Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Tesla Edison

#40726 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

MUNAFIK wrote: 01/04/2021 12:03
spinel_ wrote: 01/04/2021 11:50
zubi wrote: 01/04/2021 09:12
Ne da se zele vakcinisati, nego trce kod komsija jer ne mogu docekati vakcinu... ljeto ide, ljudi hoce da putuju.
Cek, ako sam razumio ljudi se vakcinisu prvenstveno zbog putovanja, a ne zbog zdravlja :? :? :?

Cuj u zabludi... Pa nece ljudi da se vakcinisu u Srbiji, slabo i u CG, a nije neka sreca ni u Australiji kao i u Njemackoj... Ne zele ljudi nije to nikakava zabluda to je cinjenicno stanje sa terena.

I da jedan dio ljudi ce se vakcinisat samo ako to bude potrebno za putovanj sta je to cudno pa evo i ja sam jedan od takvih.

Zasto bi se ja vakcinisao? Imam antitjela nisam imao nikakve simptome i sto ce mi vakcina?
Upravo ti si primjer zašto treba uvesti restrikcije za one koji se ne vakcinišu:
I da jedan dio ljudi ce se vakcinisat samo ako to bude potrebno za putovanj sta je to cudno pa evo i ja sam jedan od takvih.
Ti si bar zbog putovanja, a ima i onih koji neće pod svaku cijenu.

E za takve bi fino odvojio ono polje od Kolonije do Hrasnice, ogradio žicom ko migrante, postavio im šatore i sve ih tu smjestio. Dobijali bi hljeba i vode i dovoljno. Ko odluči se vakcinisati, dobro došao u civilizaciju, ko i dalje odbija, neka istruhne tu. Vojsku sa bojevom municijom bih angažovao da čuva taj kamp i riješen problem.

Naravno, svima ostalim u kantonu i državi bih ukinuo apsolutno sve epidemiološke mjere.
Naslovnica

#40727 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

TESLA_EDISON wrote: 01/04/2021 15:09
MUNAFIK wrote: 01/04/2021 15:00
TESLA_EDISON wrote: 01/04/2021 14:57

Pomaže. bićeš pozitivan i nakon vakcinacije, bićeš i zarazan, kao i za svaku drugu vakcinu ali fazon je što ne možeš razviti COVID (bolest) i umrijeti. Isto tako, kad drugog zaraziš, a koji je vakcinisan, ni on ne može razviti COVID.

Vakcina nije lijek da uništava virus i spriječava zarazu. Vakcina spriječava da se ne razboliš.

Isto tako, da postoji vakcina protiv SIDE, ti bi bio HIV pozitivan, prenosio bih virus i dalje ali ne bi razvio SIDU. Sam virus je bezopasan ako nema bolesti. Čovjek je prenosilac miliona virusa, raznih vrsta ali ne izazivaju svi virusi bolesti.
I šta je to tacno drugacije od toga sto imam sada antitjela?

Zasto bi se vakcinisao?
U suštini ništa.

S tim da mnoge studije pokazuju da je mnogo trajniji imunitet od vakcine nego stečen prirodnim putem. Ja sam isto imao antitjela i vakcinisao se AZ vakcinom, koja proizvodi antitjela "na kile". Ono što sam (ću) dobio(ti) je ogromna količina antitjela, posebno nakon druge doze u junu, da sam sigurno miran godinu dvije, ako ne i duže.
Nije baš tako jednostavno, na stranu individualnost svakog imunološkog sistema.
Evo, na prvi klik, članak od prije 2-3 dana.
https://www.washingtonpost.com/lifestyl ... d-vaccine/

How long will the coronavirus vaccines protect you? Experts weigh in.

You may be among the more than 95 million people in the United States who have taken at least one dose of a coronavirus vaccine. Or you may still be awaiting your turn. Regardless, there’s a crucial question on most of our minds: How long will the vaccine really protect us?

As with most aspects of the virus, the answer is not completely clear. Why? Because although we have been battling the pandemic for more than a year, the vaccines were granted emergency use authorization relatively recently. So experts have not had time to observe their long-term effectiveness.

However, that research is underway, and in the meantime, experts say we can make an educated guess.
Dozer

#40728 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Da li je doticni bio u pravu...
Na 64. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, održanoj 2009. godine u Njujorku, govor je održao i libijski lider Moamer al Gadafi u kome je rekao nešto što nevjerovatno podsjeća na situaciju u kojoj se danas nalazimo. Da li je libijski lider otišao predaleko u teoriju zavjere ili ne, to je svakako bilo njegovo pravo, ali zdrav razum nam nalaže da poslušamo kako to zapravo i izgleda, a da toga nismo ni svjesni.

"Možda će sutra biti i ribljeg gripa, jer ponekad proizvodimo viruse kontrolišući ih. To je komercijalni posao. Kapitalističke kompanije proizvode viruse tako da mogu da stvaraju i prodaju vakcine. To je vrlo sramotna i loša etika. Vakcine i lijekovi se ne smiju prodavati. U Zelenoj knjizi tvrdim da lijekovi ne smijju da se prodaju i da ne mogu biti komercijalizovani. Lijekovi treba da budu besplatni, a vakcine treba besplatno davati djeci. Ali kapitalističke kompanije proizvode viruse i vakcine jer žele da zarade na tome. Zašto nisu besplatni? Trebali bismo ih besplatno davati, a ne prodavati."

Gadafi je potom rekao da čitav svijet treba da teži da zaštiti ljude, stvara i proizvodi vakcine i daje ih besplatno djeci i ženama, a ne da profitiraju od toga.

"Oni će sami stvoriti viruse i prodavati vam lijek. U tom procesu će se pretvarati da im treba vremena da bi pronašli rješenje koje već imaju" – zaključio je pokojni libijski lider Moamer Gadafi.
U sustini, zakon ponude i potraznje... Kada nema potraznje, potrebno je kreirati istu. A potraznja se kreira ponudom. Medjutim, da bi postojala potraznja, mora postojati i uzrok za istu.
Nikome ne treba guma za auto ako nema auto, zar ne? A da bi imao auto, neko ga mora proizvesti i ponuditi, nakon cega se automatski javlja i potraznja za gumama.
Last edited by Dozer on 01/04/2021 15:27, edited 1 time in total.
Tesla Edison

#40729 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Naslovnica wrote: 01/04/2021 15:16
TESLA_EDISON wrote: 01/04/2021 15:09
MUNAFIK wrote: 01/04/2021 15:00

I šta je to tacno drugacije od toga sto imam sada antitjela?

Zasto bi se vakcinisao?
U suštini ništa.

S tim da mnoge studije pokazuju da je mnogo trajniji imunitet od vakcine nego stečen prirodnim putem. Ja sam isto imao antitjela i vakcinisao se AZ vakcinom, koja proizvodi antitjela "na kile". Ono što sam (ću) dobio(ti) je ogromna količina antitjela, posebno nakon druge doze u junu, da sam sigurno miran godinu dvije, ako ne i duže.
Nije baš tako jednostavno, na stranu individualnost svakog imunološkog sistema.
Evo, na prvi klik, članak od prije 2-3 dana.
https://www.washingtonpost.com/lifestyl ... d-vaccine/

How long will the coronavirus vaccines protect you? Experts weigh in.

You may be among the more than 95 million people in the United States who have taken at least one dose of a coronavirus vaccine. Or you may still be awaiting your turn. Regardless, there’s a crucial question on most of our minds: How long will the vaccine really protect us?

As with most aspects of the virus, the answer is not completely clear. Why? Because although we have been battling the pandemic for more than a year, the vaccines were granted emergency use authorization relatively recently. So experts have not had time to observe their long-term effectiveness.

However, that research is underway, and in the meantime, experts say we can make an educated guess.
Ma znam, zato i kažem, mnoge studije tvrde, mada je sve to još nedovoljno da bi se sa sigunošću moglo reći koliko traje imunitet.

Ja znam komšiju koji je fasovao koronu u ono prvom valu, april prošle godine. Imao je u junu antitjela malo manje od 3. U decembru preko 12, a neki dan se testirao, preko 30 ima. Dakle godina dana nakon što je prebolovao, antitjela mu rastu jer ih organizam "boosta" pri svakom kontaktu sa virusom. Još kad primi vakcinu, širiće antitjela naokolo :D
Dozer

#40730 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Imam i ja jarana koji je prebolovao, a da nije ni znao (asimptomatski). Onda prije 20 dana dobije simptome i uradi seroloski (antitijela) i PCR isti dan.
Ima i antitijela, nesto preko 3, ali i pozitivan na PCR.
noviforumas

#40731 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by noviforumas »

Tegeltija: Uvođenje PCR testa za državljane BiH i susjede stvorilo bi više štete nego koristi
https://www.klix.ba/vijesti/bih/tegelti ... /210401090

Smijesno. Cemu lockdowni i mjere onda ako ljudi mogu da ulaze kako hoce?
Sanjarko

#40732 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Cekaj @TESLA_EDISON mene koji nemogu da primim vakcinu i slicnih koji nemogu isto tako strpat u kampove tj., logore a ima nas dosta, ne znam koliko % populacije.
Tesla Edison

#40733 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Sanjarko wrote: 01/04/2021 16:47 Cekaj @TESLA_EDISON mene koji nemogu da primim vakcinu i slicnih koji nemogu isto tako strpat u kampove tj., logore a ima nas dosta, ne znam koliko % populacije.
Rekao sam koji odbijaju, a ne koji ne mogu. Pri tome mislim, u prvom redu na doktore koji ne žele vakcinaciju. Njih bih prije u rudnike da pomažu rudarima, i to volonterski.

Ti ne možeš i to je ok. Zbog toga se i vakcinišemo da ne razvijamo bolesti kako bi sam virus oslabio i prijenos u jednom trenutku zaustavio. Našim vakcinisanjem idirektno štitimo tebe i slične, koji bi htjeli ali ne mogu ;).

Kampove bi napravio na antivakseronje, kao što su:

https://ba.n1info.com/regija/hapsenje-a ... a-zatvora/
Sanjarko

#40734 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

TESLA_EDISON wrote: 01/04/2021 16:51
Sanjarko wrote: 01/04/2021 16:47 Cekaj @TESLA_EDISON mene koji nemogu da primim vakcinu i slicnih koji nemogu isto tako strpat u kampove tj., logore a ima nas dosta, ne znam koliko % populacije.
Rekao sam koji odbijaju, a ne koji ne mogu. Pri tome mislim, u prvom redu na doktore koji ne žele vakcinaciju. Njih bih prije u rudnike da pomažu rudarima, i to volonterski.

Ti ne možeš i to je ok. Zbog toga se i vakcinišemo da ne razvijamo bolesti kako bi sam virus oslabio i prijenos u jednom trenutku zaustavio. Našim vakcinisanjem idirektno štitimo tebe i slične, koji bi htjeli ali ne mogu ;).

Pa imaju pravo odbit lijecenje, a vakcinacija je skoro to fakticki. Nismo SK, ni mi, ni vecina svijeta. Kad se i ako se uredi ikad zakonski mandatorna vakcinacija onda ce se svi skoro morat vakcinisat, i opet ce ljudi imat pravo da odbiju vakcinaciju samo ce tad odgovarat zakonski kako bude to predvidzeno.
skafiskafsnjak

#40735 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Sanjarko wrote: 01/04/2021 17:01

Pa imaju pravo odbit lijecenje, a vakcinacija je skoro to fakticki. Nismo SK, ni mi, ni vecina svijeta. Kad se i ako se uredi ikad zakonski mandatorna vakcinacija onda ce se svi skoro morat vakcinisat, i opet ce ljudi imat pravo da odbiju vakcinaciju samo ce tad odgovarat zakonski kako bude to predvidzeno.
Pa ne moze ti zakonski to narediti. Tvoje tijelo, tvoj izbor.

Ali mogu naci drugi nacin... Ne moze dijete u vrtic, ne mozes u avion, ne mozes u odredjene drzave... Pun klinac nekih stvari...
Sanjarko

#40736 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

skafiskafsnjak wrote: 01/04/2021 17:03

Ali mogu naci drugi nacin... Ne moze dijete u vrtic, ne mozes u avion, ne mozes u odredjene drzave... Pun klinac nekih stvari...
Ko kaze da nemoze. Mog rahmetli starog i jos dvojicu skinuli s voza i prisilno vakcinisali za vrijeme Jugoslavije ne znam koje godine. Milicija ih ako sam rahmetli starog dobro tad shvatio skinula s voza, a medicinari ih vakcinisali.

Za vrijeme Honkoskog gripa mislim. Rahmetli starom nakon vakcinacije danima nije bilo dobro. :oops:
skafiskafsnjak

#40737 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Sanjarko wrote: 01/04/2021 17:09
skafiskafsnjak wrote: 01/04/2021 17:03

Ko kaze da nemoze. Mog rahmetli starog i jos dvojicu skinuli s voza i prisilno vakcinisali za vrijeme Jugoslavije ne znam koje godine. Milicija ih ako sam rahmetli starog dobro tad shvatio skinula s voza, a medicinari ih vakcinisali.

Za vrijeme Honkoskog gripa mislim. Rahmetli starom nakon vakcinacije danima nije bilo dobro. :oops:
Jugoslavija nije bila ni D od demokratije.
MehmedPasaMoric

#40738 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MehmedPasaMoric »

Ja ne znam kako i zbog cega administracija foruma ignorise borderline fasizam u pojedinim komentarima i pozivanje na linc, neke koncentracione logore i rudnike za one koji imaju drugacije misljenje... Da li uopste ne prate ove teme ili prate ali ih ne zanima, ostace nejasno. Lijecenje licnih frustracija pod okriljem anonimnosti koju internet pruza je jedna stvar a fasizam nesto sasvim drugo
spinel_

#40739 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

MehmedPasaMoric wrote: 01/04/2021 18:31 Ja ne znam kako i zbog cega administracija foruma ignorise borderline fasizam u pojedinim komentarima i pozivanje na linc, neke koncentracione logore i rudnike za one koji imaju drugacije misljenje... Da li uopste ne prate ove teme ili prate ali ih ne zanima, ostace nejasno. Lijecenje licnih frustracija pod okriljem anonimnosti koju internet pruza je jedna stvar a fasizam nesto sasvim drugo
Ljudi koji imaju suprotno misljenje kao npr ti budu permanentno i trajno banovani. Zato pazi sta pises o vakcinama. Sve najbolje moras.
aldinjo

#40740 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

Je li vlada FBiH donijela neku novu odluku u vezi ograničenog kretanja? Jesu li vratili na 23 sata ili je i dalje od 21 sata.
meridiyan

#40741 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by meridiyan »

aldinjo wrote: 01/04/2021 19:17 Je li vlada FBiH donijela neku novu odluku u vezi ograničenog kretanja? Jesu li vratili na 23 sata ili je i dalje od 21 sata.
Sve po PS-u.

2.154 novozaraženih, preminulo je 88 osoba
Sociolog

#40742 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sociolog »

Puno nazalost raje umire.
Dosta ih ima ispod 40 banke.

Jebem ti sjeme ono srebrenicko Fikrete, kazu da ne valjaju nista oni kineski respiratori.
komercionala

#40743 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by komercionala »

lik jeste parmak teski, ali ovdje nije glavna krivica na Fikretu. Kriv je onaj koji je odobrio nabavku, a posebno oni koji su potpisali da su saglasni sa tehničkim specifikacijama respiratora. Morao je neki pulmolog biti uključen tu.
komercionala

#40744 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by komercionala »

meridiyan wrote: 02/04/2021 14:06
aldinjo wrote: 01/04/2021 19:17 Je li vlada FBiH donijela neku novu odluku u vezi ograničenog kretanja? Jesu li vratili na 23 sata ili je i dalje od 21 sata.
Sve po PS-u.

Image
NediM17

#40746 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NediM17 »

Respiratorima operisu anesteziolozi a ne pulmolozi, pametnjakovicu. Opasno si se raspis'o zadnjih mjesec dana a lupas k'o maksim po diviziji.
komercionala

#40747 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by komercionala »

NediM17 wrote: 02/04/2021 14:18 Respiratorima operisu anesteziolozi a ne pulmolozi, pametnjakovicu. Opasno si se raspis'o zadnjih mjesec dana a lupas k'o maksim po diviziji.
eto to je poenta svega ... ljude ubijaju a ja pametujem :thumbup:
aldinjo

#40748 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

meridiyan wrote: 02/04/2021 14:06
Sve po PS-u.

Zaobiđi me obavezno od sada.
Dozer

#40749 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Trappist wrote: 31/03/2021 15:34 Kod susjeda:
"BUDE li u Zagrebu obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom, kao što je zatražio Gradski stožer civilne zaštite, Ustavni sud takvu će odluku najvjerojatnije ukinuti. Rekao je to ustavnopravni stručnjak, Mato Palić, poručivši za Radio Sljeme da takva odluka nema temelja.

Riječ je o ustavnopravno dvojbenoj odluci, rekao je profesor Ustavnoga prava s osječkog Pravnog fakulteta, Mato Palić. Objasnio je i zašto:

"Ta odluka, po mom mišljenju, ne prolazi test razmjernosti. Dakle, ne može biti ista vrsta obveze, a to je obvezno nošenje maske, predviđena i na otvorenom i u zatvorenim prostorima ako ne postoji čvrst dokaz da se virus jednakom brzinom širi i na otvorenom i u zatvorenim prostorima. Dakle, ne može biti ista obveza za različite situacije."
Postoji Njemacka studija, objavljena nedavno, po kojoj je mogucnost zaraze na otvorenom vise nego minimalna. Zbog ovoga, a sto se zapravo tvrdilo od pocetka, maske na otvorenom su budalastina. Totalno besmislena mjera i samo maltretiranje ljudi. I punjenje budzeta za kazne, naravno, sto su nasi objerucke prihvatili...
Dozer

#40750 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

A, na osnovu cega tacno ti smatras da ti doktori koji ne zele da je prime, a ima ih gomila, vjerovatno i vise nego ovih drugih, nisu relevantni, a ovi drugi jesu?
Iskljucivo tvoje licne preference? Nisi se zapitao zasto su doktori sirom svijeta podijeljeni...? A svi su doktori...
Locked