Nisam bas uvjeren
1,564 osobe preminule u Britaniji u zadnja 24 sata, najveci broj od pocetka pojave virusa
https://www.bbc.co.uk/news/uk-55653161
Istina tek sada su malo uhafizali, pa poceli kazne udarati
Moderator: O'zone
Nisam bas uvjeren
Znao sam da ce ovako biti...pitanje je bilo da li lockdown djeluje...ja tvrdim da djeluje i Melburn je dokaz. Mozemo li imati normalnu raspravu ? Dakle namjerno sam stavio na kraju da ne ulazim u prava i ostalo...lockdown djeluje i to je cinjenica.Trappist wrote: ↑13/01/2021 10:27Jeste, pa im se vec par puta desilo da se odjednom pojave neki slucajevi i onda opet terorisi 5 miliona stanovnika. I jesu otocna drzava, sto puno utice na sirenje virusa, logicno.Hendrix wrote: ↑12/01/2021 22:48Melburn, grad sa 5 miliona stanovnika, sa 700+ slucajeva dnevno poslije hard lockdowna su spali na nulu. Ovo nema veze s cinjenicom da je Australija ostrvo... zabranjen je ulazak bio iz bilo kojeg dijela Australije a niko iz Melburna nije mogao letiti ili ici autom u bilo koji dio drzave.
Dakle ljudi su imali checkpointe na ulazima u grad i drzavu Viktoriju, nema zajebancije... ali to je drugaciji narod koji postuje pravila a oni koji ne postuju dobro najebu od policije.
I nemoj molim te istu suplju o ljudskim pravima pocinjati... lockdown i ljudska prava ne idu zajedno to je cinjenica, pitanje je da li lockdown djeluje... apsolutno, ako se primjeni kako treba. Pa kada popushis kaznu od 10 hiljada dolara jer si napravio djeciji rodjendan sa 15 zvanica... i svaka od njih jos po milju kazne... dobro ce svako razmisliti prije nego pokusa nesto slicno.
A hajd da te pitam je li tebi to normalno sto oni rade tamo? Da skoro godinu dana ne mozes napustiti svoj grad?
A evo da sam sebe demantujem, postoji jos jedna drzava gdje lockdown funkcionise. Sjeverna Koreja. Odnosno tamo je lockdown decenijama, niko ne moze uci svakako bez posebnog razloga, a pogotovo izaci, pa se virus nije ni prosirio. Je li to znaci da svi trebamo postati kao sjeverna koreja?
I cuj napravili djeciji rodjendan, KAKO SE USUDJUJU? UBICE, BIOTERORISTI! Treba ih streljati javno, dok televizija prenosi ! Sta dijete ima slaviti rodjendan, mars u kucu, bulji u monitor-mobitel i ne do ti Bog da se druzis sa drugom djecom i da izadjes vani !
U zaključavanju je rješenje, i to u onom višemjesečnom, a može i višegodišnje.Hendrix wrote: ↑13/01/2021 22:15Znao sam da ce ovako biti...pitanje je bilo da li lockdown djeluje...ja tvrdim da djeluje i Melburn je dokaz. Mozemo li imati normalnu raspravu ? Dakle namjerno sam stavio na kraju da ne ulazim u prava i ostalo...lockdown djeluje i to je cinjenica.Trappist wrote: ↑13/01/2021 10:27Jeste, pa im se vec par puta desilo da se odjednom pojave neki slucajevi i onda opet terorisi 5 miliona stanovnika. I jesu otocna drzava, sto puno utice na sirenje virusa, logicno.Hendrix wrote: ↑12/01/2021 22:48
Melburn, grad sa 5 miliona stanovnika, sa 700+ slucajeva dnevno poslije hard lockdowna su spali na nulu. Ovo nema veze s cinjenicom da je Australija ostrvo... zabranjen je ulazak bio iz bilo kojeg dijela Australije a niko iz Melburna nije mogao letiti ili ici autom u bilo koji dio drzave.
Dakle ljudi su imali checkpointe na ulazima u grad i drzavu Viktoriju, nema zajebancije... ali to je drugaciji narod koji postuje pravila a oni koji ne postuju dobro najebu od policije.
I nemoj molim te istu suplju o ljudskim pravima pocinjati... lockdown i ljudska prava ne idu zajedno to je cinjenica, pitanje je da li lockdown djeluje... apsolutno, ako se primjeni kako treba. Pa kada popushis kaznu od 10 hiljada dolara jer si napravio djeciji rodjendan sa 15 zvanica... i svaka od njih jos po milju kazne... dobro ce svako razmisliti prije nego pokusa nesto slicno.
A hajd da te pitam je li tebi to normalno sto oni rade tamo? Da skoro godinu dana ne mozes napustiti svoj grad?
A evo da sam sebe demantujem, postoji jos jedna drzava gdje lockdown funkcionise. Sjeverna Koreja. Odnosno tamo je lockdown decenijama, niko ne moze uci svakako bez posebnog razloga, a pogotovo izaci, pa se virus nije ni prosirio. Je li to znaci da svi trebamo postati kao sjeverna koreja?
I cuj napravili djeciji rodjendan, KAKO SE USUDJUJU? UBICE, BIOTERORISTI! Treba ih streljati javno, dok televizija prenosi ! Sta dijete ima slaviti rodjendan, mars u kucu, bulji u monitor-mobitel i ne do ti Bog da se druzis sa drugom djecom i da izadjes vani !
Ali ne opet oni opletu o tome kako je lockdown sranje pa naravno da je sranje ali ako se provede kako treba djeluje i to je sve sto zelim da kazem.
Pravilno da nema izuzetaka... tipa ministri pijance sa pjevacima, lokalni mocnici rade sta hoce... pola drzave radi svadbe sa 200 zvanica i niko im ne smije pisnuti itd...
Joj ti isto ko da je aldinju logika jaca stranaHendrix wrote: ↑13/01/2021 23:15Pravilno da nema izuzetaka... tipa ministri pijance sa pjevacima, lokalni mocnici rade sta hoce... pola drzave radi svadbe sa 200 zvanica i niko im ne smije pisnuti itd...
I u to spada ova kazna za rodjendan koja se cini glupom ali jednostavno kada sistem radi i odredi pravila nema izuzetaka... rodjendan, pijanka ili svadba... isti klinac svi dobiju kazne i onda malo razmisle hoce li se zajebavati iduci put.
I opet se vracam na temu... koja je bila da li lockdown djeluje? Sto je nelogicno pitanje i bez nekih dokaza.. cuj da li opcija razdvajanja ljudi i sprijecavanja kontakta djeluje u sprijecavanju sirenja virusa? Ono... sta reci fakat.
Out of the 29 new cases, 18 were diagnosed among the people who arrived in Finland from different countries after December 20, 2020.
The infected people travelled to Finland from the United Kingdom, Ghana, Sweden, South Africa, Bosnia and Herzegovina, Denmark, Turkey, and Estonia.
Ma sve je ovo "britanski" soj, samo nam jos to nisu rekli..sinuhe wrote: ↑14/01/2021 11:56 Britanski soj virusa registrovan kod putnika iz Bosne u -Finskoj
http://www.dailyfinland.fi/health/19692 ... in-Finland
Out of the 29 new cases, 18 were diagnosed among the people who arrived in Finland from different countries after December 20, 2020.
The infected people travelled to Finland from the United Kingdom, Ghana, Sweden, South Africa, Bosnia and Herzegovina, Denmark, Turkey, and Estonia.
Posto aludiras na mene zasto bi tako nesto izjavila? Posto ne citas moje postove nisi mogao ni procitati da sam ja postavila studiju da Pfizerova vakcina pokriva i ovaj "novi" soj.
Jel vi vidite kakvo smeće od vijesti, članaka, intervjua, gluposti ljudi dijele po Fb, a evo i po forumu?
Svi aludiraju na tebe jer si dosta puta to do sada uradila. Ali jok, svi su ludi, samo si ti normalna.Mogy87 wrote: ↑14/01/2021 12:26Posto aludiras na mene zasto bi tako nesto izjavila? Posto ne citas moje postove nisi mogao ni procitati da sam ja postavila studiju da Pfizerova vakcina pokriva i ovaj "novi" soj.
Ali je problem sto pored naslova treba procitati i ostatak clanka. Pa kaze:
Vakcinacija će spriječiti nove sojeve
Smatra da će tako ti novi sojevi doći i u BiH gdje i sam radi i radio je na proučavanju već postojećih varijanti. Kako je dodao, sprečavanje njegovog širenja je moguće samo kolektivnim imunitetom koji će se najbrže postići vakcinacijom.
"Prije svega zato što je kod stvaranja novih sojeva virusu dovoljno samo vrijeme. Zbog toga uvijek postoji biološka trka između stjecanja kolektivnog imuniteta prema razvijanju novog soja koji će biti imun na postojeće vakcine. Ukoliko mi imuniziramo dovoljan broj ljudi i onemogućimo kretanje postojećeg virusa, onda on neće živjeti dovoljno dugo da mutira u neku patogeniju formu. Ako to ne napravimo dovoljno brzo, dajemo mu vremena da se to potencijalno desi", zaključio je na kraju Konjhodžić.
Da, za ljude koji su zaista to sto sam napisala.Trappist wrote: ↑14/01/2021 12:46Svi aludiraju na tebe jer si dosta puta to do sada uradila. Ali jok, svi su ludi, samo si ti normalna.Mogy87 wrote: ↑14/01/2021 12:26Posto aludiras na mene zasto bi tako nesto izjavila? Posto ne citas moje postove nisi mogao ni procitati da sam ja postavila studiju da Pfizerova vakcina pokriva i ovaj "novi" soj.
Smatra da će tako ti novi sojevi doći i u BiH gdje i sam radi i radio je na proučavanju već postojećih varijanti. Kako je dodao, sprečavanje njegovog širenja je moguće samo kolektivnim imunitetom koji će se najbrže postići vakcinacijom.
"Prije svega zato što je kod stvaranja novih sojeva virusu dovoljno samo vrijeme. Zbog toga uvijek postoji biološka trka između stjecanja kolektivnog imuniteta prema razvijanju novog soja koji će biti imun na postojeće vakcine. Ukoliko mi imuniziramo dovoljan broj ljudi i onemogućimo kretanje postojećeg virusa, onda on neće živjeti dovoljno dugo da mutira u neku patogeniju formu. Ako to ne napravimo dovoljno brzo, dajemo mu vremena da se to potencijalno desi", zaključio je na kraju Konjhodžić.
I ko spominje vakcine? Covjeka sam postavio jer je rekao ono sto se i sumnja u sustini, ovo je kazna za VB jer nije htjela odgoditi Brexit. Ovih novih sojeva koji se brze prenose je bilo i tokom ljeta ali tome se nije nikakva vaznost davala, sad je odjednom to nesto najstrasnije sto se moze desiti...
Hajde polako, duboko udahni pa pocni ispocetka. VB se uvode dodatne mjere, nigdje skoro ne mogu uci, ljudi na granicama bili zarobljeni danima, sve zbog "novog soja koji se 70% brze siri". I sad kako vrijeme prolazi dolazimo do informacija da taj novi soj ipak nije nesto drugaciji od "normalnog soja".Mogy87 wrote: ↑14/01/2021 12:54Da, za ljude koji su zaista to sto sam napisala.Trappist wrote: ↑14/01/2021 12:46Svi aludiraju na tebe jer si dosta puta to do sada uradila. Ali jok, svi su ludi, samo si ti normalna.Mogy87 wrote: ↑14/01/2021 12:26
Posto aludiras na mene zasto bi tako nesto izjavila? Posto ne citas moje postove nisi mogao ni procitati da sam ja postavila studiju da Pfizerova vakcina pokriva i ovaj "novi" soj.
I ko spominje vakcine? Covjeka sam postavio jer je rekao ono sto se i sumnja u sustini, ovo je kazna za VB jer nije htjela odgoditi Brexit. Ovih novih sojeva koji se brze prenose je bilo i tokom ljeta ali tome se nije nikakva vaznost davala, sad je odjednom to nesto najstrasnije sto se moze desiti...
Konkretno na ovu temu sam postavila ovaj tekst:
Naučni i kredibilni izvori informacija kažu da je zapravo broj mutacija mnogo veći, ali istovremeno struktura ovog virusa nije znatnije promijenjena da bi vakcine postale neefikasne.
U članku uglednog časopisa časopisa Nature iz septembra 2020. navodi se kako su naučnici katalogizirali više od 12.000 mutacija u genomima SARS-CoV-2“, a to ipak nije onemogućilo stvaranje vakcina. Sekvencionirano je oko 90 000 izolata ovog virusa i svih dijelova svijeta, pa čak i iz BiH, i utvrđeno je da se ovi mutirani virusi razlikuju vrlo malo – u svega oko 10 „slova“ svog genetičkog koda na RNK od 29 903 „slova“, koliko ih ima genom ovog virusa.
Prema analizi varijanti virusa SARS-CoV-2 objavljenoj nešto ranije, u maju 2020. Svjetska zdravstvena organizacija je tada imala informacije o 5.775 distinktnih genetičkih varijanti virusa SARS-CoV.
https://ba.voanews.com/a/nova-varijanta ... 01411.html
Vakcinu sam spomenula jer da je mutacija znacajna postoji mogucnost da vakcina ne bi bila efikasna. Imas studiju koju sam postavila na drugoj temi. Ali uvijek zaboravim da se ovdje sve mora crtati.
Vidjeli u naslovu "politicki" i nista dalje od toga nisu procitali![]()
Haha, naravno, pošto očekujem da se po ustaljenoj šemi na ovim temama neko ko se usudi reći :Mogy87 wrote: ↑14/01/2021 12:26Posto aludiras na mene zasto bi tako nesto izjavila? Posto ne citas moje postove nisi mogao ni procitati da sam ja postavila studiju da Pfizerova vakcina pokriva i ovaj "novi" soj.