Ma ne vrijedjamo, samo primjecujem da si nekonzistentan.boy_zelenski wrote: ↑15/01/2021 22:20Ako ne dijelimo iste stavove ne znaci da se moramo vrijedjati na licnoj osnovi, pogotovo jer se ne poznajemo.
Ja lijepo ponudih, a ti kako hoces.![]()
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
adsubzero
#38376 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
-
BadBoy
#38377 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A kad ti od drugih tražiš, onda je to ok?
-
daddy-kool
#38378 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja sam mišljenja da bi situacija mogla biti "dobra" do sredine februara-početka marta, a onda će nekoliko faktora vjerovatno uticati na ponovno povećanje brojeva: škole, toplije vrijeme (4-10 C), zimovanja završena...
daddy-kool wrote: ↑17/09/2020 14:18 Jedan post od ranije, uskoro bi mogao biti relevantan.
daddy-kool wrote: ↑25/05/2020 20:35
Na tu notu razmišljam o sljedećem, tokom jeseni i zime manje smo izloženi suncu i vjerovatno imamo nedostatak vitamina D u široj populaciji. Virus je najstabilniji na temperaturama 4-10 C, i manjoj relativnoj vlažnosti.
The virus is highly stable at 4°C, but sensitive to heat.The number of new confirm COVID-19 cases in mainland China peaked on Feb 1, 2020. COVID-19 daily incidence were lowest at -10 ℃ and highest at 10 ℃, while the maximum incidence was observed at the absolute humidity of approximately 7 g/m3.
Stanje prosječnih temperatura po mjesecima kod nas.
Pa ovome bi novembar - polovina decembra, pa onda februar-april mogli biti pogodni mjeseci za širenje virusa sa sezonskim manjkom vitamina D, i vjerovatno bi bilo dobro na jesen svima preporučiti suplementaciju vitamina D. Mislim da su na osnovu ovih informacija i najavili mogući drugi talas u Evropi (i kod nas).
-
daddy-kool
#38379 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mislim da je sada jasno da epidemija neće nestati, nego ćemo je utišati ponudivši vakcine svima koji žele, ali virus će ostati endemski u velikim prirodnim rezervoarima nevakcinisanih, kod djece i onih kod kojih vakcina ne bude efikasna. Stanovništvo će vakcinom većinom biti zaštićeno od teskog oblika bolesti, ali će i dalje se moći inficirati i prenositi virus.boy_zelenski wrote: ↑15/01/2021 21:17 Ne razumijem na koji nacin ce onda stati pandemija ako kolektivni imunitet ne pomaze? Valjda shvate da se vakcinacijom, izmedju ostalog, postize ubrzani kolektivni imunitet.![]()
Joj sto mi se povraca vise od ove teme.
-
Mogy87
#38380 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
daddy-kool wrote: ↑15/01/2021 23:02Mislim da je sada jasno da epidemija neće nestati, nego ćemo je utišati ponudivši vakcine svima koji žele, ali virus će ostati endemski u velikim prirodnim rezervoarima nevakcinisanih, kod djece i onih kod kojih vakcina ne bude efikasna. Stanovništvo će vakcinom većinom biti zaštićeno od teskog oblika bolesti, ali će i dalje se moći inficirati i prenositi virus.boy_zelenski wrote: ↑15/01/2021 21:17 Ne razumijem na koji nacin ce onda stati pandemija ako kolektivni imunitet ne pomaze? Valjda shvate da se vakcinacijom, izmedju ostalog, postize ubrzani kolektivni imunitet.![]()
Joj sto mi se povraca vise od ove teme.
Plus cinjenica da je jako los kandidat za erdikaciju i iz razloga sto covjek nije jedini rezervoar.
-
daddy-kool
#38381 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Na koju zemlju konkretno misliš, nije svugdje isto?boy_zelenski wrote: ↑15/01/2021 22:57Kako objasniti treci talas u Evropi koji je vec u toku?daddy-kool wrote: ↑15/01/2021 22:53 Ja sam mišljenja da bi situacija mogla biti "dobra" do sredine februara-početka marta, a onda će nekoliko faktora vjerovatno uticati na ponovno povećanje brojeva: škole, toplije vrijeme (4-10 C), zimovanja završena...
Možda bi bilo bolje pitati forumaše koji su "na privremenom radu" u tim zemljama?
-
daddy-kool
-
Trappist
#38383 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.index.hr/vijesti/clanak/100 ... _tid=85983
"GOTOVO 10.000 ljudi, po procjenama policije, okupilo se danas poslijepodne u Beču na prosvjedu protiv epidemioloških mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa od ožujka, tražeći ostavku vlade i optužujući medije da lažu."
Svaka im cast
"GOTOVO 10.000 ljudi, po procjenama policije, okupilo se danas poslijepodne u Beču na prosvjedu protiv epidemioloških mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa od ožujka, tražeći ostavku vlade i optužujući medije da lažu."
Svaka im cast
-
adsubzero
#38384 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
"Odrasli smo! Već godinu dana stalno izlazim i nisam se zarazila koronavirusom. Ne dolazi u obzir da se cijepim..."
Mentalni sklop jedne prosjecne osobe sa takvih skupova.
Mentalni sklop jedne prosjecne osobe sa takvih skupova.
-
Trappist
#38385 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Izvini intelektualac nisam te prepoznao, daj da vidimo tvoje strucne radove.
Je li sta pogresno napisala? Nece da se cijepi i sta sad, je li je upucati trebamo? Ko je vakcinisan on je zasticen od korone svakako.
-
meridiyan
#38386 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Trappist wrote: ↑16/01/2021 17:48 https://www.index.hr/vijesti/clanak/100 ... _tid=85983
Svaka im cast![]()
-
adsubzero
#38387 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne pogresno vec glupo. Sta bi trebalo da znaci sto je ona godinu dana izlazila i nije se zarazila?
- red evil
#38388 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
O reinfekciji
O zadržavanju virusa u autu
O zadržavanju virusa u autu
-
Medobrundo25
-
NelsonM
#38390 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Malo pozitivnih vijesti padamo na ljestvici 
https://www.worldometers.info/coronavirus
Jednostavno nijedna zemlja nije izbjegla taj neki vrhunac sa velikim brojem umrlih, sto znaci da ocito niko nije razvio dobar metod borbe protiv virusa (ako izuzmemo azijske diktature). ovo sto se sad desava u Njemackoj je toliko depresivno da je to nevjerovatno. cak i u gradovima u kojima nema puno slucajeva sve je zatvoreno, ne moze se otici na skijanje/sankanje, nema restorana (a odgovorno tvrdim da su se kod njih svi kafici i restorani drzali mjera), nema djece na ulicama, ma ne mozes vidjeti nikoga na ulici, eto tacno da nisam bila nekoliko sedmice kuci mislim da bih pukla. mislim mogu se zaobici neka pravila (ne znam nikoga da se bas vidja sa samo 1 osobom), oni to vise ostavljaju na povjerenje gradjanima, ali je atmosfera fuj fuj fuj. nevjerovatno mi je da niko nije nasao neko inteligentnije rjesenje izmedju mjera i zivota
Jednostavno nijedna zemlja nije izbjegla taj neki vrhunac sa velikim brojem umrlih, sto znaci da ocito niko nije razvio dobar metod borbe protiv virusa (ako izuzmemo azijske diktature). ovo sto se sad desava u Njemackoj je toliko depresivno da je to nevjerovatno. cak i u gradovima u kojima nema puno slucajeva sve je zatvoreno, ne moze se otici na skijanje/sankanje, nema restorana (a odgovorno tvrdim da su se kod njih svi kafici i restorani drzali mjera), nema djece na ulicama, ma ne mozes vidjeti nikoga na ulici, eto tacno da nisam bila nekoliko sedmice kuci mislim da bih pukla. mislim mogu se zaobici neka pravila (ne znam nikoga da se bas vidja sa samo 1 osobom), oni to vise ostavljaju na povjerenje gradjanima, ali je atmosfera fuj fuj fuj. nevjerovatno mi je da niko nije nasao neko inteligentnije rjesenje izmedju mjera i zivota
-
Trappist
#38391 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Naravno da ne funkcioniše, i to nece da priznaju nego samo jos vise muce i maltretiraju narod.NelsonM wrote: ↑17/01/2021 12:58 Malo pozitivnih vijesti padamo na ljestvici
Jednostavno nijedna zemlja nije izbjegla taj neki vrhunac sa velikim brojem umrlih, sto znaci da ocito niko nije razvio dobar metod borbe protiv virusa (ako izuzmemo azijske diktature). ovo sto se sad desava u Njemackoj je toliko depresivno da je to nevjerovatno. cak i u gradovima u kojima nema puno slucajeva sve je zatvoreno, ne moze se otici na skijanje/sankanje, nema restorana (a odgovorno tvrdim da su se kod njih svi kafici i restorani drzali mjera), nema djece na ulicama, ma ne mozes vidjeti nikoga na ulici, eto tacno da nisam bila nekoliko sedmice kuci mislim da bih pukla. mislim mogu se zaobici neka pravila (ne znam nikoga da se bas vidja sa samo 1 osobom), oni to vise ostavljaju na povjerenje gradjanima, ali je atmosfera fuj fuj fuj. nevjerovatno mi je da niko nije nasao neko inteligentnije rjesenje izmedju mjera i zivota![]()
-
laik1981
#38392 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I opet im smrtnost iz dana u dan sve vecaNelsonM wrote: ↑17/01/2021 12:58 Malo pozitivnih vijesti padamo na ljestvici
Jednostavno nijedna zemlja nije izbjegla taj neki vrhunac sa velikim brojem umrlih, sto znaci da ocito niko nije razvio dobar metod borbe protiv virusa (ako izuzmemo azijske diktature). ovo sto se sad desava u Njemackoj je toliko depresivno da je to nevjerovatno. cak i u gradovima u kojima nema puno slucajeva sve je zatvoreno, ne moze se otici na skijanje/sankanje, nema restorana (a odgovorno tvrdim da su se kod njih svi kafici i restorani drzali mjera), nema djece na ulicama, ma ne mozes vidjeti nikoga na ulici, eto tacno da nisam bila nekoliko sedmice kuci mislim da bih pukla. mislim mogu se zaobici neka pravila (ne znam nikoga da se bas vidja sa samo 1 osobom), oni to vise ostavljaju na povjerenje gradjanima, ali je atmosfera fuj fuj fuj. nevjerovatno mi je da niko nije nasao neko inteligentnije rjesenje izmedju mjera i zivota![]()

- red evil
#38393 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ima nekih nelogičnosti oko prenošenja zaraze. Lockdown ko lockdown funkcioniše jer ukoliko dvije osobe nemaju kontakt onda i nema zaraze. Govorimo o uređenim državima i sumnjam da se tu ekstremno mjere nepoštuju. Kafići, diskoteke, restorani i ostalo je sve zatvoreno što su ujedno i mjesta gdje je moguće najviše širiti virus.NelsonM wrote: ↑17/01/2021 12:58 Malo pozitivnih vijesti padamo na ljestvici
Čitam ova dva teksta (jedan tekst iz dva dijelal) i po ovome kako sam skontao a moguće je sam pogrešno skontao zaraza u kućnim uslovima nije baš tako jednostavna. Ako je sve zatvoreno, pa čak i da se ljudi po kućama sastaju gdje maksimalno može biti 10ak ljudi, kako je moguće da imamo ovolike brojeve? I ne, ne mislim da ima ikakva teorija zavjere, da namjerno pumpaju brojeve već da, možda, postoji neki drugi način prenošenja virusa za koji još uvijek naučnici ne znaju.
http://91.222.7.144/savremeni-svet/sta- ... ment241780
http://91.222.7.144/savremeni-svet/sta- ... ment241838
- Edin H.
#38394 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Eki Tarika Jašarevića što se uliova - glasnogovornik WHO 
https://www.unv.org/Success-stories/UN- ... okesperson
https://www.unv.org/Success-stories/UN- ... okesperson
-
zposao
#38395 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hajde neka mi neko da smisleno rješenje kako je moguće da ima toliko puno slučajeva gdje se u kućanstvu nije prenio virus a nikakve mjere distance nisu održavane?red evil wrote: ↑17/01/2021 13:30Ima nekih nelogičnosti oko prenošenja zaraze. Lockdown ko lockdown funkcioniše jer ukoliko dvije osobe nemaju kontakt onda i nema zaraze. Govorimo o uređenim državima i sumnjam da se tu ekstremno mjere nepoštuju. Kafići, diskoteke, restorani i ostalo je sve zatvoreno što su ujedno i mjesta gdje je moguće najviše širiti virus.NelsonM wrote: ↑17/01/2021 12:58 Malo pozitivnih vijesti padamo na ljestvici
Čitam ova dva teksta (jedan tekst iz dva dijelal) i po ovome kako sam skontao a moguće je sam pogrešno skontao zaraza u kućnim uslovima nije baš tako jednostavna. Ako je sve zatvoreno, pa čak i da se ljudi po kućama sastaju gdje maksimalno može biti 10ak ljudi, kako je moguće da imamo ovolike brojeve? I ne, ne mislim da ima ikakva teorija zavjere, da namjerno pumpaju brojeve već da, možda, postoji neki drugi način prenošenja virusa za koji još uvijek naučnici ne znaju.
U mene se slično dogodilo, a sve više čujem takvih slučajeva gdje je jedan supružnik imao koronu a drugi negativan iako se nikako nisu razdvajali?
Kako je to moguce?
Kako neko pokupi virus u prolazu na cesti, a dobar dio ljudi ne dobije virus dok skupa u stanu dijele prostor 14 dana?
To mi je misterija.
- red evil
#38396 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To jest misterija, očigledno ima veze sa genetskim predispozicijama. Ali može biti da su oni bili asimptomatski a nisu stvorili antitijela jer neki ljudi neće stvoriti antitijela.zposao wrote: ↑17/01/2021 14:51 Hajde neka mi neko da smisleno rješenje kako je moguće da ima toliko puno slučajeva gdje se u kućanstvu nije prenio virus a nikakve mjere distance nisu održavane?
U mene se slično dogodilo, a sve više čujem takvih slučajeva gdje je jedan supružnik imao koronu a drugi negativan iako se nikako nisu razdvajali?
Kako je to moguce?
Kako neko pokupi virus u prolazu na cesti, a dobar dio ljudi ne dobije virus dok skupa u stanu dijele prostor 14 dana?
To mi je misterija.
-
BadBoy
#38397 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Brate ljudski imunitet i principi zaraze su toliko kompleksni da bukvalno stotinu faktora može utjecati na to hoćeš li se zaraziti ili ne. Postoji par krupnih stvari, ali sve ostalo zavisi od slučaja do slučaja. Međutim ljudi to danas ne vole čuti, sve mora biti strogo crno ili bijelo i ne ostavlja se nimalo prostora za sivu zonu.zposao wrote: ↑17/01/2021 14:51Hajde neka mi neko da smisleno rješenje kako je moguće da ima toliko puno slučajeva gdje se u kućanstvu nije prenio virus a nikakve mjere distance nisu održavane?red evil wrote: ↑17/01/2021 13:30Ima nekih nelogičnosti oko prenošenja zaraze. Lockdown ko lockdown funkcioniše jer ukoliko dvije osobe nemaju kontakt onda i nema zaraze. Govorimo o uređenim državima i sumnjam da se tu ekstremno mjere nepoštuju. Kafići, diskoteke, restorani i ostalo je sve zatvoreno što su ujedno i mjesta gdje je moguće najviše širiti virus.NelsonM wrote: ↑17/01/2021 12:58 Malo pozitivnih vijesti padamo na ljestvici
Kako je to moguce?
To mi je misterija.
-
zposao
#38398 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Brate nije to jedan slucaj. U mene se dogodilo, pa sam po eo obracati paznju i sve vise takvih slučajeva znam.BadBoy wrote: ↑17/01/2021 18:27Brate ljudski imunitet i principi zaraze su toliko kompleksni da bukvalno stotinu faktora može utjecati na to hoćeš li se zaraziti ili ne. Postoji par krupnih stvari, ali sve ostalo zavisi od slučaja do slučaja. Međutim ljudi to danas ne vole čuti, sve mora biti strogo crno ili bijelo i ne ostavlja se nimalo prostora za sivu zonu.zposao wrote: ↑17/01/2021 14:51Hajde neka mi neko da smisleno rješenje kako je moguće da ima toliko puno slučajeva gdje se u kućanstvu nije prenio virus a nikakve mjere distance nisu održavane?red evil wrote: ↑17/01/2021 13:30
Ima nekih nelogičnosti oko prenošenja zaraze. Lockdown ko lockdown funkcioniše jer ukoliko dvije osobe nemaju kontakt onda i nema zaraze. Govorimo o uređenim državima i sumnjam da se tu ekstremno mjere nepoštuju. Kafići, diskoteke, restorani i ostalo je sve zatvoreno što su ujedno i mjesta gdje je moguće najviše širiti virus.
Kako je to moguce?
To mi je misterija.
Znaci nikakve mjere distance u kućanstvu. Skupa spavao sa zenom, skipa jeli, skupa provodili vrijeme i nista. I takvih koliko hoces.
Mene zanima kako je to moguce?
Ja ne banaliziram koronu. Znam puno ljudi koji su nahebali pravo.
Ali mi ne ide u glavu kako se neko gadno zarazi negdje u prolazu na cesti a dobar dio ljudi se ne zarazi u katanteni 1r dana sa virusom. E to mi ne ide u glavu.
Ako ima kakvo istrazivanje u vezi toga. Napominjem, nije to jedan slucaj na milion, ima skoro svako kicanstvo nekoga ko se nije zarazio a bio u direktnom doticaju sa virusom vise dana.
Je li to do genetike, do imuniteta, do krvne grupe, antitjela, puke sreće? Ili ću ja i takvi gadnije nahebat poslje nekad kad me virus safata? Haj mi to neko objasni
- amidzazeher
#38399 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja cu se sam roknut ako je zaradim nakon sto sam tih 14 dana prosao bez posljedica a kao sto kazes zajedno bili iz dana u dan. Kod mene i zena i kcerka pozitivne a sin i ja negativni.
-
BadBoy
#38400 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Eto sam si naveo samo par stvari koje značajno utiču. Ima ih još toliko (ne znam ih ni ja sve). Od godišnjeg doba, preko količine virusa koje uneseš pa do općeg stanja organizma, stanja imuniteta, pa na kraju i do količine sna; sve može manje ili više utjecati. Ne može ti niko to svesti na najmanji mogući zajednički nazivnik.
Nije mi se jednom desilo da u kući svi obole od gripe a meni ništa, ili obratno, samo ja zakačim gripu a ostali ukućani ne. Dešava se to stalno, nije korona tu ništa drugačija od drugih virusa.