Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
kio01

#3301 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kio01 »

Haris.ba wrote: 24/02/2021 23:23
kio01 wrote: 24/02/2021 20:38 Ponovo kazem, ako moze kanton, zasto ne bi federacija? Ako je federacija nesposobna, trebali su odmah reci mi smo smotani i prepustiti stvar kantonima. Ne zanimaju me druge propale drzave.
Pa probao je ZHK kanton. Ne moraju kantoni nista cekati. Svaki kanton ima ustav, vladu, premijera, svoj budzet, cak ima i zdravstvenu nadleznost, ima svoj zavod osiguranja...

Izmedju ostalog ZHK je trazio da se FBiH obaveze da nema odgovornosti za nuspojave, i to kao drzava.

Svi ugovori su tajni u pogledu odgovornosti za nuspojave. Nije to bez razloga.
Kanton ce mnogo teze uspjeti u nabavci vakcina nego federacija. Zato, koliko ja znam, svaka drzava koja nabavlja vakcine to radi preko najviseg moguceg nivoa vlasti, a ne lokalnih.
high_volume

#3302 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by high_volume »

Nas u BiH ima 3,7 mil. Bez djece, oko 3,5 mil doza Kinezima je to proizvodnja od nekoliko dana, i sve upakovano u 5-6 kartonskih kutija, može stići u BiH do kraja februara. Ako Krizni štabovi oba entiteta uvedu obavezu vakcinacije, pod prijetnom drastičnih kazni, kompletna vakcinacija BiH stanovništva može biti okončana u prvoj sedmici aprila, što je ogroman uspjeh.

Uvjeren sam da bi nam Kinezi vakcine dali pod najpovoljnijim trgovačkim uslovima, s tim da bismo i mi Kinezima morali dati neki koncesioni posao u Bih ili neke javne radove. Bio bi to korektan odnos, kojim bismo konačno odbacili ucjene Pfizera i ostalih...
Haris.ba

#3303 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Haris.ba »

high_volume wrote: 25/02/2021 00:34 Nas u BiH ima 3,7 mil. Bez djece, oko 3,5 mil doza Kinezima je to proizvodnja od nekoliko dana, i sve upakovano u 5-6 kartonskih kutija, može stići u BiH do kraja februara. Ako Krizni štabovi oba entiteta uvedu obavezu vakcinacije, pod prijetnom drastičnih kazni, kompletna vakcinacija BiH stanovništva može biti okončana u prvoj sedmici aprila, što je ogroman uspjeh.

Uvjeren sam da bi nam Kinezi vakcine dali pod najpovoljnijim trgovačkim uslovima, s tim da bismo i mi Kinezima morali dati neki koncesioni posao u Bih ili neke javne radove. Bio bi to korektan odnos, kojim bismo konačno odbacili ucjene Pfizera i ostalih...
I Kinezi traze da se odreknes odgovornosti za nuspojave. :D

Pfizer uopce ne ucjenjuje. Rekao kupite frizidere ako nemate, odreknite se odgovornosti za nuspojave.

Na kraju krajeva, sjede ljudi iz pfizera u Sarajevu. Moze se prosetati do njih ako ima neki problem da se rijesi.

P.S.
Filipini nude Britaniji da njihove medicinske sestre rade za dzaba u Britaniji za vakcinu.
Labirint

#3304 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Labirint »

Haris.ba wrote: 25/02/2021 08:06
high_volume wrote: 25/02/2021 00:34 Nas u BiH ima 3,7 mil. Bez djece, oko 3,5 mil doza Kinezima je to proizvodnja od nekoliko dana, i sve upakovano u 5-6 kartonskih kutija, može stići u BiH do kraja februara. Ako Krizni štabovi oba entiteta uvedu obavezu vakcinacije, pod prijetnom drastičnih kazni, kompletna vakcinacija BiH stanovništva može biti okončana u prvoj sedmici aprila, što je ogroman uspjeh.

I Kinezi traze da se odreknes odgovornosti za nuspojave. :D

Pfizer uopce ne ucjenjuje. Rekao kupite frizidere ako nemate, odreknite se odgovornosti za nuspojave.

Na kraju krajeva, sjede ljudi iz pfizera u Sarajevu. Moze se prosetati do njih ako ima neki problem da se rijesi.

P.S.
Filipini nude Britaniji da njihove medicinske sestre rade za dzaba u Britaniji za vakcinu.
Upravo tako... Ova bagra se krije em iza odgovornosti, em cekajuci i svaljujuci na druge da ovo sve propadne pa da onda mogu pojedinacno preko veledrogerija uvoziti kineze i ruse i tako se ugradjivati u svakoj pojedinacnoj vakcini... Eto nas "kovaks" mrzi, nas fajzer ucjenjuje ( eki izjave, MI BITNI sa 20k vakcina :D ) samo oni nisu krivi, cim je to slozno (tegeltije i krmaca turkovic) jasno je da je tu prevara neka u pitanju....
Trappist

#3305 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Trappist »

:lol: :lol: :lol:

I sta je bilo kad si se probudio iz sna ?
hadzinicasa

#3306 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by hadzinicasa »

nadjemo se mi utopisti <3
Naslovnica

#3307 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Koliko sam uspio upratiti, Johnson & Johnson uskoro dobija odobrenje u USA.
Dobra vijest, single 💉.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3308 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by konektovan »

Ma Kinezi to nastancaju u jednoj smjeni, kakvih nekoliko dana... :mrgreen:
Matzan

#3309 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Matzan »

Šta bi sa onom @Mogy87 ? :?
Medobrundo25

#3310 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Medobrundo25 »

Matzan wrote: 25/02/2021 14:02 Šta bi sa onom @Mogy87 ? :?
Mozda je primila vakcinu :izet: :lol: :lol: :lol:
akcija007

#3311 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by akcija007 »

Evo nova info od Pfizera za Klix

Da bi cjepiva protiv COVID-19 bila isporučena, zemlje moraju imati dokumentaciju o nacionalnom regulatornom odobrenju cjepiva koje je izdala nadležna nacionalna regulatorna agencija (ili dokaz o priznavanju ili oslanjanju na drugu vrstu regulatornog odobrenja, poput WHO EUL), uvoznu dozvolu i potpisane sporazume o odšteti i odgovornosti.

Drugim riječima nadležna institucija u BiH, Agencija za lijekove nije odobrila Pfizer, niti ima dokument kojim se oslanjaju na odobrenje Pfizerove vakcine u WHO-u i slično.

Eto a kod nas nije ni registrovana i sad ce Agencija za lijekove reci da je oni ne mogu registrovati jer zahtjev treba da podnese veleprometnik lijekova... i tako u krug . I trala baba la nista od vakcine.

A evo za Srpsku u nedjelju u Beograd dolazi 20 000 vakcina . Sputnika V
kio01

#3312 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kio01 »

akcija007 wrote: 25/02/2021 14:24 Evo nova info od Pfizera za Klix

Da bi cjepiva protiv COVID-19 bila isporučena, zemlje moraju imati dokumentaciju o nacionalnom regulatornom odobrenju cjepiva koje je izdala nadležna nacionalna regulatorna agencija (ili dokaz o priznavanju ili oslanjanju na drugu vrstu regulatornog odobrenja, poput WHO EUL), uvoznu dozvolu i potpisane sporazume o odšteti i odgovornosti.

Drugim riječima nadležna institucija u BiH, Agencija za lijekove nije odobrila Pfizer, niti ima dokument kojim se oslanjaju na odobrenje Pfizerove vakcine u WHO-u i slično.

Eto a kod nas nije ni registrovana i sad ce Agencija za lijekove reci da je oni ne mogu registrovati jer zahtjev treba da podnese veleprometnik lijekova... i tako u krug . I trala baba la nista od vakcine.

A evo za Srpsku u nedjelju u Beograd dolazi 20 000 vakcina . Sputnika V
Uglavnom potvrda da se ovi nasi ublehasi izvlace, umijesto da rade svoj posao za koji ih narod visoko placa.
laik1981

#3313 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by laik1981 »

Kako je kenulo prije ce Bosnalijek proizvesti vakcinu nego sto cemo je uvesti..
Evenine

#3314 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Evenine »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/iz-pfiz ... /210225079

Ode loptica opet HDZ ministrici.
Na kraju, Agencija za lijekove je dala saglasnost Srebrnoj malini za hitan uvoz medicinske opreme. Dozvole je potpisao direktor Aleksandar Zolak koji je, također, bio obuhvaćen istragom. Međutim, njegovog imena nema u nacrtu optužnice Tužilaštva BiH.
Direktor agencije za lijekove koja je zaduzena za ove dokumente sto Pfizer trazi je bio osumnjiceni u Respiratorima ali nije obihvacen optuznicom. Znaci moze da radi svoj posao.

Srbin specijalizaciju zavrsio u Zagrebu pa ne mogu da odgonetnem je li Draganov ili Miletov Srbin.
Životopis
Diplomirao 2002. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. Od 2002. do 2009. godine radio kao doktor opšte prakse, potom kao specijalista ginekologije i akušerstva. Subspecijalizaciju iz oblasti steriliteta i vještačke oplodnje završio 2013. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije. Poslijediplomske studije iz oblasti upravljanja zdravstvenim sistemima završio 2014. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu. Autor i koautor radova koji su objavljeni u više stručnih zbornika i časopisa.
2016. godine izabran za direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine
Evenine

#3315 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Evenine »

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas da će BiH tužiti COVAX ako ovaj međunarodni mehanizam probije rok za isporuku vakcina našoj zemlji.

On je rekao da je BiH je poduzela sve da dođe do nabavke vakcine putem COVAX-a, da je naručeno i plaćeno više od 1,2 miliona doza.

Dodik je ovo kazao nakon današnjeg sastanka državnog vrha sa predstavnicima entiteta u zgradi Predsjedništva BiH.

Vakcine su trebale biti isporučene u prvom kvartalu ove godine.

"BiH zahtijeva da COVAX počne isporučivati što prije. Ako se probije rok BiH će tužiti program", rekao je Dodik.

Naglasio je da oni treba da isporuče vakcine a da je ostalo na bh. vlastima.

Rekao da je današnji sastanak bio veoma uspješan I da je dogovoreno da se pokušaju na sve načine nabaviti vakcine.

Pregovarat će se sa svim proizvođačima, a danas je postignuta saglasnost da se vakcine nabave što prije.

Najavio je da će u RS tokom vikenda doći 20.000 ruskih vakcina.

Danas je odlučeno da Federacija prihvati 5.000 vakcina koje je ovom entitetu ponudio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Saga se nastavlja. 70% sam siguran da nas Pfizer zavlaci a 30% da je ministarstvo zabrljalo papirologiju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3316 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by _BataZiv_0809 »

Ne hvaleci mu vjere, ali hvala kurcu pa je neko napokon odlucio ne biti servilan prema medjunarodnim haharima:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-b ... /210225089

Doci ce nam 5000 milostilnje od Vucica...
Evenine

#3317 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Evenine »

_BataZiv_0809 wrote: 25/02/2021 14:54 Ne hvaleci mu vjere, ali hvala kurcu pa je neko napokon odlucio ne biti servilan prema medjunarodnim haharima:

Neka se istjera ovo do kraja da znamo sta je bilo sa vakcinama. Ne trebamo se bas za sve glodjati u BiH medjusobno.
Evenine

#3318 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Evenine »

Citao sam da je UK puno brze zavrsila vakcine nego EU jer su pristali da proizvodjac ne snosi nikakvu odgovornost za vakcine. EU nije htjela to da potpise i onda se oteglo. Drugi su im zdipili vakcine pred nosom.

Srbija je djuture sve kupovala bez gledanja. Nakon Respiratora niko se kod nas nije usudio da tako djuture mimo preporuka EU uzima vakcine. Zamisli da ti spucaju fush vakcinu i onda te prikljuce na fush respirator :lol:
Sanjarko

#3319 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Sanjarko »

Medobrundo25 wrote: 25/02/2021 14:13
Matzan wrote: 25/02/2021 14:02 Šta bi sa onom @Mogy87 ? :?
Mozda je primila vakcinu :izet: :lol: :lol: :lol:
:lol: :evil:
Van Halen

#3320 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Van Halen »

I dalje vrijeme prolazi a oni se cude sto nas je covax zajebo. Umjesto da kupe ruske i kineske. Mada boli njih briga oni su se vakcinisali dosad. Ubice!
Haris.ba

#3321 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 25/02/2021 14:54 Ne hvaleci mu vjere, ali hvala kurcu pa je neko napokon odlucio ne biti servilan prema medjunarodnim haharima:

Haj malo logicno. Lik koji kaze nece meni suditi sudije muslimani kaze da ce tuziti covax?

Valjda je jasno koliko Dodik razumije pricu kada ne zna da nacin raspodjele vakcine se ne moze tuziti. To je marketinski naziv za mehanizam, nacin dobivanja vakcina.
Kao da kazes tuzicu paket mobilne telefonije ako si nezadovoljan uslugom.

Poznavajuci Dodika, sta mislis koje su vjerovatnoce da politici, ili da prica kako jest?

Covax je naziv za mehanizam za dobijanje vakcina. Nije to institucija u punom smislu. Mrsko mi sada provjeravati, ali misli da je ugovor potpisan sa organizacijom Gavi cije je sjediste u Svicarskoj. Vecina tih ugovora ima klauzulu arbitraze u Londonu ili Svici, te sudovanja ili u Londonu ili Svici. Ako su strane bile i unicef ili SZO (imaju UN imunitet). Mozes borbene svirati.

Hajmo samo o vremenu. Dok bi doslo do suda, proslo bi pola godine.
Last edited by Haris.ba on 25/02/2021 16:30, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3322 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 25/02/2021 16:25

Haj malo logicno. Lik koji kaze nece meni suditi sudije muslimani kaze da ce tuziti covax?

Poznavajuci Dodika, sta mislis koje su vjerovatnoce da politici, ili da prica kako jest?

Covax je naziv za mehanizam za dobijanje vakcina. Nije to institucija u punom smislu. Mrsko mi sada provjeravati, ali misli da je ugovor potpisan sa organizacijom Gavi cije je sjediste u Svicarskoj. Vecina tih ugovora ima klauzulu arbitraze u Londonu ili Svici, te sudovanja ili u Londonu ili Svici. Ako su strane bile i unicef ili SZO (imaju UN imunitet). Mozes borbene svirati.

Hajmo samo o vremenu. Dok bi doslo do suda, proslo bi pola godine.
Pratit cemo.
laik1981

#3323 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by laik1981 »

I kazu nije sve politika. Pu mamu im klosarsku..

Pasoš imunizacije samo za one koji su primili vakcine odobrene od EU, šta će biti sa ostalima
http://www.klix.ba/clanak/210225109
Haris.ba

#3324 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 25/02/2021 16:27 Pratit cemo.
Sta ces pratiti, lik je patoloski lazov.

Koliko puta jos treba slagati da mozes odmah prekriziti sta kaze?
kio01

#3325 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kio01 »

laik1981 wrote: 25/02/2021 16:30 I kazu nije sve politika. Pu mamu im klosarsku..

Pasoš imunizacije samo za one koji su primili vakcine odobrene od EU, šta će biti sa ostalima
http://www.klix.ba/clanak/210225109
Pise da bi se "procedure za izdavanje potvrde o vakcinaciji trebale ubrzati'', tako da dok i ako ova inicijativa prodje moguce je da ce sve provjerene vakcine biti odobrene od strane EMA. Ako ovo prodje a i dalje ostanu odobrene samo tri vakcine, onda jest glupost i nepravedno.
Locked