Ja nisam za maske, licno ih ne nosim i smatram da ne daju potrebnu ucinkovitost da bi zadovoljile kriterij zastite. Maske stite protiv bakterija ali ne i virusa jer su virusi mali i mogu proci kroz svaku masku. Eventualno stite ako neko bas hrakne u tebe al to se ne desava cesto. Najbolja zastita je redovno pranje i definfekcija ruku. Ja sam sebi napravio naviku da nakon svakog klastera dezinfikujem ruke. Odem u prodavnicu, obacim sta treba, sjedam u automobil i stavim gel na ruke. Imam u autu malu flasu sa dezinfekcionim sredstvom.TESLA_EDISON wrote: ↑15/02/2021 06:46 Pa zašto se onda podvaljuje priča da je maska potrebna i nakon vakcinacije?
Malo si kontradiktoran. Kažeš da je to postala normalna stvar i da se mora živjeti sa tim a sada pišeš da će korona postati sezonska bolest koja će se suzbijati vakcinama kao i gripa?
Ako će biti tako a nadam se i da hoće, život treba biti kao i do sada. Bez maski, policijskih sati i idiotskih kriznih stožera.
Odem napolje da prosetam do parka. Tamo vamo se krecem, zavrsim, opet dezinfekcija ruku. I tako, svaki klaster gdje se nadjem. Ako sam u nekom drustvu onda par puta odem do wc cisto da malo ruke operem. Dira se svasta a postoji sansa da je neko bio neodgovoran i nije ostao kuci iako je osjecao simptome prehlade/gripe.
Neki dan otisao do prodavnice i kad sam trebao da platim vidim da zena na kasi smrkuce. Jebem joj sve po spisku. Uzmem svoje stvari (dva komada srecom nije bilo mnogo) i automatski premazem gelom jer ih je naravno ona skenirala i dirala. Ne mora znaciti da je korona ali u mom savrsenom svijetu ona je MORALA ostati kod kuce. Ima tu odgovornosti i gazde (mozda ponajvise njega) jer joj sigurno nece biti placeno ako ostane kod kuce. Ako je to u pitanju onda jebem i gazdi sve po spisku a njoj oprastam jer je razumijem. Proslo je od tada 7 dana i evo nista. No sta je sa ostalim musterijama? Da li su i oni dezinfikovali svoje stvari?
To je neka moja postavka. Iza svakog klastera, dezinfekcija ruku, eventualno nekih stvari. To tako dok ne primim vakcinu. Onda cu se vratiti u normalu, mada cu vjerovatno jos dugo dezinficirati ruke zbog navike, ali i naucnih istrazivanja koje svakako treba slijediti. Sto ne pomoci svom imunom sistemu i na taj nacin u buducnosti. Meni ne smeta. Naravno, svjestan sam da sam sad previse oprezan ali to je zato sto ne zelim u finishu nastradat. Sad se zarazit i umrijet od korone isto je poginuti u ratu u Novembru 1995-e. Jbg i dalje je rat al samo sto nije smirilo. Vakcina je tu u roku dva tri mjeseca u ovisnosti od isporuka. Ne treba mi korona jos ova tri mjeseca. Ako sam mogao 11 strpicu se jos tri.
Imao sam priliku vidjeti par slucajeva koji su imali koronu i nisu imali nikakvih simptoma. Neki su imali posljedice par dana, a nekima je trebao mjesec dana da se oporave i vrate u normalu. Jedna bliska osoba je umrla nazalost ali je imala dosta godina i bila teska rizicna skupina. Sad je jos jedna osoba bliska familiji u bolnici. Jos uvijek nije na respiratoru ali je na intenzivnoj pa cemo vidjeti na sta ce izaci. Ovo je vec mlada osoba (kasne 40te) i ima malodobnu djecu. Steta bi bilo sada ih ostaviti ali je porpilicno crna slika... Nadat se da ce se izboriti.