Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
Capljina74

#2551 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Capljina74 »

Zanemaruješ moć ljudske pohlepe i količine novca koja se tu vrti.

Dovoljno za moju skepsu.

Ovdje su me napljuvali kada sam javno napisao da mi je jedan iz ekipe tvoraca MMR vakcine rekao da je sindrom bio nemjeriv do početka upotrebe vakcine.

U pitanju je francuski profesor.

I dan danas guraju tu priču zbog novca i samo novca. A nije problem napraviti sigurniju. Jednostavno žrtve su prihvatljive uz toliko profit.

Zato kažem, kineska vakcina. Tehnologija provjerena. Mana kratkoća imuniteta što prati sve takve vakcine. To se koriguje revakcinacijom.
Last edited by Capljina74 on 26/01/2021 21:37, edited 1 time in total.
Mogy87

#2552 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Capljina74 wrote: 26/01/2021 21:33 Zanemaruješ moć ljudske pohlepe i količine novca koja se tu vrti.

Dovoljno za moju skepsu.

Ovdje su me napljuvali kada sam javno napisao da mi je jedan iz ekipe tvoraca mmr vakcine rekao da je sindrom bio nemjeriv do početka upotrebe vakcine.

I dan danas guraju tu priču zbog novca i samo novca. A nije problem napraviti sigurniju. Jednostavno žrtve su prihvatljive uz toliko profit.
Na koji konkretno sindrom mislis? I koja je cijena MMR vakcine u slobodnoj prodaji? Takodjer, na kojeg konkretno proizvodjaca mislis jer ima ih vise sa razlicitim vakcinama.
Capljina74

#2553 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Capljina74 »

Mogy87 wrote: 26/01/2021 21:37
Capljina74 wrote: 26/01/2021 21:33 Zanemaruješ moć ljudske pohlepe i količine novca koja se tu vrti.

Dovoljno za moju skepsu.

Ovdje su me napljuvali kada sam javno napisao da mi je jedan iz ekipe tvoraca mmr vakcine rekao da je sindrom bio nemjeriv do početka upotrebe vakcine.

Na koji konkretno sindrom mislis? I koja je cijena MMR vakcine u slobodnoj prodaji?
Da ne ulazimo.

Poenta je u pohlepi tih farmaceutskih kuća.

Čovjek u nekom naletu, iz samo njemu znanih razloga, iskrenosti izvalio je tu činjenicu.

Ništa više. Samo toliko je rekao.

Valjda što sam eto neko nepoznat iz tri pripizdine. Bezopasan, a njemu se skupilo.
Mogy87

#2554 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Capljina74 wrote: 26/01/2021 21:41
Mogy87 wrote: 26/01/2021 21:37

Dovoljno za moju skepsu.

Na koji konkretno sindrom mislis? I koja je cijena MMR vakcine u slobodnoj prodaji?
Da ne ulazimo.

Poenta je u pohlepi tih farmaceutskih kuća.

Čovjek u nekom naletu, iz samo njemu znanih razloga, iskrenosti izvalio je tu činjenicu.

Ništa više. Samo toliko je rekao.

Valjda što sam eto neko nepoznat iz tri pripizdine. Bezopasan, a njemu se skupilo.
Molim te da analiziramo.
Jer kad izjavis nesto tako moras stati iza toga:

Na koji konkretno sindrom mislis

Koja je konkretno MMR vakcina bila u pitanju?

Ovako insinuiras nesto bez da kazes bilo sta konkretno. Sto nije u redu.
Stani iza svojih rijeci.
Capljina74

#2555 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Capljina74 »

Djeca su mi vakcinisana, još nisu primili MMR.

Možeš li zamisliti kako se osjećam jer sam primoran da ih vakcinišem tom vakcinom?

Stojim ja. Mogu reći i ime čovjeka, ništa neće promijeniti.

Muka mi je od laži i licemjerstva. Ne vjerujem više ni kada darove nose.
Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes.

Sa različitih pozicija posmatramo stvari. Mene je život samljeo, ti vjerovatno puna energije i vjere u svijet nauke i progresa...

Skontaćeš da u stvari vrlo malo zavisi od samog čoveka.
Mogy87

#2556 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Capljina74 wrote: 26/01/2021 21:45 Djeca su mi vakcinisan, još nisu primili MMR.

Možeš li zamisliti kako se osjećam jer sam primoran da ih vakcinišem tom vakcinom?
Ovo je uputa za vakcinu Priorix koja je jedna od dvije koje se daju djeci u BiH. Nuspojave evidentirane u post-marketinskom pracenju (pazi to su stotine miliona djece sirom svijeta) su navedene u uputi.

https://mediately.co/hr/drugs/A52YIzhDt ... bila-parot

Edit: ovo je uputa za drugu M-M-RVAXPRO

https://www.medicines.org.uk/emc/product/6307/smpc#gref

Shvatas da ta prica bas ne pije vode? Sve i da je tako, MMR vakcina koja je u upotrebi danas (bilo kog proizvodjaca) i ona koja je inicijalno napravljena nisu iste vakcine? Danasnje su daleko naprednije (mogu ti objasniti i u kom aspektu ako kazes na koju "originalnu" mislis jer i njih je bilo vise) od npr MPR Imunoloskog zavoda Zagreb kojom smo se svi redovno vakcinisali.
homer2go

#2557 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by homer2go »

Mogy87 wrote: 26/01/2021 20:43 Mnogi bi i pseudonauku da uvrste pod nauku. Ono sto razlikuje "stvarnu" nauku od ove u pokusaju su upravo dokazi

Definicija evidence based bi ukratko bila
supported by a large amount of scientific research

Pojam se zaista veze prvenstveno uz medicinu, gdje je evidence based medicine formalno "zazivjela" 1992 godine. Ali se prosirila i na niz drugih oblasti.

Znam da provociras, ali eto da te ne ostavim bez odgovora :D
Jah, opet statistika, igra velikih brojeva, 0% vjerojatnoće događaja ne postoji, 100% vjerovatnoće događaja ne postoji, Šta god da se dogodi pada u prihvatljive granice vjerojatnoće. Nitko nije kriv i nikad nema neuspjeha.
Ali stvarno.
Neću više da začatavam ovu vakcina temu mislim da je sve rečeno.
Lično mislim da se nalazimo na ivici katastrofe, nadam se samo da ćemo imati sreće (mislim na čovječanstvo) samo se nadam da nas sreća neće napustiti skroz za mog vakta.
Ima li išta gore nego grupi vrhunskih, usko specijalizovanih, već dobrano isfrustriranih experata ili ti stručnjaka, nakon godina neuspjeha, dati odriješene ruke, bez nadzora, da spašavaju svijet. Da nadoknade sve protekle godine, da steknu vječnu slavu i neograničene fondove.

Neću više da začatavam ovu temu o vakcinama, i da samo napomenem. ja ću se vakcinisati, bilo kojom vakcinom ali to ne mijenja ovo što sam gore rekao.
Capljina74

#2558 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Capljina74 »

Mogy87 wrote: 26/01/2021 21:55
Capljina74 wrote: 26/01/2021 21:45 Djeca su mi vakcinisan, još nisu primili MMR.

Ovo je uputa za vakcinu Priorix koja je jedna od dvije koje se daju djeci u BiH. Nuspojave evidentirane u post-marketinskom pracenju (pazi to su stotine miliona djece sirom svijeta) su navedene u uputi.

Shvatas da ta prica bas ne pije vode? Sve i da je tako, MMR vakcina koja je u upotrebi danas (bilo kog proizvodjaca) i ona koja je inicijalno napravljena nisu iste vakcine? Danasnje su daleko naprednije (mogu ti objasniti i u kom aspektu ako kazes na koju "originalnu" mislis jer i njih je bilo vise) od npr MPR Imunoloskog zavoda Zagreb kojom smo se svi redovno vakcinisali.
Ma znam ja to sve. Izludio od čitanja.

U svakom slučaju hvala. Vidim da nisi zlonamjerna. Mladja si dosta. U nase vrijeme je bila monovalentna protiv morbila.
Last edited by Capljina74 on 26/01/2021 23:06, edited 1 time in total.
Capljina74

#2559 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Capljina74 »

homer2go wrote: 26/01/2021 22:30
Mogy87 wrote: 26/01/2021 20:43 Mnogi bi i pseudonauku da uvrste pod nauku. Ono sto razlikuje "stvarnu" nauku od ove u pokusaju su upravo dokazi

Pojam se zaista veze prvenstveno uz medicinu, gdje je evidence based medicine formalno "zazivjela" 1992 godine. Ali se prosirila i na niz drugih oblasti.

Jah, opet statistika, igra velikih brojeva, 0% vjerojatnoće događaja ne postoji, 100% vjerovatnoće događaja ne postoji, Šta god da se dogodi pada u prihvatljive granice vjerojatnoće. Nitko nije kriv i nikad nema neuspjeha.
Ali stvarno.
Lično mislim da se nalazimo na ivici katastrofe, nadam se samo da ćemo imati sreće (mislim na čovječanstvo) samo se nadam da nas sreća neće napustiti skroz za mog vakta.
Ima li išta gore nego grupi vrhunskih, usko specijalizovanih, već dobrano isfrustriranih experata ili ti stručnjaka, nakon godina neuspjeha, dati odriješene ruke, bez nadzora, da spašavaju svijet. Da nadoknade sve protekle godine, da steknu vječnu slavu i neograničene fondove.

Neću više da začatavam ovu temu o vakcinama, i da samo napomenem. ja ću se vakcinisati, bilo kojom vakcinom ali to ne mijenja ovo što sam gore rekao.
Na uvodnoj strani Opšte epizootiologije stoji citat koji je profesor izuzetno volio...

Specijalizujući se sve više i više saznajemo o usko ograničenim dijelovima ulazeći u njihovu suštinu usput gubeći pojam o samoj cijelini.

Parafraziram, jer ga bas dugoooo nisam pročitao.
homer2go

#2560 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by homer2go »

Capljina74 wrote: 26/01/2021 22:47
homer2go wrote: 26/01/2021 22:30

Ali stvarno.

Na uvodnoj strani Opšte epizootiologije stoji citat koji je profesor izuzetno volio...

Specijalizujući se sve više i više saznajemo o usko ograničenim dijelovima ulazeći u njihovu suštinu usput gubeći pojam o samoj cijelini.

Parafraziram, jer ga bas dugoooo nisam pročitao.
:thumbup: Upravo to, nedostatak multidisciplinarnog pristupa u razmatranju ove epidemije je potpuni poraz ove civilizacije.
Mene lično veoma nervira ova propaganda da isključivo tehnologijom možemo pobijediti prirodu :-) :-)
Mislim sama ideja o pobjedi nad prirodom je dovoljno šizofrena, to doslovno znači pobjeda nad samim sobom ili ti samoubistvo. Covid19 ćemo preživjeti, sa ili bez vakcine ali ako ovako nastavimo reagovati na svaku interakciju sa prirodom, nećemo daleko stići.
Oprostite, rekoh neću više, pa porekoh. Sad stvarno neću više :D :D
Mogy87

#2561 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Capljina74 wrote: 26/01/2021 22:41
Mogy87 wrote: 26/01/2021 21:55

Ma znam ja to sve. Izludio od čitanja.

U svakom slučaju hvala. Vidim da nisi zlonamjerna. Mladja si dosta. U nase vrijeme je bila monovalentna protiv morbila.
Odgovorila sam ti na temi "vakcinacija djece". Da ne offtopicarimo na ovoj.
Nivelacija

#2562 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Nivelacija »

Mogy jesi li horna da primis vakcinu ?
high_volume

#2563 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by high_volume »

Bi li i sarajevski "BOSNALIJEK" mogao ostvariti licencu i početi proizvoditi "corona-vakcine"

Image
Trappist

#2564 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Trappist »

https://edition.cnn.com/2021/01/25/heal ... index.html
"Here's what could happen next with the Johnson & Johnson Covid-19 vaccine"
Izgleda i oni ce brzo dobiti dozvolu za njihovu vakcinu. Stvarno nisam teoreticar zavjere, ali smatram da je svako teski glupi idiot ko primi vakcinu od ove kompanije. Da se prisjetimo sta su sve radili:
https://www.theguardian.com/business/20 ... ct-recalls

I Jako dobar dokumentarac:
https://www.imdb.com/title/tt11600174/
https://www.imdb.com/title/tt6710212/

Uglavnom, ojadili su hiljade ljudi. Prije bih 100 kineskih ubrizgao odjednom u ruku nego jednu Johnson & Johnson
meridiyan

#2565 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by meridiyan »

Po cemu je bitna ova vijest...Nece Astra ima drugih :roll:
AstraZeneka se povukla iz pregovora sa EU

Proizvođač vakcina AstraZeneka odbio je da se sastane sa najvišim zvaničnicima EU i razmotri probleme koji su nastali sa proizvodnjom vakcine protiv korone.
Sastanak je otkazan posle eksplozivnog intervjua sa izvršnim direktorom AstraZeneke Paskalom Sorioom koji je rekao da kompanija nema nikakvu ugovornu obavezu već da je pristala da se “maksimalno potrudi” i snabde EU svojom vakcinom.
Problem je nastao kada je AstraZeneka najavila da će smanjiti za 60 posto isporuku vakcina EU u prvom kvartalu 2021.
Naslovnica

#2566 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Sve bolje od boljeg, sve da bi se sačuvali ljudski životi!

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/astr ... /210127053

AstraZeneca otkazala sastanak sa zvaničnicima EU, upitna distribucija vakcina
Trappist

#2567 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Trappist »

Naslovnica wrote: 27/01/2021 12:39 Sve bolje od boljeg, sve da bi se sačuvali ljudski životi!

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/astr ... /210127053

AstraZeneca otkazala sastanak sa zvaničnicima EU, upitna distribucija vakcina
Jeste, sve je to da sacuvaju ljudske zivote, sve filantropi i dobrocinitelji, nema nigdje nikakvih sukoba interesa, a-a.
Naslovnica

#2568 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Problemi za Bruxelles: Čelnici AstraZenece odbili doći na sastanak s predstavnicima EU i poručili im da "ne budu toliko osjetljivi"

Odnosi između farmaceutske tvrtke AstraZeneca i Europske unije sve su lošiji. Nakon što je tvrtka obavijestila Bruxelles da će kasniti s isporukom cjepiva te kako ugovor koji je potpisan s EU o isporukama cjepiva nije obvezujući, iz EU su zatražili sastanak s čelnicima tvrtke.

No, taj je zahtjev glatko odbijen. Kako javlja Politico, pozivajući se na izvore u Europskoj komisiji, AstraZeneca je odbila sastati se s predstvnicima EU na temu cjepiva. Umjesto toga, najavili su da će se pismeno očitovati europskoj povjerenici za zdravstvo, Stelli Kyriakides.

Podsjetimo, EU je od AstraZenece naručila 400 milijuna doza cjepiva, a kompanija je objavila kako planira smanjiti isporuku cjepiva EU za 60 posto u prvom kvartalu 2021.

Izvršni direktor farmaceutske kompanije AstraZenece Pascal Soriot europske je vlade pozvao da ne budu toliko osjetljive. Tvrde da pod stresom reagiraju loše. Vlade su pod pritiskom. Svi su pomalo razdražljivi ili emotivni.

Naglasio je da njegov tim radi danonoćno na ispravljanju mnogih problema s proizvodnjom cjepiva koje naziva "dječjim bolestima." Rekao je da proizvodnja "u osnovi zaostaje dva mjeseca u odnosu na ono gdje želimo biti", a djelomično je odgovornost prebacio i na EU zbog "kasnog potpisivanja ugovora".

Ugovor s Velikom Britanijom potpisan je tri mjeseca prije ugovora s EU-om, što je dalo više vremena za ispravljanje pogrešaka. Probleme u "povećanju" proizvodnje cjepiva imala dva pogona, jedan u Nizozemskoj i jedan u Belgiji, kazao je. Komplicirano je to, pogotovo u ranoj fazi kada morate riješiti sve moguće teškoće, rekao je.

Vjerujemo da smo riješili ta pitanja, ali u osnovi zaostajemo dva mjeseca u odnosu na ono gdje željimo biti. Imali smo takvih početnih problema i u lancu opskrbe u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali ugovor s njima potpisan je tri mjeseca prije sporazuma s EU-om o cjepivima. Dakle, s UK smo imali dodatna tri mjeseca da popravimo sve probleme.

EU je uložio velika sredstva na razvoj cjepiva i očekuje da se dogovor poštuje. Isitču da su s AstromZenecom potpisali predugovor o kupovini što obuhvaća i određene obaveze koji podrazumijevaju da tvrtka ima dovoljno proizvodnih kapaciteta da ispuni uvjete iz ugovora.

Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides naglasila je da će "poduzeti sve mjere potrebne za zaštitu svojih građana".

Podsjetimo, cjepivo koje su razvili Sveučilište Oxford i AstraZeneca još nema službeno dopuštenje za korištenje u EU, ali se očekuje da bi ga moglo dobiti do kraja tjedna.

https://zimo.dnevnik.hr/clanak/problemi ... Naslovnica
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2569 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by _BataZiv_0809 »

Ode ovo sve u mp3
Mogy87

#2570 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

S druge strane EU pokusava pritisnuti AstruZenecu da vakcine za koje su ranije potpisani ugovori s UK preusmjeri njima
@Naslovnica mislis da bi to bilo posteno?

But Soriot said Downing Street would have first claim on the doses manufactured in the UK and that the EU would have to wait. “The UK agreement was reached in June, three months before the European one,” he said. “As you could imagine, the UK government said the supply coming out of the UK supply chain would go for the UK first. Basically, that’s how it is.”

https://www.theguardian.com/world/2021/ ... 1611697032
Capljina74

#2571 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Capljina74 »

Zašto omalovažiti Kineze?
Oni su išli provjerenim putem.
Mogy87

#2572 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Capljina74 wrote: 27/01/2021 12:51 Zašto omalovažiti Kineze?
Moze studija trece faze klinickog ispitivanja za tu vakcinu? Hvala.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2573 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Bobi »

Ja kako sam skontao, ruska i kineska se razvila istom tehnologijom kao sto se razvijaju ostale vakcine desetljecima. E sad kazu kako je uspjesnost 50% a o nus pojavama kojih je bilo masa se bas ne govori a i nije se smjelo govoriti(ex Yu) a svjedok sam tih nus pojava od vakcine protiv gripe, mislim ipak da je bolja ta mRNA :D.
Naslovnica

#2574 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 27/01/2021 12:49 S druge strane EU pokusava pritisnuti AstruZenecu da vakcine za koje su ranije potpisani ugovori s UK preusmjeri njima
@Naslovnica mislis da bi to bilo posteno?

But Soriot said Downing Street would have first claim on the doses manufactured in the UK and that the EU would have to wait. “The UK agreement was reached in June, three months before the European one,” he said. “As you could imagine, the UK government said the supply coming out of the UK supply chain would go for the UK first. Basically, that’s how it is.”

https://www.theguardian.com/world/2021/ ... 1611697032
Ne znam.

The European commission did not deny claims on Tuesday that during heated talks EU officials had asked the Anglo-Swedish company to redirect doses made in the UK to make up for problems at a Belgian plant.
In a speech to the World Economic Forum on Tuesday, the president of the European commission, Ursula von der Leyen, made clear her anger at AstraZeneca’s approach, warning the EU “means business”.
“The EU and others helped with money to build research capacities and production facilities,” she said. “Europe invested billions to help develop the world’s first Covid-19 vaccines. To create a truly global common good. And now, the companies must deliver. They must honour their obligations.”
Capljina74

#2575 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Capljina74 »

Mogy87 wrote: 27/01/2021 12:53
Capljina74 wrote: 27/01/2021 12:51 Zašto omalovažiti Kineze?
Moze studija trece faze klinickog ispitivanja za tu vakcinu? Hvala.
Misliš ovako nešto:

Emergency Use Authorization!

A ne, to važi samo za mRNK vakcine.

Mojne, ima te svuda. Stipu neme.

Na svakom koraku jasno i nedvosmisleno nisu ispoštovali normalne procedure.

Sada daju banana državama male uzorke da ispituju uticaj na staru populaciju po staračkim domovima.

Nije džaba rekao onaj lik da je medicina najviše napredovala u nacističkoj Njemackoj.

Hvala.
Locked