Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Možda bi bilo dobro prvo da se skonta koliko nam je zaista vakcina potrebno, pa onda da radimo kalkulacije?
Ne znam da li i jedna drzava precizno kalkulise koliko treba. Svi se vode logikom uzmi koliko mozes. Tako bi trebali i mi. Ako kupis vise nego sto je potrebno, nisi izgubio puno para.
Nema potrebe kupovati više nego što nam zaista treba.
Da su se tom logikom vodile sve države ne bi bilo ovoliko problema oko raspodjele vakcina.
Koliko nas ima?
Oduzmi populaciju ispod 18 god.
Oduzmi približan broj onih koji iz raznoraznih razloga ne žele ili ne smiju da se vakcinišu.
Možda bi bilo dobro prvo da se skonta koliko nam je zaista vakcina potrebno, pa onda da radimo kalkulacije?
Ne znam da li i jedna drzava precizno kalkulise koliko treba. Svi se vode logikom uzmi koliko mozes. Tako bi trebali i mi. Ako kupis vise nego sto je potrebno, nisi izgubio puno para.
Da su se tom logikom vodile sve države ne bi bilo ovoliko problema oko raspodjele vakcina.
Koliko nas ima?
Oduzmi približan broj onih koji iz raznoraznih razloga ne žele ili ne smiju da se vakcinišu.
1) Drzava smo od circa 3 miliona stanovnika, da kupimo duplo vise nego sto nam treba, to se globalno nece ni osjetiti. Ako drzave sa mnogo vise stanovnika kupuju vise nego sto im treba, mozemo i mi. Sta ostane donirati kome treba ili sacuvati u slucaju da budu potrebne revakcinacije u buducnosti. Slazem se da bi bilo idealno da se to pravedno raspodijeli, a ne da bogate drzave kupuju 10x koliko im treba, ali je kod nas ta prica irelevantna, jer nas ima manje nego u bilo kojoj mahali pored New Delhija.
2) Kako da znamo tacno koliko ljudi iznad 18 godina ima, bez dugotrajnog procesa za koji nemamo vremena?
Koliko nas ima?
1) Drzava smo od circa 3 miliona stanovnika, da kupimo duplo vise nego sto nam treba, to se globalno nece ni osjetiti. Ako drzave sa mnogo vise stanovnika kupuju vise nego sto im treba, mozemo i mi. Sta ostane donirati kome treba ili sacuvati u slucaju da budu potrebne revakcinacije u buducnosti. Slazem se da bi bilo idealno da se to pravedno raspodijeli, a ne da bogate drzave kupuju 10x koliko im treba, ali je kod nas ta prica irelevantna, jer nas ima manje nego u bilo kojoj mahali pored New Delhija.
2) Kako da znamo tacno koliko ljudi iznad 18 godina ima, bez dugotrajnog procesa za koji nemamo vremena?
Nema veze što se neće osjetiti na globalnom nivou, ne trebaju nam vakcine za 3 miliona stanovnika, a kamoli duplo od toga.
Da ne govorimo o tome koliko sve to košta.
Čisto i da se ne kalkuliše ciframa ima li dovoljno vakcina ili ne, da se ne diže panika.
Za najpribližniji broj stanovnika može se uzeti posljednji popis, birački spisak, CIPS baza podataka, uopšte nije neizvodljivo uraditi to na +/-10%.
Ovu trebamo kupiti, jedan od najboljih zdravstvenih sistema na svijetu. Kubanski doktori su poznati kao jedni od najboljih i na misijama su diljem svijeta, sjetite se samo prosle godine kad su dosli u Italiju.
Juce sam napisao da treba prihvatiti da nema nista od ruskih vakcina. Politicki razlozi.
Covax cemo mi dobiti i plus donacije od EU ali ne tako brzo. Mozda za mjesec otprilike jer i to ima politicku pozadinu plus geografska blizina. Prije ce nama dati nego Afriki ili nekim drugim državama van Evrope.
Mi moramo skontati nekako da dobijemo ove kineske jer to nema politickih smetnji. Mozda preko Erdoana pokusati.
Cinjenica je da Amerika ima vec dovoljno vakcina i da je pocela vec da poklanja drugima. 4 miliona dali Kanadi i Mexiku.
EU ce brzo zadovoljiti svoje potrebe sa odobrenjem AZ.
Engleska vise ne treba vakcine jer imaju dovoljno da zavrse proces vakcinisanja.
Nama sada vakcine ne mogu pomoci. Lokdaun je sada jedino rjesenje. Kad se smiri ovo moramo poceti masivnu vakcinaciju da nam se ovo nebi ponovilo.
splinter wrote: ↑21/03/2021 09:26
Pa šta ću pojasniti, editovoao sam odmah post. Pojavila se ta pravopisna greška u originalnom postu zbog je.bene opcije autocorrect na mobu, a nekada se sa takvim greškama promijeni cijela suština rečenice
animus wrote: ↑21/03/2021 20:18
Juce sam napisao da treba prihvatiti da nema nista od ruskih vakcina. Politicki razlozi.
Covax cemo mi dobiti i plus donacije od EU ali ne tako brzo. Mozda za mjesec otprilike jer i to ima politicku pozadinu plus geografska blizina. Prije ce nama dati nego Afriki ili nekim drugim državama van Evrope.
Mi moramo skontati nekako da dobijemo ove kineske jer to nema politickih smetnji. Mozda preko Erdoana pokusati.
Cinjenica je da Amerika ima vec dovoljno vakcina i da je pocela vec da poklanja drugima. 4 miliona dali Kanadi i Mexiku.
Engleska vise ne treba vakcine jer imaju dovoljno da zavrse proces vakcinisanja.
Nama sada vakcine ne mogu pomoci. Lokdaun je sada jedino rjesenje. Kad se smiri ovo moramo poceti masivnu vakcinaciju da nam se ovo nebi ponovilo.
Ursula danas kaže da moraju stopirat isporuku vakcina za siromašne zemlje preko Covaxa
Ovu trebamo kupiti, jedan od najboljih zdravstvenih sistema na svijetu. Kubanski doktori su poznati kao jedni od najboljih i na misijama su diljem svijeta, sjetite se samo prosle godine kad su dosli u Italiju.
Samo ovdje nemas kome to reci. Vjerujem da mnogi nisu ni culi za kubansku medicinu.
Kud ces dalje kad likovi vjeruju da gripe vise nema
Ursula danas kaže da moraju stopirat isporuku vakcina za siromašne zemlje preko Covaxa
To je mjesec otprilike. Taman dok se smiri ovaj haos kod nas. Ne znam ni koliko je pametno vakcinisati u ovakvoj situaciji kad virus divlja. Frisko vakcinisane osobe kad se zaraze imaju puno opasnije simptome, koliko sam procitao zadnhih dana. Sad je nama prekasno vakcinisati.
@animus
S kojom pouzdanošću tvrdiš da nema ništa od ruskih vakcina? Imaš neku insajdersku informaciju ili onako klixovski na pamet pišeš?
Možda nisi uočio da Pfizer-Biontech vakcine stižu na kapaljku i da ćemo se tim tempom vakcinisati za par godina. Ako FBiH ne naruči Sputnik V uvijek se može trknuti do Lukavice ili do Srbije.
Ma i ova prica o masovnoj vakcinaciji u Evropi je malo prediomenzirana. Ne razumijem o kakvoj masovnosti pricaju ako su za dva i po mjeseca uspjeli ostvariti ove postotke potpuno imuniziranih.. Koji tempo onda mi mozemo ocekivati kada stignu? Hrvati za dva i po mjeseca imunizirali 2% populacije..
neko_sa_strane wrote: ↑21/03/2021 20:34
@animus
S kojom pouzdanošću tvrdiš da nema ništa od ruskih vakcina? Imaš neku insajdersku informaciju ili onako klixovski na pamet pišeš?
Možda nisi uočio da Pfizer-Biontech vakcine stižu na kapaljku i da ćemo se tim tempom vakcinisati za par godina. Ako FBiH ne naruči Sputnik V uvijek se može trknuti do Lukavice ili do Srbije.
Izjava ruskog ambasadora puno govori. Zasto bas sada. Zasto Krajinagroup podnosi zahtjev bas sada. Zasto ovo vracanje ugovora da se dopuni. Lako je skontati gdje to vodi. EU je nedavno dala izjavu da Rusija koristi vakcine za vlastitu politicku promiciju iako nije vakcinisano vise od 3% Rusa.
Isto sto su nasi trebali na vrijeme da skontaju da nema nista od Covaxa. Sve se to moglo jos prosle godine skontati.
Nece nama smjeti niko prodati ruske vakcine jer njima je cilj da nas kazne za ono poniženje Lavrova i približavanje NATOu.
Samo da ovi nasi u Vladi Federacije skontaju i da reaguju mada sumnjam.
laik1981 wrote: ↑21/03/2021 20:34
Ma i ova prica o masovnoj vakcinaciji u Evropi je malo prediomenzirana. Ne razumijem o kakvoj masovnosti pricaju ako su za dva i po mjeseca uspjeli ostvariti ove postotke potpuno imuniziranih.. Koji tempo onda mi mozemo ocekivati kada stignu? Hrvati za dva i po mjeseca imunizirali 2% populacije..
laik1981 wrote: ↑21/03/2021 20:34
O, Bože... Njemačka 3,9% za tri mjeseca, Austrija 3,5, Francuska 3,4%.
Ovom brzinom bit će gotovo cijepljenje do 2030.
Rusiji je odavno jasno da ove zemlje idu ka članstvu u NATO paktu uključujući i Srbiju. Šta reći na to da Bisera Turković i MVP nije proslijedio informaciju našeg ambasadora u Moskvi u vezi kupovine vakcina. Ako Rusija širi uticaj prodajom vakcina šta li onda radi USA. Bolje da nabavimo što je više moguće Sputnik V vakcina jer ako ih EU odobri opet nećemo doći na red.
Mnogo bi i ja volio da mi to nabavimo ali nema nista od toga. USA ima puno svojih zona uticaja a sumnjam da ce nama ista dati. Oni sada poklanjaju Kanadi i Meksiku jer su im najblizi.
Nadajmo se da ce tako i EU reagovati. Mi smo im prvi na granici.
Oni jesu malo cijepili ali gledam da najavljuju masovno cijepljenje ovih dana. Gledam reportažu jako pripremaju dvorane za tu svrhu. Brzo ce oni na 30% i imati dovoljno zaliha. AZ im je pravila problem ali sada su to riješili
Ne mogu rusi bez vodke. Bila je prica da se neko vrijeme prije i posle sputnika ne smije konzumirati alkohol. Ne znam da li je neka lazna vijest ali kako su krenuli nakraju ce se oni morati vakcinisati nekom zapadnom vakcinom..