Prvi put vidim, zaista.
Identitet Bosnjaka
-
Loki2k9
#2902 Re: Identitet Bosnjaka
Ovaj kao onaj pokemon sto bi zderao sve pred sobom.Tempo wrote: ↑07/03/2021 21:29
jede li se to?
- Dozer
#2903 Re: Identitet Bosnjaka
Peck-man 
- zemomak
- skafiskafsnjak
#2905 Re: Identitet Bosnjaka
Bosnakien nije Bosnien
Last edited by skafiskafsnjak on 07/03/2021 21:38, edited 1 time in total.
-
Tempo
- ZeModerator
#2906 Re: Identitet Bosnjaka
upravo suprotno. grupacije budala jedu govna o apstrakcijama i konstruktima, a niko nista korisno ne radi. pa kontam, mozda se taj identitet jede, mozda se od njega moze ziviti. mozda zaustavlja epidemiju? mozda su od njega djeca zdravija, obrazovanija i sa boljim sansama u zivotu? mozda blagotvorno utice na natalitet? mozda prociscava vazduh? ako ne bas sam identitet, mozda identitet i nacija zajedno?
- Hemel
#2907 Re: Identitet Bosnjaka
to kao zelis duhovit biti?Tempo wrote: ↑07/03/2021 21:29
jede li se to?
gora sam ja budala sto se upustam u tu raspravu
-
Loki2k9
#2908 Re: Identitet Bosnjaka
Hm, 90% tema na forumu su beskorisne jer ljudi razglabaju o stvarima koje nece popraviti zivotni standard. Pogledaj goruce teme, prica li iko o ljudskim pravima, zastiti prirode, spasavanju zivotinja, nude li se poslovni oglasi? Ne.Tempo wrote: ↑07/03/2021 21:37upravo suprotno. grupacije budala jedu govna o apstrakcijama i konstruktima, a niko nista korisno ne radi. pa kontam, mozda se taj identitet jede, mozda se od njega moze ziviti. mozda zaustavlja epidemiju? mozda su od njega djeca zdravija, obrazovanija i sa boljim sansama u zivotu? mozda blagotvorno utice na natalitet? mozda prociscava vazduh? ako ne bas sam identitet, mozda identitet i nacija zajedno?
- skafiskafsnjak
#2909 Re: Identitet Bosnjaka
- Hemel
#2910 Re: Identitet Bosnjaka
Nekome se njegov identitet u nekom segmentu ne svidja ali Boze moj. Mnoge stvari nismo mogli da biramo nego smo tako rodjeni pa ih kao takve treba prihvatiti.
-
Tempo
- ZeModerator
#2911 Re: Identitet Bosnjaka
nista, samo vi lajte za felgama. ja odo na burek.
-
u-pet-deka
#2913 Re: Identitet Bosnjaka
Loki2k9 wrote: ↑07/03/2021 16:52Besmislena analiza. Padobransko slijetanje na temu. Bukvalno.u-pet-deka wrote: ↑07/03/2021 16:27 Ovdje je to ili si Bosanac ili Hercegovac ili Bošnjak.
Naši ovdje koji za sebe kažu da su Bošnjaci, to su 99 % SDA ili SDA + vjernik. Mada ovo opet se samo veze za dio Bosna. Ovi iz 'Hercegovine' ovdje isključivo za sebe kažu, da su Hercegovci - nebitno vjernik, SDA i tako dalje.
Mi Bosanci, ko smo mi. Mi smo vam oni koji podsjete 'Hercegovce' da je to izmišljen naziv, a ovim iz SDA i koji previše mole se da prestanu raditi ono u mikrofon sto inače rade na WC-šolji.
Zapravo Bosanac može samo biti neko ko i dalje vjeruje u doktrinu čistog socializma.
Iz ovog razloga predlažem da od danas ova zastava ...
... bude formalno zastava Bosanaca.![]()
SDA = Bošnjaci
Bošnjaci iz Hercegovine = etnonacionalno Hercegovci
Lik ofulio teško i ponosno stavi ovaj smajli![]()
![]()
Sletio Konkordskim.
Ako neko na ovoj planeti predstavlja Bosnu u njenom multikulturalnom obliku, onda sam to ja. Sa očeve strane: moj djed je jevrej, a nena muslimanka. Sa majčine strane djed katolik a baka pravoslavka. Moji roditelji i danas (u po Danske) drže na zidu Titovu fotografiju. I oni su daleko od jedinih ovdje po tom pitanju.
- Dozer
#2914 Re: Identitet Bosnjaka
Nikad ljudi ovdje nece shvatiti da su etno-vjerski identiteti prdimahovina. Imaginacije i najobicniji ljudski konstrukti namijenjeni iskljucivo vladavini manjine nad vecinom.
I ovo je vrlo jednostavno dokazati svakome. Dovoljno je da se svako ispred ogledala zapita jednostanvo pitanje "Zasto mi je bitan etno-vjerski identitet?"
Garantujem zivotom da ce se 99% onih koji se ovo zapitaju zateci da - ne znaju. Tupo ce gledati sami sebe u ogledalo, a onda ce, u pokusaju da ipak sebi daju neki odgovor, poceti razmisljati o "drugima" i kako su ugrozeni od njih, te ce u tome "naci" opravdanje za svoje stavove. U dubini duse ce svi biti svjesni da lazu sami sebe.
1% ce samo znati sebi odmah odgovoriti, i to ce se podvesti pod nacin zivota, prvenstveno s vjerske strane, dok ce etnicku podvesti pod to isto.
Jos je zalosnije sto slabo ko uopste razumije da je jedini stvarno bitan identitet, s kojim se nesto u zivotu moze i od kojeg nesto zavisi - nacionalni, tj. pripadnost drzavi. Samo to na planeti igra ulogu u formalno-pravnim stvarima, a od tih stvari nam zavisi puno toga u zivotu.
Sve ostalo su licne furke, vjerovanja i ubjedjivanja samih sebe da je to "njihovo" ober bitno. A zapravo je najobicniji supljak koji na pojedinancom nivou ogromnoj vecini niti pomaze, niti odmaze u zivotu. Osim ako nisu dio male halke koja na tim osnovama zivi vise nego dobro i na grbaci onih ostalih.
I ovo je vrlo jednostavno dokazati svakome. Dovoljno je da se svako ispred ogledala zapita jednostanvo pitanje "Zasto mi je bitan etno-vjerski identitet?"
Garantujem zivotom da ce se 99% onih koji se ovo zapitaju zateci da - ne znaju. Tupo ce gledati sami sebe u ogledalo, a onda ce, u pokusaju da ipak sebi daju neki odgovor, poceti razmisljati o "drugima" i kako su ugrozeni od njih, te ce u tome "naci" opravdanje za svoje stavove. U dubini duse ce svi biti svjesni da lazu sami sebe.
1% ce samo znati sebi odmah odgovoriti, i to ce se podvesti pod nacin zivota, prvenstveno s vjerske strane, dok ce etnicku podvesti pod to isto.
Jos je zalosnije sto slabo ko uopste razumije da je jedini stvarno bitan identitet, s kojim se nesto u zivotu moze i od kojeg nesto zavisi - nacionalni, tj. pripadnost drzavi. Samo to na planeti igra ulogu u formalno-pravnim stvarima, a od tih stvari nam zavisi puno toga u zivotu.
Sve ostalo su licne furke, vjerovanja i ubjedjivanja samih sebe da je to "njihovo" ober bitno. A zapravo je najobicniji supljak koji na pojedinancom nivou ogromnoj vecini niti pomaze, niti odmaze u zivotu. Osim ako nisu dio male halke koja na tim osnovama zivi vise nego dobro i na grbaci onih ostalih.
-
Loki2k9
#2915 Re: Identitet Bosnjaka
Ja opet ne vidim kakve veze Tito ima sa svim tim.u-pet-deka wrote: ↑08/03/2021 12:20Loki2k9 wrote: ↑07/03/2021 16:52Besmislena analiza. Padobransko slijetanje na temu. Bukvalno.u-pet-deka wrote: ↑07/03/2021 16:27 Ovdje je to ili si Bosanac ili Hercegovac ili Bošnjak.
Naši ovdje koji za sebe kažu da su Bošnjaci, to su 99 % SDA ili SDA + vjernik. Mada ovo opet se samo veze za dio Bosna. Ovi iz 'Hercegovine' ovdje isključivo za sebe kažu, da su Hercegovci - nebitno vjernik, SDA i tako dalje.
Mi Bosanci, ko smo mi. Mi smo vam oni koji podsjete 'Hercegovce' da je to izmišljen naziv, a ovim iz SDA i koji previše mole se da prestanu raditi ono u mikrofon sto inače rade na WC-šolji.
Zapravo Bosanac može samo biti neko ko i dalje vjeruje u doktrinu čistog socializma.
Iz ovog razloga predlažem da od danas ova zastava ...
... bude formalno zastava Bosanaca.![]()
SDA = Bošnjaci
Bošnjaci iz Hercegovine = etnonacionalno Hercegovci
Lik ofulio teško i ponosno stavi ovaj smajli![]()
![]()
Sletio Konkordskim.
Ako neko na ovoj planeti predstavlja Bosnu u njenom multikulturalnom obliku, onda sam to ja. Sa očeve strane: moj djed je jevrej, a nena muslimanka. Sa majčine strane djed katolik a baka pravoslavka. Moji roditelji i danas (u po Danske) drže na zidu Titovu fotografiju. I oni su daleko od jedinih ovdje po tom pitanju.
- Dozer
#2916 Re: Identitet Bosnjaka
Mozda u tome sto je gradio, i izgradio drzavu u kojoj je taj etno-vjerski identitet bio sporedna stvar...?
Svako ga je imao, nikome nije oduzet, ali je istovremeno u drustvenom smislu bio irelevantan za bilo sta.
Onog momenta kada je nametnut kao relevantan, svi znamo sta je bilo.... A vidimo i sta je danas, 30 godina kasnije...
Interesantno, ali tog etno-vjerskog indentiteta nema nigdje u civilizovanom svijetu, u smislu da je ikome bitan za bilo sta. Svi su to sto jesu, i OK, sebi su, ali svakoga zaboli qrac za to. To su sebi u svojoj kuci, izvan tog okruzenja nikoga drugog to njihovo ne zanima niti se na osnovu toga ista moze dobiti ili izgubiti.
Samo ovdje, u ovoj bliskoafrickoj plemenskoj zemlji zaostalog i nakaradnog mentaliteta, to su najbitnije "stvari".
Svako ga je imao, nikome nije oduzet, ali je istovremeno u drustvenom smislu bio irelevantan za bilo sta.
Onog momenta kada je nametnut kao relevantan, svi znamo sta je bilo.... A vidimo i sta je danas, 30 godina kasnije...
Interesantno, ali tog etno-vjerskog indentiteta nema nigdje u civilizovanom svijetu, u smislu da je ikome bitan za bilo sta. Svi su to sto jesu, i OK, sebi su, ali svakoga zaboli qrac za to. To su sebi u svojoj kuci, izvan tog okruzenja nikoga drugog to njihovo ne zanima niti se na osnovu toga ista moze dobiti ili izgubiti.
Samo ovdje, u ovoj bliskoafrickoj plemenskoj zemlji zaostalog i nakaradnog mentaliteta, to su najbitnije "stvari".
-
Loki2k9
#2917 Re: Identitet Bosnjaka
Da se Bošnjacima ne spočitavaju etno-nacionalni kontinuitet, jezik i sama država Bosna i Hercegovina sve bi bilo lakše. Bošnjaci su uvijek u defanzivi, a ne ofanzivi. Najveća krivica te nakaradne retorike i politike o etno-nacionalnom kao najbitnijem došla je iz Srbije frazom "Srbi sve i svuda" i onda smo mi, Crnogorci pa djelimično i Hrvati i Makednoci počeli se braniti od njih. Kasnije su i Hrvati počeli sa sličnom retorikom prema Bošnjacima, Bugari to odavno rade prema Makedoncima, tako da nama (i njima) sve vrijeme stoji ta defanziva i građenje nacionlanog identiteta, prava na bistvovanje u svojoj državi uz silna spočitavanja. Jer, dok god te degradiraju uporedo ti daju do znanja da ti nemaš ovdje nikakva prava, da si ti gost i okupator, da si trebao "pokupiti prnje i otići sa Turcima jer su nas oni i doveli". Dakako, uskacu sebi u usta jer, jelte, jesu li nas oni doveli ili samo od vas islamizirali...Dozer wrote: ↑08/03/2021 14:11 Mozda u tome sto je gradio, i izgradio drzavu u kojoj je taj etno-vjerski identitet bio sporedna stvar...?
Onog momenta kada je nametnut kao relevantan, svi znamo sta je bilo....
- Dozer
#2918 Re: Identitet Bosnjaka
Osnovni zajeb u svemu tome je to "nacionaln identitet". Nacionalni i enticki nije isto. Po nekim definicijama se i etnicko moze nazivati nacionalno, ali to u stvari nije to jer prva i osnovna definicija nacije i nacionalnosti jeste pripadnost drzavi.
Etnija je ispod nacije u toj kategorizaciji, jer ne tvore nacije naciju, nego etnije. Manjinske nacije unutar jedne drzavne nacije su - nacionalne manjine. Samo kod nas npr. Hrvati, kojih je manje od 15%, a koji svi imaju dvojno drzavljanstvo, pa samim tim i dvojnu nacionalnost, nisu nacionalna manjina, nego - konstitutivni narod.
A o toj konstitutivnosti se moze nadugo i nasiroko, jer je i to jedan konstrukt koji ne postoji bukvlano nigdje na planeti.
Samim ti, danasnji Bosnjaci nemaju nacionalni, nego samo etnicki kontinuitet, i to star 140 godina. Da se ne lazemo, identican je i hrvatski i srpski etnicki identitet u BiH.
A svi zajedno imamo bosnaski nacionalni identitet koji je star 1000 godina. Najveci problem ovdje, a koji ocito mnogi ne uvidjaju i ne razumiju, jeste podvodjenje etnije pod vjeru/religiju. TO je toliko bemsisleno, da je zaista nevjerovatno da ljui to ne razumiju.
Etnija je ispod nacije u toj kategorizaciji, jer ne tvore nacije naciju, nego etnije. Manjinske nacije unutar jedne drzavne nacije su - nacionalne manjine. Samo kod nas npr. Hrvati, kojih je manje od 15%, a koji svi imaju dvojno drzavljanstvo, pa samim tim i dvojnu nacionalnost, nisu nacionalna manjina, nego - konstitutivni narod.
A o toj konstitutivnosti se moze nadugo i nasiroko, jer je i to jedan konstrukt koji ne postoji bukvlano nigdje na planeti.
Samim ti, danasnji Bosnjaci nemaju nacionalni, nego samo etnicki kontinuitet, i to star 140 godina. Da se ne lazemo, identican je i hrvatski i srpski etnicki identitet u BiH.
A svi zajedno imamo bosnaski nacionalni identitet koji je star 1000 godina. Najveci problem ovdje, a koji ocito mnogi ne uvidjaju i ne razumiju, jeste podvodjenje etnije pod vjeru/religiju. TO je toliko bemsisleno, da je zaista nevjerovatno da ljui to ne razumiju.
Last edited by Dozer on 08/03/2021 15:32, edited 1 time in total.
-
Loki2k9
#2919 Re: Identitet Bosnjaka
Zato sam i napisao etnonacionalni identitet, a ne nacionalni. Upravo zbog toga sto se etnosi u BiH nazivaju nacijama. Ali i to etnonacionalni je pogresno. Sto se tice izjednjacavanje etnije i religije, istina, ne treba to raditi ali kod nas je manje vise tako. Opet, postoje etnoreligijske grupe kao sto su Jevreji, brojne manjine po Bliskom Istoku, ostatku Azije, Africi, itd.Dozer wrote: ↑08/03/2021 14:28 Osnovni zajeba u svemu tome je to "nacionaln identitet". Nacionalni i enticki nije isto. Po nekim definicijama se i etnicko moze nazivati nacionalno, ali to u stvari nije to jer prva i osnovna definicija nacije i nacionalnosti jeste pripadnost drzavi.
Etnija je ispod nacije u toj kategorizaciji, jer ne tvore nacije naciju, nego etnije.
-
__Phoenix__
#2920 Re: Identitet Bosnjaka
Bezglavi bošnjo, ni majke ni oca, ako izgubi vjeru neće ni sebe imati
- Dozer
#2921 Re: Identitet Bosnjaka
Ne postoji "etno-nacionalni identitet". Postoje etnicki i nacionalni. Termin etno-nacionalni se primjenjuje za etnije koje pokusavaju postati nacije, a znamo sa je potrebno da bi se neka atnija mogla nazivati nacijom u medjunarodnom smislu.Loki2k9 wrote: ↑08/03/2021 14:31Zato sam i napisao etnonacionalni identitet, a ne nacionalni. Upravo zbog toga sto se etnosi u BiH nazivaju nacijama. Ali i to etnonacionalni je pogresno. Sto se tice izjednjacavanje etnije i religije, istina, ne treba to raditi ali kod nas je manje vise tako. Opet, postoje etnoreligijske grupe kao sto su Jevreji, brojne manjine po Bliskom Istoku, ostatku Azije, Africi, itd.Dozer wrote: ↑08/03/2021 14:28 Osnovni zajeba u svemu tome je to "nacionaln identitet". Nacionalni i enticki nije isto. Po nekim definicijama se i etnicko moze nazivati nacionalno, ali to u stvari nije to jer prva i osnovna definicija nacije i nacionalnosti jeste pripadnost drzavi.
Etnija je ispod nacije u toj kategorizaciji, jer ne tvore nacije naciju, nego etnije.
Naravno da etnicki nije = religijski, ali ovdje je to nekakav defaut. Siguran sam da svi licno poznajemo i B i H i S koji nisu religiozni, tj. izjasnjavaju se ili kao ateisti ili kao agnostici, ali kod nas se vec po imenu i prezimenu "zna" ko je sta i po vjeri. Besmisleno. I upravo radi ovoga i imamo problemkoji imamo - plemenski borg mentalni sklop koji nas sve zajendo tjera nazad i nazad i nazad...
- Dozer
#2922 Re: Identitet Bosnjaka
Ma nije ni sa Srbima i Hrvatima nista bolje. Sve je to u 5 deka. Ista matrica "mi smo najjaci, najbolji, najstariji, najispravniji...". A kod svih ista dubioza... Nazadno, i dzaba je sve.__Phoenix__ wrote: ↑08/03/2021 14:34 Bezglavi bošnjo, ni majke ni oca, ako izgubi vjeru neće ni sebe imati
-
__Phoenix__
#2923 Re: Identitet Bosnjaka
Alija i Tunjo kao najveći krivac što Bosna nema jednu naciju su prokockali šansu ima tome i 28 godina, ne vrijedi žalitiDozer wrote: ↑08/03/2021 15:46Ma nije ni sa Srbima i Hrvatima nista bolje. Sve je to u 5 deka. Ista matrica "mi smo najjaci, najbolji, najstariji, najispravniji...". A kod svih ista dubioza... Nazadno, i dzaba je sve.__Phoenix__ wrote: ↑08/03/2021 14:34 Bezglavi bošnjo, ni majke ni oca, ako izgubi vjeru neće ni sebe imati
- Dozer
#2924 Re: Identitet Bosnjaka
Tacno.
- Grean
#2925 Re: Identitet Bosnjaka
Nije bas tako.__Phoenix__ wrote: ↑08/03/2021 15:53Alija i Tunjo kao najveći krivac što Bosna nema jednu naciju su prokockali šansu ima tome i 28 godina, ne vrijedi žalitiDozer wrote: ↑08/03/2021 15:46Ma nije ni sa Srbima i Hrvatima nista bolje. Sve je to u 5 deka. Ista matrica "mi smo najjaci, najbolji, najstariji, najispravniji...". A kod svih ista dubioza... Nazadno, i dzaba je sve.__Phoenix__ wrote: ↑08/03/2021 14:34 Bezglavi bošnjo, ni majke ni oca, ako izgubi vjeru neće ni sebe imati
Oni su se sjetili 93' a onaj ko je nosio ideju vracanja nacionalnog imena Bosnjaka je bio rahmetli Adil Zulfikarpasic. Najzasluzniji i da se on pitao ne bi se cekala 93' vec 91' kad je bio popis. Moja malenkost i 5% drugih gradjana koliko se sjecam se tako izjasnilo jos 91' ali su nas uvrstili u "Muslimane".
Jeste da je i Adilova vizija bila da su svi Bosnjaci bez obzira na vjeru ali to je vec bila utopija.