13.06.2020: Prof dr Šukrija Zvizdić:
"Posljednjih dana čuju se špekulacije da je virus oslabio. Jedini koji mogu dati odgovor na to pitanje jesu virusolozi, koji ste vi. Da li je virus u ovom trenutku slabiji nego što je bio prije, recimo, mjesec dana?
"Virus koji je stigao iz Kine pa se proširio po cijelom svijetu nije isti kao onaj kojeg mi danas izolujemo. Međutim, nema naučno egzaktnih dokaza da je virus u tom smislu oslabio, da bi on mogao manje inficirati osobe, da bude blaža klinička slika, ili da imamo neku situaciju kada bi mogli reći da se možemo 100% opustiti.
Virus oslabi kada prolazi određeno vrijeme kroz populaciju. Pošto mi ovdje nemamo širenje virusa kroz populaciju, virus ne može u tom smislu oslabiti, da ne predstavlja patogenog agenta koji bi mogao uzrokovati kod određenih skupina stanovništva težu kliničku sliku, odnosno da ta osoba završi u bolnici, i da ima potrebu za dodatnom ventilacijom i respiratorima. Virus se sigurno promijenio, ali nema dokaza da je oslabio onako kako bi mi to željeli."
22.11.2020: Prof dr Šukrija Zvizdić:
""Tuberkuloza je i dalje veliki problem u BiH. Treba znati da se i ona prenosi respiratornim putem i da primjena maski, držanje distance i održavanje lične higijene mogu biti i povoljni za sve respiratorne bolesti, da ih bude manje, pa i za tuberkulozu. Prema tome, nije u pitanju siromaštvo, slabija ishrana i slično, što pogoduje tuberkulozi, pitanje je kako će se tuberkuloza odraziti na ljude u narednom periodu", govori Zvizdić.
Velikim problemom smatra i činjenicu da su mnoge bolnice u kojima su se liječili pacijenti koji imaju tuberkulozu prilagođene COVID pacijentima.
"Na Podhrastovima se više ne liječe pacijenti od tuberkuloze, gdje su dobijali i terapiju, kao ni u bolnici u Travniku, sve je podređeno samo COVID pacijentima, puno toga se promijenilo. Pacijenti s tuberkulozom se liječe prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije i to treba potcrtati, a ne zastarjelim metodama kao što neki misle", ističe Zvizdić.
Prokomentarisao je naš sagovornik i činjenicu da je Bosna i Hercegovina, prema podacima Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, treća evropska zemlja s najvećim brojem smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa u posljednjih 14 dana.
"To za mene nije čudno. Sramota je da Kanton Sarajevo nema ministra zdravstva, sramota je i da u KS nema barem 50 COVID ambulanti, a ne samo četiri. Dovoljno je reći da u domovima zdravlja nema pokretnih rendgen aparata koje smo imali čak i u ratu. Koronavirus nema visoku stopu smrtnosti kao što imaju velike boginje, AIDS i slično. Broj umrlih je indikator svega, kako radi primarna, sekundarna i tercijarna zaštita", konstatuje Zvizdić."