Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Trappist

#40826 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

29.06.2020: Capak "COVID-19 možda će se promijeniti, možda nestati, ali gripa nas sigurno neće zaobići i “sudar” tih dviju respiratornih bolesti mora se nastojati maksimalno izbjeći, upozorava struka."
U sezoni gripe prosječan broj ljudi koji dođu u ambulantu u Zaraznu bolnicu, kaže prof.dr. sc. Rok Čivljak, sa 100 do 150 naraste na 250 u težoj epidemiji te i 350 u izrazito teškoj sezoni gripe. U takvim sezonama zna se dogoditi da 80 posto tamošnjih bolničkih kreveta bude zauzeto zbog bolesnika s teškom upalom pluća prouzročenom najčešće virusom gripe."

21.08.2020: Kolaric "- Kada dođe sezona gripe, teško će biti razaznati radi li se o gripi ili o Covidu, ovisit će o našim kapacitetima testiranja, zakrčenosti zdravstvenog sustava u to doba i osim toga imati dvije infekcije zasigurno znači i dodatne komplikacije - povećava vjerojatnost lošeg ishoda i teže kliničke slike - upozorio je Kolarić."

12.08.2020: Markotic - "Markotić: Kako ćemo na jesen razlikovati COVID-19 i gripu? Klinički teško"

08.07.2020: "Ovih dana u Velikoj Britaniji vode se rasprave o cjepivu protiv gripe, odnosno namjera je da se spusti granica za besplatno cijepljenje protiv gripe! Tvrdi se da bi “udar” gripe i Covida-19 odnosno njihova kombinacija mogla paralizirati zdravstveni sustav tijekom zime"

17.10.2015: "“Godišnje na svijetu od virusa gripe oboli milijardu ljudi. Između tri i pet milijuna njih bude hospitalizirano, ali između 300.000 i 500.000 oboljelih premine”, kazao je Unal za Anadoliju.
Unal dodaje kako je gripa ozbiljna bolest i da je treba ozbiljno shvaćati.
“Gripa može čovjeka ‘prikovati’ za krevet. Simptomi ovog virusa su visoka tjelesna temperatura, bol u mišićima i neizdrživa glavobolja”, istaknuo je Unal."

11.03.2021. "Stiže proljeće, a gripi ni traga" :izet:
Q_Line

#40827 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Q_Line »

I da sve vijesti nisu toliko crne, korona se pobrine da budu još crnje!

Stvarno, ima li kraja svemu ovome :?

Pandemija COVID-19 smanjila očekivano trajanje života za godinu dana
cassius

#40828 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cassius »

Trappist wrote: 11/03/2021 09:27 29.06.2020: Capak "COVID-19 možda će se promijeniti, možda nestati, ali gripa nas sigurno neće zaobići i “sudar” tih dviju respiratornih bolesti mora se nastojati maksimalno izbjeći, upozorava struka."
U sezoni gripe prosječan broj ljudi koji dođu u ambulantu u Zaraznu bolnicu, kaže prof.dr. sc. Rok Čivljak, sa 100 do 150 naraste na 250 u težoj epidemiji te i 350 u izrazito teškoj sezoni gripe. U takvim sezonama zna se dogoditi da 80 posto tamošnjih bolničkih kreveta bude zauzeto zbog bolesnika s teškom upalom pluća prouzročenom najčešće virusom gripe."

21.08.2020: Kolaric "- Kada dođe sezona gripe, teško će biti razaznati radi li se o gripi ili o Covidu, ovisit će o našim kapacitetima testiranja, zakrčenosti zdravstvenog sustava u to doba i osim toga imati dvije infekcije zasigurno znači i dodatne komplikacije - povećava vjerojatnost lošeg ishoda i teže kliničke slike - upozorio je Kolarić."

12.08.2020: Markotic - "Markotić: Kako ćemo na jesen razlikovati COVID-19 i gripu? Klinički teško"

08.07.2020: "Ovih dana u Velikoj Britaniji vode se rasprave o cjepivu protiv gripe, odnosno namjera je da se spusti granica za besplatno cijepljenje protiv gripe! Tvrdi se da bi “udar” gripe i Covida-19 odnosno njihova kombinacija mogla paralizirati zdravstveni sustav tijekom zime"

17.10.2015: "“Godišnje na svijetu od virusa gripe oboli milijardu ljudi. Između tri i pet milijuna njih bude hospitalizirano, ali između 300.000 i 500.000 oboljelih premine”, kazao je Unal za Anadoliju.
Unal dodaje kako je gripa ozbiljna bolest i da je treba ozbiljno shvaćati.
“Gripa može čovjeka ‘prikovati’ za krevet. Simptomi ovog virusa su visoka tjelesna temperatura, bol u mišićima i neizdrživa glavobolja”, istaknuo je Unal."

Nisi znao da su maske ovako efektivne do sad ? :lol: ili sto ljudi peru ruke češće?
daddy-kool

#40829 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Trappist wrote: 11/03/2021 09:27
To je dobra vijest. :thumbup:
spinel_

#40830 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

daddy-kool wrote: 11/03/2021 11:08
To je lazna vijest.
daddy-kool

#40831 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

spinel_ wrote: 11/03/2021 11:09
To je lazna vijest.
Po čemu znaš da je lažna? :?
Trappist

#40832 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

"U Češkoj se ostvario zastrašujući scenarij, usprkos lockdownu. Što možemo iz toga naučiti?
Trenutačno Češka, zemlja s 10,7 milijuna stanovnika, bilježi kako koji dan 15-16 tisuća novih infekcija dnevno te 200-260 smrti. Češka je zabilježila ukupno više od 126 tisuća zaraženih na milijun stanovnika.
Razvoj epidemiološke situacije u Češkoj sasvim je sigurno ono što trenutačno s osjećajem zebnje prate znanstvenici i donosioci odluka u cijeloj Europi."

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... i-15056953
spinel_

#40833 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

daddy-kool wrote: 11/03/2021 11:11
spinel_ wrote: 11/03/2021 11:09

To je lazna vijest.
Po čemu znaš da je lažna? :?
Po sebi. I desetinama poznanika koji su ovu zimu imali sve simptome gripe a bili negativni na testu covida. I prebolovali je kao i ja. Mene 10 dana drzalo.
daddy-kool

#40834 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

spinel_ wrote: 11/03/2021 11:22

Po sebi. I desetinama poznanika koji su ovu zimu imali sve simptome gripe a bili negativni na testu covida. I prebolovali je kao i ja. Mene 10 dana drzalo.
Da li si radio serološki da vidiš imaš li antitijela?
spinel_

#40835 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

daddy-kool wrote: 11/03/2021 11:30
spinel_ wrote: 11/03/2021 11:22

Da li si radio serološki da vidiš imaš li antitijela?
Nisam. A nisam ni izgubio culo mirisa/okusa da bih mislio da je korona.
Mislis da je dobro da uradim to u smislu ako je test zakazao da znam da budem siguran?
Jer znam isto slucajeva ista kuca - isti simptomi. Jedno neg, a drugo pozitivno na testu.
daddy-kool

#40836 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

spinel_ wrote: 11/03/2021 11:33
Mislis da je dobro da uradim to u smislu ako je test zakazao da znam da budem siguran?
Ma ja, a i radi sebe ako imaš antitijela možeš biti opušteniji.
daddy-kool

#40837 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

spinel_ wrote: 11/03/2021 11:33
Jer znam isto slucajeva ista kuca - isti simptomi. Jedno neg, a drugo pozitivno na testu.
Treba ih tretirati kao da su svi imali koronu ako su iz istog domaćinstva, upravo zato što postoji značajna mogućnost da test bude lažno negativan - zbog datuma uzimanja, načina uzimanja brisa, itd.
LionKing

#40838 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by LionKing »

Ja kao neko ko je zagovarao vakcinu i pozivao da sačekamo Izrael, posipam se pepelom pa gdje nalaze i dalje ovoliko zaraženih ajde marš :D
zubi

#40839 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Apropo Ceske:

https://edition.cnn.com/2021/02/28/euro ... index.html

There is no reason for the country to be among the worst hit. As a relatively wealthy nation and a member of the European Union, the Czech Republic has access to vaccines, medical equipment and track-and-trace tech solutions. It has a democratically elected government. Its health care system is well respected, its economy fairly strong.
Instead, the current Czech catastrophe is akin to death by a thousand cuts, a result of dozens of klix missteps, late decisions and botched public health messages, experts tell CNN.

"The government has adopted an unfortunate strategy of making decisions based on the current hospital capacities, which means they often come too late,".....

He said the number of patients in hospitals paints a delayed picture of the epidemic, because people tend to end up needing medical attention some time after getting infected

"There is a huge difference between adopting the measures on time and waiting 10 days. A delay of 10 days, when the reproduction number is 1.4 means a doubling of the epidemic," he said.

Dr. Rastislav Maďar, the dean of the University of Ostrava's medical school and one of the country's top epidemiologists, points to three decisions as the root cause of the current crisis. The first came when the government overruled its own advisers, including Maďar himself, and refused to reinstate a mask mandate in the summer; the second when it decided to reopen shops ahead of Christmas; and the third when it failed to react to the new variant popping up in early January.
"These were the three big errors and right now, we are just praying there won't be a fourth one," he said.

The pushback against masks came just as the government decided to reopen schools at the beginning of September. "This led to the increased mobility of roughly 2 million people, and [the epidemic] exploded," Maďar said.
BadBoy

#40840 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

zubi wrote: 11/03/2021 11:48 Apropo Ceske:

There is no reason for the country to be among the worst hit. As a relatively wealthy nation and a member of the European Union, the Czech Republic has access to vaccines, medical equipment and track-and-trace tech solutions. It has a democratically elected government. Its health care system is well respected, its economy fairly strong.
Instead, the current Czech catastrophe is akin to death by a thousand cuts, a result of dozens of klix missteps, late decisions and botched public health messages, experts tell CNN.

"The government has adopted an unfortunate strategy of making decisions based on the current hospital capacities, which means they often come too late,".....

He said the number of patients in hospitals paints a delayed picture of the epidemic, because people tend to end up needing medical attention some time after getting infected

"There is a huge difference between adopting the measures on time and waiting 10 days. A delay of 10 days, when the reproduction number is 1.4 means a doubling of the epidemic," he said.

Dr. Rastislav Maďar, the dean of the University of Ostrava's medical school and one of the country's top epidemiologists, points to three decisions as the root cause of the current crisis. The first came when the government overruled its own advisers, including Maďar himself, and refused to reinstate a mask mandate in the summer; the second when it decided to reopen shops ahead of Christmas; and the third when it failed to react to the new variant popping up in early January.
"These were the three big errors and right now, we are just praying there won't be a fourth one," he said.

The pushback against masks came just as the government decided to reopen schools at the beginning of September. "This led to the increased mobility of roughly 2 million people, and [the epidemic] exploded," Maďar said.
Laž, obmana, fejk njus, nije istina :D
Trappist

#40841 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

zubi wrote: 11/03/2021 11:48 Apropo Ceske:

CEska je zatvorila kafice, restorane, hotele i slicno 13.10.2020. Sada je 11.03.2021. Kakvo cekanje 10 dana ?
Trappist

#40842 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Evo jos jednog ravnozemljasa, teoreticara zavjere, budale, itd. itd. :

"Edo Selimić je sarajevski pulmolog kroz čije ruke su prošle stotine snimaka pluća oboljelih od COVID-19. Selimić je i sam prebolovao ovu zarazu i za Faktor je ispričao kako je to izgledalo kazavši kako je nemoguće da jedna ovakva zaraza dođe od šišmiša jer COVID-19 sadrži previše simptoma da bi dolazili samo od jednog virusa.
- Vidio sam kod kojih sve virusa se nalaze moji simptomi i onda dođete do zaključka da je nemoguće da tih 12 simptoma se nalaze u jednom virusu. Meni to više liči da su sekvence pojedinih virusa izvlačene i da je on lijepo pravljen. Vidite kako je sada krenulo sa koronom. Vakcine nisu očekivano počele da se prodaju, nisu padale milijarde dolara, eura, i onda se pojavljuju novi sojevi, koji se brže šire!? Također, ove godine prvi put u mojih 40-ak godina prakse nema sezonske gripe. Je li se to možda virus influence prepao SARS-CoV-2 pa ga više nema? Jesmo li se zaposlili stvaranjem vakcina za koronu pa nam nije interesantno da pravimo vakcine ove godine za gripu? - govori Selimić.

Vratio se na rendgen snimke oboljelih od korone koje je viđao.

- Mjesecima gledajući rendgen snimke imate jedan nesklad između stanja pacijenata i snimka pluća u drugoj sedmici bolesti. Prva sedmica prođe poprilično dobro, lakše, u drugoj sedmici kreću te neke komplikacije i onda vidite da brzo napreduju promjene na plućima. Tako kod nekih pacijenata imate sitno mrežastu strukturu, kod njih treba obratiti pažnju i bojati se za njih. Kod pacijenata kod kojih imate trakice sa nekim tačkicama po sebi, ti pacijenti jako elegantno prođu sa koronom - priča Selimić.

- Temperaturu nisam obarao, a išla je više od 39 stepeni. Nisam pomislio da uzmem antibiotik, a kamoli da sam ga popio jer šta ću sa antibiotikom na virusnu infekciju!? Kada je temperatura prelazila 39, legnem i spavam. Uzimao sam prije doručka matičnu mliječ, poslije imuno stimulatore, ortomol imuno, voće, povrće cijedio i pio, čajevi, mlijeko i gledao da mi je urin svijetao. Morate olakšati bubrezima da rade svoj posao, unositi dovoljno tečnosti. Puno tečnosti do svijetlog urina i nasilu jeo. Neslana hrana je meni bila preslana, odvratna. Sve je bilo bljutavo. To što nemam mirisa nije problem. Ta bljutavost vam ne dopušta da jedete, ali jesti se mora - ispričao nam je Selimić.

Osvrnuo se i na sam koronavirus.

Pitanje je da li je neko ciljano pustio virus ili mu je pobjeglo

- I nakon svega što sam vidio, neće mi se valjda reći da je neki šišmiš mogao napraviti virus koji je objedinio karakteristike deset virusa, da to nije iz laboratorije izašlo. Nema te sile koja će me ubijediti, naročito pošto sam prebolovao, vidio kako to izgleda, da je ovaj monstrum sa kojim se svijet bori više od godinu došao iz prirode. Pitanje je samo da li ga je neko napravio i ciljano pustio ili mu je dok se "igrao" vrag pobjegao - mišljenja je Selimić."
BadBoy

#40843 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

LionKing wrote: 11/03/2021 11:43 Ja kao neko ko je zagovarao vakcinu i pozivao da sačekamo Izrael, posipam se pepelom pa gdje nalaze i dalje ovoliko zaraženih ajde marš :D
Serious cases dip along with transmission rate, indicating outbreak shrinking
The number of serious cases of COVID-19 in Israel and the transmission rate are both continuing to fall, Health Ministry data released Tuesday morning showed.
The positive test rate for the virus was four percent out of 95,505 tests carried out on Monday, with 3,662 new cases diagnosed. Just a month ago, the daily caseload of new infections was over 7,000.
Stanje konstantno ide na bolje. Nemoj izgubiti iz vida činjenicu da vakcine ne izazivaju odgovor imunog sistema ODMAH nakon vakcinacije. Mora proći određeno vrijeme (čini mi se 14 dana od dana revakcinacije). Tek tad antitijela skoče do neba.

A i tamo se ne poštuju mjere:
The figures, released 12 days after the start of Purim, were a sign of hope that the mass gatherings held in some parts of the country during the holiday in defiance of regulations, hadn’t caused a spike in infections.
Trappist

#40844 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

BadBoy wrote: 11/03/2021 12:00
LionKing wrote: 11/03/2021 11:43 Ja kao neko ko je zagovarao vakcinu i pozivao da sačekamo Izrael, posipam se pepelom pa gdje nalaze i dalje ovoliko zaraženih ajde marš :D
Serious cases dip along with transmission rate, indicating outbreak shrinking
The number of serious cases of COVID-19 in Israel and the transmission rate are both continuing to fall, Health Ministry data released Tuesday morning showed.
The positive test rate for the virus was four percent out of 95,505 tests carried out on Monday, with 3,662 new cases diagnosed. Just a month ago, the daily caseload of new infections was over 7,000.
Stanje konstantno ide na bolje. Nemoj izgubiti iz vida činjenicu da vakcine ne izazivaju odgovor imunog sistema ODMAH nakon vakcinacije. Mora proći određeno vrijeme (čini mi se 14 dana od dana revakcinacije). Tek tad antitijela skoče do neba.

A i tamo se ne poštuju mjere:
The figures, released 12 days after the start of Purim, were a sign of hope that the mass gatherings held in some parts of the country during the holiday in defiance of regulations, hadn’t caused a spike in infections.
"SAMO jedna doza Pfizerova i BioNTechova cjepiva protiv covida-19 smanjuje broj asimptomatskih slučajeva zaraze i mogla bi značajno smanjiti rizik od prenošenja virusa, pokazali su rezultati novog britanskog istraživanja, čiji su rezultati objavljeni danas."
"PFIZEROVO i AstraZenecino cjepivo protiv koronavirusa je nakon jedne doze 80 posto učinkovito u sprječavanju hospitalizacija osoba iznad 80 godina, objavile su danas britanske zdravstvene vlasti."
zubi

#40845 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

dr. Edo Selimic, pulmolog... Ovo sto je pricao za RTG snimke, za antibiotike, simptome, kako se se lijecio, sta je poduzimao, svaka cast, vrlo interesantno i korisno za procitati...

Ova njegova razmisljanja vezano za porijeklo virusa me ne uzbudjuju, on kao pulmolog ima puno pravo na svoje nicim potkrijepljeno misljenje kao i svaki drugi gradjanin :D
daddy-kool

#40846 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

zubi wrote: 11/03/2021 11:48
Ovo je pravi problem jer optimalan trenutak da se mjere uvedu je kada je prisutnost virusa mala. Narod ne vidi opravdanost takvih mjera pogotovo kada postoji značajan vremenski pomak posljedica u odnosu na uzroke, a političari - oni su glas tog istog naroda. Iz tog razloga upravljanje epidemiološkim mjerama na osnovu javnog mijenja čini ih totalno neefikasnim.
Last edited by daddy-kool on 11/03/2021 12:16, edited 1 time in total.
armin071

#40847 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

zubi wrote: 11/03/2021 12:11 dr. Edo Selimic, pulmolog... Ovo sto je pricao za RTG snimke, za antibiotike, simptome, kako se se lijecio, sta je poduzimao, svaka cast, vrlo interesantno i korisno za procitati...

Ova njegova razmisljanja vezano za porijeklo virusa me ne uzbudjuju, on kao pulmolog ima puno pravo na svoje nicim potkrijepljeno misljenje kao i svaki drugi gradjanin :D
:sax:
spinel_

#40848 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

zubi wrote: 11/03/2021 12:11 dr. Edo Selimic, pulmolog... Ovo sto je pricao za RTG snimke, za antibiotike, simptome, kako se se lijecio, sta je poduzimao, svaka cast, vrlo interesantno i korisno za procitati...

Znaci vjerujes u sismis teoriju. Haj fino :)
daddy-kool

#40849 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

https://globalnews.ca/news/7688491/coro ... -covid-19/
COVID-19 patient dies after rare 3-hour erection in hospital
BadBoy

#40850 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Čovjek rekao da je šišmiš napravio virus :D
Locked