BadBoy wrote: ↑22/01/2021 13:38
Opet ćemo ti i ja u klinč upasti jer imamo potpuno različite životne filozofije.
Sistem se može promijeniti. Nije lako, nije kratko, ne može preko noći. I uvijek će biti ovako pojedinačnih primjera nazadovanja. Ali mi zaista nikada i nismo pokušali MASOVNIJE nešto promijeniti ili kroz veću izlaznost, ili kroz veće glasanje za građanske opcije ili, ne daj Bože, kroz masivnije proteste i demonstracije. Tek kada sve to iscrpimo onda možemo reći da se sistem ne može promijeniti.
Ali kod nas nema kritične mase za to, već samo imamo pametologe i mudrosere koji će po kafama kukati, psovati i pljuvati, možda napisati koji status na Facebooku ili na forumu i na tome će se sve završiti.
I onda kad ovako dođe STVARNI problem za državu i društvo imamo kuršlus na sve strane, a ljudi jedni drugima za vratove skaču.
Znaš da sam barem djelomično u pravu za sve ovo što sam napisao.
Nisu to nikakve razlicite zivotne filozofije vec razlicito poimanje stvarnosti..
Sistem se moze promijeniti, samo ga mi ne mozemo promijeniti, jer ga mi nismo ni stvarali, a ni birali.. Mi biramo izmedju stranki, odnosno ljudi u tim strankama, u ovisnosti o kom nivou vlasti se radi, a sistem dozvoljava da bez obzira za koga si glasao budes izradjen.. Nije to nikakvo pojedinacno nazadovanje vec sablon po kojem ova drzava funkcionise u zadnjih 25 godina.. Stranke su interesne skupine koje nemaju drugu svrhu vec da parcaju copor i pronalaze nacin za vlastito materijalno bogacenje..
Odosmo u ono sto nije predvidjeno za ovu temu, a mozda i jeste jer je ovdje sve lancano povezano.. Mi mozda imamo privid da se nesto pitamo, a u sustini se ne pitamo nista.. Glavna opozicija je bivsa pozicija, koja je promijenila kosulju..
U drugom dijelu drzave opoziciju cine oni koji su gori od pozicije.. Jedan od naroda i nema opziciju.. Nema ovdje konkretnih opcija ni rjesenja, bar onih na koje mi mozemo uticati.. Sistem mogu promijeniti iskljucivo oni koji su ga skrojili, a kada i hocemo li biti na listi njihovih prioriteta ptice znaju.. Prije da necemo..
Svjestan si i sam kompleksnosti nase drzave.. Svjestan si kompleksnosti tog, nazovi, sistema.. To ti je kao da imas neku lego igracku koja ima 10000 dijelova i treba da je sklopis, a onaj koji ti je prodao igracku je uzeo iz kutije nekih 1000 kockica.. I sad ti pokusavas da napravis tu igracku.. Obicno vrzino kolo i ogroman broj ljudi je to skontao.. Zato i bjeze odavde ili pokusavaju da se uklope u postojeci sistem, da igraju njihovu igru.. Ostao je mali broj i utopista i njima je najgore, ali ih je isto tako svakim danom sve manje i manje..