Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Edin H.

#38226 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

geralt wrote: 13/01/2021 16:01 Najveca ironija kod koronavirusa lezi u tome sto, da je njegova smrtnost veca, on bi davno bio zaustavljen i ubio bi puno manje ljudi.
Nisam bas uvjeren

1,564 osobe preminule u Britaniji u zadnja 24 sata, najveci broj od pocetka pojave virusa

https://www.bbc.co.uk/news/uk-55653161

Istina tek sada su malo uhafizali, pa poceli kazne udarati
Hendrix

#38227 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hendrix »

Trappist wrote: 13/01/2021 10:27
Hendrix wrote: 12/01/2021 22:48
Trappist wrote: 12/01/2021 15:41

Moze li primjer u kojim drzavama tacno djeluje? Osim novog zelanda ?
Melburn, grad sa 5 miliona stanovnika, sa 700+ slucajeva dnevno poslije hard lockdowna su spali na nulu. Ovo nema veze s cinjenicom da je Australija ostrvo... zabranjen je ulazak bio iz bilo kojeg dijela Australije a niko iz Melburna nije mogao letiti ili ici autom u bilo koji dio drzave.

Dakle ljudi su imali checkpointe na ulazima u grad i drzavu Viktoriju, nema zajebancije... ali to je drugaciji narod koji postuje pravila a oni koji ne postuju dobro najebu od policije.

I nemoj molim te istu suplju o ljudskim pravima pocinjati... lockdown i ljudska prava ne idu zajedno to je cinjenica, pitanje je da li lockdown djeluje... apsolutno, ako se primjeni kako treba. Pa kada popushis kaznu od 10 hiljada dolara jer si napravio djeciji rodjendan sa 15 zvanica... i svaka od njih jos po milju kazne... dobro ce svako razmisliti prije nego pokusa nesto slicno.
Jeste, pa im se vec par puta desilo da se odjednom pojave neki slucajevi i onda opet terorisi 5 miliona stanovnika. I jesu otocna drzava, sto puno utice na sirenje virusa, logicno.
A hajd da te pitam je li tebi to normalno sto oni rade tamo? Da skoro godinu dana ne mozes napustiti svoj grad?
A evo da sam sebe demantujem, postoji jos jedna drzava gdje lockdown funkcionise. Sjeverna Koreja. Odnosno tamo je lockdown decenijama, niko ne moze uci svakako bez posebnog razloga, a pogotovo izaci, pa se virus nije ni prosirio. Je li to znaci da svi trebamo postati kao sjeverna koreja?
I cuj napravili djeciji rodjendan, KAKO SE USUDJUJU? UBICE, BIOTERORISTI! Treba ih streljati javno, dok televizija prenosi ! Sta dijete ima slaviti rodjendan, mars u kucu, bulji u monitor-mobitel i ne do ti Bog da se druzis sa drugom djecom i da izadjes vani !
Znao sam da ce ovako biti...pitanje je bilo da li lockdown djeluje...ja tvrdim da djeluje i Melburn je dokaz. Mozemo li imati normalnu raspravu ? Dakle namjerno sam stavio na kraju da ne ulazim u prava i ostalo...lockdown djeluje i to je cinjenica.

Ali ne opet oni opletu o tome kako je lockdown sranje pa naravno da je sranje ali ako se provede kako treba djeluje i to je sve sto zelim da kazem.

Sve zapadne zemlje imaju i problem javnog zdravstva gdje se namjerno smanjuje broj uposlenika i doktora da bi sistem pao a onda dodje privatnik kao spasioc. Isti klinac u Australiji i vrlo dobro znaju kako bi im sistem grohnuo jer im je vec na ivici kolapsa zbog manjka ljudi. Kad mi je jaran rekao da je cekao 6 sati u bolnici u Sidneju ne bi li neki doktor dosao da potpise otpusnicu...to je to, oni ne mogu dozvoliti ni najmanje sirenje virusa jer sve ode u pm.
aldinjo

#38228 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

Hendrix wrote: 13/01/2021 22:15
Trappist wrote: 13/01/2021 10:27
Hendrix wrote: 12/01/2021 22:48

Melburn, grad sa 5 miliona stanovnika, sa 700+ slucajeva dnevno poslije hard lockdowna su spali na nulu. Ovo nema veze s cinjenicom da je Australija ostrvo... zabranjen je ulazak bio iz bilo kojeg dijela Australije a niko iz Melburna nije mogao letiti ili ici autom u bilo koji dio drzave.

Dakle ljudi su imali checkpointe na ulazima u grad i drzavu Viktoriju, nema zajebancije... ali to je drugaciji narod koji postuje pravila a oni koji ne postuju dobro najebu od policije.

I nemoj molim te istu suplju o ljudskim pravima pocinjati... lockdown i ljudska prava ne idu zajedno to je cinjenica, pitanje je da li lockdown djeluje... apsolutno, ako se primjeni kako treba. Pa kada popushis kaznu od 10 hiljada dolara jer si napravio djeciji rodjendan sa 15 zvanica... i svaka od njih jos po milju kazne... dobro ce svako razmisliti prije nego pokusa nesto slicno.
Jeste, pa im se vec par puta desilo da se odjednom pojave neki slucajevi i onda opet terorisi 5 miliona stanovnika. I jesu otocna drzava, sto puno utice na sirenje virusa, logicno.
A hajd da te pitam je li tebi to normalno sto oni rade tamo? Da skoro godinu dana ne mozes napustiti svoj grad?
A evo da sam sebe demantujem, postoji jos jedna drzava gdje lockdown funkcionise. Sjeverna Koreja. Odnosno tamo je lockdown decenijama, niko ne moze uci svakako bez posebnog razloga, a pogotovo izaci, pa se virus nije ni prosirio. Je li to znaci da svi trebamo postati kao sjeverna koreja?
I cuj napravili djeciji rodjendan, KAKO SE USUDJUJU? UBICE, BIOTERORISTI! Treba ih streljati javno, dok televizija prenosi ! Sta dijete ima slaviti rodjendan, mars u kucu, bulji u monitor-mobitel i ne do ti Bog da se druzis sa drugom djecom i da izadjes vani !
Znao sam da ce ovako biti...pitanje je bilo da li lockdown djeluje...ja tvrdim da djeluje i Melburn je dokaz. Mozemo li imati normalnu raspravu ? Dakle namjerno sam stavio na kraju da ne ulazim u prava i ostalo...lockdown djeluje i to je cinjenica.

Ali ne opet oni opletu o tome kako je lockdown sranje pa naravno da je sranje ali ako se provede kako treba djeluje i to je sve sto zelim da kazem.
U zaključavanju je rješenje, i to u onom višemjesečnom, a može i višegodišnje.
I objasni kako se to pravilno provodi? Osim nas na forumu mogli bi i Britanci i Nijemci nešto naučiti.
Hendrix

#38229 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hendrix »

aldinjo wrote: 13/01/2021 22:45
I objasni kako se to pravilno provodi? Osim nas na forumu mogli bi i Britanci i Nijemci nešto naučiti.
Pravilno da nema izuzetaka... tipa ministri pijance sa pjevacima, lokalni mocnici rade sta hoce... pola drzave radi svadbe sa 200 zvanica i niko im ne smije pisnuti itd...

I u to spada ova kazna za rodjendan koja se cini glupom ali jednostavno kada sistem radi i odredi pravila nema izuzetaka... rodjendan, pijanka ili svadba... isti klinac svi dobiju kazne i onda malo razmisle hoce li se zajebavati iduci put.

I opet se vracam na temu... koja je bila da li lockdown djeluje? Sto je nelogicno pitanje i bez nekih dokaza.. cuj da li opcija razdvajanja ljudi i sprijecavanja kontakta djeluje u sprijecavanju sirenja virusa? Ono... sta reci fakat.
adsubzero

#38230 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

Hendrix wrote: 13/01/2021 23:15
aldinjo wrote: 13/01/2021 22:45
Pravilno da nema izuzetaka... tipa ministri pijance sa pjevacima, lokalni mocnici rade sta hoce... pola drzave radi svadbe sa 200 zvanica i niko im ne smije pisnuti itd...

I u to spada ova kazna za rodjendan koja se cini glupom ali jednostavno kada sistem radi i odredi pravila nema izuzetaka... rodjendan, pijanka ili svadba... isti klinac svi dobiju kazne i onda malo razmisle hoce li se zajebavati iduci put.

I opet se vracam na temu... koja je bila da li lockdown djeluje? Sto je nelogicno pitanje i bez nekih dokaza.. cuj da li opcija razdvajanja ljudi i sprijecavanja kontakta djeluje u sprijecavanju sirenja virusa? Ono... sta reci fakat.
Joj ti isto ko da je aldinju logika jaca strana :lol:
zubi

#38231 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Hendrix wrote: 13/01/2021 23:15 cuj da li opcija razdvajanja ljudi i sprijecavanja kontakta djeluje u sprijecavanju sirenja virusa? Ono... sta reci fakat.
Ne bi vjerovao koliko ljudi ima problema da to shvati :D
Bluemore

#38232 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Nemaju dokaza da djeluje
A imaju studije da ne djeluje
Elem, na drugu temu jedan filmic

BadBoy

#38233 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Znam da si pročitao puno studija i puno ozbiljnih radova, ali evo ovaj jedna youtube video koji je tačniji od svega toga :D
zubi

#38234 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

BadBoy wrote: 14/01/2021 11:10 Znam da si pročitao puno studija i puno ozbiljnih radova, ali evo ovaj jedna youtube video koji je tačniji od svega toga :D
:lol:
Trappist

#38235 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/konjhod ... /210112095
"Konjhodžić: Novi soj koronavirusa je prerano proglašen, to može biti i politička odluka.
"Tako se nastoje nametnuti zabrane letova, karantini, poput dešavanja u Velikoj Britaniji, a sve zbog političkih odluka. Još niko nije zasigurno proglasio novim sojem viruse iz Velike Britanije i Japana, jer se oni i dalje istražuju (under investigation). Mnogi naučnici su prijavili razlike između genoma tog originalnog virusa iz Wuhana i ovog koji je pronađen u Velikoj Britaniji i Japanu, ali to još sigurno nije novi soj, što ne znači da ga neće biti, jer svaki mikroorganizam ga vremenom dobije", pojasnio je."

:izet: :izet: :izet:
sinuhe

#38237 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sinuhe »

Britanski soj virusa registrovan kod putnika iz Bosne u -Finskoj :!:
http://www.dailyfinland.fi/health/19692 ... in-Finland
Out of the 29 new cases, 18 were diagnosed among the people who arrived in Finland from different countries after December 20, 2020.

The infected people travelled to Finland from the United Kingdom, Ghana, Sweden, South Africa, Bosnia and Herzegovina, Denmark, Turkey, and Estonia.
laik1981

#38238 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

sinuhe wrote: 14/01/2021 11:56 Britanski soj virusa registrovan kod putnika iz Bosne u -Finskoj :!:
http://www.dailyfinland.fi/health/19692 ... in-Finland
Out of the 29 new cases, 18 were diagnosed among the people who arrived in Finland from different countries after December 20, 2020.

The infected people travelled to Finland from the United Kingdom, Ghana, Sweden, South Africa, Bosnia and Herzegovina, Denmark, Turkey, and Estonia.
Ma sve je ovo "britanski" soj, samo nam jos to nisu rekli..
kox

#38239 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

Koliko će trebati da dr. Konjhodžića pojedinci na temi proglase neonacistom, šarlatanom i neznalicom ? Tri, dva, jedan...
MorningStar

#38240 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Bluemore wrote: 14/01/2021 09:56 Nemaju dokaza da djeluje

Legenda :D
sinuhe

#38241 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sinuhe »

Eh pa sad, Konjhodzic je nicim izazvan rekao da se u Sarajevu moze uraditi 2 hiljade testova dnevno jos u aprilu :D
Mogy87

#38242 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

kox wrote: 14/01/2021 12:14 Koliko će trebati da dr. Konjhodžića pojedinci na temi proglase neonacistom, šarlatanom i neznalicom ? Tri, dva, jedan...
Posto aludiras na mene zasto bi tako nesto izjavila? Posto ne citas moje postove nisi mogao ni procitati da sam ja postavila studiju da Pfizerova vakcina pokriva i ovaj "novi" soj.

Ali je problem sto pored naslova treba procitati i ostatak clanka. Pa kaze:

Vakcinacija će spriječiti nove sojeve

Smatra da će tako ti novi sojevi doći i u BiH gdje i sam radi i radio je na proučavanju već postojećih varijanti. Kako je dodao, sprečavanje njegovog širenja je moguće samo kolektivnim imunitetom koji će se najbrže postići vakcinacijom.

"Prije svega zato što je kod stvaranja novih sojeva virusu dovoljno samo vrijeme. Zbog toga uvijek postoji biološka trka između stjecanja kolektivnog imuniteta prema razvijanju novog soja koji će biti imun na postojeće vakcine. Ukoliko mi imuniziramo dovoljan broj ljudi i onemogućimo kretanje postojećeg virusa, onda on neće živjeti dovoljno dugo da mutira u neku patogeniju formu. Ako to ne napravimo dovoljno brzo, dajemo mu vremena da se to potencijalno desi", zaključio je na kraju Konjhodžić.
tindbe

#38243 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tindbe »

Bluemore wrote: 14/01/2021 09:56 Nemaju dokaza da djeluje

Jel vi vidite kakvo smeće od vijesti, članaka, intervjua, gluposti ljudi dijele po Fb, a evo i po forumu?
Ne može to više nijedan factchecker stići da demantuje.
A iskreno, kao da će neko od tih ljudi koji dijeli te stvari, zapravo i otvoriti factcheck, vidjeti koliko nisu u pravu i reći "aha, facebook/forum prijatelji, dugujem vam izvinjenje zbog dijeljenja lažnih vijesti zbog nečije bolesne agende, klikova, kompleksa i sl."
biglebovski

#38244 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Corona Vs. WHO? Sljedeće dvije godine su ključne, neke druge stvari su u pitanju i da li je Savršena oluja (W. Petersen, 2000) najbolji film svih vremena?

WHO: Druga godina pandemije mogla bi biti još teža

DRUGA godina pandemije covida-19 mogla bi biti još teža nego prva s obzirom na to kako se virus brzo širi, osobito na sjevernoj hemisferi, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Ulazimo u drugu godinu pandemije, koja bi mogla biti i teža zbog dinamike transmisije i nekih drugih stvari koje vidimo", rekao je visoki dužnosnik WHO-a Mike Ryan?

https://www.index.hr/vijesti/clanak/who ... 46373.aspx
Trappist

#38245 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Mogy87 wrote: 14/01/2021 12:26
kox wrote: 14/01/2021 12:14 Koliko će trebati da dr. Konjhodžića pojedinci na temi proglase neonacistom, šarlatanom i neznalicom ? Tri, dva, jedan...
Posto aludiras na mene zasto bi tako nesto izjavila? Posto ne citas moje postove nisi mogao ni procitati da sam ja postavila studiju da Pfizerova vakcina pokriva i ovaj "novi" soj.

Smatra da će tako ti novi sojevi doći i u BiH gdje i sam radi i radio je na proučavanju već postojećih varijanti. Kako je dodao, sprečavanje njegovog širenja je moguće samo kolektivnim imunitetom koji će se najbrže postići vakcinacijom.

"Prije svega zato što je kod stvaranja novih sojeva virusu dovoljno samo vrijeme. Zbog toga uvijek postoji biološka trka između stjecanja kolektivnog imuniteta prema razvijanju novog soja koji će biti imun na postojeće vakcine. Ukoliko mi imuniziramo dovoljan broj ljudi i onemogućimo kretanje postojećeg virusa, onda on neće živjeti dovoljno dugo da mutira u neku patogeniju formu. Ako to ne napravimo dovoljno brzo, dajemo mu vremena da se to potencijalno desi", zaključio je na kraju Konjhodžić.
Svi aludiraju na tebe jer si dosta puta to do sada uradila. Ali jok, svi su ludi, samo si ti normalna.
I ko spominje vakcine? Covjeka sam postavio jer je rekao ono sto se i sumnja u sustini, ovo je kazna za VB jer nije htjela odgoditi Brexit. Ovih novih sojeva koji se brze prenose je bilo i tokom ljeta ali tome se nije nikakva vaznost davala, sad je odjednom to nesto najstrasnije sto se moze desiti...
Mogy87

#38246 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Trappist wrote: 14/01/2021 12:46

Svi aludiraju na tebe jer si dosta puta to do sada uradila. Ali jok, svi su ludi, samo si ti normalna.
I ko spominje vakcine? Covjeka sam postavio jer je rekao ono sto se i sumnja u sustini, ovo je kazna za VB jer nije htjela odgoditi Brexit. Ovih novih sojeva koji se brze prenose je bilo i tokom ljeta ali tome se nije nikakva vaznost davala, sad je odjednom to nesto najstrasnije sto se moze desiti...
Da, za ljude koji su zaista to sto sam napisala.

Konkretno na ovu temu sam postavila ovaj tekst:

Naučni i kredibilni izvori informacija kažu da je zapravo broj mutacija mnogo veći, ali istovremeno struktura ovog virusa nije znatnije promijenjena da bi vakcine postale neefikasne.

U članku uglednog časopisa časopisa Nature iz septembra 2020. navodi se kako su naučnici katalogizirali više od 12.000 mutacija u genomima SARS-CoV-2“, a to ipak nije onemogućilo stvaranje vakcina. Sekvencionirano je oko 90 000 izolata ovog virusa i svih dijelova svijeta, pa čak i iz BiH, i utvrđeno je da se ovi mutirani virusi razlikuju vrlo malo – u svega oko 10 „slova“ svog genetičkog koda na RNK od 29 903 „slova“, koliko ih ima genom ovog virusa.

Prema analizi varijanti virusa SARS-CoV-2 objavljenoj nešto ranije, u maju 2020. Svjetska zdravstvena organizacija je tada imala informacije o 5.775 distinktnih genetičkih varijanti virusa SARS-CoV.

https://ba.voanews.com/a/nova-varijanta ... 01411.html

Vakcinu sam spomenula jer da je mutacija znacajna postoji mogucnost da vakcina ne bi bila efikasna. Imas studiju koju sam postavila na drugoj temi. Ali uvijek zaboravim da se ovdje sve mora crtati.

Vidjeli u naslovu "politicki" i nista dalje od toga nisu procitali :roll:
zubi

#38247 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Sta je problem sa ovim sto je izjavio Konjhodzic? Sve regularno.
Trappist

#38248 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Mogy87 wrote: 14/01/2021 12:54
Trappist wrote: 14/01/2021 12:46

Da, za ljude koji su zaista to sto sam napisala.

Konkretno na ovu temu sam postavila ovaj tekst:

Naučni i kredibilni izvori informacija kažu da je zapravo broj mutacija mnogo veći, ali istovremeno struktura ovog virusa nije znatnije promijenjena da bi vakcine postale neefikasne.

U članku uglednog časopisa časopisa Nature iz septembra 2020. navodi se kako su naučnici katalogizirali više od 12.000 mutacija u genomima SARS-CoV-2“, a to ipak nije onemogućilo stvaranje vakcina. Sekvencionirano je oko 90 000 izolata ovog virusa i svih dijelova svijeta, pa čak i iz BiH, i utvrđeno je da se ovi mutirani virusi razlikuju vrlo malo – u svega oko 10 „slova“ svog genetičkog koda na RNK od 29 903 „slova“, koliko ih ima genom ovog virusa.

Prema analizi varijanti virusa SARS-CoV-2 objavljenoj nešto ranije, u maju 2020. Svjetska zdravstvena organizacija je tada imala informacije o 5.775 distinktnih genetičkih varijanti virusa SARS-CoV.

https://ba.voanews.com/a/nova-varijanta ... 01411.html

Vakcinu sam spomenula jer da je mutacija znacajna postoji mogucnost da vakcina ne bi bila efikasna. Imas studiju koju sam postavila na drugoj temi. Ali uvijek zaboravim da se ovdje sve mora crtati.

Vidjeli u naslovu "politicki" i nista dalje od toga nisu procitali :roll:
Hajde polako, duboko udahni pa pocni ispocetka. VB se uvode dodatne mjere, nigdje skoro ne mogu uci, ljudi na granicama bili zarobljeni danima, sve zbog "novog soja koji se 70% brze siri". I sad kako vrijeme prolazi dolazimo do informacija da taj novi soj ipak nije nesto drugaciji od "normalnog soja".
kox

#38249 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

Haha, naravno, pošto očekujem da se po ustaljenoj šemi na ovim temama neko ko se usudi reći :
"Konjhodžić: Novi soj koronavirusa je prerano proglašen, to može biti i politička odluka.
"Tako se nastoje nametnuti zabrane letova, karantini, poput dešavanja u Velikoj Britaniji, a sve zbog političkih odluka.

proglasi neonacistom i ublehašem, sigurno sam protiv vakcina pa mi molim te postavi još neku studiju o njima.
Mogy87

#38250 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

@kox @Trappist clanak koji sam ja postavila 21.12. koji govori upravo to, da mutacija nije nista sokantno

Image

@kox Zanimljivo je da komentarises moje postove iako ih ne procitas. Mislim na ovaj “uvodni”
Bilo bi pozeljno da imas kapacitet da povezes da mutacija u kontekstu vakcine i nacelno mutacija su jedno te isto. Clanak govori nacelno o mutaciji. Ali za razumijevanje ga je potrebno procitati.
Last edited by Mogy87 on 14/01/2021 13:09, edited 2 times in total.
Locked