Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
kox

#40176 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

Medobrundo25 wrote: 19/02/2021 22:22
kox wrote: 19/02/2021 22:16
Medobrundo25 wrote: 19/02/2021 21:17

Vrtite iatstu pricu evo vec preko 2 mjeseca. Kad ce vise te vakcine poceti djelovati? Tih narednih 20 dana se spominje vec 2 puna mjeseca. Gdje su rezultati?
Mislim da su ovdje postavljani rezultati i to baš iz čini mi se Izraela za dijelove populacije koji su do tada vakcinisani pa potraži po temama. A ima i google.
Ti rezultati nisu statisticki ispravni i uzeti su iz kontexta, vidio sam to. Uticaj vakcinacije se morao odraziti na ukupnu populaciju i na ukupan broj slucajeva do sada sto ocigledno nije slucaj. Kriva ukupne smrtnosti i slucajeva je kao i u ostalim drzavama, tj oslikava normalan tijek pandemije u skladu sa donesenim mjerama u trenutku. Ako zaista vakcina djeluje, mora postojati extrem na toj krivulji i mora biti veooomaaaa primjetan. Ali hajde, mozda za par godina i ovo prodje. :run:
Iskreno ne pratim kada je kod njih počela vakcinacija i koiko je stanovništva vakcinisano prije tih 20 dana ili koliko već da bi vakcina bila aktivna, koliko ih je vakcinisano sa obje doze itd. Ako je vakcina neka zavjera i zapravo ne pruža nikakvu zaštitu i to će se prvo tamo ustanoviti. Mada je to meni nevjerovatno ali eto, pokazat će se za koji mjesec.
BadBoy

#40177 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Medobrundo25 wrote: 19/02/2021 21:48
BadBoy wrote: 19/02/2021 21:20
Medobrundo25 wrote: 19/02/2021 21:17

Vrtite iatstu pricu evo vec preko 2 mjeseca. Kad ce vise te vakcine poceti djelovati? Tih narednih 20 dana se spominje vec 2 puna mjeseca. Gdje su rezultati?
Imaju već rezultate samo nisi instant ko što vi očekujete nemoguće od vakcina. Guglaj.
Nemam nista protiv vakcina niti sam antivaxxer samo me zanima do kada cemo cekati da iste pokazu dejstvo? Ja koliko sam sve podatke pregledao nista drasticno se ne mijenja niti u drzavama koje prednjace u vakcinaciji niti drugima koje uopste ne vakcinisu. Zelim samo empirijski dokaz da iste funkcionisu nista vise, fraze " uskoro, narednih 20 dana itd " pocinju zvucati smijesno ako uzmemo u obzir da je u nekim drzavama vakcinacija pocela prije 2 i vise mjeseca. Ovako , nisam uvjeren uopste.
Ok, legitimno je tražiti empirijske dokaze. Šta je potrebno da bi bio uvjeren? Kasno je sada, baš ću i ja malo potražiti podatke preko vikenda pa možemo popričati.
Medobrundo25

#40178 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

BadBoy wrote: 19/02/2021 22:39
Medobrundo25 wrote: 19/02/2021 21:48
BadBoy wrote: 19/02/2021 21:20

Imaju već rezultate samo nisi instant ko što vi očekujete nemoguće od vakcina. Guglaj.
Nemam nista protiv vakcina niti sam antivaxxer samo me zanima do kada cemo cekati da iste pokazu dejstvo? Ja koliko sam sve podatke pregledao nista drasticno se ne mijenja niti u drzavama koje prednjace u vakcinaciji niti drugima koje uopste ne vakcinisu. Zelim samo empirijski dokaz da iste funkcionisu nista vise, fraze " uskoro, narednih 20 dana itd " pocinju zvucati smijesno ako uzmemo u obzir da je u nekim drzavama vakcinacija pocela prije 2 i vise mjeseca. Ovako , nisam uvjeren uopste.
Ok, legitimno je tražiti empirijske dokaze. Šta je potrebno da bi bio uvjeren? Kasno je sada, baš ću i ja malo potražiti podatke preko vikenda pa možemo popričati.
Ne moras ti mene nista uvjeravati, ja jednostavno samo ne vidim nikakav napredak sa vakcinacijom za sada. Vrijeme prolazi, stvari su i dalje iste. Bar u Izraelu moraju postojati jaki empirijski podaci da ista djeluje ili ne. Cak se ista vise i ne provlaci po medijima, politicari najavljuji i ovu godinu sa restrikcijama, nema sve to smisla iskreno. Nadam se da grijesim.
Medobrundo25

#40180 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

Dalje u tekstu pise da ce onima koji se nisu vakcinisali ili nisu prebolili koronu biti uskracena sva prava, od rrstorana , posla do teretane. Lijepo, pa cemo i dalje ljude koji razmisljaju glavom zvati teoreticarima zavjere. :thumbup:
cvrčak_na_hedonizmu

#40181 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Medobrundo25 wrote: 20/02/2021 13:30
Dalje u tekstu pise da ce onima koji se nisu vakcinisali ili nisu prebolili koronu biti uskracena sva prava, od rrstorana , posla do teretane. Lijepo, pa cemo i dalje ljude koji razmisljaju glavom zvati teoreticarima zavjere. :thumbup:
wrote: 19/02/2021 22:05 Izrael od naredne sedmice planira ublažiti određena ograničenja poslovanja, te ponovo otvoriti hotele i teretane, ali samo za one koji su primili obje doze vakcine ili one koji su stekli imunitet nakon oporavka od virusa korona.
Democracy at its finest :ljulja: a kao sto ljudi govore, ako to rade Zidovi onda nema dileme da je ispravno i pametno. Samo prepisat', nema fule :navijacica:
animus

#40182 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animus »

Sjecam se i price prije pola godine kad su me teoreticari pitali znam li ikoga da je zarazen koronom. Uvijek imaju neki debilni argument. Kazem vam specijalni rat daje rezultate. Nekoliko hiljada ljudi više ce umrijeti zbog ove price. U Srbiji prosipaju drugu pricu.
Lincoln-Burrows

#40183 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lincoln-Burrows »

Yebo vas izrael, od kada su oni pozitivan primjer?
Svima je jasno da zabrane kretanja vrijede u Izraelu već dugo vremena, ovo je samo nastavak trenda
i "opravdanje" za još strožu regulaciju kretanja.
Medobrundo25

#40184 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 20/02/2021 14:11
wrote: 19/02/2021 22:05 Izrael od naredne sedmice planira ublažiti određena ograničenja poslovanja, te ponovo otvoriti hotele i teretane, ali samo za one koji su primili obje doze vakcine ili one koji su stekli imunitet nakon oporavka od virusa korona.
Democracy at its finest :ljulja: a kao sto ljudi govore, ako to rade Zidovi onda nema dileme da je ispravno i pametno. Samo prepisat', nema fule :navijacica:
Ja se samo nadam da i ovo ima rok trajanja, i da ce nakon ludila opet nastupiti normalno , kako poznajemo oduvjek. Mada kada gledam globalnu sliku, politike i smjer kretanja drustva uopsteno nisam bas puno optimiatican. :-)
aldinjo

#40185 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

Lincoln-Burrows wrote: 20/02/2021 14:25 Yebo vas izrael, od kada su oni pozitivan primjer?
Svima je jasno da zabrane kretanja vrijede u Izraelu već dugo vremena, ovo je samo nastavak trenda
i "opravdanje" za još strožu regulaciju kretanja.
Od zločinačke države ne treba ništa da bude čudno.
Ovo što oni rade pred bilo kojim Ustavnim sudom "padne". Sem ako njihov Ustavni sud nije politički.
aldinjo

#40186 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

animus wrote: 20/02/2021 14:22 Sjecam se i price prije pola godine kad su me teoreticari pitali znam li ikoga da je zarazen koronom. Uvijek imaju neki debilni argument. Kazem vam specijalni rat daje rezultate. Nekoliko hiljada ljudi više ce umrijeti zbog ove price. U Srbiji prosipaju drugu pricu.
A kakav je tvoj argument? Da se opet sve zaključa?
daddy-kool

#40187 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

animus wrote: 20/02/2021 14:22 Sjecam se i price prije pola godine kad su me teoreticari pitali znam li ikoga da je zarazen koronom. Uvijek imaju neki debilni argument. Kazem vam specijalni rat daje rezultate. Nekoliko hiljada ljudi više ce umrijeti zbog ove price. U Srbiji prosipaju drugu pricu.
Ova vrsta specijalnog rata nije nikada ni prestajala, sve moguće gluposti su se kod nas izredale i nažalost u mnogo njih su pojedinci povjerovali.
aldinjo

#40188 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

daddy-kool wrote: 20/02/2021 15:55
Ova vrsta specijalnog rata nije nikada ni prestajala, sve moguće gluposti su se kod nas izredale i nažalost u mnogo njih su pojedinci povjerovali.
Bitno je da nismo u vaše gluposti povjerovali.
Q_Line

#40189 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Q_Line »

Pa dok mi još uvijek razmišljamo o tome da li ćemo, kada i kako uopšte doći do vakcina, drugi su već u 5-oj brzini. :D
splinter

#40190 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Evo prilike Klixu da objavi vijest među prvima u regiji i malo pojača klikove i preglede.

https://www.themoscowtimes.com/2021/02/ ... ans-a73025

Prvi prenos visoko patogenog soja virusa gripe tipa A H5N8 sa ptica na ljude (u Rusiji negdje). Srećom nije se još pojavio interhumani prenos.
BadBoy

#40191 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Fakat ima i na ovoj temi treba sa malo vratiti unazad. Najjači argument tada bio "znate li vi nekog da se razbolio" :lol:

Gdje li su sad i šta rade takvi ljudi?
ja71

#40192 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

BadBoy wrote: 20/02/2021 17:03 Fakat ima i na ovoj temi treba sa malo vratiti unazad. Najjači argument tada bio "znate li vi nekog da se razbolio" :lol:

Promijenili nickove i sad prosipaju antivaksersku šuplju.

Dobro je neko primijetio, protiv Bosne se vodi deiznformacijska kampanja. A ljudi umiru.
Lincoln-Burrows

#40193 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lincoln-Burrows »

Ma to razbolio je jako diskutabilan pojam, pravo je pitanje ima li
umrlih bez par komada kormobiditeta.
zubi

#40194 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

BadBoy wrote: 20/02/2021 17:03
Fakat ima i na ovoj temi treba sa malo vratiti unazad. Najjači argument tada bio "znate li vi nekog da se razbolio" :lol:

Tu su. Sad im je prica, evo za godinu ja jednog znam da je umro od korone, al svakako je bio bolestan, pa je to Ok...
Tesla Edison

#40195 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Lincoln-Burrows wrote: 20/02/2021 17:09 Ma to razbolio je jako diskutabilan pojam, pravo je pitanje ima li
umrlih bez par komada kormobiditeta.
To niko ne moze reci bez obdukcija a njih nema.
Trappist

#40196 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Sta ovo panik botovi i hobi naucnici vise nikakve strucne radove i analize ne dijele, samo komenarisu sta je koji drugi forumas rekao :lol: :lol: :lol:
BadBoy

#40197 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Dijeljenje stručnih radova na ovom forumu je bacanje biserja pred svinje :lol: :lol:
Trappist

#40198 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/prof ... /210220071
"Profesor Univerziteta Johns Hopkins Marty Makary ima vrlo optimistične prognoze o završetku pandemije koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, on smatra da bi pandemija mogla okončati već u aprilu ove godine.
Makary je u tekstu za list Wall Street Journal napisao da je dnevni broj novozaraženih smanjen za 77 posto od januara."

I hajd da vidimo hoce li ovo pogoditi, jer su dosad ovi sa Johns Hopkinsa dosta stvari fulili. Ako je istina da im je broj smanjen za 77%, volio bih cuti objasnjenje zbog cega. Nisu ni blizu vakcinisali kao Izrael ili UAE, cak su i manje od VB, a takve brojke imaju.
aldinjo

#40199 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

Protesti u Melbournu i postupanje po naređenju policije.
Locked