Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
imperator01

#10776 Re: Bitcoins

Post by imperator01 »

Po komentarima se vidi da ne razumijete blockchain i pisete ciste gluposti, provaljujete se sto bi u narodu rekli.
To kazem da znaju ovi koji sa strane citaju.

Imate Victoma, koji je preobraceni nocoiner :D i razumije se dovoljno, moze vam on dati privatno koji cas ako se dogovorite oko cijene.
bronhy

#10777 Re: Bitcoins

Post by bronhy »

ja71 wrote: 17/01/2021 16:23 A ti kao znaš da li će nekada pasti na 10k ili ići na 100k ?
Ma osnovu tvojih postova ja mislim da se mi ipak slazemo u dosta stvari.
1. Vrijednost bilo cega je onolika koliko se ljudi dogovore da nesto vrijedi. (Kao sto se dogovore koliko vrijedi flasa starog vina, umjetnicka slika itd.)
2. Ja uopste nisam ljubitelj bitcoina i mislim da druge kripto valute imaju vecu vrijednost i primjenu.
3. Ne znam da li ce bitcoin ici na 10k ili 100k. Ali vidim trend. A trend je da institucije kupuju vise bitcoina nego sto ga se proizvede i da mnogi smatraju da ce nastati nestasica bitcoina na trzistu.
To mi govori da bi cijena mogla rasti jer postoji interes za bitcoinom i zato investiram u njega.
4. Ja samo trgujem bitcoinom, prodam ga kada mu cijena skoci kupim kada pada. Kao sto ljudi rade sa bilo cime drugim. Nikoga ne ubjedjujem da meni vjeruje.
Forumerrer

#10778 Re: Bitcoins

Post by Forumerrer »

Sretno ljudi, nadam se da cete sve rasprodat prije nego se ovo srusi.
phillie

#10779 Re: Bitcoins

Post by phillie »

KAMI666

#10780 Re: Bitcoins

Post by KAMI666 »

Forumerrer wrote: 17/01/2021 16:54 Sretno ljudi, nadam se da cete sve rasprodat prije nego se ovo srusi.
Nista hvala tebi, sretno i tebi u grupi onih koji to vec 10 godina trube jedno ste isto, a uvijek ih Bitcoin debelo zajebe.
Tebi tvoje, meni moje.
Sto jedan rece gore iz prijasnjeg posta, cijena je samo u ljudskim glavama, nit zlato, nit dolar vrijedi vise od onoga koliko su im zajednica dali vrijednost.
Tako je i Bitcoin svoju vrijednost dostigao.
Evo mi svi budale napumpali ga na 40 hiljada dolara. Nije im bilo malo kad je sa 1 skocio na 1000 pa puko balon, opet ce. A mi eto budale, svi u balonu pa ga hebi.
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#10781 Re: Bitcoins

Post by parappa »

KAMI666 wrote: 18/01/2021 00:25
Forumerrer wrote: 17/01/2021 16:54 Sretno ljudi, nadam se da cete sve rasprodat prije nego se ovo srusi.
Nista hvala tebi, sretno i tebi u grupi onih koji to vec 10 godina trube jedno ste isto, a uvijek ih Bitcoin debelo zajebe.
Tebi tvoje, meni moje.
Sto jedan rece gore iz prijasnjeg posta, cijena je samo u ljudskim glavama, nit zlato, nit dolar vrijedi vise od onoga koliko su im zajednica dali vrijednost.
Tako je i Bitcoin svoju vrijednost dostigao.
Evo mi svi budale napumpali ga na 40 hiljada dolara. Nije im bilo malo kad je sa 1 skocio na 1000 pa puko balon, opet ce. A mi eto budale, svi u balonu pa ga hebi.
Kad će više malo veći dip da se dokupi? Volio bih da padne bar na 25k

Šta je sa XRP-om? Zna li se ko će biti novi direktor SEC-a?
Mislim da će se po tom pitanju nešto desiti.
imperator01

#10782 Re: Bitcoins

Post by imperator01 »

Od ovih sto govore da je crypto prevara i balon, gori su mi ovi sto su usli u crypto da bi kupili xrp.

Image
512MB

#10783 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Forumerrer wrote: 17/01/2021 13:04 Da li ja mogu kreirati novu valutu i pustiti je u opticaj? Naravno da ne mogu, ali zato mogu kreirati virtuelnu valutu bez ikakvog pokrica i navuci ovce da je kupuju.
Naravno da možeš. Ali to ti je kao da se zapitaš "da li ja evo mogu napraviti novi facebook i navući ljude da koriste". Teoretski da, praktički sumLJam. :mrgreen:
Nek mi neko navede konkretan primjer gdje se moze iskoristiti BitCoin, ako ne racunamo dark web?
Pitanje je gdje ne možeš :mrgreen:
Svaka cast onima koji su kupili valutu i preprodali je
Hvala, ali radije trošim fiat nego crypto, ne dam Bitcoine taman kad bi mi Victom evo sad nudio duplu cijenu :lol:
512MB

#10784 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Forumerrer wrote: 17/01/2021 13:48 Ali to ne mijenja moje misljenje, ovo je balon koji ce puci prije ili kasnije jer ne postoji prava vrijednost iza kripto valuta niti ko stoji iza njih.
Naravno da postoji prava vrijednost iza kripto valuta, a to je Bitcoin.
512MB

#10785 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Forumerrer wrote: 17/01/2021 14:02 Ja opet pitam sta stoji iza Bitcoina? Stoje samo neki pojedinci.

Iza dolara stoji citava drzava.
Jaruga moj, najveća prednost Bitcoina je da iza njega ne stoje države ili bankarske institucije (lopovi takoreć) nego community, tojeat sve i jedan pojedinac na svijetu koji ima node u blockchainu. To znači da su tvoj novac u Bitcoinu siguran, jer ne postoji mogućnost manipuliranja, jer bi na stotine hiljada nodes (računala) morao utjecat a to je ne moguće. Dok tvoj novac na žiro računu nije siguran, ustvari ti taj novac ni ne posjeduješ jer ga je banka davno profućkala. Eno šta je bilo u Grčkoj, banka zamandali vrata, isključi struju iz bankomata i možeš ga fafat.

Koje su još prednosti Bitcoina naspram fiat novcu? Navešću samo par važniji:

1.Manipuliranje ili multipliciranje Bitcoina je nemoguće jer digitalne signature realizirane kroz asimetričnu kriptografsku metodu to kroz blockchain sprječavaju. Možda to nekad bude moguće kad quantenračunari budu dostupni ali tad će tek banke bit u kurcu.

2. Cijena i brzina transakcija ide u prilog Bitcoinu. Ti pokušaj danas prebacit malo veću sumu novca naprimjer tetki u Australiju :mrgreen: i vidi koliko će trajati i koliko će ti banka naplatiti. Bitcoin će za par minuta stići tetki na wallet sa minimalnim fees.

3. Decentralna Peer-to-Peer struktura, znači ne stoji ni banka, ni država ni neki pojedinac iza toga, nego masa zainteresiranih ljudi, što opet znači sigurne transakcije a i količina "novca" se ne može tek tako povećavati (Nixon-Schock!) Kao što Ameri printaju dolare ko mahniti pa im inflacija pojede kosu sa glave. Što veća količina jeftinog novca to manja vrijednost tvoje ušteđevine na računu. Kod Bitcoina ne postoji inflacija. I zato masa ljudi u shitcountries kao Venezuali, Argentini, Hondurasu itd SVE svoje ušteđevina pretvara u Bitcoin. Argentinska centralna lopovska banka je zbog ovog ljudima zabranila da troše više od 200$ dnevno.

4. Portabilitet. Recimo pet miliona dolara u zlatu ili novčanicama je čitav podrum, u Bitcoinu je jedan papirić, il usb stick ako koristiš neki ledger.

Mrzi me dalje ali to ti je ukratko to.
Dozer

#10786 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

:thumbup:

A pored toga, svaki altcoin ima iza sebe vrijednost u tehnologiji koju predstavlja. BTC je u tom smislu danas nesto kao zlato u odnosu na papirni novac, i zato se sve i ravna prema BTC-u.

Ko god konta da je crypto piramidalna sema, ili bilo koja vrsta MLM-a, taj je u totalnoj zabludi jer crypto nema apsolutno nista s tim. To sto postoje tzv. "referali" preko kojih neko moze pozvati druge ljude da se prikljuce na neku platformu, ili na neku valutu, ili u neku aplikaciju vezanu za to - to ima veze s MLM-om samo u tolikoj mjeri sto se na taj nacin siri mreza ANONIMNIH individualaca, koji na taj nacin dodatno decentralizuju kompletan crypto svijet. Pa i eBay, i Amazon, i razne online banke, itd. - svi imaju referale. Da li su MLM? Naravno da nisu. Na taj nacin se samo postojecim korisnicima daje sansa za neku sitnu dodatnu zaradu radi dovodjenja novih klijenata.

Logicno, na taj nacin se svemu tome konstantno dodaje nova vrijednost. Drugim rijecima - sto je vise ljudi ukljuceno u crypto svijet, to je crpto svijet sigurniji i mogucnosti bilo kakve ionako minimalne manipulacije na bilo koji nacin su sve manje i manje. Samim tim su i sve manje i manje mogucnosti gubitka vrijednosti. Neupucenom ovo izgleda paradoksalno, ali zapravo jeste tako.

Kako se s povacavanjem ukupnog broja ukljucenih ljudi povecava ukupna sigurnost crypta, tako se, sasvim logicno, isto desava i sa svakom pojedinancom valutom, tj. sto je vise ljudi ukljuceno i ima interes za neki crypto coin, to ce i vrijednost tog coina biti stabilnija i veca kroz vrijeme.
BTC je odlican primjer toga jer je on, mislim, coin s najvise zainteresovanih korisnika (cini mi se da negdje procitah da je to blizu 50M ljudi), dok vecina ostalih ima ispod 10M (radi ovoga se onom Pi i predvidja svijetla buducnost, jer vec sada ima preko 10M ukljucenih ljudi, a jos nije ni izasao na berze).
I upravo radi ove cinjenice vrijednost BTC-a je kolika jeste. Naravno, ulogu igra i maksimalna dostupna kolicina nekog coina, tako da i ovdje vazi zakon ponude i potraznje, kao i za bilo sta drugo.

Ni zlato ne vrijedi koliko vrijedi jer se sjaji, nego jer se smatra plemenitim metalom kojeg nema puno.
nexus90

#10787 Re: Bitcoins

Post by nexus90 »

Ja sam novi u cijeloj ovoj prici, ali jedna stvar me buni. Sasvim mi je jasno koje su prednosti bitcoin-a i vjerujem da je takvo nesto buducnost. Medjutim, ono sto ne uspijevam da shvatim zasto je to bas bitcoin. Iz ovoga sto mogu da vidim, on se prakticno nikako ne koristi kao valuta i sredstvo za placanje, nego samo za cuvanje i cekanje momenta kada ce dovoljno narasti da se proda i profitira. Pored toga, nema mi smisla da nesto sto toliko mnogo varira u svojoj vrijednosti moze ikada biti smisleno sredstvo trgovine.

Da li je ta vizicija o univerzalnoj, digitalnoj, decentralizovanoj, brzoj, sigurnoj i kakvoj vec ne valuti, ono sto daje vrijednost bitcoin-u ili je nesto drugo?
Dozer

#10788 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

To sto se u BiH ne moze nista placati s BTC ili ETH, ne znaci da ne moze nigdje.

Npr. u Srbiji postoji veliki broj restorana i sl. u kojima moze racun platiti s BTC ili ETH. Jednostavno skeniras jasno istaknuti QRC za jedno ili drugo, i uplatis s mobitela iznos racuna u trenutnoj protuvrijednosti u BTC ili ETH.

Polako, stvari se polako krecu naprijed. Ne ide to preko noci.

A vrijednost je vec objasnjena iznad.
imperator01

#10789 Re: Bitcoins

Post by imperator01 »

Spekulanti koji kupe BTC samo da bi ga prodali skuplje ne razumiju BTC i koja je to revolucija i sta znaci za covjecanstvo.
Ovo ce donijeti vece promjene nego sto je to ucinio internet.

Isto kao kad bi nakon sto je ljudima dato znanje vatre, on uzme tu vatru i proda je i spekulise o njenoj cijeni.

Evo jedan interesantan link, https://pessimists.co/archive/
da vidite kako je covjecanstvo kroz istoriju reagovalo i kakve su sve nebuloze izjavljivali kad su ljudi izmislili biciklo, spiglu, walkman, lift itd.
Dobro za nasmijati se i da se povuce paralela sa komentarima i shvatanjima o bitcoinu danas.
Last edited by imperator01 on 18/01/2021 12:07, edited 1 time in total.
Melo15

#10790 Re: Bitcoins

Post by Melo15 »

Dozer wrote: 18/01/2021 11:57 To sto se u BiH ne moze nista placati s BTC ili ETH, ne znaci da ne moze nigdje.

Npr. u Srbiji postoji veliki broj restorana i sl. u kojima moze racun platiti s BTC ili ETH. Jednostavno skeniras jasno istaknuti QRC za jedno ili drugo, i uplatis s mobitela iznos racuna u trenutnoj protuvrijednosti u BTC ili ETH.

Jesi uvezao node? Ima li kakve koristi od istog? :mrgreen:
Izgleda da ce biti i neke app nesto na kojima ces moci doci do Pi valute
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#10791 Re: Bitcoins

Post by un1ted »

Dozer wrote: 18/01/2021 09:57 (radi ovoga se onom Pi i predvidja svijetla buducnost, jer vec sada ima preko 10M ukljucenih ljudi, a jos nije ni izasao na berze).
Kako sam pisao protiv XRP jos prije 2 godine kada sam pofino zaradio na njemu, ovaj put pisem i protiv ove paj valute, koju ne namjeravam ni kupiti. Pitam te, šta nudi drugačije od Electroneuma (koji je za paj BTC). Ne radi shiling bezvee, opet ces se opeci.
ja71

#10792 Re: Bitcoins

Post by ja71 »

imperator01 wrote: 18/01/2021 12:06 Spekulanti koji kupe BTC samo da bi ga prodali skuplje ne razumiju BTC i koja je to revolucija i sta znaci za covjecanstvo.
prije ce biti da je obratno: oni sto su smislili BTC nisu bili svjesni koliki spekulativni potencijal u njemu lezi :D

proteci ce jos vode Jalom i Sprecom dok se vrijednost kriptovaluta stabilizuje i ta prica koju vi pricate postane normala.
ako do toga dodje jer istoprija je takodjer puna i promasenih ideja koje su inovatori svojevremeno zakivali u zvijezde.
Dozer

#10793 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Melo15 wrote: 18/01/2021 12:06
Dozer wrote: 18/01/2021 11:57 To sto se u BiH ne moze nista placati s BTC ili ETH, ne znaci da ne moze nigdje.

Jesi uvezao node? Ima li kakve koristi od istog? :mrgreen:
Izgleda da ce biti i neke app nesto na kojima ces moci doci do Pi valute
Ma nsiam jos. Ne mogu da uhvatim vremena da se poigram s tim.
Dozer

#10794 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

un1ted wrote: 18/01/2021 12:10
Dozer wrote: 18/01/2021 09:57 (radi ovoga se onom Pi i predvidja svijetla buducnost, jer vec sada ima preko 10M ukljucenih ljudi, a jos nije ni izasao na berze).
Kako sam pisao protiv XRP jos prije 2 godine kada sam pofino zaradio na njemu, ovaj put pisem i protiv ove paj valute, koju ne namjeravam ni kupiti. Pitam te, šta nudi drugačije od Electroneuma (koji je za paj BTC). Ne radi shiling bezvee, opet ces se opeci.
A s cim sam se do sad opekao...? Jedino s BTC u koji nisam uspio uci na vrijeme jer smo shit drzava...

Na XRP-u sam bio dobar, a bice to opet. I da ne bude, jos uvijek sam s njim u ukupnom plusu jer je ulaganje nakon prvog unovcavanja bilo od profita, a onda se njegov portfolio uvecavao i uvecava na bazi tradinga.

A Pi... Pa na koji nacin su krenule sve crypto valute...?
Kako objasnih gore: broj ukljucenih i zainteresovanih ljudi = potraznja nakon izlaska na berze = rast vrijednosti.
Npr. kada izadje na berze vjerovatno ce kostati manje od 0,1 $, vjerovatno ce to biti 0,01$. To znaci da ce se za 100$ i po cijeni od 0,10$ moci kupiti 1.000 coina ako se uleti odmah u startu, ili i 10.000 ako bude 0,01$.
Sad vec ima preko 10M korisnika. Neka se 50% odluci uloziti po 100$, to je 5.000.000 x 100 = 500.000.000 $.
U zavisnosti od distribuirane kolicine onda ce zavisiti i inicijalna cijena, ali i njen rast u odnou na potraznju.
Dalje racunaj sam :)
Ja ih vec imam par hiljada, a nisam ulozio nista, pa eto...cemo vidimo :)
imperator01

#10795 Re: Bitcoins

Post by imperator01 »

ja71 wrote: 18/01/2021 12:55
imperator01 wrote: 18/01/2021 12:06 Spekulanti koji kupe BTC samo da bi ga prodali skuplje ne razumiju BTC i koja je to revolucija i sta znaci za covjecanstvo.
prije ce biti da je obratno: oni sto su smislili BTC nisu bili svjesni koliki spekulativni potencijal u njemu lezi :D

proteci ce jos vode Jalom i Sprecom dok se vrijednost kriptovaluta stabilizuje i ta prica koju vi pricate postane normala.
ako do toga dodje jer istoprija je takodjer puna i promasenih ideja koje su inovatori svojevremeno zakivali u zvijezde.

You don't understand it, and that's OK :thumbup:
Da bar nisi lijen, mogao si na netu naci stotine clanaka koji bukvalo obradju ovaj fud sto si napisao.
Reci da je BTC samo digitalni novac, je isto kao i da kazes da je internet samo za slanje maila.

Ja nemam volje, zelje a ni snage da se borim sa vjetrenjacama, iscripi to, slusam te iste stvari vec godinama.

Tu sam da pomognen nekom kome treba bilo kakva tehnicka pomoc i sl.
ja71

#10796 Re: Bitcoins

Post by ja71 »

ne razumijem ove apele da se sada ulaze u BTC kada je na istorijskom maksimumu.
Sierra club

#10797 Re: Bitcoins

Post by Sierra club »

nekome wrote: 17/01/2021 11:15 Ni papirni novac nema podlogu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_money
Papirni novac kao USD ima podlogu, a to je obećanje Američke vlade da ćeš sa USD moći da kupiš svu robu nepravljenu u Americi i platit sve dugove sa tom valutom u Americi. Nemože neko sutra reći e neću tvoje dolare, hoću da mi paltiš dug u Bitcoin-u. To je podloga doalara, iza toga stoji vojska, i 8,000 nuklearnih raketa.

Bitcoin to nema. Nemože ga nikad ni imat osim ako neka država to uradi. A prije će neka država uvest svoju osobnu kripto valutu.

Jedina podloga kod BTC-a je to što je masa ljudi odlučila da to nešto vrijedi. I sutra da ti isti ljudi odluče da "zelene gumene papuče" vrijede nešto najveća vauta bi bia zelene gumene papuče. Svjetska industrija bi se okrenula na proizvodnju zelenih gumenih papuča. Došlo bi do granice moguće proizvodlje zelenih gumenih papuča je ih jednostavno nebi imo gdje stavit.

Negdje kažu da će biti potrebno toliko struje da se Bitcoin nastavlja u opticaju da će godišnje trošit struje kao japan. Ako je tako, onda to će biti problem.
Sierra club

#10798 Re: Bitcoins

Post by Sierra club »

Forumerrer wrote: 17/01/2021 11:09 Hajde molim vas objasnite kako nesto sto nema nikakvu podlogu moze vrijediti 700 milijardi dolara?

Ili sam glup ili mi je nesto promaklo, ali da bi nesto ovoliko vrijedilo treba imati podlogu za to.

Ovo ce biti najveca prevara u historiji covjecanstva na kojoj ce se obogatiti oni najbogatiji, a ostali ce izgubiti sve.
Vjerovanto hoće biti najveća podvala u historiji. Ako oni tulipani u holandili. Ali u medjuvremenu mnogi će se obogatit, a mnogi sve izgubit.

Kolko može skočit? možda milion ili dva miliona USD za jedan bitcoin. Mada da to vjerujem, sad bi prodo kući i kupio. Al ko će ga znat. nema velike zarade bez velikog rizika.
nexus90

#10799 Re: Bitcoins

Post by nexus90 »

Svjestan sam ja da moze da se plati sa bitcoin na mnogo mjesta, pogotovo online, samo od svih ljudi sto znam da ga imaju, ili sto procitam online, nigdje ne vidim da ga iko trosi, nego samo skuplja.

Zato ne razumijem kako je bas bitcoin novcana revolucija, a ne neka druga kriptovaluta/tehnologija, kada se rijetko koristi kao novac, nego vise kao zlato, npr.
Dozer

#10800 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

To se svugdje trenutno posmatra kao ulaganje za buducnost, sto vazi za one koji imaju malo. Oni koji su vec sad milioneri, oni to uredno kesiraju, placaju njime, itd..
Post Reply