Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
palermo

#39876 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

malakh wrote: 07/03/2021 13:41 e ovako. došao sam do nekih informacija koje su pouzdane i koje su mi potvrđene od strane korisnika.

moj kolega iz novog travnika, koji je hrvat i ima putovnicu, se već vakcinisao u hrvatskoj zajedno sa svojom obitelji. kaže mi da je mnogo hrvata iz bosne i hercegovine se već vakcinisalo u hrvatskih, ali se o tome šuti. kaže da se vakcinisao u istoj ambulanti u kojoj se vakcinisala ministrica turković.

moj drugi kolega iz dervente se sa obitelji vakcinisao u sremskoj mitrovici prije sedam dana. on mi govori da je mnogo srba, ali i bošnjaka iz sandžaka koji žive u bosni i hercegovini već vakcinisano u srbiji ili će se uskoro vakcinisati. takodjer i medicinsko osoblje iz rsa ima pravo da se vakciniseu srbiji, a isto važi i za hercegovinu.

ovo mi je potvrđeno od strane istih onih koji su primili vakcinu.

eto kakva smo država, ovo sve govori.

ako lazu oni, lazem i ja.

ostao sam u šoku.
Ja nijednog Hrvata iz Mostara ne znam da se vakcinisao. Ne kažem da ih nema, ali da je masovna pojava, teško

Za Srbiju ne znam, osim što sam čuo da su vodili medicinske radnike iz Nevesinja na vakcinaciju u Srbiju ( u Nevesinju imaju Covid bolnicu)
pepeljara

#39877 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pepeljara »

daddy-kool wrote: 08/03/2021 08:42
malakh wrote: 07/03/2021 22:11 od jednog čovjeka, bliskom narodu i pravdi, sam saznao da bi uskoro mogle doći kineske vakcine u sarajevo. nabavlja ih vlada ks, u tajnosti i gotovo su sve priveli kraju.
Mislim da griješe ako idu u nabavku vakcina koje nisu odobrene od FDA/EMA, iako su možda samo takve dostupne na tržištu. Jedno je da privatni velepromenik dobije dozvolu da interventnu nabavku i stavi u promet kao što su bile one tablete iz Turske (Favira), a sasvim druga kada kanton usmjerava svoj novac u tom smjeru. Ja razumijem da je veliki pritisak da se nabavi makar i fake vakcina i stavi na raspolaganje stanovništvu, ali na taj način oni preuzimaju odgovornost za nešto o čemu realno pojma nemaju.
Cuj fake :lol:
Samo ti se sve reklo, FDA, EMA, kontrasi i biznis u pitanju. Cisti biznis. Milijarde u igri, tako da je razumljivo da ih FDA i EMA nece odobriti dok ne utuse sve svoje zalihe.
Ako nisi USA, EU, nemoj, ne valja, pu pu :)
daddy-kool

#39878 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

pepeljara wrote: 08/03/2021 09:20
Samo ti se sve reklo, FDA, EMA, kontrasi i biznis u pitanju. Cisti biznis. Milijarde u igri, tako da je razumljivo da ih FDA i EMA nece odobriti dok ne utuse sve svoje zalihe.
Veliki je pritisak da se nabave bilo kakve vakcine, da me ne bi čudilo da i takve dođu do nas.

https://www.bbc.com/news/world-africa-56270243

Ali, to je bila izražajna figura da se ilustrira velika želja i potražnja za vakcinama za Covid. Naravno da trebamo pratiti EMA/FDA, mi nemamo kapacitete da sami vršimo ispitivanja i testiranja ovakvih vakcina i trebamo se osloniti prije svega na Evropu. Ako ima problema da se nabavi mRNA nego onda idu sa AZ koja je dokazano sigurna i (koliko-toliko) efikasna i prošla je sve provjere u EMA. Ili trebamo kao Srbija vršiti ispitivanja na našem stanovništvu radi političkih poena?
daddy-kool wrote: 07/03/2021 09:24 https://www.borba.info/2021/03/06/lekar ... -zdravlje/
Interesantan citat:
“S jedne strane, kod nas je 90 odsto vakcinisanih primilo kinesku vakcinu. Neophodni su nam preliminarni podaci publikovani u medicinskim časopisima o trećoj fazi studije kineske vakcine, ali njih nema. To nikako ne znači da je kineska vakcina loša, samo nemamo dovoljno podataka uz koje bismo više znali kada se razvija zaštita posle vakcine. Mi to sve saznajemo posrednim putevima, uglavnom merenjem antitela“, kaže za portal Nova.rs Radan Stojanović, profesor kliničke farmakologije na Medicinskom fakultetu.
daddy-kool wrote: 07/03/2021 09:37
Znači "uspješna" Srbija se kocka sa zdravljem svojih građana sa (po njihovim riječima) neprovjerenom vakcinom koju najviše reklamiraju po društvenim mrežama. Inače su u upravljanju javnim mjenjem putem društveih mreža najviše odmakli u regionu, dobro uče od Rusa i Kineza.
pepeljara

#39879 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pepeljara »

daddy-kool wrote: 08/03/2021 09:33 Znači "uspješna" Srbija se kocka sa zdravljem svojih građana sa (po njihovim riječima) neprovjerenom vakcinom koju najviše reklamiraju po društvenim mrežama. Inače su u upravljanju javnim mjenjem putem društveih mreža najviše odmakli u regionu, dobro uče od Rusa i Kineza.
Vidi nacelno se slazem sa tobom, ali farmacetuska mafija je u pitanju, i milijarde i to stotine milijardi $ je u igri, tako da bih uzeo to sa dozom rezerve.
Evo vec dosta je primilo, da je losa, padali bi ko pokoseni jel...

Ono sto mene brine generalno je da sve vakcine na trzistu dostupne su nekako opisane kao (Ljudi koji su primili vakcinu, nije bitno koju, i dalje se mogu zaraziti)

Mislim, wtf, sta onda radi vakcina, ublaza simptome, ali si zarazan ? :)
skafiskafsnjak

#39880 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

pepeljara wrote: 08/03/2021 09:37
daddy-kool wrote: 08/03/2021 09:33 Znači "uspješna" Srbija se kocka sa zdravljem svojih građana sa (po njihovim riječima) neprovjerenom vakcinom koju najviše reklamiraju po društvenim mrežama. Inače su u upravljanju javnim mjenjem putem društveih mreža najviše odmakli u regionu, dobro uče od Rusa i Kineza.
Vidi nacelno se slazem sa tobom, ali farmacetuska mafija je u pitanju, i milijarde i to stotine milijardi $ je u igri, tako da bih uzeo to sa dozom rezerve.

Ono sto mene brine generalno je da sve vakcine na trzistu dostupne su nekako opisane kao (Ljudi koji su primili vakcinu, nije bitno koju, i dalje se mogu zaraziti)

Pa.ja koliko znam, mogu se zaraziti odredjen period nakon primanja vakcine. Ne stvore se antitijela ili sta vec odmah... Ljudi danas prime vakcinu, vec od sutra se ponasaju kao da im nista ne moze biti....

A za neku , ne znam koju, sam citao, da ako se i zarazis, sprecava prenos virusa dalje...
daddy-kool

#39881 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

pepeljara wrote: 08/03/2021 09:37

AZ je najjeftnija, i to ubjedljivo, čak i od ruske i kineske tako da taj argument i nije validan. AZ je prošla sve provjere i odobrena ja za upotrebu u EU. Za Sputnik V isto očekujem dozvolu za EU, ali treba sačekati da i tu završe provjere, pa ako je dobar za Njemačku - dobar je i za nas. Kineska skoro sigurno neće biti odobrena u EU, nema objavljenih podataka o ispitivanjima vakcinisanih u medicinskim časopisima, a gdje je da se stavi sva medicinska dokumentacija na uvid regualtorima iz EU i da se vrše ispitivanja i kontrole proizvodnog procesa.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#39882 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malakh »

ovo mi nije jasno. npr. jučer, u bosni i hercegovini zaraženo cca 400 ljudi, a u ks 490. može li mi netko objasniti kako vode te statistike?
homer2go

#39883 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by homer2go »

daddy-kool wrote: 08/03/2021 09:33
pepeljara wrote: 08/03/2021 09:20
Veliki je pritisak da se nabave bilo kakve vakcine, da me ne bi čudilo da i takve dođu do nas.

https://www.bbc.com/news/world-africa-56270243

Ali, to je bila izražajna figura da se ilustrira velika želja i potražnja za vakcinama za Covid. Naravno da trebamo pratiti EMA/FDA, mi nemamo kapacitete da sami vršimo ispitivanja i testiranja ovakvih vakcina i trebamo se osloniti prije svega na Evropu. Ako ima problema da se nabavi mRNA nego onda idu sa AZ koja je dokazano sigurna i (koliko-toliko) efikasna i prošla je sve provjere u EMA. Ili trebamo kao Srbija vršiti ispitivanja na našem stanovništvu radi političkih poena?
daddy-kool wrote: 07/03/2021 09:24 https://www.borba.info/2021/03/06/lekar ... -zdravlje/
Interesantan citat:
“S jedne strane, kod nas je 90 odsto vakcinisanih primilo kinesku vakcinu. Neophodni su nam preliminarni podaci publikovani u medicinskim časopisima o trećoj fazi studije kineske vakcine, ali njih nema. To nikako ne znači da je kineska vakcina loša, samo nemamo dovoljno podataka uz koje bismo više znali kada se razvija zaštita posle vakcine. Mi to sve saznajemo posrednim putevima, uglavnom merenjem antitela“, kaže za portal Nova.rs Radan Stojanović, profesor kliničke farmakologije na Medicinskom fakultetu.
daddy-kool wrote: 07/03/2021 09:37
Znači "uspješna" Srbija se kocka sa zdravljem svojih građana sa (po njihovim riječima) neprovjerenom vakcinom koju najviše reklamiraju po društvenim mrežama. Inače su u upravljanju javnim mjenjem putem društveih mreža najviše odmakli u regionu, dobro uče od Rusa i Kineza.
Joj, pa dokad više!
Stvarno mi je dojadila ova SDA troll priča. Prvo sve za#ebu i unište, a potom
"Corona virus će se umoriti, mi se nikad nećemo umoriti!"
Braćo i sestre, sabur!
daddy-kool

#39884 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

homer2go wrote: 08/03/2021 10:24
daddy-kool wrote: 08/03/2021 09:33 ...
Joj, pa dokad više!
Braćo i sestre, sabur!
Pravo da ti kažem, etiketiranje drugih bez ikakvog argumenta izgleda kao odbrana nekih (svojih) političkih poteza/uvjerenja.
Kakve veze ima politika sa gore napisanim? :?
homer2go

#39885 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by homer2go »

daddy-kool wrote: 08/03/2021 10:31
homer2go wrote: 08/03/2021 10:24
daddy-kool wrote: 08/03/2021 09:33 ...
Joj, pa dokad više!
Braćo i sestre, sabur!
Pravo da ti kažem, etiketiranje drugih bez ikakvog argumenta izgleda kao odbrana nekih (svojih) političkih poteza/uvjerenja.
Kakve veze ima politika sa gore napisanim? :?
Tvoji postovi su prepričane (skoro pa prepisane) izjave našeg MVP-a B.T.
A svi smo svjesni da evropsku AZ vakcinu možemo samo sanjati, narednih 4-5 mjeseci, jer je jednostavno rasprodata. Sputnik V je isto tako rezervisan od strane nekoliko država. Realne opcije su ili indijska licenca AZ tzv. Covishield ili kineska vakcina.
Zašto smo dovedeni u ovakvu situaciju, o tome ni riječi.
Covid-19, najteža pandemija, devastacija BiH društva, ko je kriv?
Neodgovorni narod i građani. Mjere se ne poštuju (ma koliko bile loše, promašene, apsurdne i nemoguće za provesti). Ostali se ne spominju.
Šta raditi?
Biti odgovoran, poštovati mjere(ma koliko bile loše, promašene, apsurdne i nemoguće za provesti) i imati sabura.

Ukratko to je matrica i narativ vladajuće elite sa SDA na čelu.
pepeljara

#39886 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pepeljara »

homer2go wrote: 08/03/2021 11:31...........

Pa sama ministrica je uzela u HRV vakcinu, a hejtove baca na prijedloge trenutne vlade :)
Odron SDA
zubi

#39887 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

malakh wrote: 08/03/2021 10:10 ovo mi nije jasno. npr. jučer, u bosni i hercegovini zaraženo cca 400 ljudi, a u ks 490. može li mi netko objasniti kako vode te statistike?
Kako da ne...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-su ... /210307047
daddy-kool

#39888 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

homer2go wrote: 08/03/2021 11:31

Tvoji postovi su prepričane (skoro pa prepisane) izjave našeg MVP-a B.T.
A svi smo svjesni da evropsku AZ vakcinu možemo samo sanjati, narednih 4-5 mjeseci, jer je jednostavno rasprodata. Sputnik V je isto tako rezervisan od strane nekoliko država. Realne opcije su ili indijska licenca AZ tzv. Covishield ili kineska vakcina.
To je zato što sam ja Bisera herself. :lol:

Onda trebaju ići na Covishield.

edit: Ako je sav kontraargument to da je potekao od druge političke opcije, onda tu nema razumne i staložene diskusije. Mislim da bi na ovim temama trebalo izbjegavati takav nastup, eto blata dva klika dalje na pdf politika.
meridiyan

#39889 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by meridiyan »

Sta ovaj narod u SA ceka?. Zasto ne izadju i ne izbace ovu nesposobnu vlast sto ih sistematski ubija.
Novi crni dan u Bosni i Hercegovini: Čak 38 preminulih od koronavirusa
invincible1921

#39890 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

meridiyan wrote: 08/03/2021 12:49 Sta ovaj narod u SA ceka?. Zasto ne izadju i ne izbace ovu nesposobnu vlast sto ih sistematski ubija.
Prema zvaničnim podacima entitetskih institucija i Brčko distrikta u našoj zemlji u posljednja 24 sata prijavljeno je 393 novozaraženih kronavirusom, a testirano je 2.218 uzoraka.

Al interesatno kako se naglasw umrli i zarazeni a ocigledno niko ne gleda broj testiranih
kox

#39891 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

meridiyan wrote: 08/03/2021 12:49 Sta ovaj narod u SA ceka?. Zasto ne izadju i ne izbace ovu nesposobnu vlast sto ih sistematski ubija.
Čekamo Fikrine respiratore i Novalićeve vakcine.
Nivelacija

#39892 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Iako imaju sve dozvole za AZ u FBiH jos nije pocela vakcinacija novih 10 000 sto imamo.

Ahhahahahahahha ovo je sve ludo.

Imaju 10 000 vakcina ali se ne koriste.
CikCikCikPogodi

#39893 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by CikCikCikPogodi »

Nivelacija wrote: 08/03/2021 13:36 Iako imaju sve dozvole za AZ u FBiH jos nije pocela vakcinacija novih 10 000 sto imamo.

Ahhahahahahahha ovo je sve ludo.

Imaju 10 000 vakcina ali se ne koriste.
Ceka se tender
Nivelacija

#39894 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

SVE JE STALO, SAMO CIJENE RASTU: GRAĐANI OČAJNI ZBOG NOVIH POSKUPLJENJA, A BIT ĆE JOŠ I GORE

Zasto nema hitne sjednice staba zbog ekonomskog ubistva gradjana FBIH?

Zasto se suti???
spinel_

#39895 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

Nivelacija wrote: 08/03/2021 16:58 SVE JE STALO, SAMO CIJENE RASTU: GRAĐANI OČAJNI ZBOG NOVIH POSKUPLJENJA, A BIT ĆE JOŠ I GORE

Zasto nema hitne sjednice staba zbog ekonomskog ubistva gradjana FBIH?

Zasto se suti???
Suti, dobro nam je kakvi smo.
Neki dan kad je ona placena uhljebka uhapsena njeni uhljebi su mislili proteste da odrze da nije pustena.
Samo nek ne puca.
Ocekuj da cemo litar ulja koje se gore u Brckom preljeva na akciji placati 4,90 umjesto 5,20.
User987

#39897 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by User987 »

homer2go wrote: 08/03/2021 11:31 Neodgovorni narod i građani. Mjere se ne poštuju (ma koliko bile loše, promašene, apsurdne i nemoguće za provesti). Ostali se ne spominju.
Šta raditi?
Biti odgovoran, poštovati mjere(ma koliko bile loše, promašene, apsurdne i nemoguće za provesti) i imati sabura.

Upravo tako. Sramotno i bijedno je optuživati gradjane. Iskreno da kažem, nisam vidio neko veliko kršenje mjera od strane gradjana. Konačno, niko nije toliko hrabar da izaziva sudbinu. Možda jedan dio omladine. Ali, mene najviše iritira prihvatanje ove matrice i narativa od strane jednog dijela gradjana. Oni kao papagaji ponavljaju kako ne valjamo, kako smo stoka i sl. Na taj način direktno pomažu mufljuzima koji upravljaju krizom.
manuchao91

#39898 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by manuchao91 »

drago mi je sto je krizni stab doneo pametnu odluku.Kad ne mozes stokama dogovorit onda moras zatvarat..Budimo odgovorni ..jedan mjesec lockdowna ostatak godine rahat...puna podrska kriznom stabu i policiji...Moramo shvatiti ozbiljnost situacije ...nema od kafana nista...ovo loše pada samo bespoličarima da mogu hodat i bespoličarit
proklete jebene propalice....
Trappist

#39899 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

manuchao91 wrote: 08/03/2021 19:40 drago mi je sto je krizni stab doneo pametnu odluku.Kad ne mozes stokama dogovorit onda moras zatvarat..Budimo odgovorni ..jedan mjesec lockdowna ostatak godine rahat...puna podrska kriznom stabu i policiji...Moramo shvatiti ozbiljnost situacije ...nema od kafana nista...ovo loše pada samo bespoličarima da mogu hodat i bespoličarit
:lol: :lol:

jest se nakotilo ovih trolova i podrumasa tokom ovog lockdowna :lol:
spinel_

#39900 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

manuchao91 wrote: 08/03/2021 19:40 drago mi je sto je krizni stab doneo pametnu odluku.Kad ne mozes stokama dogovorit onda moras zatvarat..Budimo odgovorni ..jedan mjesec lockdowna ostatak godine rahat...puna podrska kriznom stabu i policiji...Moramo shvatiti ozbiljnost situacije ...nema od kafana nista...ovo loše pada samo bespoličarima da mogu hodat i bespoličarit
Hoces ti snositi troskove?
Locked