Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
ja71

#38151 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

aldinjo wrote: 12/01/2021 16:29
Industrialyzer wrote: 12/01/2021 15:16 Lockdown djeluje, ko to ne vidi, nema mu pomoci.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :run:
nakacili se Trumpovci ovdje na temu haman
laik1981

#38152 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

ja71 wrote: 12/01/2021 17:20
Industrialyzer wrote: 12/01/2021 17:10 Pa lockdown funkcionise, samo je tesko provodiv :mrgreen:
pa to ti zavisi od mentaliteta ljudi.
u Svedskoj je dovoljno reci: "preporucujemo vam da izbjegavate kontakte" i oni ce shvatiti.
Kod nas i kad zaprijete robijom to nije sprovodivo
Svoj vi posao..
Image
:bih:

Ibreti se i struka kako su nam brojke na ovom nivou..
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... a-15042183
BadBoy

#38153 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Tako se to radi, nauka kritikuje nauku:

https://doi.org/10.1101/2020.08.13.249847
To sum up, our findings are that:

* Preprints (non peer-reviewed manuscripts) on COVID19 have been mentioned in the news approximately 10 times more than preprints on other topics published during the same period.

* Approximately 700 articles have been accepted for publication in less than 24 hours, among which 224 were detailing new research results. Out of these 224 papers, 31% had editorial conflicts of interest (i.e., the authors of the papers were also part of the editorial team of the journal).

* There has been a large amount of duplicated research projects probably leading to potential scientific waste.

* There have been numerous methodologically flawed studies which could have been avoided if research protocols were transparently shared and reviewed before the start of a clinical trial.

* Finally, the lack of data sharing and code sharing led to the now famous [The Lancet scandal on Surgisphere](https://www.the-scientist.com/news-opin ... uine-67613)
@Mogy87 @splinter evo razloga što se onoliko teorija zavjere plete i što ljudi ne vjeruju.
meridiyan

#38154 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by meridiyan »

Blago se Srbiji sa ovakvim "strucnjacima".
Lekari su umrli, jer su išli na kafe pauze, maske i dalje štite! NOVA TEORIJA DOKTOR KONA ZAPALILA DRUŠTVENE MREŽE…

Srbiju proteklih nedelja potresaju gotovo svakodnevne vesti o smrti zdravstvenih radnika, trenutno ih je više od 70. U javnosti se sve češće čuju zahtevi da se te smrti ispitaju i da se utvrdi koji je uzrok – zašto gubimo toliko lekara?
Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, kaže da je do zaražavanja dolazilo uglavnom izvan bolnica i da je često dolazilo do zaražavanja na mestima gde se ispijala kafa i tih kratkih pauza
Nivelacija

#38155 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Sto jaci lockdown to gore brojke zarazenih i umrlih.

Pogledati Sloveniju, Irsku, Njemacku, Englesku i sve zemlje sa ostrim lockdownom.

Mislim da lockdown ustvari je iskra koja upali i rasiri virus a u zemljama gdje ga nema poput Bosne virus se ugasi sto je kod nas slucaj.
escobar__

#38156 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Nije se virus ugasio već je obolio velik broj ljudi što je rezultiralo i velikim brojem oporavljenih koji imaju antitijela i na koje se virus u dogledno vrijeme neće širiti ili barem ne bi trebao. Loša stvar je što smo imali veći broj smrtnih slučajeva, no dobra je ta što naše građane ipak nisu kupili bagerima i zatrpavali u masovne grobnice (nije bilo katastrofe tih razmjera).

Sudeći prema Klixovoj anketi od jučer skoro polovica građana Bosne je imala COVID-19, a pretpostavljam da je brojka i veća jer mnogi i ne znaju da su uopće i bili zaraženi. Statistika k'o statistika je kurac obični ali eto može donekle pružit uvid u stanje na terenu.
megaribi1

#38157 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by megaribi1 »

escobar__ wrote: 12/01/2021 21:23 Sudeći prema Klixovoj anketi od jučer skoro polovica građana Bosne je imala COVID-19, a pretpostavljam da je brojka i veća jer mnogi i ne znaju da su uopće i bili zaraženi. Statistika k'o statistika je ***** obični ali eto može donekle pružit uvid u stanje na terenu.
Da su pokojnog papinog ljekara pridružili Vatikanu u statistici a ne Italiji, ta bi zemlja sa 215. mjesta po smrtnosti na milion stanovnika skočila na sedmo.
zubi

#38158 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Nivelacija wrote: 12/01/2021 21:21 Sto jaci lockdown to gore brojke zarazenih i umrlih.

Pogledati Sloveniju, Irsku, Njemacku, Englesku i sve zemlje sa ostrim lockdownom.

Mislim da lockdown ustvari je iskra koja upali i rasiri virus a u zemljama gdje ga nema poput Bosne virus se ugasi sto je kod nas slucaj.
:-) :lol:
Hendrix

#38159 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hendrix »

BadBoy wrote: 12/01/2021 11:13
MUNAFIK wrote: 12/01/2021 10:38 Pa ko god vjeruje da sad u ovoj krizi od lokalnih mocnika, do globalnih korporacija i igraca ne navode vodu na svoj mlin taj je naivan... Nekome je interes kupit 100 respiratora i maznut lovu, a ndkim vecim igracima su drugi interesi i to je normalno, svako se igra na svom igralistu, nekome je to carsija, a nekome kontinent ili svijet...

U vrijeme smutnje, panike, straha i lazi najbolje se zavrsavaju sumnjivi poslovi koje mozda nekad nisu uspjeli...

Ja sam 1000% siguran da se vec neko vrijeme virus zloupotrebljava i panika i strah namjerno siri...

A na pitanje sta je starije, virus ili zloupotreba virusa, ne znam i necu da se mucim tim... Mozda je neko namjerno pustio virus, a mozda nije, ali u svakom slucaju sad ga maksimano koriste kao i ratove...

Neki ovdje bi nas sad uvjeravali da ne postoje nikakve 'zavjere' iza ratova i slicnih stvari...
Pa šta ti je bolan, niko nije rekao da se ova pandemija (a i druge katastrofe) ne koriste za pribavljanje koristi. Ali to nije ništa planski ili smišljeno već čisti oportunitet pojedinaca.

Nema neki grand master plan da se uvode lockdowni i zastrašuje narod kako bi oni krali ili varalila. Nego neko u ovom stanju (pojedinačno i oportunitetno) skontao da šta čvakne. To je to.
Da upravo ovo sam namjeravao reci, krizu ce neko finansijski uvijek iskoristiti a pogotovo milijarderi koji upravljaju trzistem dionica. Kad ti imas par stotina miliona sa strane da pokupujes sve zivo u vrijeme panike kada je krenula Korona... nema tu zime. Isto kao kod nas poslije rata... stanovi se kupovali za 10 milja ali ko je imao 10 milja poslije 4 godine rata?!?! Ali opet tvrdim da to nije neki grand plan... i da nikome nije u interesu da ovo traje duze. Isto kao da kazemo da je rat u Bosni zapocet da bi se obogatili ratni profiteri. Znamo zasto je poceo a profiteri su posljedica a ne uzrok.

Para na paru... us na fukaru, stara izreka koja vrijedi i u doba Korone specijalno. Mene nervira sto ljudi koriste ovaj izgovor neke globalne zavjere da apsolutno ignorisu koronu jer to je sve kao namjesteno jel da se Bezos obogati. Eto bas zapadne ekonomije jedva cekaju da zatvore gradove... pa bukvalno gube milijarde dnevno zbog pada turizma prvo to... sve servisne usluge mrtve. I najveci problem u zivotu nositi jebenu masku... koliko god su profiteri krivi sto iskoristavaju sve ovo, toliko je i obicni narod koji se ponasa kao petogodisnje dijete iznervirano radi jebene glupe maske.
Last edited by Hendrix on 12/01/2021 22:39, edited 1 time in total.
Nivelacija

#38160 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

zubi wrote: 12/01/2021 22:28
Nivelacija wrote: 12/01/2021 21:21 Sto jaci lockdown to gore brojke zarazenih i umrlih.

Cinjenice.
zubi

#38161 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Nivelacija wrote: 12/01/2021 22:38
zubi wrote: 12/01/2021 22:28

Cinjenice.
Cista cinjenica... "mislim" :D
zubi

#38162 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Hendrix wrote: 12/01/2021 22:36 Da upravo ovo sam namjeravao reci, krizu ce neko finansijski uvijek iskoristiti a pogotovo milijarderi koji upravljaju trzistem dionica. Kad ti imas par stotina miliona sa strane da pokupujes sve zivo u vrijeme panike kada je krenula Korona... nema tu zime. Isto kao kod nas poslije rata... stanovi se kupovali za 10 milja ali ko je imao 10 milja poslije 4 godine rata?!?! Ali opet tvrdim da to nije neki grand plan... i da nikome nije u interesu da ovo traje duze. Isto kao da kazemo da je rat u Bosni zapocet da bi se obogatili ratni profiteri. Znamo zasto je poceo a profiteri su posljedica a ne uzrok.

Para na paru... us na fukaru, stara izreka koja vrijedi i u doba Korone specijalno. Mene nervira sto ljudi koriste ovaj izgovor neke globalne zavjere da apsolutno ignorisu koronu jer to je sve kao namjesteno jel da se Bezos obogati. Eto bas zapadne ekonomije jedva cekaju da zatvore gradove... pa bukvalno gube milijarde dnevno zbog pada turizma prvo to... sve servisne usluge mrtve. I najveci problem u zivotu nositi jebenu masku... koliko god su profiteri krivi sto iskoristavaju sve ovo, toliko je i obicni narod koji se ponasa kao petogodisnje dijete iznervirano radi jebene glupe maske.
:thumbup:
Hendrix

#38163 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hendrix »

Trappist wrote: 12/01/2021 15:41
Industrialyzer wrote: 12/01/2021 15:16 Lockdown djeluje, ko to ne vidi, nema mu pomoci.
Moze li primjer u kojim drzavama tacno djeluje? Osim novog zelanda ?
Melburn, grad sa 5 miliona stanovnika, sa 700+ slucajeva dnevno poslije hard lockdowna su spali na nulu. Ovo nema veze s cinjenicom da je Australija ostrvo... zabranjen je ulazak bio iz bilo kojeg dijela Australije a niko iz Melburna nije mogao letiti ili ici autom u bilo koji dio drzave.

Dakle ljudi su imali checkpointe na ulazima u grad i drzavu Viktoriju, nema zajebancije... ali to je drugaciji narod koji postuje pravila a oni koji ne postuju dobro najebu od policije.

I nemoj molim te istu suplju o ljudskim pravima pocinjati... lockdown i ljudska prava ne idu zajedno to je cinjenica, pitanje je da li lockdown djeluje... apsolutno, ako se primjeni kako treba. Pa kada popushis kaznu od 10 hiljada dolara jer si napravio djeciji rodjendan sa 15 zvanica... i svaka od njih jos po milju kazne... dobro ce svako razmisliti prije nego pokusa nesto slicno.
red evil

#38164 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by red evil »

Mnogi sad koriste gužvu da se obogate. Neko više neko manje, neko kroz mobilne app, neko da šije maske, rukavice i slično a neko ode skroz u nelegalne radnje pa krađom/prevarom dođe do velikih para. Niko nije to planski smislio da se može okoristiti već jednostavno samo koriste gužvu.
kox

#38165 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

U Melburnu ova raja koju znam svaki drugi post im je 'evo da se malo odmaknemo od kuće prije novog lockdowna', isto ptsp da ih drma. Od onih koje tamo poznajem, a dosta ih je, niko nije podržavao mjere koje su kod njih poduzete. Dok su smjeli kritikovali su preko facebooka, sad samo slike iz šetnje, priroda, kućni ljubimci i tako.
Meni njihov pristup nije OK i nikada ne bih poželio da je tako hendlana ova situacija u BiH. Opet, ostrvska zemlja, drugi mentalitet, mogu pokušati da izbjegnu uvoz virusa - možda je to za njih prava stvar. U svakom slučaju moj glas ova njihova vladajuća garnitura nikada više ne bi dobila da sam njihov državljanin.
aldinjo

#38166 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

boy_zelenski wrote: 12/01/2021 23:15 Meni je najjace kad kazu drugi mentalitet, ljudi postuju pravila, a zakljucali ih u kuce i izveli vojsku na ulice, ne daju im da maknu 2 metra. :lol:
:lol:
Nivelacija

#38167 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

aldinjo wrote: 12/01/2021 23:20
boy_zelenski wrote: 12/01/2021 23:15 Meni je najjace kad kazu drugi mentalitet, ljudi postuju pravila, a zakljucali ih u kuce i izveli vojsku na ulice, ne daju im da maknu 2 metra. :lol:
:mrgreen:
Hendrix

#38168 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hendrix »

5 miliona ljudi jarane... koliko tu ima budala ko moze znati? Dovoljan je jedan da prosiri virus, a ja ti garantujem da se tamo vecina pridrzava pravila i kad vidis da imaju 50 hiljada testiranja dnevno i kako ljudi cekaju satima u redu da se testiraju... to je taj mentalitet o kojem pricam.
MUNAFIK

#38169 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MUNAFIK »

Australija :-)

Pa ljudi ne mogu da se vrate kući zaglavili širom svijeta... Nema ulaza ni izlaza iz Australije do naredne godine. Jedna velika tortura stanovništva, radi virusa kojem je smrtnost manja od 0.2%...
Trappist

#38170 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Hendrix wrote: 12/01/2021 22:48
Melburn, grad sa 5 miliona stanovnika, sa 700+ slucajeva dnevno poslije hard lockdowna su spali na nulu. Ovo nema veze s cinjenicom da je Australija ostrvo... zabranjen je ulazak bio iz bilo kojeg dijela Australije a niko iz Melburna nije mogao letiti ili ici autom u bilo koji dio drzave.

Dakle ljudi su imali checkpointe na ulazima u grad i drzavu Viktoriju, nema zajebancije... ali to je drugaciji narod koji postuje pravila a oni koji ne postuju dobro najebu od policije.

I nemoj molim te istu suplju o ljudskim pravima pocinjati... lockdown i ljudska prava ne idu zajedno to je cinjenica, pitanje je da li lockdown djeluje... apsolutno, ako se primjeni kako treba. Pa kada popushis kaznu od 10 hiljada dolara jer si napravio djeciji rodjendan sa 15 zvanica... i svaka od njih jos po milju kazne... dobro ce svako razmisliti prije nego pokusa nesto slicno.
Jeste, pa im se vec par puta desilo da se odjednom pojave neki slucajevi i onda opet terorisi 5 miliona stanovnika. I jesu otocna drzava, sto puno utice na sirenje virusa, logicno.
A hajd da te pitam je li tebi to normalno sto oni rade tamo? Da skoro godinu dana ne mozes napustiti svoj grad?
A evo da sam sebe demantujem, postoji jos jedna drzava gdje lockdown funkcionise. Sjeverna Koreja. Odnosno tamo je lockdown decenijama, niko ne moze uci svakako bez posebnog razloga, a pogotovo izaci, pa se virus nije ni prosirio. Je li to znaci da svi trebamo postati kao sjeverna koreja?
I cuj napravili djeciji rodjendan, KAKO SE USUDJUJU? UBICE, BIOTERORISTI! Treba ih streljati javno, dok televizija prenosi ! Sta dijete ima slaviti rodjendan, mars u kucu, bulji u monitor-mobitel i ne do ti Bog da se druzis sa drugom djecom i da izadjes vani !
Medobrundo25

#38171 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

Super, zabranimo auta i niko nece poginuti u saobracajkama. Eto ga, vidis da djeluje. Isto tako, zabranis uopste izlazak iz kuce i iskorjenis sve zarazne bolesti zauvijek. Jadna ti je logika i argument. :run: ne znam odakle vise ispadate sa ovim glupostima. :run: usput mozemo i lincovati i paliti vjestice da i njih iskorjenimo.
Last edited by Medobrundo25 on 13/01/2021 10:32, edited 1 time in total.
Trappist

#38172 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

ODjednom se trebamo ugledati na takve vrste vlasti, a do jucer su svi pljuvali po sjevernoj koreji, a gledaj kdo njih mentaliteta, 97% ljudi ne napusti drzavu tokom citavog zivota :lol:
MUNAFIK

#38173 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MUNAFIK »

Medobrundo25 wrote: 13/01/2021 10:31

Super, zabranimo auta i niko nece poginuti u saobracajkama. Eto ga, vidis da djeluje. Isto tako, zabranis uopste izlazak iz kuce i iskorjenis sve zarazne bolesti zauvijek. Jadna ti je logika i argument. :run: ne znam odakle vise ispadate sa ovim glupostima. :run: usput mozemo i lincovati i paliti vjestice da i njih iskorjenimo.
Zaista je nevjerovatno na sta ljudi pristaju radi virusa sa jako jako niskom stopom smrtnosti.
hladan.preminger

#38174 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hladan.preminger »

super. takvim načinom mogu liječiti: aids, tuberkulozu, običnu gripu, ospice, šarlah, svrab, sve ovisnosti itd.

jebote logike. ubiješ kravu radi kile mesa.
Naslovnica

#38175 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Daleko od toga da opravdavam bilo šta, ili da držim bilo čiju stranu, dapače.
Mislim da kod restrikcija i lockdowna uopšte nije u pitanju stopa smrtnosti i viru, nego očuvanje zdravstvenog sistema.
Kada ne bi postojale bilo kakve mjere, sistem zdravstva bi se preopteretio i ne bi bio u stanju pomoći svima kojima bi pomoć bila potrebna jer bi se pojavio veliki broj pacijenata u isto vrijeme. Shodno tome, i smrtnost bi porasla
Locked