Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Lincoln-Burrows

#38801 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lincoln-Burrows »

Mogy87 wrote: 10/02/2021 16:58 Znaci tebi je ok da su tvoji prijatelji ljudi koji ce radje hodati okolo iako su prenosioci virusa i samim tim virus sire okolo sto dovodi do toga da se zaraze clanovi ugrozenih kategorija da oni ne bi sjedili kuci 2 sedmice? I prekinuti prijateljstvo ako im kazes da se odgovorno ponasaju?

Kakvi su to ljudi? Dobri?

Kazem kakvi smo, dobro nam je
Stvar je percepcije ove zaraze, tako se ljudi i ponašaju.
Nećeš steći prijatelja na foru da mu prodaš "odgovorno ponašanje" ako on ima drugačiju percepciju ove zaraze.

p.s.
Da se razumijemo ja ne volim kad mi neko ko kašlje dođe u blizinu, upozorom ga da se udalji, postoje te razumne situacije.
Mogy87

#38802 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Lincoln-Burrows wrote: 10/02/2021 17:05
Mogy87 wrote: 10/02/2021 16:58 Znaci tebi je ok da su tvoji prijatelji ljudi koji ce radje hodati okolo iako su prenosioci virusa i samim tim virus sire okolo sto dovodi do toga da se zaraze clanovi ugrozenih kategorija da oni ne bi sjedili kuci 2 sedmice? I prekinuti prijateljstvo ako im kazes da se odgovorno ponasaju?

Kakvi su to ljudi? Dobri?

Kazem kakvi smo, dobro nam je
Stvar je percepcije ove zaraze, tako se ljudi i ponašaju.
Nećeš steći prijatelja na foru da mu prodaš "odgovorno ponašanje" ako on ima drugačiju percepciju ove zaraze.

p.s.
Da se razumijemo ja ne volim kad mi neko ko kašlje dođe u blizinu, upozorom ga da se udalji, postoje te razumne situacije.
Znaci ako tvoj prijatelj ima drugaciju percepciju da je ok tuci zenu ili zlostavljati dijete (nije rijetka pojava na Balkanu) to je ok jer je to njegova percepcija? Iako je i to krivicno djelo bas kao i sirenje zaraze?

Sto se drugog dijele tice, za bolest gdje je vise od pola slucejeva asimptomatski nije ti to bas neka sigurna taktika.
Lincoln-Burrows

#38803 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Mogy87 wrote: 10/02/2021 17:13

Znaci ako tvoj prijatelj ima drugaciju percepciju da je ok tuci zenu ili zlostavljati dijete (nije rijetka pojava na Balkanu) to je ok jer je to njegova percepcija? Iako je i to krivicno djelo bas kao i sirenje zaraze?

Sto se drugog dijele tice, za bolest gdje je vise od pola slucejeva asimptomatski nije ti to bas neka sigurna taktika.
Istina je da ima zemalja gdje je opravdano tući ženu čak i poželjno jer tako nalažu neke knjige ali ovdje ne pričam o tome.

Riječ je o percepciji ove zaraze koja gubi kredibilitet pojmovima : biološki terorista, brojni kormobiditeti, asimptomatski slučajevi
a kad ništa ne pomaže dolazi na red : novi soj i covid putovnica.
Mogy87

#38804 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Lincoln-Burrows wrote: 10/02/2021 17:19

Istina je da ima zemalja gdje je opravdano tući ženu čak i poželjno jer tako nalažu neke knjige ali ovdje ne pričam o tome.

Riječ je o percepciji ove zaraze koja gubi kredibilitet pojmovima : biološki terorista, brojni kormobiliteti, asimptomatski slučajevi
Da li tezimo zivjeti u drzavi u kojoj je pozeljno tuci zenu i djecu? Govorimo o normalnim, uredjenim drzavama u kakvoj valjda zelimo zivjeti.

Skreces temu s pitanja koje sam ti postavila: da li nesto prestaje biti krivicno djelo (sirenje zaraze ili zlostavljanje porodice) zato sto neko ima drugaciju "percepciju" toga? Pretpostavljam da postoje ljudi cija "percepcija" opravdava i ubistvo.
red evil

#38805 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by red evil »

Problem i jeste što je ostavaljeno da svi određujemo kako ćemo ponašati. Nema sistema, nečeg što je država rekla da se uradi i da nema da mi odlučujemo hoćemo li prijaviti kontakte ili ne. Sistem treba da bude da moraš ako si bolestan i testirajute da kažeš svoje kontakte i da ostalo sistem odrađuje.

To što neko ima nekakvu percepciju i on smatra nešto ne mora biti da je to normalno i da to treba opravdavati.
Naslovnica

#38806 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

adsubzero wrote: 10/02/2021 16:15
escobar__ wrote: 10/02/2021 16:08 Kako vam više ne dosadi ista priča?! Čitam na portalu svaki drugi baljezga kako se malo testira, na forumu svaki treći upis o tome... De Boga vam da čujem šta bi nam značilo to obimnije testiranje, hajd hljeba vam?
Common sense is not so common anymore :-)

Obimnijim testiranjem bi se otkrilo vise pozitivnih, te bi se njihovom izolacijom umanjilo dalje sirenje. Znamo kako kod nas ide, kontakti se uopste ne prate, dzaba sto si ti pozitivan u izolaciji, ako si u medjuvremenu boravio sa stotinu ljudi neko vrijeme. Jbt da li neki uopste ukljuce mozak ponekad, barem na kratko...
Slovačka je testirala cijelu populaciju za 2 dana.
I, šta su time dobili? Gdje su sada sa slučajevima?
8-)
Mogy87

#38807 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 10/02/2021 17:27
escobar__ wrote: 10/02/2021 16:08 Kako vam više ne dosadi ista priča?! Čitam na portalu svaki drugi baljezga kako se malo testira, na forumu svaki treći upis o tome... De Boga vam da čujem šta bi nam značilo to obimnije testiranje, hajd hljeba vam?

Obimnijim testiranjem bi se otkrilo vise pozitivnih, te bi se njihovom izolacijom umanjilo dalje sirenje. Znamo kako kod nas ide, kontakti se uopste ne prate, dzaba sto si ti pozitivan u izolaciji, ako si u medjuvremenu boravio sa stotinu ljudi neko vrijeme. Jbt da li neki uopste ukljuce mozak ponekad, barem na kratko...
8-)
TTI nije jednokratno vec kontinuirano testiranje i trazenje kontakata.
Mogy87

#38808 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

red evil wrote: 10/02/2021 17:25 Problem i jeste što je ostavaljeno da svi određujemo kako ćemo ponašati. Nema sistema, nečeg što je država rekla da se uradi i da nema da mi odlučujemo hoćemo li prijaviti kontakte ili ne. Sistem treba da bude da moraš ako si bolestan i testirajute da kažeš svoje kontakte i da ostalo sistem odrađuje.

To što neko ima nekakvu percepciju i on smatra nešto ne mora biti da je to normalno i da to treba opravdavati.
:thumbup: sustina svega
Lincoln-Burrows

#38809 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Mogy87 wrote: 10/02/2021 17:25

Riječ je o percepciji ove zaraze koja gubi kredibilitet pojmovima : biološki terorista, brojni kormobiliteti, asimptomatski slučajevi
Da li tezimo zivjeti u drzavi u kojoj je pozeljno tuci zenu i djecu? Govorimo o normalnim, uredjenim drzavama u kakvoj valjda zelimo zivjeti.

Skreces temu s pitanja koje sam ti postavila: da li nesto prestaje biti krivicno djelo (sirenje zaraze ili zlostavljanje porodice) zato sto neko ima drugaciju "percepciju" toga? Pretpostavljam da postoje ljudi cija "percepcija" opravdava i ubistvo.
Poželjno je živjeti u uređenoj državi gdje se nikoga ne zlostavlja. točka

Ne skrećem temu već sam ti odgovorio da zlostavljanje je krivično djelo a širenje zaraze je upitno krivično djelo sumnjive vjerodostojnosti. (boldano)
Moglo bi se dodati: policijski sat, zabrana rada trgovina i.t.d.
Mogy87

#38810 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Lincoln-Burrows wrote: 10/02/2021 17:33

Ne skrećem temu već sam ti odgovorio da zlostavljanje je krivično djelo a širenje zaraze je upitno krivično djelo sumnjive vjerodostojnosti. (boldano)
Zakon o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti koji je na snazi te demantuje.

Znaci ako mislimo da je neki zakon definise "krivicno djelo sumnjive vjerodostojnosti" imamo pravo da ga krsimo? Shvatas da je za nekog i Zakon o krivicnom postupku FBiH "sumnjive vjerodostojnosti" a sigurna sam da ti bas ne bi bilo drago da neko puca na tebe na ulici jer si ga ruzno pogledao?

I u uredjenjim zemljama se slicna zakonska rjesenja primjenjuju u praksi. A takvim drustvima valjda tezimo.
Naslovnica

#38811 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 10/02/2021 17:31
Naslovnica wrote: 10/02/2021 17:27

8-)
Govorio sam da je Slovačka testirala kompletnu populaciju za 2 dana, skontali koliko ima zaraženih, i?
Kakav TTI, to je drugi aspekt priče.
TTI nije jednokratno vec kontinuirano testiranje i trazenje kontakata.
Zar neko misli da će se nešto promijeniti da nas sutra u BiH sve zatvore, sve testiraju, odvoje pozitivne, oni odboluju svoje i gotova epidemija?
To je priča samo za naivne i za one koji ne razmišljaju svojom glavom.
BTW, vidimo da TTI širom Evrope odlično funkcionira...
Ne zna se ko gdje goni.
:thumbup:
Mogy87

#38812 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

@Naslovnica kad se kaze da se malo testira svi misle na TTI. Na kontinuirano testiranje i trazenje kontakata.
Naslovnica

#38813 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 10/02/2021 17:38

Znaci ako mislimo da je neki zakon definise "krivicno djelo sumnjive vjerodostojnosti" imamo pravo da ga krsimo? Shvatas da je za nekog i Zakon o krivicnom postupku FBiH "sumnjive vjerodostojnosti" a sigurna sam da ti bas ne bi bilo drago da neko puca na tebe na ulici jer si ga ruzno pogledao?

I u uredjenjim zemljama se slicna zakonska rjesenja primjenjuju u praksi. A takvim drustvima valjda tezimo.
Ja sam zaražen išao da se testiram, prošao kroz moj haustor, odvezao se autom, u Importanne bio u liftu.
I išao takav na RTG.
I na CT nakon 2 dana.
I opet na kontrolu za 5 dana.
I svi tako rade.
Mogy87

#38814 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 10/02/2021 17:41

Ja sam zaražen išao da se testiram, prošao kroz moj haustor, odvezao se autom, u Importanne bio u liftu.
I išao takav na RTG.
I na CT nakon 2 dana.
I svi tako rade.
Ali nisi (valjda) otisao u kafanu, u Mercator, hodao po SCCu, otisao na posao bez da ikom ista kazes.

Moras se lijeciti. Ali ne i landrati okolo.
Lincoln-Burrows

#38815 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Mogy87 wrote: 10/02/2021 17:38 Zakon o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti koji je na snazi te demantuje.

Taj zakon je upravo to oko čega se vode i brojni prosvijedi širom Europe,
tamo gdje je strtoži zakon (mjere) protesti su nasilniji. Politika je gadna stvar.
Naslovnica

#38816 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 10/02/2021 17:41 @Naslovnica kad se kaze da se malo testira svi misle na TTI. Na kontinuirano testiranje i trazenje kontakata.
To je možda moglo da prođe nekeda kada su brojevi bili mali.
Neke države imaju dnevno desetine hiljada zaraženih.
Nema tog TTI koji će tu funksionisati, to je samo zavaravanje i mlaćenje prazne slame.
Naslovnica

#38817 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 10/02/2021 17:43
Naslovnica wrote: 10/02/2021 17:41

I išao takav na RTG.
I na CT nakon 2 dana.
I svi tako rade.
Ali nisi (valjda) otisao u kafanu, u Mercator, hodao po SCCu, otisao na posao bez da ikom ista kazes.

Moras se lijeciti. Ali ne i landrati okolo.
Shvatam priču.
Naravno da nisam. Ti koji to rade su posebna sorta debila.
Ali i ovako kako sam se kretao - možda sam nekoga zarazio.
Mogy87

#38818 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Lincoln-Burrows wrote: 10/02/2021 17:44
Mogy87 wrote: 10/02/2021 17:38 Zakon o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti koji je na snazi te demantuje.

Taj zakon je upravo to oko čega se vode i brojni prosvijedi širom Europe,
tamo gdje je strtoži zakon (mjere) protesti su nasilniji. Politika je gadna stvar.
Niko ne protestuje protiv cinjenice da ako si kontakt moras na testiranje/ u izolaciju. Ljudi protestuju zbog lockdowna koji ostavlja ozbiljne ekonomske posljedice.

Kazem ti, ako svi budu imali svoju "percepciju" zakona vladat ce oni koji su najbrzi na obaracu. A to valjda ne zelimo? Ili zelimo?
Lincoln-Burrows

#38819 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Mogy87 wrote: 10/02/2021 17:49
Niko ne protestuje protiv cinjenice da ako si kontakt moras u izolaciju. Ljudi protestuju zbog lockdowna koji ostavlja ozbiljne ekonomske posljedice.

Kazem ti, ako svi budu imali svoju "percepciju" zakona vladat ce oni koji su najbrzi na obaracu. A to valjda ne zelimo? Ili zelimo?
Protesti su protiv mjera a mjere donosi stožer, vidjeli smo raznoraznih poruka, ne bih o tome što je sve uključeno u protest.

Zakon mora biti pravedan i da ga svi poštuju tu nema mjesta potezanju obarača,
kad je zakon recimo napisao diktator onda itekako mogu imati svako svoju percepciju
ali i na diktatoru je da upotrijebi silu.

Demokracija ne smije prijeći u diktaturu.
Mogy87

#38820 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Lincoln-Burrows wrote: 10/02/2021 17:57
Mogy87 wrote: 10/02/2021 17:49
Niko ne protestuje protiv cinjenice da ako si kontakt moras u izolaciju. Ljudi protestuju zbog lockdowna koji ostavlja ozbiljne ekonomske posljedice.

Protesti su protiv mjera a mjere donosi stožer, vidjeli smo raznoraznih poruka, ne bih o tome što je sve uključeno u protest.

Zakon mora biti pravedan i da ga svi poštuju tu nema mjesta potezanju obarača,
kad je zakon recimo napisao diktator onda itekako mogu imati svako svoju percepciju
ali i na diktatoru je da upotrijebi silu.

Demokracija ne smije prijeći u diktaturu.
Protesti sigurno nisu protiv toga da ako si imao kontakt moras na testiranje ili u izolaciju.

A kako je tvoje pravo da nepostujes Zakon o zastiti stanovnistva protiv zaraznih bolesti iznad prava neke druge osobe da nepostuje Zakon o krivicnom postupku i puca na ljude na sred ulice? Njegova "percepcija" je takodjer da taj zakon nije pravedan.
Lincoln-Burrows

#38821 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Mogy87 wrote: 10/02/2021 18:09
Protesti sigurno nisu protiv toga da ako si imao kontakt moras na testiranje ili u izolaciju.

A kako je tvoje pravo da nepostujes Zakon o zastiti stanovnistva protiv zaraznih bolesti iznad prava neke druge osobe da nepostuje Zakon o krivicnom postupku i puca na ljude na sred ulice? Njegova "percepcija" je takodjer da taj zakon nije pravedan.
Pisao sam na ovoj a i ostalim temama i o dobrim i o lošim mjerama više puta,
ujedno percepcija bolesti je upitna zbog mnogo čega da se ne ponavljam.

Ti ne vidiš lošu stranu mjera i mi nemamo što dalje nastavljati ovaj razgovor
jer smo rekli sve što mislimo.

p.s.
Ne bih odgovarao na uspoređivanje pucanja i recimo kretanja među općinama, a znamo bila je i ta mjera.
Mogy87

#38822 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Lincoln-Burrows wrote: 10/02/2021 18:19
Mogy87 wrote: 10/02/2021 18:09

Pisao sam na ovoj a i ostalim temama i o dobrim i o lošim mjerama više puta,
ujedno percepcija bolesti je upitna zbog mnogo čega da se ne ponavljam.

Ti ne vidiš lošu stranu mjera i mi nemamo što dalje nastavljati ovaj razgovor
jer smo rekli sve što mislimo.

p.s.
Ne bih odgovarao na uspoređivanje pucanja i recimo kretanja među općinama, a znamo bila je i ta mjera.
Ja sve vrijeme govorim iskljucivo o jednoj stvari: znas da si bio kontakt osobe koja je pozitivna i ocekujes da te ta osoba ne prijavi da ne bi morao na testiranje/biti kuci 2 sedmice. I svjesno hodas i siris zarazu. I spreman si prekinuti prijateljstvo s osobom koja uradi jedinu moralnu stvar i prijavi te kao kontakt.

Takvo ponasanje se itekako moze porediti s drugim krivicnim djelima. I zakon ga je okarakterisao kao takvo.

Od toga smo poceli. Ti siris pricu na ostale mjere. Koje mogu biti ovakve ili onakve. S 90% mjera se ni ja ne slazem i mislim da su kozmeticke.
Lincoln-Burrows

#38823 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Mogy87 wrote: 10/02/2021 18:29 Ja sve vrijeme govorim iskljucivo o jednoj stvari: znas da si bio kontakt osobe koja je pozitivna i ocekujes da te ta osoba ne prijavi da ne bi morao na testiranje/biti kuci 2 sedmice. I svjesno hodas i siris zarazu. I spreman si prekinuti prijateljstvo s osobom koja uradi jedinu moralnu stvar i prijavi te kao kontakt.

Takvo ponasanje se itekako moze porediti s drugim krivicnim djelima. I zakon ga je okarakterisao kao takvo.

Od toga smo poceli. Ti siris pricu na ostale mjere. Koje mogu biti ovakve ili onakve. S 90% mjera se ni ja ne slazem i mislim da su kozmeticke.
Evo upravo si potvrdila ono što pišem, ti ne vidiš lošu stranu mjere izolacije, pogotovo kod mladih i dugoročne posljedice po psihu.

Evo sa druge teme, možeš pročitati cijeli članak na linku, Žana nije nikakav teoretičar zavjera.
Lincoln-Burrows wrote: 09/02/2021 17:41 https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hr ... la-1076509

Psihologinja Žana Pavlović upozorava na štetnost izolacije kod mladih:

– Zbog izolacije i nemogućnosti druženja primjećujemo povećanje anksioznosti i depresivnosti među mladima. Istraživanje o mentalnom zdravlju studenata na Sveučilištu u Rijeci pokazuje da je za vrijeme proljetnog zatvaranja suicidalne misli imalo 13 posto studenata. Dvadeset posto ih je izrazilo visoki ili ozbiljni depresivni osjećaj, a 24 posto njih je imalo visoku ili ozbiljnu anksioznost. To su pokazatelji koji nas psihologe ozbiljno brinu – naglašava Pavlović. Zabrinuta je, priznaje, da neće biti dovoljno stručne pomoći za mlade kada epidemija jednom prođe.
Mogy87

#38824 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Lincoln-Burrows wrote: 10/02/2021 18:54
Mogy87 wrote: 10/02/2021 18:29 Ja sve vrijeme govorim iskljucivo o jednoj stvari: znas da si bio kontakt osobe koja je pozitivna i ocekujes da te ta osoba ne prijavi da ne bi morao na testiranje/biti kuci 2 sedmice. I svjesno hodas i siris zarazu. I spreman si prekinuti prijateljstvo s osobom koja uradi jedinu moralnu stvar i prijavi te kao kontakt.

Evo upravo si potvrdila ono što pišem, ti ne vidiš lošu stranu mjere izolacije, pogotovo kod mladih i dugoročne posljedice po psihu.

Evo sa druge teme, možeš pročitati cijeli članak na linku, Žana nije nikakav teoretičar zavjera.
Lincoln-Burrows wrote: 09/02/2021 17:41 https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hr ... la-1076509

Psihologinja Žana Pavlović upozorava na štetnost izolacije kod mladih:

– Zbog izolacije i nemogućnosti druženja primjećujemo povećanje anksioznosti i depresivnosti među mladima. Istraživanje o mentalnom zdravlju studenata na Sveučilištu u Rijeci pokazuje da je za vrijeme proljetnog zatvaranja suicidalne misli imalo 13 posto studenata. Dvadeset posto ih je izrazilo visoki ili ozbiljni depresivni osjećaj, a 24 posto njih je imalo visoku ili ozbiljnu anksioznost. To su pokazatelji koji nas psihologe ozbiljno brinu – naglašava Pavlović. Zabrinuta je, priznaje, da neće biti dovoljno stručne pomoći za mlade kada epidemija jednom prođe.
Nasa diskusija je o izolaciji od maksimalno 15 dana AKO si kontakt pozitivne osobe. Ili testiranju u istom slucaju.

Ovaj clanak govori o lockdownu i socijalnoj distanci.

Da te podsjetim krenuli smo od ovog tvog posta
Ljudi ne prijavljuju svoje kontakte jer bi narušili međuljudske odnose,
kad nekog prijaviš osudio si ga na dva tjedna izolacije a nije da se ne zna tko te prijavio.
Lincoln-Burrows

#38825 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Članak govori o izolaciji i njenom pogubnom djelovanju, nisi pročitala.

A to o ne prijavljivanju kontakta je istina a vjerojatno je i razlog točan, to stojim iza toga.
Locked