SDA-All about

hillbill

#58601 Re: SDA-All about

Post by hillbill »

Billy The Pljuc wrote: 24/03/2021 03:15 Ma svi smo mi manje-više zapjenili, možda sam ja i gori od Chisum-a ili bilo koji drugi forumaš koji piše protiv ovih neljudi, pogotovo kad ponese emocija, vrlo je zahtjevno napisati "korektan post" a da se baš nikoga ne dotakne.

Ne znam sa čim bih mogao porediti ovo stanje kod nas, horor možda, čak loše isceniran. Ja nisam bio na području KS u toku rata pa ne mogu sa sigurnošću reći da li je u ratu ovoliko ljudi bilo sahranjivano na dnevnoj osnovi, mišljenja sam da nije ali eto, forumaši koji su preživjeli rat ovdje mogu donijeti ispravan sud o istom.

Svi mi vrlo dobro znamo ko u stvari stoji iza ovakvog stanja i svi smo itekako svjesni svakodnevnih laži plasiranih od strane istih. Ja sebe znam uhvatiti u stanju razjarenosti da bih se mogao komotno spremiti u "centralu" i pobiti ih sve tamo, od čistačice do najvećeg od svih bošnjaka, isto se vrlo često može i "pročitati" u nekim mojim postovima konkretno na temama vezanim za njih.

Lažu nas, varaju i kradu decenijama, što napisa neko od kolega forumaša doveli su nam opstanak u pitanje ali bi se sve dalo "halaliti" da su oni sposobni išta drugo napraviti osim ovog navedenog. Nisu sposobni ni za šta drugo osim toga jer su od svojih početaka radili po matrici podobni a ne sposobni.

Osim što su nas raselili podosta su nas i sahranili, kao što ti sam napisa, kad sve prođe hvaliće se kako su nam dovoljno grobnih mjesta obezbjedili.

Evo jedan reminder na samo vodeću familiju a pored njih krenuvši od državnog pa sve do lokalnog nivoa ih ima isuviše mnogo:

https://zurnal.info/novost/23372/sta-bi ... h-ima-vise

Helem, ko preživi ne treba da zaboravi.
Ma ovo je vec odavno poznato.Napisah tu recenicu dobronamjerno.U njegovom upisu sam prepoznao sebe, sa pjenom, i gorcinom prije mnogo godina.
Ova prevara traje predugo.Jos od ratnih dana.Dok smo mi jurisali u borbu oni su poceli sa privatizacijom.Privatizacijom zacinjenom krvlju,jadom, suzama i bijedom,a koja se nije zaustavila do danas.
Zao mi je sto smo pali na ispitu.Kao narod nismo polozili.Nismo polozili u miru.Ni jedan od ova tri naroda nisu u stanju da iskorace iz kaljuge u kojoj se koprcaju.Nisu hrabri.Nisu ponosni.Nisu pametni.Nemaju m.da da priznaju sebi istinu.Postali su sebicni sitni kalkulanti.
Tesko je zivjeti u tom okruzenju ako imas dvije ciste u glavi, malo ponosa ,i dostojanstva.Ovo sto se dogada u Bosni trebaju psiholozozi, sociolozi, i psihijatri proucavati.Ovi oblici kriminala nisu tako cesti u svijetu,ili cemo okriviti Seferovice i mirna Bosna.....nikom nista.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#58602 Re: SDA-All about

Post by pici »

Federacija BiH je bez vlastite nabavke vakcina, sadakom susjednih i prijateljskih zemalja, osigurala 54.000 hiljade vakcina za proces imunizacije. Međutim, pošiljke vakcina koje su najavljene iz Slovenije i Turske još nisu stigle.
jadno, tuzno, bijedno...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#58603 Re: SDA-All about

Post by pici »

AFERA "RESPIRATORI"
Sebija Izetbegović će danas biti svjedok na suđenju Novaliću i drugima

Image

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sebija- ... /210324002

dno dna, kad kazes da si dotaknuo dno, ove spodobe te razuvjere i pokazu tj dokazu da moze jos dublje... drzava u kojoj ovakvi zive i upravljaju nije za postena nego za pogana insana...
Sigma90

#58604 Re: SDA-All about

Post by Sigma90 »

Ovo je sve Konakovic kriv. Da nije rusio Vladu KS sad bi SDA mogla sve snage usmjeriti na Vakcine. Ovako sad moraju Kanton spasavati i nisu u stanju da se bave iskljucljivo sa Vakcinama. Dino izdajnice, samo cinis stetu po BiH sa Pedjom, Niksicem i onom Irmom u Mostaru.

:lol: :lol: :lol: :lol:
drndalo

#58605 Re: SDA-All about

Post by drndalo »

Nego nesto razmisljam, ako postoji FGR kao pojam, onda valjda kao antipod toga postoji i LSR (Losa Seljadijska Raja), pa bismo je mogli i definisati za pocetak...?
drug_profi

#58606 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Optužiće medije za fabrikovanje afere.
Sanjarko

#58607 Re: SDA-All about

Post by Sanjarko »

drndalo wrote: 24/03/2021 07:57 Nego nesto razmisljam, ako postoji FGR kao pojam, onda valjda kao antipod toga postoji i LSR (Losa Seljadijska Raja), pa bismo je mogli i definisati za pocetak...?
Valjda ruzna seljacka raja, RSR?
joint union

#58608 Re: SDA-All about

Post by joint union »

Black swan wrote: 23/03/2021 15:15
joint union wrote: 23/03/2021 14:08
Black swan wrote: 23/03/2021 14:07 Treba to gasit ko aluminij
Dat' ga HDZ-u?
Sad nam ne treba
Nije trebao ni aluminij?
JThomas

#58609 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

i ima itekako tog otklona i sumnjičavosti prema gradu, ili bar onom što bi on trebao biti. ta je dijagnoza tačna i precizna. naravno, na to se logično nadovezuje i otklon prema knjizi, prema sportu, umjetnosti i otprilike svemu što nije direktno uhljebljavanje birača.
asurbanipal

#58610 Re: SDA-All about

Post by asurbanipal »

Jebo Matrix šta je ovo

BOŠNJAČKA POLITIČKA SCENA ZA POČETNIKE: RAT KLANOVA

Godinama je sukob među „najbitnijim“ bošnjačkim porodicama tinjao. No, nakon što su Beograd i Zagreb pojačali pritisak na institucije BiH, i sukob među „bošnjačkom elitom“ je eskalirao. Istraga.ba donosi kompletnu priču o tome ko je s kim, ko je protiv koga, ko kontroliše koje medije i institucije. Na početku ćemo odmah navesti ko su vođe tzv. „bošnjačkih klanova“. Prvim rukovodi porodica Izetbegović, drugim Bakir Alispahić, trećim Hasan Čengić u okviru kojeg djeluje i “malezijski klan“ Amera Bukvića, četvrtim klanom upravlja porodica Čampara, a petim Fahrudin Radončić.

KLAN IZETBEGOVIĆ

Otkako je, smrću Sulejmana Tihića, preuzeo SDA, Bakir Izetbegović uspostavio je potpunu kontrolu u rukovodstvu Stranke demokratske akcije. Uspio se riješiti većine kadrova Sulejmana Tihića. Redom su odlazili Amir Zukić, Mirsad Kukić, Sadik Ahmetović, Salko Sokolović … Izetbegović je u vrh stranke instalirao ljude koji, barem u javnosti, nemaju izražen „vlastiti stav“,niti pokazuju bilo kakvu odlučnost u trenucima kada treba stati u zaštitu institucija BiH. Među tim kadrovima su Safet Softić, Mirsad Zaimović, Halid Genjac… Jedini kadar Sulejmana Tihića koji je uspio ostati kao „prvi do Bakira“ bio je Asim Sarajlić. Opterećen aferama, Sarajlić je napustio stranačke organe, tako da, osim Adila Osmanovića, u rukovodstvu SDA više nema nijednog Tihićevog čovjeka. Iako formalno nije u Predsjedništvu BiH, Izetbegović, faktički, rukovodi politikom Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana Predsjedništva koji je, zapravo, čuvar državne stolice na kojoj u ovom mandatu ne može sjediti lider SDA. Iz kuće Izetbegovića se rukovodi i vanjskom politikom, jer je ministrica Bisera Turković direktni izbor obitelji Izetbegović. Među najbližim Izetbegovićevim saradnicima su biznismeni koji su svoje carstvo gradili zahvaljujući isključivo bliskosti sa njegovom porodicom. Biznismen Šefkija Okerić slovi i danas za najbližeg prijatelja Bakira Izetbegovića. Tu je još i Hamed Ramić kao vlasnik firme Euroasfalt, koji, ovisno o tome ko je na vlasti“, mijenja „bliske prijatelje“. Ovaj klan suvereno upravlja Kliničkim centrom u Sarajevu kojim rukovodi Sebija Izetbegović, te BH Telecomom iz kojeg je Izetbegoviću bliska porodica Okerić godinama izvlačila novac. Federalni premijer Fadil Novalić isključivo radi po uputama ove grupacije, te im omogućava poslove u namjenskoj industriji. Za sigurnosni sektor, u ime ovog klana, zadužen je Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno sigurnosne agencije BiH, koji je godinama bio pratilac Alije Izetbegovića. Jedan od „ideologa“ ovog klana je i Fikret Muslimović, bivši službenik KOS-a. Grupaciji pripada i Fikret Prevljak, aktualni predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, „vladar Ilidže“ i ratnog sarajevskog tunela preko kojeg je ulazila sva pomoć u Sarajevo. „Operativci“ na nižem novou su uposlenik BBI banke Ahmed Čorbo, te Haris Zahiragić koji je u stranačko-prijateljskim odnosima sa Jasminom Izetbegović. Tu je i Muhamed Šabanović, široj javnosti poznat kao „Hu iz ju“.

Toj grupi još pripada direktor Zavoda za statistiku Federacije BiH Emir Kremić. Od „manjih stranaka“ na koju ovaj klan polaže pravo je i dio DF-a Željka Komšića. Kada su u pitanju mediji, klan kontroliše Simurg mediu, odnosno portal Faktor i magazin STAV. Ova grupa ima podršku vlasti Redžepa Tajipa Erdogana.

KLAN BAKIRA ALISPAHIĆA

Drugim klanom rukovodi Bakir Alispahić, ratni ministar unutrašnjih poslova RBiH koji je zbog slučaja Pogorelica završio na crnoj listi SAD-a. Najbitniji Alispahićev suradnik je Enver Mujezinović, dugogodišnji kadar Službe državne bezbjednosti, odnosno AID-a. Alispahić je osnivač firme AC Quattro koja je godinama bila ekskluzivni dobavljač automobila u javnim preduzećima kojima su upravljali kadrovi Sulejmana Tihića, odnosno SDA. Nakon što je Bakir Izetbegović preuzeo SDA, Alispahić je izbačen iz stranačkih struktura. Ovom klanu pripadao je i bivši federalni ministar energije, rudarstva i energetike Erdal Trhulj koji je ključne pozicije u namjenskoj industriji prepustio Bakir Alispahiću. Tako je za direktora Pretisa postavljen Hajrudin Pezo, bivši uposlenik AC Quattra, dok je član Nadzornog odbora konjičkog Igmana bio Haris Alispahić, sin Bakira Alispahića. Prvog Alispahićevog saradnika, bivšeg AID-ovca Envera Mujezinovića, Trhulj je postavio za direktora Direkcije za namjensku industriju FBiH, odakle ga je, nekoliko godina kasnije, uklonio Izetbegovićev kadar Fadil Novalić. U sigurnosnom sektoru Alispahić je kontrolisao poslove Edina Vranja, bivšeg šefa kriminalističke policije FUP-a. Vranj je nakon penzionisanja u FUP-u, zajedno sa Enverom Mujezinovićem osnovao privatnu detektivsku agenciju PRO Veritas koja, za potebe ovog klana, prati političke protivnike.

Klan upravlja i Novinskom agencijom Patria, odnosno portalom NAP preko kojeg se Alispahić obračunava sa neistomišljenicima. Osim bivših kadrova SDA, grupaciji su bliski i pojedini kadrovi DF-a, poput Mide Karovića i Rusmira Mesihovića, te kompletan SDP sa Nerminom Nikšićem na čelu. Tokom premijerskog mandata Nermina Nikšića Alispahić je rasporedio svoje kadrove u namjensku industriju, a njegove su firme izvodile radove i na gradnji autoputeva. Osim SDP-a, tu je još i dio Naše stranke koji kontroliše Sabina Ćudić, inače kćerka Seada Ćudića, dugogodišnjeg službenika UDBA-e i jednog od najbližih saradnika Envera Mujezinovića. Klan Alispahić zahvaljujući Enveru Mujezinoviću gaji dobre veze sa srbijanskim trgovcima oružjem okupljenim oko porodice Slobodana Tešića. Osim Alispahića i Mujezinovića, veliki uticaj u ovoj grupaciji imaju braća Ismet i Faris Gavrankapetanović, koji upravljaju Općom bolnicom. Gavrankapetanovići su, tokom Alispahićevog vladanja SDA-om, suvereno upravljali zdravstvom u Kantonu Sarajevo. Tokom mandata Nedžada Korajlića Fakultet kriminalističkih nauka godinama je bio “naučna” baza ovog klana koji je godinama bio u sokobu sa klanom Čampara, ali su nedavno „zakopali ratne sjekire“.

KLAN ČAMPARA

Iako mnogi Denisa Zvizdića smatraju vođom ove grupacije, klanom, zapravo, upravlja Rabija Sada Čampara. U pitanju je bivša „državna službenica“ u MUP-u Kantona Sarajevo koja je penzionisana u činu policijskog generala. Ona je majka, u javnosti poznatih, Dubravka i Aljoše Čampare. Rabija Čampara je, inače, tetka Denisa Zvizdića. Najaktivniji član ove grupe je Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova, potpredsjednik Doma naroda FBiH, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i neoficijelni urednik portala Pressmedia. Ovaj je klan namjeravao Dubravka Čamparu instalirati za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH, što je, u konačnici, spriječio Bakir Izetbegović. Nakon toga započeo je obračun na relaciji Čampare-Izetbegovići. Baza ovog klana je u Novom Gradu u Sarajevu, gdje je uspostavljena puna saradnja sa Husom Ćesirom, biznismenom poznatom po napadu „na kameru“. Zastupnica Admela Hodžić koja je napustila SDA i pridružila se Čampari bivša je uposlenica Ćesirovih firmi. Klan Čampara najvećim dijelom kontroliše bošnjačke kadrove u pravosuđu, a svoj su uticaj pojačali zbližavanjem sa predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom, zatim njegovim prijateljem Muhamedom Ajanovićem i, na kraju, sa potpredsjednikom HDZ-a Mijom Krešićem. Jedan od „pravosudnih kadrova“ ovog klana je i državni tužilac Džermin Pašić koji je istraživao slučaj respiratori po uputama Dubravka Čampare. Klan je popravio odnose i sa Olegom Čavkom , državnim tužiocem koji potpisuje sve dokumente protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića kojeg ovaj klan, u saradnji sa SNSD-om i HDZ-om, nastoji srušiti. „Sigurnosni operativci“ ove grupe su Damir Vejo, direktor policijske akademije, te Adis Drnda, dugogodišnji službenik SIPA-e, koji je ranije bio privođen zbog sumnjivih poslova sa vehabijskim pokretom.

Kada su u pitanju mediji, klan Čampara u potpunosti kontroliše Pressmedia, ali znatan uticaj ima i na HDZ-u bliskom portalu Klix.ba, te portalu Inforadar Almedina Šišića. Grupaciju, također, promoviše i „nezavisna analitičarka Ivana Marić“ Biznismeni koji podržavaju ovaj klan su Senad Kevelj i Hamid Pršeš. Kevelj je vlasnik IT firme u Mostaru, te je godinama od Čampari bliskih kadrova u SDA dobijao poslove.

Hamid Pršeš je suvlasnik Privredne banke Sarajevo i dioničar u nekoliko firmi namjenske industrije. Pršeša i Čamparu spaja „mržnja“ prema Fadilu Novaliću i firmi KM Trade, a u pozadini svega je podjela plijena u namjenskoj industriji kojom sada, preko Novalića, vlada Izetbegovićev klan. Zahvaljujući vezama sa Pršešom, Aljoša Čampara ima dobre relacije u „međunarodnoj zajednici“. Naime, funkciju političke direktorice Delegacije EU u BiH obavlja Elizabet Tomasinec koja je supruga Hamida Pršeša, pa je, stoga, u Izvještaju o napretku BiH koji je nedavno objavila EU, posebno istaknut slučaj respiratori. Iako su godinama bili u sukobu sa Fahrudinom Radončićem, klan Čampara je posljednjih mjeseci s njim uspostavio primirje.

KLAN RADONČIĆ

Klan Fahrudina Radončića, najuspješnijeg doseljenika u BiH, veći dio svoje moći crpi preko Dnevnog avaza koji služi kao batina za „neposlušne kadrove”. Drugi dio moći Radončić crpi preko pravosudnih funkcionera koje kontroliše. Jedan od njih je državni tužilac Oleg Čavka koji je, zajedno sa Dijanom Kajmaković, bio ličnost godine Dnevnog avaza. Čavka je obustavio sve istrage protiv Avazovog biznis partnera Nasera Keljmendija i bio ključni svjedok protiv tužioca Bože Mihajlovića koji izdao naredbu za hapšenje Fahrudina Radončića.

Dio ove grupacije je i Jadranka Lokmić Misirača, još uvijek aktualna potpredsjednica VSTV-a, čiji je sin Boriša direktor Operatora za obnovljive izvore energije. Radončićeva „spona“ sa pravosuđem je dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu Muhamed Ajanović koji je jedan od najbližih prijatelja Milana Tegeltije. Za parlamentarni život i procedure Radončićev čovjek od povjerenja je Munib Jusufović, aktualni delegat u Domu naroda. Osim toga, Sanela Prašović je zadužena za „kontroliranje“ sutkinje Suda BiH Dalide Burzić. Za sigurnosna pitanja zadužen je Bakir Dautbašić, dugogodišnji sekretar Ministarstva sigurnosti BiH. Ovoj grupaciji pripadao je i Almir Džuvo, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije. Na medijskom planu, Radončićev klan kontroliše Avaz i portal Raport. Klan Radončić, preko Edite Đapo i Fuada Čibukčića kontroliše i projekte u oblasti “ekologije” preko kojih se godišnje iz budžeta FBiH izvuče najmanje deset miliona maraka. Za cestogradnju je zadužen Adnan Terzić. Grupacija blisko sarađuje sa svim kadrovima HDZ-a BiH i SNSD-a, jer Radončić godinama gaji dobre veze sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom.

MALEZIJSKI KLAN

Hasan Čengić godinama je slovio za jednog od najmoćnijih Bošnjaka. Njegovo ime nalazi se na crnoj listi SAD-a zbog veza sa Iranom. Svoju moć je crpio isključivo preko Islamske zajednice u BiH. Jedan od njegovih najodanijih kadrova je Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad. Čengić je ideolog i Rifatu Hozanoviću, duhovnom vođi lokalne stranke u Cazinu poznate kao A-SDA.

Kao podgrupa Čengićevog klana djeluje tzv. „malezijski klan“, a koji predvodi direktor BBI Banke Amer Bukvić. Ovaj klan upravlja Narodom i Pravdom Elmedina Konakovića. Za sigurnosna pitanja zadužen je Kemal Ademović, bivši visokopozicionirani službenik AID-a i kum aktualnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića koji ga je i uveo u obavještajne poslove. Brat Kemala Ademovića je službenik SIPA-e, a usko sarađuju i sa zaštitarskom agencijom SWORD Security. „Malezijski klan“ upravlja i televizijom Al Jazeera. Jedan od direktora Al Jazeere Tarik Đođić tokom rata je bio šef kabineta Hasana Čengića, dok je Edhem Fočo oženio Nađu Lutvikadić, dajdžičnu Hasana Čangića. U okviru ove grupacije djeluje i biznismen Gordan Memija, a račune BBI Banke za pranje novca je koristio i Mirza Gačanin, član kartela Tito i Dino. Jedan od članova ove grupacije je i Amel Kovačević, bivši NiP-ov ministar finansija i dugogodišnji izvršni direktor BBI Banke. Njegovo ime se našlo u aferi „Panama Papers“. „Malezijski klan” je uspostavio dobre odnose sa Alispahićevom grupacijom, a sve je izvjesnija saradnja i sa Fahrudinom Radončićem.

Praktično sve uvezano rodbinsko-tazbinsko-obavještajnim vezama

I kaže neko izađi na izbore, glasaj za "naše", glasaj za "promjene".

Nema naših, imaju samo njihovi :run:

Treba samo gledati sebe i vlastitu guzicu...
asurbanipal

#58611 Re: SDA-All about

Post by asurbanipal »

drug_profi wrote: 24/03/2021 09:06 Optužiće medije za fabrikovanje afere.
Pa i mediji su njihovi.
Billy The Pljuc

#58612 Re: SDA-All about

Post by Billy The Pljuc »

noviclan wrote: 24/03/2021 04:35
Billy The Pljuc wrote: 24/03/2021 03:15 Ma svi smo mi manje-više zapjenili, možda sam ja i gori od Chisum-a ili bilo koji drugi forumaš koji piše protiv ovih neljudi, pogotovo kad ponese emocija, vrlo je zahtjevno napisati "korektan post" a da se baš nikoga ne dotakne.

Ne znam sa čim bih mogao porediti ovo stanje kod nas, horor možda, čak loše isceniran. Ja nisam bio na području KS u toku rata pa ne mogu sa sigurnošću reći da li je u ratu ovoliko ljudi bilo sahranjivano na dnevnoj osnovi, mišljenja sam da nije ali eto, forumaši koji su preživjeli rat ovdje mogu donijeti ispravan sud o istom.

Svi mi vrlo dobro znamo ko u stvari stoji iza ovakvog stanja i svi smo itekako svjesni svakodnevnih laži plasiranih od strane istih. Ja sebe znam uhvatiti u stanju razjarenosti da bih se mogao komotno spremiti u "centralu" i pobiti ih sve tamo, od čistačice do najvećeg od svih bošnjaka, isto se vrlo često može i "pročitati" u nekim mojim postovima konkretno na temama vezanim za njih.

Lažu nas, varaju i kradu decenijama, što napisa neko od kolega forumaša doveli su nam opstanak u pitanje ali bi se sve dalo "halaliti" da su oni sposobni išta drugo napraviti osim ovog navedenog. Nisu sposobni ni za šta drugo osim toga jer su od svojih početaka radili po matrici podobni a ne sposobni.

Osim što su nas raselili podosta su nas i sahranili, kao što ti sam napisa, kad sve prođe hvaliće se kako su nam dovoljno grobnih mjesta obezbjedili.

Evo jedan reminder na samo vodeću familiju a pored njih krenuvši od državnog pa sve do lokalnog nivoa ih ima isuviše mnogo:

https://zurnal.info/novost/23372/sta-bi ... h-ima-vise

Helem, ko preživi ne treba da zaboravi.
:skoljka:
:skoljka:
Billy The Pljuc

#58613 Re: SDA-All about

Prekucali su oni i matrix, sve pa puta 3 minimum.

Meanwhile najveća od svih hanuma:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbeg ... /210324035

Dobro smo mi i prošli, i frizerka je bila haman u igri, ko zna kakve bi nam tek ona respiratore nabavila.
Osim_13

#58614 Re: SDA-All about

Post by Osim_13 »

Billy The Pljuc wrote: 24/03/2021 10:05 Prekucali su oni i matrix, sve pa puta 3 minimum.

Meanwhile najveća od svih hanuma:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbeg ... /210324035

Dobro smo mi i prošli, i frizerka je bila haman u igri, ko zna kakve bi nam tek ona respiratore nabavila.
Jedva čekam šta će iz centrale narediti, nema nam Linge jutros, čeka Rijanu :lol:
JThomas

#58615 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

frizerka ili fikret, golema razlika...
Osim_13

#58616 Re: SDA-All about

Post by Osim_13 »

Iznese tužilac Viber prepisku Sebije sa Kalajdžićkom, kae ženo draga ovo ništa ne valja :lol:

Ja stvarno ne znam više kakva lobotomija vlada među narodom.
JThomas

#58617 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

pa dobro sad, 30ak posto glasova od izašlih, 16-17 od ukupnog broja...a bar pola i tih shvata, samo ima interes.
Billy The Pljuc

#58618 Re: SDA-All about

"10:00

Tužilac Pašić je predočio i službeni mail od 01. 04. koji je iz Ureda premijera FBiH poslat na kabinet direktorice KCUS-a.

“Možda se nakon ovog sjetite da li je iko od vas tražio pomoć oko nabavke respiratora”

U sadržaju maila piše:

Poštovana Vildana, obavješteni smo od kompanije Srebrena malina da ne može isporučiti ove respiratore i dostavili su novu ponudu da možemo dobiti u sedam dana, ako budemo brzo reagirali.

“Nisam sigurna da se ovog sjećam”

Ako vam pokažem prilig ovog mail, da li bi se onda mogli sjetiti? Tužilac je pokazao sadržaj maila

“Ne”

A ko je Vildana?

“Moja bivša sekretarica”

“Ja ovo nisam nikad vidjela”.

Ona je kazala da ovo nije službena prepiska, međutim Pašić je pitao da li je moguće da ono što dođe na mail KCUS-a nije službeno?

“Ne, mora doći na protokol”.

Da li je ovo službena e-mail adresa direktora?

“Jeste”

Dakle ono što vam dođe na taj mail vi ne zavodite na protokol?

“Ja mail doposivanje ne smatram zvaničnim, samo ono što dođe na protokol”.

Je li to neki nekim internim aktima regulisano u KCUS-u ili podzakonski akt?

“Ne postoje takvi akti koji to regulišu”.

Da li poznajete Edite Kalajdžić?

“Poznajem, kad sam došla na KCUS ona je bila predsjednika Upravnog odbora”.

Da li ste s njom imali bilo kakvu vrstu komunikacije oko respiratora?

“Ja sam vam i u istrazi rekla da je poznam samo službeno i da sam je jednom upoznala. Ona je detaljna i sitnjičava, nadam se da se neće uvrijediti. Kad sam na portalima vidjela kutije s navodnim respiratorima, vidjela sam i ugovore sa različitim oznakama. Ja sam je tad nazvala i pitala zašto tako, ona mi je rekla da ne zna, da nije u tome učestvovala”.

Da li se to odnosilo na respiratore ACM812A?

“Ne znam”.

U odnosu na bilo koje oznake koje ste vidjeli, da li ste se izjašnjavali o kvalitetu respiratora koji su nabavljani?

“Kako ću, ja sam ginekolog, ja se bavim drugim stvarima”.

Potom je Pašić tražio da se predoče telefonske komunikacije kako bi dokazao da je ipak bilo razgovora o respiratora.

Kako je pojasnio, radi se razgovoru dva druga svjedoka koji prepričavaju razgovor s dr. Izetbegović.

Sudinica je pitala koje je vrsta komunikacije, na šta je Pašić kazao da se radi o viber-komunikaciji.

28.04.2020 godine u komunikaciji Edite Kalajdžić i Hasana Ganibegovića:

“Seb. zove, loši respiratri, užas, u ogromnom smo problemu, ako je to tačno, a jeste garant”, glasila je poruka Edite Kalajdžić.

Da li ste razgovrali i da li

“Meni je ovo nejasno, tu nema mog imena. Drugo, ja nisam tu da kažem kakvi su respiratori. Oni se stavljaju na glavu, a ono čime se ja bavim je daleko od toga. Ja sam samo jednom komentirala, ali to nije kvalitet”.

Ona je negirala da je razgovarala o kvalitetu respiratora.

09:36

Potom je tužilac Pašić pokazao ugovor nakon čega se dr. Izetbegović prisjetila.

Ovo su sastavila vaša stručna tijela?

“Da”.

Koja je cijena?

“Ne znam”

Sjećate li se ishoda ovog ugovora, je li realiziran?

“Nije.”

Zašto?

“Tehnička služba me obavijestila da je ta firma obavijestila da je neko ponudio četiri puta veću cijenu za te iste respiratori.”

U odnosu na poziv za hitni pregovarački postupak, koliko je vremena prošlo od upućivanja poziva do zaključenja ugovora?

“Ne sjećam se.”

Možete li se sjetiti, u tom vremenskom periodu, koji su načini plaćanja bili? KCUS ili neko drugi?

“Ne sjećam se”.

Da li ste vi od proglašanje pandemije u potrebi nabavke imali kontakte sa premijerom Vlade FBiH, direktorom FUCZ ili nekim drugim iz Vlade?

“Malo je dugo pitanje, dok dođete do kraja, ja zaboravim početak. Može li konkretnije?”

Jeste li pričali sa premijerom?

“Ne sjećam se jesam li sa premijerom, ali sam razgovarala sa svakim živim u komšiliku, frizerkom”.

Ti razgovori sa frizerkom mi nisu interesantni. A sa direktorom FUCZ?

“Ne”

Sa bilo kojim drugim službenikom Vlade?

“Razgovarala sam sa Marinom Bera, koja je nakon razgovara s mnom, poslala formular, hitan zahtjev o tome šte treba KCUS-u. Dobili smo poziv u pisanoj formi”.

Da li ste vi kao direktor KCUS-a upoznati da li je KCUS ili službe na bilo koji način konsultovani o vrstama respiratora koje će Vlade FBiH nabaviti?

“Ne”.

09:24

Izetbegović je kazala da je dobila zvanični poziv na proširenu sjednicu Vlade FBiH na kojoj se raspravljalo o nabavci medicinske opreme.

Na upit tužioca Džermina Pašića da li je bilo ikakvih nabavki u odnosu na član 10 zakona o javnim nabavkama.

“Mi nismo imali takve nabavke, s obzirom da ste poslali jednu osobu iz Tužialštva i SIPA-e i oni su pratili naše nabavke i potvrdili su da nismo imali”

Jeste li pročitali saopćenje Agenciji

“Jesmo, na kriznom štabu”.

Da li ste vi po potrebama svojim provodili javne nabavke?

“Nismo”

Da li ste krenuli u nabavku?

“Mi smo odlučili obaviti kupovinu, ali nismo imali priliku.”

Da li ste pokrenuli bilo kakav postupak?

“Bio je postupak na 4 ili 6 ponuda. I to je uz saglasnost Upravnog odbora, ali nije realiziran”.

Meni nije bilo jasno objašnjenje gospodina Salčina. Ja se nisam usuđivala postupiti po tome.

Da li postoje stručne službe na KCUS-u koje su zadužene za javne nabavke?

“Apsolutno, imamo službu za javne nbavke. Mi smo na sjendici Kriznog štaba odlučili da nam još uvijek možemo izdržati.

Mi smo imali 112 respiratora. Jako je važno da se zna da su neki trajno blokirani teškim pacijentima. Imali smo djevojčicu koja je 13 godina na respiratoru, vegetira”

Sjećate li se s kojom firmam ste krenuli u javnu nabavku?

“Ne sjećam se, bile su četiri”

Kako ste vi postupili?

“Po odluci Upravnog odbora. Naša služba za lijekove i tehniku su pripremili tehnički i tendersku dokuntaciju.

Da li ste vi u tome učestvovali?

“Ne, kao direktor ne, jer to nije moj posao”.

Niste imali pregovore?

“Ne, ja ne pregovaram s dobavljačima”.

Da li se sjećate detalja sa firmom CUBICUS?

“Ne sjećam se detalja”.

Obzirom da ste potpisali ugovor sjećate li se njegovo naziva ili predmetu nabavke?

“Mislim da se radilo o respiratorima”

Tužilac je potom htio potom predočiti ugovor koji je KCUS potpisao sa firmom CUBICUS ali je odbrana optuženih uložila prigovor jer svjedok u toku istrage nije predočen svjedokinji.

Tužilac Pašić je kazao da on nije mogao predvidjeti da se svjedokinja neće moći sjetiti ugovora koji je potpisala, na šta je sutkinja odobrila prikaz ugovora."
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#58619 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

JThomas wrote: 24/03/2021 10:20 pa dobro sad, 30ak posto glasova od izašlih, 16-17 od ukupnog broja...a bar pola i tih shvata, samo ima interes.
Koji je fazon sa odgovorom "ne sjecam se"u krivicnom postupku?
JThomas

#58620 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

:mrgreen: pa da se ne sjećaš.
joint union

#58621 Re: SDA-All about

Post by joint union »

_BataZiv_0809 wrote: 24/03/2021 10:26
JThomas wrote: 24/03/2021 10:20 pa dobro sad, 30ak posto glasova od izašlih, 16-17 od ukupnog broja...a bar pola i tih shvata, samo ima interes.
Koji je fazon sa odgovorom "ne sjecam se"u krivicnom postupku?
Nisi slag'o, nisi nista ni rek'o.
spinel_

#58622 Re: SDA-All about

Post by spinel_ »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/medimpe ... /komentari
Medimpex nije dostavio dokumentaciju, za sada ništa od vakcina iz Rusije za Federaciju BiH
GDje sad konjina Zagaragic da pohvali Fadila..
Smetljari
Osim_13

#58623 Re: SDA-All about

Post by Osim_13 »

spinel_ wrote: 24/03/2021 10:29
https://www.klix.ba/vijesti/bih/medimpe ... /komentari
Medimpex nije dostavio dokumentaciju, za sada ništa od vakcina iz Rusije za Federaciju BiH
GDje sad konjina Zagaragic da pohvali Fadila..
Smetljari
Ma Rusi, politička podvala, Kifla uzurpirao...nastavi niz...
Billy The Pljuc

#58624 Re: SDA-All about

Sad će mi se opet prebacivati da postam "ponjave" od teksta, jbga sorry.

Red laži pa red "amnezije", interesantno nadasve kako ovi na vlasti zaboravljaju ne tako davnu prošlost ali se sjećaju "frizerki iz Bergama" i sl.
Osim_13

#58625 Re: SDA-All about

Post by Osim_13 »

Boga mi, danas ni dupli niz salame neće pomoći.
Post Reply