Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
laik1981

#40626 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

splinter wrote: 30/03/2021 10:46
laik1981 wrote: 30/03/2021 10:23 @splinter Potrefio si kad ce poceti ovaj val. Sta mislis kad ce zavrsiti :D
U Sa ili BiH?
Sa jutrošnjim podacima, 752 testiranih, pozitivnih 316 a preminulo 19 (u Sarajevu) moglo bi se zaključiti da se stabilizuje krivulja sa mogućnom tendecijom pada.
Smrtnost izgleda zastrašujuća ali ona je više odraz urušenog zdravstvenog sistema nego trenutnog potencijala virusa da nanosi ozbiljne posljedice, iako ovaj soj jeste i patogeniji i virulentniji od izvornog.
Posljednji val se očito širio iz Sa prema ostatku BiH na što upućuje hronologija povećanja slučajeva ako pratimo incidencu po gradovima.
Brojke će u Sa sigurno početi opadati možda početkom iduće sedmice ( moguće i prije al da ostavimo neki vremenski otklon).
Sad smo već u fazi kad dolazi do razilaženja u nacionalnim strategijama borbe tako dosadašnja forsirana metoda NPI (non-pharmaceutical intervention) koja je bila jedini način borbe polako pada pod sjenu sve intenzivnije masovne imunizacije. Značaj pad broja novozaraženih, hospitalizovanih i umrlih u UK i Izraelu, s druge strane značajan porast broja oboljelih npr u Češkoj ili potpuni kolaps u Brazilu gdje im(posebno u južnom Brazilu) umiru pacijenti u 30-tim godinama.
Kod nas je više bilo šta nemoguće predvidjeti jer smo takva država, ali generalno najvažnije je da se desi pad smrtnosti i naravno teže kliničke slike uz neki stabilan broj novozaraženih.
Imamo i primjer jedne iimprovizovane munizcije kao u Srbiji gdje na 4500 slučajeva i 40 umrlih smrtnost je na 0.9 % što je dobar rezultat ako se već nalazite recimo u peak-u ovoga vala.
Edit: sad vidim na ovom portalu da je 333 pozitivnh i 23 preminulih.
Ma mislio sam U Sa i ovih par urbanijih sredina, posto za ostatak niti postoje neki relevantni podaci, niti ko sta benda ni 2%..

Sto se smrtnosti tice ja mislim da ima i do zdravstvenog sistema, ali i do puno manjeg obima testova koji se odrade za razliku od Srbije. A ima i onoga da testovi ne detektuju, o cemu si vec govorio. Ne vjerujem da je i kod nas prava stopa smrtnosti veca od 1%. Ja mislim da je cak i puno manja jer mi iz raznoraznih razloga ne detektujemo ni masu onih sa simptomima, a o asimptomatskim da i ne govorimo..

Nego jel realno popustanje mjera do ramazana. Nesto mi ovaj prepolovljeni broj testova govori da se ide u tom pravcu :D
Ci-Nick

#40627 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ci-Nick »

RS 623 od 1237 testiranih,.. to je 47% pozitivnih.
Ako se u prvom valu inficiralo 15 % ljudi u drugom 20% sa ovim ćemo stići na 60%.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#40628 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

laik1981 wrote: 30/03/2021 12:12
splinter wrote: 30/03/2021 10:46
laik1981 wrote: 30/03/2021 10:23 @splinter Potrefio si kad ce poceti ovaj val. Sta mislis kad ce zavrsiti :D
U Sa ili BiH?
Sa jutrošnjim podacima, 752 testiranih, pozitivnih 316 a preminulo 19 (u Sarajevu) moglo bi se zaključiti da se stabilizuje krivulja sa mogućnom tendecijom pada.
Smrtnost izgleda zastrašujuća ali ona je više odraz urušenog zdravstvenog sistema nego trenutnog potencijala virusa da nanosi ozbiljne posljedice, iako ovaj soj jeste i patogeniji i virulentniji od izvornog.
Posljednji val se očito širio iz Sa prema ostatku BiH na što upućuje hronologija povećanja slučajeva ako pratimo incidencu po gradovima.
Brojke će u Sa sigurno početi opadati možda početkom iduće sedmice ( moguće i prije al da ostavimo neki vremenski otklon).
Sad smo već u fazi kad dolazi do razilaženja u nacionalnim strategijama borbe tako dosadašnja forsirana metoda NPI (non-pharmaceutical intervention) koja je bila jedini način borbe polako pada pod sjenu sve intenzivnije masovne imunizacije. Značaj pad broja novozaraženih, hospitalizovanih i umrlih u UK i Izraelu, s druge strane značajan porast broja oboljelih npr u Češkoj ili potpuni kolaps u Brazilu gdje im(posebno u južnom Brazilu) umiru pacijenti u 30-tim godinama.
Kod nas je više bilo šta nemoguće predvidjeti jer smo takva država, ali generalno najvažnije je da se desi pad smrtnosti i naravno teže kliničke slike uz neki stabilan broj novozaraženih.
Imamo i primjer jedne iimprovizovane munizcije kao u Srbiji gdje na 4500 slučajeva i 40 umrlih smrtnost je na 0.9 % što je dobar rezultat ako se već nalazite recimo u peak-u ovoga vala.
Edit: sad vidim na ovom portalu da je 333 pozitivnh i 23 preminulih.
Ma mislio sam U Sa i ovih par urbanijih sredina, posto za ostatak niti postoje neki relevantni podaci, niti ko sta benda ni 2%..

Sto se smrtnosti tice ja mislim da ima i do zdravstvenog sistema, ali i do puno manjeg obima testova koji se odrade za razliku od Srbije. A ima i onoga da testovi ne detektuju, o cemu si vec govorio. Ne vjerujem da je i kod nas prava stopa smrtnosti veca od 1%. Ja mislim da je cak i puno manja jer mi iz raznoraznih razloga ne detektujemo ni masu onih sa simptomima, a o asimptomatskim da i ne govorimo..

Nego jel realno popustanje mjera do ramazana. Nesto mi ovaj prepolovljeni broj testova govori da se ide u tom pravcu :D
Ma ima koliko hoces negativnih, sa simptomima. Kod mene u porodici, 4 osobe negativne, sve sa simptomima, 2 upalu pluca...
laik1981

#40629 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

konektovan wrote: 30/03/2021 12:29 Ma ima koliko hoces negativnih, sa simptomima. Kod mene u porodici, 4 osobe negativne, sve sa simptomima, 2 upalu pluca...
Ima i masu onih bez simptoma a serologija ima pokaze da imaju antitijela. Moj rodjak juce testirao kompletnu porodicu u sanasi. Svi imaju antitijela. On, zena mu i dijete. Niko nikakvog simptoma nije imao. Ja planiram da sutra odem da provjerim za sebe, pa ako se ispostavi da ih imam, onda cu i ostatak porodice.. I ono za smanjen obim antitijela kod asimptomatskih apsolutno nije pravilo. Kod rodjaka igg 48, a kod zene mu 27, a bukvalno nisu ni smrcnuli i definitivno su najodgovornije osobe koje poznajem..

Nego valjaju li ti testovi u Sanasi. On mi rece 30KM..
Last edited by laik1981 on 30/03/2021 12:41, edited 1 time in total.
meridiyan

#40630 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by meridiyan »

ovo nije od petka...i niko nije kriv
92 osobe umrle, 1867 novooboljelih
konektovan

#40631 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

laik1981 wrote: 30/03/2021 12:37
konektovan wrote: 30/03/2021 12:29 Ma ima koliko hoces negativnih, sa simptomima. Kod mene u porodici, 4 osobe negativne, sve sa simptomima, 2 upalu pluca...
Ima i masu onih bez simptoma a serologija ima pokaze da imaju antitijela. Moj rodjak juce testirao kompletnu porodicu u sanasi. Svi imaju antitijela. On, zena mu i dijete. Niko nikakvog simptoma nije imao. Ja planiram da sutra odem da provjerim za sebe, pa ako se ispostavi da ih imam, onda cu i ostatak porodice.. I ono za smanjen obim antitijela kod asimptomatskih apsolutno nije pravilo. Kod rodjaka igg 48, a kod zene mu 27, a bukvalno nisu ni smrcnuli i definitivno su najodgovornije osobe koje poznajem..

Ja sam prosao sa gubitkom cula mirisa i okusa...test negativan, ali mislim da je doktorica pogrijesila slanjem uoutnice prije vremena..nakon testiranja, dva dana poslije cula nisu bila u funkciji. :mrgreen:
Suoruga takodjer negativna, ali ona apsolutno nikakav simptom nje imala..evo vec 13 dan smo u izolaciji, tako sto je malac bio pozitivan na antigenskom i pcr testu. On je imao temperaturicu, 37.6 najvise jednu noc, nismo mu davali nista za skidanje, jer je sama spala..
Odmah ujutro ga odveli na testiranje, antigen test i tu je bio šok..pozitivan. Ali hvala Bogu, nisu se vise javljali nikakvi simptomi...

Sto se tice serologije, mislim da je to sve u pet deka,...gdje ces raditi test.
konektovan

#40632 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

meridiyan wrote: 30/03/2021 12:38 ovo nije od petka...i niko nije kriv
92 osobe umrle, 1867 novooboljelih
Kao što sam vec ranije pisao...kad se pocne u Sarajevu situacija smirivati i ici na bolje, nazalost u drugim gradovima ce ici na gore...
splinter

#40633 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Ljudi pustite se pozitivnih i negativnih testova.
Mi imamo katastrofalnu stopu mortaliteta na 100 000 i tu cifre ne lažu. Dva i po puta više nego u Srbiji,
Npr jučerašnji dan cijela Srbija 41 smrtni slučaj, a mi 93.
Ovo je totalna katastrofa.
Također pokazalo se ono što sam pisao i prije desetak danja il manje kad su se izvodili neki paušalni zaključci da je Sarajevo gore nego ostatak BiH, cifre već danima pokazuju da "gori" i u ostalim gradovima i da se epidemija potpuno "prelila" u druge dijelove države.
laik1981

#40634 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

konektovan wrote: 30/03/2021 12:56
laik1981 wrote: 30/03/2021 12:37

Ja sam prosao sa gubitkom cula mirisa i okusa...test negativan, ali mislim da je doktorica pogrijesila slanjem uoutnice prije vremena..nakon testiranja, dva dana poslije cula nisu bila u funkciji. :mrgreen:
Suoruga takodjer negativna, ali ona apsolutno nikakav simptom nje imala..evo vec 13 dan smo u izolaciji, tako sto je malac bio pozitivan na antigenskom i pcr testu. On je imao temperaturicu, 37.6 najvise jednu noc, nismo mu davali nista za skidanje, jer je sama spala..
Odmah ujutro ga odveli na testiranje, antigen test i tu je bio šok..pozitivan. Ali hvala Bogu, nisu se vise javljali nikakvi simptomi...

Sto se tice serologije, mislim da je to sve u pet deka,...gdje ces raditi test.
Najvjerovatnije u Sanasi. Kazu nema guzve i 30KM kosta. Valjda su ti testovi kod njih ok.
noviforumas

#40635 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by noviforumas »

splinter wrote: 30/03/2021 12:59 Ljudi pustite se pozitivnih i negativnih testova.
Mi imamo katastrofalnu stopu mortaliteta na 100 000 i tu cifre ne lažu. Dva i po puta više nego u Srbiji,
Također pokazalo se ono što sam pisao i prije desetak danja il manje kad su se izvodili neki paušalni zaključci da je Sarajevo gore nego ostatak BiH, cifre već danima pokazuju da "gori" i u ostalim gradovima i da se epidemija potpuno "prelila" u druge dijelove države.
Sta objasnjava mortalitet? Je li nas puno vise zarazenih nego sto evidencije pokazuju ili je do necega drugog?
konektovan

#40636 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Vjerovatno da jesu....znam dosta ljudi koji su tamo radili.
laik1981

#40637 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Naravno da je puno vise zarazenih. Nasi mjere uvode kad uveliko udjemo u pik. Oni rast pocnu registrovati kad ljudi masovno pocnu dolaziti u bolnice..
splinter

#40638 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

noviforumas wrote: 30/03/2021 13:01
splinter wrote: 30/03/2021 12:59 Ljudi pustite se pozitivnih i negativnih testova.
Sta objasnjava mortalitet? Je li nas puno vise zarazenih nego sto evidencije pokazuju ili je do necega drugog?
Pa gledaš odnos umrlih i broj stanovnika. Ako sad npr Srbija ima duplo više stanovnika nego mi, a duplo manje smrtnih slučajeva onda ti je sve jasno.
Čak i kumulativno od početka pandemije oni imaju manje slučajeva nego mi.
Definitvno raspad sistema
laik1981

#40639 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

splinter wrote: 30/03/2021 13:08
Pa gledaš odnos umrlih i broj stanovnika. Ako sad npr Srbija ima duplo više stanovnika nego mi, a duplo manje smrtnih slučajeva onda ti je sve jasno.
Čak i kumulativno od početka pandemije oni imaju manje slučajeva nego mi.
Definitvno raspad sistema
Kod njih su bile neke informacije da uveliko laziraju brojke umrlih. Vjerujem da to nije daleko od istine jer ce Vucko uraditi sve da prikaze rezultate koji su medju najboljim u Evropi. Hrvati isto tako nisu prijavljivali smrtne slucajeve u starackim domovima. Ostale ex-yu drzave su u pet deka, bar po ovome sto prikazuju..
noviforumas

#40640 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by noviforumas »

Da... raspad sistema, a vakcina ni na vidiku.
palermo

#40641 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Do urusenog zdravstvanog sistema. Al za to urusavanje krivici nosi oprtunisticka vlast kao i gradani avojim konstantnim ignoriranjem mjera.i relativizacijom problema corone.
Ako ti lezi 70 bolesnika a ti imas u smjeni 3-4 doktora jasno je da nema tu govora o pravom lijecenju ili tacnije o tome da se doktor mpze posvetiti tebi.
Ali mi smo kao drustvo odabrali komformizam, sise i kafane umjesto ljudskih zivota i ne trebamo se zaliti
splinter

#40643 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

@laik1981
Sigurno da ima friziranja podataka, ali ja govorim o zadnjem valu gdje su podaci koliko toliko usaglašeni u odnosu na prošlogodišnje ofirno smanjivanje broja zaraženih a vjerovatno i umrlih u Hrvatskoj tokom ljetne sezona ili u Srbiji u nekim pre i post izbornim periodima.

@palermo
Naravno da ništa ne dolazi preko noći pa ni uspijeh ni katastrofa
Ko poznaje organizaciju i sistematizaciju našeg sistema javnog zdrastva, samo je mogao brojati dane do ovakve katastrofe, godinama unatrag.
laik1981

#40644 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Hrvati nisu prijavljivali smrti iz starackih domova u novembru i decembru dok je trajao drugi val. To je neki od njihovih zvanicnika izjavio na N1. Vjerovatnoca da Vucko ne frizira je nekih 2%. Frajer frizira sve zivo. Mi, slovenci, crnogorci, makedonci i jos par ovih drzava iz centralne i istocne evrope smo u pet deka, prije svega tu mislim na Slovacku, Madjarsku, Cesku i Bugarsku. Mi trenutno imamo najgadniju situaciju, ali smo i malo ranije usli u treci val. U novembru je bilo isto, ranije smo usli i ranije izasli. Na pocetku vala bili peti po smrtnosti, a posle pali na 12-13 mjesto. Sad se opet penjemo, a sudeci po dosadasnjim iskustvima pitanje je vremena kada ce se i ovi ostali poceti peti.

Nase zdravstvo je otislo u helac davno, ako je ikad i bilo kako treba od rata, ali vidimo da i neke drzave koje su na papiru daleko ispred nas imaju ogromne probleme..
splinter

#40645 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

laik1981 wrote: 30/03/2021 13:39 Hrvati nisu prijavljivali smrti iz starackih domova u novembru i decembru dok je trajao drugi val. To je neki od njihovih zvanicnika izjavio na N1. Vjerovatnoca da Vucko ne frizira je nekih 2%. Frajer frizira sve zivo. Mi, slovenci, crnogorci, makedonci i jos par ovih drzava iz centralne i istocne evrope smo u pet deka, prije svega tu mislim na Slovacku, Madjarsku, Cesku i Bugarsku. Mi trenutno imamo najgadniju situaciju, ali smo i malo ranije usli u treci val. U novembru je bilo isto, ranije smo usli i ranije izasli. Na pocetku vala bili peti po smrtnosti, a posle pali na 12-13 mjesto. Sad se opet penjemo, a sudeci po dosadasnjim iskustvima pitanje je vremena kada ce se i ovi ostali poceti peti.

Nase zdravstvo je otislo u helac davno, ako je ikad i bilo kako treba od rata, ali vidimo da i neke drzave koje su na papiru daleko ispred nas imaju ogromne probleme..
Uporan si baš :-D
Ali pogledaj krivulju smrtnih slučajeva ili broj umrlih u Slo ili CG u zadnjih 10 tak dana a pogledaj kod nas.
Osim toga neke od ovih zemalja su već krenule u vakcinaciju i ta će se razlika možda osjetiti u narednom periodu, za nekih mjesec i po do dva.
Nažalost i ja sam patriota i volio bih reći da smo mi kao i ostali u susjedstvu tu negdje, ali me strah da su stvari nažalost drukčije i da ne ostanmo crna rupa.
NelsonM

#40646 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NelsonM »

zivotni stil je gori kod nas bar 10X nego u mnogim drugim zemljama, zasto su u SAD-u umirali najvise latinosi i afroamerikanci, siromasni , svaki drugi ima problema s tezinom i dijabetes. Moje neke kolege su isle u Cesku, gdje ljudi manje vise imaju slican zivotni stil, i nisu mogli vjerovati da su svi muski koji su presli 25-30 krupni . zene skroz druga prica. e sad realno, nije daleko od toga ni kod nas. Ali jbg nezdrava hrana je jeftinija nazalost, stres, zagadjenost, pusenje, mentalitet mora se imati kila viska ako se neko razboli da ima zalihe itd. Eh onda koliko doktora ide po broju stanovnika, stanje zdravstvenog sistema. Ne mozemo se mi porediti sa Njemackom i takvim zemljama, njima je najveci stres koliko puta godisnje mogu otici na Majorku. Ali jedna mjera je mogla napraviti ogromnu razliku i to je bio samo taj glupi test pri ulasku u drzavu, i ne znam zasto iko misli da bi to pogodili dijasporu, pa jbg valjda mogu platiti 60 eura nije nikad bio vise od toga.
laik1981

#40647 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

splinter wrote: 30/03/2021 14:11
laik1981 wrote: 30/03/2021 13:39 Hrvati nisu prijavljivali smrti iz starackih domova u novembru i decembru dok je trajao drugi val. To je neki od njihovih zvanicnika izjavio na N1. Vjerovatnoca da Vucko ne frizira je nekih 2%. Frajer frizira sve zivo. Mi, slovenci, crnogorci, makedonci i jos par ovih drzava iz centralne i istocne evrope smo u pet deka, prije svega tu mislim na Slovacku, Madjarsku, Cesku i Bugarsku. Mi trenutno imamo najgadniju situaciju, ali smo i malo ranije usli u treci val. U novembru je bilo isto, ranije smo usli i ranije izasli. Na pocetku vala bili peti po smrtnosti, a posle pali na 12-13 mjesto. Sad se opet penjemo, a sudeci po dosadasnjim iskustvima pitanje je vremena kada ce se i ovi ostali poceti peti.

Uporan si baš :-D
Ali pogledaj krivulju smrtnih slučajeva ili broj umrlih u Slo ili CG u zadnjih 10 tak dana a pogledaj kod nas.
Osim toga neke od ovih zemalja su već krenule u vakcinaciju i ta će se razlika možda osjetiti u narednom periodu, za nekih mjesec i po do dva.
Nažalost i ja sam patriota i volio bih reći da smo mi kao i ostali u susjedstvu tu negdje, ali me strah da su stvari nažalost drukčije i da ne ostanmo crna rupa.
Stoji sve sto kazes, ali tesko je uporedjivati na taj nacin ako se rast ne desava u istim vremenskim intervalima u razlicitim drzavama ili regijama. Kod madjara i danas divlja, kod ceha se lagano smiruje jer su pik imali skoro prije mjesec, slovaci u piku bili dva mjeseca i tek sad im se smiruje. I Sarajevo ce krenuti da se smiruje prije nego ostatak drzave i to je vec primjetno.

A sto se vakcina tice ostacemo crna rupa sa crnogorcima i makedoncima. Vucic je jedino izdominirao sa vakcinama do te mjere da ne zna sta ce sa njima. Mi ostali koji smo se oslonili na covax smo ga popusili. Koliko je do nasih nesposobnih debila, toliko je i do kurave evrope i tih sistema solidarnosti. Ursula sama kaze nema boca za siromasne dok se EU ne vakcinise. Sta dalje pricati? Iz istog razloga je Dodik opstruisao nabavku sputnika za federaciju i sam rekao da nema boca za FBiH dok ih ne dobije RS jer su ih prvi narucili.

Da bi izbjegli ovo danas mi smo trebali poceti masovno vakcinisati krajem prosle godine. Sad i nije neka zurba. Ljeto bi trebalo biti mirno kao i proslo i imacemo sasvim dovoljno vremena da se vakcinama pripremimo za sledecu zimu, osim ako do tada ne iskulja kakva mutacija koja ce zaobici trenutne vakcine..
neko_sa_strane

#40648 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Ako zaista Torlak počne s proizvodnjom Sputnik V to su odlične vijesti. Naručili su oni i više od milion Pfizer-Biontech vakcina. Ukoliko bude smanjeno interesovanje za vakcinisanjem u Srbiji biće opet viškova.
kox

#40650 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

Mjesec dana sam bijesan, a sad mi je ovo samo tužno. Jad i bijeda bošnjačke i kompletne BH politike u dva članka. Ništa uspješniji nisu ni Dodik i Čović. Novalića mi je sad još i žao majke mi. Tj. bilo bi mi ga žao da ljudi ne umiru svaki dan.
Locked