Nisam iz BiH i bio sam puno premlad da učestvujem u ratu, a vjerujem i da je prosjek ovog foruma 30-te godine možda i manje. Ja sam 30 tih godina.Loki2k9 wrote: ↑22/01/2021 15:41Ti kao da si prespavao rat i sve inat krstove i sahovnice koje su nikle poslije rata po Hercegovini i mjestima gdje su Bosnjaci povratnici i dozivjeli pogron. Na kraju krajeva, i na ovom forumu nekolicina koristi termin UZP pa kad vec govoris da je nebitan naciosovinizam s tzv. HB foruma, onda je nebitan i ovdje, jer, jelte, ne koristi ga zvanicna bosnjacka ulema niti politicka elita. Hrvati ovdje uzivaju veca prava nego ijedan narod s obzirom da cine 13% populacije a na drzavnim jaslama ih ima i preko 20% u brojnim institucijama. Kmecanje oko Komsica je smijurija jer ste jedini narod koji ima mogucnost biranja predstavnika u dvije drzave, imate svesrdnu finansijsku podrsku RH, muzete i FBiH kako god znate i umijete, a poreska ne smije ni zaigrati zapadno od bulevara niti po ZHK i Citluku. Zasticeni kao bijeli medvjedi od finansijskog kriminala.Cassius Longinus wrote: ↑22/01/2021 12:38HB forum nije relevantan za išta, tamo piše koliko? 15 ljudi? Ne podržavam nikakav govor mržnje ko god ga izreče, nisam čitao taj forum nego dva puta kad su se ovdje pozvali na njega pa me interesiralo.Loki2k9 wrote: ↑22/01/2021 10:33
U međuvremenu si zaboravio barem 15 godina naciošovinističkih poruka s tzb. HB foruma i pokušaj domaćih Hrvata političara da degradiraju BiH na sve moguće načine. Zaboravio si i monopol nad trgovinom i činjenicu da je veliko Sarajevo zavisilo od malog Kiseljaka dok je taj isti Kiseljak sarađivao s VRS tokom rata. RH vam je omogućila da imate sva moguća predstavništva s vana pa su Bošnjaci zavisli od dojučerašnjih dželata.
I ne zaboravimo masivne zločine činjene od strane Hrvata prema Bošnjacima u Hercegovini, dok su s druge strane se dešavali tek sporadični.
Degradiranje BiH na sve načine zavisi od kuta gledanja, recimo meni je izbor Komšića 3x degradiranje BiH na sve načine, u tom se slaže i Silajdžić doduše 2006. Hrvati nikako ne mogu(NE MOGU) pristati na unitarnu/građansku BiH jer time bi postali objekt, pa ako se ta opaska odnosi na takvu vrst odupiranja onda jbg- u pravu si. Ne želimo se samoukinuti kao politički faktor sori. Ne tražite li malo previše? Tj šta vi uopće tražite tj kako bi ti volio da to izgleda? Volio bi i molio bi odgovor na ovo(ostalo možeš i preskočiti).
A ovo se opet vraćaš na rat, a ja ti govorim da apsolutno ne amnestiram Hr zločine, dapače. Ali povijesna je banalizacija izvući jednu godinu a zanemariti tri. Tj korisno je za antagonizaciju ali ja mislim da je to nepravedno. Mada, koncepcija pravde zna i varirati.
Nebitan je šovinizam i sa HB i sa ovog foruma, neugodan je ali je nebitan, tu se slažem. Barem institucionalno.
Ovo oko porezne, muženja FBiH i sl ne znam kakve veze to sad ima, to spada u domenu individualne odgovornosti ako se događa, narod od toga nema nikakve koristi. "Pravo biranja predstavnika u dvije države" ima svaka osoba sa dvojnim državljanstvom, a Hrvati iz BiH biraju za Hrvatsku 3 zastupnika u Sabor, isto kao i Srbi u Hrvatskoj ako ćemo raditi usporedbe.
Moje pitanje na koje sam htio dobiti mišljenje od tebe je kako bi to trebalo izgledati, tj kako bi Bošnjaci htjeli urediti državu. Jer stječe se dojam da su Bošnjaci blaženo nesvjesni da "građanska" država znači da 49% populacije BiH istog trenutka postaje trajno politički nezastupljena(i to im je OK), a svi masturbiraju na građansku državu kao fetiš i viziju i cilj.