Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Cassius Longinus

#39226 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Cassius Longinus »

Loki2k9 wrote: 22/01/2021 15:41
Cassius Longinus wrote: 22/01/2021 12:38
Loki2k9 wrote: 22/01/2021 10:33

U međuvremenu si zaboravio barem 15 godina naciošovinističkih poruka s tzb. HB foruma i pokušaj domaćih Hrvata političara da degradiraju BiH na sve moguće načine. Zaboravio si i monopol nad trgovinom i činjenicu da je veliko Sarajevo zavisilo od malog Kiseljaka dok je taj isti Kiseljak sarađivao s VRS tokom rata. RH vam je omogućila da imate sva moguća predstavništva s vana pa su Bošnjaci zavisli od dojučerašnjih dželata.

I ne zaboravimo masivne zločine činjene od strane Hrvata prema Bošnjacima u Hercegovini, dok su s druge strane se dešavali tek sporadični.
HB forum nije relevantan za išta, tamo piše koliko? 15 ljudi? Ne podržavam nikakav govor mržnje ko god ga izreče, nisam čitao taj forum nego dva puta kad su se ovdje pozvali na njega pa me interesiralo.

Degradiranje BiH na sve načine zavisi od kuta gledanja, recimo meni je izbor Komšića 3x degradiranje BiH na sve načine, u tom se slaže i Silajdžić doduše 2006. Hrvati nikako ne mogu(NE MOGU) pristati na unitarnu/građansku BiH jer time bi postali objekt, pa ako se ta opaska odnosi na takvu vrst odupiranja onda jbg- u pravu si. Ne želimo se samoukinuti kao politički faktor sori. Ne tražite li malo previše? Tj šta vi uopće tražite tj kako bi ti volio da to izgleda? Volio bi i molio bi odgovor na ovo(ostalo možeš i preskočiti).

A ovo se opet vraćaš na rat, a ja ti govorim da apsolutno ne amnestiram Hr zločine, dapače. Ali povijesna je banalizacija izvući jednu godinu a zanemariti tri. Tj korisno je za antagonizaciju ali ja mislim da je to nepravedno. Mada, koncepcija pravde zna i varirati.
Ti kao da si prespavao rat i sve inat krstove i sahovnice koje su nikle poslije rata po Hercegovini i mjestima gdje su Bosnjaci povratnici i dozivjeli pogron. Na kraju krajeva, i na ovom forumu nekolicina koristi termin UZP pa kad vec govoris da je nebitan naciosovinizam s tzv. HB foruma, onda je nebitan i ovdje, jer, jelte, ne koristi ga zvanicna bosnjacka ulema niti politicka elita. Hrvati ovdje uzivaju veca prava nego ijedan narod s obzirom da cine 13% populacije a na drzavnim jaslama ih ima i preko 20% u brojnim institucijama. Kmecanje oko Komsica je smijurija jer ste jedini narod koji ima mogucnost biranja predstavnika u dvije drzave, imate svesrdnu finansijsku podrsku RH, muzete i FBiH kako god znate i umijete, a poreska ne smije ni zaigrati zapadno od bulevara niti po ZHK i Citluku. Zasticeni kao bijeli medvjedi od finansijskog kriminala.
Nisam iz BiH i bio sam puno premlad da učestvujem u ratu, a vjerujem i da je prosjek ovog foruma 30-te godine možda i manje. Ja sam 30 tih godina.
Nebitan je šovinizam i sa HB i sa ovog foruma, neugodan je ali je nebitan, tu se slažem. Barem institucionalno.

Ovo oko porezne, muženja FBiH i sl ne znam kakve veze to sad ima, to spada u domenu individualne odgovornosti ako se događa, narod od toga nema nikakve koristi. "Pravo biranja predstavnika u dvije države" ima svaka osoba sa dvojnim državljanstvom, a Hrvati iz BiH biraju za Hrvatsku 3 zastupnika u Sabor, isto kao i Srbi u Hrvatskoj ako ćemo raditi usporedbe.

Moje pitanje na koje sam htio dobiti mišljenje od tebe je kako bi to trebalo izgledati, tj kako bi Bošnjaci htjeli urediti državu. Jer stječe se dojam da su Bošnjaci blaženo nesvjesni da "građanska" država znači da 49% populacije BiH istog trenutka postaje trajno politički nezastupljena(i to im je OK), a svi masturbiraju na građansku državu kao fetiš i viziju i cilj.
Bossona

#39227 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Bossona »

Loki2k9 wrote: 22/01/2021 16:05
drogon2 wrote: 22/01/2021 16:02 Ja ne znam kako ljudi imaju strpljenja da se raspravljaju sa bejha hrvatima.Pa ti ljudi su danas glasali za drzavu samo da bi sutra imali bolju priliku da ju izdaju ,cast izuzecima naravno .
Oni kazu da nije njih i danas bi Bosnjaci zivjeli u Jugoslaviji. Ok, a njima se kao zivjelo u Jugi al eto Bosnjaci htjeli izaci pa hajde da ih podrzimo. :lol:
Tuđmanova podla i mučka politika HDZ-a uz aminovanje Crkve su bili podliji i perfidiji neprijatelji Bosne i Bošnjaka od Karadžićevih SDS terorista, oni su nam barem jasno i iskreno rekli da će nas poklati i istrijebiti i to nisi krili. Dok su Tuđman i njihova HDZ družina deklarativono podržavali RBIH a istovremeno mučki krojili planove i oštrili skrivene noževe da nam ga zabiju u leđa u vrijeme kada je više od 25000 Bošnjaka ratovala za odbranu Hrvatske od kojih je 1200 dalo svoje živote i nekoliko hiljada ranjeno, što je procentualno mnogo više od samih Hrvata ako uzmemo procenat koliko je Bošnjaka živjelo u Hrvatskoj, mnogi su bili dobrovoljci iz Bosne, Tuđman i njegova HZ družina su bili preokupirani pripremama za razbijanje RBIH i stvaranje Banovine, podebljavanjem kako reče Manulić kifle. Na dan žrtvovanja i pada Vukovara oni proglašavaju paradržavu tzv. HZHB 1991 godine i dogovaraju sa Miloševićem prenos rata u RBIH i time su preduhitrili Karadžićevu najavu genocida 9.Janaura 1992 godine i referendisanja o ostanku u krnjoj Srboslaviji. Prisjetimo se njihovog vaganja oko podrške za izlzak na referendum, kada su do zadnjeg dana vagali koja je opcija povoljnija za njih, da li izaći i podržati obnovu državnosti RBIH pa je potom bratski sa Karadžićem podijeliti po dogovoru iz Karađorđeva sa granicom na Neretvi a Bošnjake u Neretvu, ili ne izaći pa su procijenili da bi u tom slučaju mogli izgubiti ne samo Bosnu već i Hrvatsku jer bi u tom slučaju Milošević mobilisao Bošnjake i krenuo na stvaranje velike Srbije u Moljevićevim i Šešeljevim granicama.

Četnici su bili i ostali brutalni i otvoreni neprijatelji, dok su ustašodini HDZ-UZP-ovci i Puljić kao i Hrvatska politika bili i ostali podmukli i perfidni neprijatelji, a to su dokazali zadnjih trideset godina. Jedno je siguro Dodik je primitivni šovinista i đilkoš kao i Karadžić a Ćović je ideološki brat Tuđmana i Bobana. Image
Sve je isto samo Tuđmana i Bobana nema a nema više ni naivnih Bošnjaka ne računajući Bakira i SDA jer oni nisu nikada ni bili naši kao ni Alija.
88Sioux

#39228 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by 88Sioux »

Image

Viđu Šešelja sa kim bleji. :shock: :?
Loki2k9

#39229 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Loki2k9 »

Cassius Longinus wrote: 22/01/2021 19:17
Cassius Longinus wrote: 22/01/2021 12:38

HB forum nije relevantan za išta, tamo piše koliko? 15 ljudi? Ne podržavam nikakav govor mržnje ko god ga izreče, nisam čitao taj forum nego dva puta kad su se ovdje pozvali na njega pa me interesiralo.

Degradiranje BiH na sve načine zavisi od kuta gledanja, recimo meni je izbor Komšića 3x degradiranje BiH na sve načine, u tom se slaže i Silajdžić doduše 2006. Hrvati nikako ne mogu(NE MOGU) pristati na unitarnu/građansku BiH jer time bi postali objekt, pa ako se ta opaska odnosi na takvu vrst odupiranja onda jbg- u pravu si. Ne želimo se samoukinuti kao politički faktor sori. Ne tražite li malo previše? Tj šta vi uopće tražite tj kako bi ti volio da to izgleda? Volio bi i molio bi odgovor na ovo(ostalo možeš i preskočiti).

A ovo se opet vraćaš na rat, a ja ti govorim da apsolutno ne amnestiram Hr zločine, dapače. Ali povijesna je banalizacija izvući jednu godinu a zanemariti tri. Tj korisno je za antagonizaciju ali ja mislim da je to nepravedno. Mada, koncepcija pravde zna i varirati.
Ti kao da si prespavao rat i sve inat krstove i sahovnice koje su nikle poslije rata po Hercegovini i mjestima gdje su Bosnjaci povratnici i dozivjeli pogron. Na kraju krajeva, i na ovom forumu nekolicina koristi termin UZP pa kad vec govoris da je nebitan naciosovinizam s tzv. HB foruma, onda je nebitan i ovdje, jer, jelte, ne koristi ga zvanicna bosnjacka ulema niti politicka elita. Hrvati ovdje uzivaju veca prava nego ijedan narod s obzirom da cine 13% populacije a na drzavnim jaslama ih ima i preko 20% u brojnim institucijama. Kmecanje oko Komsica je smijurija jer ste jedini narod koji ima mogucnost biranja predstavnika u dvije drzave, imate svesrdnu finansijsku podrsku RH, muzete i FBiH kako god znate i umijete, a poreska ne smije ni zaigrati zapadno od bulevara niti po ZHK i Citluku. Zasticeni kao bijeli medvjedi od finansijskog kriminala.
Nisam iz BiH i bio sam puno premlad da učestvujem u ratu, a vjerujem i da je prosjek ovog foruma 30-te godine možda i manje. Ja sam 30 tih godina.
Nebitan je šovinizam i sa HB i sa ovog foruma, neugodan je ali je nebitan, tu se slažem. Barem institucionalno.

Ovo oko porezne, muženja FBiH i sl ne znam kakve veze to sad ima, to spada u domenu individualne odgovornosti ako se događa, narod od toga nema nikakve koristi. "Pravo biranja predstavnika u dvije države" ima svaka osoba sa dvojnim državljanstvom, a Hrvati iz BiH biraju za Hrvatsku 3 zastupnika u Sabor, isto kao i Srbi u Hrvatskoj ako ćemo raditi usporedbe.

Moje pitanje na koje sam htio dobiti mišljenje od tebe je kako bi to trebalo izgledati, tj kako bi Bošnjaci htjeli urediti državu. Jer stječe se dojam da su Bošnjaci blaženo nesvjesni da "građanska" država znači da 49% populacije BiH istog trenutka postaje trajno politički nezastupljena(i to im je OK), a svi masturbiraju na građansku državu kao fetiš i viziju i cilj.
Kako 49% populacija, kad prema svim statistikama Srbi i Hrvati u BiH ne cine ni 45% stanovnistva vise, a ako cemo prema broju zivorodjenih 2019. to je 31% + 9,8%, da budem iskren. Nadalje, Srbi u Hrvatskoj su gradjani Hrvatske, tamo zive i placaju porez. Hrvati iz BiH su konstituentni ovdje, ne nacionalna manjina i nije mi jasno kako mogu kao konstituent jedne drzave imati ista prava kao stanovnici druge drzave. :?
Cassius Longinus

#39230 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Loki2k9 wrote: 22/01/2021 20:30
Cassius Longinus wrote: 22/01/2021 19:17

Kako 49% populacija, kad prema svim statistikama Srbi i Hrvati u BiH ne cine ni 45% stanovnistva vise, a ako cemo prema broju zivorodjenih 2019. to je 31% + 9,8%, da budem iskren. Nadalje, Srbi u Hrvatskoj su gradjani Hrvatske, tamo zive i placaju porez. Hrvati iz BiH su konstituentni ovdje, ne nacionalna manjina i nije mi jasno kako mogu kao konstituent jedne drzave imati ista prava kao stanovnici druge drzave. :?
Svejedno, i da je 40% znači li to da Srbi i Hrvati trebaju izgubiti svoju autonomiju i nekakve institucije koje ih štite kao narod(dom naroda i sl)? Pokušavam te 3. put navesti da mi kažeš kako bi se to trebalo urediti.

Srbi sa Hr državljanstvom mogu živjeti gdje hoće, mnogi žive u Srbiji u dolaze glasovati u Hr, ne vidim čemu toliko čuđenje oko dvostrukog državljanstva. Hrvati iz BiH, koji žive u Bih nemaju ista prava kao i Hrvati iz Hr, njihova ozborna jedinica ima samo 3 zastupnika, regularna ima mislim 14. Naravno, ako prenesu prebivalište u Hr onda su u toj izb.jedinici.
Lug

#39231 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Lug »

Napravi pet multietnickih regija, u nekim ce te biti vecina i predstavnici tih regija su na drzavnom nivou. Kakva druga zastita ti treba?
Osim toga, imate multietnicke stranke i borite se kroz njih za politicka prava sviju pa i bosanskih Hrvata. Bosnje to vec rade, ukljucujuci i neki manji broj bos. Hrvata i Srba.
Historijski, kad su to Bosnje prvi napali komsije ili kad su pokusali oteti dio teritorije susjedne drzave? Nikad! Bojati se nekog bosnjackog unitarizma je ko kad plasis malu djecu babarogom.
A kakve bi ti to domove napravio, sta ces sa gradjanima i oni su konstutivni?
visuljak

#39232 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by visuljak »

88Sioux wrote: 22/01/2021 20:07 Image

Viđu Šešelja sa kim bleji. :shock: :?
Ovo je sa zadnjeg simpozijuma, muslimani na Balkanu.
Tu su braca.
512MB

#39233 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by 512MB »

Cassius Longinus wrote: 22/01/2021 19:17 Moje pitanje na koje sam htio dobiti mišljenje od tebe je kako bi to trebalo izgledati, tj kako bi Bošnjaci htjeli urediti državu. Jer stječe se dojam da su Bošnjaci blaženo nesvjesni da "građanska" država znači da 49% populacije BiH istog trenutka postaje trajno politički nezastupljena(i to im je OK), a svi masturbiraju na građansku državu kao fetiš i viziju i cilj.
Građanska država je bolan kompromis koji vam nudimo. Sve drugo vodi ka Bošnjačkoj državi.
Cassius Longinus

#39234 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Lug wrote: 22/01/2021 22:28 Napravi pet multietnickih regija, u nekim ce te biti vecina i predstavnici tih regija su na drzavnom nivou. Kakva druga zastita ti treba?
Osim toga, imate multietnicke stranke i borite se kroz njih za politicka prava sviju pa i bosanskih Hrvata. Bosnje to vec rade, ukljucujuci i neki manji broj bos. Hrvata i Srba.
Historijski, kad su to Bosnje prvi napali komsije ili kad su pokusali oteti dio teritorije susjedne drzave? Nikad! Bojati se nekog bosnjackog unitarizma je ko kad plasis malu djecu babarogom.
Historijski, Srbi i Hrvati imaju podozrenje prema muslimanima upravo zato jer su ih ovi čerečili 300-500 godina kroz osmansko carstvo. Bošnjaci se kao nacija formiraju od 50-tih godina 20. stoljeća ili ako ćemo računati eru Austro-Ugarske kao preteču. Od 50tih je bio jedan rat.
Ako uzimaš bosanski ejalet kao preteču Bošnjaka onda da, jako puno ste nas čerečili. Jel tu treba daljnje pojašnjenje?
Ako uzimaš srednjovjekovnu Bosnu, i Tvrtko je čerečio ponešto po Dalmaciji.
Tako da tvoje pitanje, kad je Bošnjak išao u drugu zemlju da čereči zavisi od kuta gledanja.

A vezano za tvoje rješenje uređenja, dakle unitarizacija sa regijama i multietničkim strankama(kako bi to išlo), Belgija-ništa? Švicarska/Njemačka-ništa?

Šta fali njemačkom uređenju, Hrvati bi odma to potpisali. Bundesrepublik Bosnien und Herzegovinien.
zrakomlat

#39235 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by zrakomlat »

Cassius Longinus wrote: 22/01/2021 19:17 Moje pitanje na koje sam htio dobiti mišljenje od tebe je kako bi to trebalo izgledati, tj kako bi Bošnjaci htjeli urediti državu. Jer stječe se dojam da su Bošnjaci blaženo nesvjesni da "građanska" država znači da 49% populacije BiH istog trenutka postaje trajno politički nezastupljena(i to im je OK), a svi masturbiraju na građansku državu kao fetiš i viziju i cilj.
Misliš da bi ovako izgledalo?
Opštinsko vijeće Stolac je dana 22.1.2021. godine održalo svoju 1. sjednicu. Ovim saopštenjem članovi Kluba Bošnjaka u Opštinskom vijeću Stolac obavještavaju javnost o najvažnijim tačkama dnevnog reda na predmetnoj sjednici.

Na današnjoj sjednici Opštinskog vijeća Stolac, vijećnica Ina Eminović je predložila da se dnevni red dopuni tako da se uvrsti tačka „Odluka o izboru Predsjednika Opštinskog vijeća Stolac”.

Vijećnici hrvatskog političkog bloka su odbili ovaj prijedlog, čime su pokazali da žele nastaviti s dosadašnjom praksom negiranja postojanja Bošnjaka, te nas na ovaj način nastoje u potpunosti isključiti iz svih segmenata društvenog i političkog života u opštini Stolac.

Odbijanjem da se izvrši izbor Predsjednika, s ciljem da se njegova ovlaštenja protivno Ustavu, Statutu i Poslovniku prenesu na Potpredsjednika koji je hrvatske nacionalnosti, kao i Načelnik opštine, odraz je nastojanja potpunog obespravljivanja i majorizacije Bošnjaka u opštini Stolac.

Klub Bošnjaka u Opštinskom vijeću uložio je 10 (deset) amandmana na Prijedlog Budžeta opštine Stolac, kojim se tražila ravnomjerna raspodjela sredstava. Svaki amandman je odbijen, čime je još jednom potvrđeno da Budžet punimo svi, bez obzira na nacionalnost, a njime ekskluzivno raspolažu Hrvati.

Ovakvim stavom vladajuća politika HDZ-a je i na ovoj sjednici iskazala istrajnost u negiranju svih građanskih ekonomskih, socijalnih, političkih i drugih Ustavom zagarantovanih prava Bošnjaka u opštini Stolac, što je nastavak politike diskriminacije i segregacije Bošnjaka opštine Stolac.

Stolac, 22. 1. 2021. godine
Point.

#39236 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Point. »

Cassius Longinus wrote: 23/01/2021 08:43
Lug wrote: 22/01/2021 22:28 Napravi pet multietnickih regija, u nekim ce te biti vecina i predstavnici tih regija su na drzavnom nivou. Kakva druga zastita ti treba?
Historijski, Srbi i Hrvati imaju podozrenje prema muslimanima upravo zato jer su ih ovi čerečili 300-500 godina kroz osmansko carstvo. Bošnjaci se kao nacija formiraju od 50-tih godina 20. stoljeća ili ako ćemo računati eru Austro-Ugarske kao preteču. Od 50tih je bio jedan rat.
Ako uzimaš bosanski ejalet kao preteču Bošnjaka onda da, jako puno ste nas čerečili. Jel tu treba daljnje pojašnjenje?
Tako da tvoje pitanje, kad je Bošnjak išao u drugu zemlju da čereči zavisi od kuta gledanja.

A vezano za tvoje rješenje uređenja, dakle unitarizacija sa regijama i multietničkim strankama(kako bi to išlo), Belgija-ništa? Švicarska/Njemačka-ništa?

Šta fali njemačkom uređenju, Hrvati bi odma to potpisali. Bundesrepublik Bosnien und Herzegovinien.
Šta bolan drobiš? Za to čerečenje se obratite Turskoj, šta imaju Bošnjaci sa tim. Puno i Srbi i Hrvati isporučuju Bošnjacima račune sa kojima oni nemaju veze.
drogon2

#39237 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by drogon2 »

Pa moraju rec da su ih Bosnjaci cerecili da umire "savjest". J3bo majku ko da je njih neko tjero sa ovih prostora a ne obrnuto :lol:
Cassius Longinus

#39238 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Point. wrote: 23/01/2021 09:29

Šta bolan drobiš? Za to čerečenje se obratite Turskoj, šta imaju Bošnjaci sa tim. Puno i Srbi i Hrvati isporučuju Bošnjacima račune sa kojima oni nemaju veze.
Apsolutno ne isporučujem Bošnjacima račun za išta, ali kad me već kolega forumaš prca sa tvrdnjama "Kad je Bošnjo išao u drugu zemlju"..takav način razmišljanja je čisto sr.anje i svodi se na emocionalnu ucjenu gdje bi Hrvati od 20-30godina trebali odgovarati za NDH ili za presudu šestorci. A šatro treba graditi građansku, "modernu" državu gdje bi šatro svi bili sretni.
Dakle, otkad gledamo Bošnjake? Od 1992.? Od 1878.?1463.? 1178?
k3ngur

#39239 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by k3ngur »

Cassius Longinus wrote: 23/01/2021 10:15

Apsolutno ne isporučujem Bošnjacima račun za išta, ali kad me već kolega forumaš prca sa tvrdnjama "Kad je Bošnjo išao u drugu zemlju"..takav način razmišljanja je čisto sr.anje i svodi se na emocionalnu ucjenu gdje bi Hrvati od 20-30godina trebali odgovarati za NDH ili za presudu šestorci. A šatro treba graditi građansku, "modernu" državu gdje bi šatro svi bili sretni.

Isto mozemo i vas pitati, otkad gledamo hrvate? Od 1918, 1941, 1991 ili 1993 ili mozda 1737, 1683, 1645, 1528? A cerecenje, niko vam i ne spominje sta je bilo za vrijeme osmanlija ili prije, niste bili na mapi, a cerecili ste i vi sa austrijancima i madjarima dosta, primjer Kordun, Lika, dalmacija i slavonija. I kad cete vise prestati spominjati 500 godina tlacenja, gdje su dzamije na prostorima hrvatske i srbije a pogledaj crkve na tlu BiH i uporedi. Ili proganjanje dobrih bosnjana u srednjem vijeku, progoni i ubijanja pripadnika bosanske crkve, jel i to treba pomenut? Ono multi kulti, a porusise sve bosnjacko a i islamsko i onda dodju pametovat.
Cassius Longinus

#39240 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

k3ngur wrote: 23/01/2021 12:10
Cassius Longinus wrote: 23/01/2021 10:15

Isto mozemo i vas pitati, otkad gledamo hrvate? Od 1918, 1941, 1991 ili 1993 ili mozda 1737, 1683, 1645, 1528? A cerecenje, niko vam i ne spominje sta je bilo za vrijeme osmanlija ili prije, niste bili na mapi, a cerecili ste i vi sa austrijancima i madjarima dosta, primjer Kordun, Lika, dalmacija i slavonija. I kad cete vise prestati spominjati 500 godina tlacenja, gdje su dzamije na prostorima hrvatske i srbije a pogledaj crkve na tlu BiH i uporedi. Ili proganjanje dobrih bosnjana u srednjem vijeku, progoni i ubijanja pripadnika bosanske crkve, jel i to treba pomenut? Ono multi kulti, a porusise sve bosnjacko a i islamsko i onda dodju pametovat.

Naravno da možeš to isto pitati i Hrvate, ni jedno ni drugo naravno nema smisla.
Nisi pratio tijek rasprave. Ja prvi nisam za spočitavanje na taj način ali argumenti tipa "kada je Bošnjo išao u drugu državu da kolje" su sranje jer podrazumijevaju da se na račun grijeha otprije 30-80-150-400-800 godina može uredovati današnje stanje. Samo odaberi odakle ćeš gledati. A sve se svodi da neke današnje generacije trebaju podmiriti ceh predaka. A eto negdje je odlučeno da je za Hrvate mjerodavna samo 93. godina, pa ajmo ih ukinuti na sve načine.
Droog

#39241 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Droog »

zrakomlat wrote: 23/01/2021 08:58
Misliš da bi ovako izgledalo?
Opštinsko vijeće Stolac je dana 22.1.2021. godine održalo svoju 1. sjednicu. Ovim saopštenjem članovi Kluba Bošnjaka u Opštinskom vijeću Stolac obavještavaju javnost o najvažnijim tačkama dnevnog reda na predmetnoj sjednici.

Na današnjoj sjednici Opštinskog vijeća Stolac, vijećnica Ina Eminović je predložila da se dnevni red dopuni tako da se uvrsti tačka „Odluka o izboru Predsjednika Opštinskog vijeća Stolac”.

Vijećnici hrvatskog političkog bloka su odbili ovaj prijedlog, čime su pokazali da žele nastaviti s dosadašnjom praksom negiranja postojanja Bošnjaka, te nas na ovaj način nastoje u potpunosti isključiti iz svih segmenata društvenog i političkog života u opštini Stolac.

Odbijanjem da se izvrši izbor Predsjednika, s ciljem da se njegova ovlaštenja protivno Ustavu, Statutu i Poslovniku prenesu na Potpredsjednika koji je hrvatske nacionalnosti, kao i Načelnik opštine, odraz je nastojanja potpunog obespravljivanja i majorizacije Bošnjaka u opštini Stolac.

Klub Bošnjaka u Opštinskom vijeću uložio je 10 (deset) amandmana na Prijedlog Budžeta opštine Stolac, kojim se tražila ravnomjerna raspodjela sredstava. Svaki amandman je odbijen, čime je još jednom potvrđeno da Budžet punimo svi, bez obzira na nacionalnost, a njime ekskluzivno raspolažu Hrvati.

Ovakvim stavom vladajuća politika HDZ-a je i na ovoj sjednici iskazala istrajnost u negiranju svih građanskih ekonomskih, socijalnih, političkih i drugih Ustavom zagarantovanih prava Bošnjaka u opštini Stolac, što je nastavak politike diskriminacije i segregacije Bošnjaka opštine Stolac.

Stolac, 22. 1. 2021. godine
Ovo za Stolac se lako moze rijesiti. Ako tebi oni zavrcu ruku u Stocu, zavrni i ti na nekoj visoj instanci i trazi kompromis, preokreni igru u svoju korist, postavljaj ultimatum i rijesi problem. To i jeste bit politike i bavljenja istom.
Druga je stvar nazalost sto bosnjacke / probosanske politicare interesuje samo Sarajevo, dok iz zaboli neka stvar za ostalim gradovima, i to je tako.
Zadeverali se oko Konakovica i cetvorke, dok je stanje u Stocu, Mostaru, Bihacu...katastrofa.
Lug

#39242 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Lug »

gomila gluposti! :run:
jednonogi_Jack

#39243 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by jednonogi_Jack »

Ti si komotno za Haaga
Cassius Longinus

#39244 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

jednonogi_Jack wrote: 23/01/2021 13:42

Ti si komotno za Haaga
Lijepo, argumentirano. E jeste osjetljivi u pm.
jednonogi_Jack

#39245 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by jednonogi_Jack »

Uđe monstrum u grad, pobije za jedan dan preko 8000 duša i priča o nakim osmanlijama i zulumu. Pun ih Haag sa takvim pričama.
I onda dođeš ovdje i čitaš maltene isto.
Mora da sam osjetljiv
Cassius Longinus

#39246 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

jednonogi_Jack wrote: 23/01/2021 14:51 Uđe monstrum u grad, pobije za jedan dan preko 8000 duša i priča o nakim osmanlijama i zulumu. Pun ih Haag sa takvim pričama.
Mora da sam osjetljiv
Nisi uopće čitao ili shvatio. Ili si shvatio ali si zlonamjerno izvrnuo ono što je napisano.

A sa genocidom u Srebrenici nemam baš ništa, kao što nemaju Hrvati iz Hr ili BiH.
BHCluster

#39247 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by BHCluster »

jednonogi_Jack wrote: 23/01/2021 14:51 Uđe monstrum u grad, pobije za jedan dan preko 8000 duša i priča o nakim osmanlijama i zulumu. Pun ih Haag sa takvim pričama.
Mora da sam osjetljiv
To za njega i njemu slicne je nepoznanice. kako da budu osjetljivi pored Jasenovca?
Sveti Ivan Krstitelj

#39248 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Sveti Ivan Krstitelj »

Cassius Longinus wrote: 23/01/2021 17:49
Mora da sam osjetljiv
Nisi uopće čitao ili shvatio. Ili si shvatio ali si zlonamjerno izvrnuo ono što je napisano.
A sa genocidom u Srebrenici nemam baš ništa, kao što nemaju Hrvati iz Hr ili BiH.
Napisao je on vrlo dobro na šta je mislio. Prije Srebrenice, Hrvati su počinili genocid u Ahmićima u ime Boga, psujući "mamu tursku" Bošnjacima:
Na srušenoj munari ispisani su grafiti "BOG S NAMA, MAMU TURSKU" :
Image

Ko je uopće uspio tako brzo indokrinirati hrvatski narod u Vitezu?
Ili su ovo počinile jedinice iz Hrvatske, tačnije HV-a?
Nikola Testa

#39249 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Nikola Testa »

Vidljivo je da su prijetnje pojednih hrvatskih igrača sa klupe (Karamatić), pa onda i iz prve postave (Krišto) dopunile prijetnje srpskih kadrova da je Bosna i Hercegovina samo na korak od nestanka ako HDZ izgubi vlast. U autorskom članku Slavko Mitrović (savjetnik Milorada Dodika) napisanom za portal "Nova srpska politička misao", kaže sljedeće: "Kakve poruke stalno šalje Bakir Izetbegović, prijeteći Hrvatima da će uvijek birati parazita Komšića i da će taj recept za ugnjetavanje i ponižavanje Hrvata kao konsitutivnog naroda, primijeniti i na nižim nivoima vlasti. Može još jednom, na izborima 2022. godine i od tog časa BiH neće postojati, osim kao davna istorijska kategorija. " Još jedan Dodikov savjetnik Nenad Kecmanović je juče objavio u beogradskoj "Politici" podrobniji tekst koji potvrđuje spomenuta strahovanja srpskog rukovodstva. Poruke najbližih ljudi Milorada Dodika, a i njega samog, govore da politika koju vodi može doživjet potpun fijasko ako HDZ izgubi poziciju koju uživa još od početka rata u Bosni i Hercegovini.

Zamislimo da se zaista ostvari prijetnja Bakira Izetbegovića da će preuzeti hrvatsku kvotu u Domu naroda, metaforično nazivajući takav plan "razbijanje okova" ili "spuštanje slučaja Komšić na sve nivoe vlasti", šta bi se zapravo suštinski promijenilo? Osim samog izbacivanja HDZ iz vlasti Federacije BiH i Vijeća ministara (ovo bi išlo malo teže, ali svakako je moguće saradnjom sa opozicijom u RSu) probosanska opcija bi ne samo preuzela sve značajnije kompanije u vlasništvu Federacije BiH, koje su bile bastion moći HDZa, već bi se otvorila vrata da u sigurnosnom smislu probosanske stranke preuzmu čak tri hrvatska ministarstva na nivou države. U prevodu to bi značilo da hrvatsku kvotu u Oružanim snagama, graničnoj policiji i SIPI kontrolišu sarajevske stranke, da imenuju najvažnije policijske i vojne kadrove. Omjer moći bi se naglo primjenio u korist probosanske političke opcije, naročito u sigurnosnom smislu. Tako da 1/3 moći koju su dosad uživali naglo bi postalo 2/3. Ne samo da bi HDZ postao marginalna stranka, koja bi morala mijenjati svoju politiku i pristup prema probosanskom glasačkom tijelu već bi došlo do nesrazmjera moći u smislu kako je to zamišljeno Dejtonom i srpska strana bi se našla u potpuno novoj situaciji da ne može više u savezu sa HDZom izolovati Bošnjake i predstavljati ih remetilačkim faktorom. Na primjeru preuzimanja pozicije predsjednika iz reda Hrvata vidjeli smo da je to praktično značilo da umjesto 1/3 diplomatskih kadrova, koliko su birale probosanske stranke ranije, sada su u stanju da kontrolišu 2/3. Sa preuzimanjem hrvatske kvote u Vijeću ministara desilo bi se slično samo u dubljem i politički puno značajnim smislu.

Procjena Dragana Čovića, HDZa, i uopšte hrvatskog političkog faktora kako u državi tako i izvan nje, je da bez promjene IZ ovakva opcija postaje u skorijoj budućnosti potpuno realna. S tim u vezi Čović je bacio mamac srpskoj strani na način da je u njegovoj viziji IZ "ponudio" Srbima da imaju identičnu kontrolu Doma naroda, na način da od 17 članova srpskog kluba Doma naroda većina bude birana sa područja gdje Srbi u pojednim opštinama velika većina (Kanton 10). Da bi se takav plan ostvario naglašeno je da članovi Doma naroda moraju biti birani po popisu iz 2013 i da se član Ustava Federacije BiH koji kaže da, svaki Kanton mora dati po jednog Srbina, Hrvata, Bošnjaka ako je takav izabran u kantonalne skuštine, mora poništiti. Na tome se insistira u nadi da će probosanske stranke izgubiti ne samo mogućnost kontrole hrvatskog kluba u Domu naroda već i srpskog u Federaciji BiH. Time bi defanzivna pozicija na državnom nivou probosanskih stranaka bila spuštena i na nivo Federacije BiH. U prevodu šah - mat za bilo kakva nadanja da će Bošnjaci preživjeti kao politički faktor na Balkanu.

Dodik je upotpunosti svjestan šta bi za politiku koju on predstavlja značilo da Federacija BiH postane politički stabilan entitet, bez blokada, stalnih kriza i vječitog nadurovanja, a isto tako mogućnosti da Bošnjacima zada konačni politički udarac "zaključavanjem" političkih procesa i cementiranjem "etničkog" u Federaciji, promjenom IZ na način kako to želi HDZ. Ovdje je važno naglasit, makar se to ne čini tako ako se dublje uđe u problematiku, da opozicija u Republici Srpskoj nema isti stav kao SNSD po pitanju u kojem smjeru treba voditi srpsku politiku u Bosni. Milorad Dodik ne želi opstanak Bosne i Hercegovine, istu smatra utegom oko vrata Srbima, te iz svakog poteza koji je do sad povlačio čini se da njegova retorika ne odstupa od njegovih stvarnih ciljeva. S druge strane opozicija, iako to ne smije javno reći zbog mogućeg pritiska srpske javnosti, nije spremna da se kocka sa onim što su Srbi politički ostvarili tokom rata, te smatra da je moguće sa probosanskom stranom naći zajednički interes. To se vidjelo prilikom izbacivanja SNSDa iz vlasti na državnom nivou 2014 godine, biranja članova Centralne izborne komisije prošle godinem, jučerašnjom odlukom o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju i odbacivanjem bilo kakve saradnje sa HDZom. Vjerovatno je takvih primjer više, ali spomenuti su očiti. Ovdje treba naglasiti da srpska opozicija nema hrabrosti, a čini mi se ni znanja jasno artikulisat ovakvo shvatanje, te Dodika uvijek napadaju sa pozicije zastupnika najradikalnijih srpskih političkih ciljeva. Po mom mišljenju tu ima jako malo iskrenosti. Ipak Republika Srbija stoji na strani SNSD, tako da srpsku politiku prema Bošnjacima i uopšte pitanju Izbornog zakona možemo tumačiti prvenstveno iz poteza Milorada Dodika, a ne opozicije u RSu.

Cijela ova politička zbrka, odnosno bosanskohercegovački hladni rat, kulminirao je dolaskom ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova. Protokol MVP Rusije kao da je pisan u Grudama, prvo se sastao sa Dodikom, nakon toga sa Čovićem, gdje je potvrdio sve one principe za koje se zalaže pomenuti dvojac, od toga da u Bosni i Hercegovini postoje samo predstavnici naroda do toga da "legitimno predstavljanje" jeste temelj bosanskohercegovačkog političkog sistema. Pa čak i sam sastanak sa Čovićem, koji nema funkciju koja bi to opravdala, pokazao je da je protokol i sama posjeta inicirana i dogovorena prvo na liniji Mostar - Banja Luka, a onda Zagreb - Beograd. Opstanak snažnog HDZ u Federaciji preduslov je jake Republike Srpske i njene sposobnosti da se u jednom trenutku izdvoji iz Bosne i Hercegovine, iz tog razloga je aktiviran vanjski obruč o kojem sam ranije govorio. Odbijanje Komšića i Đaferovića da se sastanu sa Lavrovom nije bila poruka Rusima, već poruka Sjedinjenim Američkim Država da bosanski/bošnjački politički faktor nema snagu da se odupre ovakvoj ofanzivi susjednih država bez pomoći Zapada. U periodu koji je pred nama riješiće se pitanje da li je bosanski/bošnjački faktor sposoban da se odupre unutrašnjim ali i vanjskim silama koje žele upotpunosti obesmisliti Bosnu i Hercegovinu.

https://brecanin.blogspot.com/2021/01/b ... iciju.html
Nikola Testa

#39250 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Nikola Testa »

Cassius Longinus wrote: 20/01/2021 09:03
Nikola Testa wrote: 16/01/2021 23:16 Za razliku od srpske i hrvatske nacionalne ideje bosanska ima ogromnu širinu, zato što njen korijen nije u plemenskom identitetu, jer Bosna je opstala uprkos plemenskom, a ne zbog plemenskog identiteta, i u različitim historijskim periodima uspjela je nekad svojom, a nekad snagom velikih imperija da se održi u ovom sjebanom svijetu. Naše je da se borimo da ona opstane bez obzira da li ćemo u tome uspjeti ili ne, jer život nije samo pobjediti već i boriti se za ispravnu stvar, svakako ćemo svi dva metra pod zemlju. Sve je stvar percepcije, onaj koji želi da u historiji Bosne pronađe mržnju, zločine i nepremostive razlike, pronaći će isto, onaj koji želi pronaći zajedništvo, toleranciju, i shvatanje da je život više od naših vjerskih razlika pronaći će događaje koji govore o tome i ljude koji su tome težili bez obzira na svoje porijeklo.
Upravo zbog nepoštenih praksi nakon Daytona u vidu puzajućeg derogiranja potpisanog, na glupoj i nepoštenoj praksi da Hrvate BiH izjednačavate sa 93. i UZP-om bez obzira na prijašnje i kasnije(što je osobito neprincipijelno) ratno savezništvo iz tih razloga je Bosanac danas jednako Bošnjak i to će tako biti kroz duži rok. Administrativne podvale će tu još samo zagorčati stvar i pravo je čudo kako to ne shvaćate u smislu destruktivnosti takvih postupaka za eventualnu izgradnju BiH i nadnacionalnog identiteta.

Želja da se Hrvate "oduči" od hrvatstva je ništa drugo nego čist fašistički čin jer je ta ideja bila potpuno formirana dok je ideja Bošnjaka i Bosanaca lutala kao što uostalom i danas luta. Identitet srednjovjekovne Bosne je uništen od strane Otomanske imperije i njen pokušaj reinkarnacije nije uspio a nije uspio zato jer su na njegovom mjestu već bile okamenjene moderne nacije, i nije realno da uspije među ne Bošnjacima.

Na silu ne ide ništa. Samo kontraefekt.
Ti pokazuješ potpuno nerazumijevanje političke situacija u Bosni i Hercegovini pa čak i mog komentara, koji u suštini ne poziva ni na kakvu asimilaciju.

Ne možete od Bosne i Hercegovine praviti kavez dok u svojim matičnim država provodite sve ono što kod nas ne dozvoljavate.

Identiteti nastaju i nestaju, postepeno se mijenjaju, dopunjavaju, gube prvobitni smisao i dobijaju novi. Ko si ti da nama kažeš kako ćemo definisati naš identitet?

Ko si ti da nekom Hrvatu kažeš da li se želi poistovjeti sa bosanskohercegovačkom državom i svoj etnički identitet podrediti zajedničkom interesu građana Bosne i Hercegovine?

Kako hrvatski i srpski nacionalizam može stotinama godina oblikovati Bošnjake, a kad se dešava suprotno ti kažeš to je fašizam? Ako Bošnjaci i na koji način utiču na Hrvate to je fašizam, zanimljivo. U vašem shvatanju fašizam je kad god Bošnjaci pokažu samosvjest i sposobnost da samostalno oblikuju svoj identitet i da utiču, kao većinski narod u BiH, i na druge narode koji čine bosanskohercegovačku zajednicu.

Niko od Hrvata ne traži da budu manje od onog što žele ali svakako se zahtjeva da glas jednog Hrvata ne bude pet put politički značajniji nego bosanski/bošnjački.

Bošnjaci nemaju više prostora da odstupe, da se izmaknu, da se sklone, da se sakriju, da ne privlače pažnju predatora iz susjedstva i sad kad su malo pokazali zube, dođete ovdje i bukvalno solite pamet kako treba da prihvatimo svaki zahtjev koji stavite pred nas.

Legitimino predstavljanje može tamo gdje su Hrvati i Srbi manjina, tamo gdje su većina ne može.

Građansko društvo može tamo gdje su Bošnjaci manjina, tamo gdje su većina ne može.

Na pola države može sistem jedan čovjek jedan glas, na drugoj polovini ne može.

Prvo ste krenuli silom i niste uspjeli.

Pa ste krenuli sa ponižavanjem zasnovanim na nekakvim historijskim izdajama, promašajima, izdajama.

Sad kukate na bosanskim forumima, a zapravo prijetite.

Ne možete se igrat nacionalizma i očekivat od drugih da ne posegnu za istim principima za koje se vi zalažete tamo gdje ste dovoljno moćni.

Ako niste spremni da Bošnjacima ostavite dovoljno prostora da se odupru nasrtajima najgorih među vama borićete se najgorim među nama.

Mi želimo balans vi želite dominaciju.
Post Reply