Identitet Bosnjaka

Post Reply
Dozer

#3001 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Istinu govorim wrote: 09/03/2021 22:02
Dozer wrote: 09/03/2021 21:50 Vjerovatno. A pobunjeni BH S i BH H bi ostlai teroristi, i nikad ne bi dobili legitimitet za bilo sta.
:lol: :lol: pa taj kongres između ostalog i jeste imao za cilj da se odmakne od muslimanstva jer zapadni svijet nije gledao blagonaklono na muslimane
Totalno pogresno. Cilj kongresa je bio da se tadasnje "Muslimani" zamijeni "istorijskim" Bosnjaci, pri cemu je osnovna intencija bila upravo poistovjecivanje s ne tako davnom istorijom, tj. vremenom kada su u Bosni kao "Bosnjaci" ostali samo muslimani, a to je 19. vijek.
I to je uradjeno vrlo ciljano jer su vrlo dobro znali da su prije toga medju Bosnjacima bili i katolici i pravoslavci. Posto su se od 19. vijeka i jedni i drugi, kao i te 1993., izjasnjavali kao Srbi i Hrvati, ne treba biti nikakav ober genijalac pa skontati sta je bila poenta uzimanja tog imena.

Da su htjeli, mogli su se vratiti jos starijem imenu "Bosnjani", ali posto tada uopste nije bilo muslimana u Bosni (jer Osmanlije, a s njima i islam jos nisu bili dosli), sasvim je jasno zasto je uzeto "Bosnjaci" i na koji istorijski period se to referiralo.
Nema tu puno nauke ni pameti jer je sve sasvim jasno.
Postoji more dokaza da je ovo tacno, a moze se krenuti od islamizacije ARBIH, pa do popisa 2012. i slogana "Bitno je biti Bosnjak, musliman". Naravno, to je bio samo pandan srpskom "Bitno je biti Srbin, pravoslavac", ali i to sasvim dovoljno govori o svemu tome, zar ne... Bar onima koji zele da vide i shvate.
uglavnomja

#3002 Re: Identitet Bosnjaka

Post by uglavnomja »

Dozer wrote: 09/03/2021 21:50 Vjerovatno. A pobunjeni BH S i BH H bi ostlai teroristi, i nikad ne bi dobili legitimitet za bilo sta.

I mene niko ne moze ubijediti da sve to nije uradjeno planski i ciljano.

normalno da je uradjeno planski i cijano, sve od 90. se radi planski i ciljano. od 90. ivz vlada, sda je samo izvrsni organ

i mene niko ne moze ubijediti da prvi izbori nisu pokradeni, kao i svi ostali.

ali moje pitanje je da li je izbor tog imena uopste ustavan?

grupa vjerskih sluzbenika plus nesto osudjenih mladih muslimana nema nikakvo pravo da donosi takve odluke.
to se radi referendumom

ko je potpisao taj dokument? mislim vjeovatno alija, reis, haris s...
ali u kojem svojstvu?
mogli su samo kao privatna lica, ne kao nosioci nekih funkcija (osim clanstva u ivz)
uglavnomja

#3003 Re: Identitet Bosnjaka

Post by uglavnomja »

Dozer wrote: 09/03/2021 22:16
:lol: :lol: pa taj kongres između ostalog i jeste imao za cilj da se odmakne od muslimanstva jer zapadni svijet nije gledao blagonaklono na muslimane
Totalno pogresno. Cilj kongresa je bio da se tadasnje "Muslimani" zamijeni "istorijskim" Bosnjaci, pri cemu je osnovna intencija bila upravo poistovjecivanje s ne tako davnom istorijom, tj. vremenom kada su u Bosni kao "Bosnjaci" ostali samo muslimani, a to je 19. vijek.
I to je uradjeno vrlo ciljano jer su vrlo dobro znali da su prije toga medju Bosnjacima bili i katolici i pravoslavci. Posto su se od 19. vijeka i jedni i drugi, kao i te 1993., izjasnjavali kao Srbi i Hrvati, ne treba biti nikakav ober genijalac pa skontati sta je bila poenta uzimanja tog imena.

Da su htjeli, mogli su se vratiti jos starijem imenu "Bosnjani", ali posto tada uopste nije bilo muslimana u Bosni (jer Osmanlije, a s njima i islam jos nisu bili dosli), sasvim je jasno zasto je uzeto "Bosnjaci" i na koji istorijski period se to referiralo.
Postoji more dokaza da je ovo tacno, a moze se krenuti od islamizacije ARBIH, pa do popisa 2012. i slogana "Bitno je biti Bosnjak, musliman". Naravno, to je bio samo pandan srpskom "Bitno je biti Srbin, pravoslavac", ali i to sasvim dovoljno govori o svemu tome, zar ne... Bar onima koji zele da vide i shvate.
najbitnije je da nema bosanaca, to je najveca opasnost (bila) za nacionalisticke torove

izborom bosnjaka je ubijena ideja unitarne bosne
Dozer

#3004 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

uglavnomja wrote: 09/03/2021 22:18

normalno da je uradjeno planski i cijano, sve od 90. se radi planski i ciljano. od 90. ivz vlada, sda je samo izvrsni organ

grupa vjerskih sluzbenika plus nesto osudjenih mladih muslimana nema nikakvo pravo da donosi takve odluke.
to se radi referendumom

ali u kojem svojstvu?
mogli su samo kao privatna lica, ne kao nosioci nekih funkcija (osim clanstva u ivz)
Sve je to tacno. Ali, oni su tada bili vlast, i to se podvelo pod odluku vlasti. Iskoristeno je ratno stanje, nemogucnost odrzavanja referenduma, i onda se ta "odluka" podvela pod odluku legalno izabrane vlasti i prvog predsjednika BiH.
Zanemaricemo sto Alija nije bio izabrani predsjednik, nego je to bio Fikret Abdic koji je onda prepustio tu poziciju Aliji.
I ova cinjenica ukazuje na to da je sve bilo dogovoreno jos 1990., a onda i crtano 1991., cemu je prethodilo ranije pustanje Alije iz zatvora. Ocigledno je da je cilj bio da Alija bude pobjednik na tim izborima, a kada se to izjalovilo zbog volje naroda, onda je FIkret od strane tadasnjeg drzavnog vrha Yu (Srba) prisiljen da prepusti tu poziciju Aliji, jer je dogovor o svemu bio s njim, a ne s Fikretom.
Ovome svjedoci i cinjenica da je SDA prva etno-nacionalna stranka osnovana u BiH. Slijedili su HDZ, i na kraju SDS, a onda je isla jedna vrlo perfidna predizborna kampanja koje se i danas sjecam. SDA je gurala pricu nezavisne BiH, HDZ "Zna se", a Srbi "Na svojoj zemlji", pri cemu su se istovremeno ukopavali i naoruzavali sirom BiH.
Hemel

#3005 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Hemel »

Svako ima pravo na svoje razmisljanje pa i ti ali
ta odluka je donesena u najgore vrijeme za Bosnu i Hercegovinu i muslimane u njoj. Jos mi odzvanja Tudjmanov izkrivljeni akcenat na muslimane.
Bilo je to vrijeme trenutka kada ce se neprijatelji spojiti na nekoj tacci i tih muslimana vise nejma. Sto ima Srba i Hrvata u ARBiH sigurno im ne bi falila dlaka sa glave kod njihovih a nas bi i danas trazili po primarnim i sekundarnim grobnicama. Niko tada nije odustajao od BiH nego se teziste prebacilo na najugrozeniji narod, hocemo li prezivjeti uopste ili ne.

Legalizaciju terorista za pregovarackim stolom su uradili hostapleri pod imenima Vens, Oven, Kutiljer, Stoltenberg...isto kao dana Wigemar, Satler...
U bezizlaznoj si situaciji, trazis pomoc od svijeta a oni ti salju pregovarace koji te uslovljavaju da za istim stolom budu teroristi. Jednom, dvaput odbijes a situacija se pogorsava zahvaljujuci bas tim pregovaracima i ti slomljen prihvatas razgovor.

...i da smo ostali Muslimani nista ne bi promijenilo osim percepcije religijske skupine bez obzira na velicinu slova.

Nama niko nije zabranio niti moze da se osjecamo Bosancima jer je to nerazdvojivo. To sto je neko Bosance sveo pod ostale sigurno nisu krivi Bosnajci.
Last edited by Hemel on 09/03/2021 22:45, edited 1 time in total.
Istinu govorim
Location: Fašista, šovinista, nacionalista, govornik bosanskog i sve ono što vi mrzite

#3006 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Istinu govorim »

Dozer wrote: 09/03/2021 22:16

Ode ti začas sa teme o srpskim i hrvatskim teroristima i kako bi se ljiljani viorili u Grudama i Banja Luci.

Svakako da je cilj kongresa bio da se vrati ime narodu, a izbaci komunistička ubleha i to je postignuto, rekoh da jedan od razloga između ostalog zašto baš tad se to radi je i zapad.

to se radi referendumom

:lol:

to je bio narodni plebiscit, a ako ti nije jasno pogledaj ko je bio tu, ima snimak i govori
uglavnomja

#3007 Re: Identitet Bosnjaka

Post by uglavnomja »

Dozer wrote: 09/03/2021 22:32

to se radi referendumom

ali u kojem svojstvu?
Sve je to tacno. Ali, oni su tada bili vlast, i to se podvelo pod odluku vlasti. Iskoristeno je ratno stanje, nemogucnost odrzavanja referenduma, i onda se ta "odluka" podvela pod odluku legalno izabrane vlasti i prvog predsjednika BiH.
Zanemaricemo sto Alija nije bio izabrani predsjednik, nego je to bio Fikret Abdic koji je onda prepustio tu poziciju Aliji.
I ova cinjenica ukazuje na to da je sve bilo dogovoreno jos 1990., a onda i crtano 1991., cemu je prethodilo ranije pustanje Alije iz zatvora. Ocigledno je da je cilj bio da Alija bude pobjednik na tim izborima, a kada se to izjalovilo zbog volje naroda, onda je FIkret od strane tadasnjeg drzavnog vrha Yu (Srba) prisiljen da prepusti tu poziciju Aliji, jer je dogovor o svemu bio s njim, a ne s Fikretom.
Ovome svjedoci i cinjenica da je SDA prva etno-nacionalna stranka osnovana u BiH. Slijedili su HDZ, i na kraju SDS, a onda je isla jedna vrlo perfidna predizborna kampanja koje se i danas sjecam. SDA je gurala pricu nezavisne BiH, HDZ "Zna se", a Srbi "Na svojoj zemlji", pri cemu su se istovremeno ukopavali i naoruzavali sirom BiH.
ne mislim na kradju unutar sda nego na kradju glasova generalno

ne mogu shvatiti krah reformista, pogotovo u urbanim srednima

1 marka 7 dinara, penzije po 1500 ...
a narod izabrao 'nakog osudjenog vjerskog tokmaka :roll:

mogu shvatiti glasove abdicu zbog uspjeha agrokomerca, ali pobjedu vjere nad ekonomijom ne mogu
uglavnomja

#3008 Re: Identitet Bosnjaka

Post by uglavnomja »

Istinu govorim wrote: 09/03/2021 22:39
to je bio narodni plebiscit, a ako ti nije jasno pogledaj ko je bio tu, ima snimak i govori
narod nije imao pojma da ivz skupila svoje sluzbenike da glasaju

kakav crni plebiscit i narod :-)

300 ljudi, sve pod rejsovom palicom
Hemel

#3009 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Hemel »

Licno sam glasao za Reformiste i Kecmanovica. Najveca greska i nikada vise nisam izasao na izbore.

Sta bi bilo da su pobijedili Reformisti? Isporucili bi nas na tacni(sa ove tacke gledista).

Kako bi se po vama danas zvali Muslimani???
Hemel

#3010 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Hemel »

uglavnomja wrote: 09/03/2021 22:48

Ako te ovo pogadja, ti se zovi kako hoces ko ti brani.
Istinu govorim
Location: Fašista, šovinista, nacionalista, govornik bosanskog i sve ono što vi mrzite

#3011 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Istinu govorim »

uglavnomja wrote: 09/03/2021 22:48

Ljudi iz svih sfera i iz svih dijelova, a da je plebiscit najbolje pokazuje popis
Dozer

#3012 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Hemel wrote: 09/03/2021 22:32 Svako ima pravo na svoje razmisljanje pa i ti ali
ta odluka je donesena u najgore vrijeme za Bosnu i Hercegovinu i muslimane u njoj. Jos mi odzvanja Tudjmanov izkrivleni akcenat na muslimane.
Bilo je to vrijeme trenutka kada ce se neprijatelji spojiti na nekoj tacci i tih muslimana vise nejma. Sto ima Srba i Hrvata u ARBiH sigurno im ne bi falila dlaka sa glave kod njihovih a nas bi i danas trazili po primarnim i sekundarnim grobnicama. Niko tada nije odustajao od BiH nego se teziste prebacilo na najugrozeniji narod, hocemo li prezivjeti uopste ili ne.

Legalizaciju terorista za pregovarackim stolom su uradili hostapleri pod imenima Vens, Oven, Kutiljer, Stoltenberg...isto kao dana Wigemar, Satler...
U bezizlaznoj si situaciji, trazis pomoc od svijeta a oni ti salju pregovarace koji te uslovljavaju da za istim stolom budu teroristi. Jednom, dvaput odbijes a situacija se pogorsava zahvaljujuci bas tim pregovaracima i ti slomljen prihvatas razgovor.

...i da smo ostali Muslimani nista ne bi promijenilo osim percepcije religijske skupine bez obzira na velicinu imena.

Nama niko nije zabranio niti moze da se osjecamo Bosancima jer je to nerazdvojivo. To sto je neko Bosance sveo pod ostale sigurno nisu krivi Bosnajci.
Sjecam se i ja svega toga. Ali, puno je stvari koje ukazuju da je postojao dogovor. Treba li dalje od cinjenice da je Alija ratno stanje proglasio tek u junu 1992. (21.06., cini mi se)...? To je duga 3 mjeseca nakon sto je rat uveliko poceo.
Sjetimo se i onih aprilskih smirujucih izjava da "rata nece biti, mirno spavajte, popijte kafu sa svojim komsijama"... A komsije uveliko otisli iz grada i sipaju nam vec granate po glavama...

Moje licno misljenje je da se desio dogovor o podjeli BiH, da se racunalo da ce JNA to rijesiti brzo i bez problema s obzirom na ratnu tehniku koju su imali, kao i na embargo koji je direktno uticao samo na branioce, a da se onda desio - narod. Mislim da niko nije s tim racunao, da ce se ljudi samoorganizovati i pruziti otpor kakav se pruzio.
I u tom okruzenju onda niko nije mogao nista, nego se sve pocelo odvijati u pravcu u kojem nije bilo planirano, tj. ratnom.
Takodjer mislim da su i S i H planirali izraditi Aliju u tom dogovoru, i uzeti sve sto su mogli. Vjerovanto bi se srebrenicki scenario desio svukuda, kao sto se desio i u Srebrenici, za koju je danas sasvim jasno da je dogovorno zamijenjena za Vogoscu i Ilijas. Tome svjedoce i vogoscanski Srbi koji su danas u Srebrenici, Bijeljini, Bratuncu, Zvorniku, itd., ali i razne druge cinjenice, od izvlacenja komandnog kadra iz Srebrenice, nedoturanja MTS-a za odbranu, izostanka reakcije MZ, kao i izostanka domace vojne pomoci. Tu su se Srbi povampirili i napravili genocid, a SDA je to mogla samo gledati i sutiti. Danas mi placamo ogromne cifre na ime penzija za pobijene, umjesto da to rade RS i Sbija, koji su ih i pobili.

A sto se tice svodjenja Bosanaca pod "ostale", to se nikada necemo sloziti. Jedno je sto to ne prihvataju S i H komponente (iako ih licno znam i jednih i drugih koji s tim nemaju nikakav problem), ali SDA i Bosnjaci su imali dvije istorijske sanse da to promijene i da, kao vecinski narod u drzavi, direktno promovisu BH naciju. Na kongresu 93 i na popisu 2013.. U oba slucaja su ciljano isli na etabliranje etno-vjerskog i gazenje nacionalnog.
Razlog jasan - koristenje nakaradnog BH Ustava za licne ciljeve.
Hemel

#3013 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Hemel »

Kako ces proglasiti ratno stanje kada nemas ni vojske ni naoruzanja.
Ako to proglasis onda svjesno ulazis u sukob i postajes meta.
On se tjesio da ce neko reagovati i zaustaviti sto je i trebao ali nije. U startu smo ispusili i onda se snalazi kako znas i umijes.
Dozer

#3014 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Pa nismo imali nista vise u junu nego u aprilu, a od aprila smo svakako bili mete... Cak smo imali manje u junu jer smo vec dosta toga potrosili za ta 3 mjeseca...
A ta "taktika" sadake i cekanja da neko drugi nesto odradi (koja vlada i danas, btw), dovela nas je do toga da su nam ispred nosa ispraznili sva skladista TO i kasarne, i samo nam dodatno pogorsali ionako jebenu situaciju.

Da sve bude tragicnije, vec se 26 godina busaju da su oni organizovali odbranu... I danas imaju gomilu KOS-ovaca u svojim redovima, itd.itd. :roll:
Sjetimo se samo Ajnadzica i njegovih prijetnji iz maja '92 , kao pripadnika JNA (ne sjecam se cina), kako iz Lukavice prijeti da ce srusiti grad ako se bude pucalo na JNA, a JNA vec mjesec roka po gradu... Onda je "razmijenjen" u junu '92. Danas vrli general, heroj, nacelnik, politicar, bogatun i ostale pi.de materine...

Lazem li ista...?
Hemel

#3015 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Hemel »

Dosta si u pravu samo da nije tolika vremenska distanca bio bi 100%

Bila su to luda vremena. Nije se imalo puno prostora za manevar kao sto su imali nasi neprijatelji.
uglavnomja

#3016 Re: Identitet Bosnjaka

Post by uglavnomja »

kaze alija - nije problem za hranu, puna skladista u rajlovcu - paf sutra srbi zauzeli rajlovac

dozer :thumbup:
Kikibombona

#3017 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Kikibombona »

Dozer wrote: 08/03/2021 14:28Osnovni zajeba u svemu tome je to "nacionaln identitet". Nacionalni i enticki nije isto. Po nekim definicijama se i etnicko moze nazivati nacionalno, ali to u stvari nije to jer prva i osnovna definicija nacije i nacionalnosti jeste pripadnost drzavi.

Etnija je ispod nacije u toj kategorizaciji, jer ne tvore nacije naciju, nego etnije.

Samim ti, danasnji Bosnjaci nemaju nacionalni, nego samo etnicki kontinuitet, i to star 140 godina. Da se ne lazemo, identican je i hrvatski i srpski etnicki identitet u BiH.

A svi zajedno imamo bosnaski nacionalni identitet koji je star 1000 godina. Najveci problem ovdje, a koji ocito mnogi ne uvidjaju i ne razumiju, jeste podvodjenje etnije pod vjeru/religiju. TO je toliko bemsisleno, da je zaista nevjerovatno da ljui to ne razumiju.
Grijesis Dozeru. Koncept nacije je produciran u 18 stoljecu. U tom periodu su nastale velike nacije poput francuske ili njemacke tako sto su asimilirale desetine etnickih i plemenskih zajednica u velike nacije koje su nazvali po drzavi, po sistemu Francuska - Francuz - francuski. Da smo bili pametni, kao sto nismo, sada bi imali veliku slavensku drzavu po sistemu Jugoslavija - Jugoslaveni - jugoslavenski. Prokockana je velika sansa zbog koje smo skupo platili.

Bosnjaci su taj proces, pogubljeni usljed kolapsa Otomanskog carstva, gdje su identitet temeljili na vjeri, totalno zaobišli.

Srbi su naciju vezali za vjeru sto je uveliko doprinijelo katastrofi i buducim ratovima. Dositej Obradović je bio zestoko protiv vezanja srpstva za pravoslavlje, za mitomanski kult Svetog Save i visevjekovnog mucenistva. Zagovarao je ideju da se srpstvo veze iskljucivo za jezik, da su jednaki Srbi ateisti, pravoslavci, katolici i muslimani. Nije mu uspjelo. Prevagu su odnijeli ljudi poput Ilije Garasanina koji je nacije pravio na temeljima vjerskog identiteta.

Zakasnjelo nacionalno profilisanje je kostalo Crnogorce, cemu i danas svjedocimo. U vremenu stvaranja nacionalnih drzava i nacija, Crnu Goru je vodila dinastija Petrovica, od kojih je najistaknutiji famozni Petar II Petrovic Njegos, crnogorski vladika i vladar. Posto je covjek bio prvenstveno vjernik, staromodnih shvatanja za taj period, preskočio je period prosvjetiteljstva. Cijeli zivot je lutao izmedju crnogorstva i srpstva, sto je nastavio i njegov nasljednik Nikola Petrovic. Zato danas imamo slucaj da je tako mala drzava nacionalno podjeljena iako se radi o istom narodu. :D

Ili recimo Ljudevit Gaj i njegovo lutanje, vezanje hrvatstva za drevne Ilire. Ili nakon njega Ante Starčević. Svi su nekako zakazali, postavili narod na lose temelke. I Jugoslavija koja ce poslije nastati, kao plemenita ideja, propala je JER nije unistila etnicke identitete sto je bio predsulov za dugorocnu funkcionalnost ujedinjene slavenske drzave. I pogledaj sta imamo sada mi Slaveni, jedni drugima smo najgori dusmani. Katastrofa.

...

Kod nas u BiH je proces formiranja nacija zavrsen. Uzaludno je na to trositi energiju. Imamo tri etno-vjerske skupine koje se nazivaju nacijama. Ja sam, qrcu hvala, napustio te koncepte i smjestio se sa bracom ostalima, gdje se osjecam apsolutno komotno.

...

Nacionalne drzave i nacije, tj. nacionalizam i pocesto sovinizam kao posljedica, su usli u trece stoljece. Donijeli su dosta toga pozitivnog i jos vise negativnog. Donijeli su dva teska svjetska rata. I sada na primjeru EU vidimo da su ti koncepti apsolutno potroseni.

Misljenja sam da ce se za 50-100 godina izbrisati granice, da ce cijela Evropa biti jedna drzava. Samo tako Evropa moze biti faktor izmedju sila sa zapada i narocito istoka.

Ljudi ce se toliko izmiješati da ce nacionalno ili etnicko izjasnjavanje biti stvar primitivizma.

Vjera kontinuirano slabi, vjerovatno ce za 100 godina u Evropi biti maksimalno 10-20% vjernika, lajt verzije.
MarlboroGold

#3018 Re: Identitet Bosnjaka

Post by MarlboroGold »

Nisu ni te tri etno-vjerske skupine, a koje sebe nazivaju nacijama, skroz formirane.
Sve dok se sve tri nacije dok škripi pod nogama pozivaju na neke druge velike države i narode moleći ih za pomoć i slično ni one neće završiti svoj put formiranja i osvještavanja.

Kad je Bošnjak nezadovoljan obično spominje Turke (Amere povremeno zbog interesa, ali ipak se više vezuju za ideološku "braću"). Srbi spominju Srbiju, a u konačnici naravno Rusiju. Hrvati opet spominju ne samo Hrvatsku, već manje više kršćansku Evropu. Nijedna od ove tri etno-vjerske nacije nije završila proces formiranja nacije. Sve dok postoji to oslanjanje na neke tamo jake sile, a sa kojima imaju dosta zajedničkog, taj proces osvještavanja neće biti završen. Možda su u najgoroj poziciji Bošnjaci.
BAK-eV

#3019 Re: Identitet Bosnjaka

Post by BAK-eV »

Dozer wrote: 09/03/2021 13:22
Pri tome, Bosnjaci iz perioda polovica 15-og do pred kraj 19-og vijeka i danas nije isto. I opet - sta je sporno?
Ne petljaj!

Sve isto, jezik isti, boja koze, tekstura lica :D ...
__Phoenix__

#3020 Re: Identitet Bosnjaka

Post by __Phoenix__ »

Zanimljivo koliko raje ima germanskih gena, a vidi se po boji kose i očiju u okolini Olova, Vareša, jesu li i oni Bošnjaci...
User987

#3021 Re: Identitet Bosnjaka

Post by User987 »

MarlboroGold wrote: 10/03/2021 08:56 Kad je Bošnjak nezadovoljan obično spominje Turke (Amere povremeno zbog interesa, ali ipak se više vezuju za ideološku "braću").
Ovo je nejasno i netačno. Za Turke ili Arape, vezuju se isključivo Bošnjaci vjernici većeg formata, koji ponekad vjeru Islam stavljaju čak ispred pripadnosti svom narodu, BiH itd. To su sve žalosne posljedice indoktrinacije od strane mladomuslimanske struje na čelu sa Alijom Izetbegovićem. Ta struja u SDA je javno podržavala jedno, a tajno propagirala da je Islam za Bošnjake najvažniji, da su dzamije naše rakete, da su nam sultani donijeli svjetlost Islama, da je srednjevjekovna Bosna propala jer su proganjani Bogumili koji su kobajagi maltene bili muslimani i slične gluposti. Raspamećeni narod, pogotovo oni manje obrazovani nasjeli su na te laži, a naročito su prihvatili sugestiju vjerskih krugova da treba glasati za SDA do sudnjeg dana.
uglavnomja

#3022 Re: Identitet Bosnjaka

Post by uglavnomja »

__Phoenix__ wrote: 10/03/2021 10:36 Zanimljivo koliko raje ima germanskih gena, a vidi se po boji kose i očiju u okolini Olova, Vareša, jesu li i oni Bošnjaci...

"Sasi su njemački rudari koji su svojom stručnošću, poznavanjem i primjenom savršenije rudarske tehnike omogućili veću eksploataciju i razvoj rudarstva u jugoistočnoj Evropi, posebno Srbiji i Bosni u srednjem vijeku. U vrijeme kada su u Evropi počeli da presušuju rudišta plemenitih metala, prije svega srebra u Češkoj, i kada je počela potraga za drugim rudnicima Sasi su krenuli u potragu. U Srbiji se javljaju sredinom 13. vijeka. Nije jasno odakle su stigli. Po jednima oni dolaze za vrijeme mongolske najezde 1241-1242. iz Erdelja gdje su se ranije bili naselili, a po drugima (Mauro Orbin) oni su kolonisti koji u Srbiju dolaze na poziv srpskog kralja Uroša I (1243-1276). [1] Prvi rudnik uz koji su povezani Sasi je Brskovo. [2] Zahvaljujući Sasima intenziviran je razvoj rudarstva u Srbiji. Njihov prelazak u Bosnu prati se početkom 14. vijeka od kada se u jačoj mjeri pojavljuje rudarstvo kao značajna grana bosanske privrede.

Sasa je bilo relativno malo, iščezli su sa ovih prostora prije dolaska Osmanlija, ali su ostavili značajnog traga. Na prisustvo Sasa ukazuju izvori raznoga porijekla. Pored arhivskih izvora značajno ih spominje toponomastika (Sase, Saška rijeka, Saški put, Saška rupa, Sasina, Saš, Saško polje), kao i osmanska rudarska terminologija koja je preuzela niz stručnih rudarskih termina njemačkog porijekla (hutman, urbar, valturk). Osim u rudarstvu, djelovanje Sasa prati se i u zanatstvu (šuster, šnajder), i u razvoju gradova preko njihovog vijeće purgara. [3] Najpoznatiji među Sasima u Bosni je Hans Sasinović koji je djelovao na području Ostružnice i Fojnice u drugoj polovini 14. vijeka. "
User987

#3023 Re: Identitet Bosnjaka

Post by User987 »

Dozer wrote: 09/03/2021 23:20 A ta "taktika" sadake i cekanja da neko drugi nesto odradi (koja vlada i danas, btw), dovela nas je do toga da su nam ispred nosa ispraznili sva skladista TO i kasarne, i samo nam dodatno pogorsali ionako jebenu situaciju.
U pravu si, ali moram dodati da su se Srbi vrlo lahko, gotovo otvoreno naoružavali. JNA je bez imalo skrupula razvozila oružje po srpskim selima, a Srbi su u puno gradova unosili oružje u stambene zgrade nakon odlaska na nekakve vježbe rezervnog sastava. Bošnjaci nisu htjeli da idu na te vježbe. Naoružavanje Bošnjaka je bilo veoma teško izvoditi ne samo zbog nedostatka oružja koje se moralo kupovati, nego i zbog velike kontrole vojnih i policijskih struktura. Osim toga, Bošnjaci su bili prilično nezainteresovani za naoružavanje i odbran. Malo uplašeni, a malo uvjereni da rata neće biti. Isto ponašanje primjećujem danas. Bošnjaci manijakalno prave vikendice, zauzima se svaka parcela uz rijeke, kupuju skupa auta koja nisu za njihove budzete, veliki dio nabavlja i šeta cuke. Ne dao Bog novog rata jer nikog ne treba zavarati ratovanje naše balavurdije tipkanjem na pametnim mobitelima.
Dozer

#3024 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Kikibombona wrote: 10/03/2021 02:59
Dozer wrote: 08/03/2021 14:28Osnovni zajeba u svemu tome je to "nacionaln identitet". Nacionalni i enticki nije isto. Po nekim definicijama se i etnicko moze nazivati nacionalno, ali to u stvari nije to jer prva i osnovna definicija nacije i nacionalnosti jeste pripadnost drzavi.

Etnija je ispod nacije u toj kategorizaciji, jer ne tvore nacije naciju, nego etnije.

Samim ti, danasnji Bosnjaci nemaju nacionalni, nego samo etnicki kontinuitet, i to star 140 godina. Da se ne lazemo, identican je i hrvatski i srpski etnicki identitet u BiH.

A svi zajedno imamo bosnaski nacionalni identitet koji je star 1000 godina. Najveci problem ovdje, a koji ocito mnogi ne uvidjaju i ne razumiju, jeste podvodjenje etnije pod vjeru/religiju. TO je toliko bemsisleno, da je zaista nevjerovatno da ljui to ne razumiju.
Grijesis Dozeru. Koncept nacije je produciran u 18 stoljecu. U tom periodu su nastale velike nacije poput francuske ili njemacke tako sto su asimilirale desetine etnickih i plemenskih zajednica u velike nacije koje su nazvali po drzavi, po sistemu Francuska - Francuz - francuski. Da smo bili pametni, kao sto nismo, sada bi imali veliku slavensku drzavu po sistemu Jugoslavija - Jugoslaveni - jugoslavenski. Prokockana je velika sansa zbog koje smo skupo platili.

Bosnjaci su taj proces, pogubljeni usljed kolapsa Otomanskog carstva, gdje su identitet temeljili na vjeri, totalno zaobišli.

Srbi su naciju vezali za vjeru sto je uveliko doprinijelo katastrofi i buducim ratovima. Dositej Obradović je bio zestoko protiv vezanja srpstva za pravoslavlje, za mitomanski kult Svetog Save i visevjekovnog mucenistva. Zagovarao je ideju da se srpstvo veze iskljucivo za jezik, da su jednaki Srbi ateisti, pravoslavci, katolici i muslimani. Nije mu uspjelo. Prevagu su odnijeli ljudi poput Ilije Garasanina koji je nacije pravio na temeljima vjerskog identiteta.

Zakasnjelo nacionalno profilisanje je kostalo Crnogorce, cemu i danas svjedocimo. U vremenu stvaranja nacionalnih drzava i nacija, Crnu Goru je vodila dinastija Petrovica, od kojih je najistaknutiji famozni Petar II Petrovic Njegos, crnogorski vladika i vladar. Posto je covjek bio prvenstveno vjernik, staromodnih shvatanja za taj period, preskočio je period prosvjetiteljstva. Cijeli zivot je lutao izmedju crnogorstva i srpstva, sto je nastavio i njegov nasljednik Nikola Petrovic. Zato danas imamo slucaj da je tako mala drzava nacionalno podjeljena iako se radi o istom narodu. :D

Ili recimo Ljudevit Gaj i njegovo lutanje, vezanje hrvatstva za drevne Ilire. Ili nakon njega Ante Starčević. Svi su nekako zakazali, postavili narod na lose temelke. I Jugoslavija koja ce poslije nastati, kao plemenita ideja, propala je JER nije unistila etnicke identitete sto je bio predsulov za dugorocnu funkcionalnost ujedinjene slavenske drzave. I pogledaj sta imamo sada mi Slaveni, jedni drugima smo najgori dusmani. Katastrofa.

...

Kod nas u BiH je proces formiranja nacija zavrsen. Uzaludno je na to trositi energiju. Imamo tri etno-vjerske skupine koje se nazivaju nacijama. Ja sam, qrcu hvala, napustio te koncepte i smjestio se sa bracom ostalima, gdje se osjecam apsolutno komotno.

...

Nacionalne drzave i nacije, tj. nacionalizam i pocesto sovinizam kao posljedica, su usli u trece stoljece. Donijeli su dosta toga pozitivnog i jos vise negativnog. Donijeli su dva teska svjetska rata. I sada na primjeru EU vidimo da su ti koncepti apsolutno potroseni.

Misljenja sam da ce se za 50-100 godina izbrisati granice, da ce cijela Evropa biti jedna drzava. Samo tako Evropa moze biti faktor izmedju sila sa zapada i narocito istoka.

Ljudi ce se toliko izmiješati da ce nacionalno ili etnicko izjasnjavanje biti stvar primitivizma.

Vjera kontinuirano slabi, vjerovatno ce za 100 godina u Evropi biti maksimalno 10-20% vjernika, lajt verzije.
A u cemu grijesim...?
Pa to i ja govorim - etnije cine drzavnu naciju, i to je pocelo u 18. vijeku (tacnije u 16-om s Venecijom, ali da ne zakeramo jer je 18. zvanicni i masovniji pocetak). Sta je tu sporno ili greska...?
Ja i kazem da je ovo ovdje zaostalo u plemenskim etno-vjerskim tunelima, a to sto oni sebe nazivaju nacijama pije vode samo u njihovim glavama.
I ja sam "ostali".

Ljudi vani, u civilizaciji, odavno su vec toliko izmijesani da su im ovi nasi zaostali plemenski mentalni sklopovi nesto totalno strano i nepoznato. Cak je i onima na istoku to besmisleno/ X puta sam po EU, IE i JIE imao priliku ljudima objasnjavati i bukvalno crtati nas BH politicki sistem i etno-vjerske odnose. Vjerovao ili ne, ljudi su mi kasnije znali prilaziti i s nevjericom opet pitati "da li je kod vas ovo zaista ovako...?".
Pa dovoljno je da se ode do Italije ili Austrije, ne treba dalje, i da se vidi ta izmijesanost. I to rasna, a ne etno-religijska.
Last edited by Dozer on 10/03/2021 12:42, edited 1 time in total.
uglavnomja

#3025 Re: Identitet Bosnjaka

Post by uglavnomja »

a tek komedija sa jezikom :-)
Post Reply