Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Lincoln-Burrows

#40076 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lincoln-Burrows »

Trappist wrote: 17/02/2021 13:00 https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... i-15051300
"Svjetski prvak u cijepljenju, Izrael, kreće u kontroverzni projekt covid-bedževa koji će svojom bojom označavati je li osoba cijepljena ili nije te tako onima prvima omogućavati ulazak u restorane ili na koncerte.
Vlada je najavila sustav bedževa, ljubičaste za one koji nisu cijepljeni, ili su primili samo jednu dozu i zelene za one koji su primili i drugo cjepivo ili su preboljeli covid.
Trgovački centri, knjižnice, muzeji, kafići i neka mjesta za vjerske službe bit će otvoreni za "ljubičaste", dakle za sve.
Teretane, sportske i kulturne priredbe i restorani bit će otvoreni za one sa zelenim bedžem, tj. one s potvrdom da su primili dvije doze cjepiva ili da su preboljeli covid.
Na početku pandemije, obavještajne službe su koristile antiterorističke mjere za pronalaženje ljudi koji su bili u kontaktu s covidom-19, što je pokrenulo polemiku i zastupnike da zaustave tu inicijativu. "

Za sve one sto dozivljavaju orgazme kad cuju kako se izrael bori sa pandemijom. Po ovome ispade dijete ispod 16 godina koje nije preboljelo covid nece moci otici na koncert, kino, ili restoran. Bravo :izet:
I onda se ljudi čude nacistima kad su im prišivali one žute zvijezde a ovi sad kopiraju.
Nema logike da žrtva takvo što napravi.
Lao Ce

#40077 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lao Ce »

BadBoy wrote: 17/02/2021 12:46
Medobrundo25 wrote: 17/02/2021 12:43
Jel ti drago?
Naravno da nije, brate šta je tebi, pa ja bih sutra potpisao da sve ovo nestane i da se sve vrati na staro. Jebo ga i maske i policijski i brojevi i bolnice i sve više, naravno da je dozlogrdilo svima. Al šta ću, idem dan po dan.
Možda da počneš koristiti mozak
kio01

#40078 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kio01 »

Lincoln-Burrows wrote: 17/02/2021 15:02
Trappist wrote: 17/02/2021 13:00 https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... i-15051300
"Svjetski prvak u cijepljenju, Izrael, kreće u kontroverzni projekt covid-bedževa koji će svojom bojom označavati je li osoba cijepljena ili nije te tako onima prvima omogućavati ulazak u restorane ili na koncerte.
Vlada je najavila sustav bedževa, ljubičaste za one koji nisu cijepljeni, ili su primili samo jednu dozu i zelene za one koji su primili i drugo cjepivo ili su preboljeli covid.
Trgovački centri, knjižnice, muzeji, kafići i neka mjesta za vjerske službe bit će otvoreni za "ljubičaste", dakle za sve.
Teretane, sportske i kulturne priredbe i restorani bit će otvoreni za one sa zelenim bedžem, tj. one s potvrdom da su primili dvije doze cjepiva ili da su preboljeli covid.
Na početku pandemije, obavještajne službe su koristile antiterorističke mjere za pronalaženje ljudi koji su bili u kontaktu s covidom-19, što je pokrenulo polemiku i zastupnike da zaustave tu inicijativu. "

Za sve one sto dozivljavaju orgazme kad cuju kako se izrael bori sa pandemijom. Po ovome ispade dijete ispod 16 godina koje nije preboljelo covid nece moci otici na koncert, kino, ili restoran. Bravo :izet:
I onda se ljudi čude nacistima kad su im prišivali one žute zvijezde a ovi sad kopiraju.
Nema logike da žrtva takvo što napravi.
Imas muda da poredis zute zvijezde i bedz koji oznacava da si vakcinisan protiv virusa u pandemiji.
Lincoln-Burrows

#40079 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lincoln-Burrows »

kio01 wrote: 17/02/2021 15:27
Imas muda da poredis zute zvijezde i bedz koji oznacava da si vakcinisan protiv virusa u pandemiji.
Ne raspravljam sa uvredama na osobnoj razini, zadrži svoj vokabular za sebe.
Naslovnica

#40080 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Pretpostavljam na OLX-u već prodaju zelene bedževe?
8-)
kio01

#40081 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kio01 »

Lincoln-Burrows wrote: 17/02/2021 16:16
kio01 wrote: 17/02/2021 15:27
Ne raspravljam sa uvredama na osobnoj razini, zadrži svoj vokabular za sebe.
Nisam znao da je to uvreda, ali ako jeste, sigurno nije veca nego jevrejima reci da sami sebi stavljaju zute zvijezde.
apsidejzi

#40082 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by apsidejzi »

Ja iskreno mislim da je ovo fake news jer nije logicno. Bedz je prenosiv i veoma je lagano haknuti sistem tako sto ces nekome posuditi svoj bedz. S druge strane, Izrael je vec uradio pola posla jer su vakcinisali 70%. Trebaju dati jos ovoliko vakcina i oni mogu proglasiti prestanak epidemije. Ovim tempom to ce uraditi do kraja marta.

PS: primjetite kako teoreticari zavjere polako prelaze sa "vakcina je opasna" i "vakcina ima cip" na "bedzeve". Ocito je svima da vakcina nije opasna i da nema cipova u sebi. Cak sta vise, DJELUJE! Sada cemo lagano ignorisati da smo to ikada tvrdili a teoriju zavjere usmjeriti na drugu stranu.
Trappist

#40083 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

apsidejzi wrote: 17/02/2021 16:47

Ja iskreno mislim da je ovo fake news jer nije logicno. Bedz je prenosiv i veoma je lagano haknuti sistem tako sto ces nekome posuditi svoj bedz. S druge strane, Izrael je vec uradio pola posla jer su vakcinisali 70%. Trebaju dati jos ovoliko vakcina i oni mogu proglasiti prestanak epidemije. Ovim tempom to ce uraditi do kraja marta.

PS: primjetite kako teoreticari zavjere polako prelaze sa "vakcina je opasna" i "vakcina ima cip" na "bedzeve". Ocito je svima da vakcina nije opasna i da nema cipova u sebi. Cak sta vise, DJELUJE! Sada cemo lagano ignorisati da smo to ikada tvrdili a teoriju zavjere usmjeriti na drugu stranu.
Nadji izvornog pisca clanka pa ga nazivaj teoreticarem zavjere. Nije ovo jedini izvor koji je rekao da ce oni koji nisu vakcinisani moguce biti uskraceni u odredjenim drustvenim poljima zivota.
spinel_

#40084 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

E prije pola godine bi se smijali takvim vijestima i ismijavali "teoreticare" a vidimo sad da ipak "samo" sumnjate da je to moguce. A ne da je moguce nego je to stvarnost koja sutra jos dolazi.
Nisi cijepljen - sjedi kuci nemas nikakva prava.
Tesla Edison

#40085 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

spinel_ wrote: 17/02/2021 17:42 E prije pola godine bi se smijali takvim vijestima i ismijavali "teoreticare" a vidimo sad da ipak "samo" sumnjate da je to moguce. A ne da je moguce nego je to stvarnost koja sutra jos dolazi.
Iskreno tako bi i trebalo. Zbog antivaxera.

Ako mi je iko iritantniji od panikbotina to su antivaxeri.
Trappist

#40086 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

"U 2022. ući ćemo kao jedina zemlja u Evropi koja se nije uspjela izboriti sa pandemijom jer na vrijeme nije nabavila vakcine. Bit ćemo crna rupa u svakom pogledu. Imat ćemo sanitarni koridor, niti će se moći ući, niti izaći iz zemlje jer nećemo imati Covid-pasoše da smo vakcinisani. S pravom, svi će se braniti od nas – kazao je Karamehić. "

Sve teoreticari...
hladan.preminger

#40087 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hladan.preminger »

ovakve ko ova kurčina karamehić, treba zatući u mraku, pizda mu materina i njemu i koridoru
spinel_

#40088 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

@TESLA_EDISON razuman si.
Nesto sto treba biti i sto govore da je dobrovoljno nikako ne smije uskratiti necija ljudska prava. Znamo cemu to vodi.
Uostalom, tako ce vjerovatno i biti. Vakcinisanje sezonsko i to ce se upisivati u pasose. Ko ne bude imao zadnji "pecat" nece moci niti da putuje, mozda jedino ovako lokalno (iz opstinu u drugu opstinu). Ostalo moze sanjati.
I kako bi vi to regulisali znajuci da vakcine prvo nisu obavezne ali ti uskracuju prava i sta je s ljudima a siguran sam da ih ima dosta koji nikako ne smiju biti vakcinisani zbog raznoraznih stanja (bolest, alergija i sl). Sta je djecom do 18 godina? Njih smo znaci unaprijed osudili i sto su zivjeli - zivjeli su? Jbg, niko im nije kriv za to njihovo stanje i sto su se kasno rodili.
I sta cemo takodjer sto govori ovaj doktor iznad. Znaci mi smo osudjeni na propast svakako i u narednih 5 godina mozemo sanjati da zivimo normalno. Ako uopste to nekadasnje normalno se ikad i vrati.
aldinjo

#40089 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

Trappist wrote: 17/02/2021 19:45 "U 2022. ući ćemo kao jedina zemlja u Evropi koja se nije uspjela izboriti sa pandemijom jer na vrijeme nije nabavila vakcine. Bit ćemo crna rupa u svakom pogledu. Imat ćemo sanitarni koridor, niti će se moći ući, niti izaći iz zemlje jer nećemo imati Covid-pasoše da smo vakcinisani. S pravom, svi će se braniti od nas – kazao je Karamehić. "

Sve teoreticari...
Ko je inače ovaj idiot?
cvrčak_na_hedonizmu

#40090 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

TESLA_EDISON wrote: 17/02/2021 19:18
spinel_ wrote: 17/02/2021 17:42 E prije pola godine bi se smijali takvim vijestima i ismijavali "teoreticare" a vidimo sad da ipak "samo" sumnjate da je to moguce. A ne da je moguce nego je to stvarnost koja sutra jos dolazi.

Sta je antivakser, konkretno ? To je samo fraza da se neko diskvalifikuje iz rasprave, na foru, bez stvarnog znacenja.

Evo licnog primera. Covid, eksperimentalne vakcine, smlacene za nekoliko mjeseci umjesto za nekoliko godina, veze nemamo sta se desava poslije, testovi i prica o 90%+ uspjesnosti radjeni na bazi od 200 ljudi maksimalno, Modena i Pfizer ( RNA ), AstraZeneca i Sputnik V ( DNA ) i jos haman na moranje. Nikad, pa ni tada. Svasta jesam, pokusni kunic i to dzabna varijanta nisam, niti planiram da budem. Ko hoce, bujrum i sretno :D

Tetanus, koji postoji preko stotinu godina, porezao se na bas uzas hradjavu ogradu i hladno otisao da se vakcinisem.

Djecija paraliza je uzas varijanta i vakcina je ok, vakcina novorodjenom djetetu protiv hepatitisa b je glupost kada se moze provjeriti ima li majka hepatitis b, zar ne ? Ispravi me ako grijesim ?

Sta sam ja, po tebi. Vakser, antivkser il' razmisljam glavom. Nisu stvari tako crne ili bijele, druze. Ima nesto i izmedju toga. Ne treba biti povrsan. Uvijek postoji neki drugi ugao gledanja i razmisljanja koji se moze argumentovati.
Sanjarko

#40091 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Sta ovo znaci. Jel znaci da ja necu moci nigdje putovati, uci u objekte razne tipa restorana itd., posto sam alergican na pencilin i imao sok od istoga kao i konvulzije samim tim nemogu kako sam shvatio ni primit CV vakcinu. Hajd putovanje van drzave i nekako ionako nisam nigdje van drzave nikad bio ali sta je s medzudrzavnim putovanjem, s ulaskom u objekte razne kao vec sto sam rekao itd. :? :roll:
Tesla Edison

#40092 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 18/02/2021 02:43

Sta je antivakser, konkretno ? To je samo fraza da se neko diskvalifikuje iz rasprave, na foru, bez stvarnog znacenja.

Evo licnog primera. Covid, eksperimentalne vakcine, smlacene za nekoliko mjeseci umjesto za nekoliko godina, veze nemamo sta se desava poslije, testovi i prica o 90%+ uspjesnosti radjeni na bazi od 200 ljudi maksimalno, Modena i Pfizer ( RNA ), AstraZeneca i Sputnik V ( DNA ) i jos haman na moranje. Nikad, pa ni tada. Svasta jesam, pokusni kunic i to dzabna varijanta nisam, niti planiram da budem. Ko hoce, bujrum i sretno :D

Tetanus, koji postoji preko stotinu godina, porezao se na bas uzas hradjavu ogradu i hladno otisao da se vakcinisem.

Djecija paraliza je uzas varijanta i vakcina je ok, vakcina novorodjenom djetetu protiv hepatitisa b je glupost kada se moze provjeriti ima li majka hepatitis b, zar ne ? Ispravi me ako grijesim ?

Sta sam ja, po tebi. Vakser, antivkser il' razmisljam glavom. Nisu stvari tako crne ili bijele, druze. Ima nesto i izmedju toga. Ne treba biti povrsan. Uvijek postoji neki drugi ugao gledanja i razmisljanja koji se moze argumentovati.
Ma jok to. Mislim na baš baš one zatucane, glupe, debilne, neobrazovane antivaxere, sa tri razreda osnovne a priča mi o sastavu vakcina, zna lafo svaki sastojak koliko je štetan i koliko je "haram". E na te sam mislio i zbog takvih bih uveo obavezu vakcinacije i oduzeo im sva prava ko se ne vakciniše. Ostavio bih mu samo pravo na život.

Jbg., ti bi tu bio možda i kolateral ali, tako je kako je.

Uglavnom, nema takvih puno ovdje. Inače takvi i ne znaju za forum, imaju oni neke svoje sajtove koje posjećuju.
Tesla Edison

#40093 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Sanjarko wrote: 18/02/2021 06:44 Sta ovo znaci. Jel znaci da ja necu moci nigdje putovati, uci u objekte razne tipa restorana itd., posto sam alergican na pencilin i imao sok od istoga kao i konvulzije samim tim nemogu kako sam shvatio ni primit CV vakcinu. Hajd putovanje van drzave i nekako ionako nisam nigdje van drzave nikad bio ali sta je s medzudrzavnim putovanjem, s ulaskom u objekte razne kao vec sto sam rekao itd. :? :roll:
Ma i za tebe i takve kao ti, koji fakat ne mogu primiti vakcinu, biće vjerovatno neko rješenje. Ako ne bude, ima jbg, na crno uzeti certifikat i potvrdu kakvu želiš. Od diplome do PCR negativnog testa. Ima sve.
Trappist

#40094 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

https://www.nature.com/articles/d41586-021-00396-2
"Jesse Bloom, an evolutionary biologist at the Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle, thinks the coronavirus might follow a similar path. “I do think SARS-CoV-2 will become a less serious problem and something like flu,” he says. Shaman and others say the virus could also settle into a seasonal pattern of annual winter outbreaks similar to flu.

Flu seems to evolve much faster than SARS-CoV-2, allowing it to sneak past the immune system’s defences. This feature is why flu vaccines need to be reformulated each year; that might not be needed for SARS-CoV-2."

Lauc podijelio clanak, u sustini slicno onome sto i on tvrdi od pocetka pandemije.
Tesla Edison

#40095 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Trappist wrote: 18/02/2021 10:10 https://www.nature.com/articles/d41586-021-00396-2
"Jesse Bloom, an evolutionary biologist at the Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle, thinks the coronavirus might follow a similar path. “I do think SARS-CoV-2 will become a less serious problem and something like flu,” he says. Shaman and others say the virus could also settle into a seasonal pattern of annual winter outbreaks similar to flu.

Flu seems to evolve much faster than SARS-CoV-2, allowing it to sneak past the immune system’s defences. This feature is why flu vaccines need to be reformulated each year; that might not be needed for SARS-CoV-2."

Lauc podijelio clanak, u sustini slicno onome sto i on tvrdi od pocetka pandemije.
Ma kakav on. To je "ravnozemljaš", "pedofil", "saljevač varikine u guzicu", "teoretičar zavjere",...

Slušajte vi samo provjerene stručnjake kao što su Drljević, Čerkez, Zalihić, Pilav, Musa,....

Heroji 21. vijeka!
Naslovnica

#40096 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Stari i debeli! :thumbup:

CORONAVIRUS
Elderly and overweight are the real Covid super-spreaders

Super-spreaders really do exist. Scientists have found people who produce 1,000 times as many as aerosol particles as their peers when they breathe out, making them a far greater risk.

The older and more overweight people were, the more likely they were to be among the 20 per cent who exhaled 80 per cent of aerosol droplets, the study of almost 200 people showed.

The information could be key in understanding the dynamics of the pandemic, the researchers said. It is now well established that Covid-19 is driven by “super-spreading”. Most people with the virus do not infect anyone else, but a small number of people infect many others.

https://www.thetimes.co.uk/article/elde ... 1613547468
Trappist

#40097 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Naslovnica wrote: 18/02/2021 10:29 Stari i debeli! :thumbup:

CORONAVIRUS
Elderly and overweight are the real Covid super-spreaders

Super-spreaders really do exist. Scientists have found people who produce 1,000 times as many as aerosol particles as their peers when they breathe out, making them a far greater risk.

The older and more overweight people were, the more likely they were to be among the 20 per cent who exhaled 80 per cent of aerosol droplets, the study of almost 200 people showed.

The information could be key in understanding the dynamics of the pandemic, the researchers said. It is now well established that Covid-19 is driven by “super-spreading”. Most people with the virus do not infect anyone else, but a small number of people infect many others.

https://www.thetimes.co.uk/article/elde ... 1613547468
Ma nebitno je to, zatvori skole, zatvori kafice, restorane, sva moguca kulturna desavanja jer se tamo najvise siri virus :run:
Trappist

#40098 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... e-15051598
"Ni masovna testiranja ni lockdown nisu pomogli: Kako se raspao slovački sustav borbe protiv korone
Slovačka je lani tijekom jednog vikenda testirala oko dvije trećine od 5,4 milijuna stanovnika"

Dvije stvari koje su se najvise ponavljale od pocetka pandemije su "testiranje" i "lockdown". Slovacka je jedna od rijetkih koja je jako agresivno radila te dvije stvari, i imaju jako lose brojke. Kada ce doci vrijeme da neko javno prizna da se tako ne moze boriti sa ovim virusom i da se trazi druga strategija ?
Naslovnica

#40099 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet ... avi/407227

Nova pravila / Vozite za Njemačku, ovo ne smijete imati kod sebe kad vas zaustavi policija

Vozačima u njemačkoj pokrajini Saksoniji zabranjeno je da nose kape i naočale za sunce ukoliko nose zaštitne maske, javio je njemački list Bild.
Prema pisanju lista, Saksonija je prva pokrajina u Njemačkoj u kojoj je vozačima koji nose zaštitne maske zabranjeno da nose naočale za sunce i kape jer moraju biti prepoznatljivi na snimcima kamera koje prate saobraćaj.
“Nošenje kape ili naočala za sunce zajedno sa maskom, koja prekriva lice i usta, čini vozače neprepoznatljivim. Zato to nije dozvoljeno”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Saksonije Roland Voler.
On je objasnio da se “opšte crte lica” vozača moraju vidjeti na bezbjednosnim kamerama u saobraćaju.
Voler je dodao da je službenicima koji su odgovorni za pisanje kazni savjetovano da pristupaju svakom slučaju individualno kada sprovode novo pravilo. U Saksoniji je od ponedjeljka, 15. februara, obavezno nošenje maski u vozilima ukoliko se u njima nalaze članovi više od dva domaćinstva.
Stanovnici Njemačke od prošlog mjeseca moraju da nose posebne zaštitne maske u javnom prijevozu i supermarketima. U tim slučajevima nisu dozvoljene maske od običnog materijala ili maske ručne izrade.

:thumbup: :gunjastajl:
apsidejzi

#40100 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by apsidejzi »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 18/02/2021 02:43

Jesi. Ti si klasicni antivaxer koji MISLI da razmislja glavom a ne razmislja. nema tu uglova gledanja. imas cinjenice i tu ugao gledanja nema nikakvu tezinu. Druga je stvar sto si neinformisan pa sebi umislis teoriju na bazi toga. Kako znam da si neinformisan? Pa vidi se iz prilozenog kad kazes: "200 ljudi maximalno". Vakcina je testirana na 45.000 ljudi + 45.000 sto je dobilo placebo vakcinu. U normalnim slucajevima vakcina se testira na 3000 ljudi i pusta u upotrebu. Ovaj put je testirana na 15 puta vecoj populaciji. Zasto je ovako brzo dosla? Zato sto se preskocilo vrijeme cekanja na IDUCI KORAK. Drugim rijecima, sistem je postao efikasniji. Naime evo jedan od koraka da docara o cemu pricam: u normalnoj situaciji kada nemas pandemije, vakcina prodje testiranje u fazi 3 i onda aplicira u drzavne institucije da se odobri. Tada zasjeda jedna komisija koja razmatra prijavu, pa se dadne nalog da se skupi tim ljekara koji ce pregledati rezultate, pa onda se odredi datum za par mjeseci da oni pregledaju i smisle pitanja, pa onda postave pitanja proizvodjacu pa se ceka pet mjeseci da oni odgovore (jer proizvode druge stvari), pa onda oni odgovore a ovi dogovore novi sastanak gdje ce razmotriti odgovore za dva mjeseca jer imaju drugog posla da rade. Onda dodje godisnji odmor i prodje jos par mjeseci. Dodje ovaj sastanak i oni vide pitanja al im nesto ne bude jasno. Onda posalju nova pitanja proizvodjacu i tako par krugova i u tome prodju tri godine.

Ovaj put je vrijeme cekanja preskocen. Pfizer aplicirao za EU 13 decembra. EU nije tada pocela traziti tim ljekara koji ce pregledati vakcinu nego je vec bio spreman tim. Oni su odmah slali pitanja proizvodjacu o nacinu proizvodnje vakcine i odmah su dobijali odgovore. Onda su 25 decembra zasjedali da vide jel svima sve jasno. To je Bozic. Da je bila normalna situacija niko ne bi razmatrao do kraja januara. Ali ne, ovi su to uradili na praznik. Niko nije imao primjedbi i dali su zeleno svjetlo EU da prihvate vakcinu. EU je vec ranije odredila 28 decmbar kao datum zasjedanja kada ce se odluciti da li da prihvate vakcinu ili ne. Ustvari samo cu cekali sta ce doktori kaxati. Ako oni kazu da je OK, glasa se za, ako kazu da nije OK glasa se NE. Tako si proces koji bi trajao godinu dana skratio na pola mjeseca jer su bili efikasni. Nista bolju odluku ne bi donijeli da su cekali jos godinu dana. Opet bi je donijeli na bazi istih podataka koje su imali 13 decembra.

Medjutim, samim tim sto si ti napisao 200 ljudi testirano i zbrzali proces zapravo govori o tebi da si neupucen a izvaljujes gluposti i jos se usudjujes reci kako razmisljas svojom glavom. Ne razmisljas, nego si umislio da razmisljas.

Dokaz da je istina ovo sto ja pisem ogleda se u cinjenici da je 13 decembra receno kako Pfizerova vakcina djeluje u 95% slucajeva. Neki dan stize vijest da je stopa oboljelih koji su primili vakcinu u Izraelu spala za 94%. Prosto da se covjek zapita: Sto li? Pogadjali? Pokusni kunici? Jest klinac moj. Vakcina djeluje!!!
Locked