Drvene kuće/vikendice

Post Reply
Hakiz

#151 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Hakiz »

Takvima koji kažu "Nije tvoja briga" odgovoriš "OK, ako ti nećeš moj novac ima ko hoće" i odeš.
kurty

#152 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kurty »

"Nije tvoja briga"... tesko je pokusati naci opravdanje...
ali treba napomenuti "majstorima" da ce sve raditi, ali da vas zanima cijena po fazama...etapama...
sumirprimus

#153 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by sumirprimus »

majstor konta odmah, da imas negdje jeftinije i da nece sve on radit :lol:
nego osim kuce, jel ko od vas radio sadrvane? plus kamine/pecenjare i kako ste to radili i koliko vas izadje?
ne bjezi puno od teme nadam se :D
Hakiz

#154 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Hakiz »

sumirprimus wrote: 28/01/2021 12:11 majstor konta odmah, da imas negdje jeftinije i da nece sve on radit :lol:
nego osim kuce, jel ko od vas radio sadrvane? plus kamine/pecenjare i kako ste to radili i koliko vas izadje?
ne bjezi puno od teme nadam se :D
Pretpostavka kao majka zajeba...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#155 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by mk ultra »

ova moja prlično napreduje (KS, općina Trnovo)
struju smo priključili
voda je tu
kanalizacija isto
drvena stolarija je tu

unutarnje drvene stepenice čekaju montažu

grijanje ćemo ići najvjerovatnije centrometal - peć + radijatori (narodno grijanje :mrgreen: )
keramika
brodski pod na galeriji
dole ako se bude mogao naći dovoljno parketa, ide parket :lol:
cilj je do jeseni da bude useljivo, fasadu akobogda do kraja ljeta, imam ponudu nekih 35KM/m2 sa svim, kažu i kamene klupice na prozorima u tu cijenu
sumirprimus

#156 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by sumirprimus »

koliko gore na spratu/galeriji imas prostorija? i jel dimnjak kroz kucu? dimnjak sam ugrije gornji prostor.ako nije vise soba.
Pincic

#157 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Pincic »

Da budem do kraja precizan u vezi ovog "nije tvoja briga" Ja sam sa svim majstorima sa kojima sam razgovarao objasnio šta hoću u prvoj fazi. To je ukrovljen objekat. Dakle: temelji, ploča, (manji podrum, vanjske stepenice, terasa, tavanica sa gredama -koje neće biti sakrivene a između greda je rigips ) zidanje i krov. Krov je lim, imitacija crijepa, snjegobrani, vjetrolajsne, oluci i gromobran. Svi od kojih sam tražio ponude dobili su od mene projekat po kojem su trebali dati svoju ponudu za izvođenje radova. Naglašavao sam svima da nema odstupanja od projekta... tipa šta će ti ove stepenice ovdje i sl. Objekat je vrlo jednostavan. Obzirom da nemam previše slobodnog vremena, tražio sam da kompletnu nabavku materiajala i sve što je potrebno u ovoj fazi oni preuzmu na sebe. Od jednog majstora dobijem ponudu koja je skuplja od ponude "ključ u ruke"!!! Druga ponuda ne uključuje dimnjak - pitam ga gdje je dimnjak ovdje, kaže joooj zaboravio.. Kaže eto dimnjak ti je od mene. Pitam ga gdje je tampon u temeljima kaže ma šta će ti to... Hvala doviđenja. Ovaj koji mi rekao (gazda firme) nije tvoja briga, odmah je nastupio k'o da smo u najmanju ruku braća... Bilo šta da sam upitao, odgovor je bio "haj' bolan nije to tvoja briga... ma sve ću ja to... Tvoje je samo ako hoćeš od sebe radnicima gajbu sarajevske i bekana" Rekoh ok za gajbu i ražanj, ali koliko će me koštati temelji, ploča i podrum? Kaže (genijalan je ) pa jbga ti... pitaš li kad hljeb kupuješ ko'lko je brašno ko'lko so ko'lko voda... Rekoh kakvo Vam je to poređenje i šta je problem da mi kažeete cijenu po segmentima. Odgovor nisam dobio.
Projekat. To sam već imao gotovo. Vidjeli smo kućicu koja nam se svidjela kod prijatelja, dali su nam taj projekat. Međutim, u opštini je neiskoristiv jer projekat mora glasiti na investitora i mora biti urađen od certificiranog projektantskog biroa..Arhitekta ništa nije imao da razmišlja osim da ovaj projekat adaptira terenu gdje će biti kuća. Napr. objekat je trebalo samo u mirror staviti.. ulaz zbog puta suprotno postaviti u odnosu na originalni projekat, terasu (gledjući frontalno) sa lijeve na desnu polovinu kuće prebaciti itd. Dakle samo uraditi "odraz u ogledalu". Nađem jednog arhitektu, odemo supruga i ja na razgovor, kažemo mu hoćemo ovo i damo mu projekat. Kažemo da sve njegove ideje, sugestije su dobrodošle jer ipak je to stručnjak, a naše će biti da li ćemo prihvatiti ili odbiti. Ovo je malo! Meni se ne isplati ovo raditi. Ok, doviđenja. Odemo drugom, isto ponovimo, kaže hoćete li da radim i glavni projekat - hoćemo. To će vas koštati 1600 KM... Hvala, to je previše za gotov projekat. Odemo kod arhitektice ... opet sve isto, kaže žena obzirom da Vama u principu treba samo moj pečat i potpis uz sitnu prilagodbu projekta to će vas koštati 200 KM + 400 glavni projekat! Za sedmicu žena uradila. Nastavak avanture zvana izgradnja slijedi :D

Edit: Svima od kojih sam tražio ponude, rekao da će isključivo on raditi sve od temelja do krova. Ništa jedan temelje, drugi zidanje, treći krov...
Last edited by Pincic on 28/01/2021 13:03, edited 2 times in total.
mk ultra

#158 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by mk ultra »

sumirprimus wrote: 28/01/2021 12:22 koliko gore na spratu/galeriji imas prostorija? i jel dimnjak kroz kucu? dimnjak sam ugrije gornji prostor.ako nije vise soba.
pa bit ce ili jedna soba ili dvije manje, vidjet ću to još... ukupno ima 4x6.5m bez pregrada
dimnjak je unutrašnji, nije baš kroz sredinu, a kontam gore 2 manja radijatora i dole nešto slično, i u kupatilu jedan, nema potrebe za više, a vani će ići 10cm stiropor
galerija je montažna, drvene grede
Last edited by mk ultra on 28/01/2021 12:44, edited 1 time in total.
sumirprimus

#159 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by sumirprimus »

jel ti ravan teren il ima i kosine, a na mjestu gdje dizes objekat?
sumirprimus

#160 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by sumirprimus »

mk ultra wrote: 28/01/2021 12:43
sumirprimus wrote: 28/01/2021 12:22 koliko gore na spratu/galeriji imas prostorija? i jel dimnjak kroz kucu? dimnjak sam ugrije gornji prostor.ako nije vise soba.
pa bit ce ili jedna soba ili dvije manje, vidjet ću to još... ukupno ima 4x6.5m bez pregrada
dimnjak je unutrašnji, nije baš kroz sredinu, a kontam gore 2 manja radijatora i dole nešto slično, i u kupatilu jedan, nema potrebe za više, a vani će ići 10cm stiropor
care, kad dole nahajcas a cime god pelet,drva, dimnjak sam od sebe grije toliki prostor. u startu ti je usteda za te radijatore, razvode i majstore.
mk ultra

#161 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by mk ultra »

pa ovako na oko nema pada, al kad smo mjerili za temelje i ja se i stari iznenadili :lol:
na 7m kuće, ukopano je na gornjoj strani oko 1.2m

ma znam, malo je to, ugrije se začas pogotovo ovo u potkrovlju, al ne mogu da neko poslije prigovara hladno mu i sl. a nisu neke pare velike, peć dobru i onako moram da kupim, ova ostala instalacija nije toliko skupa, a imam svoje ljude za to :mrgreen:
sumirprimus

#162 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by sumirprimus »

kosina vara odokativno .. kontas ravno, a ono :lol:
Pincic

#163 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Pincic »

kuli1961 wrote: 27/01/2021 15:06 Posto si iz KS, i gradis na dozvolu, a dosta clanova foruma nema pojma o postupku, opisi im svoja iskustva, sta sve treba od isprava, gdje se sta trazi, koje su osnovne dazbine, sta se placa/ ne placa itd... sigurno ce biti od koristi. Ja sam iz Banjaluke (RS) pa-iako su zakoni i procedure vrlo slicni, ipak ima bitnih odstupanja, pa nema smisla da i to opisujem.
Detaljno uputstvo slijedi - sada nemam vremena. U principu je lagan postupak za Urbanističku saglasnost. Za Urbanističku, uz idejni projekat jako je bitan tekstualni opis objekta i situacija na terenu. Ovaj opis uz nacrt radi arhitekta. Ova faza nije (pre)skupa... Meni je trebalo vremena za ZK izvadak jer su ogroooomne gužve! Za potrebne radnje i korake u vezi dobijanja urbanističke i građevinske dozvole pišem kasnije.
sumirprimus

#164 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by sumirprimus »

mk ultra, posto si elektro nisi razmisljao o elektro kotlu?
vrapcic

#165 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by vrapcic »

kuli1961 wrote: 21/01/2021 14:54
sumirprimus wrote: 21/01/2021 10:29 ja samo kazem to onda nije neka vikendicica od cca 20 25k..
onda ako ulazes lovu, platis firmu da ti uradi kucu, kako je bog zapovidio beton i armatura. a ti udaraj obloge kakve hoce.
"vikendicicu" od 20-25 K KM ne mozes napraviti ni u "klasici", tj zidanjem, ukoliko makar minimalno postujes pravila i ugradjujes makar osrednji kvalitet materijala i opreme.
Opisacu na kraju ponudu jedne firme, pa ces vidjeti da li i koliko tu ima razuma platiti firmi, a bio bih sretan kada bi moglo: beton i armatura i opleti sa oblogama...tj. moze, ali vec narednog proljeca se komotno moze staviti oglasu novine- "prodajem vikendicu, nije puno presla, svega koji metar prema komsiji"...
Kod mene su dimenzije 7 x 6=42 kvm (prizemni stambeni dio), isto toliko tloctra u mansardi (neto nesto manje zbog kosina krova), recimo da je neto povrsina masarde neto 38 kvm=80 m kv. Zasto toliko? Evo- zamisao je da kad zena i ja petkom popodne dodjemo na plac, to vece pozovemo jos jedan par na rostilj, mezu, pice.. dodju, zapijemo se,, vikend je- prespavajte kod nas, ima uredno kupatilo a jedan par spava u mansardi, drugi u prizemlju.
Krenuo sam odredjivati dimenzije pocev od 5 x 5, ali tada- kupatilo minijaturno, mansarda prakticno neupotrebljiva, stepeniste nije stepeniste vec lotre, skale. postepeno sam uvecavao dimenzije, tako da mogu postaviti dvokrako stepeniste neto sirine 85 cm (to je minimu, jer ako je uze, na mansardu ne mozes iznijeti ni obican jogi madrac!!) a kupatilo je u neto dimenzijama (odavno nisam gledao projekt) nekih 1,80 x 1,90.
Prije ili poslije svi zavrsimo na tim dimenzijama :) :) :) :) :) znam iz iskustva
Krenes sa necim minijaturnim samo da ostavis alat.. pa samo da prespavas, pa samo da imas i wc.. pa kuhinjica neka treba... pa onda pravis sprat jer neko cesto ostane da prespava, da li priejatelji ili prijatelji od djece....
Pa uvedi vodu struju a valjalo bi i tv i internet..
A vecina iskreno krene sa ostavom za alat :D :D :D
Salu na stranu, to je po meni najbolja investicija, imas gdje pobjeci vikendom, odmoriti se, fizicki se razmrdati, druziti sa prijateljima. Bas opustanje. Nesto sto ljudi koji imaju kuce podrazumijevaju kao normlano dok mi sa stanovima....
mk ultra

#166 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by mk ultra »

sumirprimus wrote: 28/01/2021 12:59 mk ultra, posto si elektro nisi razmisljao o elektro kotlu?
ma ne isplati mi se, veći priključak struje i sve ostalo ode cijena začas, a kuća u planini... ovo mi je sigurnija varijanta, a bila je opcija da se vani dozida samo za peletni kotao i da bude skroz odvojeno sve, ali jok, ovi stariji ne daju :lol:
sumirprimus

#167 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by sumirprimus »

povezite zadnja dva posta, u dozidi je spas :lol:
tako to krene
Pincic

#168 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Pincic »

Ma moji su prije rata imali na Romaniji finu kućicu... Naravno, u ratu je izbrisana. Osamdesetih bio sam pubertetlija i mislio sam da sam nešto dobro zabrljao jer me kažnjavaju time što moram u nekakvu vukojebinu sa njima ići. Stvarno to nisam volio, pa još vrt... A eto... sada toliko uživam u onome što sam toliko mrzio... Ovo na Romaniji mi je sada predaleko. Šteta, jer je mjesto naprosto savršeno.
shandrprcSA

#169 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by shandrprcSA »

vrapcic wrote: 28/01/2021 13:06

Prije ili poslije svi zavrsimo na tim dimenzijama :) :) :) :) :) znam iz iskustva
Krenes sa necim minijaturnim samo da ostavis alat.. pa samo da prespavas, pa samo da imas i wc.. pa kuhinjica neka treba... pa onda pravis sprat jer neko cesto ostane da prespava, da li priejatelji ili prijatelji od djece....
Pa uvedi vodu struju a valjalo bi i tv i internet..
A vecina iskreno krene sa ostavom za alat :D :D :D
Salu na stranu, to je po meni najbolja investicija, imas gdje pobjeci vikendom, odmoriti se, fizicki se razmrdati, druziti sa prijateljima. Bas opustanje. Nesto sto ljudi koji imaju kuce podrazumijevaju kao normlano dok mi sa stanovima....
:lol: :lol: tacno tako :D
sumirprimus

#170 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by sumirprimus »

isto podneblje, slican mentalitet, slicne price :)
Hakiz

#171 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Hakiz »

Čitajući sve ovo vaše, ja bih u prodavnicu i kupio montažnu kuć(ic)u.

Nego, kakva je to firma u kojoj gazda kaže "A ti ako hoćeš od sebe radnicima gajbu pive bekana"?

To nije firma, možda jeste de jure, to jeste neko registrovao firmu, ali de facto, način rada, nije firma.

Komšija u zgradi, stan dva sprata ispod mene, radio rekonstrukciju stana. Ljudi svaki dan počinjali sa radom u 8, završavali u 16:30. Pola sata pauza za ručak, svi u isto vrijeme u 12:30. Ponudiš ih kafom pivom sokom, ne hvala. Završen rad, fiskalni račun i garancija, spisak ugrađenih materijala, prije početka radova projekat itd. Nema šanse da majstor zapali cigaretu, prvo što nema vremena, drugo sve i da može raditi sa cigaretom u ustima, ne smije u stanu zapaliti cigaretu. I svi u "uniformama" sa logom firme.

Komšija nije haman ni riječ progovorio sa majstorima, nema "joj, naletjeli smo na..." Naletio majstor, zove gazdu, gazda sa komšijom razgovor o tome da li da se to radi ili ne, ako da, na papir šta je iskrslo i zašto se radi i koliko košta. Nema da majstor sa komšijom dogovara, pa da zove gazdu "Gazda mi naletjeli pa sa vlasnikom dogovorili" ima čiji je to posao, majstorovo je da radi svoje.

Gazda nije "raja" sa majstorima pa da gleda kako da sakrije greške majstora, gazda kontrolni organ, ako majstor pogriješi, gazda ga natjera da popravlja. Jer, na kraju, gazda, njegova firma, je taj čije ime će se spomenuti ako posao bude ili dobro ili loše urađen.

To je firma.

A ne ovaj "Eto, gajba pive ako more..."

Kod tih "Piva" pored svih radova i troškova računaj i na svaki dan dežuranje da ne zabušavaju ili kradu na materijalu, na dodatnih 1.000 do 2.000 KM za razne laserske mjerače ili barem koju stoju na vaservage i viskove koje ćeš da kupiš da provjeriš jesu li napravili ravan pod, ravne zidove i ko zna kakve razne druge kontrole ćeš morati vršiti. Svaki dan dok rade.

To nije firma.

Fakat, montažna kućica i rahat.
Pincic

#172 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Pincic »

Hakiz wrote: 28/01/2021 14:52 Čitajući sve ovo vaše, ja bih u prodavnicu i kupio montažnu kuć(ic)u.

Nego, kakva je to firma u kojoj gazda kaže "A ti ako hoćeš od sebe radnicima gajbu pive bekana"?

To nije firma, možda jeste de jure, to jeste neko registrovao firmu, ali de facto, način rada, nije firma.

Komšija u zgradi, stan dva sprata ispod mene, radio rekonstrukciju stana. Ljudi svaki dan počinjali sa radom u 8, završavali u 16:30. Pola sata pauza za ručak, svi u isto vrijeme u 12:30. Ponudiš ih kafom pivom sokom, ne hvala. Završen rad, fiskalni račun i garancija, spisak ugrađenih materijala, prije početka radova projekat itd. Nema šanse da majstor zapali cigaretu, prvo što nema vremena, drugo sve i da može raditi sa cigaretom u ustima, ne smije u stanu zapaliti cigaretu. I svi u "uniformama" sa logom firme.

Komšija nije haman ni riječ progovorio sa majstorima, nema "joj, naletjeli smo na..." Naletio majstor, zove gazdu, gazda sa komšijom razgovor o tome da li da se to radi ili ne, ako da, na papir šta je iskrslo i zašto se radi i koliko košta. Nema da majstor sa komšijom dogovara, pa da zove gazdu "Gazda mi naletjeli pa sa vlasnikom dogovorili" ima čiji je to posao, majstorovo je da radi svoje.

Gazda nije "raja" sa majstorima pa da gleda kako da sakrije greške majstora, gazda kontrolni organ, ako majstor pogriješi, gazda ga natjera da popravlja. Jer, na kraju, gazda, njegova firma, je taj čije ime će se spomenuti ako posao bude ili dobro ili loše urađen.

To je firma.

A ne ovaj "Eto, gajba pive ako more..."

Kod tih "Piva" pored svih radova i troškova računaj i na svaki dan dežuranje da ne zabušavaju ili kradu na materijalu, na dodatnih 1.000 do 2.000 KM za razne laserske mjerače ili barem koju stoju na vaservage i viskove koje ćeš da kupiš da provjeriš jesu li napravili ravan pod, ravne zidove i ko zna kakve razne druge kontrole ćeš morati vršiti. Svaki dan dok rade.

To nije firma.

Fakat, montažna kućica i rahat.
Ma nije sve baš tako crno Hakize. Još ima normalnih ljudi. Ove sam naravno prekrižio. Zahvalio se na izdvojenom vremenu i trudu. Našao sam majstora koji ima ekipu sa kojom radi. Svidio mi se njegov pristup poslu. Cijenovno se odlično uklapa u budžet, zamolio čovjeka da pogledamo šta je radio. Dao mi ponudu koja ide čak u takve detalje.. napr. dvije četke=10 KM, pa onda folije (za hranu) kojima će zaštiti grede. Pitam hoće li biti neplaniranih troškova, każe onog trenutka kada kažem da ima još troškova, odmeh recite da idem sa gradilišta. Ali... uvijek ima ali, ne može mi početi raditi prije septembra ili oktobra...Volio bih do jeseni da imam ukrovljenu kućicu. Nadam se da neću morati čekati do jeseni. Zatim, dobio sam preporuke za neke majstore, nisam ih jos kontaktirao... . Što se tiče montažnih kuća, vjeruj mi da i o tome razmišljam. Pa vidjet ćemo, biće nešto. Što kaže kuli, vikendica je. Ne žurim. Ako bilo ko ima neku preporuku za majstore ili firmu rado ću vidjeti o čemu se radi.
kuli1961

#173 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

mk ultra wrote: 28/01/2021 12:14 ova moja prlično napreduje (KS, općina Trnovo)
struju smo priključili
voda je tu
kanalizacija isto
drvena stolarija je tu

unutarnje drvene stepenice čekaju montažu

grijanje ćemo ići najvjerovatnije centrometal - peć + radijatori (narodno grijanje :mrgreen: )
keramika
brodski pod na galeriji
dole ako se bude mogao naći dovoljno parketa, ide parket :lol:
cilj je do jeseni da bude useljivo, fasadu akobogda do kraja ljeta, imam ponudu nekih 35KM/m2 sa svim, kažu i kamene klupice na prozorima u tu cijenu
Stolarija- stolar u privatnoj reziji, ili neka firma? Mozes li mi na PP dati neku blizu info- dimenzije vrata, prozora, kolicina, cijena- cekam da mi se stolar javi sa ponudom stolarija+ kapci na prozirima i balkonskim vraitma, a imam ponudu od FAGUS Kotor Varos i Kontinental Kiseljak, pa da uporedim.
Brodski pod na galeriji - kakva ti je izvedba- bas galerija- uvuceno u odnosu na prizemlje? Koje su dimenzije brodskog poda?
Unutarnje stepenice- isto pitanje- privatnik ili?, a dobio sam info da i FIZ VItez radi u bukvi, hrastu, smrci
Hvala
shandrprcSA

#174 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by shandrprcSA »

mk ultra wrote: 28/01/2021 12:14 ...imam ponudu nekih 35KM/m2 sa svim, kažu i kamene klupice na prozorima u tu cijenu
haj javi kako su uradili, mozda bude jos posla :D
mk ultra

#175 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by mk ultra »

Stari je hobi stolar, ja sam irget i oko sokolovo da ne fuli mjeru
Mjesalica i slicno mi nije strano, mada znam kad kaze 5 kolica betona izađe najmanje na 70
Sve je on radio, stepenice, stolariju, konstrukciju, krovište prekrojio... krov i polaganje konstrukcije su majstori radili da se ne penjemo mi
Ja radim struju
Skupa cemo plocice
Vodu ce nam jedan ciko i tako... uglavnom u vlastitoj reziji, polahko i precizno i po PS...

Jbt sjecam se prije 15god kad smo rigips kuci radili smijali nam se kad smo parne brane placali xxx para,moglo ovako moglo onako, evo nije pomaklo milimetra nista :mrgreen:
Post Reply