Pa što gledaš ovo po svijetu, a ne znaš kako je kod tebe
Gdje se odseljava bh stanovništvo?
-
Guadalajara
#576 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
-
moonca
#577 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
. pise se o Danskoj.. i ja se iznenadih da su takvi.. no, mozda je i za ocekivati...
-
u-pet-deka
#578 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Dostupnost alkoholu i duge zime. Otrovna kombinacija.
- sinuhe
#579 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
To je zato sto u drugim zemljama zene ne prijavljuju nasilje. U nordijskim zemljama se slobodnije govori o svemu. Za zene i djecu to su dobre zemlje.moonca wrote: ↑22/03/2021 23:40 .. prilicno agresivni..
..Najveća stopa nasilja nad ženama u zemljama EU zabilježena je u tri nordijske zemlje: Danskoj (52 odsto), Finskoj (47odsto) i Švedskoj (46 odsto). Najmanja stopa zabilježena je u Polsjkoj, Austriji i Hrvatskoj, oko 20 odsto. U Njemačkoj 35 odsto žena trpi nasilje što je nešto iznad evropskog prosjeka koji leži na 33 procenta.
-
moonca
#580 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
hm .. ne znam da li je olakshavajuca okolnost..sloboda govora..ali, ne utice na smanjenje nasilja.. nad zenama... s time i djece.sinuhe wrote: ↑23/03/2021 06:55To je zato sto u drugim zemljama zene ne prijavljuju nasilje. U nordijskim zemljama se slobodnije govori o svemu. Za zene i djecu to su dobre zemlje.moonca wrote: ↑22/03/2021 23:40 .. prilicno agresivni..
..Najveća stopa nasilja nad ženama u zemljama EU zabilježena je u tri nordijske zemlje: Danskoj (52 odsto), Finskoj (47odsto) i Švedskoj (46 odsto). Najmanja stopa zabilježena je u Polsjkoj, Austriji i Hrvatskoj, oko 20 odsto. U Njemačkoj 35 odsto žena trpi nasilje što je nešto iznad evropskog prosjeka koji leži na 33 procenta.
- stubrijez
#581 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Naopako si shvatila... nije gore veci broj samo zato sto zene otvoreno govore vec to minus kod nas je uglavnom sramota rec da si bila bjena i onda kad dobije jedno 50ti puta ode u policiju kazu gdje si dosad bila, isl. hocu da kazem nemas kome ni prijavit niti ima kakve adekvatne sankcije ni koristi od toga doticna osoba stavise dospijeva po oko sumnje, treazi se krivica kod zrtve kako to vec biva u ovom smijesnom drustvu. Pa ljudi kriju da imaju koronu, idu na posao, krecu se, nemas sta dalje rec... Razlika nas i te tri nabrojane zemlje je ogromna u svakom pogledu pocevsi od pojedinca nadalje...
Last edited by stubrijez on 23/03/2021 12:47, edited 1 time in total.
-
moonca
#583 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ankete su anonimene.. nisu izvjestaji iz policije..... ali, prijavljen ili ne. zene su ugrozene.... a, posebno u tim zemljama... zasto..stubrijez wrote: ↑23/03/2021 12:46 Naopako si shvatila... nije gore veci broj samo zato sto zene otvoreno govore vec to minus kod nas je uglavnom sramota rec da si bila bjena i onda kad dobije jedno 50ti puta ode u policiju kazu gdje si dosad bila, isl. hocu da kazem nemas kome ni prijavit niti ima kakve adekvatne sankcije ni koristi od toga doticna osoba stavise dospijeva po oko sumnje, treazi se krivica kod zrtve kako to vec biva u ovom smijesnom drustvu. Pa ljudi kriju da imaju koronu, idu na posao, krecu se, nemas sta dalje rec... Razlika nas i te tri nabrojane zemlje je ogromna u svakom pogledu pocevsi od pojedinca nadalje...
.. sta joj vrijedi sloboda - kad je prebijena..ccc
-
foxlife
#584 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
mi imamo 3% nepismenih
mozda i vise od 50% informaticki nepismenih
sta mislis koliko njih je ispunilo anketu a koliko je medju njima zrtve nasilja nad zenama?
u skandinaviji je to puno otvorenije i sto se tice pricanja i sto se tice svega drugog tako da zbog toga se cini da je nasilje nad zenama isto kao i u bih npr da ne pricamo o manje razvijenim zemljama arapske africke azijske itd
mozda i vise od 50% informaticki nepismenih
sta mislis koliko njih je ispunilo anketu a koliko je medju njima zrtve nasilja nad zenama?
u skandinaviji je to puno otvorenije i sto se tice pricanja i sto se tice svega drugog tako da zbog toga se cini da je nasilje nad zenama isto kao i u bih npr da ne pricamo o manje razvijenim zemljama arapske africke azijske itd
-
detroit-mercy
#585 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Gledaj ti nikako da skontas neke stvari, kod nas je dio folklora (kod dobrog dijela stanovnistva) da zena povremeno dobije pljeku i ma koliko se mi trudili da kazemo nije tako u stvarnosti se to desava jako cesto. Ili dio folklora je da te i djever ili svekar malo izdeveta ako ne slusas. O ono verbalnom jebavanju majke, pa svako svakome jebe majku, pa sto ne bi i covjek zeni.moonca wrote: ↑23/03/2021 12:52Ankete su anonimene.. nisu izvjestaji iz policije..... ali, prijavljen ili ne. zene su ugrozene.... a, posebno u tim zemljama... zasto..stubrijez wrote: ↑23/03/2021 12:46 Naopako si shvatila... nije gore veci broj samo zato sto zene otvoreno govore vec to minus kod nas je uglavnom sramota rec da si bila bjena i onda kad dobije jedno 50ti puta ode u policiju kazu gdje si dosad bila, isl. hocu da kazem nemas kome ni prijavit niti ima kakve adekvatne sankcije ni koristi od toga doticna osoba stavise dospijeva po oko sumnje, treazi se krivica kod zrtve kako to vec biva u ovom smijesnom drustvu. Pa ljudi kriju da imaju koronu, idu na posao, krecu se, nemas sta dalje rec... Razlika nas i te tri nabrojane zemlje je ogromna u svakom pogledu pocevsi od pojedinca nadalje...
U tim tamo zemljama, malo nek povisi glas oni ce to prijaviti kao nasilje, sto se opet negdje drugdje smatra folklorom. Na stranu to sto ako prijavis nasilje koji su mehanizim zastite od strane drzave. U Danskoj su sigurno za 10 klasa iznad nas i drzava intervenise i na najmanju naznaku istog. Da ne pricamo o ekonomskoj slobodi, mentalitetu i slicno.
To sto se u Afganistanu rijetko prijavljuje nasilje nad zenama ne znaci da ga nema, nego vise je do toga kome ces ga prijaviti i koje su posljedice istog.
-
u-pet-deka
#586 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ma je i nije, ali kad otvoriš usta tu je i država da pomogne a ne sam si sa brigom.
Zatim opet imate neke afričke žene koje će muža optužiti da ih ne voli, jer ju nije nikad pretukao.
Zatim opet imate neke afričke žene koje će muža optužiti da ih ne voli, jer ju nije nikad pretukao.
-
moonca
#587 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
To sto ti napises da ja ne shvatam, koristish da izbacish ''jako cudne obicaje' kao da se hvalis istim... sve sto si naveo je odraz sredine....detroit-mercy wrote: ↑23/03/2021 13:30Gledaj ti nikako da skontas neke stvari, kod nas je dio folklora (kod dobrog dijela stanovnistva) da zena povremeno dobije pljeku i ma koliko se mi trudili da kazemo nije tako u stvarnosti se to desava jako cesto. Ili dio folklora je da te i djever ili svekar malo izdeveta ako ne slusas. O ono verbalnom jebavanju majke, pa svako svakome jebe majku, pa sto ne bi i covjek zeni.moonca wrote: ↑23/03/2021 12:52Ankete su anonimene.. nisu izvjestaji iz policije..... ali, prijavljen ili ne. zene su ugrozene.... a, posebno u tim zemljama... zasto..stubrijez wrote: ↑23/03/2021 12:46 Naopako si shvatila... nije gore veci broj samo zato sto zene otvoreno govore vec to minus kod nas je uglavnom sramota rec da si bila bjena i onda kad dobije jedno 50ti puta ode u policiju kazu gdje si dosad bila, isl. hocu da kazem nemas kome ni prijavit niti ima kakve adekvatne sankcije ni koristi od toga doticna osoba stavise dospijeva po oko sumnje, treazi se krivica kod zrtve kako to vec biva u ovom smijesnom drustvu. Pa ljudi kriju da imaju koronu, idu na posao, krecu se, nemas sta dalje rec... Razlika nas i te tri nabrojane zemlje je ogromna u svakom pogledu pocevsi od pojedinca nadalje...
U tim tamo zemljama, malo nek povisi glas oni ce to prijaviti kao nasilje, sto se opet negdje drugdje smatra folklorom. Na stranu to sto ako prijavis nasilje koji su mehanizim zastite od strane drzave. U Danskoj su sigurno za 10 klasa iznad nas i drzava intervenise i na najmanju naznaku istog. Da ne pricamo o ekonomskoj slobodi, mentalitetu i slicno.
To sto se u Afganistanu rijetko prijavljuje nasilje nad zenama ne znaci da ga nema, nego vise je do toga kome ces ga prijaviti i koje su posljedice istog.
No, @u_ pet_ deka - je naveo - alkoholizam, depresiju.... vjerujem i klima.. nedodstatak sunca...
-
u-pet-deka
#588 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Alkohol ima ulogu svoju. Uglavnom zato što je u Finskoj i Danskoj jednostavan pristup i nije toliko skup u odnosu na standard cijena. U Švedskoj alkohol regulira država, a kupovina je ograničena, a možda čak i registrirana u bazi podataka, - nisam siguran, ali ne bi me iznenadilo da jeste. U Norveškoj i na Islandu opet druga priča. Tamo je alkohol jednostavno, abnormalno preskup, pa je kupovina 'nemoguća' čak ni u usporedbi sa životnim standardom, jer bi ostali praznih džepova vrlo brzo.moonca wrote: ↑23/03/2021 14:34To sto ti napises da ja ne shvatam, koristish da izbacish ''jako cudne obicaje' kao da se hvalis istim... sve sto si naveo je odraz sredine....detroit-mercy wrote: ↑23/03/2021 13:30Gledaj ti nikako da skontas neke stvari, kod nas je dio folklora (kod dobrog dijela stanovnistva) da zena povremeno dobije pljeku i ma koliko se mi trudili da kazemo nije tako u stvarnosti se to desava jako cesto. Ili dio folklora je da te i djever ili svekar malo izdeveta ako ne slusas. O ono verbalnom jebavanju majke, pa svako svakome jebe majku, pa sto ne bi i covjek zeni.
No, @u_ pet_ deka - je naveo - alkoholizam, depresiju.... vjerujem i klima.. nedodstatak sunca...da li su navedene zemlje i zemlje pozeljne za 'novi zivot' balkanaca....ili su perfektne - zbog -tradicije devetanja zena
-
detroit-mercy
#589 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ko se hvali, ja samo ukazujem da to postoji, da je puno vise nasilja u porodici na jednom Balkanu nego u Danskoj, jer se na Balkanu neke stvari uce od malena. Sto nas opet vodi ka tradiciji, kod mene susjed bio kod nekog Albanca na svadbi i sjeo na guzicu kad je vidio da je recimo mlada cijelo vrijeme svadbe stajala okrenuta ka zidu jer je to obicaj u Albanijimoonca wrote: ↑23/03/2021 14:34To sto ti napises da ja ne shvatam, koristish da izbacish ''jako cudne obicaje' kao da se hvalis istim... sve sto si naveo je odraz sredine....detroit-mercy wrote: ↑23/03/2021 13:30Gledaj ti nikako da skontas neke stvari, kod nas je dio folklora (kod dobrog dijela stanovnistva) da zena povremeno dobije pljeku i ma koliko se mi trudili da kazemo nije tako u stvarnosti se to desava jako cesto. Ili dio folklora je da te i djever ili svekar malo izdeveta ako ne slusas. O ono verbalnom jebavanju majke, pa svako svakome jebe majku, pa sto ne bi i covjek zeni.
No, @u_ pet_ deka - je naveo - alkoholizam, depresiju.... vjerujem i klima.. nedodstatak sunca...da li su navedene zemlje i zemlje pozeljne za 'novi zivot' balkanaca....ili su perfektne - zbog -tradicije devetanja zena
A nove zemlje su pozeljne najvise zbog ovih ranih penzija pa kad se tome stalo u kraj svi vicu ja sranja u Danskoj
Ali elem, samo nastavi, sve je to u pet deka, Skandinavija, Balkan, Afganistan
- stubrijez
#590 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
ma dajte ljudi kakva klima i nedostatak sunca... pa to je smijesno.
-
u-pet-deka
#591 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ovdje od 20.10 do 10.4 je zima. Imaš minuse, snijeg i tako dalje. Što se tiče dnevnog svjetla od 10. oktobra do 15. marta. Govorim za Dansku. Dalje gore na sjever je još gore. Recimo Trondheim, Sundsvall ili Tampere zimi gotovo nema svjetla, 4,5 do 5 sati samo i to tmurnog.
- stubrijez
#592 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Sve je jasno. Ne negiram okolnosti... Ljudi zive generacijama tako. Mozda smeta nekome ko je se doselio tu nedavno, stanovnicima sigurno ne. Za tolike hiljade godina generacijama mislim da je suludo to uzimati za problem odnosno uzrok.u-pet-deka wrote: ↑23/03/2021 15:37Ovdje od 20.10 do 10.4 je zima. Imaš minuse, snijeg i tako dalje. Što se tiče dnevnog svjetla od 10. oktobra do 15. marta. Govorim za Dansku. Dalje gore na sjever je još gore. Recimo Trondheim, Sundsvall ili Tampere zimi gotovo nema svjetla, 4,5 do 5 sati samo i to tmurnog.
-
foxlife
#593 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
ovo nisam znaonekome wrote: ↑22/03/2021 20:27Cotton Eye Joe pjesma švedske grupe xdu-pet-deka wrote: ↑22/03/2021 17:20 Mada treba napomenuti da su Skandinavci veliki simpatizeri USA. I to više 'Merika (Texas verzija) nego USA.
zanimljivo
-
u-pet-deka
#594 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Nije to dojam s kojim sam se ovdje suočio nakon više od 28 i po godina života.stubrijez wrote: ↑23/03/2021 15:49Sve je jasno. Ne negiram okolnosti... Ljudi zive generacijama tako. Mozda smeta nekome ko je se doselio tu nedavno, stanovnicima sigurno ne. Za tolike hiljade godina generacijama mislim da je suludo to uzimati za problem odnosno uzrok.u-pet-deka wrote: ↑23/03/2021 15:37Ovdje od 20.10 do 10.4 je zima. Imaš minuse, snijeg i tako dalje. Što se tiče dnevnog svjetla od 10. oktobra do 15. marta. Govorim za Dansku. Dalje gore na sjever je još gore. Recimo Trondheim, Sundsvall ili Tampere zimi gotovo nema svjetla, 4,5 do 5 sati samo i to tmurnog.
- So What!
#595 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Mislim da nisu morali glumiti ..._BataZiv_0809 wrote: ↑02/03/2021 23:04 Bila je prica da su nasi u Danskoj masovno folirali psihicke probleme da izganjaju penzije![]()
-
u-pet-deka
#596 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
HAHA (samo malo)So What! wrote: ↑23/03/2021 20:58Mislim da nisu morali glumiti ..._BataZiv_0809 wrote: ↑02/03/2021 23:04 Bila je prica da su nasi u Danskoj masovno folirali psihicke probleme da izganjaju penzije![]()
![]()
U jednu ruku moraš biti blesav ako misliš da možeš ovdje preživjeti od sume koju daje socijalna penzije. Još ako jedno radi i fino zaradi, praktično nemate ništa od te penzije. Zapravo samohrana majka sa maloljetnim djetetom, koja je na socijali, ima bolji prihod.
Ovdje se socijalna penzija u direktnom prijevodu naziva djelomična penzija. Samo vam sve govori. Od svih opcija (penzija) ta je dno dna. Neki je zovu sadaka penzija, drugi crna penzija. Jer brojni moraju ipak potražiti tkz. pošteđeni posao od par sati u mjesecu da bi imali malo ekstra.
- So What!
#597 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Hajde sada, malo na temu, nekada prije 6-7 godina sam imao sreću da između ostalog posjetim Englesku i boravio sam tamo mjesec dana.
Već smo se u BiH počeli pomalo odvikavati od viza, a meni bilo čudno čemu tolika procedura oko obične, manje više turističke posjete.
Otišao tamo, obišao Englesku uzduž, zaljubio se, čak i u one šugave gradove poput Boltona. U suštini privukla me kultura, odrastao sam dosta prateći taj britanski zabavni program, pa mi je bilo zanimljivo živjeti to.
Nažalost nisam imao prilike puno razgovarati sa našim ljudima izvan Londona, ali mislim da im je mnogo bolje jer u Londonu za pridošlice već tada je bio pravi pakao, stanovanje minijaturno i preskupo, hrana preskupa, imati auto preskupo (automobil se registruje na vozače) pa i javni prijevoz je poskup tako da je meni bio šok.
Iako me godinama privlačila ta ideja, Bosancima i Hercegovcima je gotovo nemoguće otići u Veliku Britaniju ili Irsku, osim ženidbe, a sve i da ima neka šupljina, jako skupa bi bila tranzicija da se tamo ode.
Ima naših ljudih uspješnih tamo, ali to su većinom izbjeglice, ostala raja se uglavnom snalazi i meni je to izgledalo kao neki avanturizam po njihovim pričama, mislim i na ove iz Srbije i Hrvatske.
Tako da, iako zaista predivno okruženje za mladog čovjeka, emigracija iz bosanskog rahatluka u te njihove velike gradove bi bila jako teška. Pod rahatlukom mislim, da imam kuću ovdje, a i da nemam jeftine su kirije relativno, a svakako izgradnja vlastite kuće ili kupovina stana nije nemoguća višedecenijska avantura. Kupovina automobila isto nije toliko komplikovana, a ni hrana nije toliko skupa, vode ima koliko hoćeš, jedino što nedostaje je adekvatne infrastrukture i sadržaja. Pod ovim mislim na omjer neke prosječne plate i prosječne cijene svega navedenog.
Pored toga BiH muči njeno zaostalo društvo, koje generiše ovakvu vlast nesposobnu, bahatu i korumpiranu. U BiH se koliko toliko osjećam sigurnim dok šetam vani, a nisam imao problema sa poštivanjem nekih osnovnih prava. Ono što zemlju muči je sigurnosna (postratne tenzije), tržišna i finansijska nestabilnost jer rastemo mi pomalo, ali presporo.
U suštini grana u kojoj radim, IT je kod nas barem meni fantastična, ali sam svjestan da smo mi izuzetak, a ne pravilo, pa ne smijem posmatrati sve tako bajno.
Svakako eto, odlazak u te otočke zemlje je odličan avanturizam za mlade ljude kojima se to sviđa, ali uvijek zaboravimo na jednu stvar u ove zemlje zaista nije tako lahko otići.
U suštini, neko je pobrojao ovdje na temi za sada, nama Bosancima, sigurne su Hrvatska, Slovenija, Austrija i Njemačka dok je sve ostalo poprilično teško uganjati, a znam ljudi koji se muče sa odlaskom i u navedene zemlje.
Već smo se u BiH počeli pomalo odvikavati od viza, a meni bilo čudno čemu tolika procedura oko obične, manje više turističke posjete.
Otišao tamo, obišao Englesku uzduž, zaljubio se, čak i u one šugave gradove poput Boltona. U suštini privukla me kultura, odrastao sam dosta prateći taj britanski zabavni program, pa mi je bilo zanimljivo živjeti to.
Nažalost nisam imao prilike puno razgovarati sa našim ljudima izvan Londona, ali mislim da im je mnogo bolje jer u Londonu za pridošlice već tada je bio pravi pakao, stanovanje minijaturno i preskupo, hrana preskupa, imati auto preskupo (automobil se registruje na vozače) pa i javni prijevoz je poskup tako da je meni bio šok.
Iako me godinama privlačila ta ideja, Bosancima i Hercegovcima je gotovo nemoguće otići u Veliku Britaniju ili Irsku, osim ženidbe, a sve i da ima neka šupljina, jako skupa bi bila tranzicija da se tamo ode.
Ima naših ljudih uspješnih tamo, ali to su većinom izbjeglice, ostala raja se uglavnom snalazi i meni je to izgledalo kao neki avanturizam po njihovim pričama, mislim i na ove iz Srbije i Hrvatske.
Tako da, iako zaista predivno okruženje za mladog čovjeka, emigracija iz bosanskog rahatluka u te njihove velike gradove bi bila jako teška. Pod rahatlukom mislim, da imam kuću ovdje, a i da nemam jeftine su kirije relativno, a svakako izgradnja vlastite kuće ili kupovina stana nije nemoguća višedecenijska avantura. Kupovina automobila isto nije toliko komplikovana, a ni hrana nije toliko skupa, vode ima koliko hoćeš, jedino što nedostaje je adekvatne infrastrukture i sadržaja. Pod ovim mislim na omjer neke prosječne plate i prosječne cijene svega navedenog.
Pored toga BiH muči njeno zaostalo društvo, koje generiše ovakvu vlast nesposobnu, bahatu i korumpiranu. U BiH se koliko toliko osjećam sigurnim dok šetam vani, a nisam imao problema sa poštivanjem nekih osnovnih prava. Ono što zemlju muči je sigurnosna (postratne tenzije), tržišna i finansijska nestabilnost jer rastemo mi pomalo, ali presporo.
U suštini grana u kojoj radim, IT je kod nas barem meni fantastična, ali sam svjestan da smo mi izuzetak, a ne pravilo, pa ne smijem posmatrati sve tako bajno.
Svakako eto, odlazak u te otočke zemlje je odličan avanturizam za mlade ljude kojima se to sviđa, ali uvijek zaboravimo na jednu stvar u ove zemlje zaista nije tako lahko otići.
U suštini, neko je pobrojao ovdje na temi za sada, nama Bosancima, sigurne su Hrvatska, Slovenija, Austrija i Njemačka dok je sve ostalo poprilično teško uganjati, a znam ljudi koji se muče sa odlaskom i u navedene zemlje.
-
u-pet-deka
#598 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ovdje preko braka je najlakše, jer teret pada na primaoca. Ima 'malo' i na tebi ali ništa strašno, jezik i posao.
Ostale opcije su upitne.
Ostale opcije su upitne.
- JanuaryJones
#599 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Imam osjećaj da će ova korona skroz zakomplikovati mogućnost iseljavanja 
- 512MB
#600 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Jedina zemlja za koju bih napustio Austriju je Danska, miroljubivi i ekstremno opušteni ljudi, geografski položaj, perfektna klima, more, visok standard, ekološki odgovorno stanovništvo i zakoni, čist zrak, biciklisti na sve strane, ...