kakaljin wrote: ↑21/03/2021 13:17
foxlife wrote: ↑21/03/2021 12:50
kakaljin wrote: ↑21/03/2021 12:47
Koliko sam skontao da su kažnjeni jer su lijevom trakom vozili umjesto desnom i usporavali one iza
U gradu ne postoji lijeva desna traka kao sto je slucaj na ap
Oni su popusili kazne na foru
Doduse mozemo sada nagadjati sta se desavalo i sl jer opet svaka situacija je za sebe
Clan 39. ZOBS-a
stav 3
https://bihamk.ba/assets/files/onZop56e ... ajapdf.pdf
Evo kompletan clan
^lan/^lanak 39.
(1) Voza~ je du`an kretati se vozilom desnom stranom kolovoza/kolnika u
smjeru kretanja.
(2) Voza~ je du`an dr`ati vozilo u kretanju {to bli`e desnoj ivici/rubu kolovoza/kolnika i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove/uvjete saobra}aja/prometa i stanje i osobine puta/ceste, ne ugro`ava druge u~esnike/sudionike u saobra}aju/prometu i sebe ne izla`e opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog ~lana/~lanka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobra}aj/promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilje`ene saobra}ajne/prometne trake za kretanje vozila, voza~ mo`e koristiti i saobra}ajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se kre}u iza vozila kojim upravlja.
(4) Odredba stava/stavka (3) ovog ~lana/~lanka ne odnosi se na voza~a autobusa, voza~a teretnog vozila ~ija je najve}a dozvoljena masa ve}a od 3.500 kg, voza~a vozila koje na ravnom putu/cesti ne mo`e razviti brzinu kretanja ve}u od 40 km na ~as/sat i na voza~a vozila koje se ne smatra motornim vozilom, osim na dijelu puta/ceste ispred raskrsnice/raskri`ja ili drugog mjesta na kojem vozilo skre}e ulijevo.
Sta znaci ometanje?
Moje poimanje ometanja i tvoje ne mora znaciti isto a tako i od policajca
Za to se uzima minimalna brzina na putu koje vozilo moze razviti
A ako me sjecanje sluzi tu je 40kmh mozda cak i 30 al nemoj me uzimati za rijec
Ps. Evo pise ispod stavka koji govori o 40kmh