Ma mislio sam U Sa i ovih par urbanijih sredina, posto za ostatak niti postoje neki relevantni podaci, niti ko sta benda ni 2%..splinter wrote: ↑30/03/2021 10:46U Sa ili BiH?
Sa jutrošnjim podacima, 752 testiranih, pozitivnih 316 a preminulo 19 (u Sarajevu) moglo bi se zaključiti da se stabilizuje krivulja sa mogućnom tendecijom pada.
Smrtnost izgleda zastrašujuća ali ona je više odraz urušenog zdravstvenog sistema nego trenutnog potencijala virusa da nanosi ozbiljne posljedice, iako ovaj soj jeste i patogeniji i virulentniji od izvornog.
Posljednji val se očito širio iz Sa prema ostatku BiH na što upućuje hronologija povećanja slučajeva ako pratimo incidencu po gradovima.
Brojke će u Sa sigurno početi opadati možda početkom iduće sedmice ( moguće i prije al da ostavimo neki vremenski otklon).
Sad smo već u fazi kad dolazi do razilaženja u nacionalnim strategijama borbe tako dosadašnja forsirana metoda NPI (non-pharmaceutical intervention) koja je bila jedini način borbe polako pada pod sjenu sve intenzivnije masovne imunizacije. Značaj pad broja novozaraženih, hospitalizovanih i umrlih u UK i Izraelu, s druge strane značajan porast broja oboljelih npr u Češkoj ili potpuni kolaps u Brazilu gdje im(posebno u južnom Brazilu) umiru pacijenti u 30-tim godinama.
Kod nas je više bilo šta nemoguće predvidjeti jer smo takva država, ali generalno najvažnije je da se desi pad smrtnosti i naravno teže kliničke slike uz neki stabilan broj novozaraženih.
Imamo i primjer jedne iimprovizovane munizcije kao u Srbiji gdje na 4500 slučajeva i 40 umrlih smrtnost je na 0.9 % što je dobar rezultat ako se već nalazite recimo u peak-u ovoga vala.
Edit: sad vidim na ovom portalu da je 333 pozitivnh i 23 preminulih.
Sto se smrtnosti tice ja mislim da ima i do zdravstvenog sistema, ali i do puno manjeg obima testova koji se odrade za razliku od Srbije. A ima i onoga da testovi ne detektuju, o cemu si vec govorio. Ne vjerujem da je i kod nas prava stopa smrtnosti veca od 1%. Ja mislim da je cak i puno manja jer mi iz raznoraznih razloga ne detektujemo ni masu onih sa simptomima, a o asimptomatskim da i ne govorimo..
Nego jel realno popustanje mjera do ramazana. Nesto mi ovaj prepolovljeni broj testova govori da se ide u tom pravcu