Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Trappist

#39501 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Najopasniji soj do sada kako ga mediji i strucnjaci zovu:

Image

Drzava sa 60 miliona stanovnika i sa najopasnijim sojem ima slične brojke kao Izrael od 9 miliona stanovnika i vise od 50% vakcinisanih. :izet:
malocvijece

#39502 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

Trappist wrote: 01/03/2021 10:37 Najopasniji soj do sada kako ga mediji i strucnjaci zovu:

Image

Drzava sa 60 miliona stanovnika i sa najopasnijim sojem ima slične brojke kao Izrael od 9 miliona stanovnika i vise od 50% vakcinisanih. :izet:
Računaj da Izrael ima oko 10x veću gustinu naseljenosti. I još barem desetak faktora koji imaju uticaj na brojeve koje spominješ.
malocvijece

#39503 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

zubi wrote: 01/03/2021 10:07 I ovaj ti imunolog to isto kaze :D

To ćemo tek vidjeti. Ljudi se sad cijepe, istraživanja su u tijeku, teško je predvidjeti. Po meni najvjerojatnije ne. Ako dođe do takvih velikih promjena, ne možemo biti sigurni hoće li se virus tako promijeniti da postane rezistentan na protutijela, vjerujem da neće. Možda se u međuvremenu pronađu i lijekovi za ovaj virus. Ovo je klasični sezonalni virus vjerojatno će se tijekom ljeta epidemija stišati, no ne ugasiti. Dok ne cijepimo dovoljno populacije, ne možemo zaustaviti širenje virusa. Može se dogoditi da se nove varijante pretvore u treći val.”

More bit, a i ne mora...
Ko da je moja nena s Alzheimerom prognozirala :lol:
Trappist

#39504 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

malocvijece wrote: 01/03/2021 10:44
Trappist wrote: 01/03/2021 10:37 Najopasniji soj do sada kako ga mediji i strucnjaci zovu:

Image

Računaj da Izrael ima oko 10x veću gustinu naseljenosti. I još barem desetak faktora koji imaju uticaj na brojeve koje spominješ.
Koji su ostali faktori? Da nije zdravstvo mozda bolje u juznoafrickoj republici :-) u Izraelu plus teski lockdown mjesecima...
Nivelacija

#39505 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

danas drastican pad samo 200 zarazenih hoce li ukinuti ove mjere konacno ??
daddy-kool

#39506 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

hladan.preminger wrote: 01/03/2021 10:02
daddy-kool wrote: 28/02/2021 21:32
hladan.preminger wrote: 28/02/2021 21:29

Gdje piše da imunitet stečen prirodnim putem ne važi kod istog virusa nebitne mutacije?
daddy-kool wrote: 10/02/2021 22:22 Imunitet krda?

https://www.washingtonpost.com/health/2 ... th-africa/

Mutated virus may reinfect people already stricken once with covid-19, sparking debate and concerns

In the placebo group of the trial for Novavax’s vaccine, people with prior coronavirus infections appeared just as likely to get sick as people without them, meaning they weren’t fully protected against the B.1.351 variant that has swiftly become dominant in South Africa.

About 30 percent of the people in the South African trial had antibodies in their blood at the start of the trial showing they had recovered from an earlier infection.

But that previous exposure didn’t necessarily appear to afford protection. Among those who got saltwater shots, the people with a prior infection got sick at the same rate as study participants who had not been previously infected — a surprise because they would have been expected to have some immunity. Nearly 4 percent of people who had a previous infection were reinfected, an almost identical rate to those with no history of infection.

May infect, što znači more bit bidne, a more bit ne bidne.

Zadnji pasus.

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2257774
Nekako mi je Washington Post relevantniji od index.hr, a i konkretna studija koju je Novavax provodio u JAR naspram nagađanja iz fotelje.
daddy-kool

#39507 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 01/03/2021 01:03
daddy-kool wrote: 28/02/2021 21:25 JA soj je registrovan u Sloveniji i Hrvatskoj, a imunitet stečen prijašnjim sojem (Wuhanskim i D614G)ne vrijedi mnogo kod ovog. Razumno je pretpostaviti da ako već i nije došao u BiH onda će se ubrzo pojaviti.

Danas sam čuo za ponovno obolijevanje osobe nakon što je ista prebolovala koronu početkom decembra. Znači opet pozitivan PCR, temperatura do 40, opet upala pluća, kompletna kovid slika.
Jel pao na ulici, bager spreman ?

Godinu dana ne posustajes. PIO/MIO redovni, lova ok ?
Čuj godinu, uskoro će 9 godina da sam aktivan na forumu?!

Ne znam ko tebe plaća da širiš dezinformacije i teorije zavjera? :?
daddy-kool

#39508 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Nivelacija wrote: 01/03/2021 12:53 danas drastican pad samo 200 zarazenih hoce li ukinuti ove mjere konacno ??
Koje mjere: maska, distanca, ograničenje okupljanja ili ograničenje kretanja?

Jer za 99% naroda mjere važe samo na papiru.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#39509 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Nivelacija wrote: 01/03/2021 12:53 danas drastican pad samo 200 zarazenih hoce li ukinuti ove mjere konacno ??
Ukupno u Bih 220, a u kantonu Sarajevo 270... :-)
Tesla Edison

#39510 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

daddy-kool wrote: 01/03/2021 13:16

Tako i treba. A svima koji nose maske bi odrezao takvu kaznu, da im više nikad na um ne padne da javno krše Ustav BiH.

Ove koji donose protuustavne mjere treba krivično goniti i opremiti im specijalnu ćeliju u KPZ Zenica, 6. paviljon minimalno.
Johnny_x

#39511 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Johnny_x »

Moze li neko objasniti ovo, u Sarajevu se najvise postuju mjere, masku vecinu ljudi nosi, u zatvorenim objektima ne mozes ni uci bez maske i opet brojke vece u odnosu na ostatak drzave, gdje su mjere samo,na papiru, svadbe se redovno organizuju, muzika uzivo i opet brojke nisu iste kao u Sa. Mozda se u Sa vise testira ljudi, ali opet ne cujemo vapaje iz ostalih djelova drzave gdje su ljudi ostali uskraceni za neku medicinsku uslug ili slicno.
Ja koliko sam mogao primjetiti da je veliki broj ljudi asimptoski slucaj, ljudi su sa virusom, ali nemaju simptoma i takav broj ljudi je veliki. Kada saberes asimptoske i ljude koji imaju blage simptome i uzmes ljude koji su hospitalizovani i one koji su umrli, ja bih mogao zakljuciti da ovaj virus i nije toliko opasan.
Ove nase dnevne brojke, danas zvanicno 223 slucaja, ja bih dodao jos nekih 400 asimptoski na ovo, i opet nas ne kupe bagerom.
Virus postoji, to je cinjenica, virus nije opasan koliko su nam ga predstavili, jer ne moze virus biti toliko opasan ako imas veliki broj asimptoski slucajeva, a mali broj hospitalizovanih.
Tesla Edison

#39512 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Johnny_x wrote: 01/03/2021 15:17 Moze li neko objasniti ovo, u Sarajevu se najvise postuju mjere, masku vecinu ljudi nosi, u zatvorenim objektima ne mozes ni uci bez maske i opet brojke vece u odnosu na ostatak drzave, gdje su mjere samo,na papiru, svadbe se redovno organizuju, muzika uzivo i opet brojke nisu iste kao u Sa. Mozda se u Sa vise testira ljudi, ali opet ne cujemo vapaje iz ostalih djelova drzave gdje su ljudi ostali uskraceni za neku medicinsku uslug ili slicno.
Ja koliko sam mogao primjetiti da je veliki broj ljudi asimptoski slucaj, ljudi su sa virusom, ali nemaju simptoma i takav broj ljudi je veliki. Kada saberes asimptoske i ljude koji imaju blage simptome i uzmes ljude koji su hospitalizovani i one koji su umrli, ja bih mogao zakljuciti da ovaj virus i nije toliko opasan.
Ove nase dnevne brojke, danas zvanicno 223 slucaja, ja bih dodao jos nekih 400 asimptoski na ovo, i opet nas ne kupe bagerom.
Virus postoji, to je cinjenica, virus nije opasan koliko su nam ga predstavili, jer ne moze virus biti toliko opasan ako imas veliki broj asimptoski slucajeva, a mali broj hospitalizovanih.
To se sve zna od samog početka. Virus ništa opasniji od najobičnije gripe.

Ali banda iz kriznih štabova ima potrebu da se medijski eksponira pa siluju ljudima razum. Također ima se potreba ukrasti koji milion od respiratora, aspiratora i karburatora.

Drugi pasos u postu je jedini razlog zašto mjere postoje.
last mohicans

#39513 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

konektovan wrote: 01/03/2021 13:55
Ukupno u Bih 220, a u kantonu Sarajevo 270... :-)
Kod sultanije poseban brojač. Jučer KS 346,ostatak 102 :-)
Nivelacija

#39514 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Kod nas u FBiH policijski sat vec 4 mjeseca jedini u regionu i na balkanu sa takvom mjerom koja toliko traje

To je zlocin nad stanovništvom, jos isto stanovnistvo drzis bez vakcine.

Smeče Čerkez se ima obraza oglasiti.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#39515 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Hebiga, od 12 ljudi koji rade zajedno 9 ih pozitivno. Svi imaju simptome, neki i upalu pluća..jedna osoba po drugi put,....mozda i jeste kao gripa, ali i nije...
Trappist

#39516 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Da li si ti svjestan koliko stvari podrazumijeva "distanca" i "ogranicenje okupljanja"? Jesi li razmislio malo koliko je to široko i koliko je ustvari svakodnevnih stvari obuhvaceno tom mjerom? Naravno da nisi...
hladan.preminger

#39517 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hladan.preminger »

To ćemo tek vidjeti. Ljudi se sad cijepe, istraživanja su u tijeku, teško je predvidjeti. Po meni najvjerojatnije ne. Ako dođe do takvih velikih promjena, ne možemo biti sigurni hoće li se virus tako promijeniti da postane rezistentan na protutijela, vjerujem da neće. Možda se u međuvremenu pronađu i lijekovi za ovaj virus. Ovo je klasični sezonalni virus vjerojatno će se tijekom ljeta epidemija stišati, no ne ugasiti. Dok ne cijepimo dovoljno populacije, ne možemo zaustaviti širenje virusa. Može se dogoditi da se nove varijante pretvore u treći val.”

More bit, a i ne mora...
Sta kaže? Da ni on sam ne zna, već isto, more bit bide, a more bit ne bidne.
zubi

#39518 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

hladan.preminger wrote: 01/03/2021 17:21

More bit, a i ne mora...
Sta kaže? Da ni on sam ne zna, već isto, more bit bide, a more bit ne bidne.
Da.
daddy-kool

#39519 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Trappist wrote: 01/03/2021 16:52

Da li si ti svjestan koliko stvari podrazumijeva "distanca" i "ogranicenje okupljanja"? Jesi li razmislio malo koliko je to široko i koliko je ustvari svakodnevnih stvari obuhvaceno tom mjerom? Naravno da nisi...
Zato sam i pitao za pojašnjenje, za većinu naroda mjere su nepostojeće.
Ako ti nije mrsko, ti napiši.
Nivelacija

#39520 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Ljudi hitno neko treba djelovati, sokirati ce te se rastom cijena kada odete u trgovinu.

100 maraka sada vrijedi kao 80 prije nove godine.

Rast se ne zaustavlja a cak se i gramaza smanjuje.
laik1981

#39521 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Cijena prosjecne potrosacke korpe raste konstantno u zadnjih deset godina, a plate su iste. Nemas tu sta reagovati. Samo se nastavlja uobicajena praksa koja vec deset godina uzrokuje demografsku katastrofu u BiH.. Jedina moguca reakcija je ona na izborima, ali ne vjerujem da se i tako moze nesto specijalno uraditi..
Tesla Edison

#39522 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

laik1981 wrote: 02/03/2021 09:47 Cijena prosjecne potrosacke korpe raste konstantno u zadnjih deset godina, a plate su iste. Nemas tu sta reagovati. Samo se nastavlja uobicajena praksa koja vec deset godina uzrokuje demografsku katastrofu u BiH.. Jedina moguca reakcija je ona na izborima, ali ne vjerujem da se i tako moze nesto specijalno uraditi..
Imali smo izbore i šta smo dobili? Umjesto ukidanja mjera, zabrane brojanja prehlađenih i oporavka ekonomije, mi dobili Drljevića i sjevernokorejske mjere.

Ovdje ni izbori ne mogu pomoći dokle god se društvene fekalije (budžetski paraziti) pitaju bilo šta. Umjesto da su takvi na marginama društva, oni su postali gospodari života i smrti u FBiH zadnju godinu dana.
laik1981

#39523 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

TESLA_EDISON wrote: 02/03/2021 10:00
laik1981 wrote: 02/03/2021 09:47 Cijena prosjecne potrosacke korpe raste konstantno u zadnjih deset godina, a plate su iste. Nemas tu sta reagovati. Samo se nastavlja uobicajena praksa koja vec deset godina uzrokuje demografsku katastrofu u BiH.. Jedina moguca reakcija je ona na izborima, ali ne vjerujem da se i tako moze nesto specijalno uraditi..
Imali smo izbore i šta smo dobili? Umjesto ukidanja mjera, zabrane brojanja prehlađenih i oporavka ekonomije, mi dobili Drljevića i sjevernokorejske mjere.

Ovdje ni izbori ne mogu pomoći dokle god se društvene fekalije (budžetski paraziti) pitaju bilo šta. Umjesto da su takvi na marginama društva, oni su postali gospodari života i smrti u FBiH zadnju godinu dana.
Ne znam sta bih ti rekao. Slazem se da nas vode amateri, ali te mjere koje spominjes vise ne postoje u praksi, osim tih maski.. A stvari su se promijenile na bolje u zdravstvu kako se promijenila vlast u KS. To znam iz prve ruke. Opsta bolnica i domovi zdravlja rade gotovo pa normalno. Dokaz je prebukirana opsta bolnica, dok je kcus i dalje poluprazan.. Ne kazem da promjena moze preko noci donijeti neki dramatican preokret ali nekih pomaka sigurno ima.. Za preokret bi bile potrebne temeljite promjene, pogotovo u pravosudnom sistemu. Te promjene se ne mogu odraditi bez amerike i evrope, a ne znam koliko je realno ocekivati neku njihovu konkretnu akciju..
BadBoy

#39524 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Naravno da se može promijeniti, samo treba biti uporan.
last mohicans

#39525 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

Nivelacija wrote: 02/03/2021 08:52 Ljudi hitno neko treba djelovati, sokirati ce te se rastom cijena kada odete u trgovinu.

100 maraka sada vrijedi kao 80 prije nove godine.

Rast se ne zaustavlja a cak se i gramaza smanjuje.
To sa gramažom su svi počeli praktikovati, kafa, riblje konzerve, jos tečne proizvide da smanje na 0.9 l,extra bi bilo. Sad sam pljuvao po Bimalu, nije ih stid izbaciti reklamu kao spasonosni bh proizvod,pa ko u ratu, deri marzu. Cijena litre ulja prosle god u ovaj period 2.00-2.05,sad 2.65-2.70. Očekujem da se diflaš oglasi. Onda izađe onaj Kapo usrani,pa nas naziva degenericima sto ne kupujemo domace. Penzioneru i onom sa 6-7 stoja plate je osjetno i 5 pf skuplje, a ne ovolike marze. Banda, jebite nas i dalje. More Bosnji jos pod kožu.
Locked