Ovo ti je tautologija
Corona cjepivo/vakcina - News
Moderator: O'zone
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
akcija007
#3352 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ovo mi bas nije najjasnije. Drzave kupuju vakcine drzave vakcinisu. Gledali smo na TVu dodju postom DHL idu dalje u distribuciju i sl. E sada jeli u svim drzavama da je odgocornost za nus pojave na drzavi koja nije ni proizvela tu vakcinu a da su se proizvodjaci vakcina tu ogradili ?
Ne znam. Ne kontam. Npr osoba nije alergicna na pencilin,.popije pencilin, moze razviti alergiju i razviti pencilinski sok. Taj se slucaj prijavi Agenciji za lijekove pa oni dalje proizvodjacu i sl. I ako bi se islo u tuzbu za naknadu stete da li bi se tuzila agencija koja je odobrila taj lijek ili proizvodjac ?
Ne znam. Ne kontam. Npr osoba nije alergicna na pencilin,.popije pencilin, moze razviti alergiju i razviti pencilinski sok. Taj se slucaj prijavi Agenciji za lijekove pa oni dalje proizvodjacu i sl. I ako bi se islo u tuzbu za naknadu stete da li bi se tuzila agencija koja je odobrila taj lijek ili proizvodjac ?
- Freamon Lester
#3353 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Neko ti je ranije napisao Dodik kaze da ce tuziti Covax. Dovoljno ti govori koliko je upoznat sa materijom. Isto da ja i ti odlucimo tuziti Trio paket od Telemacha._BataZiv_0809 wrote: ↑25/02/2021 23:27 Šefik Džaferović u životu nije bolju izjavu dao i nikad nije izgledao ovako kao politicar sa jasnim stavom.
Gadi mi se sve ono sto on predstavlja, bezmudo poltronstvo koje je nagradjeno vjecito visokim funkcijama kojima je nedorastao, ali svaka cast na ovome....vakcine odmah...nema sta pricat price vise....pritisnite ih, ko im jebe mater, vi ste kolektivni šef suverene države koje bi barem na papiru trebale biti jače od velikih korporacija...
I pricamo o Pfizer-u, to je 20.000 vakcina, a sta je sa 200.000 vakcina od Moderne? Njih niko i ne spominje... Ono sto je sigurno da iza svega poznavajuci politicke elite je neki kriminal. Kakav mozemo samo mastati. Ne bi me cudilo ni da su vakcine stigle, a neki novi Fikro prodao Izraelu.
Suverena drzava? Koga ce pritisnuti? Pfizer? Hajd ne budi smijesan u sitne sate...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3354 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ne interesuju me izljevi podanickog mentaliteta 
- Freamon Lester
#3355 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Moras razgraniciti dvije stvari. Prva je neka nezeljena posljedica od hajmo reci "formule" vakcine, a druga je nezeljena posljedica koja je nastala pogresnim tako reci rukovanjem, transportom i sl.akcija007 wrote: ↑26/02/2021 00:15 Ovo mi bas nije najjasnije. Drzave kupuju vakcine drzave vakcinisu. Gledali smo na TVu dodju postom DHL idu dalje u distribuciju i sl. E sada jeli u svim drzavama da je odgocornost za nus pojave na drzavi koja nije ni proizvela tu vakcinu a da su se proizvodjaci vakcina tu ogradili ?
Za prvu ne mozes tuziti nikoga. Upravo to je ono sto Pfizer trazi. Jer kaze gledajte ljudi niste odobrili vakcinu. U najmanju ruku preuzmite dokument od WHO i potpisite ako vec niste sami tabirili svaku fazu istrazivanja. U svakom slucaju neodgovorno sa nase strane. To odobrenje znaci da je vakcina spremna za upotrebu. Ono sto mozes vidjeti da su npr. velike drzave "pozurile" matore od 90 godina prvo cijepiti je upravo mjera opreza. Hajd da njima prvo zabijemo jer je najmanja steta ako odu preko glave. Tako dodatno posmatras nezeljene posljedice. Jer vakcina je razvijena za 8 mjeseci, prethodno najbrza prije toga za 4 godine. Opreza prema tome nikad dosta.
Drugo je distribucija. Pfizer trazi tacnu lokaciju gdje ce ti dostaviti i gdje se njihov hladni lanac prekida, a dalje prepustaju tebi. Oni hoce svojim ocima se uvjeriti da je temperatura odgovarajuca i oni dalje ne odgovaraju. Medjutim ako pogledas odobrenje Velike Britanije za Pfizer onda vidis da su tu stvari sto se tice distribucije do kraja dogovorene. Kad i na koji nacin se postupa sa transportom vakcina, kad se jednom izvadi sa -70 sta se dalje radi i tako u detalj.
Sto se tice tuzbe. Tuziti mozes samo u drugoj varijanti ako je neko u lancu distribucije i davanja vakcine pogrijesio. Medjutim to nema veze sa Pfizerom. I dok dokazes to na sudu proci ce 50 godina.
-
high_volume
#3356 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Te "vakcine odmah", dok nam stignu i budu u upotrebi taman će i pandemija prestati, ili će biti ublažena toliko da će vakcine biti nepotrebne za zdravlje, osim za "vakcina pasoše" i punjenje računa proizvođača_BataZiv_0809 wrote: ↑25/02/2021 23:27 Šefik Džaferović u životu nije bolju izjavu dao i nikad nije izgledao ovako kao politicar sa jasnim stavom.
Gadi mi se sve ono sto on predstavlja, bezmudo poltronstvo koje je nagradjeno vjecito visokim funkcijama kojima je nedorastao, ali svaka cast na ovome....vakcine odmah...nema sta pricat price vise....pritisnite ih, ko im jebe mater, vi ste kolektivni šef suverene države koje bi barem na papiru trebale biti jače od velikih korporacija...
- Matzan
#3357 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Treba uključiti stručnjake sa univerziteta u Travniku i Kiseljaku pa napraviti vlastitu vakcinu.
-
high_volume
#3358 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Da je bilo više "pameti", nekoliko farmaceutskih organizacija bivše države mogli su udruženo pokrenuti projekat s ciljem pronalaska adekvatne vakcine.
Pliva, Bosnalijek, Galenika, Hemofarm, Alkaloid.... i mnoge manje. Ima tu kapaciteta
- Van Halen
#3359 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nijedna od tih firmi nije domaca vise
- Haris.ba
#3360 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Hrvati su malo medijski zbog Torlaka u Srbiji pokrenuli da vide sta mogu, pa skontali da je bolje da ne otvaraju tu temu, narocito nakon sage oko njihovog imunoloskog zavoda.
https://m.dw.com/hr/gdje-je-nestala-baz ... a-56564326
I hajmo sada zamisliti da li su ljudi u BiH koji nisu sposobni kupiti vakcinu sposobni organizovati naucno - istrazivacki rad?
Akademiju nauka maltretiraju, a da o vakcini razmisljaju...
- Van Halen
#3361 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Kad ih vidiš na televiziji glume neke face a ustvari nemau nikakvu vezu,nikakvo poznanstvo koje bi omogucilo da bar mangupski na crno nabave par hiljada vakcina. Gdje je to veliko prijateljstvo s Turskom,sto oni ne doniraju nego vazda suplja a kad treba nigdje ih. Traze prijatelje među pogresnim l godinama a ne gledaju interes države, diletanti,amateri,treca liga politicara
-
Labirint
#3362 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ne ucijenjuje njih niko druže moj, kao da je fajzer spao na to da se bakće ucjenama sa kojekakvim kockoglavim džefer-dedama ili švercerima cigara iz laktaša. Ljudi jednostavno imaju svoje procedure i normative za isporuku (pa taman bila i jedna vakcina) i neće radi njihove nesposobnosti to da mijenjaju, kao što ne bi niko normalan. Koliko su sposobni i kakve "prijatelje" imaju po svijetu najbolje pokazuje činjenica da ne mogu naći "prijateljsku" zemlju da to za nas kupi preko svojih nabavki a onda nama direktno proda,kako sam shvatio to je recimo jedna od mogućnosti na koju konkretno kantonalna vlada igra. Nevezano za političku oprijedeljenost ili simpatije ali čuo sam iz više izvora da jedini koji iskreno nešto pokušava je ovaj Forto, preko kojekakvih šema poznanstava , ali možeš ti to mačku objesit kad si najnizi nivo vlasti ...last mohicans wrote: ↑25/02/2021 23:03 Opća pomama ja za vakcinama i veći igrači, svjetske sile, se bore. Mada, ovi govnari iz Pfizera su baš šupci teški ako i tih 23000 ucijenjuju i postavljaju nove zahtjeve za tako mizerne doze.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#3363 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ok, pfizer ima svoje zahtjeve i kazu da nisu ispunjeni.
Kolika god su govna nasi politicari, hoces reci da lazu kada javno kazu da su sve ispunili i da pfizer ne treba da brine sta ce biti s vakcinama kada udju u BIH?
Javno prozivaju i lazu? Pa nije pfizer Kafana kod Miše, pa da sebi dozvoli loš PR, pa tuzili bi ih da nije sitina.
Kolika god su govna nasi politicari, hoces reci da lazu kada javno kazu da su sve ispunili i da pfizer ne treba da brine sta ce biti s vakcinama kada udju u BIH?
Javno prozivaju i lazu? Pa nije pfizer Kafana kod Miše, pa da sebi dozvoli loš PR, pa tuzili bi ih da nije sitina.
- Haris.ba
#3364 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Tuzili bi ih ko dodik covax?un1ted wrote: ↑26/02/2021 09:25 Ok, pfizer ima svoje zahtjeve i kazu da nisu ispunjeni.
Sta mislis da je onako na prvu vjerovatnije. Pfizer da zakera oko 20 milja vakcina ili da politicari lazu?
Nema ni pfizer eksta reputaciju, ali vrijedi li se maltretirati oko relativno malih para oko vakcina kada bolje od upravo tih politicara zarade na malim plavim pilulama.
Vidis da u javnost nisu pustili detaljne primjedbe pfizera? Sta mislis zasto je to tako?
-
last mohicans
#3365 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ja kažem ako ucijenjuju, a više naših zvaničnika je potvrdilo da su promijenili uslove. Sve je određeno jos prije mjesec,dva, od prijema,hladnog lanaca i svega ostalog. Sad jedna farmaceutska kompanija, kojoj eto, po defaultu, treba vjerovati, ulazi toliko u detalje koji se tiču jedne zemlje. Jos sama neka traze spisak kandidata za vakcinisanje, pa mozda dostave i do nove godine. Simptomatično je i da su odgodili današnji sastanak. I to nešto govori.Labirint wrote: ↑26/02/2021 09:06Ne ucijenjuje njih niko druže moj, kao da je fajzer spao na to da se bakće ucjenama sa kojekakvim kockoglavim džefer-dedama ili švercerima cigara iz laktaša. Ljudi jednostavno imaju svoje procedure i normative za isporuku (pa taman bila i jedna vakcina) i neće radi njihove nesposobnosti to da mijenjaju, kao što ne bi niko normalan. Koliko su sposobni i kakve "prijatelje" imaju po svijetu najbolje pokazuje činjenica da ne mogu naći "prijateljsku" zemlju da to za nas kupi preko svojih nabavki a onda nama direktno proda,kako sam shvatio to je recimo jedna od mogućnosti na koju konkretno kantonalna vlada igra. Nevezano za političku oprijedeljenost ili simpatije ali čuo sam iz više izvora da jedini koji iskreno nešto pokušava je ovaj Forto, preko kojekakvih šema poznanstava , ali možeš ti to mačku objesit kad si najnizi nivo vlasti ...last mohicans wrote: ↑25/02/2021 23:03 Opća pomama ja za vakcinama i veći igrači, svjetske sile, se bore. Mada, ovi govnari iz Pfizera su baš šupci teški ako i tih 23000 ucijenjuju i postavljaju nove zahtjeve za tako mizerne doze.![]()
- Van Halen
#3366 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pakistan,Iran,Indonezija, Malezija,UAE,Katar,Turska. To b ko biva trebale biti zemlje koje bi mogle preprodati nama u FBiH milion vakcina. Nekima smo se od rata naovamo toliko zgadili da nam ne bi ni mišomora dali,neke boli briga za nas,dok s ostalima nemamo nikakav odnos. Fuj,nekad je ova zemlja imala jake politicare,a sad. Sad kad treba uzet bijeli hljeb i nov Audi tu su sposobni,za groba im trebalo
-
Trappist
#3367 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
"Merkel: Cjepivo AstraZenece je sigurno, ali ja se njime ne bih cijepila"
Ja istu stvar ovdje kazem, 100 nekakvih likova se nakaci na mene. I ne znam sto ona nije teoreticar zavjere, sto njoj FB ne brise naloge itd. ?
Ja istu stvar ovdje kazem, 100 nekakvih likova se nakaci na mene. I ne znam sto ona nije teoreticar zavjere, sto njoj FB ne brise naloge itd. ?
-
Labirint
#3368 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Naravno da lažu. I spominju taj jedan segment tzv hladni lanac koji je u cjelini najmanje bitan u kompletnoj priči. A o tome hoće li ih fajzer tužiti ili neće pojma nemam, što neko reče koliko se uopšte isplati fajzeru zahebavati sa pilićarima. Krajnje je jednostavno, imamo uslove koji se trebaju ispuniti, imate ih i vi i jasno vam je o čemu se radi, ne možete ispuniti - nikakav problem nema ni vakcina, a vi lažite petljajte muljajte sebe i svoje ovce do bogojavljenja...
- Point.
#3369 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Haj ti sada nama fino objasni, koristeci prostu logiku, na koji nacin su se sve vlade svijeta ujedinile da nas strase bezopasnim virusom?spinel_ wrote: ↑25/02/2021 22:00Ne znam samo sta je smijesno? Situacija u kojoj se svi nalazimo a ti mislis da je izlazna i da ti vlade i ovi iznad vlada zele dobro? Ne, situacija je bezizlazna i trajat ce jos dugo, dugo. U svakom momentu mogu izmisliti novi soj, sto vec svakako i rade a niko nije jos objasnio po cemu taj navodni superzarazni soj kako ih nazivaju zasluzuju taj prefiks? Cemu je to opasnije od 'obicne' korone? Dalje, vidis da vise niko ne prica ni o kakvim zavjerama jer sve ono o cemu se pisalo mjesecima sada dolazi na 'naplatu' i sve je istina i nije nikakva zavjera. Vlade pod palicom slusaju svoje i rade s narodom sta hoce. Na mainstream medijima se i dalje pumpa o opasnosti virusa iako tu imamo i vakcine ali jok, siri se novi supersnazni i jaki juznoafricki samoubilacki soj. A covjek na temi prikaza graf iz JAR-a koji je u opadanju. I ti kao takav to procitas i povjerujes. Vjerujes bezuslovno CNN-u i slicnim jer oni stoje na braniku pravde. Aha, kako da ne. Ali valjda ces vremenom nauciti da su te lagali a ti si bezuslovno vjerovao. Sta ti preostaje? Pa nista. Samo ces svake godine primati 2x po 2 doze vakcine i tvoj imunitet ce trajati tacno do sljedece doze. Ukoliko ti ga ista ne sjebe. Dalje, moras paziti da obavezno Pfeizerom se vakcinises ukoliko zelis i ti da budes dio svijeta i da imas svoj ID. U protivnom, nista ti to ne vazi. Sta da dodam jos, pa nista osim da ti kazem a te ceka jos jedno par valova i nekih zakljucavanja na jesen jer vakcine nece djelovati na sve sojeve. Morat ce se to malo bolje srediti. Ima se svakako vremena da se testira na cobanima, ovcama i robovima 21 stoljeca. I za kraj, virus je tu i nikad nece nestati. A ti i slicni tebi cete i dalje slusati sta vam vlade kazu. Vjerujte im bezuslovno![]()
1. Koji im je cilj i motiv?
2. Koji je motiv i kakva je korist zemalja da se zatvaraju, da se protok ljudi izmedju granica zatvori i da ekonomski sve zemlje pogodjene ovim virusom opadaju?
3. Zasto bi recimo vlade drzava koje zive od turizma, npr Grcka, Turska. Hrvatska, Spanija, Italija, pa Francuska, Britanija, USA, Tajland itd itd zatvarale granice i gubile ogroman broj turista i kesha , zbog cega?
4. Stvarno mislis da su jebene farmaceutske kuce jace od vlada drzava i nekih drugih polja, poput avioindustrije koja i ne postoji sad i drugih?
5. Dakle, motiv i cilj.
Izvoli, ispricaj.
-
Labirint
#3370 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
last mohicans wrote: ↑26/02/2021 10:08Ja kažem ako ucijenjuju, a više naših zvaničnika je potvrdilo da su promijenili uslove. Sve je određeno jos prije mjesec,dva, od prijema,hladnog lanaca i svega ostalog. Sad jedna farmaceutska kompanija, kojoj eto, po defaultu, treba vjerovati, ulazi toliko u detalje koji se tiču jedne zemlje. Jos sama neka traze spisak kandidata za vakcinisanje, pa mozda dostave i do nove godine. Simptomatično je i da su odgodili današnji sastanak. I to nešto govori.Labirint wrote: ↑26/02/2021 09:06Ne ucijenjuje njih niko druže moj, kao da je fajzer spao na to da se bakće ucjenama sa kojekakvim kockoglavim džefer-dedama ili švercerima cigara iz laktaša. Ljudi jednostavno imaju svoje procedure i normative za isporuku (pa taman bila i jedna vakcina) i neće radi njihove nesposobnosti to da mijenjaju, kao što ne bi niko normalan. Koliko su sposobni i kakve "prijatelje" imaju po svijetu najbolje pokazuje činjenica da ne mogu naći "prijateljsku" zemlju da to za nas kupi preko svojih nabavki a onda nama direktno proda,kako sam shvatio to je recimo jedna od mogućnosti na koju konkretno kantonalna vlada igra. Nevezano za političku oprijedeljenost ili simpatije ali čuo sam iz više izvora da jedini koji iskreno nešto pokušava je ovaj Forto, preko kojekakvih šema poznanstava , ali možeš ti to mačku objesit kad si najnizi nivo vlasti ...last mohicans wrote: ↑25/02/2021 23:03 Opća pomama ja za vakcinama i veći igrači, svjetske sile, se bore. Mada, ovi govnari iz Pfizera su baš šupci teški ako i tih 23000 ucijenjuju i postavljaju nove zahtjeve za tako mizerne doze.![]()
Znas kad je Fajzer njima pojasnio sve sta se ocekuje ? U 10.mjesecu prosle godine. I znas kada su oni poslali odgovor fajzeru ili primjedbu? Nikada...
Toliko o njijovoj "ozbiljnosti"... I ne vjerujem po difoltu nego znam iz "prve ruke" a vrijeme ce pokazati sta i kako... I nije ti ovdje samo Fajzer problem, njega su se uhvatili trenutno, ista prica ti se odnosi na bilo kojeg proizvodjaca koji je odobren od strane evropske regulatorne agencije, u sklopu kovaksa najvise doza treba doci od strane astra zeneke ? Sto nju ne spominju? Pa zato sto i oni imaju iste uslove kao i amerikanci...
-
Horke
#3371 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Lako je provjeriti govore li istinu. Ode se na stranicu Agencije i provjeri da li na spisku registrovanih lijekova ima i Pfizerove vakcine. Ja nisam nasla, a filtrirala sam Pfizerove proizvode.
-
hzsa22
#3372 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nasi su u oktobru 2020 imali priliku da dobiju direktnom nabavkom pfizerove vakcine s obzirom da ima nekih nasih ljudi koji rade tamo na rukovodecim pozicijama. Nasi su odbili racunajuci da su uplatili Covaxu i da ce to biti isporuceno.
Sad da narucimo necemo ih dobiti prije kraja 2022.
- Freamon Lester
#3373 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Covax mehanizam omogucava maksimalno 20% populacije da se vakcinise. Razlika se morala nabaviti svakako. To sto gospoda nista nije radila to je druga stvar.hzsa22 wrote: ↑26/02/2021 11:20 Nasi su u oktobru 2020 imali priliku da dobiju direktnom nabavkom pfizerove vakcine s obzirom da ima nekih nasih ljudi koji rade tamo na rukovodecim pozicijama. Nasi su odbili racunajuci da su uplatili Covaxu i da ce to biti isporuceno.
-
Johnny_x
#3374 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Treba reci da je Vlada FBiH kasnila i sa uplatom za Covax.hzsa22 wrote: ↑26/02/2021 11:20 Nasi su u oktobru 2020 imali priliku da dobiju direktnom nabavkom pfizerove vakcine s obzirom da ima nekih nasih ljudi koji rade tamo na rukovodecim pozicijama. Nasi su odbili racunajuci da su uplatili Covaxu i da ce to biti isporuceno.
Bisera Turkovic je juce priznala da ne znaju vodit drzavu. Vakcini nemamo zbog mogucih malverzacija je njena izjava, znaci nisu sposobni kupiti nesto bez malverzacija, kako li ostale tendere provode da mi je samo znati.
- apsidejzi
#3375 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Njegova izjava je zaista jaka i govori dosta o nama samima. Mi smo toliko nezreli emotivno da je to samo za sjet i plakat. Zbog toga placamo veoma visoku cijenu. Jedan dio njegove izjave je posebno zanimljiv. Naime, kad je govorio o posrednicima kazao je kako NIKO NE ZELI da to radi. Niko nece da unisti svoj normalni biznis zbog moguceg gnjeva naroda. Ko veli, ko vas jebe, necu vas ja vadit iz govana pa da mi sutra zahvalite tako sto cete mi psovati sve po spisku._BataZiv_0809 wrote: ↑25/02/2021 23:27 Šefik Džaferović u životu nije bolju izjavu dao i nikad nije izgledao ovako kao politicar sa jasnim stavom.
Mi smo inace veoma glasni u prozivanju i trazenju dezurnog krivca a to je posljedica emotivne nezrelosti. Emotivna nezrelost je kad nemas artikulisane emocije koje mozes kontrolisati i koje razumijes odakle dolaze i zasto su tu. Nesto nam smeta i odmah se dize frka umjesto da se lijepo analizira zasto se to pojavilo i kako se moze najbezbolnije ukloniti. Sjecam se kada su u Svedskoj uvidili da korona strategija nije dala ocekivane rezultate i kad su neki poceli upirati prstom u druge... takvi su odmah bili izignorisani od vecine. TO je zato sto su ljudi svjesni da napravis izbor u zivotu na bazi onoga sto ti se u tom trenutku cini najbolje i ako ne ide kako si zamislio analiziras gdje si pogrijesio u pretpostavkama. Kasnije to ispravis i idemo dalje.
Ali ne i u nas. U nas odmah optuzis nekog da je lopov, profiter, mesetar, matarna. Sto bi se neko normalan izlagao toj nezreloj rulji koja je na svakog bijesna osim na sebe. Saljemo toliko oprecnih signala kao kakva zena koja igra igrice sa muskarcima. Niko se vise ne smije usuduti povuci odlucan potez jer ce biti stavljen na lomacu. I onda za rezultat imamo: Pa ok, ako tako hocete, eto vam. Ko vas jebe.
Bukvalno.