Iskustva sa koronavirusom
Moderator: O'zone
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#4126 Re: Iskustva sa koronavirusom
Lično iskustvo.
08.03. dobio temperaturu i odmah se izolovao/izmjestio.
09.03 se testirao i test pokazao da sam pozitivan, a snimak pluća bio totalno čist i uredan(nepušać, i dosta sam aktivan). Već drugi dan simptoma sam počeo da kašljucam(suho) .
Narednih 10 dana temperatura povremeno "skaće" s tendencijom sve viših vrijednosti, do 38. Upijevao sam da kontrolišem temperaturu sa paracetamolom i oblozima. 8 ili 9 dan mi se dešavalo da su tabani i šake ledeni(kao da uopšte nema protoka krvi) i tad više nije bilo koristi od obloga ni paracetamola. Polako sam gubio apetit, a neke namirnice su mi promijenile ukus(do danas ostalo isto). Nisam uspjevao da odspavam duže od sat vremena.
Već 3 ili 4. dan kako sam bio hasta počeli su intenzivni grčevi u nogama koji su na momente dovali do toga da nisam imao kontrolu nad njima i zbog intenzivnog grčenja trpio sam bol(imao osječaj da mi kosti pucaju). Uzimao sam Mg i to je prestalo nakon dan-dva mada je ostao bol .
6. dan otišao u Covid ambulantu na pregled. Početak upale pluća, nalazi krvi uredni. Saturacija O u krvi počela polako da spada. Standardno prije ovog ne sječam se da je ikad bila ispod 96%. Sad je klizila prema 90%. Dobio prvi antibiotik.
11. dan temperatura počela da ide preko 38 i nije padala ispod 37.5 s tendencijom rasta. Na kraju je počela da ide preko 39. Na momente su se javljale blage halucinacije. Saturacija počela da pada do 87%( u jednom momentu 85%). Otkucaji srca do 95(inaće mi ne idu iznad 65).
Voltaren čepići, oblozi lagano tuširanje. Nova kontrola u Covid amulanti. Upala pluća opasno napala lijevo plučno krilo. Uključen mi je drugi antibiotik. Sedimenacija i još par pokazatelja imaju "divlje" vrijednosti. Nakon 2-3 dana temperatura popušta i naredna 2 dana ne ide preko 37,3. Saturacija se vraća na 90 - 92.
Trenutno stanje.
Otežano disanje, kratak dah, opšta nemoć. Saturacija ne ide preko 96. Nedostatak koncetracije. Otkucaji su u normali. Gljivice su napale jezik i ždrijelo(posljedica pada imuniteta i jakih anitibiotika). Konstantno zijevanje je pokazatelj da organizam nema kisika koliko je navikao.
Najvažnije što morate paziti je da držite temperaturu pod kontrolom, unosite dovoljno tečnosti, vitamina i drugih potrebnih stvari, te da što je moguće više vjetrite prostoriju u kojoj ste.
09.03 se testirao i test pokazao da sam pozitivan, a snimak pluća bio totalno čist i uredan(nepušać, i dosta sam aktivan). Već drugi dan simptoma sam počeo da kašljucam(suho) .
Narednih 10 dana temperatura povremeno "skaće" s tendencijom sve viših vrijednosti, do 38. Upijevao sam da kontrolišem temperaturu sa paracetamolom i oblozima. 8 ili 9 dan mi se dešavalo da su tabani i šake ledeni(kao da uopšte nema protoka krvi) i tad više nije bilo koristi od obloga ni paracetamola. Polako sam gubio apetit, a neke namirnice su mi promijenile ukus(do danas ostalo isto). Nisam uspjevao da odspavam duže od sat vremena.
Već 3 ili 4. dan kako sam bio hasta počeli su intenzivni grčevi u nogama koji su na momente dovali do toga da nisam imao kontrolu nad njima i zbog intenzivnog grčenja trpio sam bol(imao osječaj da mi kosti pucaju). Uzimao sam Mg i to je prestalo nakon dan-dva mada je ostao bol .
6. dan otišao u Covid ambulantu na pregled. Početak upale pluća, nalazi krvi uredni. Saturacija O u krvi počela polako da spada. Standardno prije ovog ne sječam se da je ikad bila ispod 96%. Sad je klizila prema 90%. Dobio prvi antibiotik.
11. dan temperatura počela da ide preko 38 i nije padala ispod 37.5 s tendencijom rasta. Na kraju je počela da ide preko 39. Na momente su se javljale blage halucinacije. Saturacija počela da pada do 87%( u jednom momentu 85%). Otkucaji srca do 95(inaće mi ne idu iznad 65).
Voltaren čepići, oblozi lagano tuširanje. Nova kontrola u Covid amulanti. Upala pluća opasno napala lijevo plučno krilo. Uključen mi je drugi antibiotik. Sedimenacija i još par pokazatelja imaju "divlje" vrijednosti. Nakon 2-3 dana temperatura popušta i naredna 2 dana ne ide preko 37,3. Saturacija se vraća na 90 - 92.
Trenutno stanje.
Otežano disanje, kratak dah, opšta nemoć. Saturacija ne ide preko 96. Nedostatak koncetracije. Otkucaji su u normali. Gljivice su napale jezik i ždrijelo(posljedica pada imuniteta i jakih anitibiotika). Konstantno zijevanje je pokazatelj da organizam nema kisika koliko je navikao.
Najvažnije što morate paziti je da držite temperaturu pod kontrolom, unosite dovoljno tečnosti, vitamina i drugih potrebnih stvari, te da što je moguće više vjetrite prostoriju u kojoj ste.
-
soferina
#4127 Re: Iskustva sa koronavirusom
Pa daje se kisik da saturacija bude oko 95 to je to, primaš danima, kontrolišeš,kad vide da ide dobro smanje koičinu na kraju ideš bez kisika. Samo od kisika suha usta, nin stop trazi tecnosti
-
soferina
#4128 Re: Iskustva sa koronavirusom
Slicno, s tim da sam na saturaciji 86 dobio uputnicu za vojnu bonicuarman1 wrote: ↑31/03/2021 10:49 Lično iskustvo.
Trenutno stanje.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
-
nlt
#4130 Re: Iskustva sa koronavirusom
pa onda se hitno ukljucuju odgovarajuci preparati, pisali su ljudi vec sta su koristili
-
epik
#4131 Re: Iskustva sa koronavirusom
Evo 4 mjeseca nakon blazih simptoma, ima nesto antitjela...

- zubi
-
epik
- Reglan
#4134 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ova potvrda da se prebolila korona, gdje se to uzima?
-
epik
- Reglan
#4136 Re: Iskustva sa koronavirusom
Platim DZ da mi izda tu potvrdu? To kosta 25KM?
-
epik
- Reglan
-
epik
#4139 Re: Iskustva sa koronavirusom
Reglan wrote: ↑31/03/2021 20:46https://www.klix.ba/clanak/210331032
Pitam zbog ovog
[/quot
To je to, nalaz potvrdjuje da si razvio antitjela.... I meni odgovara do Oktobra mogu u Cro, vjerovatno tamo radim operaciju koljena.
-
TheRealist
#4140 Re: Iskustva sa koronavirusom
I ovo je suštinski najveći problem. Saturacija 93% je indikacija sa kiseoničku potporu, što kod nas uglavnom znači bolnica, a ne da se čeka još veći pad. A ove koji se liječe kući bi trebalo stalno provjeravati, posebno stanje saturacije, a ne da niko i ne nazove tokom izolacije.
Zato i imamo toliko smrtnost, jer pacijenti prekasno dolaze u bolnice. Uz naravno sve druge probleme koje zemlja poputa naše ima. Ali eto, to je za drugu temu.
-
mali_balon
-
epik
#4142 Re: Iskustva sa koronavirusom
Da, moj prijatelj kupio bocu sa kisikom platio oko 450 KM, a njemu sve losije... Eno ga sad u bolnici, saturaciju otisla u q.... Nije znao koristiti kisik, ocito ima neko pravilo koliko kad treba da se dozira....TheRealist wrote: ↑31/03/2021 20:56I ovo je suštinski najveći problem. Saturacija 93% je indikacija sa kiseoničku potporu, što kod nas uglavnom znači bolnica, a ne da se čeka još veći pad. A ove koji se liječe kući bi trebalo stalno provjeravati, posebno stanje saturacije, a ne da niko i ne nazove tokom izolacije.
Zato i imamo toliko smrtnost, jer pacijenti prekasno dolaze u bolnice. Uz naravno sve druge probleme koje zemlja poputa naše ima. Ali eto, to je za drugu temu.
-
rimano
#4143 Re: Iskustva sa koronavirusom
Kod mene saturacija bila 90.9 prilikom pregleda u bolnici i vratili me kuci.TheRealist wrote: ↑31/03/2021 20:56I ovo je suštinski najveći problem. Saturacija 93% je indikacija sa kiseoničku potporu, što kod nas uglavnom znači bolnica, a ne da se čeka još veći pad. A ove koji se liječe kući bi trebalo stalno provjeravati, posebno stanje saturacije, a ne da niko i ne nazove tokom izolacije.
- banjaluka078
#4144 Re: Iskustva sa koronavirusom
Oni očekuju da ljudi kući imaju oksimetre? Sumnjam da imaju patronažnu službu koja će obilaziti pacijente i mjeriti saturaciju.TheRealist wrote: ↑31/03/2021 20:56 I ovo je suštinski najveći problem. Saturacija 93% je indikacija sa kiseoničku potporu, što kod nas uglavnom znači bolnica, a ne da se čeka još veći pad. A ove koji se liječe kući bi trebalo stalno provjeravati, posebno stanje saturacije, a ne da niko i ne nazove tokom izolacije.
Ja sam jedva uspostavljala vezu s mojom doktoricom, jednostavno je nisam mogla dobiti. Na kraju, kad je slon sjeo na pluća, pokupim se sama i odem u kovid ambulantu, preskočim porodičnu medicinu i dobro je da jesam, jer je bila upala pluća.
-
tamaricaaa
#4145 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ne znam da li ocekuju, ali je istina da ako sam covjek ne poduzme nesto po pitanju svoga zdravlja, pa i nabavka oksimetra koji nije skup, nece se oni sigurno sekirati zbog toga. Nazalost, ali takva je situacijabanjaluka078 wrote: ↑31/03/2021 22:13 Oni očekuju da ljudi kući imaju oksimetre? Sumnjam da imaju patronažnu službu koja će obilaziti pacijente i mjeriti saturaciju.
- zubi
#4146 Re: Iskustva sa koronavirusom
Kako nije skup?? 150 KM...tamaricaaa wrote: ↑01/04/2021 11:18Ne znam da li ocekuju, ali je istina da ako sam covjek ne poduzme nesto po pitanju svoga zdravlja, pa i nabavka oksimetra koji nije skup, nece se oni sigurno sekirati zbog toga. Nazalost, ali takva je situacijabanjaluka078 wrote: ↑31/03/2021 22:13 Oni očekuju da ljudi kući imaju oksimetre? Sumnjam da imaju patronažnu službu koja će obilaziti pacijente i mjeriti saturaciju.![]()
- banjaluka078
#4147 Re: Iskustva sa koronavirusom
Upravo. Ja ne bih uzela nešto s pika, što nema garanciju, nije baždareno. Ovdje sam naletjela na neko super sniženje, pa kupila za 75 KM...i to je cifra koju neko ne može izdvojiti, jer će mu bolest, pa čak i samo podizanje imuniteta prije, izbiti kamaru para iz džepa.
Nema narod za privatni test, rtg, ct, laboratoriju, apoteku...a kamoli za uređaje.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#4148 Re: Iskustva sa koronavirusom
"Microlife" u Sarajevskim apotekama 140 KM. Mjerenje u kučnim uslovima se podudara s ambulantnim. Mjeri satruraciju i broj otkucaja koji je jako bitan. Ovaj virus kao i neki njegovi simptomi nabijaju otkucaje u astronomske vrijednosti.banjaluka078 wrote: ↑01/04/2021 11:52Upravo. Ja ne bih uzela nešto s pika, što nema garanciju, nije baždareno. Ovdje sam naletjela na neko super sniženje, pa kupila za 75 KM...i to je cifra koju neko ne može izdvojiti, jer će mu bolest, pa čak i samo podizanje imuniteta prije, izbiti kamaru para iz džepa.
Nema narod za privatni test, rtg, ct, laboratoriju, apoteku...a kamoli za uređaje.
Dugotrajno opterečenje može izazvati oštečenje srčanog mišića koje vodi u invalidnost ili smrt.
Meni su otkucaji standardno bez opterečenja do 65, max 70. Korona mi je nabijala tempo do 95. Napad kašlja može dići do 115 kod večine ljudi. Znam par ljudi kojima su otkucaji u koroni išli i do 140.
Meni je prilikom testa opterečenja na medicinskom trenažeru išlo na 165(extremni napori).
Treba kontrolisati i pritisak.
Velikom broju ljudi ne pomažu lijekovi protiv zgrušnjavanja krvi.
-
corei3
#4149 Re: Iskustva sa koronavirusom
Astronomske vrijednosti su valjda 180+. E čuj puls 95 nešto kao strašno
- banjaluka078
#4150 Re: Iskustva sa koronavirusom
Microlife sam i kupila, s garancijom. U BL su od 130 do 180 KM.
Temperatura inače podiže puls i pritisak, ja se zbog toga nisam pretjerano uzbuđivala, jer znam da to tako ide.
Ja sam aritmičarka i tahikardičarka, moj puls nije jednom otišao na 180-220 otkucaja, preživi se to, bez brige.
Ja sam neki dan čula i ostala u šoku da ljudi sami vade dimere, hajde to kontam, ali onda sami kupuju antikoagulanse i uzimaju neke doze za koje oni smisle da su im potrebni. Sam dimer ne mora da znači puno, ima stanja koja daju visoke vrijednosti, a nemaju veze s trombovima, a ti lijekovi nisu šala i može biti vište štete nego koristi.
Temperatura inače podiže puls i pritisak, ja se zbog toga nisam pretjerano uzbuđivala, jer znam da to tako ide.
Ja sam aritmičarka i tahikardičarka, moj puls nije jednom otišao na 180-220 otkucaja, preživi se to, bez brige.
Ja sam neki dan čula i ostala u šoku da ljudi sami vade dimere, hajde to kontam, ali onda sami kupuju antikoagulanse i uzimaju neke doze za koje oni smisle da su im potrebni. Sam dimer ne mora da znači puno, ima stanja koja daju visoke vrijednosti, a nemaju veze s trombovima, a ti lijekovi nisu šala i može biti vište štete nego koristi.
Last edited by banjaluka078 on 01/04/2021 12:09, edited 1 time in total.