moramo prihvatiti da smo usli u novo normalno, korona je tu da ostane-na nama je da postivanjem mjera sacuvamo sebe i druge, maska-distanca-pranje rukuSaraFina wrote: ↑18/03/2021 00:52Kupovina nema čari. Jednostavno se osjećam ko pinkpanterica / pljačkašica pod onom maskom.ćiribiribela wrote: ↑18/03/2021 00:47 Isto se osjecam, mi zatvoreni vec mjesecima, danas isla u shopping sa terminom, dobila pola sata u h&m-u
Bilo je neke price da ce biti opcija privatnog vakcinisanja, ali s obzirom da u jednom danu vakcinisu 20 ljudi iz riziko grupe u gradskom centru za vakcinu, mislim da ni od te ljubavi nema nista.
Ja još jednu godinu ovako ne znam kako ću prezivjeti. Danas rekord 3200 i nesto zarazenih. Da nam je Bog na pomoći, samo da prebrodimo ovo bez psihičkih posljedica.
Ja sam je i prebolovala u novembru 2020. pokupim li neki novi soj, samoraniću se![]()
Corona cjepivo/vakcina - News
Moderator: O'zone
-
aerodinamika
#4976 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
-
Capljina74
#4977 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Mojne, bolan, nije Burbonska kuga.
- Istinu govorim
- Location: Fašista, šovinista, nacionalista, govornik bosanskog i sve ono što vi mrzite
-
A_A_AKCIJA
#4979 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Da. U prvoj dozi, AZ i Sputnik koriste isti adenovirus. U drugoj dozi, AZ daje isto kao i u prvoj, a Sputnjik koristi drugi adenovirus. Tako da umjesto druge doze AZ možeš primiti i drugu dozu Sputnjika i navodno biti bolje zaštićen.splinter wrote: ↑18/03/2021 19:22Moguće. Razlika je u vektoru koliko se sjećam. Jedan adenovirus ide kao vektor za prvu a drugi za revakcinu.
Davno sam čitao o tome, ima pola godine više i ne sjećam.svega.
-
tutku
#4980 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Znaju li ovdje upuceniji - kako sad idu ta predvidjanja, da bi ova vakcina imala nekog efekta barem 70-80% se mora vakcinisati puka. Eh sad, kako stvari stoje, dosta zemalja nece moci postici taj procenat. Sta se onda desava, stvari idu u nedogled?
-
Naslovnica
#4981 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ovo je NOVO NENORMALNO, a kada prodje, vraticemo se na normalno.aerodinamika wrote: ↑18/03/2021 21:42moramo prihvatiti da smo usli u novo normalno, korona je tu da ostane-na nama je da postivanjem mjera sacuvamo sebe i druge, maska-distanca-pranje rukuSaraFina wrote: ↑18/03/2021 00:52Kupovina nema čari. Jednostavno se osjećam ko pinkpanterica / pljačkašica pod onom maskom.ćiribiribela wrote: ↑18/03/2021 00:47 Isto se osjecam, mi zatvoreni vec mjesecima, danas isla u shopping sa terminom, dobila pola sata u h&m-u
Bilo je neke price da ce biti opcija privatnog vakcinisanja, ali s obzirom da u jednom danu vakcinisu 20 ljudi iz riziko grupe u gradskom centru za vakcinu, mislim da ni od te ljubavi nema nista.
Ja još jednu godinu ovako ne znam kako ću prezivjeti. Danas rekord 3200 i nesto zarazenih. Da nam je Bog na pomoći, samo da prebrodimo ovo bez psihičkih posljedica.
Ja sam je i prebolovala u novembru 2020. pokupim li neki novi soj, samoraniću se![]()
Neki misle da ce sve ove mjere koje se danas sprovode ostati na snazi beskonacno?
Citam na jednoj FB grupi, vezano za nosenje maski, citajuci im komentare - to je preraslo u jebenu sektu.
Javi se jedan covjek (hronicni bolesnik) da se pozali, popljuvase ga, najgori ispade.
Tepaju maskama - maskice. Jao, ne znam kako sam do sada zivjela bez nje i udisala sve ovo, ne mogu da zamislim zivot bez maskice i tome slicno.
Nolifer lujke sa istom dijagnozom, bozesacuvaj.
- animus
#4982 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Danas citam jedan imunolog iz Splita koji je prebolio koronu vakcinisan AZ i na testu imao 45.000 antitijela. Navodno je ovo extremno i odlucili da ga nece revakcinisati jer bi mogao imati problem.
Zakljucak otprilike da oni koji su prebolili nemaju neku potrebu da se vakcinisu ali ako ipak onda jednom dozom.
Zakljucak otprilike da oni koji su prebolili nemaju neku potrebu da se vakcinisu ali ako ipak onda jednom dozom.
-
noviforumas
#4983 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
https://www.istraga.ba/bitka-s-vremenom ... ntni-uvoz/Kompanija Krajinagroup d.d. Banja Luka predala je zahtjev za registraciju vakcine Sputnik V, potvrdio je za Istraga.ba direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak.
To bi, ne potpiše li federalni ministar zdravlja Vjekoslav Mandić u petak zahtjev za interventni uvoz ove vakcine protiv koronavirusa, moglo spriječiti Federaciju BiH da preko kompanije Medimpex Sarajevo uveze 500 hiljada doza Sputnik V.
- animus
#4984 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ako uspiju blokirati ovo onda se prebaciti na AZ i zabraniti Sputnjik u Federaciji BiH. Polako postaje sve jasnije odakle vjetar puše.
- fox-69
#4985 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
- fox-69
#4986 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
ti si znači sada imun i na britanca i na onu retro verziju ?Capljina74 wrote: ↑18/03/2021 17:46To znači da virus nije antigeni isti.
Evo ja sam fasovao Britanca, u januaru prebolio divlji. At odlična, ali obolio sam. Zbog prethodnog imuniteta sve trajalo tri dana, kao prehlada.
To ukazuje da vakcina ne bi ništa pomogla. Prošao bi isto. Simptomi blagi.
Kontam to je to. Korona će kako vrijrme ide postati sezonska bolest slična gripu.
a kako znaš da si imao britanca, jesil radio PCR test ?
Samo mi nije jasno sa antitijelima. Da li su AT razlićita za ta 2 soja, i kako ih mjere u labu ? nisam vidio da ima diferenciranje po sojevima.
- -Chesterfield-
#4987 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Da li je bilo nekih različitih simptoma sa Britancem i tim divljim, kako si ga nazvao?
I ako može mišljenje na ovu izjavu doktora?
https://pressa.ba/sarajevski-pulmolog-i ... oratoriji/
- Edin H.
#4988 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pa kad se bave politikom, umjesto da vakcinisu i budu zahvalni na onom broju vakcina koji su do sada dobili, oni ih drze u friziderima.nadezdakov wrote: ↑18/03/2021 20:53 Pa Njemačka za tri mjeseca nije ni 3-4%, a gdje je 70%, da ne kažem 100.
Danima govorim da vakcina nema veze sa ugruscima, a i da ima brojke su tako male rizik od smrtnosti i teskih posljedica od kovida je mnogo veci da je besmisleno prekidati vakcinaciju
EU na celu sa Njemackom je ispolitiziirana i izbirokratizirana institucija sto je cini neprikladnom da se bori sa pandemijom.
Sporo su reagovali i kasno odobrili i narucili vakcine.
Plus is straha za svoje stolice nemaju hrabrosti da isforsiraju postovanje uvedenih mjera.
Samo je zalosno sto BiH nije iskoristila sto nije u EU i nabavila vakcine cim je to bilo moguce.
-
emmir1
#4990 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ja se nadam da će neko krivično da odgovara zbog loše vodjenje krize
A zna se ko su vodje, Covic i Bakir.
Evo dok Evropa ukida AZ naši su trebali da reaguju i naruče 2 miliona bar.
AZ vakcinisano 20 miliona ljudi i 10 tak smrtnih slučajeva, vrlo upitno da li je to od AZ jer je premalo slučajeva.
Da se zarazi 20 miliona ljudi pomrlo bi ih desetine hiljada.
Cijena AZ 1.7 usd
Sve ostalo 15 ili 20 USD.
Farmaceutska mafija ih ruši
Evo npr.
Iz Pfizera nadju doktora u Njemackoj i kažu evo ti 2 miliona provuci informaciju da je pacijent umro od AZ.
Tako još par doktora iz nekoliko zemalja i izbacili smo konkurenciju.
Njima je cilj da dugoročno uzimaju pare od vakcina, a dugoročno bi svi prešli na AZ ako krene obavezno sezonsko vakcinisanje.
A zna se ko su vodje, Covic i Bakir.
Evo dok Evropa ukida AZ naši su trebali da reaguju i naruče 2 miliona bar.
AZ vakcinisano 20 miliona ljudi i 10 tak smrtnih slučajeva, vrlo upitno da li je to od AZ jer je premalo slučajeva.
Da se zarazi 20 miliona ljudi pomrlo bi ih desetine hiljada.
Cijena AZ 1.7 usd
Sve ostalo 15 ili 20 USD.
Farmaceutska mafija ih ruši
Evo npr.
Iz Pfizera nadju doktora u Njemackoj i kažu evo ti 2 miliona provuci informaciju da je pacijent umro od AZ.
Tako još par doktora iz nekoliko zemalja i izbacili smo konkurenciju.
Njima je cilj da dugoročno uzimaju pare od vakcina, a dugoročno bi svi prešli na AZ ako krene obavezno sezonsko vakcinisanje.
-
daddy-kool
#4991 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ovo nije tačno, AZ koristi adenovirus čimpanze kao vektor za sve doze, dok ruska ima ljudski adenovirus u prvoj dozi Ad26 kao Janssen a u drugoj Ad5 kao CanSino.A_A_AKCIJA wrote: ↑18/03/2021 21:54
Da. U prvoj dozi, AZ i Sputnik koriste isti adenovirus. U drugoj dozi, AZ daje isto kao i u prvoj, a Sputnjik koristi drugi adenovirus. Tako da umjesto druge doze AZ možeš primiti i drugu dozu Sputnjika i navodno biti bolje zaštićen.
-
daddy-kool
#4992 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Naslovnica wrote: ↑18/03/2021 23:22 Tepaju maskama - maskice. Jao, ne znam kako sam do sada zivjela bez nje i udisala sve ovo, ne mogu da zamislim zivot bez maskice i tome slicno.
Suprotan ekstrem od "brnjice".
-
daddy-kool
#4993 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
To je ono kad kažu da će virus postati endemičan, neće nestati, nastaviće cirkulaciju kod ljudsku populaciju, ali ćemo imati vakcine da se zaštiti ko hoće.
-
Milenkov buraz
#4994 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Uspjeh vakcinacije u Izraelu: Bolnica u Tel Avivu zatvorila posljednje Covid odjeljenje
-
tutku
#4995 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Kako ce to imati efekta kad 70% nece biti vakcinisano?daddy-kool wrote: ↑19/03/2021 08:20To je ono kad kažu da će virus postati endemičan, neće nestati, nastaviće cirkulaciju kod ljudsku populaciju, ali ćemo imati vakcine da se zaštiti ko hoće.
-
daddy-kool
-
Milenkov buraz
#4997 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Možda čak uskoro za godinu dana ili dvije mutira pa krene na mlađu populaciju dok skonta da gubi bitku među odraslim i starijim.daddy-kool wrote: ↑19/03/2021 08:44Kako neće, imaćeš efekat za sebe ako si ti vakcinisan, taman da niko drugi nije.
Svaka vakcina uspješno štiti od najtežeg oblika i smrti.
A virus će nastaviti da kola, posebno kroz mlađu populaciju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4998 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Da, to su neke predikcije. Virusa se nikad necemo zauvijek rijesiti kao recimo malih boginja, zato sto je u pitanju zoonoza, tj prelazi nam od zivotinja, za razliku od m.boginja koje su se prenosile samo sa covjeka na covjeka.
Kad se postigne dovoljan vakcinalni obuhvat, virus ce postati endemski poput onih na koje smo vec navikli i o kojima nismo toliko ni razmisljali do marta 2020.
Sto je i dobro i lose. Dobro jer cemo se u dogledno vrijeme ipak vratiti koliko toliko normalnom zivotu. Lose jer u slucaju neke nove i opasnije pandemije smo zestoko najebali.
Kad se postigne dovoljan vakcinalni obuhvat, virus ce postati endemski poput onih na koje smo vec navikli i o kojima nismo toliko ni razmisljali do marta 2020.
Sto je i dobro i lose. Dobro jer cemo se u dogledno vrijeme ipak vratiti koliko toliko normalnom zivotu. Lose jer u slucaju neke nove i opasnije pandemije smo zestoko najebali.
-
u-pet-deka
#4999 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Farmaceutima je do zdravog čovječanstva stalo koliko i proizvođačima oružja do mira u svijetu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5000 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Farmaceuti puno vise zaradjuju na lijekovima nego na vakcinama.