Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
ja71

#40326 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

hladan.preminger wrote: 27/02/2021 01:15
Naslov nije bombastičan, već tacan. Ona neće da se cijepi AZ cjepivom, a daje stupidne izgovore. Ne samo samo ona, vec skoro svi Nijemci neće da se cijepe, pa im leži na bacanje 5.000.000 doza, dok drugi ne mogu doći do vakcina uopće.
Svi se u Njemačkoj slažu da bi se baba trebala javno cijepiti, kao podrška samoj ideji imunizacije, kao npr. Biden.
Već su sprzili 30 milijuna u promociju vakcinacije pa opet šipak.
Napadi na Index su vrsta ad hominema, kada se žica što drži uši pregrije.

Da ne bude zabune, ja bih se cijepio ako to bude preporuka za one što su kao i ja prebolovali covid.
Evo pojašnjeno:
https://www.euronews.com/amp/2021/02/26 ... g-reported

Možda je tebi normalno da naši političari su iznad zakona ali "baba" (zbog ovog te ne smatram za ozbiljnog sagovornika) neće preko reda da se vakciniše.
User987

#40327 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by User987 »

Medobrundo25 wrote: 25/02/2021 22:16 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/merk ... /210225148

Divno. Idemo opet o teorijama zavjere. Valjda je svima jasnije da ovo nikada nece proci. :run:
Zaista nisam antiprotivan. Vjerujem u koronu, u vakcine Itd. Ali, ovo poprima groteskne, karikaturalne, nadrealne forme. Da li “oni” znaju nešto što mi ne znamo? Da li vjeruju u jednu vakcinu ili obavezno vakcinisanje svake godine? Šta se krije iza ovoga i šta slijedi? Mislim da će nove generacije ljudi, počevši od danas rodjenih biti različite od nas. Kao u onim filmovima. Bez osjećanja, strogo disciplinirani, bez svoga “ja” jer će postojati samo “mi”. Svijet se umorio od postojeće demokracije, sloboda, prava, protesta i sl. Nema više velikih umova da kažu “dosta”. Najveći umovi danas postadoše oni sa najviše milijardi. Pljuc!
ja71

#40328 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

Ima velikih umova ali su svjesni da je vakcinacija neophodna :D

Kao i prije 40-tak godina kada je Juga cijepila protiv variole
spinel_

#40329 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

ja71 wrote: 27/02/2021 09:39 Ima velikih umova ali su svjesni da je vakcinacija neophodna :D

Kao i prije 40-tak godina kada je Juga cijepila protiv variole
Nema smisla uporedjivati tu bolescuru s ovim, ali ni po cemu.
Dovoljno ti je samo slike da pogledas.
laik1981

#40330 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

U EU nije u potpunosti imunizirano ni 3% populacije.. Ovim tempom vakcinacije virus puno brze imunizira..
Lao Ce

#40331 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lao Ce »

Lao Ce wrote: 26/02/2021 16:32 Največe do sad viđeno ludilo

Image
Tesla Edison

#40332 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Lao Ce wrote: 27/02/2021 10:15
Lao Ce wrote: 26/02/2021 16:32 Največe do sad viđeno ludilo

Image
Mokri san BH panikbotina i budžetskih parazita (društvenih fekalija).
hladan.preminger

#40333 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hladan.preminger »

ja71 wrote: 27/02/2021 08:11
hladan.preminger wrote: 27/02/2021 01:15
Naslov nije bombastičan, već tacan. Ona neće da se cijepi AZ cjepivom, a daje stupidne izgovore. Ne samo samo ona, vec skoro svi Nijemci neće da se cijepe, pa im leži na bacanje 5.000.000 doza, dok drugi ne mogu doći do vakcina uopće.
Svi se u Njemačkoj slažu da bi se baba trebala javno cijepiti, kao podrška samoj ideji imunizacije, kao npr. Biden.
Već su sprzili 30 milijuna u promociju vakcinacije pa opet šipak.
Napadi na Index su vrsta ad hominema, kada se žica što drži uši pregrije.

Da ne bude zabune, ja bih se cijepio ako to bude preporuka za one što su kao i ja prebolovali covid.
Evo pojašnjeno:
https://www.euronews.com/amp/2021/02/26 ... g-reported

Možda je tebi normalno da naši političari su iznad zakona ali "baba" (zbog ovog te ne smatram za ozbiljnog sagovornika) neće preko reda da se vakciniše.
Po objektivnom naučnom metodu, u jednoj zemlji može, a u drugoj ne može AZ za starije od 65. Ili metod nije objektivan, ili se odluke ne donose na temelju nauke. Ne valja niti jedna opcija.

Činjenica je, na koju se ne osvrces, da u Njemačkoj leži 5 miliona AZ vakcina, a da se baba vakcinise njeni sugrađani bi je slijedili jer imaju povijest slijeđenja lidera u i gorim putešestvijama.

A da li me ti smatraš nekakvim, 'ladno me zaboli.

Facts don't care about your feelings.
Casual's

#40334 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Casual's »

Nakon drugog vala u oktobru, vlada je poduzela niz strogih mjera. Na taj način, broj novih slučajeva, koji su krajem oktobra prelazili 15.000 dnevno, iznosio je oko 2.000 u posljednja tri mjeseca.

Međutim, broj novih slučajeva povećava se posljednjih dana. Broj zaraženih u jednom danu povećao se na 2.300. Broj hospitalizacija povećao se sa 125 na 200 na dnevnoj bazi.

U Belgiji su zatvoreni restorani, kafići i barovi, a na snazi je i policijski sat i rad od kuće, ukoliko to opis posla dozvoljava.
Jesu se ovo i Belgijanci "opustili".
hladan.preminger

#40335 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Jel' treba 100 godina proći sa se skonta, sto su neki stručni ljudi tvrdili od početka, da ovo nije karantenski virus. I da karanten ne pomaže uopće.
red evil

#40336 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by red evil »

hladan.preminger wrote: 27/02/2021 11:35 Jel' treba 100 godina proći sa se skonta, sto su neki stručni ljudi tvrdili od početka, da ovo nije karantenski virus. I da karanten ne pomaže uopće.
A kako nije? Ako neka osoba ima kovid i tu osobu zatvore kako ona može da prenese kovid na neku drugu osobu? Samo je problem što je nemoguće sve ljude zatvoriti i da niko nigdje ne izlazi jedan određeni period. Prvo moraš ići da radiš, drugo moraš ići u kupovinu jer nećeš imati šta da jedeš a ovo je povezano sa ovim prvim jer da bi imao od čega da kupiš moraš da radiš, neki su asimptomatski pa hodaju a da i ne znaju da su zaraženi i oni šire virus.
hladan.preminger

#40337 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

red evil wrote: 27/02/2021 11:42
hladan.preminger wrote: 27/02/2021 11:35 Jel' treba 100 godina proći sa se skonta, sto su neki stručni ljudi tvrdili od početka, da ovo nije karantenski virus. I da karanten ne pomaže uopće.
A kako nije? Ako neka osoba ima kovid i tu osobu zatvore kako ona može da prenese kovid na neku drugu osobu? Samo je problem što je nemoguće sve ljude zatvoriti i da niko nigdje ne izlazi jedan određeni period. Prvo moraš ići da radiš, drugo moraš ići u kupovinu jer nećeš imati šta da jedeš a ovo je povezano sa ovim prvim jer da bi imao od čega da kupiš moraš da radiš, neki su asimptomatski pa hodaju a da i ne znaju da su zaraženi i oni šire virus.
Pa sam si sebi odgovorio.
laik1981

#40338 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Da bi karantin funkcionisao potrebno je da citav svijet simultano zatvori sve na nekih 6-7 sedmica, a cak i tada bi se sirio unutar porodica. E sad zamisli posljedice jednog takvog scenaria..
red evil

#40339 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by red evil »

hladan.preminger wrote: 27/02/2021 11:55
Ali to ne znači da karantin ne pomaže već ga nije moguće izvesti onako kako bi on trebao da se izvodi.
ja71

#40340 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

hladan.preminger wrote: 27/02/2021 11:17
Po objektivnom naučnom metodu, u jednoj zemlji može, a u drugoj ne može AZ za starije od 65. Ili metod nije objektivan, ili se odluke ne donose na temelju nauke. Ne valja niti jedna opcija.
Mislim da si ponovo slabo informisan: u suštini se mogu i oni stariji od 65 vakcinisati ali slaba fajda jer je kod njih učikovitija Biontechova.
Složiću se sa tobom da i politikanstvo tu igra ulogu. To se najbolje vidi kako su britanski a kako njemački mediji prenijeli informaciju kako se Merkel ne želi vakcinisati AstraZeneca vakcinom.
A ti si na to nasjeo.

hladan.preminger wrote: 27/02/2021 11:17
Činjenica je, na koju se ne osvrces, da u Njemačkoj leži 5 miliona AZ vakcina, a da se baba vakcinise njeni sugrađani bi je slijedili jer imaju povijest slijeđenja lidera u i gorim putešestvijama.

A da li me ti smatraš nekakvim, 'ladno me zaboli.
I ovo nije potpuno tačno. Tačno je da vakcine leže ali je njemačka pendantna birokratija ponovo zakazala i još nije oficijelno odobrila da se i oni iz grpe manje ugroženih vakcinišu. Ovako vakcine leže dok drugi vape za vakcinama. To će se vjerojatno brzo promijeniti.
Facts don't care about your feelings.
Očigledno ti kupiš poluinformacije iz nekakvih tabloida sa bombastičnim naslovima i onda ovdje misliš da si informisan a u stvari ti pišeš navijački
Trappist

#40341 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

:lol: :lol: :lol: post godine. To ti je isto kao da hocemo da smanjimo saobraćajne nesreće i donesemo naredbu da NIKO ne smije voziti auto, pa ni policija ni hitna.
Ali_G

#40342 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Al zato se ogranici brzina i propisu druge mjere pa se udesi smanje. Zakljucak donesi sam
laik1981

#40343 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Zastupnički dom Kongresa odobrio Bidenov plan pomoći od 1.900 milijardi dolara :-)

Kao kad bi kod nas upumpali 300 milijardi maraka.. Budzet svih nivoa za jedno 30 godina.. Sreca pa ih vise ne moraju ni stampati..
trotecnr1

#40344 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by trotecnr1 »

kritikos wrote: 26/02/2021 10:08 Uvodjenjem sistema Bolonje kod skolovanja, tacno sam znao da ce svijet otici u 3pm kad pocnu sistemom upravljati te skolovane generacije. Nikad se lakse nije moglo doci do doktorskog, za 2 godine, od diplomiranog napravise magistra, ukinuse magistre, vecina ih nakon godina patnje da zavrse preko noci postase doktori uz razliku predmeta. Danas se najvise upotrebljava termin strucnjak. Strucnjaci rekli, strucnjaci analizirali, strucnjaci testirali, strucnjaci istrazivali. A onda skontas da niko vise ne preispituje strucnost, stvarno stanje znanja i vjestina. Doktor se postaje za 2 godine, to se stancaju reciklirani radovi. I onda dodjemo do kolektivnog stanja uma gdje za svaku sumnju, svaki upit sa argumentima dobijes odgovor tipa otkud tebi pravo da preispitujes, rekli strucnjaci. Ti se nasao da pitas.
A nigdje imena, nigdje rada, nigdje logike, samo univerzalan naziv strucnjak, pa kad malo zagrebes ispadne strucnjak neko sa ranga travnickog univerziteta ispostave Kiseljak.

Vec godinu dana pratim ovu situaciju i nisam primjetio ni jednog ozbiljnog seminara, konferencije i strucnog foruma da se preispituju donesene mjere, obrade statisticki podaci i analiziraju dosadasnji potezi koje je nalozila struka. Da se preispita i sama struka, jer se sve previse krije iza struke a nigdje imenā.
Ovakvim stavom da covjecanstvo nije preispitivalo svako malo struku, stavove, misljenja i definicije, slusanjem tadasnje stuke bi i dalje bili u ubjedjenju da je zemlja ravna.
Svaka čast za komentar, to je sva suština. :thumbup:
ja71

#40345 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

How yes no:
Uporediš Švedsku, koja je na početku furala sticanje kolektivnog imuniteta sa komšijama (Norveška, Finska) koje su ozbiljno sprovele mjere i dokažeš kako lockdown ne funkcioniše.

Kome to odgovara?
Nivelacija

#40346 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Medijski virus ne staje

Prije 7 dana Njemacka Ceska, Belgija produzavaju lockdown skoro svi mediji.

Danas isto mediji.

Drzave i iste nabraja uvode novi lockdown hahahah

Mediji jako dobro zaradjuju od ovog virusa.
User987

#40347 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by User987 »

trotecnr1 wrote: 27/02/2021 13:33
kritikos wrote: 26/02/2021 10:08 Uvodjenjem sistema Bolonje kod skolovanja, tacno sam znao da ce svijet otici u 3pm kad pocnu sistemom upravljati te skolovane generacije. Nikad se lakse nije moglo doci do doktorskog, za 2 godine, od diplomiranog napravise magistra, ukinuse magistre, vecina ih nakon godina patnje da zavrse preko noci postase doktori uz razliku predmeta. Danas se najvise upotrebljava termin strucnjak. Strucnjaci rekli, strucnjaci analizirali, strucnjaci testirali, strucnjaci istrazivali. A onda skontas da niko vise ne preispituje strucnost, stvarno stanje znanja i vjestina. Doktor se postaje za 2 godine, to se stancaju reciklirani radovi. I onda dodjemo do kolektivnog stanja uma gdje za svaku sumnju, svaki upit sa argumentima dobijes odgovor tipa otkud tebi pravo da preispitujes, rekli strucnjaci. Ti se nasao da pitas.
A nigdje imena, nigdje rada, nigdje logike, samo univerzalan naziv strucnjak, pa kad malo zagrebes ispadne strucnjak neko sa ranga travnickog univerziteta ispostave Kiseljak.

Vec godinu dana pratim ovu situaciju i nisam primjetio ni jednog ozbiljnog seminara, konferencije i strucnog foruma da se preispituju donesene mjere, obrade statisticki podaci i analiziraju dosadasnji potezi koje je nalozila struka. Da se preispita i sama struka, jer se sve previse krije iza struke a nigdje imenā.
Ovakvim stavom da covjecanstvo nije preispitivalo svako malo struku, stavove, misljenja i definicije, slusanjem tadasnje stuke bi i dalje bili u ubjedjenju da je zemlja ravna.
Svaka čast za komentar, to je sva suština. :thumbup:
Moram se i ja složiti. E sad, da li takvo obrazovanje ustvari odgovara današnjem vremenu površnosti i uskih specijalizacija, ne znam. Ali, mogu tvrditi da onog inžinjera Elektrotehnike od prije 50 godina nije moguće porediti sa ovim današnjim. Njegovo znanje je bilo daleko veće. Isto se odnosi na Mašinstvo i Medicinu. Trebalo je krv propišati pa te fakultete tada završiti na vrijeme. To su bili stručnjaci, to je bila elita društva. A onda su počele reforme (Šuvarove) sa ciljem da i djeca određenih "drugova" mogu završiti takve fakultete. Poslije rata su privatni univerziteti do kraja srozali obrazovanje, a kriteriji su pali i na državnim. Elita je uvijek vodila jedno društvo naprijed. Znači, najpametniji i najobrazovaniji. Naravno, uz odgovarajući društveno-politički sistem i pametnu vlast.
Lakat Jebić

#40348 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lakat Jebić »

red evil wrote: 27/02/2021 12:23

Ali to ne znači da karantin ne pomaže već ga nije moguće izvesti onako kako bi on trebao da se izvodi.
pomaže svakako, po načelu one staljinove "nema čovjeka, nema problema"
BadBoy

#40349 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Šta je karantenski virus?
hladan.preminger

#40350 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

BadBoy wrote: 27/02/2021 15:52
Šta je karantenski virus?
Sličan izolacijskom.
Locked