Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- zubi
#2801 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
https://www.klix.ba/vijesti/bih/karameh ... /210315101
O aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji, mjerama, propustima posebno u Sarajevu za Klix.ba je govorio imunolog Jasenko Karamehić.
Karamehić kao vrhunski i svjetski nagrađivani imunolog za Klix.ba govori u kojoj fazi su napravljene greške.
"Iz pandemije se može izaći samo masovnom vakcinacijom. Nikakvim mjerama, kasno je za zatvaranje. Ovo je van bilo kakve kontrole. Vlada Kantona Sarajevo je sve, po meni, uradila u najboljoj namjeri. Pokušala je uraditi bilo šta jer ovo se vuče odavno. Imamo otvorene granice, niko ne traži testove na ulazu u Bosnu i Hercegovinu, ni PCR ni antigeni. Ulazi ko hoće, izlazi ko hoće. To je eksterni problem na koji ne može utjecati nijedan kanton ni entitet u Bosni i Hercegovini", izjavio je Karamehić.
Međutim, razumije i ponašanje ljudi.
"Jedan od problema je taj što se stanovništvo ne pridržava mjera onoliko koliko bi trebalo. Možda to i pomalo shvaćam. Stanovništvo je umorno. Ovo već dugo traje. Postoje udružene mjere (profilaktičke) za mehaničku zaštitu od virusa i vakcinacija. Nakon izvjesnog vremena, otprilike od tri i po do četiri mjeseca, može se očekivati poboljšanje. To će se dogoditi kad se imunizira veći dio stanovništva jedne zemlje, kao što radi Evropska unija, Izrael, Amerika, Srbija. Tada se može očekivati pad procenta zaražavanja i smrtnosti koja je u Bosni i Hercegovini izuzetno velika i zabrinjavajuća. Sve ostalo nema rezultata", naveo je on.
Osvrnuo se i na obustavu upotrebe vakcine AstraZenece u određenim državama:
"Iz kompanije AstraZeneca sve negiraju. Kažu da AstraZeneca nema sa intravaskularnim zgrušavanjem. To treba ispitati i onda utvrditi o čemu se radi."
Imunologija u Bosni i Hercegovini je u raljama politike i to je gorući problem.
"Odluke kriznih štabova su vrlo upitne iz razloga što u njima ne sjedi nijedan imunolog. Nijedan jedini imunolog ne sjedi tu u proteklih godinu dana. Čast izuzecima. U Komisiji za vakcine sjede službenici ministarstava. Cjepiva su čista imunologija, a tu imunologa nema. Kakve rezultate možemo očekivati od te vlade? Nikakve. Gospodin Forto me je pozvao. Razgovarali smo i rekao mi je da će uključiti imunologa u vakcinaciju. Ovo ne može bez struke. Mi smo jedina zemlja gdje se pravi doktori, ono malo što ih ima, nalaze u političkim partijama. Mi koji smo van politike nema nigdje. Kao stručnu osobu me zovu iz cijelog svijeta, a ovdje me niko ne zove jer nisam član bilo kakve političke partije ili lobija", rekao je on.
Ljudi iz struke su potisnuti i njihov glas se ne čuje.
"Dok svugdje u svijetu protiv pandemije se u prvom redu nalaze vrhunski stručnjaci iz određenih oblasti medicine koji se time bave, kod nas to rade političari i oni koje oni postave. Zato imamo ovako loše rezultate u svemu. Primjer toga su respiratori koje su nabavljali nestručni ljudi preko poljoprivrednih preduzeća. Očekuje se da će vakcine nabaviti ljudi koji su daleko od imunologije umjesto da to rade imunolozi i njima slični stručnjaci", zaključio je Karamehić.
O aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji, mjerama, propustima posebno u Sarajevu za Klix.ba je govorio imunolog Jasenko Karamehić.
Karamehić kao vrhunski i svjetski nagrađivani imunolog za Klix.ba govori u kojoj fazi su napravljene greške.
"Iz pandemije se može izaći samo masovnom vakcinacijom. Nikakvim mjerama, kasno je za zatvaranje. Ovo je van bilo kakve kontrole. Vlada Kantona Sarajevo je sve, po meni, uradila u najboljoj namjeri. Pokušala je uraditi bilo šta jer ovo se vuče odavno. Imamo otvorene granice, niko ne traži testove na ulazu u Bosnu i Hercegovinu, ni PCR ni antigeni. Ulazi ko hoće, izlazi ko hoće. To je eksterni problem na koji ne može utjecati nijedan kanton ni entitet u Bosni i Hercegovini", izjavio je Karamehić.
Međutim, razumije i ponašanje ljudi.
"Jedan od problema je taj što se stanovništvo ne pridržava mjera onoliko koliko bi trebalo. Možda to i pomalo shvaćam. Stanovništvo je umorno. Ovo već dugo traje. Postoje udružene mjere (profilaktičke) za mehaničku zaštitu od virusa i vakcinacija. Nakon izvjesnog vremena, otprilike od tri i po do četiri mjeseca, može se očekivati poboljšanje. To će se dogoditi kad se imunizira veći dio stanovništva jedne zemlje, kao što radi Evropska unija, Izrael, Amerika, Srbija. Tada se može očekivati pad procenta zaražavanja i smrtnosti koja je u Bosni i Hercegovini izuzetno velika i zabrinjavajuća. Sve ostalo nema rezultata", naveo je on.
Osvrnuo se i na obustavu upotrebe vakcine AstraZenece u određenim državama:
"Iz kompanije AstraZeneca sve negiraju. Kažu da AstraZeneca nema sa intravaskularnim zgrušavanjem. To treba ispitati i onda utvrditi o čemu se radi."
Imunologija u Bosni i Hercegovini je u raljama politike i to je gorući problem.
"Odluke kriznih štabova su vrlo upitne iz razloga što u njima ne sjedi nijedan imunolog. Nijedan jedini imunolog ne sjedi tu u proteklih godinu dana. Čast izuzecima. U Komisiji za vakcine sjede službenici ministarstava. Cjepiva su čista imunologija, a tu imunologa nema. Kakve rezultate možemo očekivati od te vlade? Nikakve. Gospodin Forto me je pozvao. Razgovarali smo i rekao mi je da će uključiti imunologa u vakcinaciju. Ovo ne može bez struke. Mi smo jedina zemlja gdje se pravi doktori, ono malo što ih ima, nalaze u političkim partijama. Mi koji smo van politike nema nigdje. Kao stručnu osobu me zovu iz cijelog svijeta, a ovdje me niko ne zove jer nisam član bilo kakve političke partije ili lobija", rekao je on.
Ljudi iz struke su potisnuti i njihov glas se ne čuje.
"Dok svugdje u svijetu protiv pandemije se u prvom redu nalaze vrhunski stručnjaci iz određenih oblasti medicine koji se time bave, kod nas to rade političari i oni koje oni postave. Zato imamo ovako loše rezultate u svemu. Primjer toga su respiratori koje su nabavljali nestručni ljudi preko poljoprivrednih preduzeća. Očekuje se da će vakcine nabaviti ljudi koji su daleko od imunologije umjesto da to rade imunolozi i njima slični stručnjaci", zaključio je Karamehić.
-
Trappist
-
komercionala
#2803 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Sve pustit a virus ce svoje uraditi sto treba da uradi. Prirodni ciklus a ne paldemija.
- zubi
#2804 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Jah.
Da si procitao, ko sto nisi, vidio bi sta je doktor rekao
Postoje udružene mjere (profilaktičke) za mehaničku zaštitu od virusa i vakcinacija. Nakon izvjesnog vremena, otprilike od tri i po do četiri mjeseca, može se očekivati poboljšanje.
- Gerro
- ModeratorNaBezCenzure
#2805 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Vakcinacija bez zatvaranja nema smisla. Mora se kretanje dovesti do minimuma kada dodju vakcine
- Mate_Miso_Kovac
#2806 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ljudi koji kazu da je brza vakcinacija rjesenje nisu svjesni koliki će epski poduhvat biti vakcinacija vecine stvanovnistva u ovom pokusaju od drzave. Organiziranje toga nece biti ni lako, ni brzo, ni jednostavno, ni efikasno (a cisto sumnjam i sigurno), i ako se bude cekalo samo na vakcinaciju vascijele populacije, mrka kapa...

- Gerro
- ModeratorNaBezCenzure
#2807 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Istina. Tu ce ti biti ja znam ovoga aj preko reda.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑16/03/2021 12:02 Ljudi koji kazu da je brza vakcinacija rjesenje nisu svjesni koliki će epski poduhvat biti vakcinacija vecine stvanovnistva u ovom pokusaju od drzave. Organiziranje toga nece biti ni lako, ni brzo, ni jednostavno, ni efikasno (a cisto sumnjam i sigurno), i ako se bude cekalo samo na vakcinaciju vascijele populacije, mrka kapa...![]()
![]()
Tu ocekujem opsti haos.
Nevjerovatno da debili nista ne poduzimaju
-
Sociolog
#2808 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Lik isao u teretanu, krupan i snazan, u treningu
Rahmet mu dushi.
https://radiosarajevo.ba/metromahala/li ... vot/410270
Rahmet mu dushi.
-
Trappist
#2809 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Meni samo nije jasno sto si ovdje link postavio, ali eto, i ja budala...Sociolog wrote: ↑16/03/2021 12:11 Lik isao u teretanu, krupan i snazan, u treningu![]()
![]()
![]()
Rahmet mu dushi.
- zubi
#2810 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Hmmmm jer mi se cini vazno??AAdmir wrote: ↑16/03/2021 11:59koji si kurac uvećavao ovo
šta kae debil kasno je za zatvaranje
Iz pandemije se može izaći samo masovnom vakcinacijom. Nikakvim mjerama, kasno je za zatvaranje. Ovo je van bilo kakve kontrole.
Elko, bolan, uozbilji se i ne luduj, svakako ce te banovati ubrzo, pa nemoj da se sekiras
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2811 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ako nije uspio uraditi test, kako ga onda vode da je oreminuo od posljeduca korina virusa?!Sociolog wrote: ↑16/03/2021 12:11 Lik isao u teretanu, krupan i snazan, u treningu![]()
![]()
![]()
Rahmet mu dushi.
Cijeli ovaj clanak je konfuzan..
- zubi
#2812 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Naravno da su svjesni, ali prvi korak je valjda zapoceti a mi nidokle... Svedjani mogu samo da nam zavide na nasem pristupu, ni mjera, ni lockdowna, ni vakcina, samo prirodna selekcija jaroMate_Miso_Kovac wrote: ↑16/03/2021 12:02 Ljudi koji kazu da je brza vakcinacija rjesenje nisu svjesni koliki će epski poduhvat biti vakcinacija vecine stvanovnistva u ovom pokusaju od drzave. Organiziranje toga nece biti ni lako, ni brzo, ni jednostavno, ni efikasno (a cisto sumnjam i sigurno), i ako se bude cekalo samo na vakcinaciju vascijele populacije, mrka kapa...![]()
![]()
- CikCikCikPogodi
#2813 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Onda idi padni mrtavGerro wrote: ↑16/03/2021 12:06Istina. Tu ce ti biti ja znam ovoga aj preko reda.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑16/03/2021 12:02 Ljudi koji kazu da je brza vakcinacija rjesenje nisu svjesni koliki će epski poduhvat biti vakcinacija vecine stvanovnistva u ovom pokusaju od drzave. Organiziranje toga nece biti ni lako, ni brzo, ni jednostavno, ni efikasno (a cisto sumnjam i sigurno), i ako se bude cekalo samo na vakcinaciju vascijele populacije, mrka kapa...![]()
![]()
Tu ocekujem opsti haos.
-
BadBoy
#2814 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Majke mi trebamo ići poniziti se, dat guze radit šta god al molit Bidena da pošalje jedan brod sa vakcinama. Amerikanci trenutno vakcinišu 2 miliona ljudi DNEVNO. Dakle, logistički bi njihova vojska mogla doći ovdje, uploviti u Neumski zaljev, iskcrati vakcine, uspostaviti punktove, vakcinisati cijelo stanovništvo BiH, pokupiti sve za sobom i isploviti za sedam dana.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑16/03/2021 12:02 Ljudi koji kazu da je brza vakcinacija rjesenje nisu svjesni koliki će epski poduhvat biti vakcinacija vecine stvanovnistva u ovom pokusaju od drzave. Organiziranje toga nece biti ni lako, ni brzo, ni jednostavno, ni efikasno (a cisto sumnjam i sigurno), i ako se bude cekalo samo na vakcinaciju vascijele populacije, mrka kapa...![]()
![]()
Nema drugog načina. Mi za 100 godina nećemo imati organizovan program imunizacije. Sve to će se kod nas svesti samo na individualno vakcinisanje ko kako stigne.
- TheWatcher
#2815 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
ma jasta samo nam sadake dajteBadBoy wrote: ↑16/03/2021 12:32Majke mi trebamo ići poniziti se, dat guze radit šta god al molit Bidena da pošalje jedan brod sa vakcinama. Amerikanci trenutno vakcinišu 2 miliona ljudi DNEVNO. Dakle, logistički bi njihova vojska mogla doći ovdje, uploviti u Neumski zaljev, iskcrati vakcine, uspostaviti punktove, vakcinisati cijelo stanovništvo BiH, pokupiti sve za sobom i isploviti za sedam dana.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑16/03/2021 12:02 Ljudi koji kazu da je brza vakcinacija rjesenje nisu svjesni koliki će epski poduhvat biti vakcinacija vecine stvanovnistva u ovom pokusaju od drzave. Organiziranje toga nece biti ni lako, ni brzo, ni jednostavno, ni efikasno (a cisto sumnjam i sigurno), i ako se bude cekalo samo na vakcinaciju vascijele populacije, mrka kapa...![]()
![]()
Nema drugog načina. Mi za 100 godina nećemo imati organizovan program imunizacije. Sve to će se kod nas svesti samo na individualno vakcinisanje ko kako stigne.
-
BadBoy
#2816 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Pa šta ćemo drugo, ova država je propala.TheWatcher wrote: ↑16/03/2021 12:37ma jasta samo nam sadake dajteBadBoy wrote: ↑16/03/2021 12:32Majke mi trebamo ići poniziti se, dat guze radit šta god al molit Bidena da pošalje jedan brod sa vakcinama. Amerikanci trenutno vakcinišu 2 miliona ljudi DNEVNO. Dakle, logistički bi njihova vojska mogla doći ovdje, uploviti u Neumski zaljev, iskcrati vakcine, uspostaviti punktove, vakcinisati cijelo stanovništvo BiH, pokupiti sve za sobom i isploviti za sedam dana.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑16/03/2021 12:02 Ljudi koji kazu da je brza vakcinacija rjesenje nisu svjesni koliki će epski poduhvat biti vakcinacija vecine stvanovnistva u ovom pokusaju od drzave. Organiziranje toga nece biti ni lako, ni brzo, ni jednostavno, ni efikasno (a cisto sumnjam i sigurno), i ako se bude cekalo samo na vakcinaciju vascijele populacije, mrka kapa...![]()
![]()
Nema drugog načina. Mi za 100 godina nećemo imati organizovan program imunizacije. Sve to će se kod nas svesti samo na individualno vakcinisanje ko kako stigne.![]()
- Haris.ba
#2817 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Hrvati u Hrvatskoj za budalastine njihovih političcara imaju izraz "slucajna drzava". Nama izgleda odgovara sadakistan.
Sta rade osim sto se snimaju po aerodromima kada dodje sadaka.
-
last mohicans
#2818 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Da se i ja uključim u priču. Na novi respiratorni centar su nekoliko dana prebacivali najteze pacijente s Podhrastova,moj kum ih je lično prebacivao i obolio je, kao i supruga mu. Vjerovatno i teške pacijente sad gore primaju. Posljednjih mjesec dana se uključuju sa svih klinika na ispomoc, nema hoces neces, samo dobijes preraspodjelu. Doktori su nekako izbjegavali do sada, ali su i oni uključeni. Najveci teret je na sestrama koji su istinski heroji. Rodica mi je na infektivnoj klinici, evo njen primjer od jučer, 7 sati je neprekidno radila u full opremi, a trebali bi se smjenjivati svakih 4, jednostavno nema ljudi, ponijela je doručak koji je vratila kuci, napila se jednom vode i jednom je otišla u wc.NelsonM wrote: ↑16/03/2021 11:21Nigdje nisam rekla da ne treba ici u bolnici, najveci je problem sto ljudi dodju tamo kasno. Ovu info sam dobila od osobe koja je anesteziolog iz kcusa, koja je nakon podhrastova prebacena u taj respiratorni centar. Da se razumijemo teret ove pandemije do novembra su podnosili samo podhrastovi, tacnije infektoloski odjel sa kcusa plus dio anesteziologa, koji su morali moliti za ispomoc s drugih klinika (pulmologija ni u jednom trenutku tad nije primala pacijente s koronom, njihovi doktori su slani samo kao ispomoc u istoj mjeri kao psihijatri) Katica (sefica anesteziologije, postavljena od strane Sebije) nije zeljela otvoriti svoj odjel iako su i tada najtezi pacijenti trebali lezati na kcusu. Inzinjeri su pregledali te masine, i o Almir Badnjevicu se moze reci sto sta, i ufuran i ovakav i onakav, ali da je covjek los inzinjer ne moze, ali naravno najlakse se baviti supljom nego poslusati nekoga ko je strucnjak u svojoj oblasti. Cinjenica je da nasi doktori nisu dobili ni pola opreme koja im je trebala, rade u nenormalnim uslovima, jedina drzava koja sadakom pribavlja vakcine i lijekove. ja ne krivim njih(osim sefove klinika jer su svi postavljeni po politickoj osnovi a ne strucnosti)vec ove sto im je veci problem zatvaranje kafane nego ovo sto je sda napravila u zadnjih 25g, to sto nam je nauka srozona na dno dna, sto se struke na pita ni za sta.TheRealist wrote: ↑15/03/2021 19:35Ja ne znam čemu širenje dezinformacija na ovakav način? Ovo kao da napišete ne treba ići u bolnicu, jer je veća smrtnost u bolnici, nego u kućama, pa hajmo ostati kući. Ja znam da ljudi žele naći neko drugo objašnjenje za ovo što se dešava, ali nažalost njega nema, situacija je loša.NelsonM wrote: ↑15/03/2021 18:03 U onom novom respiratornom centru su ukljucili Maline i po onome sto mi rece drugarica koja je tamo rasporedjena , ne rade kako treba. Na podhrastovima se nije povecala smrtnost, umre max 3 ljudi, tamo su ekipe uhodane. Svi ovi drugi umiru uglavnom u tom respiratornom centru.
U resp centar se dovode svi najteži pacijenti, iz svih ustanova, sa svih odjela, od kuće. Mnogi se ne zadrže ni sat-dva, neki ni minut i preminu, tako teški su došli, ali pošto tu umru, evidentiraju se također tu, iako nisu bili tu liječeni. Na podhrastovima ne može rasti smrtnost, jer se gore ne prebacuju najteži pacijenti. Naravno da većina pacijenata umire u respiratornom centru. Pa u bolnicama najveći broj ljudi umire u intenzivnim njegama, ne umire na odjelima. Pa ni u OB skoro niko ne umire, a jasno je valjda zbog čega.
Većina respiratora u resp. centru nisu "malina". A pacijenti se priključuju na kraju na ono što imaš na raspolaganju, jer bez toga bi sigurno jako brzo umrli. I ne znači ako je neko na aparatu, da je odmah intubiran. Čak ne mora biti ni NIV, ali to je već druga tema.
I svi se oni koriste. Ne zaboravite da imate operacione sale, gdje moraju biti ti uređaji, imate nekoliko intenzivnih jedinica, gdje također moraju biti te mašine, pa postoji GAK i pedijatrija, gdje moraju biti ti uređaji. Apsolutno svi aparati se koriste, ali očito neki ne shvataju šta se dešava trenutno.
Šta misliš, koriste se "malina", a ovi drugi stoje negdje u ćošku?
Usput neki dan je ovo objavljeno, pa eto ako hoces jos malo da branis Sebiju:
"Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović u jednoj od izjava koje je dala posljednjih dana kazala je kako među uposlenicima kojih je više od 2.000 puno ima onih koji danima nisu išli kućama. U toj izjavi Izetbegović je rekla da su oni stalno “na prvoj liniji” zajedno sa saradnicima.
“Mi radimo mnogo više od drugih. Oni koji rade direktno sa bolesnicima imaju slobodne dane kao i dežurni, po Kolektivnom ugovoru i Zakonu o radu. Ali, prim. Amela Katica-Mulalić, prof. Nermir Granov, direktorica Nemedicinskog sektora Butmir Čedić, prim. Horozić, doc. Begić, prof. Baljić, glavna sestra Ernela Eminović i ja, smo stalno u KCUS-u. Sve vikende i popodneva. Ogroman smo posao uradili. Naravno, sa nama je šef Zaštitarske službe Eldin Skalonjić, svi zaštitari, radnice i tehnički uposlenici, vozači i majstori. U KCUS-u žive i rade pravi junaci. Naravno, ima i onih koji su se izmakli. Njih je srećom manje”, kazala je Izetbegovićka za „Hayat“.
Na ove izjave reagirala je jedna od doktorica koja je mjesecima već raspoređena na Podhrastove.
Tvrdi da Izetbegović nikada nije ušla u crvenu zonu i da se fotografiše samo ispred, dok drugi pobrojani telefonom rješavaju probleme i spavaju u svojim krevetima.
Kada je riječ o slobodnim danima i dežurama iskustvo ove doktorice je šokantno.
“Radni dani izgledaju ovako, u crvenoj zoni ostajemo dok ne završimo posao, ne osvrćući se da li je to 6-8-10 sati u punoj ratnoj opremi. Naše dežure traju 27 sati, od kojih se ni 30-60 minuta ne uspijemo odmoriti, popiti čašu vode, pregristi koji zalogaj... sve vrijeme rad, rad... bilo bi najbolje da postavi svoje kamere da snima šta njeno roblje radi”, dio je svjedočenja ove doktorice.
I kad se izađe iz dežure novi radni dan skoro da nema kraja."
-
daddy-kool
#2819 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
To je to, ta osoba je onda imala koronu.Haris.ba wrote: ↑16/03/2021 11:31To je bilo u periodu kada skoro nisi ni mogao doći do doktora. Imas temp.salju te na testiranje na koronu, negativan si. Dobiješ antibiotike i lijecis se sve preko telefona. Kada nema poboljšanja, pošalju te na snimanje pluca , ali prije toga se testiras na koronu i negativan si. Dobijes antibiotike i poslije popijenih nikakvog poboljšanja, pošalju te na Podhrastove. Gore ti vade krv vise puta, testiranju dva puta na koronu, negativan si.daddy-kool wrote: ↑16/03/2021 11:11Specifični su nalazi RTG i krvi kod korone, ljekari to prepoznaju bez problema. Da li je rađena serologija?
Dva mjeseca poslije uradi se seroloski nalaz, imaš antitjela.
- red evil
#2820 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Baš teško stanje. Nije im lako, prema svima moraš biti maksimalno ljubazan, ne smiješ ni 1% pogriješiti jer to nekog može da košta života.last mohicans wrote: ↑16/03/2021 12:43Da se i ja uključim u priču. Na novi respiratorni centar su nekoliko dana prebacivali najteze pacijente s Podhrastova,moj kum ih je lično prebacivao i obolio je, kao i supruga mu. Vjerovatno i teške pacijente sad gore primaju. Posljednjih mjesec dana se uključuju sa svih klinika na ispomoc, nema hoces neces, samo dobijes preraspodjelu. Doktori su nekako izbjegavali do sada, ali su i oni uključeni. Najveci teret je na sestrama koji su istinski heroji. Rodica mi je na infektivnoj klinici, evo njen primjer od jučer, 7 sati je neprekidno radila u full opremi, a trebali bi se smjenjivati svakih 4, jednostavno nema ljudi, ponijela je doručak koji je vratila kuci, napila se jednom vode i jednom je otišla u wc.NelsonM wrote: ↑16/03/2021 11:21Nigdje nisam rekla da ne treba ici u bolnici, najveci je problem sto ljudi dodju tamo kasno. Ovu info sam dobila od osobe koja je anesteziolog iz kcusa, koja je nakon podhrastova prebacena u taj respiratorni centar. Da se razumijemo teret ove pandemije do novembra su podnosili samo podhrastovi, tacnije infektoloski odjel sa kcusa plus dio anesteziologa, koji su morali moliti za ispomoc s drugih klinika (pulmologija ni u jednom trenutku tad nije primala pacijente s koronom, njihovi doktori su slani samo kao ispomoc u istoj mjeri kao psihijatri) Katica (sefica anesteziologije, postavljena od strane Sebije) nije zeljela otvoriti svoj odjel iako su i tada najtezi pacijenti trebali lezati na kcusu. Inzinjeri su pregledali te masine, i o Almir Badnjevicu se moze reci sto sta, i ufuran i ovakav i onakav, ali da je covjek los inzinjer ne moze, ali naravno najlakse se baviti supljom nego poslusati nekoga ko je strucnjak u svojoj oblasti. Cinjenica je da nasi doktori nisu dobili ni pola opreme koja im je trebala, rade u nenormalnim uslovima, jedina drzava koja sadakom pribavlja vakcine i lijekove. ja ne krivim njih(osim sefove klinika jer su svi postavljeni po politickoj osnovi a ne strucnosti)vec ove sto im je veci problem zatvaranje kafane nego ovo sto je sda napravila u zadnjih 25g, to sto nam je nauka srozona na dno dna, sto se struke na pita ni za sta.TheRealist wrote: ↑15/03/2021 19:35
Ja ne znam čemu širenje dezinformacija na ovakav način? Ovo kao da napišete ne treba ići u bolnicu, jer je veća smrtnost u bolnici, nego u kućama, pa hajmo ostati kući. Ja znam da ljudi žele naći neko drugo objašnjenje za ovo što se dešava, ali nažalost njega nema, situacija je loša.
U resp centar se dovode svi najteži pacijenti, iz svih ustanova, sa svih odjela, od kuće. Mnogi se ne zadrže ni sat-dva, neki ni minut i preminu, tako teški su došli, ali pošto tu umru, evidentiraju se također tu, iako nisu bili tu liječeni. Na podhrastovima ne može rasti smrtnost, jer se gore ne prebacuju najteži pacijenti. Naravno da većina pacijenata umire u respiratornom centru. Pa u bolnicama najveći broj ljudi umire u intenzivnim njegama, ne umire na odjelima. Pa ni u OB skoro niko ne umire, a jasno je valjda zbog čega.
Većina respiratora u resp. centru nisu "malina". A pacijenti se priključuju na kraju na ono što imaš na raspolaganju, jer bez toga bi sigurno jako brzo umrli. I ne znači ako je neko na aparatu, da je odmah intubiran. Čak ne mora biti ni NIV, ali to je već druga tema.
I svi se oni koriste. Ne zaboravite da imate operacione sale, gdje moraju biti ti uređaji, imate nekoliko intenzivnih jedinica, gdje također moraju biti te mašine, pa postoji GAK i pedijatrija, gdje moraju biti ti uređaji. Apsolutno svi aparati se koriste, ali očito neki ne shvataju šta se dešava trenutno.
Šta misliš, koriste se "malina", a ovi drugi stoje negdje u ćošku?
Usput neki dan je ovo objavljeno, pa eto ako hoces jos malo da branis Sebiju:
"Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović u jednoj od izjava koje je dala posljednjih dana kazala je kako među uposlenicima kojih je više od 2.000 puno ima onih koji danima nisu išli kućama. U toj izjavi Izetbegović je rekla da su oni stalno “na prvoj liniji” zajedno sa saradnicima.
“Mi radimo mnogo više od drugih. Oni koji rade direktno sa bolesnicima imaju slobodne dane kao i dežurni, po Kolektivnom ugovoru i Zakonu o radu. Ali, prim. Amela Katica-Mulalić, prof. Nermir Granov, direktorica Nemedicinskog sektora Butmir Čedić, prim. Horozić, doc. Begić, prof. Baljić, glavna sestra Ernela Eminović i ja, smo stalno u KCUS-u. Sve vikende i popodneva. Ogroman smo posao uradili. Naravno, sa nama je šef Zaštitarske službe Eldin Skalonjić, svi zaštitari, radnice i tehnički uposlenici, vozači i majstori. U KCUS-u žive i rade pravi junaci. Naravno, ima i onih koji su se izmakli. Njih je srećom manje”, kazala je Izetbegovićka za „Hayat“.
Na ove izjave reagirala je jedna od doktorica koja je mjesecima već raspoređena na Podhrastove.
Tvrdi da Izetbegović nikada nije ušla u crvenu zonu i da se fotografiše samo ispred, dok drugi pobrojani telefonom rješavaju probleme i spavaju u svojim krevetima.
“Radni dani izgledaju ovako, u crvenoj zoni ostajemo dok ne završimo posao, ne osvrćući se da li je to 6-8-10 sati u punoj ratnoj opremi. Naše dežure traju 27 sati, od kojih se ni 30-60 minuta ne uspijemo odmoriti, popiti čašu vode, pregristi koji zalogaj... sve vrijeme rad, rad... bilo bi najbolje da postavi svoje kamere da snima šta njeno roblje radi”, dio je svjedočenja ove doktorice.
-
BadBoy
#2821 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
- Gerro
- ModeratorNaBezCenzure
#2822 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
1606 zarazenih u BiH
Gdje je strucnjak avenija da kaze kako danas nema puno zarazenih
Gdje je strucnjak avenija da kaze kako danas nema puno zarazenih
-
daddy-kool
#2823 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Nesposobni, daš im pare u ruke i kažeš otiđi do pijace, kupi to i to.
Ne zna zavezati pertle na patikama.
Ne zna zavezati pertle na patikama.
-
daddy-kool
#2824 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ti ljudi gore u covidu su najebali, trebao se teret ravnomjernije rasporediti.last mohicans wrote: ↑16/03/2021 12:43Da se i ja uključim u priču. Na novi respiratorni centar su nekoliko dana prebacivali najteze pacijente s Podhrastova,moj kum ih je lično prebacivao i obolio je, kao i supruga mu. Vjerovatno i teške pacijente sad gore primaju. Posljednjih mjesec dana se uključuju sa svih klinika na ispomoc, nema hoces neces, samo dobijes preraspodjelu. Doktori su nekako izbjegavali do sada, ali su i oni uključeni. Najveci teret je na sestrama koji su istinski heroji. Rodica mi je na infektivnoj klinici, evo njen primjer od jučer, 7 sati je neprekidno radila u full opremi, a trebali bi se smjenjivati svakih 4, jednostavno nema ljudi, ponijela je doručak koji je vratila kuci, napila se jednom vode i jednom je otišla u wc.NelsonM wrote: ↑16/03/2021 11:21
-
biglebovski
#2825 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Kakav red, haos, niđe veze? Vidiš da se poduzimaju odlučujući koraci u nabavci široke lepeze sredstava za inokulaciju. Biće ovako, fino se obučeš, odijelo, cipele, ko gospodin pravi i u red pred vitalnu apoteku i onda unutra razgledaš ponudu: 150.00 BAM sputnjik/kina, 250.00 BAM Don Đonson, 300.00 BAM fajzer, 450.00 BAM Moderna. Plaćanje gotovinom ili kartično, za veće količine, firme, može i na fakturu. AZ će se nabaviti za medicinske radnike i to je to. Država naša, oslabljena u doba pandemije, nema sredstava da vakcine dijeli za dž. Plemeniti Farmaceuti će se potruditi da naprave vakcine za nas, velika je potražnja ali ja vjerujem da će uspjeti. Malo će biti visoka cijena, ali nema te cijene koju građani nisu spremni platiti u borbi protiv zlog virusa. Ovi što ih zoveš debili, oni se evo trude da iste nabave. Pored medicinara, treba da nam bude drago da je država uspjela izraditi i listu prioriteta i da će bar uspjeti zaštititi nosioce važnih državnih funkcija bez kojih iskreno, teško da možemo, kao i vlasnike i suvlasnike vitalnih javnih i polu-javnih preduzeća. Narod mora doći tobe, i slušati šta im se govori, mjere se moraju poštovati i to je jedini način da se pobijedi pandemija. A mjere je donijela država, i ti sad ne poštuješ te mjere, živiš, dišeš okolo, širiš virus, znojiš se, hodaš, nekad i kafu popiješ u kafiću i ti sad očekuješ inokulaciju za dž. Ahaaaa...Gerro wrote: ↑16/03/2021 12:06Istina. Tu ce ti biti ja znam ovoga aj preko reda.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑16/03/2021 12:02 Ljudi koji kazu da je brza vakcinacija rjesenje nisu svjesni koliki će epski poduhvat biti vakcinacija vecine stvanovnistva u ovom pokusaju od drzave. Organiziranje toga nece biti ni lako, ni brzo, ni jednostavno, ni efikasno (a cisto sumnjam i sigurno), i ako se bude cekalo samo na vakcinaciju vascijele populacije, mrka kapa...![]()
![]()
Tu ocekujem opsti haos.