Xiaomi mobiteli
Moderator: Benq
-
zippoo87
#15351 Re: Xiaomi mobiteli
Nov je kao sto je i Fata nevina 
- Tesla Edison
- He1972
#15353 Re: Xiaomi mobiteli
xiaomi bih ja, meni je bolja opcijaTESLA_EDISON wrote: ↑17/03/2021 15:43I koji bi ti uzeo?He1972 wrote: ↑17/03/2021 14:46i meni je veći ekran glavna stavka pa ostalo ako je u 5 deka, mada amoled nije loša opcija, iako i današnji lcd ekrani nisu uopšte lošiTESLA_EDISON wrote: ↑17/03/2021 14:44
To sam i uradio.
Prednost Samsunga:
Amoled, 4GB RAM-a (mada to i nije neka razlika), 64 interne, ONEUI
Prednost Redmi-a:
Veći ekran, puno veća baterija, glomazniji i teži (meni je to prednost), bolji procesor
Isto je:
4G povezivost, Wifi Povezivost, USB,...
Zato sam u dilemi. Kad ovo sve stavim na vagu, tačno je pola pola![]()
Nisam nikad imao dilemu oko ovoliko različitih, a opet sa druge strane, sličnih modela, da zaista ne znam koji uzeti.![]()
-
zippoo87
#15354 Re: Xiaomi mobiteli
Telefoni se ipak brze trose od FatA
- He1972
#15355 Re: Xiaomi mobiteli
jok saju poslušaj nema ni za nokije 3310Safete Dilbere wrote: ↑17/03/2021 20:08Zato sto si padobranac i nemas pojma o telefonima,lozis ga da uzme losije.Tesla posisat ces vesla ako budes sluso ovakve neznalice.Samsing je bolji za klasu od tog xiaomija.He1972 wrote: ↑17/03/2021 19:09xiaomi bih ja, meni je bolja opcijaTESLA_EDISON wrote: ↑17/03/2021 15:43
I koji bi ti uzeo?
Nisam nikad imao dilemu oko ovoliko različitih, a opet sa druge strane, sličnih modela, da zaista ne znam koji uzeti.![]()
- HardCore
#15356 Re: Xiaomi mobiteli
Cisto sumnjam, prosto nevjerujem, ja se kladim da bih uocio i na tvom telefonu burn in
- fortaleza
#15357 Re: Xiaomi mobiteli
Ista situacija se dogodila na putu kod Konjica i Jablanice u usjecima gdje od kolege Redmi Note 9 Pro gubi mrežu u potpunosti, a kod mene ASUS ZenFone 4 može obavljati pozive. Očito štede na kvaliteti samih komponenata da bi napravili budget uređaj. Sve ima svoje.Behemoth wrote: ↑17/03/2021 11:34Zavisi šta i kako gledaš? Svaki vikend hodam sa prijateljem. On je prije 3 sedmice uzeo redmi 9 pro. Cim smo negdje u šumi ili van grada konstantno ima prekid u prenosu podataka. Istovremeno kod mene na s8 4 god star telefon 4 g cijelo vrijeme. Uz to Xiaomi ne moze da isprati ostale premiume u update-ima kako sigurnosnim tako i ostalim. Platiš 800 km odes negdje na put kao turista i hoces video poziv da obavis, ne mozes jer su ugradili neku jeftinu antenu ili sta vec. Nekidan gledam test baterije premijuma (xiaomi mi 11 zadnji u testu, 2 i po sata razlike između najboljeg i xiaomija). A sad kad kod nas stigne u prodaju bice cca 1600 km. Za te pare ne smije da fali nista.
- diablobih
#15358 Re: Xiaomi mobiteli
Ne znam, gledao sam cak i one testove kada ste pricali o tome prije pola godine, ne vidim ama bas nista. OnePlus ovo izgleda majstorski pravi. Kod druga na S9+ ona roza se vidi na bijeloj.
-
Behemoth
#15359 Re: Xiaomi mobiteli
Ja lijepo kazem danas nisu im uređaji na nivou vodecih brendova sveukupno gledajuci. Onaj lik neki se upalio kao da sam mu ženu izvrijeđao. Xiaomi ima daleko manju marzu zarade u odnosu na Samsung a pogotovo na Apple. Jer ova dva se slomiše razvojem softvera i istrazivanjem i razvojem ulazu daleko vise i naravno da ce htjeti veci povrat na investiciju ali zato im je softver popeglaniji i optimizovaniji. Samsung je gigant industrije. Od 70 i neke godine u industriji poluprovodnika i ostalih el komponenti. Znanje i iskustvo u proizvodnji ne mozete kupiti to se stice decenijama. Kud ces dalje imaju odjeljenje za razvoj naoružanja a znamo da vojna industrija ide 30 god ispred komercijalne.fortaleza wrote: ↑17/03/2021 21:17Ista situacija se dogodila na putu kod Konjica i Jablanice u usjecima gdje od kolege Redmi Note 9 Pro gubi mrežu u potpunosti, a kod mene ASUS ZenFone 4 može obavljati pozive. Očito štede na kvaliteti samih komponenata da bi napravili budget uređaj. Sve ima svoje.Behemoth wrote: ↑17/03/2021 11:34Zavisi šta i kako gledaš? Svaki vikend hodam sa prijateljem. On je prije 3 sedmice uzeo redmi 9 pro. Cim smo negdje u šumi ili van grada konstantno ima prekid u prenosu podataka. Istovremeno kod mene na s8 4 god star telefon 4 g cijelo vrijeme. Uz to Xiaomi ne moze da isprati ostale premiume u update-ima kako sigurnosnim tako i ostalim. Platiš 800 km odes negdje na put kao turista i hoces video poziv da obavis, ne mozes jer su ugradili neku jeftinu antenu ili sta vec. Nekidan gledam test baterije premijuma (xiaomi mi 11 zadnji u testu, 2 i po sata razlike između najboljeg i xiaomija). A sad kad kod nas stigne u prodaju bice cca 1600 km. Za te pare ne smije da fali nista.
Xiaomi jeste dobar i ogroman napredak je ostvario za kratko vrijeme ali opet se treba imati u vidu da je to upola samsung telefon (procesori i ekrani).
-
zippoo87
#15360 Re: Xiaomi mobiteli
Samsungov AMOLED iz nekog razloga najbrze strada od burn ina...eno pun je olx S8-ica sa burn inom...sada ne znam je li to zato sto raja nema pojma kakav je to tip ekrana i sta ne treba raditi ili jednostavno koriste 2-3 aplikacije po 1-2 godine i to se onda zapece.
Najvise ima zapecenih tastatura i yt layouta i dole gdje su navigacijske tipke...tu se pojavi skoro u svakog modela koji je stariji od godinu i koriste se navigacijske tipke a ne geste.
Ali ne pati samo samsung,eno neki sam dan postavio sliku xiaomija mi 9t Pro,star tacno godinu dana...dole se malo urezale navigacijske tipke
Ima burn ina i na j seriji dosta,na A seriji 2017,2018 i na S6 i s7,rijetkost je naci model da nema burn in,s8 isto tako skoro svi imaju burn...s9 poneki ...na novijim nisam nesto primjetio
- diablobih
#15361 Re: Xiaomi mobiteli
Ne znam, koristio sam i tipke, naravno kasnije gestures, jer su bolje. Jednostavno burn in nikako nisam iskusio. Doduse nisam ni promijenio mobitel. Mozda na iducem OnePlusu dozivim to, ali nesto ne vjerujem.zippoo87 wrote: ↑18/03/2021 00:30Samsungov AMOLED iz nekog razloga najbrze strada od burn ina...eno pun je olx S8-ica sa burn inom...sada ne znam je li to zato sto raja nema pojma kakav je to tip ekrana i sta ne treba raditi ili jednostavno koriste 2-3 aplikacije po 1-2 godine i to se onda zapece.
Najvise ima zapecenih tastatura i yt layouta i dole gdje su navigacijske tipke...tu se pojavi skoro u svakog modela koji je stariji od godinu i koriste se navigacijske tipke a ne geste.
Ali ne pati samo samsung,eno neki sam dan postavio sliku xiaomija mi 9t Pro,star tacno godinu dana...dole se malo urezale navigacijske tipke
Ima burn ina i na j seriji dosta,na A seriji 2017,2018 i na S6 i s7,rijetkost je naci model da nema burn in,s8 isto tako skoro svi imaju burn...s9 poneki ...na novijim nisam nesto primjetio
-
Behemoth
#15362 Re: Xiaomi mobiteli
Nisi u pravu. Samsungov amoled koriste i drugi pa nema problema. To je samo do ljudi i kako ga koristis. Evo cist primjer poznanik jedan lik uzeo nov tel iz s serije a ne zna lik nista o telefonima. Nakom godine i nesto burn piksela se pojavio al upravo iz razloga jer ga nije korostop kako treba. Dosta chatujes a ne omogucis automatsko zakljucavanje i tastatura moja stalno visi napravi taj problem. Kod mene i druga s8 i s8 plus kupili u isto vrijeme a bas sam heavy user. Nakon 4 godime ekran nema nista da se vidi.zippoo87 wrote: ↑18/03/2021 00:30Samsungov AMOLED iz nekog razloga najbrze strada od burn ina...eno pun je olx S8-ica sa burn inom...sada ne znam je li to zato sto raja nema pojma kakav je to tip ekrana i sta ne treba raditi ili jednostavno koriste 2-3 aplikacije po 1-2 godine i to se onda zapece.
- shape of despair
#15363 Re: Xiaomi mobiteli
Imam dva samsunga sa amoledom u porodici, jednom 2 fodine, jednom 4, nikakvog burna nema. Doduse upozorio sam ih da ne stavljaju osvjetljenj e na max i da ne drze ekran upaljen po npr dva sata
-
MikacO
#15364 Re: Xiaomi mobiteli
Moja supruga vecinu vremena koristi 2 aplikacije i ne cudi me sto se na njenom Samsungu A7 pojavio burn in loga tih aplikacija ali na mom Samsungu S8 mi nikako nije jasno kako je doslo do burn ina.
Brightness mi je uvijek bio na automatski i opet se tastatura urezala na ekranu nakon godinu i po koristenja mobitela. Probao to rijesiti ostavljanjem cijelu vecer da se mijenjaju boje ali nije pomoglo. Ostavljao i one crne tackice da se vrte kao na analognoj tv i opet isto.
Odem da mi zamijene display i kad mi covjek rece cijenu zavrti mi se u glavi.
Vratim ga kuci onako sprzenog i stavim crvenu tastaturu i manje se vidio burn in pa tako koristio taj S8 jos nepunu godinu i prodam ga za sicu jer niko nije htio dati malo veci kes za mobitel sa burn inom.
Poslije uzmem Redmi Note 8 Pro koji me je super sluzio vise od godinu ali doslo vrijeme da malom moram kupovati mobitel a i taj Redmi Note 8 Pro je malo poceo stucati na nekim aplikacijama i uzmem Mi 10T a malom dam taj 8 Pro.
Svaka cast svima ali mobitel sa amoledom vise u moju kucu nece bez obzira koji je brend. Mogao bih ja sebi i uzeti pa paziti kako ga koristim i mozda ne bih dobio burn in ali necu da moram o tome razmisljati. Sa druge strane kako mi supruga i dijete koriste mobitele oni bi ga sigurno opet fasovali a sve se na kraju odbije preko mojih ledja i zato amoled vise u moju kucu nece.
Brightness mi je uvijek bio na automatski i opet se tastatura urezala na ekranu nakon godinu i po koristenja mobitela. Probao to rijesiti ostavljanjem cijelu vecer da se mijenjaju boje ali nije pomoglo. Ostavljao i one crne tackice da se vrte kao na analognoj tv i opet isto.
Vratim ga kuci onako sprzenog i stavim crvenu tastaturu i manje se vidio burn in pa tako koristio taj S8 jos nepunu godinu i prodam ga za sicu jer niko nije htio dati malo veci kes za mobitel sa burn inom.
Poslije uzmem Redmi Note 8 Pro koji me je super sluzio vise od godinu ali doslo vrijeme da malom moram kupovati mobitel a i taj Redmi Note 8 Pro je malo poceo stucati na nekim aplikacijama i uzmem Mi 10T a malom dam taj 8 Pro.
Svaka cast svima ali mobitel sa amoledom vise u moju kucu nece bez obzira koji je brend. Mogao bih ja sebi i uzeti pa paziti kako ga koristim i mozda ne bih dobio burn in ali necu da moram o tome razmisljati. Sa druge strane kako mi supruga i dijete koriste mobitele oni bi ga sigurno opet fasovali a sve se na kraju odbije preko mojih ledja i zato amoled vise u moju kucu nece.
- fusion_ba
-
MikacO
#15366 Re: Xiaomi mobiteli
Na facebooku najvise ali nije nesto strasno. Dobar mi je bio taj Redmi Note 8 Pro. Ja sam ga prvenstveno zamijenio da ne bih morao malom kupovati novi mobitel a to stucanje je bilo samo manji razlog.
-
Behemoth
#15367 Re: Xiaomi mobiteli
Nemoguce je da tel za god i nesto dobije burn in. Ko god ima taj problem nije pravilno koristio telefon. Imam i znam bar desetak osoba koje imaju amolede par godina tj iste telefone i niko nema taj problem. Ne mozes telefon koristiti kako ti padne na pamet. Uz svaki tel dođe uputstvo na par strana gdje se upozorava na stvari koje nije preporucljivo raditi ali ko to cita. Sam kazes da imas i djecu, mozda su se igrali sa tvojim tel a i niko nije upoznat sa tvojim obrascima koriscenja. Dovoljno je samo da ne zakljucavas ekran i da ti stoji neka aplikacija na ekranu sa staticnim objektima i za par mjeseci imaces burn in. Ne krivite proizvođače, amoled ekrani su odlicni i imaju dovoljno dobru trajnost.MikacO wrote: ↑18/03/2021 11:31 Moja supruga vecinu vremena koristi 2 aplikacije i ne cudi me sto se na njenom Samsungu A7 pojavio burn in loga tih aplikacija ali na mom Samsungu S8 mi nikako nije jasno kako je doslo do burn ina.
-
MikacO
#15368 Re: Xiaomi mobiteli
Buraz sve ja tebi vjerujem sto ti pises i za suprugin mobitel je ona kriva sto joj se desio burn in ali za ovaj moj stvarno nema nikakvog ociglednog razloga.
Brightness je bio na auto, zakljucavanje nakon 1 minutu mirovanja, djeca ga nisu smjela uzimati ne radi burn ina nego radi toga sto je bio skup i bojao sam se da ce ga razbiti.
Sad kad opet vracam film stvarno nisam radio nista sto je moglo uzrokovati da se tastatura ureze na ekran.
Mozda me je zapao neki amoled losijeg kvaliteta. Da me ubijes ne znam razlog zasto mi se tad pojavio burn in.
Brightness je bio na auto, zakljucavanje nakon 1 minutu mirovanja, djeca ga nisu smjela uzimati ne radi burn ina nego radi toga sto je bio skup i bojao sam se da ce ga razbiti.
Sad kad opet vracam film stvarno nisam radio nista sto je moglo uzrokovati da se tastatura ureze na ekran.
Mozda me je zapao neki amoled losijeg kvaliteta. Da me ubijes ne znam razlog zasto mi se tad pojavio burn in.
-
Behemoth
#15369 Re: Xiaomi mobiteli
Aa baš mi je žao onda.MikacO wrote: ↑18/03/2021 11:57 Buraz sve ja tebi vjerujem sto ti pises i za suprugin mobitel je ona kriva sto joj se desio burn in ali za ovaj moj stvarno nema nikakvog ociglednog razloga.
-
MikacO
#15370 Re: Xiaomi mobiteli
Zasto ne bi smjelo? Kupio ga na OLXu. Navodno dovezen iz Svicarske. Platio ga 900KM dok je u trgovinama ovdje bio preko 1200KM ali nisam dobio nikakvu garanciju a i da sam dobio u Kimtec servisu su mi bili rekli da burn in ne potpada pod garanciju.
-
Behemoth
#15371 Re: Xiaomi mobiteli
Prijateljski savjet. Telefone pogotovo skupe nikad ne kupuj nigdje gdje ga nisi dobio u pakovanju gdje ima ona traka i žig da nije otvarano. Samo tako imas osnov da kazes koristio sam ekran kako treba do vas je, izgorio je nakon godine dana. Ma pusti te price ne potpada pod garancijeu. Rođak moj zivi u Kanadi imao burn in na ekranu posle godinu i neš digao halabuku cijelu dali mu nov tel
-
MikacO
#15372 Re: Xiaomi mobiteli
Hvala na savjetima ali ja vise telefone sa amoledom ne kupujem. A Kimtec je ovlasteni Samsungov servis i sumnjam da bi mi oni slagali da burn in ne potpada pod garanciju kod nas. Mozda u Kanadi vaze druga pravila za to. Nije vise ni bitno jer ja taj mobitel vise nemam a i nedavno sam uzeo Mi 10T i necu ga mijenjati barem 3 godine.
-
hamo1977
#15373 Re: Xiaomi mobiteli
Drug, šta ti znači ovo "Ko god ima taj problem nije pravilno koristio telefon"?Behemoth wrote: ↑18/03/2021 11:48Nemoguce je da tel za god i nesto dobije burn in. Ko god ima taj problem nije pravilno koristio telefon. Imam i znam bar desetak osoba koje imaju amolede par godina tj iste telefone i niko nema taj problem. Ne mozes telefon koristiti kako ti padne na pamet. Uz svaki tel dođe uputstvo na par strana gdje se upozorava na stvari koje nije preporucljivo raditi ali ko to cita. Sam kazes da imas i djecu, mozda su se igrali sa tvojim tel a i niko nije upoznat sa tvojim obrascima koriscenja. Dovoljno je samo da ne zakljucavas ekran i da ti stoji neka aplikacija na ekranu sa staticnim objektima i za par mjeseci imaces burn in. Ne krivite proizvođače, amoled ekrani su odlicni i imaju dovoljno dobru trajnost.MikacO wrote: ↑18/03/2021 11:31 Moja supruga vecinu vremena koristi 2 aplikacije i ne cudi me sto se na njenom Samsungu A7 pojavio burn in loga tih aplikacija ali na mom Samsungu S8 mi nikako nije jasno kako je doslo do burn ina.
Nisu ga ljudi gurali na 150% osvjetljenja, već koliko je proizvođač dozvolio. Ako je već napravio mogućnost da se osvjetljenje poveća na neku jačinu, ja, ti, bilo koji user, nemamo šta da razmišljamo na kojem postotku treba biti i koje vrijeme.
Sad kao korisnik kriv što je koristio telefon sa opcijama koje je proizvođač dozvolio.
Naravno, neću ja sada staviti telefon na punjač, povećati sve na max i tako držati sedmicu.
Ali reći da nisam ispravno koristio telefon zato što sam koristio njegove opcije je malo beze.
Imao sam almolede, nije mi se nikada pojavio burn in, da ne bude da cijepam drva sa telefonom.
Ali ne može se reći da je uvijek do usera.
-
sabanss
#15374 Re: Xiaomi mobiteli
Ima ljudi i kod nas kojima su mijenjali ekran tako da nije tačno da burn in ne potpada pod garanciju kod Samsunga. Vjerovatno je ovo koliko neko zagalami.
A davno sam na ovoj temi izjavio da ne vidim baš nikakvu prednost Amoleda - djeluje neprirodno i poslije dužeg gledanja imam glavobolju. Telefon bi morao biti dobro jeftiniji da mu oprostim AMOLED, ne skuplji kao sada.
A davno sam na ovoj temi izjavio da ne vidim baš nikakvu prednost Amoleda - djeluje neprirodno i poslije dužeg gledanja imam glavobolju. Telefon bi morao biti dobro jeftiniji da mu oprostim AMOLED, ne skuplji kao sada.
-
Behemoth
#15375 Re: Xiaomi mobiteli
Ne znam drug šta ti nije jasno. Napisam sam jasno i precizno sta znaci koristiti telefon kako ne treba. Ako otvoriš aplikaciju za chat (viber, whatsp) i drzis tastaturu podignutu konstantno naravno da ces dobiti burn in nakon par mjeseci ili godini, ili neko ko igra igrice na telefonu npr ostavlja tel u menijima dugo iz raznih razloga. Tastatura nije opcija koju je proizvođac omogucio vec je sastavni dio UI svakog telefona. Ako znas zasto burn in nastaje jasno ti je sto sam i sta sam rekao. Do usera je. Jer samsung ima brutalne kontrole kvaliteta sto se tice tih stvari. Nije mi poznato da su ljudi generalno imali problema sa tim od s7 pa nadalje. A ja sam imao s4 i nisam imao taj problem a poznajem osobe koje i dalje imaju s7 i ekran savršeno izgleda. Uostalom lijepo je čovjek odg da je tel kupio negdje iz svajcarske bez garancije, nije do njega. Neko je nesto radio sa tim tel prije nego ga je on kupio.hamo1977 wrote: ↑18/03/2021 12:46Drug, šta ti znači ovo "Ko god ima taj problem nije pravilno koristio telefon"?Behemoth wrote: ↑18/03/2021 11:48Nemoguce je da tel za god i nesto dobije burn in. Ko god ima taj problem nije pravilno koristio telefon. Imam i znam bar desetak osoba koje imaju amolede par godina tj iste telefone i niko nema taj problem. Ne mozes telefon koristiti kako ti padne na pamet. Uz svaki tel dođe uputstvo na par strana gdje se upozorava na stvari koje nije preporucljivo raditi ali ko to cita. Sam kazes da imas i djecu, mozda su se igrali sa tvojim tel a i niko nije upoznat sa tvojim obrascima koriscenja. Dovoljno je samo da ne zakljucavas ekran i da ti stoji neka aplikacija na ekranu sa staticnim objektima i za par mjeseci imaces burn in. Ne krivite proizvođače, amoled ekrani su odlicni i imaju dovoljno dobru trajnost.MikacO wrote: ↑18/03/2021 11:31 Moja supruga vecinu vremena koristi 2 aplikacije i ne cudi me sto se na njenom Samsungu A7 pojavio burn in loga tih aplikacija ali na mom Samsungu S8 mi nikako nije jasno kako je doslo do burn ina.
Nisu ga ljudi gurali na 150% osvjetljenja, već koliko je proizvođač dozvolio. Ako je već napravio mogućnost da se osvjetljenje poveća na neku jačinu, ja, ti, bilo koji user, nemamo šta da razmišljamo na kojem postotku treba biti i koje vrijeme.
Sad kao korisnik kriv što je koristio telefon sa opcijama koje je proizvođač dozvolio.
Naravno, neću ja sada staviti telefon na punjač, povećati sve na max i tako držati sedmicu.
Ali reći da nisam ispravno koristio telefon zato što sam koristio njegove opcije je malo beze.
Imao sam almolede, nije mi se nikada pojavio burn in, da ne bude da cijepam drva sa telefonom.
Ali ne može se reći da je uvijek do usera.