Libo nas taki oš ti šutati il neeeš zakljjčaj se i ne mrdaj nigdje da ti ne puuuušu za vrat.shbc wrote: ↑05/03/2021 10:30Da bar na par ljudi pokusam da uticem. Da se bar neko osvijesti i mozda time ne dovede nekog drugog u tu situaciju. A ne da se ponasamo kao da se nista ne desava. Da mi ovdje neko soli pamet kako su ljudi odgovorni, kako se pridrzavaju mjera dok mi na svakom cosku neko dise za vrat, bez maske.Naslovnica wrote: ↑05/03/2021 09:50Bori se i prvi rođak moje supruge, pa šta bih sada ja trebalo da radim?
Ili šta bi drugi trebalo da rade?!
Ne znam šta hoćeš da postigneš ovim postovima?
Ove mjere bi bile glupost da smo odgovorni kao stanovnistvo (i ne samo mi). Obzirom da nismo, da se ljudi ponasaju kao da je ovo samo zavjera, da nece da se pridrzavaju najosnovnijeg, a to je drzanje distance i nosenje maske, i nismo nista bolje zasluzili od represivnih mjera. Da ne pricam o punim kafanama i privatnim dernecima.
Eto sta hocu da postignem. Ako bar kod jedne osobe se sprijeci moja situacija zbog ovog pisanja, onda ima neke koristi. Ali da sutim dok se ovdje pojedinci sprdaju sa "brnjicari" i ostale, mnogo gore stvari... Eh taj film neces gledati.
Ti se uvrijedio sto ti je neko barnuo u skijanje. Kao da je ono problem. Problem jesu skijalista, puhanje jedno drugom za vrat dok se ceka u redu na lift, pune kafane u toku i poslije skijanja. Kao da neko prica o samom cinu skijanja. De se uozbilji.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- He1972
#40551 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- He1972
#40552 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A bake i deke tj ćebad.BadBoy wrote: ↑05/03/2021 10:31Samo gore od brnjičara je ona idiotska šala "pale bagere". Fuj.shbc wrote: ↑05/03/2021 10:30Da bar na par ljudi pokusam da uticem. Da se bar neko osvijesti i mozda time ne dovede nekog drugog u tu situaciju. A ne da se ponasamo kao da se nista ne desava. Da mi ovdje neko soli pamet kako su ljudi odgovorni, kako se pridrzavaju mjera dok mi na svakom cosku neko dise za vrat, bez maske.Naslovnica wrote: ↑05/03/2021 09:50
Bori se i prvi rođak moje supruge, pa šta bih sada ja trebalo da radim?
Ili šta bi drugi trebalo da rade?!
Ne znam šta hoćeš da postigneš ovim postovima?
Ove mjere bi bile glupost da smo odgovorni kao stanovnistvo (i ne samo mi). Obzirom da nismo, da se ljudi ponasaju kao da je ovo samo zavjera, da nece da se pridrzavaju najosnovnijeg, a to je drzanje distance i nosenje maske, i nismo nista bolje zasluzili od represivnih mjera. Da ne pricam o punim kafanama i privatnim dernecima.
Eto sta hocu da postignem. Ako bar kod jedne osobe se sprijeci moja situacija zbog ovog pisanja, onda ima neke koristi. Ali da sutim dok se ovdje pojedinci sprdaju sa "brnjicari" i ostale, mnogo gore stvari... Eh taj film neces gledati
- spinel_
#40553 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Report: World Needs Equivalent Of Pandemic Lockdown Every Two Years To Meet Paris Carbon Emission Goals
https://www.forbes.com/sites/carlieport ... ion-goals/
-
kio01
#40554 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
''though the authors don't recommend that the world rely on “lockdowns” to help battle climate change.''spinel_ wrote: ↑05/03/2021 17:23Report: World Needs Equivalent Of Pandemic Lockdown Every Two Years To Meet Paris Carbon Emission Goals
https://www.forbes.com/sites/carlieport ... ion-goals/![]()
Ako mislis da neko predlaze zatvaranje svake dvije godine, nisi procitao nista osim naslova. Ima mnogo logicnijih, efikasnijih, jeftinijih nacina da se dodje do navedenih ciljeva. Sad hoce li se ciljevi postici, tesko je reci, ali su male sanse kako trenutno izgleda.
Ako vas interesuje zasto su ciljevi pariskog sporazuma kakvi jesu, pogledajte ovaj dokumentarac: https://www.youtube.com/watch?v=3J06af5xHD0
-
Q_Line
#40555 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da, da, i to se konačno dogodilo!
To se zove odgovornost prema vlastitim građanima, a ne kao kod nas - odgovornost prema političkim strankama ili "šefu"
Prva država u svijetu koja je izašla iz pandemije koronavirusa
To se zove odgovornost prema vlastitim građanima, a ne kao kod nas - odgovornost prema političkim strankama ili "šefu"
Prva država u svijetu koja je izašla iz pandemije koronavirusa
- Lao Ce
#40556 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Od početka do kraja populističko medijska agenda zastrašivanja, širenja panike, urote protiv čovjeka.

- Njanjavi
#40557 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Daleko smo mi od ikakve socijalne svjesti i normalnog drustva.
Japancu nije trebala pandemija da se ponasa odgovorno prema svom drustvu.
Japanac kad se razboli sam stavi masku da ne bi sirio običnu gripu.
Kod nas bi te raja sprdala da si poludio il da se furas da si doktor.
-
ja71
#40558 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A Kod nas gori i kuća i hala pa kažu stavio brnjicu
- Lao Ce
#40559 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kakva ba maska i pm.Njanjavi wrote: ↑05/03/2021 17:56 Daleko smo mi od ikakve socijalne svjesti i normalnog drustva.
-
Trappist
#40560 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2259035
"WHO neće objaviti prve rezultate o podrijetlu pandemije, nisu objasnili zašto"
I pitaju se otkud ljudima "teorije zavjere" i sto neki sumnjaju u sve ovo?
-
adsubzero
#40561 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Lao Ce wrote: ↑05/03/2021 19:21Kakva ba maska i pm.Njanjavi wrote: ↑05/03/2021 17:56 Daleko smo mi od ikakve socijalne svjesti i normalnog drustva.

- Bluemore
#40562 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
dze su saljivdhije da kazu jesi to naso na fbkomercionala wrote: ↑25/02/2021 21:57 Realno izrael sa vakcinom ima konstantan ogroman broj slucajeva.
-
Naslovnica
#40563 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ali broj umrlih je u slobodnom padu.
Što će reći da vakcina djeluje, baš onako kako se i predviđalo.
Izrael je prva zemlja koja izlazi iz pandemije i ovih dana otvaraju sve.

- Lao Ce
#40564 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jel se to opet nešto dešava oko virusa 
- He1972
-
biglebovski
#40566 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Corona Vs. Demokratija? Čemu sve to, pita se Nijemac???
Građani Njemačke sve nezadovoljniji svojim političarima
No onda su tu mjere za škole i dječje vrtiće: nakon više od godine dana jedva iko može reći da je pandemija nekakvo iznenađenje, ali se još uvijek posvuda improvizira i zapravo ne zna šta i kako - sedam od deset upitanih ne razumije takav haos.
Isti broj upitanih se ne osjeća ugodno i zbog ovih golemih mjera podrške privredi: koje će biti posljedice svega toga je jedva kome jasno, tim prije što je dvije trećine upitanih nezadovoljno i kako političari objašnjavaju mjere protiv korone - da sad i ne spominjemo kako. Jer sve odluke se donose daleko od plenarne dvorane parlamenta gdje bi i rasprava bila izložena kritici javnosti, nego na sastancima kancelarke s predsjednicima pokrajinskih vlada,
Jer zapravo građani od svojih političkih stranaka jedva uopće čuju ono što hoće čuti.
A to je bez ikakve sumnje - perspektiva izlaska iz ovog kućnog pritvora. Ma kolika je podrška mjerama zabrana, tako još samo 34% upitanih misli kako treba ustrajati na njima, 54% misli kako bi ih barem donekle trebalo ukinuti. Političari tu naveliko raspravljaju o normalnoj nastavi u školama i vrtićima, ali to građanima nije toliki prioritet (70% za popuštanje mjera) kolika im je muka zbog zatvorenih trgovina (82%), restorana (80%) i hotela (77%).
Nije mnogo manje nerazumijevanje zašto su zatvorena kina, pozorišta i muzeji (68% želi barem djelomično otvaranje), a 65% upitanih ne može ni bez svojih teretana i sportskih priredbi. Jasna je i poruka službenom Berlinu: 38% upitanih misli kako se sve treba određivati s političkog vrha (tome su naklonjeniji pripadnici lijevih stranaka), 58% upitanih želi to rješavati na lokalnoj razini i prema lokalnim okolnostima - makar tako neminovno dolazi do pravog kaosa različitih odredbi i uredbi diljem zemlje.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/grad ... /210305136
Građani Njemačke sve nezadovoljniji svojim političarima
No onda su tu mjere za škole i dječje vrtiće: nakon više od godine dana jedva iko može reći da je pandemija nekakvo iznenađenje, ali se još uvijek posvuda improvizira i zapravo ne zna šta i kako - sedam od deset upitanih ne razumije takav haos.
Isti broj upitanih se ne osjeća ugodno i zbog ovih golemih mjera podrške privredi: koje će biti posljedice svega toga je jedva kome jasno, tim prije što je dvije trećine upitanih nezadovoljno i kako političari objašnjavaju mjere protiv korone - da sad i ne spominjemo kako. Jer sve odluke se donose daleko od plenarne dvorane parlamenta gdje bi i rasprava bila izložena kritici javnosti, nego na sastancima kancelarke s predsjednicima pokrajinskih vlada,
Jer zapravo građani od svojih političkih stranaka jedva uopće čuju ono što hoće čuti.
A to je bez ikakve sumnje - perspektiva izlaska iz ovog kućnog pritvora. Ma kolika je podrška mjerama zabrana, tako još samo 34% upitanih misli kako treba ustrajati na njima, 54% misli kako bi ih barem donekle trebalo ukinuti. Političari tu naveliko raspravljaju o normalnoj nastavi u školama i vrtićima, ali to građanima nije toliki prioritet (70% za popuštanje mjera) kolika im je muka zbog zatvorenih trgovina (82%), restorana (80%) i hotela (77%).
Nije mnogo manje nerazumijevanje zašto su zatvorena kina, pozorišta i muzeji (68% želi barem djelomično otvaranje), a 65% upitanih ne može ni bez svojih teretana i sportskih priredbi. Jasna je i poruka službenom Berlinu: 38% upitanih misli kako se sve treba određivati s političkog vrha (tome su naklonjeniji pripadnici lijevih stranaka), 58% upitanih želi to rješavati na lokalnoj razini i prema lokalnim okolnostima - makar tako neminovno dolazi do pravog kaosa različitih odredbi i uredbi diljem zemlje.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/grad ... /210305136
- He1972
#40567 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ne pričamo o saobraćaju nego o ublehašima na vlasti koji ne znaju kud udarajuBadBoy wrote: ↑05/03/2021 12:01Znači mjere treba ukinuti zato što ih niko ne poštuje. Da tom logikom ukinemo i kaznu za nepropisno parkiranje?Naslovnica wrote: ↑05/03/2021 12:00Nisi ti napisao, napisao je forumaš iznad tebe.BadBoy wrote: ↑05/03/2021 11:56
Gdje sam napisao da sam ja za zatvaranje skijališta?
Drugo, ne bi trebao da osjećaš grižnju savjest, volim i ja pojesti i popiti pa naručim dostavu i nemam grižnje savjesti. Ali ja sam spreman na taj mali ustupak i modifikaciju svog ponašanja barem dok nadolazi novi val.
Posebno mislim da ti nije ok ovakvo ismijavanje:
"Evo odoh do Binga, možda pokupim covid-19 između polica ili u redu na kasi (iako se drži distanca), ili preko novčanice. Možda mi kasirka prenese.
Pa odoh do pošte, garant će biti neki dedo ili nana."
Nije nikakvo ismijavanje ba, samo ti podastirem činjenice.
Evo 3 reda, dvije banke i BH Telecom.
50% ovih u redu ne poštuje nikakve preporuke.
Meščini jedini ja nosim masku kako treba.
Prosjek godina 60.
Ja stvarno ne znam o čemu više pričamo?!
- He1972
#40568 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
sve razumijem ali da ne opere ruke poslije radnji u wc a tu me hebi to ne moguNaslovnica wrote: ↑05/03/2021 12:45Drug, znaš da sam pregurao COVID-19, i pazim se i sada i poštujem mjere kao i u martu prošle godine (lažem, prošle godine sam 3 mjeseca nosio i rukavice, više ih ne nosim).BadBoy wrote: ↑05/03/2021 12:36To jeste, slažem se. Trebamo SVI skupa djelovati... ali u našem društvu gdje je sebičnost najvrijednija karakteristika, teško da ćemo izaći na zelenu granu.Naslovnica wrote: ↑05/03/2021 12:07 Ne znači.
Znači da ja ne mogu zaštiti stare ako se oni ne brinu za sebe.
Zatvorene škole godinu dana, kafane otvorene, pun tramvaj starkelja, evo ih i sjede po kafićima, stoje u redovima, ne poštuju nikakve preporuke.
Ali zato moja djeca ne mogu u školu.
Zatvoriti skijališta.
ITD...
Gledaju me kolege na poslu blijedo, ko, ono, što ti nosiš masku, ti si prebolovao?!
Kažem, želim da budem uzor. Džaba. Niko ne jebe živu silu, kakve maske i bakrači. Nije u stanju ruke oprati kada piša, inžinjer.
Fakat nikoga ne ismijavam niti pokušavam nekakvu propagandu širiti, defetizam, bilo šta.
Samo jedno mi je jasno - godinu dana nakon početka pandemije mi smo još uvijek tamo gdje smo bili, nismo odmakli ni milimetra.
Ja sam kivan i ljut što moja djeca ni kriva ni dužna ispaštaju ne pohađajući normalnu nastavu, ja ko budala nosim masku na otvorenom, izlazim da bacim smeće i nosim masku bojeći se da me neki redar u civilu ne presretne i ne kazni 500-1500 KM, okolo mene svi oni ugroženi ne jebu živu silu, fakat mi je pun Q svega ba.
- He1972
#40569 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
pa uvijek zaražavaju drugi neš' sam sebe zaraziti hahahahaBadBoy wrote: ↑05/03/2021 12:47Isto druže, fakat isto. Pun mi je klinac više i pandemije i mjera i svega i konstantne brige jesam li šta prenio roditeljima... Ali šta ću, moramo izdržati i predeverati ovo. A upravo to što si ti napisao je meni najporaznije od svega, što određene kategorije ispaštaju zbog običnog sebičluka, a ne mora biti tako.Naslovnica wrote: ↑05/03/2021 12:45Drug, znaš da sam pregurao COVID-19, i pazim se i sada i poštujem mjere kao i u martu prošle godine (lažem, prošle godine sam 3 mjeseca nosio i rukavice, više ih ne nosim).
Gledaju me kolege na poslu blijedo, ko, ono, što ti nosiš masku, ti si prebolovao?!
Kažem, želim da budem uzor. Džaba. Niko ne jebe živu silu, kakve maske i bakrači. Nije u stanju ruke oprati kada piša, inžinjer.
Fakat nikoga ne ismijavam niti pokušavam nekakvu propagandu širiti, defetizam, bilo šta.
Samo jedno mi je jasno - godinu dana nakon početka pandemije mi smo još uvijek tamo gdje smo bili, nismo odmakli ni milimetra.
Ja sam kivan i ljut što moja djeca ni kriva ni dužna ispaštaju ne pohađajući normalnu nastavu, ja ko budala nosim masku na otvorenom, izlazim da bacim smeće i nosim masku bojeći se da me neki redar u civilu ne presretne i ne kazni 500-1500 KM, okolo mene svi oni ugroženi ne jebu živu silu, fakat mi je pun Q svega ba.
Tebi svaka čast; ti se paziš ali tebe SU zarazili DRUGI, nisi se ti sam zarazio. To je meni grozno.
-
Naslovnica
#40570 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@He1972 Jarane, ne znam gdje ti živiš?!
Ja se više začudim kada vidim da ih neko opere kako treba.
U tržnom centru ako moram svratiti na piš, zbog svojih problema s prostatom, samo nogama ili laktom otvaram i zatvaram vrata.
Nisam gadljiv ali jbga, svakakvih peksina...
Ja se više začudim kada vidim da ih neko opere kako treba.
U tržnom centru ako moram svratiti na piš, zbog svojih problema s prostatom, samo nogama ili laktom otvaram i zatvaram vrata.
Nisam gadljiv ali jbga, svakakvih peksina...
- Pandakonda
#40571 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Svima je jasno zašto. Trumpov izolacionizam je doveo do toga da Kina ima najveći uticaj u WHO i Kinezi su i odabrali ovog lika da im brani interese tako što su svoj uticaj toliko proširili po Africi da su ga svi podržali. Tome najbolje svjedoci činjenica sa samog početka pandemije gdje su kinezi bukvalno pritisnuli WHO da promjene ime virusa, koji se tada zvao china/wuhan virus, da bi se skinula krivica sa Kine i logicno je da neće objaviti porijeklo virusa jer svi znaju da je krivac Kina sa svojim slabim regulacijama pa onda sa slabim pokušajem zataškavanja.Trappist wrote: ↑05/03/2021 20:12 https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2259035
Ali je ovo je sve već poznato i nemoj koristiti ovo da opravdas specijalce koji pricaju da je bolest izmisljena ili da vakcine ne djeluju.
- zubi
#40572 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da. Svaka im cast...Naslovnica wrote: ↑05/03/2021 21:19 Ali broj umrlih je u slobodnom padu.
![]()
![]()
-
Trappist
#40573 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pandemija je dovela do toga da se pojedinci i mediji dive Izraelu, Kini, Vijetnamu... Tuga tuga i tugazubi wrote: ↑05/03/2021 21:55Da. Svaka im cast...Naslovnica wrote: ↑05/03/2021 21:19 Ali broj umrlih je u slobodnom padu.
![]()
![]()
- Pandakonda
#40574 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Razumijem za Vijetnam i Kinu, ali zašto se ne bi divili Izraelu ? Ljudi su za kratko vrijeme postali start up drzava, prednjace u razvoju tehnologije i uvijek su pri vrhu obrazovanja i bilo koje druge oblasti. Svaka bi se drzava trebala ugledati na Izrael i kako se gradi drzavaTrappist wrote: ↑05/03/2021 22:08Pandemija je dovela do toga da se pojedinci i mediji dive Izraelu, Kini, Vijetnamu... Tuga tuga i tugazubi wrote: ↑05/03/2021 21:55Da. Svaka im cast...Naslovnica wrote: ↑05/03/2021 21:19 Ali broj umrlih je u slobodnom padu.
![]()
![]()
-
Trappist
#40575 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sto onda oni svoju vakcinu ne napraviše pa da ne moraju duplo plaćati za strane i tako "ukrasti" vakcine siromasnima drzavama?Pandakonda wrote: ↑05/03/2021 22:14Razumijem za Vijetnam i Kinu, ali zašto se ne bi divili Izraelu ? Ljudi su za kratko vrijeme postali start up drzava, prednjace u razvoju tehnologije i uvijek su pri vrhu obrazovanja i bilo koje druge oblasti. Svaka bi se drzava trebala ugledati na Izrael i kako se gradi drzava![]()