Danasnji "feminizam"
- madner
#17076 Re: Danasnji "feminizam"
Pa pogledaj gdje smo bili prije 100 000 godina ili 10000 a gdje smo sada. To je za evoluciju izuzetno kratak period.
Ili pocinjes od nule ili imas ideale proslih generacija da znas sta valja sta ne.
Ili pocinjes od nule ili imas ideale proslih generacija da znas sta valja sta ne.
- Nowicki
#17077 Re: Danasnji "feminizam"
Zanimljive stvari piše ovaj Vučić u svojoj knjižici. Malo iz poglavlja koje se bavi temom rodnog nadziraja i heteronormalnosti:
"Heteronormativnost Evropski institut za rodnu ravnopravnost (engl. European Institute for Gender Equality)
određuje kao izraz za uvjerenje i praksu kojom se heteroseksualnost smatra suvislom, prirodnom i privilegiranom
normom. Heteronormativnost uključuje pretpostavku da
su svi “prirodno” heteroseksualni i da je heteroseksualnost ideal, superioran homoseksualnosti ili biseksualnosti:
“heteronormativnost također uključuje privilegiranje normativnog izražavanja roda – ono što je nužno ili nametnuto pojedincima/kama kako bi ih percipirali ili prihvatili
kao ‘pravog muškarca’ ili ‘pravu ženu’, tj. u okviru jedinih dostupnih kategorija” (Spahić i Gavrić, 2012: 266).
Queer teoretičari i teoretičarke kritički proučavaju heteronormativnost, ali se ne bave samo temama iz domena
homoseksualnih identiteta, već svime što nije unutar okvira društveno prihvatljivog i poželjnog (Halperin, 2007;
Willchens, 2014). Na tragu zaključka Zilke Spahić Šiljak,
queer teorija se odnosi na kritiku ustaljenih kategorija
identiteta i kulturoloških pogleda na ono što je prihvatljivo i ono što nije. Ova teorija u suvremenom kontekstu
dovodi u pitanje sve ono što se u nekoj kulturi definira
kao normalno ili odbacuje kao nenormalno. Spahić Šiljak smatra da “naše identitete oblikuju različiti društveni faktori, i etiketirati i limitirati nekoga samo na temelju jednog
faktora je neprihvatljivo (...) jer postoje različiti načini bivanja muškarcem, ženom, homoseksualcem, lezbejkom,
transrodnom osobom i drugo. Nadalje, queer teoretičari
identitete doživljavaju kao fluidne i promjenjive, ovisno
o kontekstu i situaciji u kojoj se osoba nalazi. Fluidnost,
pak, ne znači samo tranziciju od jednog spola do drugog,
već odbijanje bilo kojeg stabilnog identiteta” (2019: 40)." Nikola, Nikola
"Heteronormativnost Evropski institut za rodnu ravnopravnost (engl. European Institute for Gender Equality)
određuje kao izraz za uvjerenje i praksu kojom se heteroseksualnost smatra suvislom, prirodnom i privilegiranom
normom. Heteronormativnost uključuje pretpostavku da
su svi “prirodno” heteroseksualni i da je heteroseksualnost ideal, superioran homoseksualnosti ili biseksualnosti:
“heteronormativnost također uključuje privilegiranje normativnog izražavanja roda – ono što je nužno ili nametnuto pojedincima/kama kako bi ih percipirali ili prihvatili
kao ‘pravog muškarca’ ili ‘pravu ženu’, tj. u okviru jedinih dostupnih kategorija” (Spahić i Gavrić, 2012: 266).
Queer teoretičari i teoretičarke kritički proučavaju heteronormativnost, ali se ne bave samo temama iz domena
homoseksualnih identiteta, već svime što nije unutar okvira društveno prihvatljivog i poželjnog (Halperin, 2007;
Willchens, 2014). Na tragu zaključka Zilke Spahić Šiljak,
queer teorija se odnosi na kritiku ustaljenih kategorija
identiteta i kulturoloških pogleda na ono što je prihvatljivo i ono što nije. Ova teorija u suvremenom kontekstu
dovodi u pitanje sve ono što se u nekoj kulturi definira
kao normalno ili odbacuje kao nenormalno. Spahić Šiljak smatra da “naše identitete oblikuju različiti društveni faktori, i etiketirati i limitirati nekoga samo na temelju jednog
faktora je neprihvatljivo (...) jer postoje različiti načini bivanja muškarcem, ženom, homoseksualcem, lezbejkom,
transrodnom osobom i drugo. Nadalje, queer teoretičari
identitete doživljavaju kao fluidne i promjenjive, ovisno
o kontekstu i situaciji u kojoj se osoba nalazi. Fluidnost,
pak, ne znači samo tranziciju od jednog spola do drugog,
već odbijanje bilo kojeg stabilnog identiteta” (2019: 40)." Nikola, Nikola
- MarlboroGold
#17078 Re: Danasnji "feminizam"
Neke core values su imune i na vrijeme i kao takve će postojati sve dok je ljudi na planeti, a ti se tome možeš opirati koliko hoćeš. Takvo opiranje je po mnogim kriterijima nazadno za čovječanstvo.dale cooper wrote: ↑31/03/2021 14:01Ne, to te samo tjera da budeš još jedan muškarac u nizu, modeliran na isti način kao i milioni prije tebe nečijom drugom vizijom onogaMarlboroGold wrote: ↑31/03/2021 13:55Koji te ujedno tjera da budeš bolja verzija sebe, da radiš na sebi ili da se jednostavno pomiriš sa time i da slijediš one koji jesu iznad tebe. Svako ima izbor i po pitanju toga. Takav je život inače.dale cooper wrote: ↑31/03/2021 13:52
Što je najveća glupost i dio problema. "Nisi dovoljno muško". I obično će te stvari iskoristiti ti koji imaju i druge osobine toksične muškosti
i potrebu da dokazuju drugima da su muškarci time što će druge poniziti i stvoriti im osjećaj da su manje muškarci od njih. Začaran i okrutan
krug.
Da nikad nije bilo takvog takmičenja čovječanstvo nikad ne bi dostiglo ovakvu evoluciju.
što bi muškarac trebao da predstavlja i kako da se ponaša.
Kada smo već kod evolucije i nismo nešto pretjerano evolvirali. Ne suštinski.
- dale cooper
#17079 Re: Danasnji "feminizam"
Ne smatram da smo nešto bitno evoluirali po pitanju ljudske naravi, svijesti, nagona i međusobnih odnosa od prapredaka. Jesmo razvili
različite socijalne konstrukte kao prepreke i uzde za određene stvari, ali nismo ih prevazišli.
- Capajebo
#17080 Re: Danasnji "feminizam"
Eh, još da se pođe koristiti izraz "mansplaning" - ili kako bi to već bilo prevedeno na naš, i show može početi.
- madner
#17081 Re: Danasnji "feminizam"
Hoces reci da smo jos uvijek dio iste vrste?dale cooper wrote: ↑31/03/2021 14:58Ne smatram da smo nešto bitno evoluirali po pitanju ljudske naravi, svijesti, nagona i međusobnih odnosa od prapredaka. Jesmo razvili
različite socijalne konstrukte kao prepreke i uzde za određene stvari, ali nismo ih prevazišli.
Frapiran sam.
- piupiu
-
belfy
#17083 Re: Danasnji "feminizam"
pitao si me nedavno za licemjerje, pa da ti ovdje ukazem na isto. recimo, nisi se bunio da mene neko prije samo par strana proziva simpom ili mahalcem... a vidi cemu sada prigovaras...saint_mirad wrote: ↑31/03/2021 10:48Ja to zovem argumentum ad feminae.MarlboroGold wrote: ↑31/03/2021 09:37 btw moram reći da mi je interesantno kako se feministice, a kad gube tlo pod nogama što se tiče argumenata i kad budu satjerane u ćošak, skoro pa po defaultu kao "last resort" pozivaju na biologiju muškaraca i vrlo često budu komentari tipa "budi (pravi) muškarac", "gdje nestadoše pravi muškarci", "nemoj dramiti primi udarac muški" i slično. Još gore komentari tipa "ti si sam i sigurno nemaš nikog kraj sebe" i slično u smislu ukazivanja da se radi o djevici koja navodno nema pojma o ženama, a takvi komentari su recimo bili upućivani nebrojeno puta (Almiru i još nekim).
Zašto se, a kad više ne preostane ništa drugo, pozivaju samo na našu muškost i našu seksualnost? Da li je to zato što su i same svjesne da u muškom svijetu vrijede onoliko zavisno od vlastite seksualnosti? Ovo ujedno znači da žene uveliko kraj sebe žele i dalje tradicionalnog muškarca, ali koji mora prihvatiti sadašnje žene i feministički svjetonazor. To dvoje je uglavnom u direktnoj koliziji.
Nemojte šta zamjeriti... pokušavam shvatiti logiku koja stoji iza ovog, jer mi je ovo naprijed navedeno baš kontradiktorno.
Kad nema šta drugo optuži te da si incel, krkan, nepoznavatelj ženske anatomije u praksi itd
Al zamisli suprotnu situaciju, ti ničim izazvan na ženske argumente samo odgovoris da je ružna i/ili kurva.
- saint_mirad
#17084 Re: Danasnji "feminizam"
Nisam video taj komentar, ali evo ako ti nešto znači, bunim se sad što te tako zovu.belfy wrote: ↑31/03/2021 21:01pitao si me nedavno za licemjerje, pa da ti ovdje ukazem na isto. recimo, nisi se bunio da mene neko prije samo par strana proziva simpom ili mahalcem... a vidi cemu sada prigovaras...saint_mirad wrote: ↑31/03/2021 10:48Ja to zovem argumentum ad feminae.MarlboroGold wrote: ↑31/03/2021 09:37 btw moram reći da mi je interesantno kako se feministice, a kad gube tlo pod nogama što se tiče argumenata i kad budu satjerane u ćošak, skoro pa po defaultu kao "last resort" pozivaju na biologiju muškaraca i vrlo često budu komentari tipa "budi (pravi) muškarac", "gdje nestadoše pravi muškarci", "nemoj dramiti primi udarac muški" i slično. Još gore komentari tipa "ti si sam i sigurno nemaš nikog kraj sebe" i slično u smislu ukazivanja da se radi o djevici koja navodno nema pojma o ženama, a takvi komentari su recimo bili upućivani nebrojeno puta (Almiru i još nekim).
Zašto se, a kad više ne preostane ništa drugo, pozivaju samo na našu muškost i našu seksualnost? Da li je to zato što su i same svjesne da u muškom svijetu vrijede onoliko zavisno od vlastite seksualnosti? Ovo ujedno znači da žene uveliko kraj sebe žele i dalje tradicionalnog muškarca, ali koji mora prihvatiti sadašnje žene i feministički svjetonazor. To dvoje je uglavnom u direktnoj koliziji.
Nemojte šta zamjeriti... pokušavam shvatiti logiku koja stoji iza ovog, jer mi je ovo naprijed navedeno baš kontradiktorno.
Kad nema šta drugo optuži te da si incel, krkan, nepoznavatelj ženske anatomije u praksi itd
Al zamisli suprotnu situaciju, ti ničim izazvan na ženske argumente samo odgovoris da je ružna i/ili kurva.
- piupiu
#17085 Re: Danasnji "feminizam"
Još jedared, 'toxic masculinity' su smislili muškarci, jer je mačoizam 'toxic' prvenstveno njima, a od ostlaih ko se složi...MarlboroGold wrote: ↑31/03/2021 13:45 Nema muškarca koji ne ispoljava emocije na ovaj ili onaj način (osim nekih poremećaja). Neće ispoljavati u društvu drugih muškaraca jer će to ostali iskoristiti i vidjeti kao slabost - zavisi opet od situacije. Tako funkcioniše muški svijet od kad postojimo, a feminizam bi ispravljao nešto što je duboko usađeno i u samu biologiju.
Čuj 'kad postoji potreba', što si toksičan?Emocije se ispoljavaju kad stvarno postoji potreba za time.
-
foxlife
#17086 Re: Danasnji "feminizam"
meni je zanimljivo ono gdje su nestali muskarci i sl
zelim muskarca kao prije 50 godina koji je ustajao djevojci donosio ruze itd
a zelis li muskarca koji te osamari kao onaj prije 50 godina?
kojem si prala noge itd
zelim muskarca kao prije 50 godina koji je ustajao djevojci donosio ruze itd
a zelis li muskarca koji te osamari kao onaj prije 50 godina?
kojem si prala noge itd
- piupiu
#17087 Re: Danasnji "feminizam"
E neka si, vala! Da malo otračamo ove 'toksične'...¤ jelena ¤ wrote: ↑31/03/2021 09:01 Oo, Zlatni, šta ima?![]()
Eo, tmuran dan u Distriktu pa svratila malo do foruma....nisam dugo.![]()
- piupiu
#17088 Re: Danasnji "feminizam"
To možeš prevesti i kao 'gdje su nestali maniri'...
Moj otac je uvijek kupovao cvijeće, ustajao svakoj ženi koja pridje stolu za kojim on sjedi u kafani, pridržavao kapute, uvijek imao besprijekorne manire. I nikada mu niko nije prao noge, niti je koga šamarao. Ne znam kako se i zašto uopšte povezuju te dvije stvari? Kao tradicionalni muškarac nosi cvijeće i dijeli šamare?
-
foxlife
#17089 Re: Danasnji "feminizam"
kao sto i vi povezujete dosta stvari koje nisu uopste u stvarnosti sa muskarcimapiupiu wrote: ↑31/03/2021 23:57To možeš prevesti i kao 'gdje su nestali maniri'...
Moj otac je uvijek kupovao cvijeće, ustajao svakoj ženi koja pridje stolu za kojim on sjedi u kafani, pridržavao kapute, uvijek imao besprijekorne manire. I nikada mu niko nije prao noge, niti je koga šamarao. Ne znam kako se i zašto uopšte povezuju te dvije stvari? Kao tradicionalni muškarac nosi cvijeće i dijeli šamare?
svi znamo kako je bilo ranije iz prica i iz statistika tako da je tvoj otac izuzetak koji potvrdjuje pravilo vjerovatno
- ¤ jelena ¤
#17090 Re: Danasnji "feminizam"
piupiu wrote: ↑31/03/2021 23:49E neka si, vala! Da malo otračamo ove 'toksične'...¤ jelena ¤ wrote: ↑31/03/2021 09:01 Oo, Zlatni, šta ima?![]()
Eo, tmuran dan u Distriktu pa svratila malo do foruma....nisam dugo.![]()
![]()
![]()
Zato sam i došla!
- ¤ jelena ¤
#17091 Re: Danasnji "feminizam"
Donekle jeste, ali je isto toliko i zasluženo.MarlboroGold wrote: ↑31/03/2021 12:33Stvar je u tome što se feministkinje protiv toga bore kad su u pitanju muškarci, a koriste se identičnim sredstvima. Nije li licemjerno bez obzira što nekad zna biti opravdano?¤ jelena ¤ wrote: ↑31/03/2021 11:10 Što se tiče udara ili pozivanja na seksualnost i muškost u nedostatku nečeg drugog,...hm...vjerovatno "samo" vraćaju istom mjerom jer mnogi muškarci (ne svi!) čak i onda kada imaju masu materijala za kritiku i negativan komentar koji bi mogli uputiti ženi kao ličnosti, sagovorniku, saradniku, profesionalcu....redovno se zakače za biologiju, ženstvenost, izgled, omalovažavanje njenog izbora, načina života i time potpuno bespotrebno sami sebe degradiraju pa ne mogu ni dobiti ništa više od tog nivoa komunikacije...
Nisam pobornik reciprociteta, ali ne mogu poreći da je u nekim situacijama i prema nekim ljudima djelotvoran, a takvih je priličan broj.
Akcija
- piupiu
#17092 Re: Danasnji "feminizam"
Ko "mi"? Generalizacija je majka svih nesavladivih konverzacija.foxlife wrote: ↑01/04/2021 00:01kao sto i vi povezujete dosta stvari koje nisu uopste u stvarnosti sa muskarcimapiupiu wrote: ↑31/03/2021 23:57To možeš prevesti i kao 'gdje su nestali maniri'...
Ne znam. Ovo s cvijećem mislim da ima više veze sa vremenom u kojem živimo i (u protivnom) odsustvom manira i potrebe za finim ponašanjem, želje da nekoga obraduješ, da nekome uljepšaš dan. Ova kultura samoživih samopromotera je poprilično bezze.svi znamo kako je bilo ranije iz prica i iz statistika tako da je tvoj otac izuzetak koji potvrdjuje pravilo vjerovatno
- MarlboroGold
#17093 Re: Danasnji "feminizam"
Jahpiupiu wrote: ↑31/03/2021 23:38Još jedared, 'toxic masculinity' su smislili muškarci, jer je mačoizam 'toxic' prvenstveno njima, a od ostlaih ko se složi...MarlboroGold wrote: ↑31/03/2021 13:45 Nema muškarca koji ne ispoljava emocije na ovaj ili onaj način (osim nekih poremećaja). Neće ispoljavati u društvu drugih muškaraca jer će to ostali iskoristiti i vidjeti kao slabost - zavisi opet od situacije. Tako funkcioniše muški svijet od kad postojimo, a feminizam bi ispravljao nešto što je duboko usađeno i u samu biologiju.![]()
Čuj 'kad postoji potreba', što si toksičan?Emocije se ispoljavaju kad stvarno postoji potreba za time.![]()
![]()
![]()
- MarlboroGold
#17094 Re: Danasnji "feminizam"
Tad je bilo vise dama koje su to cijenile. Danas izumire zajedno sa damamapiupiu wrote: ↑31/03/2021 23:57 To možeš prevesti i kao 'gdje su nestali maniri'...
- madner
#17095 Re: Danasnji "feminizam"
Nakon toga ce ljudi biti frapirani cinjenicom da bi se takmicili moramo imati kriterije.
I onda oni sto znaju da ne ispunjavaju iste pokusavaju cijelu igru pokvariti svima. Mada zapravo samo pokusavaju doci do kriterija gdje nisu zadnji.
- piupiu
#17096 Re: Danasnji "feminizam"
Maniri se uče kod kuće, u školi, u društvu, primjerom, ne radja se s njimaMarlboroGold wrote: ↑01/04/2021 07:29Tad je bilo vise dama koje su to cijenile. Danas izumire zajedno sa damamapiupiu wrote: ↑31/03/2021 23:57 To možeš prevesti i kao 'gdje su nestali maniri'...
Moj otac je uvijek kupovao cvijeće, ustajao svakoj ženi koja pridje stolu za kojim on sjedi u kafani, pridržavao kapute, uvijek imao besprijekorne manire. I nikada mu niko nije prao noge, niti je koga šamarao. Ne znam kako se i zašto uopšte povezuju te dvije stvari? Kao tradicionalni muškarac nosi cvijeće i dijeli šamare?![]()
-
88Sioux
#17097 Re: Danasnji "feminizam"
Moderni maniri su prilagođeni damama lakog morala. 
- MarlboroGold
#17098 Re: Danasnji "feminizam"
Jasno samo što i damski maniri i ponašanje trebaju to podržavati iz razloga što su komplementarni - ako govorimo o m/ž odnosima. Jedno bez drugog baš i ne ide.piupiu wrote: ↑01/04/2021 09:34Maniri se uče kod kuće, u školi, u društvu, primjerom, ne radja se s njimaMarlboroGold wrote: ↑01/04/2021 07:29Tad je bilo vise dama koje su to cijenile. Danas izumire zajedno sa damamapiupiu wrote: ↑31/03/2021 23:57 To možeš prevesti i kao 'gdje su nestali maniri'...
Moj otac je uvijek kupovao cvijeće, ustajao svakoj ženi koja pridje stolu za kojim on sjedi u kafani, pridržavao kapute, uvijek imao besprijekorne manire. I nikada mu niko nije prao noge, niti je koga šamarao. Ne znam kako se i zašto uopšte povezuju te dvije stvari? Kao tradicionalni muškarac nosi cvijeće i dijeli šamare?![]()
![]()
- saint_mirad
#17099 Re: Danasnji "feminizam"
Da bi muškarac bio kavaljer, on za to treba imati damu. Takva je dinamika tog odnosa i postoji reciprocitet. Feministkinja tirkizne boje kose i neobrijanog pazuha nije dama.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#17100 Re: Danasnji "feminizam"
Citam ovo boldovano i kontam sta ce mu mu.a da bi bio kavaljersaint_mirad wrote: ↑01/04/2021 11:48 Da bi muškarac bio kavaljer, on za to treba imati damu. Takva je dinamika tog odnosa i postoji reciprocitet. Feministkinja tirkizne boje kose i neobrijanog pazuha nije dama.