Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Medobrundo25

#41101 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

https://www.klix.ba/vijesti/regija/evro ... /210317080

Molim da mi se objasni poenta istih, ako vakcinisani i dalje mogu prenositi virus. Kakve nebulozne nelogicnosti, pa bar neka se oko necega dogovore da se ne brukaju vise i "struka" i politicari. Vakcinises se, mozes i dalje prenositi virus, mozes se razboliti, moras nositi maske, zivjeti u lockdownu i sve ostalo, ali zato mozes hodati po EU i raznositi virus ako pikazes da si vakcinisan. WtF :-) :-) :izet: :izet: :izet:
Ali_G

#41102 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

daddy-kool wrote: 17/03/2021 13:58
laik1981 wrote: 17/03/2021 13:04
Ima li kakvih podataka o klinickim slikama onih koji su po drugi put inficirani?
Nisam našao, ja vjerujem da su blaže slike ali i one daju dosta long covid problema.

a opet i ne mora biti:
https://www.imperial.ac.uk/news/217093/ ... -covid-19/
The findings come from an analysis of 33 cases of recurrent COVID-19 in Brazil, who were primarily female healthcare workers. Recurrence was often more severe compared to initial infection with the SARS-CoV-2 virus and resulted in one death.
Mah i istrazivaci ku*ve. Na osnovu 33 primjera donose zakljucak da reinfekcija mozda i prodje teze. Al kad su u pitanju 33 primjera veze vakcina-smrt onda nema nista sumnjivo :D :D
Q_Line

#41103 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Q_Line »

Zar je već prošla godina :?

Pogledajte ga, njemu je sve smiješno i još pored toga mu je kako kaže "ugrozilo sve što je stvarao u životu" :D

Godina korone prođe, ali "sazad" Ante Kvesića nikad
meridiyan

#41104 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by meridiyan »

Osoba (33) u Hrvatskoj umrla nakon cijepljenja AstraZenecom, kreće istraga

OSOBA u Hrvatskoj preminula je 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom, zbog čega je Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) pokrenula istragu.
armin071

#41105 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

meridiyan wrote: 17/03/2021 17:01 Osoba (33) u Hrvatskoj umrla nakon cijepljenja AstraZenecom, kreće istraga

OSOBA u Hrvatskoj preminula je 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom, zbog čega je Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) pokrenula istragu.
Ma pio anti baby pilule garant....
palermo

#41106 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Q_Line wrote: 17/03/2021 16:43 Zar je već prošla godina :?

Pogledajte ga, njemu je sve smiješno i još pored toga mu je kako kaže "ugrozilo sve što je stvarao u životu" :D

:D a zapravo uopšte se nije loše pokazao u cijeloj ovoj pandemiji....čak mislim mnogi bolje od nekih koji pravilno govore
nadezdakov

#41107 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by nadezdakov »

Image

Image

To su, valjda, odlike povratka u ''novu'' normalu.
banjaluka078
Moderator

#41108 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Many people who die of COVID-19 have the virus in their hearts

Three-quarters of people who died of COVID-19 harbored the SARS-CoV-2 virus in their hearts, according to the most detailed study of cardiac tissue to date. Those people were also more likely than patients without cardiac invasion to experience abnormal heart rhythms before they died. The study offers insight into how the disease may damage the heart—and how certain treatments may help.

The finding “paints a really nice picture” of the connection between the virus and heart problems, says Joseph Maleszewski, a cardiovascular pathologist at the Mayo Clinic who was not involved with the study.

Scientists have ample evidence of heart damage in COVID-19 patients. Some people, for example, show elevated levels of troponins, molecules released in the blood when the heart is injured. Others have experienced inflammation of the sac surrounding the heart—and inflammation of the heart itself. But it’s been unclear whether these problems were caused by the SARS-CoV-2 virus attacking the heart directly, or the damage is due to an overactive immune response.

Part of the problem is that previous studies are mixed about whether SARS-CoV-2 can invade heart tissue. Many that haven’t found the virus use real-time polymerase chain reaction (RT-PCR), says James Stone, a cardiovascular pathologist at Massachusetts General Hospital. RT-PCR works by detecting viral RNA in tissue, then making many DNA copies of it. Once there’s enough DNA, a molecule called a fluorescent tag can stick to it and shine to reveal its presence. But Stone says that heart tissue is often processed and preserved using chemicals like paraffin, which can break down the RNA and prevent detection to begin with.

So he and his team used another approach: in situ hybridization and NanoString transcriptomic profiling. Like RT-PCR, these techniques use special molecules to attach to and detect pieces of viral RNA, but they do so without having to make DNA copies first. The approach can identify viral RNA even after it’s broken into smaller pieces. The scientists also analyzed about 1000 pieces of heart tissue—more than 20 samples from each of the 41 patients they looked at. That’s double the number of samples per patient in most studies, Stone says.

SARS-CoV-2 was present in 30 of the hearts, the team reports today in Modern Pathology. And only those patients experienced new atrial fibrillations, fast and irregular heart rhythms, or early or extra heartbeats, compared with the other patients in the study—a correlation Stone calls “pretty phenomenal.”

Still, it’s unclear whether the virus attacked the heart directly in these cases. Most of the infected cardiac cells were immune cells, which SARS-CoV-2 could have invaded elsewhere in the body before they traveled to the heart. It’s also unclear whether the virus—rather than the immune cells themselves—is causing the problems.

Regardless, the study may help explain why the steroid dexamethasone is so helpful to some patients. The drug was one of the first found to prevent deaths from severe COVID-19. It reduces inflammation, so it may have curbed the presence of SARS-CoV-2–harboring immune cells in the heart, Stone says. Only 50% of the patients treated with dexamethasone had the virus in their hearts, compared with 90% of patients who were not on the drug.

But compared with large clinical trials, the number of patients in this new study is small, making it impossible to say that one drug protects the heart better than another, says Nicholas Hendren, a cardiology fellow at the University of Texas Southwestern Medical Center.

Still, Maleszewski says the new findings are a call to action. Scientists need to probe more cardiac tissue, he argues, not just to see how COVID-19 kills patients, but to figure out how it hurts the hearts of those that survive. The disease may, for example, create scar tissue that can cause cardiac problems down the line. We’re starting to understand what COVID-19 does to patients when they have it, he says. “What’s not clear is what happens later on.”
pojedinac

#41109 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pojedinac »

Poziv dr. Anne McCloskey na Svjetsku povorku slobode 20. marta/ožujka 2021.

Q_Line

#41110 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Q_Line »

palermo wrote: 17/03/2021 22:08
Q_Line wrote: 17/03/2021 16:43 Zar je već prošla godina :?

:D a zapravo uopšte se nije loše pokazao u cijeloj ovoj pandemiji....čak mislim mnogi bolje od nekih koji pravilno govore
Ma ok, na stranu njegova stručnost... ali će ga ovo pratiti čitav život :D
cassius

#41111 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cassius »

Sad ce razmatrat lockdown. Kao da ce to pomoci sta..
ja71

#41112 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

cassius wrote: 18/03/2021 08:20 Sad ce razmatrat lockdown. Kao da ce to pomoci sta..
How yes no

Jurić: Zapadnu Hercegovinu je veoma koštao 8. mart, najviše su oboljele žene
https://www.klix.ba/vijesti/bih/juric-z ... /210318018
malocvijece

#41113 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

ja71 wrote: 18/03/2021 08:43
cassius wrote: 18/03/2021 08:20 Sad ce razmatrat lockdown. Kao da ce to pomoci sta..
How yes no

Jurić: Zapadnu Hercegovinu je veoma koštao 8. mart, najviše su oboljele žene
https://www.klix.ba/vijesti/bih/juric-z ... /210318018
Lockdown bi pomogao. Samo sad izvagati koja je cijena uvođenja odnosno neuvođenja stanja lockdowna.
Uostalom, da su se dosadašnje mjere poštovale, ne bi nam ni trebao lockdown. Ali ne možeš ti našem narodu objasniti.

I opet, kad se eventualni lockdown završi i spuste se brojke zaraženih, ponašanje će se vratiti na staro i tako sve ukrug. Ne učimo na našim greškama i groznim iskustvima mnogih porodica pogođenih težim oblicima i smrti od korone.
ja71

#41114 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

malocvijece wrote: 18/03/2021 09:00
Lockdown bi pomogao. Samo sad izvagati koja je cijena uvođenja odnosno neuvođenja stanja lockdowna.
Uostalom, da su se dosadašnje mjere poštovale, ne bi nam ni trebao lockdown. Ali ne možeš ti našem narodu objasniti.

I opet, kad se eventualni lockdown završi i spuste se brojke zaraženih, ponašanje će se vratiti na staro i tako sve ukrug. Ne učimo na našim greškama i groznim iskustvima mnogih porodica pogođenih težim oblicima i smrti od korone.
naravno. struka je davno rekla da pravovremeno uvodjenje mjera i postivanje vise donose nego stroge mjere.

sada sto se suska, lockdown na nivou federacije je isto glupost.
zasto da ispastaju opstine koje imaju nizak broj novozarazenih zbog Sarajeva ?
BadBoy

#41115 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

ja71 wrote: 18/03/2021 09:04

naravno. struka je davno rekla da pravovremeno uvodjenje mjera i postivanje vise donose nego stroge mjere.

Zašto da ispaštamo svi zbog mamlaza kojima je život = kafana i koji se ne mogu strpiti da malo manje izlaze?
Trappist

#41116 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

BadBoy wrote: 18/03/2021 10:29

Zašto da ispaštamo svi zbog mamlaza kojima je život = kafana i koji se ne mogu strpiti da malo manje izlaze?
Jeste, ovi brojevi su samo zbog kafana. Zbog toga ce ispastati i 100 drugih zanimanja :-)
BadBoy

#41117 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Trappist wrote: 18/03/2021 10:30

Jeste, ovi brojevi su samo zbog kafana. Zbog toga ce ispastati i 100 drugih zanimanja :-)
A zbog čega su? Onako Bogom dano samo se ljudi probude jedno jutro zaraženi?
Trappist

#41118 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

BadBoy wrote: 18/03/2021 10:52

Pa to ne znamo ni ti ni ja, a ocigledno ne znaju ni ovi veliki strucnjaci. Te iste kafane su otvorene od maja, isti ljudi idu u kafane od maja, ista "distanca" se drzi u kafanama od maja. I normalno da se zapitam sto bas sad skok, ako su mjere iste mjesecima ? A nasi strucnjaci stavljaju u isti kos recimo zatvaranje kafane i zatvaranje stomatoloske ordinacije, zatvaranje optika, servisa mobitela itd. Ako neko ima stvarno neki dokaz da su kafane najveci izvor zaraze, zatvori samo kafane, sto se zatvara 100 drugih prodavnica ?
cassius

#41119 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cassius »

To je to, kafane drze ekonomiju BiH . Sve sami znalci na ovim temama.
BadBoy

#41120 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Trappist wrote: 18/03/2021 10:56

Pa to ne znamo ni ti ni ja, a ocigledno ne znaju ni ovi veliki strucnjaci. Te iste kafane su otvorene od maja, isti ljudi idu u kafane od maja, ista "distanca" se drzi u kafanama od maja. I normalno da se zapitam sto bas sad skok, ako su mjere iste mjesecima ? A nasi strucnjaci stavljaju u isti kos recimo zatvaranje kafane i zatvaranje stomatoloske ordinacije, zatvaranje optika, servisa mobitela itd. Ako neko ima stvarno neki dokaz da su kafane najveci izvor zaraze, zatvori samo kafane, sto se zatvara 100 drugih prodavnica ?
Pa ti se samo pališ na kafane ko dabar na metar drva. Jarane ima života i mimo kafana. Vidiš li da ovo govno ide u valovima, a valovi korespondiraju ljudskom ponašanju. Kad se ljudi opuste krene ka gore, kad se prepadnu i malo počnu odgovornije ponašati, počne spadati.

Milijardu puta sam ponovio svoj stav koji je u skladu sa najboljim saznanjima koje trenutno imamo o koroni. Čak ni terase i bašte kafića nisu problem, prenos na otvorenom je zanemariv. Ali nemoj da lažemo jedan drugog, dernečilo se u 16 zadnjih par mjeseci i sad je sve došlo na naplatu (plus novi soj i puštanje da apsoutno ko god hoće uđe u državu).

Ranije je bio manje infektivan soj, manje se testiralo pa je bio "privid" da je manje zaraženih.
Trappist

#41121 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

cassius wrote: 18/03/2021 10:58 To je to, kafane drze ekonomiju BiH . Sve sami znalci na ovim temama.
Ne znam je li to komentar na moj post. Procitaj jos jednom, ako imaju dokaz da su kafane izvor zaraze, zatvori kafane, tu nema govora.
A usput, te kafane zaposljavaju vise od 3000 ljudi u KS, oficijalno, a na crno jos toliko. Pitaj te ljude koji zive od 700-800 km je li on drzi ekonomiju BiH kad mu ukines i te pare :)
Trappist

#41122 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

BadBoy wrote: 18/03/2021 11:00

Pa ti se samo pališ na kafane ko dabar na metar drva. Jarane ima života i mimo kafana. Vidiš li da ovo govno ide u valovima, a valovi korespondiraju ljudskom ponašanju. Kad se ljudi opuste krene ka gore, kad se prepadnu i malo počnu odgovornije ponašati, počne spadati.

Milijardu puta sam ponovio svoj stav koji je u skladu sa najboljim saznanjima koje trenutno imamo o koroni. Čak ni terase i bašte kafića nisu problem, prenos na otvorenom je zanemariv. Ali nemoj da lažemo jedan drugog, dernečilo se u 16 zadnjih par mjeseci i sad je sve došlo na naplatu (plus novi soj i puštanje da apsoutno ko god hoće uđe u državu).

Ranije je bio manje infektivan soj, manje se testiralo pa je bio "privid" da je manje zaraženih.
Boldirao sam ti moje misljenje o kafani. Ja ih slabo posjecujem, ozenjen, malo dijete, odem jedino u restoran nesto pojesti, a kafu vise volim ispijati na svom balkonu. Toliko o mom licnom ponasanju, o tome ne bih vise.

Derneci se od oktobra druze, samo pogledaj moje postove gdje sam stavljao slike iz kafana od oktobra do februara, sve puno. Meni samo nije jasno gdje logika sve zatvarati ako imaju neke dokaze da se u kafanama najvise siri?
kox

#41123 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

BadBoy wrote: 18/03/2021 11:00

Bilo je manje zaraženih, nije bio nikakav privid. Vidi se po ljudima po bolnicama, broju umrlih itd., ako neko ne vidi golim okom kakva je situacija bila prije dva mjeseca a kakva je sad.
Za ostalo se i ja slažem.
cassius

#41124 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cassius »

Trappist wrote: 18/03/2021 11:00
cassius wrote: 18/03/2021 10:58 To je to, kafane drze ekonomiju BiH . Sve sami znalci na ovim temama.
Ne znam je li to komentar na moj post. Procitaj jos jednom, ako imaju dokaz da su kafane izvor zaraze, zatvori kafane, tu nema govora.
A usput, te kafane zaposljavaju vise od 3000 ljudi u KS, oficijalno, a na crno jos toliko. Pitaj te ljude koji zive od 700-800 km je li on drzi ekonomiju BiH kad mu ukines i te pare :)
Komentar je bio ironican.
banjaluka078
Moderator

#41125 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Primorac ekskluzivno za BHRT: “Nakon kliničkih ispitivanja uskoro moguće liječenje COVID-a 19 matičnim ćelijama”

U Izraelu su naučnici daleko odmakli s istraživanjem, prema kojem je moguće liječiti najteže oblike COVID-a 19 matičnim ćelijama koje se uzimaju iz posteljice. U intervjuu „Jedan“ hrvatski naučnik, pedijatar i ekspert iz oblasti forenzičke medicine Dragan Primorac, koji je član istraživačkog tima tvrdi da su ovom metodom liječenja zabilježeni izvrsni rezultati kod oboljelih koji su imali tešku kliničku sliku i čak su bili na respiratoru.

„Mi u Hrvatskoj, zajedno sa kolegama iz Slovenije smo pokazali, na jednom vrlo malom uzorku, potpuno isti učinak. Nemojte zaboraviti da su matične stanice multipotentne i mogu se pronaći u raznom tkivu, koštanoj srži, masnom tkivu, u amnionskoj tekućini i oni, kad ih vi uzgajate u staničnoj kulturi, mogu vam dati bilo koje tkivo: koštano, masno, mišićno tkivo. Mogu dati hrskavično tkivo. Ali, kad ih injektirate u organizam intravenozno one dođu do mjesta oštećenja i počnu lučiti veliki broj bioaktivnih tvari. I pazite što se događa. Oni imaju golemu imunosupresivnu snagu. Znači, jako smanjuju imunosni odgovor našeg organizma. Iznimno snažno djeluju protuupalno. Imaju jedan protein koji proizvodi čovjek, zove se LL37 i taj protein je najsnažniji antibiotik koji postoji u ljudskom organizmu. Te stanice djeluju angiogenetski i proizvode nove krvne žile. I ono što je jako, jako zanimljivo, učinak tih stanica je regenerativan“, objašnjava doktor Primorac istraživanje u koje naučnici polažu velike nade.

Ako opisane tendencije, tvrdi Dragan Primorac, budu dokazane na većem broju ispitanika, a za to postoje specifično organizirana klinička ispitivanja u tri kliničke faze, bit će dobijeno izuzetno snažno oružje u borbi protiv SARS Cov2 virusa.

ostatak teksta: https://bhrt.ba/primorac-ekskluzivno-za ... -celijama/
Locked