Dodatnih ljudi. To je ta razlika.Nivelacija wrote: ↑19/01/2021 23:04Postujem post ali samo da ti malo budu brojke jasnije u FBiH dnevno umire 100 ljudi u prosjeku..od toga 10 od covida, 10 x vise ljudi umre od drugih bolesti.arnelau wrote: ↑19/01/2021 22:57 Dugo pratim ove teme o kovidu ali sad osjecam potrebu da i ja dam svoj stav. Naime ovo je vise nevjerovatno koliko pojedinci negatori opravdanosti mjera pametuju pa cak i u inat oboljelim, porodicama umrlih od kovida na kraju svim pamtnim ljudima. Posebno me negativno iznenadjuju komentari forumasa @Naslovnica za kojeg sam pratila njegovo tesko iskustvo sa koronom na temi iskustva. Doticni kojem su mozda i zivot spasili brza reakcija u privatnoj klinici Al Tawil treba znati da vecina nasih starijih sugradjana nema novca za to nego je prepusten na milost i nemilost naseg neuredjenog i bezobraznog zdravstva. Zato ako je moj doprinos da moji roditelji, i bilo koji drugi gradjanin trece dobi izbjegne taj horor rado cu se pridrzavati mjera koje uz put receno ni meni nisu mile.
Treba se čuvati pridržavati mjera, higijena i sve ali maske na planini i parku na otvorenom ili policijski eh to su nebuloze a ne mjere.
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Mogy87
#38201 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
Naslovnica
#38202 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kao prvo, zaista me interesuje sta si ti toliko negativnog pronasla u mojim komentarima?arnelau wrote: ↑19/01/2021 22:57 Dugo pratim ove teme o kovidu ali sad osjecam potrebu da i ja dam svoj stav. Naime ovo je vise nevjerovatno koliko pojedinci negatori opravdanosti mjera pametuju pa cak i u inat oboljelim, porodicama umrlih od kovida na kraju svim pamtnim ljudima. Posebno me negativno iznenadjuju komentari forumasa @Naslovnica za kojeg sam pratila njegovo tesko iskustvo sa koronom na temi iskustva. Doticni kojem su mozda i zivot spasili brza reakcija u privatnoj klinici Al Tawil treba znati da vecina nasih starijih sugradjana nema novca za to nego je prepusten na milost i nemilost naseg neuredjenog i bezobraznog zdravstva. Zato ako je moj doprinos da moji roditelji, i bilo koji drugi gradjanin trece dobi izbjegne taj horor rado cu se pridrzavati mjera koje uz put receno ni meni nisu mile.
Gdje sam ja napisao da se ne pridrzavam mjera ili da ne odobravam sve mjere?
Moja porodica i ja se pridrzavamo mjera na isti nacin na koji smo se pridrzavali i prije infekcije, s tim da sada nosimo maske i napolju (bar u naselju i gdje ima svijeta). Ako ti mislis da je nosenje maske na otvorenom ili zabrana kretanja 23-05 mjera kojom ces sacuvati svoje stare od infekcije, to je tvoje pravo. Moje pravo je da mislim da su te konkretne mjere debilizam i da nemaju nikakvu funkciju.
Kao drugo, ja itekako znam sa cime se susrecu nasi stari posto i sam imam starijih ljudi u porodici. Ljudi se pridrzavaju preporucenih mjera, nose maske, izlaze samo po potrebi i to je to.
Na kraju, i sama priznas da ti mjere nisu mile (a kome normalnom su mile).
Ako ti smatras da su pametni ljudi oni koji dijele tvoje misljenje, a svi ostali bas i nisu pametni, onda debelo grijesis u procjeni.
-
Mogy87
#38203 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
arnelau wrote: ↑19/01/2021 22:57 Dugo pratim ove teme o kovidu ali sad osjecam potrebu da i ja dam svoj stav. Naime ovo je vise nevjerovatno koliko pojedinci negatori opravdanosti mjera pametuju pa cak i u inat oboljelim, porodicama umrlih od kovida na kraju svim pamtnim ljudima. Posebno me negativno iznenadjuju komentari forumasa @Naslovnica za kojeg sam pratila njegovo tesko iskustvo sa koronom na temi iskustva. Doticni kojem su mozda i zivot spasili brza reakcija u privatnoj klinici Al Tawil treba znati da vecina nasih starijih sugradjana nema novca za to nego je prepusten na milost i nemilost naseg neuredjenog i bezobraznog zdravstva. Zato ako je moj doprinos da moji roditelji, i bilo koji drugi gradjanin trece dobi izbjegne taj horor rado cu se pridrzavati mjera koje uz put receno ni meni nisu mile.
-
aldinjo
#38204 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mogy87 wrote: ↑19/01/2021 22:00 Kljucni problem je sto ljudi misle da je alternativa mjerama normalan zivot. Nije. Alternativa je jos vece rasulo. Sto zdravstveno sto ekonomsko. Jasno je meni da ljudi to ne zele cuti, ali je tako.
A ko misli sa Angela Merkel nije na stolu imala kalkulaciju jednog i drugog scenarija i koliko bi to kostalo u monetarnim jedinicama je jako naivan.
-
Naslovnica
#38205 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Dragi @BadBoy, ja zaista ne razumijem koji su bili moji tvrdi stavovi, sta se to promijenilo kod mene.BadBoy wrote: ↑19/01/2021 23:06U sridu.arnelau wrote: ↑19/01/2021 22:57 Dugo pratim ove teme o kovidu ali sad osjecam potrebu da i ja dam svoj stav. Naime ovo je vise nevjerovatno koliko pojedinci negatori opravdanosti mjera pametuju pa cak i u inat oboljelim, porodicama umrlih od kovida na kraju svim pamtnim ljudima. Posebno me negativno iznenadjuju komentari forumasa @Naslovnica za kojeg sam pratila njegovo tesko iskustvo sa koronom na temi iskustva. Doticni kojem su mozda i zivot spasili brza reakcija u privatnoj klinici Al Tawil treba znati da vecina nasih starijih sugradjana nema novca za to nego je prepusten na milost i nemilost naseg neuredjenog i bezobraznog zdravstva. Zato ako je moj doprinos da moji roditelji, i bilo koji drugi gradjanin trece dobi izbjegne taj horor rado cu se pridrzavati mjera koje uz put receno ni meni nisu mile.
I mene čudi od njega ovo novo pisanje. Razuman je čovjek, imao je tvrd stav prije nego je i on zakačio koronu i onda je prestao pisati a ja sam pomislio da je shvatio neke stvari.
Ne znam otkud sad opet ovakvi stavovi...
Osim mozda "frustracije" besmislenim odlukama o nosenju maski na otvorenom i 23-05 zabrani kretanja (koja meni licno ne smeta, ali stvar je principa).
Mene i danas gledaju na poslu otprilike kao "gledaj one budale, prelezao koronu a opet nosi masku". A kod mene sve kao i prije 05.11.
U autu dezinfekcija, na poslu dezinfekcija, maska kada treba da se nosi i to je to.
Fakat ne kontam u cemu sam se ja to toliko promijenio?!
- ćiribiribela
#38206 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Maska na otvorenom ima smisla, jer su u vecim gradovima guzve, semafori, centar grada... a da se gradjani samo zamole da u takvim situacijama nose maske, naravno da pola ne bi, zato je obavezno.
- Dozer
#38207 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kako je razlika veca ba...koja razlika...?Mogy87 wrote: ↑19/01/2021 15:53Oni isti sto tvrde da je smrtnost od gripe 7%?laik1981 wrote: ↑19/01/2021 15:48Pa kad se podvodi, odnosno ne pravi razlika izmedju "sa" i "od".. To ti potvrdjuju neki clanovi kriznih stabova u javnim istupima..
S druge strane u septembru imas visak smrtnosti od 700, a u tom mjesecu je po statistici covidu pripisano 180 smrtnih slucajeva. Sta je sa ovih 520 slucajeva? Cemu njih pripisati?
Ti tvrdis da se svasta navodi pod COVID. Ja tvrdim da je tih 180 preminulo od COVIDA. Ni covjek vise.
Kako objasnjavas razliku? Shvatas da ako se pod COVID “podtrpalo” i sta treba i sta ne treba da je razlika veca?
Dogovori se sam sa sobom. Kontradiktoran si.
Ako je u jednom mjesecu umrlo 500, a pod Covid se podvelo 250 dok je stvarno 150, i dalje je ukupno umrlo 500. Razlika je samo u tome sto je pod Covidom prikazano vise nego sto zaista jeste.
- ćiribiribela
#38208 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
I ne kontam cemu tolike frustracije, u bosni je i dalje sve otvoreno, doduse do 23, ali otvoreno. Ovdje rade samo supermarketi, smijes se sastati jos samo sa jednom osobom iz drugog domacinstva, u bayernu obavezna ffp2 maska, hoce da ogranice kretanje na 15km od mjesta stanovanja, prica se da ce se mjere produziti do kraja marta, s tim da se isto razmislja o zabrani izlaska pd 20 do 5.
-
Mogy87
#38209 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Evo konkretan primjer. Umrlo 700 dodatno. 180 COVID, 520 neobjasnjeno. Razlika izmedju 700 dodatno umrlih i 180 od COVIDA je 520 neobjasnjenihDozer wrote: ↑19/01/2021 23:19Kako je razlika veca ba...koja razlika...?Mogy87 wrote: ↑19/01/2021 15:53Oni isti sto tvrde da je smrtnost od gripe 7%?laik1981 wrote: ↑19/01/2021 15:48
Pa kad se podvodi, odnosno ne pravi razlika izmedju "sa" i "od".. To ti potvrdjuju neki clanovi kriznih stabova u javnim istupima..
S druge strane u septembru imas visak smrtnosti od 700, a u tom mjesecu je po statistici covidu pripisano 180 smrtnih slucajeva. Sta je sa ovih 520 slucajeva? Cemu njih pripisati?
Ti tvrdis da se svasta navodi pod COVID. Ja tvrdim da je tih 180 preminulo od COVIDA. Ni covjek vise.
Kako objasnjavas razliku? Shvatas da ako se pod COVID “podtrpalo” i sta treba i sta ne treba da je razlika veca?
Ako je u jednom mjesecu umrlo 500, a pod Covid se podvelo 250 dok je stvarno 150, i dalje je ukupno umrlo 500. Razlika je samo u tome sto je pod Covidom prikazano vise nego sto zaista jeste.
Ako je hipoteticki od COVIDA umrlo 150, razlika je sad 700-150=550 je neobjasnjeno. Vidis da se razlika povecala.
-
Mogy87
#38210 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nervira ih sto Svabe nisu pametne ko mi pa imaju 3 puta manju smrtnost na milon stanovnika.ćiribiribela wrote: ↑19/01/2021 23:23 I ne kontam cemu tolike frustracije, u bosni je i dalje sve otvoreno, doduse do 23, ali otvoreno. Ovdje rade samo supermarketi, smijes se sastati jos samo sa jednom osobom iz drugog domacinstva, u bayernu obavezna ffp2 maska, hoce da ogranice kretanje na 15km od mjesta stanovanja, prica se da ce se mjere produziti do kraja marta, s tim da se isto razmislja o zabrani izlaska pd 20 do 5.
Pa da svi skupa planetarno ignorisemo situaciju i uzivamo u rahatluku.
Koga briga sto nam umire duplo vise ljudi.
-
BadBoy
#38211 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Izvini, ne donosim niti mogu donositi sud o tome kako ti postupaš u privatnom životu. Ja sam komentarisao tvoje forumske upise koji su i prije bili u smjeru protivljenja mjerama, pa si onda jedno vrijeme prestao ikako pisati na ovim temama i evo sad si se vratio starom načinu pisanja - protivljenje mjerama.Naslovnica wrote: ↑19/01/2021 23:14Dragi @BadBoy, ja zaista ne razumijem koji su bili moji tvrdi stavovi, sta se to promijenilo kod mene.BadBoy wrote: ↑19/01/2021 23:06U sridu.arnelau wrote: ↑19/01/2021 22:57 Dugo pratim ove teme o kovidu ali sad osjecam potrebu da i ja dam svoj stav. Naime ovo je vise nevjerovatno koliko pojedinci negatori opravdanosti mjera pametuju pa cak i u inat oboljelim, porodicama umrlih od kovida na kraju svim pamtnim ljudima. Posebno me negativno iznenadjuju komentari forumasa @Naslovnica za kojeg sam pratila njegovo tesko iskustvo sa koronom na temi iskustva. Doticni kojem su mozda i zivot spasili brza reakcija u privatnoj klinici Al Tawil treba znati da vecina nasih starijih sugradjana nema novca za to nego je prepusten na milost i nemilost naseg neuredjenog i bezobraznog zdravstva. Zato ako je moj doprinos da moji roditelji, i bilo koji drugi gradjanin trece dobi izbjegne taj horor rado cu se pridrzavati mjera koje uz put receno ni meni nisu mile.
I mene čudi od njega ovo novo pisanje. Razuman je čovjek, imao je tvrd stav prije nego je i on zakačio koronu i onda je prestao pisati a ja sam pomislio da je shvatio neke stvari.
Ne znam otkud sad opet ovakvi stavovi...
Osim mozda "frustracije" besmislenim odlukama o nosenju maski na otvorenom i 23-05 zabrani kretanja (koja meni licno ne smeta, ali stvar je principa).
Mene i danas gledaju na poslu otprilike kao "gledaj one budale, prelezao koronu a opet nosi masku". A kod mene sve kao i prije 05.11.
U autu dezinfekcija, na poslu dezinfekcija, maska kada treba da se nosi i to je to.
![]()
Istini za volju, uvijek si govorio da poštuješ mjere, ali si ih ovdje oduvijek pljuvao i smatrao beskorisnim što ja mislim da je štetno za formiranje javnog mnijenja. Plus ono što si rekao da ljudski životi nisu vrijedni svega ovoga...
Tako da, ispričavam se ako sam iznio sud na tvoje privatno ponašanje, ali ovdje na forumu je primjetan taj obrazac upisa.
Na kraju, od svih naših mjera mislim da je policijski bezveze kao i onaj prvobitni lockdown (al to je naknadna pamet). Ostalo je sve manje-vise ok.
- ćiribiribela
#38212 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma i svabe polako pizde, tj mali narod. Frizeri izjavljuju kako ce otvoriti uprkos mjerama, gastronomija isto tako, sto sa ljudske strane i razumijem, ali onda pogledam brojeve i sranje na poslu, pa se skuliram
-
Naslovnica
#38213 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
OK, razumijem na sta mislis.Mogy87 wrote: ↑19/01/2021 23:07Solidarnost u smislu: ja radim u ugostiteljstvu, ti u industriji. Meni se pomogne. Zaduzenje je zajednicko jer cemo ga vracati skupa od buducih poreza. Ti si meni pomogao, a mogao se taj novac iskoristiti za nesto drugo sto je drustveno korisno sto bi i ti mogao koristiti.Naslovnica wrote: ↑19/01/2021 22:56Ne solidarisu se. Sve ce to doci na naplatu, kakva solidarnost, nema toga u kapitalizmu.Mogy87 wrote: ↑19/01/2021 22:44
Gradjani. Oni koji su manje pogodjeni krizom se solidarisu sa onima u ugrozenim sektorima.
Sad ni paketi pomoci EU ne valjaju?
Problem je sto ti mislis da je alternativa normalan zivot. Nije. Mi “bez mjera” smo bili prakticno izolovani. Tako da Bosna nije prava slika stanja u svjetskim okvirima.
To sto kod nas ljudski zivot ima malu cijenu ne znaci da je svuda tako. Stavilo se na papir koliko bi drzavu od 80 miliona kostao odgovarajuci broj tesko oboljelih s trajnim posljedicama. Koliko bi ekonomija trpila zbog toga. I zakljucilo se da je cijena previsoka.
Sve ce se to vratiti onima koji se "solidarisu", s kamatama.
I naravno da ce platiti gradjani.
A od cega?!
I nema potrebe da stalno koristis frazu "problem je sto ti mislis". Ti procitas moje misli i znas sta ja mislim? Ili samo izvodis zakljucke onako kako tebi odgovara. ...zar je problem sto ja mislim "ovo ili ono". Zasto bi bio problem sto ja mislim, a nije problem sto ti mislis?
Nista se nije stavilo na papir jer niko nije imao pojma sta ce da se desi, a kada se desilo - vec je bilo kasno za stavljanje na papir. Zatvorili su, pa su tek onda poceli razmisljali sta ce sa ekonomijom. Ekonomske mjere, kao i mjere zastite od pandemije jos uvijek se sprovode na "ho-ruk", cemu smo i sami svjedoci.
Mjere u Njemackoj nikad ostrije, brojevi divljaju u vecini drzava, godinu dana nakon pocetka pandemije i silnih restrikcija i zabrana.
Iskreno se nadam da ce ova vakcina donijeti promjenu, ali rezultati toga nece doci prije 2022, 100%.
![]()
Stvarno mislis da su mjere donesene na ho ruk? Zasto tako mislis?
Kakve su to drastcne mjere kad sve firme rade osim turizma i ugostiteljstva? A znamo da se virus siri u kancelarijama. Tek sad je prijedlog da se radi od kuce. Jer je ekonomija na prvom mjestu i ona se zadnja zatvara. Kao sto i treba biti. Bas se vidi da nisu o ovome promislili![]()
Za drustvo i ekonomiju je vaznije da fabrika radi nego da se ljudi okupljaju po restoranima. To je fakt.
A u Njemackoj ce se stanje normalizovati od maja. A kod nas ce vam se zelja ispuniti da vidite kolektivni imunitet na prirodan nacin u punoj zamahu.
Samo ce pocetne tacke biti razlicite.
Neko je radio i zaradjivao, akumulirao profit, a neko krece iz minusa jer nije radio a dobio je crkavicu koju ce trebati vratiti, uz izvlacenje iz dubioze. Strasna opterecenja za male i srednje biznise.
Sto se tice donosenja mjera na ho-ruk, niko na pocetku epidemije nije znao kako ce se ovo odvijati. Bio je prvi val zatvaranja, pa se onda pregovaralo o paketima. Siguran sam da se nije ocekivalo da ce cifre u Evropi biti na ovom nivou na kojem su, shodno tome ni mjere zastite biznisa nisu uskladjene unaprijed nego idu uz pandemiju. Ogromne su to sume da bi bile predvidjene kao viskovi u prethodnom proracunu. Idu zaduzenja kod banaka.
Nisam ekonomista da polemisem pad od 6.5% GDP u Njemackoj, ali ne treba biti previse pametan. Te pare ce se morati namiriti.
Slazem se da je za drustvo (vecinu) vaznija fabrika nego restoran, ali pitaj Hrvatsku, Spaniju, Francusku, Austriju, Svajcarsku...pa ces vidjeti koliko im je vazan restoran. Govorim iskljucivo o turizmu. O potrosnji. Dzaba ti sve kada se ne trose pare. Prave se automobili, ali se ne kupuju. Lete avioni, ali poluprazni, prave gubitke i idu u bankrot.
London City prazan, ugostiteljstvo se zatvara jer ljudi rade od kuce.
-
high_volume
#38214 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Krizni štabovi, odnosno oba entitetska ministarstva u BiH, trebaju donijeti nove odluke, kojim će biti obavezno PCR testiranje za svakog putnika koji ulazi u BiH, najmanje 30 dana od ovih dana, sve do masovne vakcinacije, kako bismo održali trenutno zdravstveno stanje stanovništva, i spriječili masovnu zarazu tim mutiranim, "britanskim" coronavirusom. Drugačije mjere, poput policijskog vremena, ili ograničenja ktetanja stanovništva, bilo bi besmisleno, i slaboproduktivno.Mogy87 wrote: ↑19/01/2021 23:26Nervira ih sto Svabe nisu pametne ko mi pa imaju 3 puta manju smrtnost na milon stanovnika.ćiribiribela wrote: ↑19/01/2021 23:23 I ne kontam cemu tolike frustracije, u bosni je i dalje sve otvoreno, doduse do 23, ali otvoreno. Ovdje rade samo supermarketi, smijes se sastati jos samo sa jednom osobom iz drugog domacinstva, u bayernu obavezna ffp2 maska, hoce da ogranice kretanje na 15km od mjesta stanovanja, prica se da ce se mjere produziti do kraja marta, s tim da se isto razmislja o zabrani izlaska pd 20 do 5.
Da je još u martu bila zatvorena BiH granica, ne bi bilo "slučaja Igman", ne bi se zaraza onako brzo proširila, ne bi umrlo onoliko ljudi, itd, ili da je i ljetos spriječeno "neumsko ljetovanje", takođe ne bi bilo toliko umrlih od Covid bolesti.
-
Mogy87
#38215 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nikom nije lako. Svma nam je svega preko glave. Medicinarima sigurno najvise. Odma iza njih ugrozenim sektorima.ćiribiribela wrote: ↑19/01/2021 23:32
Ma i svabe polako pizde, tj mali narod. Frizeri izjavljuju kako ce otvoriti uprkos mjerama, gastronomija isto tako, sto sa ljudske strane i razumijem, ali onda pogledam brojeve i sranje na poslu, pa se skuliram![]()
Samo sto alternativa nije normalan zivot vec jos veci haos. To su izracunali puno pametniji od mene.
-
splinter
#38216 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mislim da je @Naslovnica u početku bio skeptik dok i sam nije obolio i vidio na sopstvenoj koži o kakvom se hinjavom oboljenju radi s jedne strane i s druge koliko će eventualnu pomoć zdravstvenog sustava moći objesiti mačku i rep. Ali mislim da se čitavo vrijeme pridržavao mjera.
A mjere su takve kakve jesu. Mislim da konkretno EU pojačava mjere jer želi da sa aprilom stavi tačku na ovaj problem.
Sad se krenulo na šake i nema odstupanja. Ili ća ili bu.
Svi su na kraju sa živcima, a nekad se čini da se nismo pomakli s mrtve tačke no na sreću nije baš tako.
Nadajmo se da ulazimo u završni čin.
A mjere su takve kakve jesu. Mislim da konkretno EU pojačava mjere jer želi da sa aprilom stavi tačku na ovaj problem.
Svi su na kraju sa živcima, a nekad se čini da se nismo pomakli s mrtve tačke no na sreću nije baš tako.
-
kox
#38217 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nisam njegov advokat niti se slažem sa svim što inače piše ali ja stvarno ne pročitah ništa nerazumno od @Naslovnica, niti pročitah da se buni protiv bilo kakvih smislenih mjera. Čovjek poštuje sve donesene mjere ali ne odobrava neke od njih, kao što ih ne odobrava većina ljudi iz jednostavnog razloga jer donose više štete nego koristi. Čak bih rekao da je jedan od glasova razuma na temi trenutno.
-
Mogy87
#38218 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Prve mjere sigurno jesu jer su se donosile na vrlo ogranicenim podacima. Ove sad sigurno nisu. Na to sam mislila.Naslovnica wrote: ↑19/01/2021 23:35OK, razumijem na sta mislis.Mogy87 wrote: ↑19/01/2021 23:07Solidarnost u smislu: ja radim u ugostiteljstvu, ti u industriji. Meni se pomogne. Zaduzenje je zajednicko jer cemo ga vracati skupa od buducih poreza. Ti si meni pomogao, a mogao se taj novac iskoristiti za nesto drugo sto je drustveno korisno sto bi i ti mogao koristiti.Naslovnica wrote: ↑19/01/2021 22:56
Ne solidarisu se. Sve ce to doci na naplatu, kakva solidarnost, nema toga u kapitalizmu.
Sve ce se to vratiti onima koji se "solidarisu", s kamatama.
I naravno da ce platiti gradjani.
A od cega?!
I nema potrebe da stalno koristis frazu "problem je sto ti mislis". Ti procitas moje misli i znas sta ja mislim? Ili samo izvodis zakljucke onako kako tebi odgovara. ...zar je problem sto ja mislim "ovo ili ono". Zasto bi bio problem sto ja mislim, a nije problem sto ti mislis?
Nista se nije stavilo na papir jer niko nije imao pojma sta ce da se desi, a kada se desilo - vec je bilo kasno za stavljanje na papir. Zatvorili su, pa su tek onda poceli razmisljali sta ce sa ekonomijom. Ekonomske mjere, kao i mjere zastite od pandemije jos uvijek se sprovode na "ho-ruk", cemu smo i sami svjedoci.
Mjere u Njemackoj nikad ostrije, brojevi divljaju u vecini drzava, godinu dana nakon pocetka pandemije i silnih restrikcija i zabrana.
Iskreno se nadam da ce ova vakcina donijeti promjenu, ali rezultati toga nece doci prije 2022, 100%.
![]()
Stvarno mislis da su mjere donesene na ho ruk? Zasto tako mislis?
Kakve su to drastcne mjere kad sve firme rade osim turizma i ugostiteljstva? A znamo da se virus siri u kancelarijama. Tek sad je prijedlog da se radi od kuce. Jer je ekonomija na prvom mjestu i ona se zadnja zatvara. Kao sto i treba biti. Bas se vidi da nisu o ovome promislili![]()
Za drustvo i ekonomiju je vaznije da fabrika radi nego da se ljudi okupljaju po restoranima. To je fakt.
A u Njemackoj ce se stanje normalizovati od maja. A kod nas ce vam se zelja ispuniti da vidite kolektivni imunitet na prirodan nacin u punoj zamahu.
Samo ce pocetne tacke biti razlicite.
Neko je radio i zaradjivao, akumulirao profit, a neko krece iz minusa jer nije radio a dobio je crkavicu koju ce trebati vratiti, uz izvlacenje iz dubioze. Strasna opterecenja za male i srednje biznise.
Sto se tice donosenja mjera na ho-ruk, niko na pocetku epidemije nije znao kako ce se ovo odvijati. Bio je prvi val zatvaranja, pa se onda pregovaralo o paketima. Siguran sam da se nije ocekivalo da ce cifre u Evropi biti na ovom nivou na kojem su, shodno tome ni mjere zastite biznisa nisu uskladjene unaprijed nego idu uz pandemiju. Ogromne su to sume da bi bile predvidjene kao viskovi u prethodnom proracunu. Idu zaduzenja kod banaka.![]()
Nisam ekonomista da polemisem pad od 6.5% GDP u Njemackoj, ali ne treba biti previse pametan. Te pare ce se morati namiriti.
Slazem se da je za drustvo (vecinu) vaznija fabrika nego restoran, ali pitaj Hrvatsku, Spaniju, Francusku, Austriju, Svajcarsku...pa ces vidjeti koliko im je vazan restoran. Govorim iskljucivo o turizmu. O potrosnji. Dzaba ti sve kada se ne trose pare. Prave se automobili, ali se ne kupuju. Lete avioni, ali poluprazni, prave gubitke i idu u bankrot.
London City prazan, ugostiteljstvo se zatvara jer ljudi rade od kuce.
Sto se turizma i ugostiteljstva tice, zao mi je ogromnih gubitaka koje ti ljudi trpe. Ali to je tercijarna djelatnost. Kad namiris sve potrebe pa da se malo pocastis (ili malo vise, zavisi kakav ti je dzep). U uslovima krize rijetko ko ce na to i pomisliti iz vise razloga - ekonomski (stednja jer ti je buducnost neizvjesna), zdravstveni (jer je mogucnost zaraze na putovanju povecana). Jednostavno u teskim vremenima tercijarna djelatnost je uvijek donja. Ne mozes ljude natjerati da ti dolaze ako ih je strah za novac (pa preferiraju da stede) ili za sigurnosti i zdravlje.
-
Mogy87
#38219 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Slazem se. Najveca greska na ljeto je bilo otvaranje granica bez ikakve kontrole kad se situacija i otela kontroli.high_volume wrote: ↑19/01/2021 23:37Krizni štabovi, odnosno oba entitetska ministarstva u BiH, trebaju donijeti nove odluke, kojim će biti obavezno PCR testiranje za svakog putnika koji ulazi u BiH, najmanje 30 dana od ovih dana, sve do masovne vakcinacije, kako bismo održali trenutno zdravstveno stanje stanovništva, i spriječili masovnu zarazu tim mutiranim, "britanskim" coronavirusom. Drugačije mjere, poput policijskog vremena, ili ograničenja ktetanja stanovništva, bilo bi besmisleno, i slaboproduktivno.Mogy87 wrote: ↑19/01/2021 23:26Nervira ih sto Svabe nisu pametne ko mi pa imaju 3 puta manju smrtnost na milon stanovnika.ćiribiribela wrote: ↑19/01/2021 23:23 I ne kontam cemu tolike frustracije, u bosni je i dalje sve otvoreno, doduse do 23, ali otvoreno. Ovdje rade samo supermarketi, smijes se sastati jos samo sa jednom osobom iz drugog domacinstva, u bayernu obavezna ffp2 maska, hoce da ogranice kretanje na 15km od mjesta stanovanja, prica se da ce se mjere produziti do kraja marta, s tim da se isto razmislja o zabrani izlaska pd 20 do 5.
Da je još u martu bila zatvorena BiH granica, ne bi bilo "slučaja Igman", ne bi se zaraza onako brzo proširila, ne bi umrlo onoliko ljudi, itd, ili da je i ljetos spriječeno "neumsko ljetovanje", takođe ne bi bilo toliko umrlih od Covid bolesti.
Ali znas da se to nece desiti?
-
Naslovnica
#38220 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma nema potrebe za izvinjavanjem, zaista, sve 5.BadBoy wrote: ↑19/01/2021 23:27Izvini, ne donosim niti mogu donositi sud o tome kako ti postupaš u privatnom životu. Ja sam komentarisao tvoje forumske upise koji su i prije bili u smjeru protivljenja mjerama, pa si onda jedno vrijeme prestao ikako pisati na ovim temama i evo sad si se vratio starom načinu pisanja - protivljenje mjerama.Naslovnica wrote: ↑19/01/2021 23:14Dragi @BadBoy, ja zaista ne razumijem koji su bili moji tvrdi stavovi, sta se to promijenilo kod mene.
![]()
Istini za volju, uvijek si govorio da poštuješ mjere, ali si ih ovdje oduvijek pljuvao i smatrao beskorisnim što ja mislim da je štetno za formiranje javnog mnijenja. Plus ono što si rekao da ljudski životi nisu vrijedni svega ovoga...
Tako da, ispričavam se ako sam iznio sud na tvoje privatno ponašanje, ali ovdje na forumu je primjetan taj obrazac upisa.
Na kraju, od svih naših mjera mislim da je policijski bezveze kao i onaj prvobitni lockdown (al to je naknadna pamet). Ostalo je sve manje-vise ok.
Mozda sam smanjio sa pisanjem jer sam se bio zasitio teme, pun mi je bio Q sopstvenog COVID-19, a bio sam i frustriran zato sto sam od svih debila na poslu koji se nicega ne pridrzavaju, pocevsi od pranja ruku poslije pishanja, pa do maske i dezinfekcije, ja, onaj ko je bio uzor svima - dobio COVID 19. Bas sam bio ljut. I frustriran. Ne pitaj me na koga ili zbog cega, ne znam, sve se bilo pomijesalo.
Kada je na TV-u nesto o COVID, odmah okrenem.
Mozda ima malo i psiholoskog pritiska, ljudi pucaju. Oduvijek sam smatrao da mogu dobro durati, haman da sam flegman, ali kako koja godina ide, valjda covjek sve tanji sa zivcima. Nista dobro cuti, debili na vlasti, debili oko tebe, buducnost sumorna i siva, nista lijepo.
Sto se tice ljudskih zivota, nisam rekao da nisu vrijedni. Rekao sam da jedan ljudski zivot nije vrijedan svega ovoga. Ne na nacin na koji se ovdje pokusava predstaviti ( @laik1981 je to sasvim fino objasnio u jednom od svojih postova na prethodnim stranama).
Ne bih zrtvovao svoje najblize ali bih zrtvovao sebe kada bih mogao nesto promijeniti, ali ne mogu. A ovome nema kraja. Nadao sam se da ce makar djeca krenuti u skolu, ali dabogdo.
- Dozer
#38221 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ti kad ne kontas, onda bas ne kontas... Ili se namjerno pravis blesava...Mogy87 wrote: ↑19/01/2021 23:24Evo konkretan primjer. Umrlo 700 dodatno. 180 COVID, 520 neobjasnjeno. Razlika izmedju 700 dodatno umrlih i 180 od COVIDA je 520 neobjasnjenihDozer wrote: ↑19/01/2021 23:19Kako je razlika veca ba...koja razlika...?Mogy87 wrote: ↑19/01/2021 15:53
Oni isti sto tvrde da je smrtnost od gripe 7%?
Ako je hipoteticki od COVIDA umrlo 150, razlika je sad 700-150=550 je neobjasnjeno. Vidis da se razlika povecala.
Ja ti vec ranije rekoh - mozda je prosla godina bila smrtonosnija iz mora razloga od 2019, medju njima je i nemogucnost lijecenja radi lockdowna zdravstvenog sistema zbog korone.
Dakle, ti uporno, na svim temama o covidu jos od marta, tvrdis da je razlika izmedju nekog mjeseca 2019 i 2020 radi Covida, a sasvim ti je jasno pokazano da je to netacno. Koji dio ti tu ne kontas...?
Pored toga, veeeeliko je pitanje da li je i tih 180 iz konkretnog slucaja zaista umrlo od korone ili sa njom, jer svi znamo da postoje slucajevi upisivanja "od" samo jer su ljudi bili pozitivni prilikom primanja u bolnicu.
To sto se ti ziva polomi da svima.ovdje dokazes da je ova korona ober smrtonosna, naprosto je nevjerovatno jer te sve zvanicne statistike uporno pobijaju.
-
ime_kojeg_nema
#38222 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Rijetko pisem ovdje ali valjda ce se neko sjetiti da kada sam pisao da sam podrzavao mjere. Sada moram priznati da me sve to prilicno smorilo. Ne mislim na mjere u BiH nego ovdje gdje zivim. Sada mi se cini da je trebalo ili ici radikalno kao Kina i rijesiti stvar nakon par mjeseci (ustvari taj model sam uvijek podrzavao) ili pustiti da sve tece svojim tokom kao Svedska. Ovo sistem stege i popustanja je samo mrcvarenje, predugo traje i nicemu ne vodi.
-
Mogy87
#38223 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pitao si me kako je razlika veca, ja ti nacrtala.Dozer wrote: ↑19/01/2021 23:47Ti kad ne kontas, onda bas ne kontas... Ili se namjerno pravis blesava...
Ja ti vec ranije rekoh - mozda je prosla godina bila smrtonosnija iz mora razloga od 2019, medju njima je i nemogucnost lijecenja radi lockdowna zdravstvenog sistema zbog korone.
Dakle, ti uporno, na svim temama o covidu jos od marta, tvrdis da je razlika izmedju nekog mjeseca 2019 i 2020 radi Covida, a sasvim ti je jasno pokazano da je to netacno. Koji dio ti tu ne kontas...?
Pored toga, veeeeliko je pitanje da li je i tih 180 iz konkretnog slucaja zaista umrlo od korone ili sa njom, jer svi znamo da postoje slucajevi upisivanja "od" samo jer su ljudi bili pozitivni prilikom primanja u bolnicu.
To sto se ti ziva polomi da svima.ovdje dokazes da je ova korona ober smrtonosna, naprosto je nevjerovatno jer te sve zvanicne statistike uporno pobijaju.
A kako sam ti vec rekla, ja se drzim sluzbene statistike. Ne tvrdim ni manje ni vise.
S pen palls Jagode Savic mi se zaista ne da smisleno razgovarati.
-
Naslovnica
#38224 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znam sta podrazumijevas pod tim "skeptik", ali ako mislis da sam jedan od onih koji su mislili da je COVID-19 malo jaca gripa ili da ne postoji, grijesis.splinter wrote: ↑19/01/2021 23:38 Mislim da je @Naslovnica u početku bio skeptik dok i sam nije obolio i vidio na sopstvenoj koži o kakvom se hinjavom oboljenju radi s jedne strane i s druge koliko će eventualnu pomoć zdravstvenog sustava moći objesiti mačku i rep. Ali mislim da se čitavo vrijeme pridržavao mjera.
Ja sam se fakat pazio jer imam komorbiditete i znao sam ako me potkaci da nece biti nimalo naivno.
Jbte, pa meni se nokti poceli listati jer u onom proljetnom periodu nisam skidao rukavice. I tada su me kolege poprilicno cudno gledale. I na kraju ja jedini najebah. Bas sam bio ljut, sada me malo popustilo.
p.s. neki dan jedan hablecina dodje i prica tako...25-30 godina, akademski obrazovan...ka'e onako, u prici, "ma ja ne vjerujem u tu koronu". Ja ga gledam onako, duboko udahnuh, pa mu izbiflah, maltene ga naruzih. Nisam mu nista opsovao ali je osjetio u glasu prijekor i ljutnju. Ode ko popisan. Mislim se u sebi, a macka ti piterina seljacka, cuj on ne vjeruje u koronu. A redovan na dzumi.
-
Mogy87
#38225 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@Naslovnica sad se malo igramo francuske sobarice.
Napisao si da ovo “zivotarenje” nije vrijedno da bi se spasio 1 ili 2 ljudska zivota.
Ma koliko se ti pridrzavao mjera u privatnom zivotu, u situaciji u kojoj je 4.000+ nasih sugradjana preminulo i gdje svako od nas zna bar jednu takvu osobu to ce uznemiriti ljude. Mene prvu. I to sam ti otvoreno rekla.
Napisao si da ovo “zivotarenje” nije vrijedno da bi se spasio 1 ili 2 ljudska zivota.
Ma koliko se ti pridrzavao mjera u privatnom zivotu, u situaciji u kojoj je 4.000+ nasih sugradjana preminulo i gdje svako od nas zna bar jednu takvu osobu to ce uznemiriti ljude. Mene prvu. I to sam ti otvoreno rekla.