Iskustva sa koronavirusom

Moderator: O'zone

Locked
klixoris

#3576 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by klixoris »

Leon16v wrote: 17/03/2021 14:47
Hvala na pojašnjenju, svakako je preporučeno retestiranje opet sutra
Nemoj trositi vrijeme i pare na PCR testove ako nemas simptoma. Ranije sam bas ovdje pisao da mi je "klaster" poznanika, koji su se razbolili jedan za drugim u par dana, svi bili negativni 48h prije prvih simptoma. Kada su dobili simptome, onda su im i PCR testovi konacno pokazali da su pozitivni...
JohnnyS

#3577 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by JohnnyS »

Boli te grlo, imaš 37,5, ako nisi dobio Sumamed ko da nisi ni išao doktoru
Ali_G

#3578 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ali_G »

JohnnyS wrote: 17/03/2021 15:59
vatrogasac wrote: 16/03/2021 10:36
Iker C wrote: 16/03/2021 09:10 Virusno oboljenje se lijeci antibioticima, po meni je to skroz nelogicno.
Ali ako virus pokrene neku upalu, a najčešće je to upala pluća, čime ćeš je liječiti? Mi se i ne liječimo od virusa jer za to nema lijeka nego od njegovih posljedica.

Upala pluća uzrokovana koronom je virusna, a ne bakterijska i antibiotici su suvišni svakako. Nema nijedan dokaz da Sumamed išta pomaže dok se ne razvije bakterijska upala i nema nijedan dokaz da može spriječiti bakterijsku upalu ako se krene ranije uzimati.
Ne mozes ti to objasniti nikome. Al hype je takav da se i ljudima nakon 10dana od simptoma propisuju antibiotici za svaki slucaj.
I btw, najmanje 2/3 pacijenata koji su u bolnicama su bili na antibiotskoj terapiji, neki cak i parenteralnoj
zubi

#3579 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by zubi »

Apropo antibiotika, nedavno je bio clanak kako mijenjaju protokol i nece se vise davati antibiotici sakom i kapom za lijecenje korone... sta bi sa tim? Koliko vidim nista se nije promijenilo...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ljekari ... /210217116

Upotreba antibiotika svedena je na najmanju moguću mjeru, s obzirom na to da je već utvrđeno njihovo negativno djelovanje po ljudski organizam prilikom prekomjerne primjene.

"U početku COVID-19 je bio potpuna nepoznanica za ljekare, a kako ne bismo izgubili pacijente iz straha smo uključivali antibiotike širokog spektra, međutim to se više ne radi. Također, u početku ni na primarnoj zdravstvenoj zaštiti nisu znali kako pacijente liječiti pa se antibiotik davao bez obzira da li pacijent ima upalu pluća ili ne, što je prouzrokovalo povećanje pacijenata sa infekcijom probavnog trakta", nastavlja Jahić.

Nakon izlaska iz bolnice postcovid period kod svakog pacijenta traje do pola godine, s tim da se eventualne komplikacije javljaju do tri mjeseca nakon prebolovane zaraze.

Naša sagovornica ističe da je period nakon oporavka od koronavirusa još uvijek nepoznanica za medicinske radnike, čijem će se razlučenju tek sada pristupiti.

"Mi sada imamo najviše pacijenata sa poremećajem crijevne flore zbog široke upotrebe antibiotika, tako da nam pacijenti dolaze dehidrirani. Također, pacijenti mogu imati i postcovid upalu pluća, ali ona nije toliko aktuelna, a ni respiratorne tegobe nisu mnogo izražene i one mogu biti u blažem kliničkom obliku. Međutim, ako dolazi do težeg oblika, onda se mogu pojaviti bubrežna oboljenja i jetrene bolesti, sa čime smo se već suočavali", istaknula je Jahić.
Mate_Miso_Kovac

#3580 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Mate_Miso_Kovac »

Nije poštar razdijelio dopis dobro. When in doubt, tuci Sumamed :izet:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#3581 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Leon16v »

klixoris wrote: 17/03/2021 16:03
Nemoj trositi vrijeme i pare na PCR testove ako nemas simptoma. Ranije sam bas ovdje pisao da mi je "klaster" poznanika, koji su se razbolili jedan za drugim u par dana, svi bili negativni 48h prije prvih simptoma. Kada su dobili simptome, onda su im i PCR testovi konacno pokazali da su pozitivni...
Ne znam ni ja više, već pet dana je neka temperatura 36,8-37, i ništa to nije strašno. Ali eto odlučio se testirati, i kaze negativno uz tu napomenu.
klixoris

#3582 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by klixoris »

Leon16v wrote: 17/03/2021 16:32
klixoris wrote: 17/03/2021 16:03
Ne znam ni ja više, već pet dana je neka temperatura 36,8-37, i ništa to nije strašno. Ali eto odlučio se testirati, i kaze negativno uz tu napomenu.
Ta temperatura se smatra normalnom. Ako krene preko 37, onda mozes sumnjati na neko oboljenje. Ali ne mora biti Korona, mozda je i neka obicna viroza itd
NediM17

#3583 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by NediM17 »

Supruga i ja u proslu srijedu pcr test neg. U cetvrtak navece prvi simptomi, lagana temp, glavobolja. Odemo u ponedjeljak ponovo na pcr i uradimo crp i d dimer.
Kod mene ok kod nje dimer 900. Odmah sutradan Tawilu, ona ct pluca i angiografiju, ja rtg. Ja dobar ona upala pluca, dole na lijevom krilu. Ponovi nalaz crp i d dimer, rezultati bolji nego dan prije. Saturacija dobra, kod nje 98, kod mene 99. Kaze joj doc, bez obzira na neg. test klasicna covid upala pluca, i to kaze ova upala je u fazi prolaska??? Propise joj dvije vrste antibiotika, jedan ujutro i navece (dovicin od 100 mg) , drugi na podne jedna tableta (pancef 400 mg) i clexane injekcije u stomak. Ja nikakve terapije, uzimamo one suplemente. Maloprije mi temp. 38.9, zveknem 2 paracetamola po 500 mg, osjetim da spada, nema one vreline u licu.
Nemoc, slabost, gubitak apetita kod oboje.
Ko kaze da je ovo izmisljeno sjetim mu se majke.
emigrazione

#3584 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by emigrazione »

Nije izmisljeno, ali nije ni ebola....prezivjet ces i ti i zena ti
Ali_G

#3585 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ali_G »

Prati malo tu temp. Ako i sutra bude tako visoka javi se ljekaru.
nlt

#3586 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by nlt »

U Sanasi je prošle godine rtg pluca sve skupa sa očitavanjem i eventualnom propisanom terapijom bilo 35 ili 40 KM, ne sjećam se tačno. Čisto da znate, jer vidim cijene su negdje dobro veće
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3587 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by _BataZiv_0809 »

NediM17 wrote: 17/03/2021 17:07 Supruga i ja u proslu srijedu pcr test neg. U cetvrtak navece prvi simptomi, lagana temp, glavobolja. Odemo u ponedjeljak ponovo na pcr i uradimo crp i d dimer.
Kod mene ok kod nje dimer 900. Odmah sutradan Tawilu, ona ct pluca i angiografiju, ja rtg. Ja dobar ona upala pluca, dole na lijevom krilu. Ponovi nalaz crp i d dimer, rezultati bolji nego dan prije. Saturacija dobra, kod nje 98, kod mene 99. Kaze joj doc, bez obzira na neg. test klasicna covid upala pluca, i to kaze ova upala je u fazi prolaska??? Propise joj dvije vrste antibiotika, jedan ujutro i navece (dovicin od 100 mg) , drugi na podne jedna tableta (pancef 400 mg) i clexane injekcije u stomak. Ja nikakve terapije, uzimamo one suplemente. Maloprije mi temp. 38.9, zveknem 2 paracetamola po 500 mg, osjetim da spada, nema one vreline u licu.
Sve ste radili privatno?
Becky7

#3588 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Becky7 »

klixoris wrote: 17/03/2021 12:37
Becky7 wrote: 17/03/2021 06:45 Meni se nos malo odcepio mogu da ga ispusem,cak malo i slinim ako se moze reci, koristila sam lynase sprej po preporuci doktorice... Jos me nije dala testirati... U ponedjeljak nije bilo nikako temperature, jucer varira od 37.5 pa do 37.0 (nisam pila paracetamol)... S tim da za vikend temp bila u subotu i nedjelju nekih sat vremena ostalo bez temp... leđa me vise ne bole, a glava samo na momente kad je bila ova temperatura. Jel neko imao slicno ?
Jesam ja, osim bolova u ledjima (kod mene toga nije bilo) Po tvom opisu, krenula si lagano u oporavljanje :thumbup: Mada nemoj da te iznenadi ako sada izgubis miris/okus, ako vec nisi (ja sam izgubio tacno kada se glava pocela smirivati, a temperatura povukla vec par dana)
Nadam se.. Nos mi se moze ispuhati, nemam glavobolje, a cula jos nisam izgubila... Maloprije temp 38.00 nije bila ovolika od pocetka..
NediM17

#3589 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by NediM17 »

_BataZiv_0809 wrote: 17/03/2021 17:30
NediM17 wrote: 17/03/2021 17:07 Supruga i ja u proslu srijedu pcr test neg. U cetvrtak navece prvi simptomi, lagana temp, glavobolja. Odemo u ponedjeljak ponovo na pcr i uradimo crp i d dimer.
Sve ste radili privatno?
Tako je, zena ima osiguranje na ze-do kantonu, ja nisam nikad izvadio knjizicu preko nje. Iako rekose da sad u Sarajevu primaju sve bez obzira na osiguranje, ali fakat ne mogu cekati redove, pri tome ja imam pravo na refundaciju 80% troskova preko svog osiguranja.
zubi

#3590 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by zubi »

NediM17 wrote: 17/03/2021 17:57
_BataZiv_0809 wrote: 17/03/2021 17:30
Sve ste radili privatno?
Tako je, zena ima osiguranje na ze-do kantonu, ja nisam nikad izvadio knjizicu preko nje. Iako rekose da sad u Sarajevu primaju sve bez obzira na osiguranje, ali fakat ne mogu cekati redove, pri tome ja imam pravo na refundaciju 80% troskova preko svog osiguranja.
Zar nije i kod al tawila guzva i redovi?
NediM17

#3591 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by NediM17 »

Jeste, ali ide to ko na traci. Ondje i ko nije poz. postace. Ja sam rtg odmah snimio, samo sam satak cekao rezultate.
Gazija1212

#3592 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Gazija1212 »

Ne igraj se sa temperaturom od 38.9. Kod mene stari nije imao 7 dana ništa, dobio 37.5, za vikend narasla do 39. Dijagnoza : Srednje-teška upala pluća, legao u bolnicu, saturacija bila 87%. Ponavljam, do 7.dana imao čak čista pluća i miran CRP i dobar dimer, znači nije se zapuštalo i opet bilo guravo.
laik1981

#3593 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by laik1981 »

Poznanik se posle samoizolacije od 14 dana privatno retestirao i test opet bio pozitivan. Iz ambulante mu rekli da to vise nema veze i da nije zarazan. Zna li neko nesto vise o ovakvim situacijama?
damirc_sa

#3594 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by damirc_sa »

Moze li se kako "zaobici" porodicni ljekar da biste dobili uputnicu za testiranje.
Razlog zbog kojeg ovo pisem je sljedeci. Danas sam saznao da sam pozitivan, supruga vec par dana ima lagano kasljucanje, temperaturu 37.2 i bol u grudima i kad je nazvala svog doktora rekao joj da joj on moze otvoriti izolaciju i da mu se javi ako dodje do pogorsanja.
Znaci po nasim doktorima trebas biti na samrti da bi poslali uputnicu za testiranje, zato me zanima da li se ovi pojedinacni debili od doktora mogu zaobic
hurmasica

#3595 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by hurmasica »

damirc_sa wrote: 17/03/2021 19:39 Moze li se kako "zaobici" porodicni ljekar da biste dobili uputnicu za testiranje.
Razlog zbog kojeg ovo pisem je sljedeci. Danas sam saznao da sam pozitivan, supruga vec par dana ima lagano kasljucanje, temperaturu 37.2 i bol u grudima i kad je nazvala svog doktora rekao joj da joj on moze otvoriti izolaciju i da mu se javi ako dodje do pogorsanja.
Znaci po nasim doktorima trebas biti na samrti da bi poslali uputnicu za testiranje, zato me zanima da li se ovi pojedinacni debili od doktora mogu zaobic
Koji kreten, zovi ponovo i reci da se stanje pogorsalo, cuj nece da posalje uputnicu a ti pozitivan. Mozes i oreko call centra dobiti testiranne, samo ih je problem dobiti.
Ali_G

#3596 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ali_G »

A sta ti toliko znaci test? Sta da i u slucaju testiranja bude negativna sa simptomima?
el_bake007

#3597 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by el_bake007 »

Nevjerovatno da je kod nas jos uvijek potrebna uputnica za testiranje,godinu dana nakon pocetka svega. Zasto jednostavno nije napravljeno da ko god hoce moze doci na punkt za testiranje i testirati se?
komercionala

#3598 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by komercionala »

Je li neko imao svrab i osip (kao koprivnjaca) za vrijeme infekcije?
damirc_sa

#3599 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by damirc_sa »

Ali_G wrote: 17/03/2021 19:46 A sta ti toliko znaci test? Sta da i u slucaju testiranja bude negativna sa simptomima?
Znaci mi to da dobiije adekvatnu terapiju na vrijeme kad se stanje pogorsa onda mozes j.ebat njihove testove.
Nije mi bitno da li ce biti pozitivna ili negativma bitno je da se na vrijeme reaguje
JohnnyS

#3600 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by JohnnyS »

damirc_sa wrote: 17/03/2021 20:17
Ali_G wrote: 17/03/2021 19:46 A sta ti toliko znaci test? Sta da i u slucaju testiranja bude negativna sa simptomima?
Znaci mi to da dobiije adekvatnu terapiju na vrijeme kad se stanje pogorsa onda mozes j.ebat njihove testove.
Nije mi bitno da li ce biti pozitivna ili negativma bitno je da se na vrijeme reaguje

I kako će ti test u tome pomoći? Očito je da ima koronu, s testom ili bez njega, veći je problem ako bude lažno negativan test pa misli da nema koronu pa šeta i zarazi nekog
Locked