jeza u ledja wrote: ↑24/01/2021 01:39Sto se tice Navalnija, mene je samo zanimalo zasto je uhapsen.
Ne moze se reci da je nebitan ako ovoliko ljudi protestuje. Mislim, jasno je meni da Putin ima podrsku velike vecine Rusa. A ako ne Putin onda komunjare. Vjerovatno onda dodju neki ultranacionalisti, pa tek onda liberali. (mada ne znam uopste sta je ovaj, samo nagadjam jer ga podrzavaju na Zapadu). Ali opet ocigledno postoji neka podrska. Nek me neko ispravi..
Pretpostavljam sve i da su izbori naj naj, Putin bi opet glat dobio. A sa njim onda dolazi i opresija svega sto mu ne odgovara. U saradnji sa oligarsima naravno. Ovaj se vjerovatno zamjerio nekom tajkunu.
Formalni osnov za hapšenje Navaljnog je "kršenje uslovne kazne". Evo jedne referentne, nezavisne ruske agencije i rezultate njihovih ispitivanja s kraja novembra prošle godine:
Levada centar
Approval Ratings
Na naslovnoj stranici, prvi link, u gornjem uglu lijevo imaš prikaz Putinovog rejtinga od 2010 do danas, a na drugom linku, stanje za kraj novembra prošle godine, kako za njega, tako za premijera, Dumu i drugo.
Šta se može vidjeti? Naravno,
PAD odobravanja iako je i dalje vrlo visok za zapadne strandarde, uz napomenu da je taj pad već neko vrijeme trend. Iza Krima (88%) i početka sirijske intervencije taj app je bio rekordno visok, 89%. Krajem novembra je bio 68%. Nadpolovičnu podršku (58%) je tada imao premijer Mišustin kao i gradonačelnik Moskve. Međutim, kada se stvar pogleda dublje po ostalim pitanjima stvar ukazuje na društvo u temeljnom preispitivanju.
Vlada potpuna podjeljenost po pitanju ispravnosti društvenog kursa, ispravnosti/neispravnosti kursa aktuelne vlade i dominantno nezadovoljstvo radom državne Dume.
Znači, postoje društvene pretostavke za izliv nezadovoljstva, jer je dovoljan broj onih kojih se uopšte ne tiče da li je Navaljni west puppet ili ne, bitan je povod, okidač, da se iskaže nezadovoljstvo dijela građana. To je počelo još ljetos na ruskom dalekom istoku, u Habarovsku...
...gdje su građani (grad ima cca 600.000 stanovnika) mjesecima protestovali zbog hapšenja izabranog gubernatora (dobio 70% podrške na izborima), inače pripadnika stranke V. Žirinovskog.
Da se vratim na svoju inicijalnu ocjenu:
Navaljni nema prevratnički potencijal, niti ima kritičnu masu iza sebe ali
rusko društvo ima veliki broj onih koji nisu uvjereni u ispravnost aktuelnog društvenog kursa, niti su zadovoljni rezultatima i radom vlade. Autoritet aktuelnog predsjednika ne može biti ugrožen likovima formata Navaljnog, ali to ne sprječava nezadovoljnike, danas manji, sutra veći broj, da iskažu svoje nezadovoljstvo.