Pa ne znam bas da su te masine jedine dostupne. Ako je vjerovati ovim podacima koje mediji objavljuju nekih dvadesetak ljudi je na respiratorima na kcusu i 5-10 u opcoj bolnici i tako je otprilike vec neko vrijeme. A prema nekim podacima kcus raspolaze sa sedamdesetak provjerenih respiratora koji se kotiste duze vrijeme. I mozda su ovi respiratori odobreni za upotrebu ali po rijecima onoga ko ih je odobrio oni nisu za intenzivnu njegu i lijecenje covid pacijenata. Cak su i sami svojevremeno davali izjave u fazonu da im ne fali opreme i masina vec anesteziologa i osoblja..Ali_G wrote: ↑03/04/2021 18:26To je zajebana situacija. Hipoteticki imas pacijenta za respirator, a jedini dostupan je malina koji je dobio upotrebnu dozvolu.laik1981 wrote: ↑03/04/2021 18:17Sve ja to postujem. Jesmo misevi koji samo vole naprdjivati skriveni iza tastatura. Jeste tesko naci posao i sve ostalo sto si navela, ali se jednostavno ne mogu sloziti da je neko, bez obzira na pritiske, spreman staviti pacijenta na uredjaj koji nije predvidjen za lijecenje tog pacijenta i tako svjesno rizikovati zivot tog pacijenta. Desetine hiljada ljudi su ni krivi ni duzni ostali bez posla u zadnjih godinu dana. Niti se imaju kome buniti, niti iko saosjeca sa njihovim problemima. Mislim da je valjan razlog za davanje otkaza odbijanje da nesavjesno lijecis i dovodis pacijente u zivotnu opasnost.NelsonM wrote: ↑03/04/2021 17:46 nije zavrnula ruke vec im je prijetila otkazom, svima koji su bili pozvani da daju bilo kakvi izjavu. e sad ako se brane nargilane i kafane pod okriljem brige za ekonomiju , valjda je jasno da je jako tesko rizikovati posao. pokusavaju vec mjesecima raditi s onim sto imaju, dosad nije bilo potrebe za tim usranima malinama, ali ocito je od prije neki dan broj pacijenata na intenzivnoj toliko velik da su morali i na njih pokušati. vi razumijete da su tamo poslani specijalizanti jer su mladji, ne hoda katica sigurno tamo osim da vidi ko se pobunio. oni su uradili sta su mogli, napisali dopis i izasli u javnost, koliko vas je ikad uradilo bilo sta da se suprostavite SDA. sve heroji, manji od makovog zrna, posebno muski. vidjela sam ja te heroje kad su me tjerali da potpisem tender, i to svi se muski usutili ko p.... i na kraju smo samo ja i kolegica dobile sut kartu. puna vam usta aktivizma, vjere, morala a niko kicme nema. budite sretni sto ima mladjih ljudi koji su se ispravili dok se vi krijete po misjim rupama.
Ovo je sve pod pretpostavkom da je istina ovo sto se govori i da je smrtnost na tim uredjajima 100%, te da se pacijenti svjesno kopcaju na to bez obzira sto se zna da te masine ne valjaju..
Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
laik1981
#5476 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
-
NelsonM
#5477 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
dosta je pacijenata na starim respiratorima , normalnim koje su imali. ali ljudi tu ostaju duze, po nekoliko dana, a priliv pacijenata koji se morao prikopcati je bio prevelik. i tek kad su krenuli stavljati, vidjeli su da cak i ako stoje satima uz masinu ne mogu kontrolisati. pola tih ljudi je tek na pocetku ili polovini specijalizacije , do prije korone zakonski im nisu bile dozovljene dezure, a sada donose odluke na koje nisu spremni jer nema dovoljno specijalista. ljudi su bili ubijedjeni da im ne bi uvalili nesto sto nikako ne radi. druga stvar svi pacijenti koje tamo posalju su vec toliko losi da su mislili da im svakako daju najbolju sansu koju imaju. ja ne ulazim u to da statisticki ima svakakvih ljudi pa samim time i svakakvih doktora, ali ovo sto su njima priredili , iskreno jedini razlog sto se 90% njih ne pokupi i ne da otkaz jesu pacijenti i osjecaj da ih nema da bi bilo jos gore. Isto sa lijekovima, zamisli da ti kako doktor znas da ima lijek ali ti kao ku... moras reci pacijentovoj porodici da ga nabavi. Moras reci pacijentu da nabavi pulsioksimetar. Nema veceg ponizenja. A oni koji su trebali da ih zastite, sefovi odijela, iako ne vjerujem da su ovo planirali , trebaju da krivicno odgovaraju, a kako spavaju ne znam, valjda jednom kad se prodas vise je sve svejedno.laik1981 wrote: ↑03/04/2021 18:35Pa ne znam bas da su te masine jedine dostupne. Ako je vjerovati ovim podacima koje mediji objavljuju nekih dvadesetak ljudi je na respiratorima na kcusu i 5-10 u opcoj bolnici i tako je otprilike vec neko vrijeme. A prema nekim podacima kcus raspolaze sa sedamdesetak provjerenih respiratora koji se kotiste duze vrijeme. I mozda su ovi respiratori odobreni za upotrebu ali po rijecima onoga ko ih je odobrio oni nisu za intenzivnu njegu i lijecenje covid pacijenata. Cak su i sami svojevremeno davali izjave u fazonu da im ne fali opreme i masina vec anesteziologa i osoblja..Ali_G wrote: ↑03/04/2021 18:26To je zajebana situacija. Hipoteticki imas pacijenta za respirator, a jedini dostupan je malina koji je dobio upotrebnu dozvolu.laik1981 wrote: ↑03/04/2021 18:17
Sve ja to postujem. Jesmo misevi koji samo vole naprdjivati skriveni iza tastatura. Jeste tesko naci posao i sve ostalo sto si navela, ali se jednostavno ne mogu sloziti da je neko, bez obzira na pritiske, spreman staviti pacijenta na uredjaj koji nije predvidjen za lijecenje tog pacijenta i tako svjesno rizikovati zivot tog pacijenta. Desetine hiljada ljudi su ni krivi ni duzni ostali bez posla u zadnjih godinu dana. Niti se imaju kome buniti, niti iko saosjeca sa njihovim problemima. Mislim da je valjan razlog za davanje otkaza odbijanje da nesavjesno lijecis i dovodis pacijente u zivotnu opasnost.
Ovo je sve pod pretpostavkom da je istina ovo sto se govori i da je smrtnost na tim uredjajima 100%, te da se pacijenti svjesno kopcaju na to bez obzira sto se zna da te masine ne valjaju..
-
laik1981
#5478 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Upravo kod Senada ovaj novinar rece da su se znale desavati situacije da zbog greske u sistemu nestane kisika na sat vremena i da u tom periodu umre 7 ljudi, a da za taj problem sa sistemom kisika znaju vec pet mjeseci. 
-
MUNAFIK
#5479 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Zna li iko ovdje kolika je marža ovim klinikama za PCR testove?
Bili su 250 KM, pa 200 KM pa onda 150 KM pa 90 KM i sad valjda trebaju da budu 80 KM... Velike su ovo pare...
Kolika je marža ako je sad test 90 KM
Bili su 250 KM, pa 200 KM pa onda 150 KM pa 90 KM i sad valjda trebaju da budu 80 KM... Velike su ovo pare...
Kolika je marža ako je sad test 90 KM
- zubi
-
avijon
#5481 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Indija pokusava da ogranici na 10km i opet imaju profita na veliku kolicinu. Znaci sto vise testova rade to vise mogu smanjiti cijenu.
-
laik1981
#5482 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Komunikacija izmedju medicinskog osoblaj na kcus-u

-
homer2go
#5483 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
A što se tiče ovih malina respiratora, isti takav, negdje početkom korona krize, jedan privatnik je nabavio i poklonio ga bolnici u Tešnju.
Ljudi se kulturno zahvalili, primili donaciju i instalirali ga u kola hitne pomoći kao transportni respirator. Mislim da su ga dosad čak i upotrijebili (jednom, dvaput).
Ljudi se kulturno zahvalili, primili donaciju i instalirali ga u kola hitne pomoći kao transportni respirator. Mislim da su ga dosad čak i upotrijebili (jednom, dvaput).
-
avijon
#5484 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
to mu je i namjena, transportni za nekoliko minutahomer2go wrote: ↑03/04/2021 20:59 A što se tiče ovih malina respiratora, isti takav, negdje početkom korona krize, jedan privatnik je nabavio i poklonio ga bolnici u Tešnju.
- insaneinthebrain
-
tuitamo
#5486 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ljudi ne pretjerujte.
Lijepiti Avaz linkove i to smatrati nekom mjerom je ravno teorijama zavjere.
Lijepiti Avaz linkove i to smatrati nekom mjerom je ravno teorijama zavjere.
-
elcaliente
#5487 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Njemacki Bild objavio top mjesta u Evropi po smrtnosti od ili sa koronom.
Ukrajina vodi, Crna Gora cevrta, BiH peta.
Ukrajina vodi, Crna Gora cevrta, BiH peta.
- skafiskafsnjak
#5488 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Birali ste , evo vam ga.
Jednostavno !
Jednostavno !
-
Trappist
#5489 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Da se ko ne naljuti, ali jedete govna sa ovim politickim prepucavanjima na ovim temama. U KS nije uopste toliko velika smrtnost koliko pokusavaju prikazati, u RS-u je vise od duplo veca nego u KS. Povjerujete odmah kad avaz objavi pismo na kojem se niko nije potpisao a kad neko citira naucnika koji kaze nesto drugacije o koroni nego sto je zadala WHO nazivate ga teoreticarem zavjera.
- skafiskafsnjak
#5490 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ne mora biti kako prikazuju ali je uzas . A zasto ? ko je doprinjeo tome ?Trappist wrote: ↑03/04/2021 22:13 Da se ko ne naljuti, ali jedete govna sa ovim politickim prepucavanjima na ovim temama. U KS nije uopste toliko velika smrtnost koliko pokusavaju prikazati, u RS-u je vise od duplo veca nego u KS. Povjerujete odmah kad avaz objavi pismo na kojem se niko nije potpisao a kad neko citira naucnika koji kaze nesto drugacije o koroni nego sto je zadala WHO nazivate ga teoreticarem zavjera.
-
Trappist
#5491 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Svi mi kolektivno. Neko vise, neko manje. Pljujemo kolektivno po svemu, jedni po drugima, jedva cekamo da to radimo, i to ovdje ne mislim na politicke figure, o njima se vise nema sta reci, nego odnos obicnog covjeka prema obicnom covjeku.skafiskafsnjak wrote: ↑03/04/2021 22:14Ne mora biti kako prikazuju ali je uzas . A zasto ? ko je doprinjeo tome ?Trappist wrote: ↑03/04/2021 22:13 Da se ko ne naljuti, ali jedete govna sa ovim politickim prepucavanjima na ovim temama. U KS nije uopste toliko velika smrtnost koliko pokusavaju prikazati, u RS-u je vise od duplo veca nego u KS. Povjerujete odmah kad avaz objavi pismo na kojem se niko nije potpisao a kad neko citira naucnika koji kaze nesto drugacije o koroni nego sto je zadala WHO nazivate ga teoreticarem zavjera.
- skafiskafsnjak
#5492 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Kako to mozes doprinjeti zdravstvenom sistemu osim sto placas zdravstveno ? Nikako!Trappist wrote: ↑03/04/2021 22:17Svi mi kolektivno. Neko vise, neko manje. Pljujemo kolektivno po svemu, jedni po drugima, jedva cekamo da to radimo, i to ovdje ne mislim na politicke figure, o njima se vise nema sta reci, nego odnos obicnog covjeka prema obicnom covjeku.skafiskafsnjak wrote: ↑03/04/2021 22:14Ne mora biti kako prikazuju ali je uzas . A zasto ? ko je doprinjeo tome ?Trappist wrote: ↑03/04/2021 22:13 Da se ko ne naljuti, ali jedete govna sa ovim politickim prepucavanjima na ovim temama. U KS nije uopste toliko velika smrtnost koliko pokusavaju prikazati, u RS-u je vise od duplo veca nego u KS. Povjerujete odmah kad avaz objavi pismo na kojem se niko nije potpisao a kad neko citira naucnika koji kaze nesto drugacije o koroni nego sto je zadala WHO nazivate ga teoreticarem zavjera.
A vladajuca elita moze i doprinosi, nazalost veoma lose.
- red evil
#5493 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Teška je situacija, bolnice su pretrpane. Dođeš u situaciju da osoba umire i sve si opcije odradio i još je samo respirator ostao a svi su zauzeti osim ovih respiratora. Nema druge opcije nego ga staviti na respirator. Druga je tema zašto su ti kupljeni. Najmanje što sada treba je da se plasira javnost nekakve neprovjerene informacije. Iskreno, ne vjerujem nijednima u ovom.
Cijela priča se svela na borbu između Vlade KS i KCUS-a (iVlade FBiH) i apsolutno nijedne nije briga za narod, bolje rečeno borba Četvorke (Trojke) i SDA, samo pokazuje da ih mi, narod, ne zanimamo, borba za fotelje ih interesuje. Dok mjesecima već obaramo rekorde u smrtnosti niko da učini bilo šta da se to prekine ali borba za fotelje ne staje.
Cijela priča se svela na borbu između Vlade KS i KCUS-a (iVlade FBiH) i apsolutno nijedne nije briga za narod, bolje rečeno borba Četvorke (Trojke) i SDA, samo pokazuje da ih mi, narod, ne zanimamo, borba za fotelje ih interesuje. Dok mjesecima već obaramo rekorde u smrtnosti niko da učini bilo šta da se to prekine ali borba za fotelje ne staje.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#5494 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Znaci tvoj zaključak je svi su isti, bolje vratiti sda?red evil wrote: ↑03/04/2021 22:21 Teška je situacija, bolnice su pretrpane. Dođeš u situaciju da osoba umire i sve si opcije odradio i još je samo respirator ostao a svi su zauzeti osim ovih respiratora. Nema druge opcije nego ga staviti na respirator. Druga je tema zašto su ti kupljeni. Najmanje što sada treba je da se plasira javnost nekakve neprovjerene informacije. Iskreno, ne vjerujem nijednima u ovom.
- red evil
#5495 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Gdje sam to rekao?un1ted wrote: ↑03/04/2021 22:22Znaci tvoj zaključak je svi su isti, bolje vratiti sda?red evil wrote: ↑03/04/2021 22:21 Teška je situacija, bolnice su pretrpane. Dođeš u situaciju da osoba umire i sve si opcije odradio i još je samo respirator ostao a svi su zauzeti osim ovih respiratora. Nema druge opcije nego ga staviti na respirator. Druga je tema zašto su ti kupljeni. Najmanje što sada treba je da se plasira javnost nekakve neprovjerene informacije. Iskreno, ne vjerujem nijednima u ovom.
- skafiskafsnjak
#5496 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Pa ja mislim da bi bolje prosli da novinari lijeece
-
Johnny_x
#5497 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
A kako je prosao slucaj zlostavljanja djece u Pazaricu, frka 7 dana i nikom nista, direktor koji je djecu vodio da mu rade na privatnom objektu nije iza resetaka, a onaj zlocin protiv djece je veci zlocin od nabavke respiratora.TESLA_EDISON wrote: ↑03/04/2021 15:59 Ako ovo pismo završi kao i vremenska prognoza i ako se sve brzo zaboravi, nismo zaslužili ništa bolje.
A sve su prilike da hoće.
-
elcaliente
#5498 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Problem SDA vlada u Sarajevu je bio da su namjerno dopustili da se virus razmase.
Nisu pravovremeno reagovali i sankcionisali.
Sada je svjedeno ko je na vlasti sto se tice ovog treceg vala. Cetvorka sada teba povuci poteze sto se tice cetvrtog vala koji ce naletiti.
Nisu pravovremeno reagovali i sankcionisali.
Sada je svjedeno ko je na vlasti sto se tice ovog treceg vala. Cetvorka sada teba povuci poteze sto se tice cetvrtog vala koji ce naletiti.
-
elcaliente
#5499 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Jako cudno je isto da nije nabavljeno jos vise respiratora pred zimu, jer vise nije nestasica i nisu toliko skupi. Mogli su kupiti jos 30-40 Dregera i podijeliti po kantonima.
- vee-jay
#5500 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
zasto u medjuvremenu nisu kupljeni novi/dodatni respiratori?red evil wrote: ↑03/04/2021 22:21 Teška je situacija, bolnice su pretrpane. Dođeš u situaciju da osoba umire i sve si opcije odradio i još je samo respirator ostao a svi su zauzeti osim ovih respiratora. Nema druge opcije nego ga staviti na respirator. Druga je tema zašto su ti kupljeni. Najmanje što sada treba je da se plasira javnost nekakve neprovjerene informacije. Iskreno, ne vjerujem nijednima u ovom.
zato sto su pohlepni, gramzivi, koruptni, arogantni i jedino sto im je vazno - je vlast.
i tu vlast ne zele vise radi moci i para - nego zato sto ih jedino vlast drzi na slobodi.
kada padnu sa vlasti - idu tamo gdje im je mjesto.