Vodi ga sebi kući, ako misliš da ima razlike između njega i Bakira.apsidejzi wrote: ↑16/02/2021 10:51Covjek doktor a vi ga nazivate budalom samo zato jer cinjenice ne odgovaraju vasoj glupoj ideji koju ste sebi umislili. Zato drustvo i jest u kurcu zbog ovakvih mozgova... Od 5 ljudi koje znam a koji su otvoreno dijelili ovakve vase stavove, 4 ih se zarazilo a jedan je trenutno u bolnici i bore mu se za zivot. Sve 4 su se usutila i vise nisu toliko glasni o koroni i mole druge da je se paze itd. Naucili su na svojoj kozi ono sto nisu htjeli da razumiju kad su im doktori govorili. Jbg,nadam se da vi necete dozivjeti taj scenarij a ako ga dozivite shvaticete koliko je ovaj virus zajeban...Lao Ce wrote: ↑15/02/2021 14:36I takve budaletine odlučuju o tvom životu. Sve budala do budale na vlasti i oko nje. Ako nije glupson, onda je poslušnik, ili prima mito ili nešto deseto, Uglavnom, stručnih i čestitih ni na mapi i koji ne mogu doći na red od karijerista i ludaka.Casual's wrote: ↑15/02/2021 14:20
Dr. Ednan Drljević: U cijeloj BiH moguć scenarij kao u Novom Pazaru
KS/ Dr Drljević, član Kriznog štaba: Ovo je zadnje upozorenje, zatvorit ćemo skijališta
Dr. Ednan Drljević: Mjere su ukinute pogrešno, to nije donijela struka! Zaboravite rukovanje, grljenje, ljubljenje
Ednan Drljević upozorava: Opustili smo se, najveći problem bit će u listopadu
Dr. Drljević: U zimskom periodu prijete nam tri opasnosti
On treba da ide u zatvor.
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Lao Ce
#38951 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
cassius
#38952 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Od 10 ljudi koje znam , 10 ih je prebolovalo koronu , bez bolnice i iceg.apsidejzi wrote: ↑16/02/2021 10:51
Covjek doktor a vi ga nazivate budalom samo zato jer cinjenice ne odgovaraju vasoj glupoj ideji koju ste sebi umislili. Zato drustvo i jest u kurcu zbog ovakvih mozgova... Od 5 ljudi koje znam a koji su otvoreno dijelili ovakve vase stavove, 4 ih se zarazilo a jedan je trenutno u bolnici i bore mu se za zivot. Sve 4 su se usutila i vise nisu toliko glasni o koroni i mole druge da je se paze itd. Naucili su na svojoj kozi ono sto nisu htjeli da razumiju kad su im doktori govorili. Jbg,nadam se da vi necete dozivjeti taj scenarij a ako ga dozivite shvaticete koliko je ovaj virus zajeban...
- Casual's
-
Naslovnica
#38954 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kao prvo, potrebno je uraditi prosjek od 2015-2019, i onda ga porediti sa prosjekom ove godine.apsidejzi wrote: ↑16/02/2021 10:45Pa 5.324 vise nego prosle godine je mnogo pogotovo ako uzmes u obzir da je to povecanje od 14,67%. Ovo povecanje je direktna posljedica korone, sto zbog samog umiranja od korone sto zbog preopterecenosti zdravstvenog sistema pa ne stizu pruziti normalnu pomoc drugim bolesnicima...Naslovnica wrote: ↑16/02/2021 10:39DRASTIČAN PORAST BROJA UMRLIH!Olaf1 wrote: ↑16/02/2021 10:28 Drastičan porast broja umrlih u BiH na kraju 2020. godine, žestoke posljedice korone
http://www.klix.ba/clanak/210216029
... Iako smo imali sve mjere na snazi. Sad zamislite situaciju da smo ignorisali virus kao što ovdje jedna ekipa zagovara.
ŽESTOKE POSLJEDICE!
I šlag na kraju:
Mediji su zlo.Ovi podaci govore koliko je koronavirus opasna bolest, odnosno koliko je porasla smrtnost tokom pandemije, naročito u drugom talasu.
Kao drugo, pumpa se priča koliko je korona opasna (i jeste opasna), ali se ne kaže koliko je tačno ljudi umrlo zbog korone (zna se kako se to određuje), a koliko je ljudi umrlo od drugih razloga (kao posljedice trulog sistema). Zvaničan broj umrlih od COVID-19 u BiH je trenutno 4916.
Naravno da je prisutan porast broja umrlih, niko to ne spori.
Nije tačno da je zdravstveni sistem bio prepoterećen i da se nije mogla pružati pomoć drugim bolesnicima, to je floskula.
Nije da nisu mogli pružati pomoć, nego nisu znali ili nisu htjeli.
Imali smo ukupno 100 kreveta za COVID pacijente u novembru 2020, pa su onda nešto dodatno otvarali u Vojnoj. U isto vrijeme su bolnice prdile poluprazne, nisu primali pacijente, ako imaš infarkt primiće te uz negativan PCR test (karikiram).
Korona jeste opasna, ali ovo što se radi sa mjerama i uništavanjem privrede, obrazovanja, zdravstva, turizma...je katastrofa mnogo veća od COVID-a.
- zagortenej
-
Ci-Nick
#38956 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.klix.ba/vijesti/bih/antitje ... /210216046
To je to,..
Milion ljudi u BiH je imalo koronu,. zato se usporeno širi, a preko ljeta će to biti dvocifreni brojevi ako ne i jednocifreni.
To je to,..
Milion ljudi u BiH je imalo koronu,. zato se usporeno širi, a preko ljeta će to biti dvocifreni brojevi ako ne i jednocifreni.
-
Naslovnica
#38957 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Meni se ova studija ne sviđa iz više razloga.Ci-Nick wrote: ↑16/02/2021 11:17 https://www.klix.ba/vijesti/bih/antitje ... /210216046
To je to,..
Kao prvo, bilo bi lijepo da je zvanično objave.
Kao drugo, u pitanju je mali broj uzoraka, ne piše gdje su uzorci uzeti, godine, spol.
Za pretpostaviti je da će veći broj stanovnika imati antitijela u gušće naseljenim sredinama. Bitna je razlika ako su uzimali uzorke u BL ili po nekim vukojebinama.
Bilo bi interesantno uraditi istu studiju na području grada Sarajeva i prigradskih opština, na većem uzorku.
Ali, iz nekog razloga, niko to i ne spominje.
-
jahh
#38958 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da bi se pricalo o broju umrlih moraju se navesti brojke zadnjih 10 godina kako bi se vidjelo godisnje povecanje.
U svakoj drzavi uvijek raste broj urmlih, radi povecanja broja stanovnika i povecavanja prosjecne starosne dobi. Cini mi se oko 4-5% je u vecini drzava Evrope. Statistikom je veoma lahko varati a govoriti istinu, samo sakrijes ono sto ti se ne svidja ili prikazes na nacin koji zelis.
U svakoj drzavi uvijek raste broj urmlih, radi povecanja broja stanovnika i povecavanja prosjecne starosne dobi. Cini mi se oko 4-5% je u vecini drzava Evrope. Statistikom je veoma lahko varati a govoriti istinu, samo sakrijes ono sto ti se ne svidja ili prikazes na nacin koji zelis.
-
Ci-Nick
#38959 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ako su ozbiljne sudije govorile o smrtnosti koja je niža od 0,3 % onda i preko broja umrlih 4.900 x 333 stignemo do 1,6 miliona što je 50% populacije BiHNaslovnica wrote: ↑16/02/2021 11:28Meni se ova studija ne sviđa iz više razloga.Ci-Nick wrote: ↑16/02/2021 11:17 https://www.klix.ba/vijesti/bih/antitje ... /210216046
To je to,..
Kao drugo, u pitanju je mali broj uzoraka, ne piše gdje su uzorci uzeti, godine, spol.
Za pretpostaviti je da će veći broj stanovnika imati antitijela u gušće naseljenim sredinama. Bitna je razlika ako su uzimali uzorke u BL ili po nekim vukojebinama.
Bilo bi interesantno uraditi istu studiju na području grada Sarajeva i prigradskih opština, na većem uzorku.
Dakle minimalno 35 do 40 % ljudi je imalo koronu i zato je prijenos usporen a ne zbog policijskog sata ili maski na bradi i vratu,..
-
Ali_G
#38960 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Svaka od tih studija u svijetu je na relativno malom broju uzoraka. Drugi nedostatak joj moze biti sto su mozda neki izgubili antitijela u trenutku testiranja. Al otprilike je cifra 30-40% koja je od pocetka pandemije bila u kontaktu sa virusomNaslovnica wrote: ↑16/02/2021 11:28Meni se ova studija ne sviđa iz više razloga.Ci-Nick wrote: ↑16/02/2021 11:17 https://www.klix.ba/vijesti/bih/antitje ... /210216046
To je to,..
- zubi
#38961 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Dva miliona.Ci-Nick wrote: ↑16/02/2021 11:17 https://www.klix.ba/vijesti/bih/antitje ... /210216046
To je to,..
-
Gavaz
#38962 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Smiješno.Casual's wrote: ↑16/02/2021 10:58Lažeš. Nema niti jednog slučaja gripe. https://www.zzjzfbih.ba/wp-content/uplo ... n-2021.pdf
[/quote]
-
Trappist
#38963 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://ba.n1info.com/vijesti/pitic-jed ... kcinisemo/
"“Ako se nastavi rast novih slučajeva – razmatrat će se uvođenje novih mjera”
Nisu uhljebi i spodobe odavno prijetili narodu
"“Ako se nastavi rast novih slučajeva – razmatrat će se uvođenje novih mjera”
Nisu uhljebi i spodobe odavno prijetili narodu
-
Naslovnica
#38964 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Koji si sad ti?!SenkoT wrote: ↑17/02/2021 12:10za one koje se prave puno pametniNaslovnica wrote: ↑16/02/2021 11:05Kao prvo, potrebno je uraditi prosjek od 2015-2019, i onda ga porediti sa prosjekom ove godine.apsidejzi wrote: ↑16/02/2021 10:45
Pa 5.324 vise nego prosle godine je mnogo pogotovo ako uzmes u obzir da je to povecanje od 14,67%. Ovo povecanje je direktna posljedica korone, sto zbog samog umiranja od korone sto zbog preopterecenosti zdravstvenog sistema pa ne stizu pruziti normalnu pomoc drugim bolesnicima...
i najćoravijim i najblesavijim je jasno ko dan
![]()
Ne pravim se ja ni puno pametan, niti najćoraviji, niti najblesaviji, smiri doživljaj.
I ne izvlači moju rečenicu iz konteksta.
Gdje sam ja rekao da nešto ne vjerujem, ili slično.
Samo sam napisao da se ovakve cifre mogu porediti jedino sa petogodišnjim prosjekom - kako bi se dobila stvarna slika.
Ta slika može biti bolja nego se predstavlja, ili lošija.
Niko ne spori da je bila povećana smrtnost u mjesecima koji su iza nas.
-
Naslovnica
#38965 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nismo u top 5 zemalja po broju umrlih na milion stanovnika, na 9. (devetom) smo mjestu, ne izmišljaj.SenkoT wrote: ↑17/02/2021 12:17 biti među top 5 zemalja u svijetu po broju umrlih na 100.000 stanovnika, sa vrlo dobrom perspektivom za zauzimanja prvog mjesta jer Belgija, UK, Italija i Slovenija koje su ostale četiri, intenzivno vakcinišu stanovništvo, što indirektno znači smanjenje broja umrlih na dalje,
a ne ostaviti traga na statistici, mogao je pomisliti samo neko mentalno ograničen
Šta predlažeš?
-
Naslovnica
-
Naslovnica
-
BadBoy
#38968 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pisao sam davno, ali evo nije zgorega da ponovo stavim misli na (virtualni) papir. Moje mišljenje kao totalnog laika nakon godinu dana pandemije, - vezano ovaj standardni soj virusa, ne znam kako se ponašaju ovi novi sojevi:
- Poprilično je sigurno da se virus najviše širi zrakom u malim, slabom prozračenim prostorijama. Prenos preko površina, iako teoretski moguć, očito nije toliko uobičajen. Isto važi i za prenos virusa na otvorenom koji je skoro zanemariv. To znači da su maske i to N95 maske ključne u sprječavanju dalje zaraze, ali naravno i pranje ruku.
- Eh sad, s obzirom na ovo iznad, maske na otvorenom su besmislene ali ostaje problem kako ih kontrolisati u zatvorenim prostorima. Trebalo bi zato krenuti u jednu lijepu informativnu kampanju o svemu ovome pa tako zaista apelovati na narod da revnosno nosi maske (ponavljam, po mogućnosti N95). Takokođer revnosno vršiti kontrolu nošenja maski u zatvorneim prostorijama. Blanketno naređenje da se maske nose na otvorenom, iako besmisleno, možda nije loše samo sa aspekta efikasnije kontrole. (pročitati boldano opet prije nego se upalite)
- Bašte mogu slobodno raditi uz propisanu distancu. Međutim, treba apelovati na ljude da smanje poslovne i privatne kontakte. Što više firmi da se prebaci na rad od kuće ili rad u smjenama, sastanci da idu online (troje mojih kolega se zarazilo na sastanku uživo u Mostaru).
- Noćni klubovi i mali zatvoreni kafići su kolateralna šteta ovog virusa... naprosto ne vidim način na koji oni mogu raditi na siguran način... Možda neko pametniji ima neko rješenje.
- Za škole i fakultete, nisam dovoljno upratio podatke pa ne mogu formirati mišljenje koliki su i kakav su rizik.
- Krenuti u ozbiljan program vakcinacije stanovništva.
Prije svega ovoga trebalo bi:
- Tražiti da nas anektira ili Njemačka ili SAD jer mi ovo sami ne znamo niti ćemo ikada znati.
- Smijeniti komplet štab i sve odgovorne jer ne rade svoj posao kako treba. Šalju lošu poruku i sliku u javnost.
-
BadBoy
#38969 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
----
Last edited by BadBoy on 17/02/2021 13:35, edited 1 time in total.
-
BadBoy
-
BadBoy
#38971 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
----
Last edited by BadBoy on 17/02/2021 13:35, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
-
BadBoy
#38973 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A jbt šta uradi forum
Molim moderatora da pobriše
-
Naslovnica
#38974 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Cijenim odvojeno vrijeme.BadBoy wrote: ↑17/02/2021 13:00Pisao sam davno, ali evo nije zgorega da ponovo stavim misli na (virtualni) papir. Moje mišljenje kao totalnog laika nakon godinu dana pandemije, - vezano ovaj standardni soj virusa, ne znam kako se ponašaju ovi novi sojevi:
- Poprilično je sigurno da se virus najviše širi zrakom u malim, slabom prozračenim prostorijama. Prenos preko površina, iako teoretski moguć, očito nije toliko uobičajen. Isto važi i za prenos virusa na otvorenom koji je skoro zanemariv. To znači da su maske i to N95 maske ključne u sprječavanju dalje zaraze, ali naravno i pranje ruku.
- Eh sad, s obzirom na ovo iznad, maske na otvorenom su besmislene ali ostaje problem kako ih kontrolisati u zatvorenim prostorima. Trebalo bi zato krenuti u jednu lijepu informativnu kampanju o svemu ovome pa tako zaista apelovati na narod da revnosno nosi maske (ponavljam, po mogućnosti N95). Takokođer revnosno vršiti kontrolu nošenja maski u zatvorneim prostorijama. Blanketno naređenje da se maske nose na otvorenom, iako besmisleno, možda nije loše samo sa aspekta efikasnije kontrole. (pročitati boldano opet prije nego se upalite)
- Bašte mogu slobodno raditi uz propisanu distancu. Međutim, treba apelovati na ljude da smanje poslovne i privatne kontakte. Što više firmi da se prebaci na rad od kuće ili rad u smjenama, sastanci da idu online (troje mojih kolega se zarazilo na sastanku uživo u Mostaru).
- Noćni klubovi i mali zatvoreni kafići su kolateralna šteta ovog virusa... naprosto ne vidim način na koji oni mogu raditi na siguran način... Možda neko pametniji ima neko rješenje.
- Za škole i fakultete, nisam dovoljno upratio podatke pa ne mogu formirati mišljenje koliki su i kakav su rizik.
- Krenuti u ozbiljan program vakcinacije stanovništva.
Prije svega ovoga trebalo bi:
- Tražiti da nas anektira ili Njemačka ili SAD jer mi ovo sami ne znamo niti ćemo ikada znati.
- Smijeniti komplet štab i sve odgovorne jer ne rade svoj posao kako treba. Šalju lošu poruku i sliku u javnost.
U svakom slučaju, ti si jedan od rijetkih koji nosi N95 masku (pročitao sam na tvojim prethodnim postovima), vjerovatno jedan od 100 (i manje).
Iluzorno je očekivati da će nošenje maski kod nas spriječiti zarazu iz više razloga.
Veliki broj ljudi ne nosi nikaku masku.
Veliki broj ljudi nosi hiruršku ili neko čungalunga prekrivalo za usta koja ne štti njega, nego drugoga od njega (u slučaju da ima virus).
Najveći broj ljudi uopšte ne nosi masku na ispravan način.
O nošenju N95 i sličnih karakteristika je iluzorno govoriti. Da ne spominjem ekonomski aspekt vezan za prave N95 maske.
Dakle, ako godinu dana nakon početka pandemije maske nisu te koje nas štite (a očito je da nisu) - tu nije rješenje.
Pranje ruku se valjda podrazumijeva, kao i dezinfekcija. Obzirom da većina mojih kolega (inženjeri) nije u stanju oprati ruke nakon odlaska u WC, a da ne pričam o dezinfekciji, šta očekivati od ostatka populacije?
Distanca?
Slušaj, obzirom kako se ponašamo i pridržavamo mjera - mi smo SUPER.
-
Naslovnica
#38975 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Meni ne treba crtati, ali nekima bi možda i trebalo-SenkoT wrote: ↑17/02/2021 13:09jebiga, zar treba crtatNaslovnica wrote: ↑17/02/2021 12:52Izvini, a na koje konkretno stanje misliš kada kažeš "da je stanje daleko gore nego se većina zavarava"?
koja je Njemačka na listi broja umrlih na 100k ?
a ima vrlo stroge mjere, skoro potpuni lockdown
kod nas šega i cirkus živi, jebači se skijaju po planinama a uveče karaju po birtijama
i super je stanje s obzirom kako je sve cirkusijada
ali možda bude i nešto dobro, ostvarimo Švedski koncept, imunitet krda, ono... za nas je i bukvalan, imunitet stoke
Zašto odmah porređenje sa Njemačkom?
Zašto ne Slovenija?
Ili možda Norveška?
Svi smo bili u lockdownu, i BiH je bila, i Njemačka, i Slovenija...da li je to pomoglo da se zaustavi epidemija?
Naravno da nije, samo ju je usporilo i smanjilo pritisak na zdravstvene sisteme, a virus je itekako prisutan u svim tim zemljama.
Kolektivni imunitet nećemo postići bez vakcina, ali uz broj stanovnika koji su već imali COVID-19 i posjeduju antitijela i određenu zaštitu, plus vakcine koje će doći ko zna kada - to će itekako pomoći zaustavljanju pandemije.
Ti zaista misliš da se na skijalištima širi zaraza i da su gore jebači?