mogu se alternativno koristiti i za proizvodnju minobacackih cijevi od 60 i 81/82mm.
'naci legure koje danasnji Mittal proizvodi potreno im je dodati samo 0.5 tone nikla i hroma na 100 tona ili jednu sarzu...pored onih standardnih legirajucih elemenata kao stu su ferosilicij i feromangan. 'naci u redovnoj proizvodnji nema nikakvog remecenje, promjene tehnologija koje se vec koriste.
Mi u šeheru imamo iskustva, da se to moze uraditi i silom ako je potrebno ili da se zabrani poradaja Mittalovih proizvoda par stotina hiljada tona u Federaciji, a moze se i na nacin kao sto su vratili SESIM presu od 1000 tona sa Pala
ne zalazim tamo... znas da te samo volim ovako prozvati.
za samu proizvodnju ti ne trebaju ni certifikat, niti akreditacija. ne znam odakle ti ovo. svojstva i kvalitet krajnjeg proizvoda kontrolise "Kontrola kvaliteta" ciji istoimeni department postoji u Mittalu. naravno da neki kupci zahtijevaju i kontrolu kvaliteta od trece, nezavisne, strane, ali to do sada nikada nije bio problem Mittalu jer isti posjeduje laboratoriju u kojoj se ispituje sve od sastava, preko homogenosti materijala pa do njegove tvrdoce/cvrstoce i elasticnosti. ti kao da ne razumijes sta znaci proizvodnja svih vrsta legiranih celika. i autoindustrija zahtijeva odredjene standarde, kao i brodogradnja, pa i vojska, naravno. sve to Mittal radi rutinski, jer to nije toliko komplikovan proces koliko ti to zamisljas.
razlike u legurama su mi jako dobro poznate, pa mi sada navlacis osmijeh ovim pisanjem o niklu, kromu i manganu. steta sto nisam u Zeljezari da ti pokazem par slika kako to ide, ali pokusat cu da ti opisem. sva tri se koriste zajedno sa svim ostalim ferolegurama sasvim redovno. ako ih je potrebno u vecoj kolicini dodaju se prvo direktno u talinu (gdje se uzmima uzorak, tzv. "proba" koja se salje direktno u Kontrolu kvaliteta), a zatim se fino stimanje radi u kazanskoj peci dodavanjem istih putem zice (namotana isto kao i klasicna armaturna). dakle toliko precizno dodavanje da se udio odredjenog elementa moze kontrolisati do 1kg na 100 tona celika. nakon svakog dodavanja tih elemenata ponovo se uzima "proba" koja se salje direktno u Kontrolu kvaliteta. tek kada je postignuta zadana kvaliteta unutar dopustenih odstupanja kazan se salje na livenje u gredice, a postoji mogucnost slanja istog i na izljevanje u ingote do 15 tona, ali kao sto sam ranije rekao, to se ne radi od gasenja Kovacnice, jer nema ko da ih obradjuje, niti ih ko narucuje.
tako da legurama koje danas Mittal proizvodi ne fali nista, jer im se nikl i krom dodaju vec preko 100 godina. jedina je razlika sto prije nije bilo kazanske peci, pa su odstupanja krajnjeg proizvoda bila veca, ali treba napomenuti da su tada i standardi bili nizi i ta odstupanja su tada bila u dozvoljenim granicama. niko ni tada nije rekao da je dvokorak nedozvoljen u kosarci.
et', te opet ko Zahiraga. ti bi neku silu provodio, a ne znas ni o cemu pricas. naruci od Mittala dovoljne kolicine celika bilo koje kvalitete i on ce to isporuciti. samo pripremi pare, a ne cakiju i sve u redu.