Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
manuchao91

#40476 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by manuchao91 »

noviforumas wrote: 23/03/2021 16:17 Ne moraju se gledati Kinezi niti vjerovati njihovim brojkama, pokazale su zemlje poput Australije, Novog Zelanda, pa cak i Vijetnama, Juzne Koreje kako se rjesava pandemije. Agresivni lockdown od par sedmica i onda striktna kontrola granica. To je sve sto je potrebno. To smo i mi mogli uraditi nakon sto smo se zatvorili onaj prvi put, ali nismo, nego smo naprasno sve otvorili i ukinili sva moguca ogranicenja. Sad nam to dolazi na naplatu, plus nemamo cjepiva, tako da ce agonija da se produzi.
tako je druze

samo apsolutni zesto lockdown..da nista ne radi a policijski sat staviti od 6 popodne...Puna podrska svakom ko to uradi i nadam se da ce sto prije to biti...Samo sve pozatvarati ukljucujuci i trzne centre...Nakupuj sebi podmjere na vrijeme i spasimo zivote
noviforumas

#40477 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by noviforumas »

Ja tvrdim da je to trebalo uraditi na pocetku, kad smo se prvi put zatvorili. Dakle, ne mozes biti zatvoren dvije sedmice i onda dodje ponedjeljak sve naprasno otvoris i ostavis tako mjesecima. Ali nema koordinacije na drzavnom nivou i nije se moglo to ni ocekivati.
tap3ah75

#40478 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tap3ah75 »

Ima li gdje da se vidi koliko je ukupno ljudi umrlo na današnji dan u FBiH.
Filter

#40479 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Filter »

nadezdakov wrote: 23/03/2021 16:12
Gle, problem je što nikad ne možeš baš 100% biti siguran u kom pravcu će ići upala. Mlađe i općenito zdravije osobe ne bi trebale uzimati antibiotike bez prijeke potrebe, ali osobe koje imaju narušen imunitet ili jednostavno imaju neke druge bolesti zbog životne dobi, sasvim sigurno će dobiti antibiotike od svog ljekara (što ponovno ne znači da ih moraju piti, sve je individualno).

Problem je što su u nekom trenu ljudi krajem prošle godine opustošili zalihe Sumameda i sličnih ultrajakih antibiotika koje su pili bez prijeke potrebe. U strahu su velike oči, ljudi se plaše da će umrijeti i onda...
samo simptomatski pristup lijecenju, pa ako se pojavi potreba, zakazati termin, posavjetovati se sa lijecnikom, otici na pregled, dobiti misljenje i eventualno ukljuciti antibiotike? da li sam dobro shvatio semu kako se treba ponasati u slucaju virusa? i isto to primijeniti sa ovim?
leech

#40481 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by leech »

Da li zna neko da li neka privatna klinika ima osoblje koje dolazi na kucnu adresu zarazenog radi davanja terapije?
Hvala!
Trappist

#40482 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

13.06.2020: Prof dr Šukrija Zvizdić:
"Posljednjih dana čuju se špekulacije da je virus oslabio. Jedini koji mogu dati odgovor na to pitanje jesu virusolozi, koji ste vi. Da li je virus u ovom trenutku slabiji nego što je bio prije, recimo, mjesec dana?

"Virus koji je stigao iz Kine pa se proširio po cijelom svijetu nije isti kao onaj kojeg mi danas izolujemo. Međutim, nema naučno egzaktnih dokaza da je virus u tom smislu oslabio, da bi on mogao manje inficirati osobe, da bude blaža klinička slika, ili da imamo neku situaciju kada bi mogli reći da se možemo 100% opustiti. Virus oslabi kada prolazi određeno vrijeme kroz populaciju. Pošto mi ovdje nemamo širenje virusa kroz populaciju, virus ne može u tom smislu oslabiti, da ne predstavlja patogenog agenta koji bi mogao uzrokovati kod određenih skupina stanovništva težu kliničku sliku, odnosno da ta osoba završi u bolnici, i da ima potrebu za dodatnom ventilacijom i respiratorima. Virus se sigurno promijenio, ali nema dokaza da je oslabio onako kako bi mi to željeli."

:izet:

22.11.2020: Prof dr Šukrija Zvizdić:
""Tuberkuloza je i dalje veliki problem u BiH. Treba znati da se i ona prenosi respiratornim putem i da primjena maski, držanje distance i održavanje lične higijene mogu biti i povoljni za sve respiratorne bolesti, da ih bude manje, pa i za tuberkulozu. Prema tome, nije u pitanju siromaštvo, slabija ishrana i slično, što pogoduje tuberkulozi, pitanje je kako će se tuberkuloza odraziti na ljude u narednom periodu", govori Zvizdić.

Velikim problemom smatra i činjenicu da su mnoge bolnice u kojima su se liječili pacijenti koji imaju tuberkulozu prilagođene COVID pacijentima.

"Na Podhrastovima se više ne liječe pacijenti od tuberkuloze, gdje su dobijali i terapiju, kao ni u bolnici u Travniku, sve je podređeno samo COVID pacijentima, puno toga se promijenilo. Pacijenti s tuberkulozom se liječe prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije i to treba potcrtati, a ne zastarjelim metodama kao što neki misle", ističe Zvizdić.

Prokomentarisao je naš sagovornik i činjenicu da je Bosna i Hercegovina, prema podacima Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, treća evropska zemlja s najvećim brojem smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa u posljednjih 14 dana.

"To za mene nije čudno. Sramota je da Kanton Sarajevo nema ministra zdravstva, sramota je i da u KS nema barem 50 COVID ambulanti, a ne samo četiri. Dovoljno je reći da u domovima zdravlja nema pokretnih rendgen aparata koje smo imali čak i u ratu. Koronavirus nema visoku stopu smrtnosti kao što imaju velike boginje, AIDS i slično. Broj umrlih je indikator svega, kako radi primarna, sekundarna i tercijarna zaštita", konstatuje Zvizdić."

tap3ah75

#40483 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tap3ah75 »

noviforumas wrote: 23/03/2021 16:31 @tap3ah75 44 mrtvih danas u FBiH: https://www.klix.ba/koronavirus-u-bih
Mislio sam ukupno ljudi?
Ne od korone
statixx

#40484 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

Kad pogledam broj umrlih u Srbiji i Hrvatskoj posljednjih dana, mi onda imamo preko 5000 novih slucajeva svaki dan, ali nisu testirani.
palermo

#40486 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

splinter wrote: 23/03/2021 18:40 https://www.klix.ba/vijesti/bih/kvesic- ... /210323151

Šta ovaj trabunja.
Pa nejma Korone u Mostaru.
to sarajka Merima poručila......bezveze ti vala ova upadica drug.....
skafiskafsnjak

#40487 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

splinter wrote: 23/03/2021 18:40 https://www.klix.ba/vijesti/bih/kvesic- ... /210323151

Šta ovaj trabunja.
Us'o mu "sazada" :lol:
avenija

#40488 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avenija »

U Zenici prije 15 dana nije bilo kreveta, danas je prvi put broj smanjio u bolnici sa 150 na 126 :bih:

Mostar i RS kasni za Zenickim i Sarajevskim kantonom dvije sedmice tako da kod njih tek dolazi dok ovamo prolazi

Kod njih djeca u Mostaru jos idu u skolu u Zenici cak ni vrtici ne rade, a skole vec 15 dana.
splinter

#40489 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

palermo wrote: 23/03/2021 18:44

Šta ovaj trabunja.
to sarajka Merima poručila......bezveze ti vala ova upadica drug.....
Pa valjda prepoznaješ ironiju . . .
palermo

#40490 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

splinter wrote: 23/03/2021 18:50
Pa valjda prepoznaješ ironiju . . .
mah....nije ti baš bila na mjestu, al haj sad, nije vala ni bitno
Johnny_x

#40491 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Johnny_x »

Je li nasa drzava platila ijednom doktoru specijalizaciju za vrijeme ove pandemije, ja mislim da je barem 5 doktora trebalo dobiti specijalizaciju za imunologa, kud ces bolje vrijeme za specijalizaciju?
noviforumas

#40492 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by noviforumas »

A jbg znalo se da KS scenario vjerovatno ceka i ostale, ali nije se reagovalo, kao ne treba... Mislim, sta reci vise. Daj Boze da izduramo svi zajedno.
daddy-kool

#40493 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... iji-641491
Hiljade građana potpisalo peticiju, na listi i prof.dr. Sebija Izetbegović: Cijeli slučaj ću prijaviti policiji
:mrgreen:
Zasto nema nikog is RS-a, I tamo je BiH?
aldinjo

#40494 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

Trappist wrote: 23/03/2021 16:41 13.06.2020: Prof dr Šukrija Zvizdić:
"Posljednjih dana čuju se špekulacije da je virus oslabio. Jedini koji mogu dati odgovor na to pitanje jesu virusolozi, koji ste vi. Da li je virus u ovom trenutku slabiji nego što je bio prije, recimo, mjesec dana?

"Virus koji je stigao iz Kine pa se proširio po cijelom svijetu nije isti kao onaj kojeg mi danas izolujemo. Međutim, nema naučno egzaktnih dokaza da je virus u tom smislu oslabio, da bi on mogao manje inficirati osobe, da bude blaža klinička slika, ili da imamo neku situaciju kada bi mogli reći da se možemo 100% opustiti. Virus oslabi kada prolazi određeno vrijeme kroz populaciju. Pošto mi ovdje nemamo širenje virusa kroz populaciju, virus ne može u tom smislu oslabiti, da ne predstavlja patogenog agenta koji bi mogao uzrokovati kod određenih skupina stanovništva težu kliničku sliku, odnosno da ta osoba završi u bolnici, i da ima potrebu za dodatnom ventilacijom i respiratorima. Virus se sigurno promijenio, ali nema dokaza da je oslabio onako kako bi mi to željeli."

""Tuberkuloza je i dalje veliki problem u BiH. Treba znati da se i ona prenosi respiratornim putem i da primjena maski, držanje distance i održavanje lične higijene mogu biti i povoljni za sve respiratorne bolesti, da ih bude manje, pa i za tuberkulozu. Prema tome, nije u pitanju siromaštvo, slabija ishrana i slično, što pogoduje tuberkulozi, pitanje je kako će se tuberkuloza odraziti na ljude u narednom periodu", govori Zvizdić.

Velikim problemom smatra i činjenicu da su mnoge bolnice u kojima su se liječili pacijenti koji imaju tuberkulozu prilagođene COVID pacijentima.

"Na Podhrastovima se više ne liječe pacijenti od tuberkuloze, gdje su dobijali i terapiju, kao ni u bolnici u Travniku, sve je podređeno samo COVID pacijentima, puno toga se promijenilo. Pacijenti s tuberkulozom se liječe prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije i to treba potcrtati, a ne zastarjelim metodama kao što neki misle", ističe Zvizdić.

Prokomentarisao je naš sagovornik i činjenicu da je Bosna i Hercegovina, prema podacima Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, treća evropska zemlja s najvećim brojem smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa u posljednjih 14 dana.

"To za mene nije čudno. Sramota je da Kanton Sarajevo nema ministra zdravstva, sramota je i da u KS nema barem 50 COVID ambulanti, a ne samo četiri. Dovoljno je reći da u domovima zdravlja nema pokretnih rendgen aparata koje smo imali čak i u ratu. Koronavirus nema visoku stopu smrtnosti kao što imaju velike boginje, AIDS i slično. Broj umrlih je indikator svega, kako radi primarna, sekundarna i tercijarna zaštita", konstatuje Zvizdić."

Pitanje koliko njih ovdje uopšte pročita ovo što si postavio? :?
Trappist

#40495 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

aldinjo wrote: 23/03/2021 19:39

Pa cim vide da nije panika, ne kupe umrle bagerima, preskoce odmah. Ovaj dokazani naucnik kaže da virus slabi kad prolazi kroz populaciju, a ovdje anonimni forumski hobi strucnjaci tvrde suprotno. A ti isti forumski strucnjaci nazivaju teoreticarem zavjere svakoga ko se ne slaže sa oficijalnom naukom. Jebo lud zbunjenog.
aldinjo

#40496 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

Trappist wrote: 23/03/2021 19:43
aldinjo wrote: 23/03/2021 19:39

Pa cim vide da nije panika, ne kupe umrle bagerima, preskoce odmah. Ovaj dokazani naucnik kaže da virus slabi kad prolazi kroz populaciju, a ovdje anonimni forumski hobi strucnjaci tvrde suprotno. A ti isti forumski strucnjaci nazivaju teoreticarem zavjere svakoga ko se ne slaže sa oficijalnom naukom. Jebo lud zbunjenog.
Pogledaj intervju sa onim sa hrvatskim doktorom što sam sinoć postavio. Nisam čuo prije za onog dr Vrčeka Valerija, ali sam se iznadio kako fino govori o različitim stvarima. Pred kraj emisije govori o sintetičkim maskama/brnjicama koje se bacaju u prirodu i koliko ih je morima odnosno okeanijima završilo. "Strašni" podatci!
skafiskafsnjak

#40497 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

aldinjo wrote: 23/03/2021 19:48
Pogledaj intervju sa onim sa hrvatskim doktorom što sam sinoć postavio. Nisam čuo prije za onog dr Vrčeka Valerija, ali sam se iznadio kako fino govori o različitim stvarima. Pred kraj emisije govori o sintetičkim maskama/brnjicama koje se bacaju u prirodu i koliko ih je morima odnosno okeanijima završilo. "Strašni" podatci!
Pise se "podaci" lektore
meridiyan

#40498 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by meridiyan »

I nama ce brat Erdo ... :-D

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku 30 kliničkih i pet transportnih respiratora i 10.000 maski za Republiku Srpsku.
daddy-kool

#40499 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kvesic- ... /210323151

Kvesić: Ono što se dešava u Mostaru nadmašilo je najcrnje scenarije

On je danas novinarima rekao da je već kasno za donošenje bilo kakvih mjera.

"Brojke kažu kako bismo do kraja sedmice mogli ostati bez slobodnih kreveta za pacijente zaražene virusom korona i moraćemo širiti kapacitete", rekao je Kvesić.

Prema njegovim riječima, vlasti su zakasnile sa donošenjem mjera s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

"Nije politički pametno ovo što su reći, ali mislim da je kasno za donošenje bilo kakvih mjera. Mislim da smo zakasnili i jako teško da ćemo se vratiti u poziciju u kojoj smo bili na početku godine. Za tako nešto potrebne su drastične promjene, a ja ih ne vidim ili barem nema najava da će do njih doći”, istakao je Kvesić.

On je napomenuo da situacija na području Hercegovine neće moći da se poboljša dok se svi građani ne budu pridržavali epidemioloških mjera.
zubi

#40500 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

NIsta cudno, jesmo li bili Maldivi ili nismo??

Image
Locked