Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
Naslovnica

#5326 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

kio01 wrote: 21/03/2021 19:10
Naslovnica wrote: 21/03/2021 18:13

Možda bi bilo dobro prvo da se skonta koliko nam je zaista vakcina potrebno, pa onda da radimo kalkulacije?
Ne znam da li i jedna drzava precizno kalkulise koliko treba. Svi se vode logikom uzmi koliko mozes. Tako bi trebali i mi. Ako kupis vise nego sto je potrebno, nisi izgubio puno para.
Nema potrebe kupovati više nego što nam zaista treba.
Da su se tom logikom vodile sve države ne bi bilo ovoliko problema oko raspodjele vakcina.
Koliko nas ima?
Oduzmi populaciju ispod 18 god.
Oduzmi približan broj onih koji iz raznoraznih razloga ne žele ili ne smiju da se vakcinišu.
kio01

#5327 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kio01 »

Naslovnica wrote: 21/03/2021 19:31
Naslovnica wrote: 21/03/2021 18:13

Možda bi bilo dobro prvo da se skonta koliko nam je zaista vakcina potrebno, pa onda da radimo kalkulacije?
Ne znam da li i jedna drzava precizno kalkulise koliko treba. Svi se vode logikom uzmi koliko mozes. Tako bi trebali i mi. Ako kupis vise nego sto je potrebno, nisi izgubio puno para.
Da su se tom logikom vodile sve države ne bi bilo ovoliko problema oko raspodjele vakcina.
Koliko nas ima?
Oduzmi približan broj onih koji iz raznoraznih razloga ne žele ili ne smiju da se vakcinišu.
1) Drzava smo od circa 3 miliona stanovnika, da kupimo duplo vise nego sto nam treba, to se globalno nece ni osjetiti. Ako drzave sa mnogo vise stanovnika kupuju vise nego sto im treba, mozemo i mi. Sta ostane donirati kome treba ili sacuvati u slucaju da budu potrebne revakcinacije u buducnosti. Slazem se da bi bilo idealno da se to pravedno raspodijeli, a ne da bogate drzave kupuju 10x koliko im treba, ali je kod nas ta prica irelevantna, jer nas ima manje nego u bilo kojoj mahali pored New Delhija.

2) Kako da znamo tacno koliko ljudi iznad 18 godina ima, bez dugotrajnog procesa za koji nemamo vremena?
Naslovnica

#5328 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

kio01 wrote: 21/03/2021 19:38
Naslovnica wrote: 21/03/2021 19:31

Koliko nas ima?
1) Drzava smo od circa 3 miliona stanovnika, da kupimo duplo vise nego sto nam treba, to se globalno nece ni osjetiti. Ako drzave sa mnogo vise stanovnika kupuju vise nego sto im treba, mozemo i mi. Sta ostane donirati kome treba ili sacuvati u slucaju da budu potrebne revakcinacije u buducnosti. Slazem se da bi bilo idealno da se to pravedno raspodijeli, a ne da bogate drzave kupuju 10x koliko im treba, ali je kod nas ta prica irelevantna, jer nas ima manje nego u bilo kojoj mahali pored New Delhija.

2) Kako da znamo tacno koliko ljudi iznad 18 godina ima, bez dugotrajnog procesa za koji nemamo vremena?
Nema veze što se neće osjetiti na globalnom nivou, ne trebaju nam vakcine za 3 miliona stanovnika, a kamoli duplo od toga.
Da ne govorimo o tome koliko sve to košta.
Čisto i da se ne kalkuliše ciframa ima li dovoljno vakcina ili ne, da se ne diže panika.
Za najpribližniji broj stanovnika može se uzeti posljednji popis, birački spisak, CIPS baza podataka, uopšte nije neizvodljivo uraditi to na +/-10%.
Johnny_x

#5329 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Johnny_x »

MorningStar wrote: 21/03/2021 17:33 Sac'e bisera povuc veze diplomatske koje ima.
Diplomatija je elitno zanimanje, a ne uhljebljenje
Johnny_x

#5330 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Johnny_x »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kuba ... /210321068

Ovu trebamo kupiti, jedan od najboljih zdravstvenih sistema na svijetu. Kubanski doktori su poznati kao jedni od najboljih i na misijama su diljem svijeta, sjetite se samo prosle godine kad su dosli u Italiju.
animus

#5331 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by animus »

Juce sam napisao da treba prihvatiti da nema nista od ruskih vakcina. Politicki razlozi.
Covax cemo mi dobiti i plus donacije od EU ali ne tako brzo. Mozda za mjesec otprilike jer i to ima politicku pozadinu plus geografska blizina. Prije ce nama dati nego Afriki ili nekim drugim državama van Evrope.
Mi moramo skontati nekako da dobijemo ove kineske jer to nema politickih smetnji. Mozda preko Erdoana pokusati.

Cinjenica je da Amerika ima vec dovoljno vakcina i da je pocela vec da poklanja drugima. 4 miliona dali Kanadi i Mexiku.
EU ce brzo zadovoljiti svoje potrebe sa odobrenjem AZ.
Engleska vise ne treba vakcine jer imaju dovoljno da zavrse proces vakcinisanja.

Nama sada vakcine ne mogu pomoci. Lokdaun je sada jedino rjesenje. Kad se smiri ovo moramo poceti masivnu vakcinaciju da nam se ovo nebi ponovilo.
Capljina74

#5332 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Capljina74 »

splinter wrote: 21/03/2021 13:51
Capljina74 wrote: 21/03/2021 13:13
splinter wrote: 21/03/2021 09:26 Pa šta ću pojasniti, editovoao sam odmah post. Pojavila se ta pravopisna greška u originalnom postu zbog je.bene opcije autocorrect na mobu, a nekada se sa takvim greškama promijeni cijela suština rečenice
Ma pojasnili smo. Nema potrebe više.
:thumbup:
Nego kakav si ti?
Jesi ok? Još u izolaciji?
Odličan.

Do četvrtka.

Bzv, kasno se testirao.
emmir1

#5333 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by emmir1 »

animus wrote: 21/03/2021 20:18 Juce sam napisao da treba prihvatiti da nema nista od ruskih vakcina. Politicki razlozi.
Covax cemo mi dobiti i plus donacije od EU ali ne tako brzo. Mozda za mjesec otprilike jer i to ima politicku pozadinu plus geografska blizina. Prije ce nama dati nego Afriki ili nekim drugim državama van Evrope.
Mi moramo skontati nekako da dobijemo ove kineske jer to nema politickih smetnji. Mozda preko Erdoana pokusati.

Cinjenica je da Amerika ima vec dovoljno vakcina i da je pocela vec da poklanja drugima. 4 miliona dali Kanadi i Mexiku.
Engleska vise ne treba vakcine jer imaju dovoljno da zavrse proces vakcinisanja.

Nama sada vakcine ne mogu pomoci. Lokdaun je sada jedino rjesenje. Kad se smiri ovo moramo poceti masivnu vakcinaciju da nam se ovo nebi ponovilo.

Ursula danas kaže da moraju stopirat isporuku vakcina za siromašne zemlje preko Covaxa
spinel_

#5334 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by spinel_ »

Johnny_x wrote: 21/03/2021 20:04 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kuba ... /210321068

Ovu trebamo kupiti, jedan od najboljih zdravstvenih sistema na svijetu. Kubanski doktori su poznati kao jedni od najboljih i na misijama su diljem svijeta, sjetite se samo prosle godine kad su dosli u Italiju.
:thumbup:
Samo ovdje nemas kome to reci. Vjerujem da mnogi nisu ni culi za kubansku medicinu.
Kud ces dalje kad likovi vjeruju da gripe vise nema :lol:
meridiyan

#5335 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by meridiyan »

animus wrote: 21/03/2021 20:18 Juce sam napisao da treba prihvatiti da nema nista od ruskih vakcina. Politicki razlozi.

Aha, Novalic...napisi, sta se ustrucavas!
animus

#5336 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by animus »

emmir1 wrote: 21/03/2021 20:21

Ursula danas kaže da moraju stopirat isporuku vakcina za siromašne zemlje preko Covaxa
To je mjesec otprilike. Taman dok se smiri ovaj haos kod nas. Ne znam ni koliko je pametno vakcinisati u ovakvoj situaciji kad virus divlja. Frisko vakcinisane osobe kad se zaraze imaju puno opasnije simptome, koliko sam procitao zadnhih dana. Sad je nama prekasno vakcinisati.
animus

#5337 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by animus »

meridiyan wrote: 21/03/2021 20:24

Aha, Novalic...napisi, sta se ustrucavas!
Sta hoćeš da kažeš? Ne kontam
sinuhe

#5338 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by sinuhe »

Nemaju Rusi nista s tim sto je neko rekao u Bosni da moze nabaviti 100 hiljada vakcina za tri dana. Stani u red i cekaj.
Bice vakcina nekad kasnije.
neko_sa_strane

#5339 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by neko_sa_strane »

@animus
S kojom pouzdanošću tvrdiš da nema ništa od ruskih vakcina? Imaš neku insajdersku informaciju ili onako klixovski na pamet pišeš?
Možda nisi uočio da Pfizer-Biontech vakcine stižu na kapaljku i da ćemo se tim tempom vakcinisati za par godina. Ako FBiH ne naruči Sputnik V uvijek se može trknuti do Lukavice ili do Srbije.
laik1981

#5340 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by laik1981 »

Ma i ova prica o masovnoj vakcinaciji u Evropi je malo prediomenzirana. Ne razumijem o kakvoj masovnosti pricaju ako su za dva i po mjeseca uspjeli ostvariti ove postotke potpuno imuniziranih.. Koji tempo onda mi mozemo ocekivati kada stignu? Hrvati za dva i po mjeseca imunizirali 2% populacije..
Image
splinter

#5341 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by splinter »

@Capljina74
Ok. Super.
Čuvaj se i brz oporavak.
animus

#5342 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by animus »

neko_sa_strane wrote: 21/03/2021 20:34 @animus
S kojom pouzdanošću tvrdiš da nema ništa od ruskih vakcina? Imaš neku insajdersku informaciju ili onako klixovski na pamet pišeš?
Možda nisi uočio da Pfizer-Biontech vakcine stižu na kapaljku i da ćemo se tim tempom vakcinisati za par godina. Ako FBiH ne naruči Sputnik V uvijek se može trknuti do Lukavice ili do Srbije.
Izjava ruskog ambasadora puno govori. Zasto bas sada. Zasto Krajinagroup podnosi zahtjev bas sada. Zasto ovo vracanje ugovora da se dopuni. Lako je skontati gdje to vodi. EU je nedavno dala izjavu da Rusija koristi vakcine za vlastitu politicku promiciju iako nije vakcinisano vise od 3% Rusa.
Isto sto su nasi trebali na vrijeme da skontaju da nema nista od Covaxa. Sve se to moglo jos prosle godine skontati.
Nece nama smjeti niko prodati ruske vakcine jer njima je cilj da nas kazne za ono poniženje Lavrova i približavanje NATOu.
Samo da ovi nasi u Vladi Federacije skontaju i da reaguju mada sumnjam.
zemomak

#5343 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by zemomak »

laik1981 wrote: 21/03/2021 20:34 Ma i ova prica o masovnoj vakcinaciji u Evropi je malo prediomenzirana. Ne razumijem o kakvoj masovnosti pricaju ako su za dva i po mjeseca uspjeli ostvariti ove postotke potpuno imuniziranih.. Koji tempo onda mi mozemo ocekivati kada stignu? Hrvati za dva i po mjeseca imunizirali 2% populacije..
Image
60% ljudi iz EU neće da se pelca...
nadezdakov

#5344 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by nadezdakov »

laik1981 wrote: 21/03/2021 20:34 Ma i ova prica o masovnoj vakcinaciji u Evropi je malo prediomenzirana. Ne razumijem o kakvoj masovnosti pricaju ako su za dva i po mjeseca uspjeli ostvariti ove postotke potpuno imuniziranih.. Koji tempo onda mi mozemo ocekivati kada stignu? Hrvati za dva i po mjeseca imunizirali 2% populacije..
Image
O, Bože... Njemačka 3,9% za tri mjeseca, Austrija 3,5, Francuska 3,4%.
Ovom brzinom bit će gotovo cijepljenje do 2030.
neko_sa_strane

#5345 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by neko_sa_strane »

Rusiji je odavno jasno da ove zemlje idu ka članstvu u NATO paktu uključujući i Srbiju. Šta reći na to da Bisera Turković i MVP nije proslijedio informaciju našeg ambasadora u Moskvi u vezi kupovine vakcina. Ako Rusija širi uticaj prodajom vakcina šta li onda radi USA. Bolje da nabavimo što je više moguće Sputnik V vakcina jer ako ih EU odobri opet nećemo doći na red.
animus

#5346 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by animus »

Mnogo bi i ja volio da mi to nabavimo ali nema nista od toga. USA ima puno svojih zona uticaja a sumnjam da ce nama ista dati. Oni sada poklanjaju Kanadi i Meksiku jer su im najblizi.
Nadajmo se da ce tako i EU reagovati. Mi smo im prvi na granici.
Oni jesu malo cijepili ali gledam da najavljuju masovno cijepljenje ovih dana. Gledam reportažu jako pripremaju dvorane za tu svrhu. Brzo ce oni na 30% i imati dovoljno zaliha. AZ im je pravila problem ali sada su to riješili
Hemel

#5347 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Hemel »

Image

Rusi prodaju, prodaju i samo prodaju... :lol:
laik1981

#5348 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by laik1981 »

Ne mogu rusi bez vodke. Bila je prica da se neko vrijeme prije i posle sputnika ne smije konzumirati alkohol. Ne znam da li je neka lazna vijest ali kako su krenuli nakraju ce se oni morati vakcinisati nekom zapadnom vakcinom..
laik1981

#5349 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by laik1981 »

...
kljiks00

#5350 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kljiks00 »

PCR test fino i jednostavno objašnjen:
Locked