Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
jefff

#4102 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jefff »

trifrtalja wrote: 15/02/2021 14:55
jefff wrote: 15/02/2021 12:58

@jefff
Mozes li provjeriti i postaviti ko je sve poginuo 16.05.1995 na debelom brdu, vranjača, jevrejsko groblje. Dosada znamo za dvojicu branilaca, Colic i Drljevic. Eventualno i od 17.05.1995.
Moze, treba vremena. Drljevic rahmetli nije bio u ZB, ali provjericemo sve izvore.
trifrtalja

#4103 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by trifrtalja »

[/quote]
Moze, treba vremena. Drljevic rahmetli nije bio u ZB, ali provjericemo sve izvore.
[/quote]

Hvala unaprijed. Strpicemo se, naravno.
Drljevic Dzevad - Điđo je pripadao Soukbunarskom bataljonu u sklopu 10bbr kolko je meni poznato. On i Colic su isti dan, vrlo vjerovatno cak i skupa u rovu na antenama poginuli. Dobro bi bilo kad bi saznali i imena ostalih poginulih branilaca tog 16.05.1995 i sljedeceg dana. Tako da mozemo zaokruziti taj napad odnosno odbranu debelog brda, vranjače i Jevrjeskog.
Meni bi znacilo mnogo ako bi uspjeli pronaci branioce koji su bili rasporedjeni u tom dijelu odbranbene linije, koji su mozda nekad i bili sa poginulima u istim rovovima na toj liniji prema cetnicima, a da su prezivjeli, i da su i danas dan medju nama.
Mozda neko od forumasa cak poznaje neke od branilaca ?
jefff

#4104 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jefff »

Poginuli pripadnici ZB 16. maj 1995. Utorak.

Image

Image

Image

Image

Image

Image
trifrtalja

#4105 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by trifrtalja »

Hvala @jefff
jefff

#4106 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jefff »

Bosanska Knjiga Mrtvih, 2013.

Prezime Ime Ime oca

DRLJEVIĆ DŽEVAD SMAJO 1943 Centar BOŠNJAK Vojnik ARBIH 16.05.1995 Centar

DURAKOVIĆ JASNA MIRKO 1955 Centar SRBIN Vojnik ARBIH 16.05.1995 Centar

SEJFIĆ ŠAĆIR SULJO 1937 Centar BOŠNJAK Vojnik ARBIH 17.05.1995 Centar

HELJA MUHAREM ASIM 20.06.1978 Ilijaš BOŠNJAK Vojnik ARBIH 17.05.1995 Stari Grad

BULJUBAŠIĆ AZRA FUAD 19.06.1983 Centar BOŠNJAK Civil 16.05.1995 Centar
DLOUHI IVICA KARLO 24.09.1940 Centar HRVAT Civil 17.05.1995 Centar
PEZO ZUFER HASAN 08.10.1955 Goražde BOŠNJAK Civil 16.05.1995 Centar
ZAHIROVIĆ BAHRIJA DERVO 1930 Centar BOŠNJAK Civil 17.05.1995 Centar

ĐERIĆ VASO MIĆO 6 /1941 Rogatica SRBIN Vojnik JNA-VRS 16.05.1995 Novi Grad
KOVINJALO MILOŠ MARKO 06.12.1960 Mostar SRBIN Vojnik JNA-VRS 16.05.1995 Pale
MOČEVIĆ MIRKO GAVRO 1950 Trnovo SRBIN Vojnik JNA-VRS 16.05.1995 Stari Grad
DIVČIĆ NENAD ĐURO 14.01.1952 Centar SRBIN Vojnik JNA-VRS 17.05.1995 Stari Grad
jefff

#4107 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jefff »

trifrtalja wrote: 15/02/2021 21:51 Hvala @jefff
Nista, i drugi put.
Obzirom na male gubitke na suprotnoj strani vjerovatnost je da su akciju izvodili strani placenici.
Grean

#4108 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Grean »

jefff wrote: 15/02/2021 22:01 Bosanska Knjiga Mrtvih, 2013.

Prezime Ime Ime oca

Zna li se kako je poginula Jasna, u kojoj jedinici je bila?

Sve zene koje su na bilo koji nacin ukljucene u odbranu zasluzuju posebno mjesto u svim ovim pricama.

Jos mi iz glave ne izlaze sestre koje su poginule u pokusaju vracanja onog drugog Golog brda na Igmanu u julu 93'.
Valter Gustav

#4109 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Valter Gustav »

Grean wrote: 20/02/2021 13:54

Prezime Ime Ime oca

Sve zene koje su na bilo koji nacin ukljucene u odbranu zasluzuju posebno mjesto u svim ovim pricama.

Jos mi iz glave ne izlaze sestre koje su poginule u pokusaju vracanja onog drugog Golog brda na Igmanu u julu 93'.
Koje su sve jedinice ucestvovale u vracanju Golog brda?
Grean

#4110 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Grean »

Valter Gustav wrote: 20/02/2021 15:18 Koje su sve jedinice ucestvovale u vracanju Golog brda?
Koliko ja znam samo Fikrini diverzanti.
Emiremir33

#4111 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Emiremir33 »

Grean wrote: 20/02/2021 15:33
Valter Gustav wrote: 20/02/2021 15:18 Koje su sve jedinice ucestvovale u vracanju Golog brda?
To je akcija kad je poginuo rahmetli Čarli zajedno sa te dvije sestre
jefff

#4112 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jefff »

Grean wrote: 20/02/2021 13:54

Prezime Ime Ime oca

Nazalost, nema. Ta saznanja imaju samo borci 10.bbr, odnosno 15.bbr odgovarajuceg a najvjerovatnije Soukbunarskog bataljona. Najvjerovatnije je bila sa Soukbunara, Kovacica ili Skenderije.
Student40

#4113 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Student40 »

………………
Last edited by Student40 on 17/05/2024 00:07, edited 1 time in total.
Porodice Foht

#4114 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Porodice Foht »

GTR R34 wrote: 12/03/2012 13:24 Imam jedno pitanje: Da li je bilo diverzantskih akcija nasih (ARBIH) na Grbavici? tacnije da li je bilo supljina u linijama da se moze proci u neprijateljsku teritoriju?
Meni je drug pricao o tri, vrlo uspjesne, u samo jednoj je poginuo nas jedan momak u povlacenju, a velike gubitke napravili cetnicima. Valjda jednom su upali u neku vecu garazu, bilo ih dvadesetak. Tesko da je ko prezivio, kaze.
PM72

#4115 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Ne treba vjerovati svakoj ”lovačkoj”.Svi mi znamo po jednog ili dvojcu jarana koji su učestvovali ili čuli za diverzantsku akciju u neprijateljskoj teritoriji u kojoj su stradali mnogi četnici.Sjetimo se ratnih izvjestaja u kojima smo im heftično uništavali po 2-3 tenka.
Da smo sve sabrali ispalo bi da smo im sjebali sve tenkove u Bosni za pola godine...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4116 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by _BataZiv_0809 »

Jesu li odmah uz reintegraciju Grbavice tamo smjestene izbjeglice iz drugih krajeva BiH? Kako je to islo? Kako su dodjeljivani stanovi?

Gledam ove neke slike od tad i cisto sumnjam da su na njima predratni protjerani stanovnici Grbavice.

Image

Image

Znaci, unaprijed da kazem, postedite me price da su ti ljudi od noza pobjegli, da im je pola familije pobijeno, da nisu imali gdje, sve ja to znam i takve odgovore necu ni citat, dakle zanimaju me odgovori na pitanja iz prve uvoda.
90minut

#4117 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by 90minut »

Šta ti nije jasno Alija dao pola Bosne da bi imao cijelo Sarajevo
PM72

#4118 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

_BataZiv_0809 wrote: 20/03/2021 10:07 Jesu li odmah uz reintegraciju Grbavice tamo smjestene izbjeglice iz drugih krajeva BiH? Kako je to islo? Kako su dodjeljivani stanovi?

Gledam ove neke slike od tad i cisto sumnjam da su na njima predratni protjerani stanovnici Grbavice.

Image

Image

Znaci, unaprijed da kazem, postedite me price da su ti ljudi od noza pobjegli, da im je pola familije pobijeno, da nisu imali gdje, sve ja to znam i takve odgovore necu ni citat, dakle zanimaju me odgovori na pitanja iz prve uvoda.
Bio sam svjedok kad su ih autobusima dovozili negdje oko Tuzle pa samo otvore vrata i juriš...
Kao iz kaubojskih filmova kad se doseljenici zalete pa zauzimaju parcele.
Zelena bagra tipa Ganić (pleme mu se zatrlo a hoće abd) govorio im je da će ih naseliti na područja prema srbima,napravit im kuće,naoružat pa ko biva da budu tampon zona između domicilnih srba i bošnjaka.
Sad zamisli kad u neboder smjeste porodicu koja do rata nije znala šta je lift pa nesmiju na balkon izvirit na sedmom spratu...
E onda je počela dijaspora dolaziti sa parama ili srbi da povrate i unovče stanove...lagano su ih izbacivali iz stanova...brzina izbacivanja ovisila je o tome koliko su opštinari ”zakićeni”...
Vrlo dugo se u srpskom stanu na Grbavici zadržala majka jednog generala ABiH...porijeklom iz Žepe.Stan je čuvala vojna policija...da smejsti mater ”prekaljenog” patriote...e to su ti te sa slika...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#4119 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by JoseMujica »

Emiremir33 wrote: 20/02/2021 15:42
Grean wrote: 20/02/2021 15:33
To je akcija kad je poginuo rahmetli Čarli zajedno sa te dvije sestre
da 28. juli 1993...pogunuli: Emir Bogunić-Čarli, Samira i Mevlida Elčić i Džemail Bulbul

bio gore...satrali nas artiljerijom :(
bilic

#4120 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by bilic »

_BataZiv_0809 wrote: 20/03/2021 10:07 Jesu li odmah uz reintegraciju Grbavice tamo smjestene izbjeglice iz drugih krajeva BiH? Kako je to islo? Kako su dodjeljivani stanovi?

Image

Image

Znaci firme , vlasnici stanova davali privremena rješenja za nove korisnike stanova ( uposlene ).
Opstinske stanove . Davali inicjative i privremena rješenja za nove korisnike .
Tad nisu privatizovani stanovi bili , nego u vlasništvu firmi .
Unionivest . Vranica . Gras . El. Distribucija. UPI . ZORA . FAMOS .
Toplane. Vodovod. Šipad. Policija
.
A bilo je i dosta Sarajlija da su imali spaljene stanove ili kuće srušene . . Tako da su bile izbjeglice u svom gradu. Tako da su i oni dobijali privremena rješenja.
.
Još jedna stavka.
Preko 90 % tih stanova su bila demolirana.
Bez ulaznih vrata . Bez ostalih sobnih , wc vrata. Bez prozora. wc šolje
Sa išcupanim svim utičnicama osiguračima .
Uništenim vodo cijevima.
Bez radijatora , parketi dignuti.
Znači devsatirani.
I u te stanove se trebalo ulozit makar po 5.000 do 10.000 KM (tadašnjih sad i 20,000 KM) da se useli .
I uvališ se a ne znaš kad če te ko istjerat .
Iz svih nebodera su odnijeli motore liftova ( 90% )
Trafo stanice iz svih naselja . Tako da su ljudi na početku i bez struje živili.
Poskidana sva brojila struje , kablovi preko kuća .
Plinske ormare .
Ama samo su zidovi ostali.
bilic

#4121 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by bilic »

Ovdje je valjda mišljenje da je Grbavica valjda srpska bila.
Sa nje su protjerani Bošnjaci i Katolici svi za vrijeme agresije . A njihovo je bilo preko pola Grbavice.
Tako da se vecina vratila samo u svoje stanove ili kuće.
.
Tek poslije više godina kad su Srbi otkupili stanove , samo su ih prodavali ili se mjenjalo sa stan u Banja Luci
Ili za neke kuće Bosnjaka iz drugih mjesta sa doplatama .
Tako se svugdje u Bosni očistio teritorij.
Želili mi to ili ne.
I došlo novih papaka u grad ...
Sad vec nova generacija rodžena tu i sad su Sarajlije . :thumbup: :thumbup:
aldinjo

#4122 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by aldinjo »

90minut wrote: 20/03/2021 11:10 Šta ti nije jasno Alija dao pola Bosne da bi imao cijelo Sarajevo
Tebi odavno izgleda mnogo toga nije jasno.
Bosanac sa dna kace

#4123 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bosanac sa dna kace »

PM72 wrote: 20/03/2021 16:10 Znaci, unaprijed da kazem, postedite me price da su ti ljudi od noza pobjegli, da im je pola familije pobijeno, da nisu imali gdje, sve ja to znam i takve odgovore necu ni citat, dakle zanimaju me odgovori na pitanja iz prve uvoda.
Bio sam svjedok kad su ih autobusima dovozili negdje oko Tuzle pa samo otvore vrata i juriš...
Zelena bagra tipa Ganić (pleme mu se zatrlo a hoće abd) govorio im je da će ih naseliti na područja prema srbima,napravit im kuće,naoružat pa ko biva da budu tampon zona između domicilnih srba i bošnjaka.
Sad zamisli kad u neboder smjeste porodicu koja do rata nije znala šta je lift pa nesmiju na balkon izvirit na sedmom spratu...
E onda je počela dijaspora dolaziti sa parama ili srbi da povrate i unovče stanove...lagano su ih izbacivali iz stanova...brzina izbacivanja ovisila je o tome koliko su opštinari ”zakićeni”...
Vrlo dugo se u srpskom stanu na Grbavici zadržala majka jednog generala ABiH...porijeklom iz Žepe.Stan je čuvala vojna policija...da smejsti mater ”prekaljenog” patriote...e to su ti te sa slika...
[/quote]
Nisu bili samo u Tuzli, bili su po svim mjestima Tuzlanskog kantona, uključujući i Rahić koji je danas opet dio Brčko. Veći dio tih izbjeglica je živio u kolektivnim smještajima, tipa fabrčke tvronice, škole i šatorska naselja jer su neka naselja napravljena namjenski za izbjeglice, a haman da ih je 90% bilo iz Istočne Bosne, bila prenatrpana. U jednoj sobi je živjela porodica sa po 5-10 članova, bukvalno su jedni na drugima spavali, u školama u učionici je živjelo po 30-40 osoba, šatori hladni...Ne pravdam to što su ih dovozili tako u busevima, i što je sve tako rađeno....ali ni u TK nije bilo sjajno...tu se naravno bilo pojavilo dosta bolesti, čini mi se da je tuberkoloza harala par mjeseci, i nezaobilazni svrab i vaške...
Bosanac sa dna kace

#4124 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bosanac sa dna kace »

PM72 wrote: 20/03/2021 16:10

Image

Image

Nisu bili samo u Tuzli, bili su po svim mjestima Tuzlanskog kantona, uključujući i Rahić koji je danas opet dio Brčko. Lukavac, Živinice i Banovići su ja mislim primili izbjeglica tako da su u jednom trenutku izbjeglice bile većina u tim opštinama. Veći dio tih izbjeglica je živio u kolektivnim smještajima, tipa fabričke tvronice, škole i šatorska naselja, jer su neka naselja napravljena namjenski za izbjeglice, a haman da ih je 90% bilo iz Istočne Bosne, bila prenatrpana. U tim namjenski napravljenim naseljima u jednoj sobi je živjela porodica sa po 5-10 članova, bukvalno su jedni na drugima spavali, u školama u učionici je živjelo po 30-40 osoba, šatori hladni...Ne pravdam to što su ih dovozili tako u busevima u Sarajevo, i što je sve tako rađeno....ali ni u TK nije bilo sjajno...tu se naravno bilo pojavilo dosta bolesti, čini mi se da je tuberkoloza harala par mjeseci, i nezaobilazni svrab i vaške...
Spartan17

#4125 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Spartan17 »

Bosanac sa dna kace wrote: 22/03/2021 07:59
PM72 wrote: 20/03/2021 16:10

Image

Image

Nisu bili samo u Tuzli, bili su po svim mjestima Tuzlanskog kantona, uključujući i Rahić koji je danas opet dio Brčko. Lukavac, Živinice i Banovići su ja mislim primili izbjeglica tako da su u jednom trenutku izbjeglice bile većina u tim opštinama. Veći dio tih izbjeglica je živio u kolektivnim smještajima, tipa fabričke tvronice, škole i šatorska naselja, jer su neka naselja napravljena namjenski za izbjeglice, a haman da ih je 90% bilo iz Istočne Bosne, bila prenatrpana. U tim namjenski napravljenim naseljima u jednoj sobi je živjela porodica sa po 5-10 članova, bukvalno su jedni na drugima spavali, u školama u učionici je živjelo po 30-40 osoba, šatori hladni...Ne pravdam to što su ih dovozili tako u busevima u Sarajevo, i što je sve tako rađeno....ali ni u TK nije bilo sjajno...tu se naravno bilo pojavilo dosta bolesti, čini mi se da je tuberkoloza harala par mjeseci, i nezaobilazni svrab i vaške...
Vjerovali ili ne takva izbjeglička naselja i dan danas u nekim mjestima TK postoje ;-)

https://www.klix.ba/vijesti/bih/izbjegl ... /151214052
Post Reply