Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Trappist
#37976 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Godinu dana govore da je glavni cilj da se ne optereti zdravstveni sistem. U tih godinu dana uspjeli otvoriti bijedni izolatorij u KS sa 100 kreveta, i zaposliti dodatno saku doktora. Gdje su nase pare da se naprave bolnice i da se zaposli dodatno stotine doktora ako vec toliko zelite da zdravstveni sistem ne bude pretrpan?
Eto sto nikad necu podržati nijednu mjeru koja dodje od našeg kriznog staba, očekuju da se narod odrekne puno toga, a oni da nastave ne raditi nista i da i dalje imaju redovne plate.
Eto sto nikad necu podržati nijednu mjeru koja dodje od našeg kriznog staba, očekuju da se narod odrekne puno toga, a oni da nastave ne raditi nista i da i dalje imaju redovne plate.
-
BadBoy
#37977 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Odlično pitanje. Isto pitanje smo mogli postaviti i 2005. i 2015. Hoćemo li ga postaviti i 2025?
Pretpostavljam da nećemo. Jer, boli nas briga generalno.
-
Trappist
#37978 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
?
Meni nase vodje govore 8 mjeseci da sam ja stoka jer se ne pridržavam mjera, da mi prijeti zatvaranjem u kucu, a oni nisu minimum nimimuma uradili. To se nije desavalo 2005 ni 2015 godine.
- skafiskafsnjak
#37979 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja majke mi ne mogu da vjerujem. Svi.masovno vakcinisu, nasi se nisu dogovorili da je nabave. I niko nista... Sve normalno....
Nismo bolje ni zasluzili....
-
laik1981
#37980 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da je nesto masovno i nije iako se taj privid stvorio. Ovim tempom vecina dzava nece vakcinisati ni trecinu stanovnistva prije nego sto ovim prvim vakcinisanim ishlape antitijela i bude im potrebna nova doza.. Izuzetak su Izrael i UAE..skafiskafsnjak wrote: ↑18/01/2021 18:43 Ja majke mi ne mogu da vjerujem. Svi.masovno vakcinisu, nasi se nisu dogovorili da je nabave. I niko nista... Sve normalno....

Britanci vakcinisu vec duze od mjesec dana i tek su na 6%.. Logisticki je ovo dosta zahtjevno. Nasi su govorili da kada krene vakcinacija da ce moci vakcinisati 6 ljudi po satu. E sad ne znam koliko ce biti mjesta za vakcinaciju. Uzmimo da ce biti stotinu mjesta, mada cisto sumnjam da ce ih kod nas toliko biti, te da vakcinisu 12h dnevno i tako mogu vakcinisati oko 7000 ljudi dnevno.. Ova brojka je po meni vise nego preoptimisticna i gotovo nerealna, a i sa tom brojkom bi nam bilo potrebno pola godine da vakcinisemo trecinu stanovnika..
Vidjecemo kako ce se odvijati u svijetu.. Za sad djeluje kao nemoguca misija vakcinisati dovoljan broj ljudi u nekom kracem periodu.. Nekako djeluje kao neodrzivo.. Svabe vakcinisu 60-100k dnevno, a imaju 80 miliona stanovnika..
-
Mogy87
#37981 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Evo kako to rade u UK
Covid vaccine jabs accompanied by organ music at Salisbury Cathedral
800-year-old building becomes temporary vaccination centre for priority patients invited by GPs
The Very Rev Nicholas Papadopulos, the dean of Salisbury, said the cathedral was delighted to be helping. “We are proud to be playing our part in the life-saving vaccination programme, which offers real hope in these difficult times,” he said.
This place has stood here for 800 years to give glory to God, and to serve the city and the region. What better way could there be of doing that than hosting Salisbury’s stage in the vaccination programme. It is absolutely wonderful.”
https://www.theguardian.com/world/2021/ ... -cathedral
Covid vaccine jabs accompanied by organ music at Salisbury Cathedral
800-year-old building becomes temporary vaccination centre for priority patients invited by GPs
The Very Rev Nicholas Papadopulos, the dean of Salisbury, said the cathedral was delighted to be helping. “We are proud to be playing our part in the life-saving vaccination programme, which offers real hope in these difficult times,” he said.
This place has stood here for 800 years to give glory to God, and to serve the city and the region. What better way could there be of doing that than hosting Salisbury’s stage in the vaccination programme. It is absolutely wonderful.”
https://www.theguardian.com/world/2021/ ... -cathedral
-
neko_sa_strane
#37982 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Druge zemlje počele su vakcinisati svoje stanovništvo. Mi kao po običaju čekamo sadaku ako kome pretekne,jer što bi se naš novac trošio na vakcine kada se može koristiti u privatne svrhe stranaka na vlasti. Treba poredati prioritete.
-
laik1981
#37983 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Britanci vakcinisu 300k dnevno u zadnjih dana i djeluje da im je to neki maksimum koji mogu ispostovati, a i to je ubjedljivo najvise u evropi, a opet bi im tim tempom bilo potrebno vise od pola godine da vakcinisu 2/3 stanovnistva.. Vidjecemo.. Zasad djeluje previse logisticki zahtjevno..
-
BadBoy
#37984 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Aha znači nije problem što nam je zdravstvo u rasulu samo je problem da nama niko ne nameće bilo šta?Trappist wrote: ↑18/01/2021 18:28?
Meni nase vodje govore 8 mjeseci da sam ja stoka jer se ne pridržavam mjera, da mi prijeti zatvaranjem u kucu, a oni nisu minimum nimimuma uradili. To se nije desavalo 2005 ni 2015 godine.
Nemoj se ti na mene naljutiti, činiš mi se kao ok momak koji razmišlja, pa hajde sada malo razmisli, da li je to normalno? Zašto se ne pobunimo svi? Zašto se nismo pobunili i 2015 i 2005? Pa nama redovno umiru ljudi od stvari koje se mogu prevenirati i sviju nas boli briga sve dok nas to direktno ne tangira. Meni to nije OK druže.
- skafiskafsnjak
#37985 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma mislio sam, u vecini drzava je omoguceno.... Kontas...laik1981 wrote: ↑18/01/2021 19:24Da je nesto masovno i nije iako se taj privid stvorio. Ovim tempom vecina dzava nece vakcinisati ni trecinu stanovnistva prije nego sto ovim prvim vakcinisanim ishlape antitijela i bude im potrebna nova doza.. Izuzetak su Izrael i UAE..skafiskafsnjak wrote: ↑18/01/2021 18:43 Ja majke mi ne mogu da vjerujem. Svi.masovno vakcinisu, nasi se nisu dogovorili da je nabave. I niko nista... Sve normalno....
Britanci vakcinisu vec duze od mjesec dana i tek su na 6%.. Logisticki je ovo dosta zahtjevno. Nasi su govorili da kada krene vakcinacija da ce moci vakcinisati 6 ljudi po satu. E sad ne znam koliko ce biti mjesta za vakcinaciju. Uzmimo da ce biti stotinu mjesta, mada cisto sumnjam da ce ih kod nas toliko biti, te da vakcinisu 12h dnevno i tako mogu vakcinisati oko 7000 ljudi dnevno.. Ova brojka je po meni vise nego preoptimisticna i gotovo nerealna, a i sa tom brojkom bi nam bilo potrebno pola godine da vakcinisemo trecinu stanovnika..
Vidjecemo kako ce se odvijati u svijetu.. Za sad djeluje kao nemoguca misija vakcinisati dovoljan broj ljudi u nekom kracem periodu.. Nekako djeluje kao neodrzivo.. Svabe vakcinisu 60-100k dnevno, a imaju 80 miliona stanovnika..
U nas se nisu dogovorili jos.
Tako bi bilo isto da nam zivot ovisi o vakcini....
-
Johnny_x
#37986 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Tebe i mene su nase vodje zatvorile u martu, bespotrebno sa velikim posljedicama po ekonomiju(poznajem 5 ljudi koji su izgubili posao i jos nisu nasli novi), kupovali respiratore od malinara, testove od drvopreradjivaca, maske of slasticara itd. Ne treba se uzdati u institucije ove drzave da ce pomoci narodu, one su tu samo da trose nas poreski novac. Sjecas li se kad se u federaciji razmisljalo da se ide 15 dana u karantin, sve zatvoriti, mediji su pisali o tome, a Solak davao izjave, eh na taj dan je potpisan ugovor sa malinarom, sad da li je ovo slucajnost ili ne zapitaj se?Trappist wrote: ↑18/01/2021 18:28?
-
Hendrix
#37987 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa valjda je svima do sada jasno da si u Bosni prepusten sam sebi i sreci... ili vezama sa institucijama ili tajkunima ako ih imas. Ko se sjeca onih velikih poplava jebote ide plavni val dva dana prema Zavidovicima i Maglaju niko nista ne govori ljudima a lafo imaju automatske mjerne stanice koje salju SMS upozorenje, jbg vikend bio uhljebi ne rade vikendom... kad je poplavilo vojska landara 2-3 dana niko nista lagano... i onda naravno standardno kradja pomoci i materijala za obnovu. Uvijek ista shema.Johnny_x wrote: ↑18/01/2021 20:27
Tebe i mene su nase vodje zatvorile u martu, bespotrebno sa velikim posljedicama po ekonomiju(poznajem 5 ljudi koji su izgubili posao i jos nisu nasli novi), kupovali respiratore od malinara, testove od drvopreradjivaca, maske of slasticara itd. Ne treba se uzdati u institucije ove drzave da ce pomoci narodu, one su tu samo da trose nas poreski novac. Sjecas li se kad se u federaciji razmisljalo da se ide 15 dana u karantin, sve zatvoriti, mediji su pisali o tome, a Solak davao izjave, eh na taj dan je potpisan ugovor sa malinarom, sad da li je ovo slucajnost ili ne zapitaj se?
Sav jad naseg sistema se ogleda u jednoj situaciji u doba tih poplava... moj jaran dolazi zav zadihan i crven u licu i prica zamalo ga nisam ubio, trebo sam ga slomit na licu mjesta... mi ono gledamo sta je ba. Sjedio u drugom kaficu i tu se lokalni pripadnik oruzanih snaga BiH... u prevodu uhljeb kojem je babo nastelio drzavni poso u vojsci... hvali kako je uzeo bolovanje da ne bi moro ici dole u Maglaj da radi s vojskom. Kao ono nisam ja lud da idem dole da lopatam jebe mi se. E to je to... Bosna u malom, jebe se ikome.
-
sumirprimus
#37988 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
cemu vakcine, ako je ovaj virus ubleha? 
-
neko_sa_strane
#37989 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nisu političari i stranke problem već narod. Političari su ogledalo naroda i oni su dio tog istog naroda.BadBoy wrote: ↑18/01/2021 20:01Aha znači nije problem što nam je zdravstvo u rasulu samo je problem da nama niko ne nameće bilo šta?
Nemoj se ti na mene naljutiti, činiš mi se kao ok momak koji razmišlja, pa hajde sada malo razmisli, da li je to normalno? Zašto se ne pobunimo svi? Zašto se nismo pobunili i 2015 i 2005? Pa nama redovno umiru ljudi od stvari koje se mogu prevenirati i sviju nas boli briga sve dok nas to direktno ne tangira. Meni to nije OK druže.
Dosta ljudi uopšte ne kapira da stranke raspolažu našim novcem i da recimo javna preduzeće pripadaju svim građanima a ne stranačkim upraviteljima. Obrazovanje je na dnu naravno namjerno.
-
kakavdanakneiskustvu
-
BadBoy
#37991 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Naravno, slažem se. Ali ima ljudi koji misle da je "sistem" nešto što dođe sa strane i nametne se a jadni narod ne može ništa uraditi po tom pitanju.neko_sa_strane wrote: ↑19/01/2021 09:15
Nisu političari i stranke problem već narod. Političari su ogledalo naroda i oni su dio tog istog naroda.
Dosta ljudi uopšte ne kapira da stranke raspolažu našim novcem i da recimo javna preduzeće pripadaju svim građanima a ne stranačkim upraviteljima. Obrazovanje je na dnu naravno namjerno.
-
laik1981
-
Trappist
#37993 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mogy postavlja grafikon umrlih sa worldometers za 3,2,1...laik1981 wrote: ↑19/01/2021 10:57 Najbolji utorak u zadnja tri mjeseca![]()
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraj ... /210119045
-
Nivelacija
#37994 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
jesu li jos na snazi protivustavne mjere?
-
BadBoy
#37995 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nisu mjere protuustavne nego način njihovog donošenja.
- oldtajmer
#37996 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
na moje pitanje oko procijene broja zarazenih kod nas u drzavi neki kazu da bi cifra mogla da bude i preko milion ,pa bi mi onda do ljeta rahat mogli da imamo imunitet krda,mentalitet vec imamo,cemu onda i vakcina 
-
malocvijece
-
laik1981
#37998 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Imunitet krda vec djeluje sto dokazuju i dnevne brojke. Vakcina je potrebna iz razloga da bi covid smjestili na listu na kojoj se nalazi i gripa..
-
Naslovnica
#37999 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Imunitet krda je moguć jedino ako se svi vakcinišemo!

-
Trappist
#38000 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... a-15043900
"Ako gledamo epidemiološke podatke Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, vidjet ćemo da su sredinom rujna bile u vrlo sličnim pozicijama po broju novih slučajeva na milijun, kao i Češka, Slovenija i Irska. Taj broj se kod svih spomenutih zemalja kretao od 120 do samo 10 slučajeva na milijun. Od 15. rujna do danas Češka, Irska i Slovenija u prosjeku su imale puno strože mjere, a Slovenija i puni kontinuitet radikalnijih mjera u odnosu na Hrvatsku, BiH i Srbiju. Kako je onda moguće da s 18. siječnjem Srbija bilježi 269 slučajeva na milijun, Hrvatska 170, a BiH samo 60 slučajeva na milijun stanovnika tj. daleko manje slučajeva nego zemlje sa strogim mjerama? I kako je moguće da su se prije nešto više od tjedan dana (na 10. siječnja) Češka, Slovenija i Irska našle na novom vrhuncu slučajeva od 1322 do 975 slučajeva?"

"Ako gledamo epidemiološke podatke Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, vidjet ćemo da su sredinom rujna bile u vrlo sličnim pozicijama po broju novih slučajeva na milijun, kao i Češka, Slovenija i Irska. Taj broj se kod svih spomenutih zemalja kretao od 120 do samo 10 slučajeva na milijun. Od 15. rujna do danas Češka, Irska i Slovenija u prosjeku su imale puno strože mjere, a Slovenija i puni kontinuitet radikalnijih mjera u odnosu na Hrvatsku, BiH i Srbiju. Kako je onda moguće da s 18. siječnjem Srbija bilježi 269 slučajeva na milijun, Hrvatska 170, a BiH samo 60 slučajeva na milijun stanovnika tj. daleko manje slučajeva nego zemlje sa strogim mjerama? I kako je moguće da su se prije nešto više od tjedan dana (na 10. siječnja) Češka, Slovenija i Irska našle na novom vrhuncu slučajeva od 1322 do 975 slučajeva?"