Dara iz Jasenovca...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Blizanac

#526 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by Blizanac »

Veigar wrote: 26/02/2021 09:10
Blizanac wrote: 26/02/2021 08:33 Ekipa koja je osmislila i realizirala "Daru" postigla je cilj:
Svaka kritika filma je ustvari napad na srpski narod, belosvetska zavera, izljev mržnje prema Srbima, svi mrze Srbe bla bla bla...
Reditelj snimi film o stradanju svog naroda a onda bukvalno sutradan ismijava žrtve drugog naroda i negira nešto što je cijeli svijet vidio i zna
Tako nešto može uraditi samo najmutniji ljudski talog i moralna fekalija, bilo kao pojedinac ili kao dio sistema koji ga je i napravio
Kao dijete sam čitao i učio o Jasenovcu, posjetio ga, žalim te ljude, na pravdi Boga ubijene, i nikad to niko nije ni sporio ni negirao ni ismijavao.
Ali mislim da je ovaj film imao sasvim drugi cilj, a to su njegovi autori zorno i pokazali.
Pa kad su se dežurni kritičari svega i svačega dobrano potrudili da odmah iskritikuju film. Što im je to trebalo?
I sad kao treba ovdje dokazivati da srbi po pitanju jasenovca nisu u pravu, jesu u pravu 100% i bilo kakav film koji naprave na tu temu nema potreba da bude kritikovan jer ono što se dešavalo u logoru je gore i od Aušvica i Dahaua. Tako da dežurni kritičari su mogli barem na ovom filmu prećutati i pustiti da film postigne rezultat kako mu i dolikuje.
Jesi li razumio šta sam napisao?
Ko je i kada branio Srbima da naprave film o Jasenovcu?
Koji rezultat, po tvom mišljenju, je film trebao da postigne ili je postigao?
Zna li se istina o Jasenovcu? Zna
Jeli to neko negira? Ne
U čemu je onda problem?
Snimiš film o stradanju svog naroda, sa određenom porukom, a onda sutradan uriniraš po tuđim žrtvama koji su bili zatočeni od strane sunarodnjaka upravo onih koji su nastradali u Jasenovcu i koji su pravili iste takve logore kakve su njegovi sunarodnjaci preživjeli!
Kakva je to poruka ili smisao?
Veigar

#527 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by Veigar »

Blizanac wrote: 26/02/2021 09:47
Veigar wrote: 26/02/2021 09:10
Blizanac wrote: 26/02/2021 08:33 Ekipa koja je osmislila i realizirala "Daru" postigla je cilj:
Svaka kritika filma je ustvari napad na srpski narod, belosvetska zavera, izljev mržnje prema Srbima, svi mrze Srbe bla bla bla...
Reditelj snimi film o stradanju svog naroda a onda bukvalno sutradan ismijava žrtve drugog naroda i negira nešto što je cijeli svijet vidio i zna
Tako nešto može uraditi samo najmutniji ljudski talog i moralna fekalija, bilo kao pojedinac ili kao dio sistema koji ga je i napravio
Kao dijete sam čitao i učio o Jasenovcu, posjetio ga, žalim te ljude, na pravdi Boga ubijene, i nikad to niko nije ni sporio ni negirao ni ismijavao.
Ali mislim da je ovaj film imao sasvim drugi cilj, a to su njegovi autori zorno i pokazali.
Pa kad su se dežurni kritičari svega i svačega dobrano potrudili da odmah iskritikuju film. Što im je to trebalo?
I sad kao treba ovdje dokazivati da srbi po pitanju jasenovca nisu u pravu, jesu u pravu 100% i bilo kakav film koji naprave na tu temu nema potreba da bude kritikovan jer ono što se dešavalo u logoru je gore i od Aušvica i Dahaua. Tako da dežurni kritičari su mogli barem na ovom filmu prećutati i pustiti da film postigne rezultat kako mu i dolikuje.
Jesi li razumio šta sam napisao?
Ko je i kada branio Srbima da naprave film o Jasenovcu?
Koji rezultat, po tvom mišljenju, je film trebao da postigne ili je postigao?
Jeli to neko negira? Ne
U čemu je onda problem?
Snimiš film o stradanju svog naroda, sa određenom porukom, a onda sutradan uriniraš po tuđim žrtvama koji su bili zatočeni od strane sunarodnjaka upravo onih koji su nastradali u Jasenovcu i koji su pravili iste takve logore kakve su njegovi sunarodnjaci preživjeli!
Kakva je to poruka ili smisao?
Problem je u vama što niste mogli a da ne prokomentarišete film te ga odmah optužite za propagandu. Iako to jeste možda tako, ne morate još doljevati ulje na vatru vašim kritikama. I sad ste ponovo srpskim nacionalistima dali oružje u ruke vezano za bilo kakav film o Srebrenici jer će oni tada reći: "vidiš da smo
bili u pravu jestel vidjeli kako su Bošnjaci i Hrrvati plljuvali po našem Jasenovcu ko ih jebe i njihovu Srebrenicu". Eto to ste vi dežurni kritičari postigli vašim komentarima i "kritikama" na film. Good job, keep it up.
Blizanac

#528 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by Blizanac »

Veigar wrote: 26/02/2021 09:57 Problem je u vama što niste mogli a da ne prokomentarišete film te ga odmah optužite za propagandu. Iako to jeste možda tako, ne morate još doljevati ulje na vatru vašim kritikama. I sad ste ponovo srpskim nacionalistima dali oružje u ruke vezano za bilo kakav film o Srebrenici jer će oni tada reći: "vidiš da smo
bili u pravu jestel vidjeli kako su Bošnjaci i Hrrvati plljuvali po našem Jasenovcu ko ih jebe i njihovu Srebrenicu". Eto to ste vi dežurni kritičari postigli vašim komentarima i "kritikama" na film. Good job, keep it up.
Ti si klasičan primjerak upecan na njihovu propagandnu udicu, dakle upravo ono što su oni i željeli.

Jesu li i oni američki i ostali svjetski kritičari filma isto tako zaduženi za doljevanje ulja na vatru?
Ko je srpskim nacionalistima dao "oružje u ruke" pa su napravili Keraterm, Omarsku, Srebrenicu, Tomašicu...?
Ko je natjerao reditelja filma da ismijava čovjeka iz srpskog logora Omarska?
Veigar

#529 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by Veigar »

Blizanac wrote: 26/02/2021 10:06
Veigar wrote: 26/02/2021 09:57 Problem je u vama što niste mogli a da ne prokomentarišete film te ga odmah optužite za propagandu. Iako to jeste možda tako, ne morate još doljevati ulje na vatru vašim kritikama. I sad ste ponovo srpskim nacionalistima dali oružje u ruke vezano za bilo kakav film o Srebrenici jer će oni tada reći: "vidiš da smo
Ti si klasičan primjerak upecan na njihovu propagandnu udicu, dakle upravo ono što su oni i željeli.

Jesu li i oni američki i ostali svjetski kritičari filma isto tako zaduženi za doljevanje ulja na vatru?
Ko je srpskim nacionalistima dao "oružje u ruke" pa su napravili Keraterm, Omarsku, Srebrenicu, Tomašicu...?
Sve je se to desilo nakon vaših "kritika", tako da ste sad u istim govnima i slobodno se mrljajte vašim smećem od kritika i s ove i s one strane, za mene ste obična govna od ljudi.
Cerruti77

#530 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by Cerruti77 »

Kakvo valjanje gluposti. Kao da smo u nekoj prvoj ili drugoj godini nakon genocida u Srebrenici a ne skoro pa dvadesetoj konstantnog omalovažavanja i poricanja pa do slavljenja i prijetnjama novima.
Blizanac

#531 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by Blizanac »

Veigar wrote: 26/02/2021 10:12

Sve je se to desilo nakon vaših "kritika", tako da ste sad u istim govnima i slobodno se mrljajte vašim smećem od kritika i s ove i s one strane, za mene ste obična govna od ljudi.
Šta se desilo poslije kritika: Srebrenica? Omarska?
Nisi odgovorio na pitanja, govnaru?
trocadero

#532 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by trocadero »

Jeli to neko negira? Ne
U čemu je onda problem?
Veigar

#533 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by Veigar »

Cerruti77 wrote: 26/02/2021 10:20 Kakvo valjanje gluposti. Kao da smo u nekoj prvoj ili drugoj godini nakon genocida u Srebrenici a ne skoro pa dvadesetoj konstantnog omalovažavanja i poricanja pa do slavljenja i prijetnjama novima.
I iz navedenog razloga mi treba da se ponašamo isto kao i oni? Jel to hoćeš da kažeš? Pa nismo onda ništa bolji od njih.
Blizanac

#534 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by Blizanac »

trocadero wrote: 26/02/2021 10:31
Jeli to neko negira? Ne
U čemu je onda problem?
Govorim o forumu.
mogao si navesti i šta tompson misli...
trocadero

#535 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by trocadero »

Fino onda se obrati onima koji film vide kao propagandu a od toga u njemu ništa ne mogu da navedu.
I da ne zaboravim i moderatore za koje je film citiram govno i goli kurac.
Blizanac

#536 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by Blizanac »

trocadero wrote: 26/02/2021 10:46 Fino onda se obrati onima koji film vide kao propagandu a od toga u njemu ništa ne mogu da navedu.
I da ne zaboravim i moderatore za koje je film govno i goli kurac.
Misliš ovo:
Cerruti77

#537 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by Cerruti77 »

Veigar wrote: 26/02/2021 10:34
Cerruti77 wrote: 26/02/2021 10:20 Kakvo valjanje gluposti. Kao da smo u nekoj prvoj ili drugoj godini nakon genocida u Srebrenici a ne skoro pa dvadesetoj konstantnog omalovažavanja i poricanja pa do slavljenja i prijetnjama novima.
I iz navedenog razloga mi treba da se ponašamo isto kao i oni? Jel to hoćeš da kažeš? Pa nismo onda ništa bolji od njih.
Kakvi su koji je tvoje subjektivno mišljenje koje meni lično ne igra nikakvu ulogu. Iskren da budem, da se ne farbamo bezveze, ne postoji na toj strani ni jedan pojedinac do čijeg mišljenja mi je stalo. Sav kredibilitet je istrošen i ne postoji više ni najmanja nepoznanica.
Veoma svjestan da meni kao pripadniku Bošnjačkog naroda dugi niz godina se zamjera puko postojanje.
Tu smo gdje jesmo a moja jedina krivica u tom procesu je ta što sam osoba jakih samoodbranbenih mehanizama.
Blizanac

#538 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by Blizanac »

Cerruti77 wrote: 26/02/2021 10:49 Kakvi su koji je tvoje subjektivno mišljenje koje meni lično ne igra nikakvu ulogu. Iskren da budem, da se ne farbamo bezveze, ne postoji na toj strani ni jedan pojedinac do čijeg mišljenja mi je stalo. Sav kredibilitet je istrošen i ne postoji više ni najmanja nepoznanica.
Veoma svjestan da meni kao pripadniku Bošnjačkog naroda dugi niz godina se zamjera puko postojanje.
Tu smo gdje jesmo a moja jedina krivica u tom procesu je ta što sam osoba jakih samoodbranbenih mehanizama.
Ne samo da ti se to zamjera već si po defaultu kriv i ne bi trebao da postojiš ni kao čovjek ni kao pripadnik "izmišljene nacije"
Tvoje mjesto je u Turskoj, ovo je sveta srpska zemlja, srpski zrak, srpska voda itd.
I oni nekome nešto moraliziraju...pljuccc
trocadero

#539 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by trocadero »

Škobo Habu wrote: 26/02/2021 09:11
trocadero wrote: 25/02/2021 23:10 Kao i obično , bravo profesore. :thumbup:
Kamo sreće da u Srbiji postoji neko ovakav ko se bavi historijskim revizionizmom na temu četništva.
Naravno slažem se , kamo sreće.
Škobo Habu

#540 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by Škobo Habu »

trocadero wrote: 26/02/2021 10:46 Fino onda se obrati onima koji film vide kao propagandu a od toga u njemu ništa ne mogu da navedu.
Iz samih izjava Antonijevića već možemo zaključiti da se film tretira kao političko, a ne umjetničko djelo.

Režiser se njime brani od lažnih kulisa Omarske i Keraterma, jer je "Dara" jedina vjerodostojna, ostalo su falsifikati.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#541 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by Chmoljo »

Odavno nisam vise moderator, bivsi pripadnice vojske koja je pocinila genocid.

Da, FILM je gola karina. Dijalog:

"Njemacki oficir: Rekli smo samo jevreji i romi. Zasto Srbi?

Ustaski koljac: Jer su Srbi!"

...je sasvim dovoljan razlog da izazove salve smijeha oko teme koja je jedna od najcrnjih, ako ne i najcrnja, tacka historije naroda koji su nekada zivjeli u jugoslovenskoj zajednici. FILM koji to uspije je karina.

A ko nije u stanju odvojiti FILM od historijskih cinjenica, pa cak i ako je film o historijskim cinjenicama, ima zestok problem sa inteligencijom. Ili je samo nevjerovatno bezobrazan.

Vrlo jasno je naznaceno o cemu se prica kada se kritikuje, medjutim, uvijek se vrtimo oko istog, a to je da se gura narativ kako je kritika filma u stvari negiranje jasenovackih zlocina.

Odjebi sa tom pricom, koja je za mene vrlo uvredljiva, jer svakog relativizatora smatram smradom i govnetom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#542 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by _BataZiv_0809 »

Chmoljo wrote: 26/02/2021 11:15

...je sasvim dovoljan razlog da izazove salve smijeha oko teme koja je jedna od najcrnjih, ako ne i najcrnja, tacka historije naroda koji su nekada zivjeli u jugoslovenskoj zajednici. FILM koji to uspije je karina.

A ko nije u stanju odvojiti FILM od historijskih cinjenica, pa cak i ako je film o historijskim cinjenicama, ima zestok problem sa inteligencijom. Ili je samo nevjerovatno bezobrazan.

Vrlo jasno je naznaceno o cemu se prica kada se kritikuje, medjutim, uvijek se vrtimo oko istog, a to je da se gura narativ kako je kritika filma u stvari negiranje jasenovackih zlocina.

Odjebi sa tom pricom, koja je za mene vrlo uvredljiva, jer svakog relativizatora smatram smradom i govnetom.
Taj narativ i sam reziser gura.
John Cleese

#543 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by John Cleese »

Nije to "cilj" te "ekipe" nego njihov modus operandi. Cilj je ostati na vlasti.
Oni kritiku, doslovno, bilo cega sto urade spremno proglase atakom na "bla, bla, bla" i to rade vec godinama i to vrlo uspjesno, zahvaljujuci natpolovinskoj vecini idiota u nacionalnom korpusu, koji s lakocom gutaju sva sranja koja im serviraju, redovito pitaju ima li jos i oduzuju im se tako sto ih odzavaju na vlasti.

A film...
U konkretnom slucaju, film je naprosto los i nedostojan teme koju autor eksploatira.
Los je i nedovoljan cak i kao sredstvo za ono sto je "ekipa" zaista namjeravala, pa je bilo neophodno u javnim istupima jasno reci sta ta namjera jeste, "poslati mocnu poruku", da ne bi bilo zabune.

Na primjer: "Srbija će nastaviti da podržava projekte poput filma "Dara iz Jasenovca" kako bi se setili svih naših žrtava, ali i pokazali svetu da mi nismo narod zločinaca, kakvim nas oni predstavljaju, već narod žrtava, izjavila je danas ministarka kulture Maja Gojković."

https://www.srbijadanas.com/vesti/info/ ... 2021-02-25

I sta na posljetku reci nekome ko je spreman i najstrašnije istorijske cinjenice tretirati kao gomilu Lego kockica da bi slozio sta mu zatreba kad mu zatreba? (Garnirung od raznih lazi o toboznjem visedecenijskom skrivanju istine i tome slicno da i ne spominjem.)
Bravo, mozda?
Rekao bih da je primjerenije - fuj.
LBVIEW

#544 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by LBVIEW »

Veigar wrote: 26/02/2021 10:12

Jest' vala, Lady Gaga citao forum, pa izrevoltiran kritikama izjavio kako "logora u B Krajini nije bilo" - koje ti gluposti pises. :-) Tipicna zamjena teza - ljudi su se uvjerili u istinske motive filma nakon ovih bljuvotina cetnickog rezisera.
Last edited by LBVIEW on 26/02/2021 15:07, edited 2 times in total.
LBVIEW

#545 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by LBVIEW »

To vi vidite s Maricem i Lady Gagom koji opravdavaju srpske logore po B. Krajini. :oops:
Cudim se kao je to promaklo, kad vec vodis dokumentaciju negiranja zlocina. :-?
LBVIEW

#546 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by LBVIEW »

Chmoljo wrote: 26/02/2021 11:15

:thumbup:
John Cleese

#547 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by John Cleese »

karanana wrote: 26/02/2021 00:29
Bloo wrote: 25/02/2021 18:16
U najavi emisije rečeno je da je ovo prvi film o Jasenovcu posle 70 godina ćutnje i skrivanja te teme od javnosti u našoj zemlji. Ta laž je redovno ponavljana poslednjih par nedelja, a preksinoć je na nju afirmativno odreagovao treći gost u emisiji, istoričar i potpredsednik GO SPS, Predrag Marković, koji je izjavio da je „to bila tabu tema jer je režim (SFRJ) očajnički pokušavao da napravi priču o zajedničkoj borbi“, da su „u filmu „Kozara“ vojnici koji ubijaju Srbe Nemci, a tu se preskače činjenica da su to bile ustaše“, da „na mnogim spomenicima nije stajalo da su tu ustaše izvršile masakr nad Srbima“, jer je „režim pokušavao da stvori tu politiku bratstva-jedinstva“. Marković je takođe konstatovao, sasvim pogrešno, da su prva dva filma u kojima se spominju ustaše u Jugoslaviji nastala tek 1970-ih („Operacija stadion“ i „Okupacija u 26 slika“). Svesna laž ili neznanje? Samouverenost s kojom istoričar nastupa sugeriše da je ta dilema nebitna. Jer, suština je u revizionizmu. Marković možda zna, a možda i ne zna, za filmove „Zastava“ (1949), „Deveti krug“ (1960), „Crne ptice“ (1967)… Ekipa emisije, a čini se i ostali gosti, takođe se ovim pitanjem nisu želeli baviti. Jer, ono što od samog početka prati promociju Antonijevićevog filma jeste istorijski revizionizam. Dakle, nije problem u sadržaju, jer o ustašama, zločinima, koncentracionim logorima u NDH (ali i drugde) se jeste i ranije govorilo i snimalo. Suštinska razlika je u tome da je dominantni diskurs tada bio (pro)jugoslovenski i antinacionalistički. A sada se o tome govori prevashodno iz suprotstavljenih, reakcionarnih nacionalističkih tabora. Jelena Trivan u emisiji sa ponosom ističe da je ovo prvi film koji SRBIN pravi o Jasenovcu, kao da je to neka posebna vrednost sama po sebi, kao da su oni koji su ranije pravili filmove o toj temi (koje god nacionalnosti bili) manje vrede. Valjda nisu bili dovoljno NAŠI, nisu radili dovoljno za NAŠU stvar, pa sve te pređašnje filmove jednostavno treba proglasiti nevažnim, ništavnim i treba napraviti sve novo, ali, onako, NAŠE. Po toj logici jasno je da van Nacije i nacionalističkog ništa vredno mišljenja ni ne treba da postoji.
https://pescanik.net/kraj-trke/
ali jeste ovo istina i kad malo razmislis, fakat niti jedan film o jasenovcu nije snimljen ni u doba renesanse antifasistickih i partizanskih filmova. ali valjda nije tema tih filmova nikad bio direktni pogrom naroda nego borba partizana, a u filmu o jasenovcu nema borbi.
Nije istina.

Primjera radi:

https://www.imdb.com/title/tt0176903
https://www.youtube.com/watch?v=RCRQKp54yVM
John Cleese

#548 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by John Cleese »

trocadero wrote: 25/02/2021 23:10 Kao i obično , bravo profesore. :thumbup:
Hrvoje Klasić wrote:
Odgledao sam film o kojem se mjesecima naširoko priča, a koji je do prije koji dan pogledala tek nekolicina ljudi. O filmu su svi imali svoje unaprijed izgrađeno mišljenje, svi su znali što će im se u njemu svidjeti, odnosno što će u njemu biti problematično. Od filmski ispričane priče koju su čekale generacije do propagandističkog i nacionalističkog projekta, u tom su se rasponu kretale ocjene filma “Dara iz Jasenovca”. Na stav ili bolje rečeno preduvjerenje sigurno su utjecale i negativne kritike uglednih američkih filmskih kritičara, kao i brojne potpuno nepotrebne, patetične i ispolitizirane izjave redatelja i scenaristice filma. Sve navedeno je sigurno nanijelo štetu filmu. Nažalost, neopravdano. Jer film je dobar.

U centru priče je djevojčica Dara koju u ljeto 1942. ustaše s obitelji dovode u logor Jasenovac, isključivo zato što su bili Srbi. Surova i mučna svakodnevica logorskog “života” oslikana je bjesomučnim iživljavanjem čuvara i zapovjednika nad nedužnim ljudima, ali i požrtvovnošću desetogodišnje djevojčice koja nakon gubitka roditelja mora preuzeti brigu nad svojim dvogodišnjim bratom. Film je težak, izaziva tjeskobu, strah i gnušanje, čime tek daje naslutiti svakodnevnu atmosferu boravka u ovom konclogoru na Savi. Siguran sam da će film samo one, od razuma i emocija lišene, nacionaliste i psihopate ostaviti ravnodušnima.

Produkcija filma je na zavidnoj razini, kao i gluma. Prije svih treba istaknuti maestralnu ulogu Biljane Čekić koja glumi djevojčicu Daru. Mogu li se filmu pronaći mane ili barem “problematična” mjesta? Naravno da mogu. Ali kojem visokobudžetskom holivudskom blockbusteru, uključujući i neke Oscarom nagrađene filmove, ne može? Međutim, kritike koje smo mogli čitati potpuno su neutemeljene. Film nije nacionalistički, antikatolički niti antihrvatski kako to spomenuti kritičari sugeriraju.

Časne u Jasenovcu kojih u stvarnosti tamo nije bilo
Ako je srpski nacionalizam govoriti o najvećoj tragediji u povijesti srpskog naroda, bez izmišljanja događaja i manipuliranja brojem žrtava, onda je svatko tko istražuje period NDH vođen načelima povijesne znanosti srpski nacionalist. U filmu ne samo da se ne spominju brojke nego bih rekao da neupućeni gledatelj na temelju prikazanog niti ne može steći dojam o razmjerima tragedije. Npr. iako se u jednoj sceni da naslutiti kakva sudbina očekuje dvadesetak teško bolesnih dječaka i djevojčica činjenice govore o daleko većem broju djece koja su svoj kratki život skončala u jasenovačkom kompleksu logora. Sam Ante Vrban, jedan od najzloglasnijih ustaških koljača, nakon rata je priznao gušenje (otrovnim plinom) njih više od šezdeset. Ovoj, po svemu sudeći umanjenoj brojci, treba dodati i svu onu djecu koju su Vrban i njegovi pomagači poubijali na još svirepije načine.

Film nije niti antikatolički iako je s tim u vezi napravljena i možda najveća činjenična pogreška. Naime, važnu ulogu u logorskom sustavu autori filma daju časnim sestrama kojih tamo u stvarnosti nije bilo. Naravno bilo ih je u Jastrebarskom i Sisku, tj. logorima u koje su djeca dovođena nakon što su oduzeta od majki u Jasenovcu i Staroj Gradišci. Osim toga, nije antikatolicizam prikazati da je dio hrvatskog katoličkog klera aktivno podupirao ustaški pokret, nosio oružje i sudjelovao u zločinima. Pa i u samom logoru Jasenovac, u kojem se baš nekoliko svećenika i isticalo po okrutnosti. Međutim, to da se neki pripadnici Katoličke crkve u Hrvatskoj, svećenici i vjernici, još uvijek nemaju snage i volje suočiti s povijesnim činjenicama, i što mnogi od njih i danas gaje simpatije prema ustaškom režimu, predstavlja drugi tip problema. A upravo to je, po mom mišljenju, pravi primjer antikatolicizma.

Film pogotovo nije antihrvatski. Više je nego jasno dano do znanja da su krivci za zločine ustaše, a ne Hrvati. Što će naravno svi oni koji podržavaju javnu upotrebu pozdrava “Za dom spremni”, koji ne vide ništa sporno u tome da ulice hrvatskih gradova nose imena po ustaškim ministrima, koji negiraju zločinački karakter i broj žrtava logora Jasenovac, koji nasilno oduzimanje srpske djece od njihovih roditelja i njihovo otpremanje u “prihvatilišta” za preodgoj po ustaškim načelima nazivaju “činom kršćanskog milosrđa”, vjerojatno doživjeti antihrvatskim činom. Ali to također nije problem ovog filma nego problem, odnosno sramota, hrvatskog društva.

Banaliziranje i omalovažavanje tragedije

Treba li “Daru iz Jasenovca” prikazati gledateljima u Hrvatskoj? Apsolutno! Hoće li se “Dara iz Jasenovca” prikazati u Hrvatskoj? Teško. Neki od razloga daju se iščitati iz ovog teksta, a odnose se na neprimjeren način suočavanja s prošlošću očito još uvijek prevelikog broja onih koji odlučuju o hrvatskoj budućnosti. Drugi razlog također je već spomenut. Potpuno nepotrebnim populističko-politikantskim izjavama redatelja (Predrag Antonijević) i scenaristice (Nataša Drakulić) filma, tj. stalnim inzistiranjem na usporedbama stradanja srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu sa stradanjima Srba na Kosovu i nakon “Oluje” filmu se nanosi velika šteta. Ne samo što jednom filmu ne treba da ga se veže uz neke druge priče i projekte, nego se radi i o banaliziranju, a samim time i omalovažavanju tragedije oko koje bi trebao postojati konsenzus bez obzira na državljanstvo, pripadnost naciji ili vjeri.

Srbi koji su odvođeni u Jasenovac i tamo ubijani nisu bili ni za što krivi. Nisu se bunili protiv države u kojoj su živjeli (NDH), nisu bili natprosječno zastupljeni u vojnoj i policijskoj službi i nisu svoje susjede druge nacije protjerivali i ubijali. Priča s Kosovom nakon Drugog svjetskog rata je ipak bitno drugačija. Unatoč većinskom albanskom stanovništvu, na vodećim pozicijama, ali i u ukupnom broju zaposlenih prevladavali su Srbi i Crnogorci.

Nerazmjer je posebno bio vidljiv u redovima UDBA-e i policije gdje su Srbi i Crnogorci 1950-ih i 1960-ih činili 86,6% (UDBA), odnosno 68,7% (policija) zaposlenih. Osim toga, na Kosovu je tada bio zaposlen svaki šesti Crnogorac, svaki osmi Srbin i tek svaki šesnaesti Albanac. Prvo sveučilište na kojem se nastava izvodila na albanskom jeziku otvoreno je u Prištini tek 1969. godine. Zbog osjećaja neravnopravnosti, ali i različitih vrsta pritisaka, šikaniranja i maltretiranja deseci tisuća kosovskih Albanaca napustit će svoju domovinu. Sve navedeno naravno ne znači da u kasnijim razdobljima neće biti pritisaka, iseljavanja pa i zločina nad Srbima. Ali svakome tko ima volje događaje na Kosovu sagledati u duljem periodu, objektivno, a ne etnocentrično, bit će jasno da su sudbine Srba na Kosovu i u NDH neusporedive, odnosno da je svaka usporedba apsurdna i u najmanju ruku neprimjerena.

Slično je i s traženjem analogije između genocida i etničkog čišćenja Srba tijekom Drugog svjetskog rata i sudbine Srba u ratovima 1990-ih, posebno tijekom i nakon vojne operacije “Oluja”. Jer, prije nego su morali napustiti svoja ognjišta u ljeto 1995., a zatim i brojnih (i nažalost još uvijek nesankcioniranih) slučajeva hladnokrvnih ubojstava srpskih civila koji su ipak odlučili ostati, velik broj Srba iz Hrvatske je pet godina ranije pod vodstvom osoba kasnije osuđenih za ratne zločine uzeo oružje u ruke i pobunio se protiv demokratski izabrane vlasti. I baš oni, s istomišljenicima iz Srbije, snose najveću odgovornost za protjerivanje svojih hrvatskih susjeda s njihovih ognjišta, za masovna ubojstva Hrvata i svakodnevna granatiranja civilnih objekata po hrvatskim gradovima. Ove činjenice ne umanjuju tragediju koju će mnogi Srbi doživjeti nakon “Oluje”, ali ukazuju da su usporedbe s tragedijom iz perioda NDH pokušaj selektivnog, tendencioznog i malicioznog povijesnog revizionizma i jeftinog politikantstva.

“Dara iz Jasenovca” je film koji je trebalo snimiti i koji bi trebalo pogledati. Još kada bi samo režiser, scenaristica i svi koji se u Srbiji desetljećima obračunavaju isključivo s tuđim, ali nipošto i vlastitim grijesima i avetima prošlosti, odlučili ovog trena zašutjeti i pustiti filmu da govori sam za sebe.
Sve je covjek u pravu, osim da je film dobar, jer film je los.

A za to sto ovaj film dobar dio javnosti percipira kao propagandno sredstvo su zaista odgovorni oni koji su ga finansirali i kreirali, sto je u citiranom tekstu lijepo i jasno obrazlozeno.
trocadero

#549 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by trocadero »

Pa čovjek je ugledni profesor i istoričar. Čak je za HRT kao scenarista i autor snimio serijal epizoda o NDH.
Ti ako misliš drugačije od njega zašto je sam film kao film loš trebao bi i obrazložiti?
Blizanac

#550 Re: Dara iz Jasenovca...

Post by Blizanac »

Evo šta srpski povijesničari misle o filmu:

https://www.index.hr/vijesti/clanak/srp ... 56880.aspx
Post Reply