Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
MehmedPasaMoric

#7276 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by MehmedPasaMoric »

Milenkov buraz wrote: 30/03/2021 12:51
MehmedPasaMoric wrote: 30/03/2021 12:27
Milenkov buraz wrote: 30/03/2021 12:23

U principu od HIV-a se više ne umire, ima kokltel lijekov koji "umrtvi" virus, neki čak dokazano nemaju više virus u krvi. Naravno od HIV-a umiru još u siromašnim zemljama trećeg svijeta ali to je drugi par cipela.
Bice da humanim naucnicima iz presvete Americke farmaceutske industrije nisu vazni zivoti ljudi u siromasnim zemljama treceg svijeta :? A ja ih nazvah vrlim i pametnim
Nema to veze sa humanizmom ni američkim naučnicima, jednostavno takav je surovi kapitalizam.
Jah, sreca pa BiH i Balkan kotiraju jako visoko na ljestvici vaznosti u surovom kapitalizmu pa cemo dobiti najkvalitetnije moguce vakcine, ni slucajno nam ne bi poslali placebo ili neki otpad koji je nastao kao greska u proizvodnji... A i nasi farmaceuti su giganti u svijetu farmacije pa im to ne bi promaklo
Dozer

#7277 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Dozer »

A imamo i vrhunske kontrole kvaliteta za sve i svasta...
daddy-kool

#7278 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by daddy-kool »

zemomak wrote: 30/03/2021 12:57
Jedno od najpogrešnijih učenja u savremenoj medicini, koje se bazira na teoriji patogenih mikroba Luja Pastera, svakako je učenje o virusima kao izazivačima infektivnih bolesti. Ova laž upakovana u naučnu dogmu dobila je, ne slučajno, u drugoj polovini 20. veka izuzetan tretman. Iza nje danas stoji svetska naučna elita (ili pseudonaučna) i svi vodeći zdravstveni autoriteti. Nije ni čudo jer se upravo ova dogma pokazala kao odlično sredstvo, ne samo za profitabilan biznis sa prodajom vakcina, već i efikasan način da se ljudi drže u strahu i da im se, po potrebi, oduzmu elementarna ljudska prava nametanjem zakona o obaveznoj vakcinaciji ili stavljanjem u karantin (zatvor).

Ubacivanjem otrova u krv preko vakcina (jednu posledicu primene vacine protiv hepatitisa B možete videti ovde), milioni ljudi širom sveta (ko preživi) postaju profitabilan dugoročno zatrovan pacijent. Pored ljudi, ovaj unosan biznis sa vakcinama obuhvata i sve domaće životinje. Istovremeno, zahvaljujući "smrtonosnim virusima" moderna pseudomedicina može vešto da maskira činjenicu da, ne samo da niti jednu hroničnu bolest danas ne leči, već i da ne zna njihov stvarni uzrok.

Ovaj gore tekst napisan prije 15 godina kad nije bilo pojma o ovome danas što se dešava :D
Jebemu kako to da uvijek na ekavici pobijaju svjetsku naučnu zajednicu?
Gdje su naši teoretičari zavjera, gdje je ono "ba" u ovim teorijama?
daddy-kool

#7279 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by daddy-kool »

Point. wrote: 30/03/2021 12:54
alica.k wrote: 30/03/2021 12:52
Point. wrote: 30/03/2021 12:45

Nisam upućen. Šta tačno znači?
Antitijela
Misliš da ne uzimaš vakcinu ako si prebolovao koronu, tj ako imaš antitijela? Ne znam kakve su preporuke za to.
Preporuke su:
-francuzi 3-6 mjeseci nakon bolesti 1 dozu
-cdc barem mjesec od bolesti, obje doze (jedna je dovoljna, druga ne škodi, da se ne bi petljalo ovaj jednu onaj dvije - svi dvije)
daddy-kool

#7280 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by daddy-kool »

Milenkov buraz wrote: 30/03/2021 12:53
daddy-kool wrote: 30/03/2021 12:33
zemomak wrote: 30/03/2021 12:31

Pa ozbiljno ti kazem, sva virusologija počiva na Pasterovom učenju, koga se i on sam odreko pred smrt!
:lol: :lol:
:mrgreen: Frajer još mrtav ozbiljan :lol:
:mrgreen:

Najozbiljinije sad, direktno from >YouTube University< . :lol:
Point.

#7281 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Point. »

Naslovnica wrote: 30/03/2021 13:01
Point. wrote: 30/03/2021 12:54
alica.k wrote: 30/03/2021 12:52

Antitijela
Misliš da ne uzimaš vakcinu ako si prebolovao koronu, tj ako imaš antitijela? Ne znam kakve su preporuke za to.
Pa ako si nedavno prebolovao koronu i sigurno imaš antitijela (provjereno preko nalaza), zašto bi se cijepio, mislim da nema potrebe za žurbom.
Ipak, ja sam mislio na situaciju ako imaš povišene i IgM i IgG, onda je bolje pričekati makar nekoliko sedmica, jer je zaraza u toku ili si je nedavno imao. To govorim prvenstvo zbog asimptomatskih individua.
Hvala na pojašnjenju. :thumbup:
banjaluka078
Moderator

#7282 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by banjaluka078 »

zemomak wrote: 30/03/2021 12:19 Hiv je so called virus, imaš videa na youtubu gdje lik koji je obolio od HIV-a trnsferira svoju krv u tog zdravog Doktora koji se gle čuda ne zarazi istim tim Hivom! I to je radio bezbroj puta i nikad se nije zarazio što je koliziji sa savremenim medicinskim učenjima u svezi tog virusa!

A i u koliziji su sa ostalim virusima!

Nikae nijedan virus nisu našli van čovjeka!!!!
Ovakvi postovi čine da krenem vjerovati u cenzuru protiv koje sam otkad znam za sebe.
dowydyenya

#7283 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by dowydyenya »

Sad pricam sa dobrim prijateljem kako je prosao na vakcinaciji u subotu ima li nus pojava itd , sve je ok malo bolovi u nogama i ruci.
Nego mi isprica za sestru koja je vakcinisana prije dvdesetak dana sa AZ ,da su ona i sin zajedno dobili koronu.
Kod nje kaze blazi oblik , zalila mu se da joj nos curi , nema temperature , nema upale pluca dok kod sina nije tako. Ima upalu pluca , temperaturu i daleko mu je teze, da navedem sin nije vakcinisan.
MehmedPasaMoric

#7284 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

dowydyenya wrote: 30/03/2021 13:14 Sad pricam sa dobrim prijateljem kako je prosao na vakcinaciji u subotu ima li nus pojava itd , sve je ok malo bolovi u nogama i ruci.
Nego mi isprica za sestru koja je vakcinisana prije dvdesetak dana sa AZ ,da su ona i sin zajedno dobili koronu.
Kod nje kaze blazi oblik , zalila mu se da joj nos curi , nema temperature , nema upale pluca dok kod sina nije tako. Ima upalu pluca , temperaturu i daleko mu je teze, da navedem sin nije vakcinisan.
Ubijedio si me, odoh se vakcinisati! Kome covjek danas da vjeruje ako ne anonimnom postu na forumu o iskustvu sestre druga anonimnog lika
jazzer

#7285 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by jazzer »

MehmedPasaMoric wrote: 30/03/2021 13:17 Ubijedio si me, odoh se vakcinisati! Kome covjek danas da vjeruje ako ne anonimnom postu na forumu o iskustvu sestre druga anonimnog lika
Ti fakat ubjedjen da nekoga boli k**** hoces li se ti vakcinisati ili ne? Je l ti stvarno kontas da si nekome ovdje zabremedet?
Ma.Le.Na

#7286 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Ma.Le.Na »

Nama su rekli da mora proci bar 3 mjeseca od datuma kada si se zarazio da bi mogao primiti vakcinu i da je idealno je i primiti dok jos imas antitijela jer tako nisi u opasnosti da se zarazis dok si "pod" periodom inkubacije vakcine.

Procitah maloprije tekst da zene teze podnose vakcinu i imaju jacu reakciju od muskaraca, jer nam je imuni sistem jaci.
Zato zene i lakse prebole coronu, za razliku od muskaraca.
MehmedPasaMoric

#7287 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

jazzer wrote: 30/03/2021 13:21
MehmedPasaMoric wrote: 30/03/2021 13:17 Ubijedio si me, odoh se vakcinisati! Kome covjek danas da vjeruje ako ne anonimnom postu na forumu o iskustvu sestre druga anonimnog lika
Ti fakat ubjedjen da nekoga boli k**** hoces li se ti vakcinisati ili ne? Je l ti stvarno kontas da si nekome ovdje zabremedet?
Nisam ubijedjen, zasto pitas?
dowydyenya

#7288 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by dowydyenya »

MehmedPasaMoric wrote: 30/03/2021 13:17
dowydyenya wrote: 30/03/2021 13:14 Sad pricam sa dobrim prijateljem kako je prosao na vakcinaciji u subotu ima li nus pojava itd , sve je ok malo bolovi u nogama i ruci.
Ubijedio si me, odoh se vakcinisati! Kome covjek danas da vjeruje ako ne anonimnom postu na forumu o iskustvu sestre druga anonimnog lika
Nemam ja razloga ovdje da nekoga lazem , isao sam s postom da cujem misljenja drugih ljudi jel moguce nakon 20 dana da prva vakcina moze dati rezultat jer sam i sam vakcinisan AZ 15.03.21g.
Doduse citao sam da se nakon 12 dana vec razvijaju antitjela.
Dovidjenja nevjerni toma.
meridiyan

#7289 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by meridiyan »

Kako god ali ovo sa Astra Zeneca treba ozbiljno shvatiti . Bar zenska populacija.
Državne bolnice u Berlinu iz grupacija “Caritas” i “Vivantes” obustavile su davanje “AstraZeneca” vakcine protiv covida 19 ženama mlađim od 55 godina.
Potez je uslijedio poslije izvještaja o rijetkim, ali ozbiljnim slučajevima krvnih ugrušaka, krvarenja, a u nekim situacijama i smrti poslije vakcinisanja, uglavnom kod mlađih žena. Portparol “Caritasa” rekao je da je ovaj korak neophodan jer se u međuvremenu saznalo za dodatne slučajeve cerebralnih tromboza kod žena u Njemačkoj.
ASurogat

#7290 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by ASurogat »

Treba uvest neke zakonske kazne za osobe što ne žele primit vakcinu, jer time ugrožavaju druge.
zemomak

#7291 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by zemomak »

banjaluka078 wrote: 30/03/2021 13:09
zemomak wrote: 30/03/2021 12:19 Hiv je so called virus, imaš videa na youtubu gdje lik koji je obolio od HIV-a trnsferira svoju krv u tog zdravog Doktora koji se gle čuda ne zarazi istim tim Hivom! I to je radio bezbroj puta i nikad se nije zarazio što je koliziji sa savremenim medicinskim učenjima u svezi tog virusa!

A i u koliziji su sa ostalim virusima!

Nikae nijedan virus nisu našli van čovjeka!!!!
Ovakvi postovi čine da krenem vjerovati u cenzuru protiv koje sam otkad znam za sebe.
Pa de kontrargumente sa dokazima...sve viruse sto gledas u knjigama i na tv su napravljeni mikroskopom unutar celija...ima li ijedan van ljudskog organizma izolovan i tako uslikan? Nema koliko znam, a znam puno
A_A_AKCIJA

#7292 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by A_A_AKCIJA »

Ne mora vakcina, sjedi kući.

https://www.24sata.hr/news/stroge-mjere ... k%20status
Slovenija je donijela odluku kojom se ulazak u tu zemlju različito tretira s obzirom na vrstu cjepiva kojom je putnik cijepljen.

Tko je cijepljen Moderninim cjepivom, u Sloveniju može ući 14 dana nakon cijepljenja. Onaj tko je primio AstraZenecino cjepivo može ući 21 dan nakon prvog cijepljenja, a Pfizerovo sedam dana nakon drugog cijepljenja. Ulazak u Sloveniju iz Hrvatske moguć je i bez testa, ali u tom slučaju putnici moraju biti cijepljeni.

- Onaj tko je prebolio covid-19 može uz liječničku potvrdu koja vrijedi šest mjeseci ući i u Hrvatsku i u Sloveniju. Dakle, oni koji su preboljeli i koji su cijepljeni ne trebaju imati negativan test, kao ni hrvatski državljani koji odlaze u Sloveniju službeno, radi poslova sigurnosti, civilne zaštite i zdravstva - kaže Dino Kozlevac, prenosi Glas Istre.
Naslovnica

#7293 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

A_A_AKCIJA wrote: 30/03/2021 13:34 Ne mora vakcina, sjedi kući.

https://www.24sata.hr/news/stroge-mjere ... k%20status
Slovenija je donijela odluku kojom se ulazak u tu zemlju različito tretira s obzirom na vrstu cjepiva kojom je putnik cijepljen.

Tko je cijepljen Moderninim cjepivom, u Sloveniju može ući 14 dana nakon cijepljenja. Onaj tko je primio AstraZenecino cjepivo može ući 21 dan nakon prvog cijepljenja, a Pfizerovo sedam dana nakon drugog cijepljenja. Ulazak u Sloveniju iz Hrvatske moguć je i bez testa, ali u tom slučaju putnici moraju biti cijepljeni.

- Onaj tko je prebolio covid-19 može uz liječničku potvrdu koja vrijedi šest mjeseci ući i u Hrvatsku i u Sloveniju. Dakle, oni koji su preboljeli i koji su cijepljeni ne trebaju imati negativan test, kao ni hrvatski državljani koji odlaze u Sloveniju službeno, radi poslova sigurnosti, civilne zaštite i zdravstva - kaže Dino Kozlevac, prenosi Glas Istre.
Naravno da ne mora vakcina. :wink:
Može i potvrda da si prebolovao COVID-19 (ne starija od 6 mjeseci) ili PCR test.
A za Hrvatsku radi i brz antigenski test.
banjaluka078
Moderator

#7294 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by banjaluka078 »

zemomak wrote: 30/03/2021 13:33
Pa de kontrargumente sa dokazima...sve viruse sto gledas u knjigama i na tv su napravljeni mikroskopom unutar celija...ima li ijedan van ljudskog organizma izolovan i tako uslikan? Nema koliko znam, a znam puno
Nastavi znati.
Pandakonda

#7295 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Pandakonda »

Podrzavam vakcinaciju ali mi ovdje kod ovih covid pasosa i mjera za ulazak u neke drzave nije jasna jedna stvar. Ako su ove vakcine drugacije od obicnih, odnosno ne sprijecavaju zarazu nego samo nuliraju teze simptome, koja je onda poenta ovih pasosa ? Hipoteticki ja sad primim vakcinu, zarazim se koronom, ja opet mogu taj virus prenositi na druge ljude i samo sam u tom slucaju ja "zasticen", osim naravno ako se i druga osoba nije vakcinisala.
splinter

#7296 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by splinter »

Dozer wrote: 30/03/2021 13:01 Pa i ove vakcine se bave posljedicama i sprecavanjem istih, a ne uzrocima. Nijedna ne elimise virus direktno, nego ga samo sprecava da ne uzrokuje veliku stetu.

Zasto je toliko tesko ubiti virus...? Ozbiljno pitam, nemam pojma.
Ne možeš ga ubiti tek tako kad već uđe u ljudski organizam jer je virus zapravo genetski materijal omotan nukleokapsidnom ovojnicom ona oblaže lanac RNK ili DNK a okolo se nalazi proteinska i lipidna ovojnica glikoproteinski nastavci za hvatanje na površinu ćelija. Uostalom mi smo puno više vezani za viruse nego mislimo obzirom da ljudski genom 5-8% dijelova gena virusa i jedan kompletni virusni gen HERVS.
Dakle kako oštetiti virusnu DNK ili RNK a ne oštetiti ljudsku?
Moguće je djelovati na njega kroz vezivanje neutralizacijskih antitjela ili djelovanjem NK cells koje uništavanju ljudske ćelije u kojima se virus replicira.
Zato cijepiva treniraju naš imuni sistem da proizvodi neutralizacijska antitjela i T i B limfocite, dok lijekovi mogu da djeluju inhibirajuće na mjesta vezivanja virusa u ćelijama.
S druge strane bakterije je već moguće ubiti nper baktericidnim antibioticima, npr koji djeluju direktno na čelijsku membranu bakterije ali ne i na ljudsku itd.
nadezdakov

#7297 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by nadezdakov »

Pandakonda wrote: 30/03/2021 13:56 Podrzavam vakcinaciju ali mi ovdje kod ovih covid pasosa i mjera za ulazak u neke drzave nije jasna jedna stvar. Ako su ove vakcine drugacije od obicnih, odnosno ne sprijecavaju zarazu nego samo nuliraju teze simptome, koja je onda poenta ovih pasosa ? Hipoteticki ja sad primim vakcinu, zarazim se koronom, ja opet mogu taj virus prenositi na druge ljude i samo sam u tom slucaju ja "zasticen", osim naravno ako se i druga osoba nije vakcinisala.
Natjerati druge ljude da se cijepe, ništa drugo.
A_A_AKCIJA

#7298 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by A_A_AKCIJA »

Pandakonda wrote: 30/03/2021 13:56 Podrzavam vakcinaciju ali mi ovdje kod ovih covid pasosa i mjera za ulazak u neke drzave nije jasna jedna stvar. Ako su ove vakcine drugacije od obicnih, odnosno ne sprijecavaju zarazu nego samo nuliraju teze simptome, koja je onda poenta ovih pasosa ? Hipoteticki ja sad primim vakcinu, zarazim se koronom, ja opet mogu taj virus prenositi na druge ljude i samo sam u tom slucaju ja "zasticen", osim naravno ako se i druga osoba nije vakcinisala.
Po deseti put.
Vakcine sprječavaju zarazu u određenom procentu 70-95%
Ako i dobiješ zarazu, sprječavaju simptome i tešku sliku 100%.

Dvije različite stvari.
Ogromna je razlika hoće li u državu ući 1000 ljudi koji 80% nema zarazu, ili gdje svi mogu imati zarazu.
Nije isto ako ti u državu uđe 1000 zaraženih, ili 200, možda zaraženih, koji će se teže zaraziti i slabije prenositi virus i neće zatrpati bolnice.
Dozer

#7299 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Dozer »

splinter wrote: 30/03/2021 14:02
Dozer wrote: 30/03/2021 13:01 Pa i ove vakcine se bave posljedicama i sprecavanjem istih, a ne uzrocima. Nijedna ne elimise virus direktno, nego ga samo sprecava da ne uzrokuje veliku stetu.

Zasto je toliko tesko ubiti virus...? Ozbiljno pitam, nemam pojma.
Ne možeš ga ubiti tek tako kad već uđe u ljudski organizam jer je virus zapravo genetski materijal omotan nukleokapsidnom ovojnicom ona oblaže lanac RNK ili DNK a okolo se nalazi proteinska i lipidna ovojnica glikoproteinski nastavci za hvatanje na površinu ćelija. Uostalom mi smo puno više vezani za viruse nego mislimo obzirom da ljudski genom 5-8% dijelova gena virusa i jedan kompletni virusni gen HERVS.
Dakle kako oštetiti virusnu DNK ili RNK a ne oštetiti ljudsku?
Moguće je djelovati na njega kroz vezivanje neutralizacijskih antitjela ili djelovanjem NK cells koje uništavanju ljudske ćelije u kojima se virus replicira.
Zato cijepiva treniraju naš imuni sistem da proizvodi neutralizacijska antitjela i T i B limfocite, dok lijekovi mogu da djeluju inhibirajuće na mjesta vezivanja virusa u ćelijama.
S druge strane bakterije je već moguće ubiti nper baktericidnim antibioticima, npr koji djeluju direktno na čelijsku membranu bakterije ali ne i na ljudsku itd.
Laicki razmisljam...
Ako imamo izolovan virus, ako mu znamo genetiku / sastav, zasto nismo u stanju napraviti neku prevenciju koja bi ga zaustavljala i eliminisala odmah u startu...?

Ovo ovako kako je trenutno, koliko ja razumijem - nece rijesiti nista. I vakcine koje daju imunitet od razvijanja teze klinicke slike/simptoma, a ne eliminisu virus, samo prolongiraju pocetak nove zaraze...
S obzirom da se jos uvijek ne zna ni koliko dugo neka vakcina daje imunitet, a ni na sta se tacno odnosi taj imunitet (osim za teze simptome), da li onda i nakon vakcinacije i nekog perioda mozemo ocekivati ponovo zarazu, simptome, prenosenje...?
last mohicans

#7300 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by last mohicans »

Na ovu konstataciju da vakcinisani ljudi masovno prenose virus, nebitno kad i koliko su doza primili, može li neka relevantna studija? Jasno mi je da tek vakcinisana osoba,pa i nakon određenog perioda po primanju prve doze može imati ozbiljne simptome,time i prenositi virus, ali da li to znači da sve vakcinisane osobe,pa čak i one sa dvije doze, a vidimo da i jedna dobrano štiti, mogu biti prenosioci?
Locked